西貢好多好chill嘅cafe,但我哋偏偏就揀咗間地道嘢 - 「牛牛」,聽講沙嗲牛肉麵關注組都幾多人推薦🤭 呢到最出名當然係沙嗲牛肉湯麵,不過仲有撈麵同炸脆麵可以揀,牛肉仲可以揀牛脷或者牛面珠登,夠晒多款🤣 另外,匈牙利面珠登飯好似都有唔少人推介~•🥢沙嗲牛肉炸脆麵 $58因為有見過有食評話佢哋嘅湯麵會有啲偏腍,而我又好怕食腍嘅公仔麵,所以我就揀咗炸脆麵嚟試吓😛 呢到嘅沙嗲汁味道係偏向柔和同唔辣嘅,無乜花生香,可能因為有落洋蔥🧅,所以沙嗲味道偏甜一啲,食到尾會覺得比較膩~ 炸脆麵配沙嗲汁都幾特別,而且醬汁嘅稀竭度啱啱好,撈到麵之餘又唔會浸到啲脆麵腍晒👍🏼 牛肉質地軟腍有牛味,比一般茶記食到嘅高質少少😛•🥢 黑椒牛脷撈麵 $55牛脷有5大塊,都幾厚切,食落腍得嚟又帶少少爽口👍🏼 呢到嘅黑椒汁有好多明顯嘅黑椒粒,比平時食嘅更重黑椒味,不過唔會好辣好嗆,加上同樣有啲洋蔥,所以味道都偏甜啲啲~ •🥢 鹽燒厚切牛脷芯 $55呢個厚切牛脷芯切到好似牛柳粒咁,食落口感軟嫩,唔會好乾柴,但又有咬口😋 而且調味啱啱好,食得出牛脷嘅香味~•🥢 椒鹽一口牛面珠登 $50牛面珠登嘅牛味香濃,肉質軟腍,雖然牛

🥢沙嗲牛肉炸脆麵 $58

🥢 黑椒牛脷撈麵 $55

🥢 鹽燒厚切牛脷芯 $55

🥢 椒鹽一口牛面珠登 $50
牛面珠登嘅牛味香濃,肉質軟腍,雖然牛面珠登中間會有啲筋,但呢到就將佢煮到腍晒,近乎膠質咁,非常之「漿」口😆 不過雖然佢寫「椒鹽」,但上菜時侍應連埋調味粉架一齊上,有紫菜、麻辣、孜然等,所以其實牛面珠登本身嘅調味係好淡,近乎無椒鹽味🥲 而配其他調味粉亦都唔係太夾…
黑椒牛脷撈麵
西貢有一間好出名既沙嗲牛肉店,老闆既故事好勵志🥳不過之前週末黎玩都成日見到長龍就未有機會幫襯,今日趁平日同朋友練車時入咗黎,就一入就有位🥰原來而來要埋隔離鋪做堂食區域,可以招呼更多客人,正鋪果邊保留銀光閃閃既西貢地鐵站設計😍好有打卡價值,餐廳仲有自家吉祥仔,牛牛好似天使咁,背後有叉匙做對翼雖然鋪仔唔大,但出品都好多元化🫰有幾款包配沙嗲牛肉,亦有流沙鹹蛋黃小食,而且有提供唔同飯類,真係唔止供應打卡美食,重頭戲當然係麵啦,有分湯麵、撈麵同炸麵,汁仲可以揀沙嗲、黑椒同匈牙利,忽然多咗茶記感覺,牛肉部位都有得揀🐂包括正常牛肉、面珠登同牛脷平時湯麵食得多,今次食撈麵同炸麵感覺零舍唔同🍜牛肉有咬口唔會太化開,面頰肉彈牙有質感,牛脷真材實料,牛味勁出勁好多,炸麵非常脆口,不過我都係係鍾情撈麵夠惹味

2024-04-14 21 瀏覽
話說呢間小店之前看過有些食評說很好味所以慕名而來。這次二人吃,因為想吃小吃,就試吓式式爆汁雞翼,流沙鹹蛋黃炸薯條。嘩店員一拿到埋枱,未吃已覺佢好乾,我先試雞翼,係爆汁,但係係有雪氣味嘅汁流出來,而表面的炸粉好厚及亁身係冇味係要落放在枱上的調味粉先有味😰之後再吃流沙鹹蛋黃的薯條仲乾而且硬,又係完全冇醎蛋味。這2份小吃已差不多一百,再加飲品,只有罐裝飲品巳是$120-130坦白點說,在老麥吃一個原味麥炸雞(原味)餐($37)真係好味過佢,便過佢。而接待方便,真的不醒目,2個人吃雞翼是否需要比個碟仔同叉?以為佢轉頭拿過嚟,最後係有冇,之後再同個待應講唔好意思可否給我2個碗仔,等咗好一段時間才來。招呼真係好一般。唔怪之得冇乜人吃。呢間鋪點解有咁多人讚真係不解。
話說呢間小店之前看過有些食評說很好味所以慕名而來。
唔怪之得冇乜人吃。呢間鋪點解有咁多人讚真係不解。
2024-04-13
2024-04-13 14 瀏覽
放低食物就走咗去,禮貌問佢會唔會有餐具,隨即會比店員用唔耐煩語氣叫你 「等下啦!」 做嘢做到咁唔耐煩,不如唔好做啦如果你鍾意比人呼喝,問佢攞餐具好似攞佢身家咁 ,就嚟幫襯佢啦。
放低食物就走咗去,禮貌問佢會唔會有餐具,
隨即會比店員用唔耐煩語氣叫你 「等下啦!」
做嘢做到咁唔耐煩,不如唔好做啦

2024-03-28 71 瀏覽
星期六中午黎入西貢, 第一次黎依間野,  叫左2碗沙嗲撈面 + 流沙魚皮依到都要最低消費人均$40, 都唔緊要, 入面唔係話多張枱, 落單之後填紙叫多樣野, 呀姐已經唔記得左我地落過order, 驚死你食唔夠$, 話你唔夠$40 喎, 後尾話岩先落過單, 仲要俾呀姐話咁你早講加單咪得之後等了又等, 無諗過等左4個字都係一樣野食都無,  無諗過撈面搞耐咁再望望個廚房不停做緊外賣, 就開始追個呀姐廚房入面有個女人疑似係老闆聽到問呀姐做咩, 呀姐講返話我催單等左好耐剩係見佢做外賣點知個老闆話: 係咁架喇, 等唔到唔好等就係佢依句, 我同朋友起身走人無謂貼$買難受
再望望個廚房不停做緊外賣, 就開始追個呀姐
點知個老闆話: 係咁架喇, 等唔到唔好等

就係佢依句, 我同朋友起身走人
無謂貼$買難受
2024-03-23
  • 沒有
📍西貢馳名沙爹牛⁉️· 味道卻唔太驚喜🥹 — 牛牛🐮·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_西貢#pigfoodiexhk_港式==========================Bookmark西貢呢間沙牛麵一段時間,前排終於嚟試咗~呢到有唔同牛嘅部位可以揀,仲可以揀湯麵撈麵同脆麵👍————————————————————-⭐️沙嗲牛脷撈麵 $55沙嗲醬汁係偏甜,花生香唔算好濃~牛脷有四大塊,每塊都厚肉腍身👍🥰而且都好入味👍不過撈麵嘅麵質略嫌太腍🥲有啲癡埋咗一舊😩可能本身對佢期望高,食完又覺得冇太大驚喜,食一次就好了🫡————————————————————-賣相:3.2/5味道:3.8/5性價比:3/5推介度:3.2/5———————————————————📍牛牛 @ngau4ngau4 西貢福民路58號高富樓A座地下32號舖
📍西貢馳名沙爹牛⁉️· 味道卻唔太驚喜🥹 — 牛牛🐮

———————————————————
📍牛牛 @ngau4ngau4
西貢福民路58號高富樓A座地下32號舖
2024-03-10 44 瀏覽
2024年3月10日星期日,今天下雨,天氣有點冷只有14度,聞說西貢有一間沙嗲牛肉麵很出名,就去試試。到了西貢,在店外排了15分鐘,終於可以入內開餐,點了一客沙嗲牛肉麵,一客烤牛脷芯,一客黑椒牛肉飽。這家店的出餐速度不算快,有慢工出細貨的感覺,這也很不錯,因為香港大部分的餐廳驚死返吾到枱,快到不得之了。等了10分鐘左右,端上來的沙嗲牛肉麵,應該說是沙嗲醬牛肉麵,不是湯麵,超濃郁的沙嗲醬,跟我們平常在茶餐廳吃的很不一樣,老實說有點太濃了,完全搶了麵和牛肉的味道,我個人不太合適,需知沙嗲牛肉麵的精彩不是只有沙嗲,牛肉和麵的味道也要取得平衡才算是上乘出品,心裡想試過就算。返來再吃的皆數不高。

沙嗲醬牛肉麵
2024-02-29 37 瀏覽
今日特登入西貢牛牛食沙嗲牛脷撈同牛面頰肉撈、沙嗲冇沙嗲味,一味死甜又唔香,成Pat芡汁咁完全冇誠意。麵有浸油益末,唔夠爽口仲有黏笠笠,食完仲有啲肚痛,牛面頰肉同牛脷好似煮咗五個月咁,完全淋晒又有肉味,絕對值得入去試吓有幾難食、同好好運真係冇得比,都唔明點解咁多foodie推介,難食到尷尬。第一次打食評因為真係覺得呢間太過分,成個社交平台都係去呢間沙嗲牛以為有幾好味,仲衰過街邊求其入茶餐廳食嗰啲沙嗲牛,百佳買罐頭都好味過呢間。
今日特登入西貢牛牛食沙嗲牛脷撈同牛面頰肉撈、
沙嗲冇沙嗲味,一味死甜又唔香,成Pat芡汁咁完全冇誠意。
牛脷沙嗲嘔
牛脷沙嗲嘔
  • 沙嗲牛肉麵
2024-01-25 83 瀏覽
早幾日foodie朋友介紹完牛牛俾我,點知我咁快就要入西貢,雖然西貢都有好多選擇,但我都係決定試試佢!👀🌟沙嗲牛肉麵($5x)真係好鬼好食🤤湯底好濃好正,牛肉都唔會敷衍你..有咬口唔係霉更唔係橡根咬唔爛果隻,所以十分好!食完一啖想繼續食下一啖,不過我要忍口留番比老公食,就要迫住停一停口喇😅🌟匈牙利面珠登飯 ($65)有紅蘿蔔,醬汁甜甜地,小朋友都幾鐘意食🤗小朋友都要醫肚咖嘛😝如果我自己食,我一定係叫沙嗲牛肉麵,食完就走😆爽!內在環境較迫,可以去平平地輕鬆食個快餐✨再去隔離買杯肥仔水/歎杯咖啡🥰

🌟沙嗲牛肉麵($5x)

🌟匈牙利面珠登飯 ($65)
有紅蘿蔔,醬汁甜甜地,小朋友都幾鐘意食🤗
小朋友都要醫肚咖嘛😝

如果我自己食,我一定係叫沙嗲牛肉麵,食完就走😆爽!

內在環境較迫,可以去平平地輕鬆食個快餐✨
再去隔離買杯肥仔水/歎杯咖啡🥰
2023-12-31 100 瀏覽
工人人員態度麻麻,一行4人,以為1人1單清楚啲,一見到就話我嘥紙,唔係咁填,一手搶走我啲單,都算快餐,要個半鐘先齊,人手唔夠,門口寫明要等幾耐,等人自行決定嘛等已等約45分鐘,排我後面的2人,反而快過我入,就因為未有4人枱,你唔hold枱就有排等啦!然後啲食物上得極慢,漏單扮唔係,但手改價錢同更新價錢,就露出馬腳啦!改寫差額就正是漏單的餐2個撈麵,啲汁勁醎,炸雞翼好油,叫咗一個飯,就係漏單的,黎到都仲要漏隻蛋全部食物,只有薯條叫做正常可取,無下次

全部食物,只有薯條叫做正常可取,無下次
2023-11-28 81 瀏覽
今日特盈黎試下西貢牛牛牛脷同面珠墩都煮到好腍,又好香牛肉味沙嗲汁比較重花生味黑椒汁好香黑椒味,但係唔會太辣炸雞翼就非常出色,做到非常鬆脆,仲可以自己shake 唔同味落去 🥳🥳🥳雖然舖位唔係好大,但就好俾心機整 ❤️推介埋俾你既朋友一齊去試下啦 😁
今日特盈黎試下西貢牛牛
牛脷同面珠墩都煮到好腍,又好香牛肉味
沙嗲汁比較重花生味
黑椒汁好香黑椒味,但係唔會太辣
雖然舖位唔係好大,但就好俾心機整 ❤️
推介埋俾你既朋友一齊去試下啦 😁
✨沙嗲牛麵關注組Top3?!西貢人氣大熱小店✨.據聞位於西貢的牛牛是沙嗲牛麵關注組的Top3店,即使平常比較少吃沙嗲牛的我也被吸收到訪,假日約1點半去到,在小巷中等了一組人約10分鐘便到我們了;店內環境簡約,就是坐得十分擠逼,當天我們也剛好只可坐到吧枱位置,而且人手不足,不過這正正就是人氣小店才有的地道Vibe!.▫️沙嗲牛肉湯麵 $50(8/10)我們叫了個湯麵,意想不到湯底十分濃稠(濃得有一刻懷疑是撈麵),沙嗲味確實挺香,只是花生味存在感好弱,至於麵軟硬度適中,牛肉也不難咬味道也不錯,值得大讚的是吃完後也不會覺得口渴~.▫️匈牙利面珠登飯 $65(8.5/10)牛面頰十分軟腍,配上匈牙利汁更是十分下飯,飯量很多且粒粒分明,煎蛋則不過不失我們都覺得似乎這碟飯比沙嗲牛更出色₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎.▫️烏龍茶 跟餐$15.❥…我們吃過後,一致覺得沙嗲牛麵是above average的味道,只是有一點名過其實,有點點失望因為他被吹捧到Top3的level,個人會覺得長洲的陳通記及元朗的永順會出色不少呢;另外值得留言是店內無論員工還是老闆娘,雖然他們沒對我們做什麼,只是從他們跟其他食客的互動所見,態度都好
✨沙嗲牛麵關注組Top3?!西貢人氣大熱小店✨
▫️沙嗲牛肉湯麵 $50(8/10)

牛肉也不難咬味道也不錯,值得大讚的是吃完後也不會覺得口渴~
▫️匈牙利面珠登飯 $65(8.5/10)

我們都覺得似乎這碟飯比沙嗲牛更出色₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎
▫️烏龍茶 跟餐$15
另外值得留言是店內無論員工還是老闆娘,雖然他們沒對我們做什麼,只是從他們跟其他食客的互動所見,態度都好有個性,這就是不少地道人氣店的氣派!
如果喜歡我的𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)請收藏並𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我以@fibee3b

2023-10-21 139 瀏覽
位於近去彩虹地鐵站小巴站附近嗰條食街金雞海南雞隔離雖然係賣沙嗲牛但係唔做早餐 朝早行山前嚟食係會摸門釘㗎除咗沙嗲牛肉仲有牛脷揀分咗幾次嚟試試沙嗲牛肉湯麵濃 湯底無好似其他出名沙嗲牛鋪咁有花生微粒但無想像中香麵軟硬適中食公仔麵都要有al dente 重要睇返前幾個月啲食評 加價都幾快🫨沙嗲牛肉撈麵覺得沙嗲同撈麵依樣嘢唔太夾唔係我口味沙嗲牛肉脆麵同撈麵一樣睇法都係食湯麵穩陣啲另外一提老闆娘要顧住個樓面又要入廚房幫手都好nice 👍🏿

位於近去彩虹地鐵站小巴站附近嗰條食街

另外一提
老闆娘要顧住個樓面又要入廚房幫手
都好nice 👍🏿

2023-10-20 135 瀏覽
同男朋友都超中意食沙嗲牛,咁啱周末去西貢staycation就決定一定要嚟試下去到果陣差唔多12點,出面已經勁長龍!本來都擔心要等好耐,但好彩原來大家都只係等開門,好快就入得去沙嗲牛肉湯麵 $50沙嗲面珠登炸麵 $65罐裝汽水 +$10沙牛麵當然係重頭戲!但難得見到有炸麵就決定每樣試一碗沙牛醬夠濃夠香面珠登麵好嫩牛味好重,但我都係中意牛肉多啲~啲肉嘅份量睇相已經好多,食極都仲有咁好幸福啊鹽燒厚切牛脷芯 $55有小小偏咸但燒得好香好惹味男朋友話係全香港最好食嘅沙牛我覺得之後每次入西貢都會忍唔住食返碗先!

去到果陣差唔多12點,出面已經勁長龍!

沙嗲牛肉湯麵 $50
沙嗲面珠登炸麵 $65
罐裝汽水 +$10

沙牛麵當然係重頭戲!但難得見到有炸麵就決定每樣試一碗
沙牛醬夠濃夠香

鹽燒厚切牛脷芯 $55

有小小偏咸但燒得好香好惹味

男朋友話係全香港最好食嘅沙牛
我覺得之後每次入西貢都會忍唔住食返碗先!

2023-10-19 64 瀏覽
行經西貢,發現呢間餐廳都幾多人等,而店舖外面亦都甜滿沙嗲牛既相,鍾意食沙嗲牛既我,都被吸引左,雖然唔係太餓,都要排隊試下呢間沙嗲牛有幾出色😂😂😂在店外除左見到好多人等位外,仲會聞到好香既沙嗲牛味,所以未有位次前,對呢餐都滿滿期待的。😋沙嗲牛肉湯麵沙嗲牛肉湯杰杰的,但食落時味道唔夠味,只是普普通通的,唔會話特別好食;而牛既質地就唔錯。不過可能見到咁多人排隊,未食前係期待,但食完就有少少失望。如果要排隊,未必會食而服務方面就唔太好,而且坐得迫迫的,整體經驗好一般
😋沙嗲牛肉湯麵
而服務方面就唔太好,而且坐得迫迫的,整體經驗好一般