西貢好多好chill嘅cafe,但我哋偏偏就揀咗間地道嘢 - 「牛牛」,聽講沙嗲牛肉麵關注組都幾多人推薦🤭 呢到最出名當然係沙嗲牛肉湯麵,不過仲有撈麵同炸脆麵可以揀,牛肉仲可以揀牛脷或者牛面珠登,夠晒多款🤣 另外,匈牙利面珠登飯好似都有唔少人推介~•🥢沙嗲牛肉炸脆麵 $58因為有見過有食評話佢哋嘅湯麵會有啲偏腍,而我又好怕食腍嘅公仔麵,所以我就揀咗炸脆麵嚟試吓😛 呢到嘅沙嗲汁味道係偏向柔和同唔辣嘅,無乜花生香,可能因為有落洋蔥🧅,所以沙嗲味道偏甜一啲,食到尾會覺得比較膩~ 炸脆麵配沙嗲汁都幾特別,而且醬汁嘅稀竭度啱啱好,撈到麵之餘又唔會浸到啲脆麵腍晒👍🏼 牛肉質地軟腍有牛味,比一般茶記食到嘅高質少少😛•🥢 黑椒牛脷撈麵 $55牛脷有5大塊,都幾厚切,食落腍得嚟又帶少少爽口👍🏼 呢到嘅黑椒汁有好多明顯嘅黑椒粒,比平時食嘅更重黑椒味,不過唔會好辣好嗆,加上同樣有啲洋蔥,所以味道都偏甜啲啲~ •🥢 鹽燒厚切牛脷芯 $55呢個厚切牛脷芯切到好似牛柳粒咁,食落口感軟嫩,唔會好乾柴,但又有咬口😋 而且調味啱啱好,食得出牛脷嘅香味~•🥢 椒鹽一口牛面珠登 $50牛面珠登嘅牛味香濃,肉質軟腍,雖然牛

🥢沙嗲牛肉炸脆麵 $58

🥢 黑椒牛脷撈麵 $55

🥢 鹽燒厚切牛脷芯 $55

🥢 椒鹽一口牛面珠登 $50
牛面珠登嘅牛味香濃,肉質軟腍,雖然牛面珠登中間會有啲筋,但呢到就將佢煮到腍晒,近乎膠質咁,非常之「漿」口😆 不過雖然佢寫「椒鹽」,但上菜時侍應連埋調味粉架一齊上,有紫菜、麻辣、孜然等,所以其實牛面珠登本身嘅調味係好淡,近乎無椒鹽味🥲 而配其他調味粉亦都唔係太夾…