【沙嗲牛關注組No.1值得去嗎⁉️】/////上星期假日嘅西貢唔算多人 不過呢間餐廳係窄巷中都有條長長人龍🔦佢哋有兩個鋪位 都係高枱凳以及同其他人搭枱形式為主 自家沙嗲湯底味道果然取勝🤩👏🏻.👉🏻牛肉沙嗲湯麵 ($50 蛋+$5)湯底可以簡沙嗲/黑椒/匈牙利(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)初嚐沙嗲招牌湯底 真係落足功夫 湯底香濃 甜味偏重🤭小店先將香茅炒香 洋葱制作至焦糖化 再配搭汕頭沙茶、芝麻與花生醬 以香茅以及花生味最香口🫶🏻麵條爽口 牛肉份量比想像中多 牛味重且有咬口 雞蛋熟度可以再調整一下 因多些蛋汁會中和沙嗲湯底濃稠口感 更易入口😗———📍牛牛 (西貢)西貢福民路58號高富樓A座地下32號舖
【沙嗲牛關注組No.1值得去嗎⁉️】
/////

👉🏻牛肉沙嗲湯麵 ($50 蛋+$5)

———
📍牛牛 (西貢)
西貢福民路58號高富樓A座地下32號舖
2023-06-04
呢間店備受沙嗲牛肉麵關注組追棒,今日特別入嚟西貢試吓,店內大約得10幾個位,好好彩當日閒日12點幾嚟到都唔洗等位就入得▫️沙嗲牛肉湯麵 ($45) 3.5/5沙嗲香濃但係花生味唔夠出,牛肉軟淋但唔算重牛肉味,食公仔麵最怕煮到淋曬,呢個麵質就煮到啱啱好,咬落有韌勁又掛汁。▫️沙嗲牛肉飯 ($53) 3/5沙嗲汁撈飯幾好食,但係個人覺得配麵好食啲。▫️黃金雞翼飯 ($65) 3.5/5雞翼炸得幾香脆,鹹蛋味濃,但食得多會有啲膩。燶邊蛋煎得香脆,整體質素正正常常,冇其他人講到咁好食,咁啱嚟開西貢而餐呢度又唔洗排隊嘅話可以一戰。Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️✨想睇更多食評就記得follow - hk_holidaydiary

▫️沙嗲牛肉湯麵 ($45) 3.5/5
沙嗲牛肉湯麵

▫️沙嗲牛肉飯 ($53) 3/5
沙嗲汁撈飯幾好食,但係個人覺得配麵好食啲。
沙嗲牛肉飯

▫️黃金雞翼飯 ($65) 3.5/5
黃金雞翼飯

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️

週末放假,諗住一班人去西貢食啲嘢,然後再去玩獨木舟。所以就揀咗西貢呢間都算出名嘅沙嗲牛肉麵試吓。首先,我哋五個人入去,雖然一開始報數講錯咗四個人,後邊更正番之後,個店員阿姨就一直喺度講話「五個人點錯啊,坐唔到嫁喎」之後就走開,完全冇打算安排我哋點樣坐低,如是者,我哋企係店入面等咗5分鐘左右,我哋就同個阿姨講「我哋有個小朋友不如我哋三個坐一行啦,逼啲都可以嘅」之後個阿姨OK咗,我哋就坐低。點知坐唔夠3分鐘,第二個阿姨走出嚟又話「你哋咁坐點得㗎,我哋咁樣行唔到個喎,阻住晒」最後我哋其中一個人唯有自己坐咗去第二邊。其實呢度一開始兩個阿姨嘅態度同語氣都唔好,如果佢一開始覺得5個人佢間鋪坐唔到,一係佢就喺舖面貼住四個人以上唔歡迎,一係就叫我哋直接分開坐,而唔係等我哋企喺度等而又唔諗住安排我哋點樣坐低。所以呢間鋪我一律建議四個以上嘅都可以唔使去!!!第二,到點餐嘅時候,佢只有一張紙俾我哋去剔每個人想食嘅嘢。咁我哋五個人驚佢會亂,所以就將每個點餐寫咗喺後面,諗住方便佢睇。等咗10分鐘,幾個人一直喺廚房,樓面上係一個人都冇。到個阿姨有時間過嚟幫我落單,佢睇都冇睇就話「你哋咁寫唔得㗎喎,我睇唔明喎」又係

第二,到點餐嘅時候,佢只有一張紙俾我哋去剔每個人想食嘅嘢。咁我哋五個人驚佢會亂,所以就將每個點餐寫咗喺後面,諗住方便佢睇。等咗10分鐘,幾個人一直喺廚房,樓面上係一個人都冇。到個阿姨有時間過嚟幫我落單,佢睇都冇睇就話「你哋咁寫唔得㗎喎,我睇唔明喎」又係啲極冇禮貌嘅語氣。咁我地唯有逐樣係前面剔返。最好笑嘅係,佢過嚟睇返嘅時候,又逐樣問返我哋係唔係呢個,係唔係嗰個。。。咁有意思咩?其實個人認為我都係入嚟食個飯啫,我冇呢個需要去受佢氣囉。

最後,如果佢真係有好食到米芝蓮,咁佢都叫有可以亂發人脾嘅資本,可惜佢又唔係。所謂最出名嘅沙嗲牛肉麵,連最基本應該要有嘅花生香味都冇,只係玻璃樽個隻沙嗲水準。麵係平價公仔麵,未煮開就已經上枱,仲係一餅咁。牛舌只係淥熟,佢冇煎香都冇特別調味,生熟程度可以接受,但牛舌其實好難煮得難食。總括而言,依家試一次就夠,都唔需要食下一次,如果想去受氣嘅話都歡迎可以去嘅。
沙嗲牛舌湯麵
2023-05-27
2023-05-24 274 瀏覽
西貢市的牛牛餐廳以其道地的美食和合理的價格聞名。我來這裡品嚐了他們主推的沙嗲牛腩麵和匈牙利面珠墩飯,讓我感到非常滿意。首先,沙嗲牛腩麵是這裡的必試之一。牛腩肉燉得剛好,口感軟嫩,配上濃郁的沙嗲醬汁,味道非常美味。麵條的口感也很棒,有嚼勁而不夠硬。匈牙利面珠墩飯也很不錯,米飯蒸得恰到好處,珠墩肉燉得非常入味,配上一份清爽的沙律菜,味道非常搭配。除了美食,這裡的價格也非常合理。無論是午餐還是晚餐,都能夠在這裡享受到道地的美食,而不必花費太多金錢。此外,雖然這裡的環境不大,但是卻非常溫馨舒適,讓我感到非常放鬆和愉悅。雖然店內只能容納幾張枱,但是這也營造出一種親密的氛圍,讓人感到非常舒適。總的來說,牛牛餐廳是一家非常值得推薦的小店。他們的美食道地,價格合理,環境舒適,讓人覺得非常愉悅。如果你想要品嚐一些地道的美食,並且不想花費太多金錢,那麼牛牛餐廳絕對是一個不容錯過的好地方。

2023-04-30 392 瀏覽
沙嗲牛肉撈麵 $50沙嗲汁香濃,有沙嗲香花生香,唔會死鹹;牛肉軟腍,但唔算重牛肉味;略嫌個麵太重膠質,食落會漿住,過吓冷河會好啲。匈牙利面珠登飯 $65匈牙利汁酸酸甜甜,幾開胃;面珠登肉軟腍;加埋隻燶邊蛋,煎得香脆,就咁用蛋汁加匈牙利汁撈飯都好食😜老母羅宋湯 +$20個味一言難盡,微辣,飲落同平時嘅羅宋湯好唔同,未至於吞唔落,但唔係好啱我哋口味😢〰️〰️〰️〰️〰餐廳主打沙嗲牛肉,無疑佢係一碗好食嘅沙嗲牛,但未至於話好驚艷;我反而就覺得匈牙利面珠登比較深刻👍🏻今次係星期六12:00嚟到,餐廳唔洗等位,唔知係咪落雨天嘅關係,冇乜人,食完都唔見有人排隊😌 網上見到好多人話餐廳服務差,我覺得普普通通啦,冇話特別好定差,可能嗰日始終唔太忙🤔食物質素唔差嘅,不過如果要排15分鐘以上,我就未必會等,始終同區都有好多好嘢食,唔一定要食佢🫢〰️〰️〰️〰️〰️食物: 4/5性價比: 4/5 環境: 3/5服務: 3.5/5Revisit: Maybe

沙嗲牛肉撈麵 $50

環境: 3/5
服務: 3.5/5
Revisit: Maybe
2023-04-22 291 瀏覽
We visited it on a Sunday afternoon, it was a rainy day so it wasn’t busy. The food was delicious and well-prepared, but unfortunately, the service left much to be desired. They have two shops side by side so we figured we will bring our paper order over to the main shop as no staff was on our side, the staff rudely told my friend to go back to her seat and don’t come to the other side to order, she will come to us. And when she came over to take the order, she said my friend’s chair was sticking out too far and it’s blocking her way (also in a rude tone)

The staff (maybe boss lady?) was rude and inattentive, and it took close to half an hour for them to bring our orders when it’s supposed to be fast food. The overall experience was disappointing, and it's a shame that such great food was ruined by such poor service. I would not recommend this restaurant to anyone looking for a pleasant dining experience.
2023-04-22
2023-04-11 327 瀏覽
去到西頁, 專登去試下高人氣沙嗲麵, 去到約一點, 大約有10人在排隊, 約30分鐘可以入座。 食物 : 味道不錯, 沙嗲香濃, 牛肉正常, 牛舌軟淋, 黃金鷄翼好味 環境 : 小店, 裝修有心思, 座位舒服乾淨 服務 : 員工有禮貌及主動 價錢 : $200 (3人)
環境 : 小店, 裝修有心思, 座位舒服乾淨
服務 : 員工有禮貌及主動
價錢 : $200 (3人)
2023-04-08
2023-04-11 257 瀏覽
沙爹牛控出沒喇‼️fafafoodie 平日下午茶時間黎西貢牛牛唔洗排隊😁試下佢既沙爹牛😊平日冇低消#沙爹牛肉湯麵 🍜❣️有得揀湯麵/撈麵或炸麵,叫左湯麵~望落好濃郁🤩湯汁夠稠杰掛到麵,飲落口沙爹味唔係話好重口味好濃個隻,係淡淡既沙爹,唔辣偏甜唔過鹹,食落舒服既😌牛肉軟淋冇筯亦冇鬆肉粉味,不過就唔重牛味既🙊麵質都可以,如果鐘意硬麵就可能會覺得淋左啲啲😛仲有啲洋蔥絲增加甜度同口感👍🏻重點食完唔口渴‼️😲真係好少可食完沙爹牛會唔口渴🤫感覺冇咁guilty🤣如果鐘意重口味既呢碗沙爹牛就可能未必岩你lu.. 但想試下食落舒服唔死鹹既沙爹牛,就去試下喇😉HKD50免加一服務費,星期六日假期設低消牛牛西貢#fafafoodie_西貢

#沙爹牛肉湯麵 🍜❣️
HKD50

免加一服務費,星期六日假期設低消
牛牛
西貢
#fafafoodie_西貢

下午茶
2023-04-09 207 瀏覽
星期日下午3點,門外仍有人排隊等候去一試『牛牛』特色。我們一行六人,等了大約25分鐘才可入座。首先食物味道確實不錯,沙嗲湯底真的味濃,最滿意是流沙鹹蛋黃雞翼&魚皮。魚皮薄和脆,非常邪惡。牛脷厚切,牛面豬登肉好淋口。整體味道確實不錯。唯美中不足是上菜速度太慢,職員態度亦不太好。所以試過一次便足夠

唯美中不足是上菜速度太慢,職員態度亦不太好。

所以試過一次便足夠
2023-04-09
  • 沙嗲牛肉麵
牛牛價錢💲: $50/ $50好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5 (想食牛舌芯)-西貢好多野食小店係人都知,之前有朋友竟然同我講話次次去西貢都要食的係沙嗲牛😳所以要試試佢。係多餐廳的小巷入面,店鋪大約只得唔得10個座位,多人起上來係超級逼夾… 小店主打牛肉的料理,特別沙嗲牛肉,做成唔同款式。-✅沙嗲牛脷撈麵。牛脷厚切軟腍,入口容易化開的個種☺️ 但略嫌牛味有啲欠奉。中意佢地會有大量洋葱🧅令整體味道帶甜。公仔麵煮得啱啱好,一鬆開就撈起,所以仲有啲硬硬地,係我中意的麵質😍 沙嗲汁人手炒製,用左沙茶醬、花生醬、芝麻醬等做膽,味道比想像中淡,只有小小花生味,完全唔辣🤫同埋主要甜味為主,唔夠香。不過好彩撈麵令到件事濃郁左😂-🆗沙嗲牛肉湯麵。當呢個膽擺落去湯到就出事了…好淡,係淡到有D唔知食緊咩🫠 好似日本咖哩的蔬菜甜,但欠缺沙嗲的香濃😶 花生香都唔夠🥜不過呢碗的牛肉就好食過牛脷,用左後腰的部份,幾重牛味又軟腍。腍得來帶啲嚼勁,出色過坊間的牛肉好多!麵質一樣值得讚賞😬-試完覺得無想像咁好食,無荔枝角的沙嗲牛咁濃,不過又唔係叫好差,sh
牛牛
價錢💲: $50/ $50
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5 (想食牛舌芯)

試完覺得無想像咁好食,無荔枝角的沙嗲牛咁濃,不過又唔係叫好差,share食就可以了。好似話牛舌芯同羅宋湯好好飲,不過係睇老闆心情決定煲唔煲,當日就冇緣飲到,下次睇下有冇機會啦!撈同湯,一定要揀撈/炸麵!
今次嚟西貢終於有機會食到呢個沙嗲牛啦!❤️❤️❤️沙嗲牛肉湯麵呢個沙嗲牛麵實有太好食啦‼️牛肉好腍好香,個沙嗲湯好香濃,但唔會太咸令你食到好膩。啲面質仲夠硬身掛湯添🤭匈牙利面珠登飯匈牙利汁帶少少酸酸甜甜好開胃!再溝埋蛋黃汁食😋面珠登同紅蘿蔔都煮到好甜好腍,食到停唔到口鹽燒厚切牛脷芯好香口仲好足料真厚切!肉質好腍好好食!鹽燒令啲牛味更加出🤤牛肉全部都好高質!仲要價錢唔係貴,cp值超高啊❤️一定會回頭‼️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)
今次嚟西貢終於有機會食到呢個沙嗲牛啦!❤️❤️❤️

沙嗲牛肉湯麵

匈牙利面珠登飯

鹽燒厚切牛脷芯
好香口仲好足料真厚切!肉質好腍好好食!鹽燒令啲牛味更加出🤤

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-03-20 191 瀏覽
牛牛一直都俾沙嗲牛肉麵關注組追棒,主打掛汁既沙嗲牛肉。由於小弟對肉絲炒麵情有獨鍾,所以今次就叫左沙嗲牛肉炸脆麵。麵真係好酥脆,但為左掛汁,可能叫普通即食麵效果會好好多。試左老婆🐽個沙嗲牛脷撈麵,牛脷超厚,但無乜味道⋯芡汁略嫌稍鹹,同埋多左D,牛脷同牛肉對比之下,牛肉係出色d。小食方面,叫左流沙鹹蛋黃魚皮同椒鹽一口牛面珠登,牛面珠入口有濃濃牛味,依個價錢有啲驚為天人😂,因為只係吊左少少鹽,老闆娘教可以用舖頭枱上面既Shake Shake粉調味,分別有日式海苔、四川麻辣、蜜糖芥末、Cajun燒烤調味粉。我用左海苔味去試,覺得係最配合又唔會遮蓋牛味。同埋佢因為油脂比較豐富,食到尾有啲膩。炸魚皮超級出色,其實只要個炸魚皮正正常常,加埋咸蛋黃依個組合,係保證停唔到口😁。小店的確要多多支持多啲,鍾意牛肉料理既朋友更加要去試下。下次等我試下老闆娘力推既黑椒汁同埋匈牙利汁先~

• 黃金炸魚皮
  • 椒鹽一口牛面珠登
2023-03-17 171 瀏覽
人氣沙嗲牛肉麵專門店🍜一開張已受到「沙嗲牛肉麵關注組亅力推更有網友留言是其食過,頭三位最好食的沙嗲牛肉麵,極度讚賞😃招牌沙嗲醬是用人手炒製🔥先把香茅炒香、洋葱炒至焦糖化,配上汕頭引進的沙茶醬,邊炒邊加芝麻醬、花生醬,製成沙嗲膽,相當用心🥰牛肉更用上優質牛後腰肉,每片至少厚三毫米,牛味濃郁,口感鬆軟😋
人氣沙嗲牛肉麵專門店🍜
一開張已受到「沙嗲牛肉麵關注組亅力推
更有網友留言是其食過,
頭三位最好食的沙嗲牛肉麵,極度讚賞😃
招牌沙嗲醬是用人手炒製🔥
先把香茅炒香、洋葱炒至焦糖化,
配上汕頭引進的沙茶醬,
邊炒邊加芝麻醬、花生醬,
製成沙嗲膽,相當用心🥰
牛肉更用上優質牛後腰肉,
每片至少厚三毫米,
牛味濃郁,口感鬆軟😋
麻辣叉燒包、流沙鹹蛋爆汁雞翼
匈牙利面珠登肉飯
麻辣叉燒包、流沙鹹蛋爆汁雞翼
  • 麻辣叉燒包
  • 流沙鹹蛋爆汁雞翼
  • 匈牙利面珠登肉飯
  • 沙嗲牛肉麵
Weekend入西貢chill下,聽講呢間係沙嗲牛關注組力推香港頭3位最好食嘅沙牛麵🫣,咁梗係要try喇!的確去到好多人已經排緊隊👫👫,老闆話外賣至少都要等半個鐘⏰,依然勸退唔到大家🤣,所以我地等咗足足45分鐘沙嗲牛麵先上枱😂 umm唔知係咪舖頭太忙,我地覺得頗失水準……推薦指數:🐷🐷(5分滿分)(原因:同我想像中爆濃郁既沙嗲牛差太遠,期望越大失望越大)🐮沙嗲牛肉湯麵 𝐇𝐊𝐃 45大家力推嘅沙嗲牛麵,出名濃郁掛湯,但當日一上枱,見到咁多湯我都有d心知不妙😐,果然一飲,「咁淡嘅🙈?」係有帶點花生味,但只係一點點,唔濃郁唔辣🫠,公仔麵掛到湯,但重點都係個湯太淡了…同我想像濃到變沙嗲醬咁差咗九丈遠🫣🫣。牛肉亦稍微有d韌,45蚊冇嘢飲,差不多價錢我係樓下茶記仲可以配埋多士炒蛋凍檸茶,真心失望😵‍💫🍛匈牙利面珠登飯 𝐇𝐊𝐃 62沙嗲牛失望,好彩俾呢個面珠登飯救返少少🤏 醬汁酸酸甜甜,牛面珠登軟林入味,份量亦唔少,撈飯食正👍🏻環境:兩間舖位,但都較細,週末高峰時間預咗要排耐小小~

推薦指數:🐷🐷

🐮沙嗲牛肉湯麵 𝐇𝐊𝐃 45

🍛匈牙利面珠登飯 𝐇𝐊𝐃 62

環境:兩間舖位,但都較細,週末高峰時間預咗要排耐小小~
2023-03-12
2023-03-13 110 瀏覽
今日係遊客mode🤓遊到西貢係咁食食食🐷首先黎到呢間數一數二嘅小店💁🏻‍♀️有包、小食、主食 店舖主打沙嗲牛個個食完讚不絕口 等我會一會佢先😎✨ 牛面珠登沙嗲麵必食沙嗲牛‼️‼️ 一上枱已經好香 第一啖緊係試個湯啦 真心濃郁😍仲有粒粒花生 香香的~而且冇乜味精 忍唔住飲多幾啖牛肉真係好~~腍 好香牛味🤤普通公仔麵 麵質偏軟 ✨流沙鹹蛋黃魚皮小食控嘅我點會唔叫小食呢~眼見普普通通 但食落除咗香脆外鹹蛋黃味好足 又唔會好感太濃👍🏻夾咗舊浸個湯麵食 都好OK🤤溫馨提示💁🏻‍♀️好野係要排隊等下好彩我係佢12點一開舖就去食店舖細細好快坐滿 外面等候嘅人都開始多而且服務態度有禮 整體好滿意😊#港女為食記
今日係遊客mode🤓
遊到西貢係咁食食食🐷

首先黎到呢間數一數二嘅小店💁🏻‍♀️
有包、小食、主食 店舖主打沙嗲牛
個個食完讚不絕口 等我會一會佢先😎

✨ 牛面珠登沙嗲麵
必食沙嗲牛‼️‼️ 一上枱已經好香
第一啖緊係試個湯啦 真心濃郁😍
仲有粒粒花生 香香的~
而且冇乜味精 忍唔住飲多幾啖
牛肉真係好~~腍 好香牛味🤤
普通公仔麵 麵質偏軟

✨流沙鹹蛋黃魚皮
小食控嘅我點會唔叫小食呢~
眼見普普通通 但食落除咗香脆外
鹹蛋黃味好足 又唔會好感太濃👍🏻