餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2021-03-21 520 瀏覽
自從搬到中上環這區,經常幫襯呢間拉麵。今日同家人黎到晚飯,被安排坐係bar台。企係bar台既一男一女侍應雞啄唔斷、自己傾計,逼食客(包括我和其它食客)邊食邊聽佢地既私人對話(好彩有口罩,否則佢地將係食材前口沫橫飛)。之後上少左配料已立即問侍應:第一次問,整緊;第二次問,您追加咁少,唔知點俾您;到第三次要我拿張單問,唔係追加,而係您未上。兩人先恍然大悟(但我已食完同準備埋單)。若果該員工覺得佢地既工作係傾計第一,顧客第二,無熟客(如我)再光顧。
2021-03-21
2021-02-28 1052 瀏覽
掛住日本🇯🇵但冇得飛,唯有食拉麵🍜頂住心癮先。上環呢間良心小店絕對值得一試。首先環境裝修充滿日本小店Feel,鋪面唔算大,但有齊吧檯同埋二至四人揀。餐廳做足防疫措施,中午時間排左十五分鐘先入座。招牌熊拉麵($88)麵身軟硬度適中,湯底濃郁但唔會過鹹。中途加左少少辣芽菜落湯底,成個拉麵嘅湯底就轉左另一種風味☺️ 今次揀左梅頭瘦叉燒,感覺輕盈啲,不過就冇左火炙肥叉燒果種炙燒風味。配料溏心蛋就正正常常,木耳絲就令到拉麵更加有口感!自家製辣蔥餃子🥟有五隻,餃子邊煎到脆卜卜,配埋辣蔥一齊食係幾特別嘅。

2021-02-24 512 瀏覽
建議:想食番日本味道,近近地去上環👍 唔好Miss 左曼德拉「名句」😂 新一年第一個星期日,唔幫襯💛真係唔知食咩好 (有心既其實周邊總有一間✌🏻)今日去到上環食熊拉面,舖面個環境都好日本😌 除左店員會講234 (いらっしゃいませ)之外,每張枱仲有必有既冰茶壺今次試左:スーパー巨熊ラーメ (HK$128) 超級巨熊拉面有3塊梅頭叉燒+一塊半肥叉燒😍 半肥叉燒好好食,層次好分明。份量好足,湯頭好濃郁👍 面款有 幼面/粗面揀,硬度有 硬/普通/軟 揀如果想加面可以係落單紙剔 (替え玉 +HK$13)。另外落單紙仲有得揀叉燒款式:梅頭/肥叉/角切叉燒迷 ミニチャーシュー丼 (HK$34)迷你半熟玉子叉燒丼 隻半熟蛋岩岩好,唔會過熟 😌 叉燒係角切叉燒粒,食落個口感都唔錯👍睇餐牌仲有魚油撈面,唔知係咩味道呢。下次可以再黎試😂

今次試左:
スーパー巨熊ラーメ (HK$128)
超級巨熊拉面

ミニチャーシュー丼 (HK$34)
迷你半熟玉子叉燒丼

睇餐牌仲有魚油撈面,唔知係咩味道呢。下次可以再黎試😂

想食拉麵通常會黎公司附近呢間良心小店,每逢午市都有約十人排隊,食過四次,質素穩定。最鍾意佢自由度高,可以揀梅頭瘦叉燒或火炙肥叉燒,麵都有唔同粗幼。之前見人飲晒啲湯會見到碗底嘅熊仔圖案,好奇嘅話可以試下。🍽招牌熊拉麵(火炙肥叉燒,中幼麵,普通硬度,健康無油) ($88)招牌的豬骨湯底不油不膩,小杰,味道濃但唔會好鹹。叉燒只有一片有點小失望,但肥叉燒唔會過肥,而且非常入味。普通硬度中幼麵口感彈牙,份量頗多,掛湯力不錯。溏心蛋流心,另有竹筍同木耳絲增加口感。🍽黑熊拉麵(火炙肥叉燒,中幼麵,普通硬度,健康無油) ($83+10溏心蛋)重口味嘅可以揀黑蒜湯,呢碗會比豬骨湯油少少,聞落好香黑蒜味,食落無想像中咁濃但都OK,其他選項一樣就唔重複啦。秘制醬幾香微辣,如果可以畀多少少撈麵就正。🍽自家製辣蔥餃子 ($43)外觀好吸引,蔥粒多到滿瀉,有炒過唔係全生所以唔會好難入口,餃子幾香口,當日嘅餡料係芝士雞肉,咬開仲有少少拉絲,芝士味幾明顯,配微酸嘅餃子汁。記得要即食因為啲蔥同汁好快會浸淋餃子皮。

黑熊拉麵

🍽自家製辣蔥餃子 ($43)
黑熊拉麵
2021-02-16 356 瀏覽
2個拉麵都揀咗火炙肥叉燒係有燒香, 麵有得揀幼麵or中幼麵, 中幼麵軟硬適中, 不過自己係鍾意再粗身啲嘅嗰款拉麵, 配爽口木耳同蔥粒😋✨招牌熊拉麵 💰88💫評分: 7.3/10📝豚骨湯底濃郁唔會太咸, 糖心蛋🥚都算流心~✨黑熊拉麵 💰83💫評分: 7.2/10📝黑蒜油湯底好香𝕂𝕦𝕞𝕒 ℝ𝕒𝕞𝕖𝕟 熊拉麵📍上環蘇杭街84號(上環🚇 A2出口行3分鐘就到)💫評分: 7.3/10💬呢度有芽菜, 雪菜同薑任夾, 芽菜好食不過有少少辣, 食到唔想停🤣, 拉麵🍜店都係快食因為中午時間都有少少嘅人龍🤣❣️其他分店❣️📍佐敦白加士街8號地舖(佐敦🚇 C2出口行2分鐘就到)

✨招牌熊拉麵 💰88
💫評分: 7.3/10
📝豚骨湯底濃郁唔會太咸, 糖心蛋🥚都算流心~

✨黑熊拉麵 💰83
💫評分: 7.2/10
📝黑蒜油湯底好香

𝕂𝕦𝕞𝕒 ℝ𝕒𝕞𝕖𝕟 熊拉麵
📍上環蘇杭街84號
(上環🚇 A2出口行3分鐘就到)

💫評分: 7.3/10

❣️其他分店❣️
📍佐敦白加士街8號地舖
(佐敦🚇 C2出口行2分鐘就到)
2021-02-13 359 瀏覽
用家個人感受,不是打手!yellow7️⃣5️⃣位置,上環A2出口,要轉2個街口先搵到。7️⃣5️⃣環境乾淨,日本feel,鋪面不大,算迫,可接受。8️⃣0️⃣招呼,click紙落單,上菜快,服務有禮。9️⃣0️⃣黑熊拉麵$839️⃣0️⃣加$10糖心蛋9️⃣5️⃣廣島蠔豚骨湯拉麵$98另有3樽配菜,好味㗎,淨係記得有芽菜,記得試。提供自助冰水,夠凍,好。9️⃣5️⃣CP值,下午時段大約15:00去,2個人埋單$191,免加一,平均每人$96。超級好味,無味精,味鮮及濃,量多夠飽,下次會試餃子,最後扭埋張咭$2,完美。一定再去。
用家個人感受,不是打手!
yellow
7️⃣5️⃣位置,上環A2出口,要轉2個街口先搵到。
8️⃣0️⃣招呼,click紙落單,上菜快,服務有禮。
9️⃣0️⃣黑熊拉麵$83

9️⃣0️⃣加$10糖心蛋

9️⃣5️⃣廣島蠔豚骨湯拉麵$98

2021-02-11
  • 廣島蠔豚骨湯拉麵
上環的拉麵店唔多,這一間又好食又正宗,日日都大排長龍,Lunch Time 想食都要早少少去準備。.火灸肥义燒幼麵👍火灸肥义夠甘香👍拉面軟硬適中 爽口👍成隻糖心蛋 入味夠流心👍湯底濃香 濃豬骨推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
火灸肥义燒幼麵
👍火灸肥义夠甘香
👍拉面軟硬適中 爽口
👍成隻糖心蛋 入味夠流心
👍湯底濃香 濃豬骨
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
2021-02-06 166 瀏覽
行下又去到上環,見到一間💛拉麵店🍜大排長龍,應該係好嘢嚟,又走去排下先🤔️。原來出名嘅係「蠔🦪」拉麵,香港🇭🇰都係唔常見到,人氣爆燈,味道都幾唔錯☺️。———————————————————————————🍜廣島蠔🦪豚骨湯拉麵💬果然係人氣招牌款式,四隻廣島蠔🦪,好有鮮味,豬骨濃湯唔覺口渴,豚肉仲有三款不同類型,炙燒肥腩、瘦叉燒同角切豚肉,加埋各款配料超級豐富,唔好唔記得加點辣芽菜更好味☺️
———————————————————————————
🍜廣島蠔🦪豚骨湯拉麵
2021-02-06 161 瀏覽
之前見到熊拉麵推出期間限定【生滾廣島蠔拉麵】,然後一直好想試一試,去到前幾日終於有機會試啦!舖頭11:30開,本人11:55到。好彩舖頭還有位,不用排隊。【生滾廣島蠔拉麵】有兩款可以選擇,分別是兩隻蠔($98)及四隻蠔($108)。肉可以揀肥丶瘦梅頭或粒粒,建議揀肥梅頭,脂肪同瘦肉平衡得幾好。蠔鮮甜,差$10有多兩隻蠔梗係揀四隻啦!湯底濃郁,香滑口感更能突顯蠔的味道。叫完之後12:00就開始多人,之後出邊都要排隊,所以就快快脆脆食完就走。同時發現原來都唔少外國人幫襯呢間舖頭。日後行過附近都可以encore。

• 生滾廣島蠔拉麵
2021-02-02 165 瀏覽
中午時間搵附近工作既妹妹食LUNCH,今次佢推介左呢間拉麵店。大約等左15分鐘就有得入座。疫情關係,座位都隔得幾開,坐得舒服既。好可惜之前期間限定既沾麵賣哂無得試(我係沾麵迷),不過另一款期間限定廣島蠔拉麵都幾吸引,可以揀兩隻($98)或者四隻($108)廣島蠔,我揀左兩隻,不過食完第一隻之後已經後悔,因為原來同個拉麵湯真係好夾好好食,早知叫四隻啦!肉可以揀肥、瘦梅頭或粒粒,我地兩個都揀左瘦既,諗住感覺無咁油膩。不過如果再去,我應該會試肥既,因為瘦呢隻真係有點瘦個頭,唔係好岩我口味。湯底幾濃厚度適中,硬麵夠硬。妹妹每次都係叫基本既熊拉麵,佢話水準都係保持到。總體黎講係出色既拉麵店,可以經常再戰個種!(不過如果想要好GIMMICK個種,我就覺得無好WOW既感覺了)

• 廣島蠔拉麵
2021-01-29 188 瀏覽
每次經過都超多人排隊今次終於的起心肝排隊去食第一次食,本來想叫基本湯底,但睇食評又推介廣島蠔拉麵,最後都係撰咗....廣島蠔拉麵加自家餃子拉麵湯底夠熱,濃郁香滑口感滲出蠔嘅鮮味麵質我撰咗1.25mm(應該係最幼細個款)同軟身質地,易沾上湯汁 麵唔會太淋到無口感,好好味蠔🦪雖然得兩粒,但好飽滿 好有蠔味雖然义燒係半肥瘦而表面有煎香過,賣相更吸引,唔會太油膩朋友撰咗招牌熊拉麵都好好食自家餃子有驚喜,雖然食嘅時候微暖,但煎香個面係脆口而裡面芝士仲有少少拉絲效果,粟米粒香甜 ,讚坐位常算舒服 唔會太迫 有應有嘅距離同空間會再encore
每次經過都超多人排隊

今次終於的起心肝排隊去食

拉麵湯底夠熱,濃郁香滑口感滲出蠔嘅鮮味

蠔🦪雖然得兩粒,但好飽滿 好有蠔味

雖然义燒係半肥瘦而表面有煎香過,賣相更吸引,唔會太油膩

朋友撰咗招牌熊拉麵都好好食

限定 廣島豪拉麵
  • 熊自家製餃子
  • 招牌熊拉麵
2021-01-21 251 瀏覽
熊拉麵的期間限定🧸.蟹肉蟹膏沾麵$118/270g or $128/540g.未食過咁好食的沾麵🤤🤤 麵質厚實彈牙,蟹肉蟹籽份量都多,沾麵汁好香濃,味道剛好,令粗身的拉麵也很掛湯同入味,第一次食完沾麵可以一滴不留的飲埋個湯。.溏心蛋有一隻剛好半熟,橙紅流心的蛋黃養眼又好吃,270g看似好少,其實食完好飽肚,重點係性價比都幾高,以同一價錢黎講係香港好難搵到同樣高質的拉麵.留意返,呢款拉麵都有限量,賣晒會無得食🥲
熊拉麵的期間限定🧸
蟹肉蟹膏沾麵$118/270g or $128/540g

留意返,呢款拉麵都有限量,賣晒會無得食🥲
見到上網好多人評呢間限定廣島蠔拉麵,專登黎試下!一去到已經有勁多人排隊今次叫左廣島蠔拉麵,揀左4粒廣島蠔,硬麵!一食超有驚喜😍廣島蠔又大隻又鮮甜,同相一樣,超好食,拉麵夠硬,好有口感,湯好creamy,好推薦大家黎試下!如果鐘意食蠔,必試啊
如果鐘意食蠔,必試啊
廣島蠔拉麵
2021-01-17
廣島蠔拉麵
2021-01-07 394 瀏覽
Make sure you visit before the typical office lunch hour as this place gets packed with people.They surely follow the typical Japanese ramen joint rituals - in which they will continue to serve you ice cold water despite how cold the weather gets outside. Which makes the ramen experience extra special after hot noodles finished with an ice cold drink.They are known for their soup base - a well crafted thick pork broth, and I can assure you it tasted so amazing I left nothing on my bowl.  They w

They will precisely cook the ramen to your liking - and you also have the choice of a thicker noodles.

Soft boiled egg was on par, however they fail to cut this half - which may be potentially what they do during peak lunch hours. The only really bad thing I can say about this place is the portion size is not huge and their pickled dishes were leaning towards Chinese flavours rather than Japanese.

Last note - their bowls must be made with materials that keep the warmth of the soup till the last drop.... so make sure you don’t put any to waste!

Oyster ramen - seasonal special

2021-01-07
2020-12-22 446 瀏覽
終於有機會試個期間限定蟹肉沾麵,比想象中更加好味!個沾麵湯底非常濃郁,綠綠地色咁,應該好多蟹膏喺入面,只係飲一啖試已經係好香嘅蟹味。成碗麵好多,湯底睇落好似好少咁,所以一路食會一路就住,因為擔心個湯唔夠點啲拉麵,點知原來有淨湯底,所以本身食應該唔駛就住就住。個麵底有好豐富嘅蟹肉同蟹籽,而且好新鮮同好甜,好好味。我叫咗暖麵,再加埋個熱湯真係好正。同埋follow佢哋ig可以獲得大阪燒風味餃子一份,有3件,真係好抵,食完都真係夠晒飽。

蟹肉沾麵
蟹肉沾麵