2024-01-31 463 瀏覽
春之盛二人套餐□ 沙律◇ 黃金三文魚子胡麻豆腐沙律先嚟沙律前菜,焦點在黃金三文魚子,黃金色靚之餘粒粒鮮味,配上胡麻味豆腐,開胃又盡顯日本風味□ 八寸◇ 黑松露洋蒽魷魚◇ 自家制蟹膏蟹肉豆腐◇ 富山縣螢光魷魚沖潰◇ 鮟康魚肝每次嚟淼屋,他們嘅八寸都畀到小編驚喜,他們每次用心打造,擺盤精美,食材吸引,今次八寸有4小碟,有兩款魷魚、蟹肉同鮟康魚肝,螢光魷魚鮮甜味濃,細細粒洋蒽魷魚與黑松露好夾,鮟康魚肝魚味咁香,蟹肉豆腐配上自家制蟹膏,滋味無窮□ 吸物◇ 大蜆昆布味噌湯日式昆布味噌湯,味道清甜,加上大蜆,多一份鮮味□ 刺し身◇ 花之戀天使刺身盛天使之蝦,吞拿魚赤身,帆立貝,花之戀日式套餐少不了刺身,套餐有這個花之戀天使刺身盛,盛盤是特別訂做,上面放上四款刺身,包括蝦、赤身、帆立貝同三文魚刺身嘅花之戀,帆立貝爽口,蝦鮮甜,花之戀造型美麗,印象最深刻係吞拿魚赤身,肉質結實極度新鮮□ 揚げ物◇ 日本珍寳吉列蠔拼五色有頭虎蝦食完清淡嘅刺身,到比較香口嘅炸物,珍寳蠔兩隻,超級大size,吉列表面脆口,而又可以鎖住肉汁,非常juicy,另外有兩隻虎蝦,頭身分開炸,蝦頭炸得卜卜脆,蝦身炸法比較特別,用有顏色
春之盛二人套餐

◇ 富山縣螢光魷魚沖潰
◇ 鮟康魚肝

□ 吸物
◇ 大蜆昆布味噌湯
日式昆布味噌湯,味道清甜,加上大蜆,多一份鮮味

□ 刺し身
◇ 花之戀天使刺身
天使之蝦,吞拿魚赤身,帆立貝,花之戀

□ 揚げ物
◇ 日本珍寳吉列蠔拼五色有頭虎蝦
食完清淡嘅刺身,到比較香口嘅炸物,珍寳蠔兩隻,超級大size,吉列表面脆口,而又可以鎖住肉汁,非常juicy,另外有兩隻虎蝦,頭身分開炸,蝦頭炸得卜卜脆,蝦身炸法比較特別,用有顏色粒粒佈滿炸皮,感覺少咗油膩感,口感更豐富

□ 鍋物
◇ 日式雜菜鍋

□ 燒物
◇ 北海道A4 十勝和牛
除咗之前鍋物自己動手煮,另一和牛燒物都係自己烤,用上十勝和牛,油脂分布比較多,店員建議全熟,這樣可以迫出更多油脂,結果牛肉焦香程度吸引之餘,大量肉汁鎖住好juicy,非常出色

◇ 精選日式甜品
花之戀
天使之蝦
吞拿魚赤身
2024-01-23 221 瀏覽
我鍾情食日本菜,係淼屋用優惠套餐價錢可以食到一星級日式居洒屋的美食,及品嚐採用最優質的新鮮食材,刺身品質好,服務態度,環境舒服,最鍾意食北海道和牛, 肉質細膩又多汁, 超好食
,服務態度
,環境舒服
,最鍾意食北海道和牛, 肉質細膩又多汁, 超好食
2024-01-03
2024-01-19 196 瀏覽
喺上環做完嘢睇吓有咩好食,見依間好似唔錯直接踩上去,味道不錯,清酒煮蜆味道一流,乾淨冇沙。燒喜之次唔算乾,仲可以食到魚嘅鮮味。牛柳粒正常水準,諗如果用A5和牛可以更好(不過價錢就)。員工服務良好有禮貌,下次可以再嚟。走嗰陣先發覺都近地鐵站,又再加分。
清酒煮蜆
燒原條喜之次
.蒜香日式牛柳粒
燒原條喜之次
.蒜香日式牛柳粒
2024-01-18 170 瀏覽
之前有一次去咗日本食咗壽喜燒就念念不忘,咁啱係OpenRice 見到熱門有呢間日式居酒屋就想一試😋餐廳佈置好日式簡潔,好似置身係日本居酒屋先前已經預訂咗 $1320個套餐嘅牛肉都係北海道十勝A4和牛,質素有保證。肉質好滑,入口即溶😍 厚薄適中 非常適合做壽喜燒,仲要配埋餐聽特製嘅壽喜燒醬汁,真係勁好味成個餐加埋所有前菜、刺身、壽喜燒、燒物🍢2個人都食到勁飽🫶🏻下次再試下其他特別嘅菜式先🥰

先前已經預訂咗[北海道十勝A4和牛壽喜燒晚餐] $1320

成個餐加埋所有前菜、刺身、壽喜燒、燒物🍢
2個人都食到勁飽🫶🏻下次再試下其他特別嘅菜式先🥰
2023-12-28
和牛同壽喜燒都係我喜愛 , 其實留意到呢間餐廳好一段日子,終於有機會黎試下!壽喜燒 一人前(第二位半價)沙律炸富山白蝦沙律配柚子沙律汁,味道酸酸甜甜幾開胃前菜八寸有4款唔同嘅小食吸物鮮無花果年糕清湯,個湯好鮮甜刺身盛盒用一個半透明嘅玻璃盒裝住,一打開個盒,裏面擺設好靚,又一個打卡位🤩(有北海道帶子,加拿大赤蝦,吞拿魚赤身)燒物居然係魚王喜之次一夜干,味道&火喉都燒得剛好,好好食🇯🇵日本北海道A4十勝和牛見到d油花已經流晒口水,一片片A4和牛獨立用好得意嘅衣架掛起,望落去好精緻好吸引🤩🥗季節野菜盛盒、稻庭烏冬🥕野菜盛盒包左好多款蔬菜

壽喜燒 一人前(第二位半價)

沙律
炸富山白蝦沙律配柚子沙律汁,味道酸酸甜甜幾開胃

前菜八寸
有4款唔同嘅小食

吸物
鮮無花果年糕清湯,個湯好鮮甜

刺身盛盒

燒物
居然係魚王喜之次一夜干,味道&火喉都燒得剛好,好好食

🇯🇵日本北海道A4十勝和牛

🥗季節野菜盛盒、稻庭烏冬🥕
野菜盛盒包左好多款蔬菜
2024-01-09
2024-01-18 55 瀏覽
上環發現好嘢食👏🏻同朋友試左上環淼屋日式餐廳。環境裝修唔錯之餘食物質素都好好👍今次叫咗和牛壽喜燒套餐。牛肉超好味。見到餐牌仲有好多吸引料理。下次一定要再嚟嚟試試!
2024-01-18 49 瀏覽
上星期和朋友去吃了這間位於上環的Omakase,真的很想和各位分享這間餐店,這是我吃過最美味的omakase,師傅會問我們想吃什麼和問我們有什麼意見🥰重點是這裏很有氣氛,非chill燒一夜干喜知次唔會太乾身,好juice😋甲羅燒配上蛋白+蟹膏蟹肉+梳打餅,口感豐富,誠意之作有驚喜👍鱈場蟹肉湯烏冬蟹肉份量非常之多,湯底清甜,烏冬份量也很多,超抵食🤩串燒平均不用30元一串已有交易,價錢實惠,味道不錯,特別推介-燒蘆筍串,燒雞肉丸串,燒鹽手羽😋

燒一夜干喜知次
唔會太乾身,好juice😋

甲羅燒
配上蛋白+蟹膏蟹肉+梳打餅,口感豐富,誠意之作有驚喜👍

鱈場蟹肉湯烏冬
蟹肉份量非常之多,湯底清甜,烏冬份量也很多,超抵食🤩

串燒

2024-01-18 50 瀏覽
第一次光顧,好彩早訂位,好旺場,環境好有日本居酒屋feel,食物質素好好味,尤其係牛小排,串燒等,價錢唔貴,喜出望外,居酒屋同事超有禮貌,又會推介食物,真心推介!
  • 一口和牛粒定食
昨晚有朋友帶我去這間(上環日式居酒屋)居酒屋的裝修係日式木系風格!食物高質素!昨晚嘗了北海道十勝和牛壽喜燒晚餐現在餐廳做緊推廣優惠所以性價比非常高👍👍👍😊
朋友睇社交媒體網站foodie介紹嚟食shabushabu set,$750一個人,點知伏到爆。間餐廳完全空嘅,全晚得我哋一張枱。前菜好普通。魚生set超市都好食過佢。shabushabu一上個鍋成兜菜捧出嚟,社交媒體網站post話會幫你開鍋係假嘅,其實係每人四塊牛嘅火鍋,其餘都係食菜。個任食menu上面有唔超過20樣嘢,除咗街市冰鮮舖有得賣嘅五花腩同雞肉,其餘—菜全部都係菜。仲要佢8:40捧個鍋出嚟,然後話9:15 last order。我哋第二輪嗌2份蘿蔔,結果同第一輪一份蘿蔔嘅份量一樣,只不過係一開二,薄到呢。啲牛有A5嘅肥,但肥同肉好似象棋棋盤楚河漢界咁分佈鮮明。服務態度好差,第一輪嗌咗竹輪,冇上到,我哋同waiter講,佢哦咗一聲就算。9:50叫我哋埋單,10點00分叫我哋走。食得好唔開心,大家唔好中伏。
2024-01-08
2024-01-08 87 瀏覽
喺社交媒體網站見到廣告,好似幾好,所以叫啲friends一起去試下啦。食到一半已經覺得對唔住我啲friends😖😖😖!去到得我哋一張枱,即刻覺得瀨嘢。之後全晚都剩係得我哋一張枱,果然瀨晒嘢!完全冇服務之餘,啲嘢食質素勁麻麻。所謂嘅和牛,肥到一半都食唔到嘅,Donki買都好過佢!呢個價錢,大把選擇,絕對不會係尼間!壽喜燒所謂嘅放題,追加時段大概半個鐘,煮一輪咁上下了!頭一輪追加,d嘢冇來齊,問佢就好似聽唔到咁。之後冇再俾我哋追加餐牌,我哋禮貌性問係唔係可以追加,佢答,9:15前都可以,就走開咗😓😓😓 我哋唯有叫佢返來問攞追加餐牌… 全晚最勤力就係9:50pm過來話10點前要我哋買單,我隨口問佢幾點close,佢話10點。10點準時趕我哋走。雖然我哋絕對唔會再嚟幫襯,但我諗間嘢都好快執嘅了。大家想中伏嘅就不妨試下了😤😤😤
2024-01-08
2024-01-02 105 瀏覽
臨近聖誕,又係book枱同朋友聚一聚,咁啱見到有Blogger介紹,即刻book位,順便買package !其實我啲朋友全部都抱住中伏嘅心態同我去食!嘩,點知真係每一樣嘢,都咁有質素!無論係頭盤沙律,刺身,懷石料理小食,到主菜壽喜燒,都真係不得了!所有嘅用料都好新鮮,味道質素控制得好好!明顯師傅係超級有心思去整俾大家食!我哋三個係由第一道菜讚賞到最後一道菜!雖然,最後可以任加的壽喜燒菜的確係上得好慢😂不過佢嘅好食程度係可以補償番佢遲上菜嘅過失😂😆😂真係好味道,我另外一個朋友係要即刻book同屋企人再食多一次😆😆😆😆😆

我哋三個係由第一道菜讚賞到最後一道菜!

睇社交媒體網站foodie 推介去試呢間,以為壽喜燒好好食,點知店員淨係成個盤擺上檯🙀🙀,上面全部係菜同菇,十足十好似屋企自己打邊爐🥴🥴 湯底同自己係超級市場買嗰兩倍濃縮溝水冇分別,最後追加嘅menu 都攪到成件事好cheap嗰晚嗌咗A4和牛,牛的確味道不錯,但係油花真係好麻麻… 壽喜燒上檯之後職員冇介紹成個烹調次序(難聽啲講,佢塞曬啲菜上去鬼有地方祿牛肉…)同ig 講會牛油起鍋完全係兩件食,全程唔好expect 有staff 幫你煮其他4品前菜真係一般,兩個人1700蚊真係完全唔抵…呢個價位係香港都可以食到啲full service 嘅壽喜燒,套餐其他嘅小品都冇驚喜,感覺求其執啲野等你覺得好似好抵咁

1K
位於上環AKVO酒店的「淼屋 Myouya」主打日式料理,裝修環境充滿日本風,座位非常舒適,最近佢哋推出咗晚市北海道十勝A4和牛壽喜燒料理套餐,八道菜有齊沙律、季節料理、椀物、刺身、燒物、鍋物、食事和甜物都只係 $ 880,而家仲有晚市同行半價優惠,推廣優惠3人同行1人免費,2人同行1位半價,非常抵食👍🏻🌟北海道十勝A4和牛壽喜燒料理每位 $ 880🥗▪️先付けAppetizers季節沙律用了櫻花蝦配新鮮沙律菜及酸醋汁,清新又帶點蝦的鮮味,非常開胃🍱▪️八寸Assorted Dish季節料理有四款特色美食,金菇漬物、三文魚籽漬、鰻魚茶飯、煎鵝肝,每款用心設計,好有特色,其中最愛鰻魚炒飯有獨特嘅紫蘇葉香味,煎鵝肝外脆內軟,美味🍲▪️椀物Soup年糕蟹肉舞茸清湯,材料滿滿,每一啖都食到豐富的食材,淡淡蟹肉,湯頭清甜帶有龍龍嘅舞茸菇味🐟▪️向付けSashimi Plate刺身三點 、有鰤魚、帆立貝、虎蝦,高質新鮮🐠▪️燒き物Grilled Dish喜知次金時生姜 ,魚肉燒得焦香,肉質嫩滑又甜美,沾上蘿蔔用酸汁更加鮮美🔥▪️鍋物Hotpot北海道十勝A4和牛壽喜燒,牛肉用特製小衣架掛住出埸,夠哂型格,牛肉

🌟北海道十勝A4和牛壽喜燒料理
每位 $ 880

🥗▪️先付けAppetizers

🍱▪️八寸Assorted Dish

🍲▪️椀物Soup

🐟▪️向付けSashimi Plate
刺身三點 、有鰤魚、帆立貝、虎蝦,高質新鮮

🐠▪️燒き物Grilled Dish

🔥▪️鍋物Hotpot
北海道十勝A4和牛壽喜燒,牛肉用特製小衣架掛住出埸,夠哂型格,牛肉件件大塊,口感軟腍,沾滿壽喜燒汁和蛋汁,非常好食,另蔬菜
配料非常豐富,有娃娃菜、皇帝菜、香菇、洋蔥、金菇、大蔥👍🏻

🍜▪️食事Meal
漬物 、 稻庭烏冬入口細滑,配壽喜燒汁非惹味

🍯▪️甘味Dessert
朱古力慕絲配綠茶蕨餅,軟綿綿唔太甜,為這一餐畫上完美的句號

2023-11-25 132 瀏覽
這間位於上環 Avko 酒店的居酒屋,地點鄰近地鐵站,入夜後旺中帶靜,室內窗邊掛滿燈籠,充滿濃厚的日本氛圍。餐廳最近推出晚市同行半價優惠,壽喜燒套餐2人同行1位半價,3人同行1人免費,優惠吸引。🌟壽喜燒套裝 每位$680/$880 (視乎牛肉選項)🫧先付け Appetizers🍀季節沙律 Seasonal Salad白蝦沙律白蝦連殼炸至酥脆可口、車厘茄及沙律菜爽脆清新,打開味蕾迎接美宴。🫧八寸 Assorted Dish🍀季節料理 Seasonal Cuisine豐富精緻的四款季節料理,包括有沖繩水雲、鰻魚飯,三文魚籽及鵝肝。三文魚籽以金箔作點綴;鰻魚飯加了紫蘇葉,增添了獨特風味;鵝肝表面煎至焦脆,再灑上七色芝麻,散發醉人味蕾誘惑。🫧椀物 Soup🍀年糕蟹肉舞茸清湯,清甜暖胃。🫧向付け Sashimi Plate🍀刺身三点 3 Kinds Sashimi半透明的玻璃寶盒,盛載著三款高質的刺身,包括鰤魚、虎蝦、帆立貝,賣相吸引,鮮甜程度令人尖叫。🫧燒き物 Grilled Dish兩款燒魚鮎魚金時生姜及燒喜之次,鮎魚魚味突出,喜之次油脂較多,各有特色。🫧鍋物 Hotpot🍀美國安格斯頂級肉

🌟壽喜燒套裝 每位$680/$880 (視乎牛肉選項)

🫧先付け Appetizers
🍀季節沙律 Seasonal Salad
白蝦沙律

🫧八寸 Assorted Dish
🍀季節料理 Seasonal Cuisine

🫧椀物 Soup
🍀年糕蟹肉舞茸清湯,清甜暖胃。

🫧向付け Sashimi Plate
🍀刺身三点 3 Kinds Sashimi

🫧燒き物 Grilled Dish

🫧鍋物 Hotpot
🍀美國安格斯頂級肉眼壽喜燒 /日本和牛
是晚套餐的主角壽喜燒,新鮮粉嫩的牛肉一片片以迷你小衣架掛起,可愛妙絕登場,牛肉肉味濃郁,吸收了壽喜燒汁精華,滋味非凡。

🫧食事 Meal
🍀漬物、稻庭烏冬