2023-11-25 132 瀏覽
這間位於上環 Avko 酒店的居酒屋,地點鄰近地鐵站,入夜後旺中帶靜,室內窗邊掛滿燈籠,充滿濃厚的日本氛圍。餐廳最近推出晚市同行半價優惠,壽喜燒套餐2人同行1位半價,3人同行1人免費,優惠吸引。🌟壽喜燒套裝 每位$680/$880 (視乎牛肉選項)🫧先付け Appetizers🍀季節沙律 Seasonal Salad白蝦沙律白蝦連殼炸至酥脆可口、車厘茄及沙律菜爽脆清新,打開味蕾迎接美宴。🫧八寸 Assorted Dish🍀季節料理 Seasonal Cuisine豐富精緻的四款季節料理,包括有沖繩水雲、鰻魚飯,三文魚籽及鵝肝。三文魚籽以金箔作點綴;鰻魚飯加了紫蘇葉,增添了獨特風味;鵝肝表面煎至焦脆,再灑上七色芝麻,散發醉人味蕾誘惑。🫧椀物 Soup🍀年糕蟹肉舞茸清湯,清甜暖胃。🫧向付け Sashimi Plate🍀刺身三点 3 Kinds Sashimi半透明的玻璃寶盒,盛載著三款高質的刺身,包括鰤魚、虎蝦、帆立貝,賣相吸引,鮮甜程度令人尖叫。🫧燒き物 Grilled Dish兩款燒魚鮎魚金時生姜及燒喜之次,鮎魚魚味突出,喜之次油脂較多,各有特色。🫧鍋物 Hotpot🍀美國安格斯頂級肉

🌟壽喜燒套裝 每位$680/$880 (視乎牛肉選項)

🫧先付け Appetizers
🍀季節沙律 Seasonal Salad
白蝦沙律

🫧八寸 Assorted Dish
🍀季節料理 Seasonal Cuisine

🫧椀物 Soup
🍀年糕蟹肉舞茸清湯,清甜暖胃。

🫧向付け Sashimi Plate
🍀刺身三点 3 Kinds Sashimi

🫧燒き物 Grilled Dish

🫧鍋物 Hotpot
🍀美國安格斯頂級肉眼壽喜燒 /日本和牛
是晚套餐的主角壽喜燒,新鮮粉嫩的牛肉一片片以迷你小衣架掛起,可愛妙絕登場,牛肉肉味濃郁,吸收了壽喜燒汁精華,滋味非凡。

🫧食事 Meal
🍀漬物、稻庭烏冬

🫧甘味 Dessert
🍀紅豆蕨餅蛋捲
2023-11-11 215 瀏覽
餐廳晚市有壽喜燒套餐😋 因應肉類的不同分別有$𝟲𝟴𝟬及$𝟴𝟴𝟬兩個價位,份量很足👏🏻👏🏻▫️❥$𝟲𝟴𝟬 米囯安格斯頂級肉眼壽喜燒🥢❥$𝟴𝟴𝟬 北海道十勝和牛壽喜燒🥢~~~~~~~~~~~~~~~~𓇬 季節沙律 𓇬◂ ◂ 當天為白蝦沙律,酸酸的味道,開胃之選🥗▫️𓇬 季節料理 𓇬ᐝ 鮑魚、水雲、鰻魚茶飯ᐝ 鵝肝、鮟鱇魚肝、鰻魚茶飯 ◂ ◂ 各種食材擺放在精緻的器皿中◂ ◂ 最喜歡當中爽口彈牙的鮑魚及細滑柔嫩的鮟鱇魚肝😘▫️𓇬 年糕蟹肉舞茸清湯 𓇬 ◂ ◂ 使用新鮮無花果,加了年糕、蟹肉、舞茸,味道相當清新🥣▫️𓇬 刺身三點 𓇬◂ ◂ 赤蝦軟綿細膩、帆立貝鮮甜軟嫩、鰤魚油脂豐腴🫶🏻◂ ◂ 三款刺身都很新鮮😚▫️𓇬 燒物 𓇬ᐝ 喜知次:◂ ◂ 肥厚的魚肉口感扎實,味道鮮美🐬🫶🏻ᐝ 香魚:◂ ◂ 魚肉較嫩,魚腩位置帶著回甘的口感▫️𓇬 鍋物 𓇬ᐝ 安格斯頂級肉眼壽喜燒/北海道十勝和牛壽喜燒 ◂ ◂ 鍋中放滿了娃娃菜、冬菇、大蔥等蔬菜🥬◂ ◂ 牛肉在鍋中輕涮幾秒已可食用,肉味相當濃郁🥩▫️𓇬 食事 𓇬◂ ◂ 稻庭烏冬吸收了壽喜燒湯底,味道甜甜的🍜▫️𓇬 甘味 𓇬◂ ◂ 巨峰提子蛋糕、朱古力香蕉蛋糕又香又不過甜,
❥$𝟲𝟴𝟬 米囯安格斯頂級肉眼壽喜燒🥢
❥$𝟴𝟴𝟬 北海道十勝和牛壽喜燒🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
𓇬 季節沙律 𓇬
◂ ◂ 當天為白蝦沙律,酸酸的味道,開胃之選🥗

𓇬 季節料理 𓇬
ᐝ 鮑魚、水雲、鰻魚茶飯
ᐝ 鵝肝、鮟鱇魚肝、鰻魚茶飯
◂ ◂ 各種食材擺放在精緻的器皿中
◂ ◂ 最喜歡當中爽口彈牙的鮑魚及細滑柔嫩的鮟鱇魚肝😘

𓇬 年糕蟹肉舞茸清湯 𓇬

𓇬 刺身三點 𓇬
◂ ◂ 赤蝦軟綿細膩、帆立貝鮮甜軟嫩、鰤魚油脂豐腴🫶🏻
◂ ◂ 三款刺身都很新鮮😚

𓇬 燒物 𓇬
ᐝ 喜知次:
◂ ◂ 肥厚的魚肉口感扎實,味道鮮美🐬🫶🏻
ᐝ 香魚:
◂ ◂ 魚肉較嫩,魚腩位置帶著回甘的口感

𓇬 鍋物 𓇬
ᐝ 安格斯頂級肉眼壽喜燒/北海道十勝和牛壽喜燒
◂ ◂ 鍋中放滿了娃娃菜、冬菇、大蔥等蔬菜🥬
◂ ◂ 牛肉在鍋中輕涮幾秒已可食用,肉味相當濃郁🥩

𓇬 食事 𓇬
◂ ◂ 稻庭烏冬吸收了壽喜燒湯底,味道甜甜的🍜
𓇬 甘味 𓇬
◂ ◂ 巨峰提子蛋糕、朱古力香蕉蛋糕又香又不過甜,不錯呀🍇🍫
◂ ◂ 蕨餅煙煙韌韌,另外還有甜滋滋的十勝紅豆🫘

2023-11-08 926 瀏覽
這間位於上環Akvo酒店內的🇯🇵日式居酒屋,裝修偏簡潔日本木系風格,環境寬敞舒適。而且餐廳菜式選擇都不少,例如:小食、串燒、炸物、燒物、飯麵鍋物等。我們就選了兩個套餐,有齊8道菜式,十分豐富👍🏻.✨晚市套餐✨$680 / $880 一位.🌟季節沙律Seasonal Salad▪️櫻花蝦沙律▪️富山炸白蝦沙律生的櫻花蝦🌸較少吃到,富山炸白蝦🦐好脆口,蝦味濃郁,兩款沙律都好新鮮。.🌟季節料理4品▪️三文魚籽沙律金萡三文魚籽豪華又大粒,充滿鹹香,沙律菜很新鮮。▪️鰻魚茶飯日本米飯粒粒分明,入面還有不少鰻魚🐟和芝麻,味道富層次。▪️沖繩水雲醋/鮟鱇魚肝水雲醋🍀滑口感清爽,酸酸地好開胃;鮟鱇魚肝🐟口感細滑,入口即化。
▪️香煎鵝肝/天婦羅鮑魚 香煎鵝肝外脆內軟富油香;天婦羅鮑魚外層酥脆,入面彈牙。.🌟椀物▪️年糕蟹肉舞茸清湯個湯味道好清甜,用上足料的🦀松葉蟹肉、🍄舞茸菇、無花果煮成,還加入日本年糕,十分豐富。.🌟刺身三点▪️赤蝦肉質新鮮爽彈,味道鮮甜。▪️鰤魚魚肉肥美又緊實,充滿魚油香。▪️帆立貝雪白嫩滑,鮮甜美味。.🌟燒物▪️喜知次金時生姜日本最珍貴的🐟魚類之一,魚肉嫩滑,而且魚脂豐富,口感細膩,外面香煎微脆,更添

✨晚市套餐✨
$680 / $880 一位
🌟季節沙律Seasonal Salad
▪️櫻花蝦沙律
▪️富山炸白蝦沙律

🌟季節料理4品
▪️三文魚籽沙律
金萡三文魚籽豪華又大粒,充滿鹹香,沙律菜很新鮮。
▪️鰻魚茶飯
日本米飯粒粒分明,入面還有不少鰻魚🐟和芝麻,味道富層次。
▪️沖繩水雲醋/鮟鱇魚肝
▪️香煎鵝肝/天婦羅鮑魚
香煎鵝肝外脆內軟富油香;天婦羅鮑魚外層酥脆,入面彈牙。

🌟椀物
▪️年糕蟹肉舞茸清湯

🌟刺身三点
▪️赤蝦
肉質新鮮爽彈,味道鮮甜。
▪️鰤魚
魚肉肥美又緊實,充滿魚油香。
▪️帆立貝
雪白嫩滑,鮮甜美味。

🌟燒物
▪️喜知次金時生姜
日本最珍貴的🐟魚類之一,魚肉嫩滑,而且魚脂豐富,口感細膩,外面香煎微脆,更添美味。
▪️鮎魚金時生姜
鹽燒鮎魚原條上,味道甘甜,口感清爽,魚味突出。

🌟鍋物
▪️北海道十勝A4和牛壽喜燒
▪️米国安格斯頂級肉眼壽喜燒
🌟食事
▪️漬物
▪️稻庭烏冬或御飯
最期待的壽喜燒,賣相搶眼,大大塊薄切牛肉🐮用小衣架掛上,北海道十勝A4和牛油花分佈更美,肉質嫩滑,而米国安格斯頂級肉眼亦同樣出色,肉味較濃。配料還有不少新鮮蔬菜🥬和雜菌🍄。每條稻庭烏冬🍜都吸了香濃微甜的壽喜燒湯汁,真的大滿足。

🌟甘味
抹茶嶡餅冰涼爽口,茶味甘香,朱古力慕絲蛋糕口感creamy,而且朱古好味濃郁。
2023-11-07 153 瀏覽
有晚同朋友去上環搵日本菜食🇯🇵,見$680/$880 有8道菜 睇落幾豐富就去試咗~ $880食4片北海道十勝A4和牛壽喜燒; $680 食4片美國安格斯頂級肉眼❤️ 去到先知晚市同行有半價優惠😆😆優惠詳情: * 3人同行,1位免費* 2人同行,1位半價(加一以原價計算)⭐️套餐 (每位) $680⭐️先付けAppetizers季節沙律Seasonal Salad----------------------八寸Assorted Dish季節料理: 有迷你鰻魚炒飯、鮟魚肝/芥末魷魚、煎鵝肝/鮑魚天婦羅、三文魚籽沙律----------------------椀物Soup年糕蟹肉舞茸清湯-----------------------向付けSashimi Plate刺身三点3 Kinds Sashimi: 有虎蝦、油甘魚及帶子,厚嫩鮮甜😍-----------------------燒き物Grilled Dish鮎魚金時生姜Grilled Ayu with Kintoki Ginger: 鮎魚細條但係烤得好香😍 細骨可以咬碎 魚肉好嫩😊-----------------------鍋物Hotpot
去到先知晚市同行有半價優惠😆😆
優惠詳情:
* 3人同行,1位免費
* 2人同行,1位半價
(加一以原價計算)

⭐️套餐 (每位) $680⭐️

椀物Soup
年糕蟹肉舞茸清湯

向付けSashimi Plate
刺身三点3 Kinds Sashimi
: 有虎蝦、油甘魚及帶子,厚嫩鮮甜😍

燒き物Grilled Dish
: 鮎魚細條但係烤得好香😍 細骨可以咬碎 魚肉好嫩😊

鍋物Hotpot
美國安格斯頂級肉眼壽喜燒
: 每人有4大片牛肉 沾上生蛋黃 口感更嫩滑🥰 仲有雜菜、金菇、洋蔥、大蔥等,壽喜燒汁咸甜適中 好滿足😇

食事Meal
漬物 , 稻庭烏冬或御飯Pickles , Steam Rice/ Udon in Soup
鍋物追加放題 Extra
豚肉五花腩片,鮮雞肉,鳴門卷,竹輪卷,黑魔芋,日式蟹棒,葛
絲,鮮冬菇,日式烏冬等等
甘味Dessert
蛋糕有迷你卷蛋同朱古力小蛋糕,配抹茶蕨餅 煙煙韌韌😋
2023-11-06 110 瀏覽
環境💡:餐廳店內環境吾算大,但整潔有序😉 餐廳位於酒店一樓,自成一角,仲可以包場,好適合同成班朋友係度聚會🥂氛圍💡:成晚都播住日本歌,但又吾會覺得嘈吵😊 餐廳台與台之間有足夠距離,同朋友可以輕輕鬆鬆傾計👍🏻服務💡:每款食物大廚或者餐廳老闆都會清楚解釋食材既配搭,非常細心👏🏻食物💡:食物方面除左可以散嗌,仲有壽喜燒set🫦 前菜、刺身、鍋物非常豐富,食得好飽呀🐷 十勝和牛食落好嫩,超好味❤️

2023-11-01 119 瀏覽
美國安格斯肉眼壽喜燒料理 Sukiyaki$680/880 Per Head depends on the beef selection 晚市同行半價優惠3人同行,1人免費2人同行,1位半價加一以原價計算-----------------------先付けAppetizers季節沙律Seasonal Salad -Sakura shrimps are loaded on top to give you an extra dope of umamiI like how it’s very lightly seasoned and extremely refreshing ----------------------八寸Assorted Dish季節料理Seasonal Cuisine-eel fish riceSweetly pickled and heavily loaded with perilla, rice is almost al Dante in texture-salmon roe saladThe salmon roe mountain with a touch of

美國安格斯肉眼

八寸Assorted Dish
季節料理Seasonal Cuisine
-eel fish rice
-salmon roe salad
The salmon roe mountain with a touch of gold flakes is definitely igable and fun to eat
- pickled cheese
A well known appetiser from Japan , made with rice , wheat and other leftovers during the wine brewing process
-foie gras
rich, buttery, and delicate

椀物Soup
年糕蟹肉舞茸清湯Mochi, Crabmeat and Maitake Mushroom Clear Soup
-highlight of the night , this soup is particularly soothing during the cold season, with in season crabmeat and Maitake mushroom soaked in the broth and mochi is added to give an extra texture

向付けSashimi Plate
刺身三点3 Kinds Sashimi
-tiger prawn , yellowtail and scallop
Good cutting skills from the chef , my fav is the hamachi, a firm fish with a high fat content, which makes for great sashimi!

燒き物Grilled Dish
-kinki fish , a highly sought after fish found in the coastline of Hokkaido. It's an incredibly fatty but has great sweetness in its flavor.

鍋物Hotpot
米囯安格斯頂級肉眼壽喜燒U.S.A Angus Beef Sliced Sukiyaki / A4 wagyu ($680/880)
- tried both Angus and wagyu
With the Angus being more meaty and flavourful and the wagyu more smooth and silky in texture

鍋物追加放題 Extra
鮮雞肉, 豚肉五花腩片,鳴門卷,竹輪卷,黑魔芋,蟹棒,娃娃菜 小棠菜,葛絲,蘿蔔,鮮冬菇,金菇菜,本菇,豆腐,烏冬。
食事Meal

甘味Dessert
-蛋捲紅豆蕨餅
2023-10-25 118 瀏覽
好耐之前已經加左呢間餐廳入想去list 今日同埋個朋友一齊三個人黎食✨海葡萄海草沙律 $68唔錯 海葡萄好爽脆 配埋啲沙律好清新 酸酸地幾開胃✨燒特厚牛舌芯 $128牛肉味幾濃郁 肉質幾嫩滑柔軟 多汁😋😋 燒得係幾好食✨花魚一夜干 $188花魚最讚👍👍 超大條超厚肉 好嫩 好好味😋👍✨燒雞心+雞腎+雞軟骨 好普通🙈🙈🙈 調味唔係特別好食 雞心燒得唔夠juicy ✨吞拿魚蓉丼吞拿魚蓉都幾細緻同嫩滑 有吞拿魚嘅鮮味 都唔錯總括黎講食物味道正常 食過其他嘅居酒屋覺得之前食嘅好過呢間 menu 選擇我覺得好似唔係好多 環境都幾好嘅因為一個人都冇😂 好似包左場咁味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$320 (收+1)

✨海葡萄海草沙律 $68

味道❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$320 (收+1)
2023-08-27 382 瀏覽
👋🏻好食又多選擇,所以今次又返嚟。今次👩🏻‍🦰小編推介個雞皮餃子,真係用雞皮包非常香口,好味。🫶🏻另外個味噌茄子以及清酒煮蜆都唔錯,清酒煮蜆,尤其是C鮮甜😍另外個海葡萄沙律實在性價比非常高,抵食。因為食得太飽,所以食唔到甜品😅等下次更加重要嘅係喂星期五,叫啤酒買一送一,雖然今次我哋冇叫到,因為要揸車嘅關係。但係如果大家係一班朋友飲嘢同埋傾吓偈,加埋食嘢呢一間都係不錯的選擇。而且佢係比較衛生同埋光猛。
👋🏻好食又多選擇,所以今次又返嚟。

另外個味噌茄子以及清酒煮蜆都唔錯,清酒煮蜆,尤其是C鮮甜😍

另外個海葡萄沙律實在性價比非常高,抵食。

因為食得太飽,所以食唔到甜品😅等下次

2023-06-19 547 瀏覽
😉你以為佢係甜品呢?其實佢係一個甲羅燒,上面加咗一啲meringue 甜甜哋,最後再暗l淋上一層嘅rum 酒。食法:你要將meringue同啲蟹肉加埋🦀膏好勻循咁樣撈埋,咁佢嘅咸味加埋甜度就會比較平衡,然後再放喺梳打餅上面,咁你放入口就食到好多唔同層次嘅味道,而且唔會過分Heavy。首先食過海葡萄沙律🥗,每一餐必須食少少菜打底,減少小編暴飲暴食嘅內疚感😬Happy Friday 啤酒就係買一送一,但係我只係飲咗一杯🥃冇叫送個一杯,叫做已經節制一下🙊,因為其實啤酒都好肥。又饞嘴🥲又怕肥的小編都係要作出一點嘅取捨🥷 🥷🥷🦀海膽蟹肉梳打餅手羽先aka燒雞翼,我鍾意食☺️蘆筍鮮嫩,味道不錯。牛舌 👅 同炸蒜牛肉都好有牛味,而且入口即溶。呢一間有驚喜,而且環境比較乾淨,打算叫多啲人下次去encore🥃🏠 淼屋 @myouya_izakaya 📍上環蘇杭街57號 Akvo hotel 🏨 味道: ⭐️⭐️ ⭐️⭐️打卡位: ⭐️⭐️ ⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️ ⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️價錢:🤑🤑

🦀海膽蟹肉梳打餅

手羽先aka燒雞翼,我鍾意食☺️

蘆筍鮮嫩,味道不錯。

牛舌 👅 同炸蒜牛肉都好有牛味,而且入口即溶。

🏠 淼屋 @myouya_izakaya
📍上環蘇杭街57號 Akvo hotel 🏨

味道: ⭐️⭐️ ⭐️⭐️
打卡位: ⭐️⭐️ ⭐️
環境: ⭐️⭐️⭐️ ⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️
價錢:🤑🤑
2023-06-16 612 瀏覽
第一次嚟蘇杭街呢間酒店,都容易搵嘅,點咗牛舌飯,前菜有三款OK合格,主食我揀咗牛舌飯好香好好味,唔會太過生,好大份量,同朋友食得好開心。唯一唯一缺點就係你會覺得有少少迫,冇辦法啦中環區嘅食肆係咁;之後仲有一支凍飲餸,但係隔籬枱因為識部長 😂 所以佢哋有雪糕食,我哋冇🙄 有機會都會再去嘅,推介牛舌 🤗
2023-02-05 1326 瀏覽
去到 ‘’淼屋” 想試試廚師推介食物🤔🤔一於由店長發辦,無介紹錯呀😋除了食物有水準,店長和各店員也親切有禮,服務No.1👍火焰雪山甲羅燒🦀🔥喜歡打卡的朋友📸必試👍點火後,燃燒着以冧酒打起的蛋白(內裡滿滿的蟹肉)再加上梳打餅Yummy😋海膽燒原隻老虎蝦🦐鮮甜的海膽配上原隻老虎蝦,啖啖肉👍燒喜知次一夜干🐟唔會太乾身,口感充實,沒有骨感😆海膽蟹肉梳打鉼🦀海膽和蟹肉永遠是最佳拍檔😋😋開心果雪糕夾餅🍨味道不太甜👍白桃果汁、西柚果汁、蜜桃紅茶、檸檬紅茶🍹幾款口味中,最喜歡富士山西柚果汁👍👍魚湯🍵店長見我們還未飲湯,怕凍了便立即從新拿些熱辣辣的給我們,十分細心🤗*下次會試試串燒🍡🍡
去到 ‘’淼屋” 想試試廚師推介食物🤔🤔
一於由店長發辦,無介紹錯呀😋

除了食物有水準,店長和各店員也親切有禮,服務No.1👍

火焰雪山甲羅燒🦀🔥

海膽燒原隻老虎蝦🦐
鮮甜的海膽配上原隻老虎蝦,啖啖肉👍

燒喜知次一夜干🐟
唔會太乾身,口感充實,沒有骨感😆

海膽蟹肉梳打鉼🦀
海膽和蟹肉永遠是最佳拍檔😋😋

開心果雪糕夾餅🍨
味道不太甜👍

白桃果汁、西柚果汁、蜜桃紅茶、檸檬紅茶🍹
幾款口味中,最喜歡富士山西柚果汁👍👍

*下次會試試串燒🍡🍡

• 火焰雪山甲羅燒
2023-02-03 1112 瀏覽
𓐇 𓐇 𓊲 𓐇 𓐇 拋下工作的煩惱 轉轉心情來一份日式午餐跟同事走到上環街道轉角的Akvo酒店一樓隱藏了一間好評滿滿的日式餐廳午市套餐選擇不少近十款 以各款日式定食形式為主 套裝包括沙律 前菜 麵豉湯 白飯 飲品 基本應有的都不缺同伴們偏好湯麵項目 蟹肉牛肉烏冬都被一一點名上枱自己依舊點下最喜歡的鰻魚飯感恩魚肉入口豐腴厚潤 有彈性且無骨(好重要!!!)日常較少在定食見到的琥珀合桃 酥酥脆脆超可口清爽開胃的蟹籽沙律 又是一款百吃不厭的前菜還有漬物麵豉湯 再送上桃味梳打水感覺價格稍高 但勝在地方坐得舒服和服務不俗定食套餐份量來講對女生也很足夠有餘 偶爾試試都可以唷‎ ༘♡𓏭𖤥 淼屋上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓༶ 野菜牛肉鍋₁₆₈༶ 日式鰻魚飯 ₁₈₈༶ 雪場蟹肉湯烏冬 ₁₉₈𓏭
𓐇 𓐇 𓊲 𓐇 𓐇

拋下工作的煩惱 轉轉心情來一份日式午餐
跟同事走到上環街道轉角的Akvo酒店一樓
隱藏了一間好評滿滿的日式餐廳
午市套餐選擇不少近十款 以各款日式定食形式為主
套裝包括沙律 前菜 麵豉湯 白飯 飲品 基本應有的都不缺
同伴們偏好湯麵項目 蟹肉牛肉烏冬都被一一點名上枱
自己依舊點下最喜歡的鰻魚飯
感恩魚肉入口豐腴厚潤 有彈性且無骨(好重要!!!)
日常較少在定食見到的琥珀合桃 酥酥脆脆超可口

𓏭
༶ 野菜牛肉鍋₁₆₈
༶ 雪場蟹肉湯烏冬 ₁₉₈
2022-12-14 922 瀏覽
早前試霜𤅗omakase,今次試同集團期下串燒居酒屋🏮 今次試咗好多款蟹嘅菜式😋🦀 環境啱同朋友傾計飲酒😝.🔥火焰雪山甲羅燒 $168: 甲羅燒上邊有厚厚一層蛋白,店員會用火槍燒過,拌勻蟹膏高及蟹肉,再配上梳打餅,層次感豐富,而且味道濃郁~.🍜北海道雪場蟹湯烏冬 $198: 北海道雪場蟹鮮甜可口,湯底係清甜昆布湯,配油揚及竹輪好豐富! 烏冬亦彈口嫩滑,食完暖曬😍.🦑燒原條日本魷魚 $128: 燒魷魚好香燒烤味😋 夠新鮮爽彈😆 魷魚圈厚肉👏🏼 魷魚鬚爽脆,非常高質!.🍢特級塩燒牛脷芯 $128: 燒牛脷芯爽口彈牙,好啱送酒🍻 .🦀蟹肉海膽梳打餅 $98: 蟹肉及海膽係天作之合,作為開胃小食一流!.海葡萄海草沙律 $68
🔥火焰雪山甲羅燒 $168

🍜北海道雪場蟹湯烏冬 $198

🦑燒原條日本魷魚 $128

🍢特級塩燒牛脷芯 $128
: 燒牛脷芯爽口彈牙,好啱送酒🍻

🦀蟹肉海膽梳打餅 $98
: 蟹肉及海膽係天作之合,作為開胃小食一流!

海葡萄海草沙律 $68
2022-10-28 619 瀏覽
老闆慶祝個愛將响公司做滿十幾年,負責陪食的我,無端端今日就有好嘢食😆(得米暗喜)。第一次幫襯,特意提早一啲到,地方細細的,由於係午市第一枱,仼由我哋揀位,我哋方棄咗個侍應介紹俾我哋嗰張舒服梳化位(原因近門口),揀咗個窗邊位(近露台邊,lunch time 無人煲煙,好okay 嘅)。侍應(我懷疑係老細)好熱情招呼,又帶我上去另一層食阿媽家姐嘅地方,都係地方細細,但傢俬佈置皆以木器為主,清雅一點,由於樓層高一點,整體而言亦更開陽。午餐現時做88折,以規模較細的餐廳而言,呢度個餐牌算多variety 了😉⋯⋯亦由於早到,所以侍應亦offer咗另一個由高層負責 omakase 師傅主理嘅 menu 俾我哋,同樣有88折🥰(暗爽)。講咗咁耐都仲未講到食物,我哋一行四人終於都係揀咗高層個 menu裏的set lunch,有松葉蟹羔蟹肉三文魚子丼,七式魚生飯,同埋石頭鍋龍蝦尾飯,前菜共3點包括:沙律、合桃小女子、唐揚雞,😌⋯⋯喜出望外的好吃,特別係件雞,好入味😙我試咗個蟹肉丼,啲蟹肉好味,樣樣望落都新鮮,因為唔係我食,所以只係睇同事個樣估,應該好好味,啲飯本身係紅米飯,可以轉白飯。兩位點了七式魚

兩位點了七式魚生飯,睇落兩位都好滿意,魚生新鮮,啲薑好醒胃(引述同事的意見)。

我本身唔好飯焦,但竟然點嘅係龍蝦尾石頭鍋飯,可能淨係睇見龍蝦兩粒字,好彩個飯好夠熱,龍蝦身上有羔,鹹香味濃,龍蝦尾係彈牙的,但唔覺好濃味。

另外有送樽裝檸檬茶同麵豉湯,兩者都好好味😋

整體來說,招呼好好,觀感已贏咗一半,食物質素好,贏埋另一半,加上環境乾淨舒服,吃得放心,有回頭,我相信一定有回頭。
2022-10-27
2022-10-21 370 瀏覽
#星星之食評🏮 🏮 🏮今次星星去左間好特別嘅居酒屋~ 佢嘅食物特別得來好食😋岩哂同朋友放工去飲下野食下好西chill下~ 為著忙碌嘅生活帶來不同一樣嘅衝擊!🍻 🍻 🍻一坐低當然要叫返杯啤酒啤啤佢~ 鋸一鋸咩煩惱都無哂🤣🥗 🥗 🥗海葡萄海草沙律沙律作為前菜是平常事,但平時鮮有沙律用料是海葡萄~我中意海葡萄嘅口感,有點似魚子嘅爽口一粒粒~ 好有趣~😍 😍 😍海膽蟹肉餅乾海膽甘甘的感覺,加上蟹肉嘅鮮甜~成塊食落去又有海膽又有蟹肉雙重口感~ 好正呀!🦀 🦀 🦀火焰雪山甲羅燒火焰雪山甲羅燒賣相相當吸引!店員將酒加火倒落雪山甲羅燒上面,依個真係要拍片呀~食法係要將上面嘅蛋白同入面嘅蟹肉撈勻~再放上餅乾上面食!OMG! 好食到呢!佢嘅溫度唔會太熱,因為倒汗水會整濕餅乾唔好食~(依點好有心思)Btw, 蟹肉真係放滿哂成個蟹蓋!有食唔完嘅蟹肉似的!🤗 🤗 🤗燒喜知次一夜乾日本魚類嘅其中一種,喜知次,真係未試過~用燒嘅方法逼出油香,配上特製醬油,外脆內軟,真係值得一試!🤭 🤭 🤭牛肉包炸蒜牛肉包炸蒜增加惹味層次,牛肉夠大塊,口感十足~🎍 🎍🎍明太子炒蘆荀菜選擇左我至愛嘅蘆荀~👍🏻 👍🏻 👍🏻淼屋 (上環)
#星星之食評
🏮 🏮 🏮
今次星星去左間好特別嘅居酒屋~
佢嘅食物特別得來好食😋
岩哂同朋友放工去飲下野食下好西chill下~
為著忙碌嘅生活帶來不同一樣嘅衝擊!
🍻 🍻 🍻
一坐低當然要叫返杯啤酒啤啤佢~
鋸一鋸咩煩惱都無哂🤣
🥗 🥗 🥗
海葡萄海草沙律
沙律作為前菜是平常事,
但平時鮮有沙律用料是海葡萄~
我中意海葡萄嘅口感,
有點似魚子嘅爽口一粒粒~ 好有趣~
😍 😍 😍
海膽蟹肉餅乾
海膽甘甘的感覺,加上蟹肉嘅鮮甜~
成塊食落去又有海膽又有蟹肉雙重口感~
好正呀!
🦀 🦀 🦀
火焰雪山甲羅燒
火焰雪山甲羅燒賣相相當吸引!
店員將酒加火倒落雪山甲羅燒上面,
依個真係要拍片呀~
食法係要將上面嘅蛋白同入面嘅蟹肉撈勻~
再放上餅乾上面食!
OMG! 好食到呢!
佢嘅溫度唔會太熱,
因為倒汗水會整濕餅乾唔好食~
(依點好有心思)
Btw, 蟹肉真係放滿哂成個蟹蓋!
有食唔完嘅蟹肉似的!
🤗 🤗 🤗
燒喜知次一夜乾
日本魚類嘅其中一種,喜知次,真係未試過~
用燒嘅方法逼出油香,配上特製醬油,外脆內軟,真係值得一試!
🤭 🤭 🤭
牛肉包炸蒜
牛肉包炸蒜增加惹味層次,
牛肉夠大塊,口感十足~
🎍 🎍🎍
明太子炒蘆荀
菜選擇左我至愛嘅蘆荀~
👍🏻 👍🏻 👍🏻
淼屋 (上環)