位於上環Avko 一樓既淼屋窗邊掛滿燈籠 · 濃厚既日式氛圍有日本地道居酒屋既感覺♡ 淼屋牛魔王丼($228)今年食過最好食既牛丼· 絕對不浮誇用上三款牛肉 · 牛舌|牛柳粒|牛薄切每款牛肉都好出色 組合一齊真係不得了牛舌爽彈而牛柳軟腍·牛薄切油脂十足配上特調的牛汁 · 醬汁帶脂香用黎撈飯 · 是滿滿既幸福感♡ 火焰雪山甲羅燒($168)火焰雪山蛋糕既升級版蛋糕變了甲羅燒 · 火焰效果絕對100分蟹味相當濃郁 · 蟹肉份量十足店家有準備梳打餅配搭食但個人鍾意一羹大啖大啖食♡ 北海道函館原隻魷魚($128) 長過我手臂既魷魚魷魚筒爽嫩新鮮 · 而魷魚鬚燒到香口一條魷魚兩種享受♡ 柚子酒 ($78)最愛喝柚子酒香甜的柚子 · 很易入口♡ 梅酒梳打 ($58)梅酒配上梳打 · 非常清爽༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:牛肉丼飯真係好好食牛肉丼飯真係好好食牛肉丼飯真係好好食非常重要 · 要講三次
位於上環Avko 一樓既
淼屋
窗邊掛滿燈籠 · 濃厚既日式氛圍
有日本地道居酒屋既感覺

♡ 淼屋牛魔王丼($228)
今年食過最好食既牛丼· 絕對不浮誇
用上三款牛肉 · 牛舌|牛柳粒|牛薄切
每款牛肉都好出色
組合一齊真係不得了
牛舌爽彈而牛柳軟腍·牛薄切油脂十足
配上特調的牛汁 · 醬汁帶脂香
用黎撈飯 · 是滿滿既幸福感

♡ 火焰雪山甲羅燒($168)
火焰雪山蛋糕既升級版
蛋糕變了甲羅燒 · 火焰效果絕對100分
蟹味相當濃郁 · 蟹肉份量十足
店家有準備梳打餅配搭食
但個人鍾意一羹大啖大啖食

♡ 北海道函館原隻魷魚($128)
長過我手臂既魷魚
魷魚筒爽嫩新鮮 · 而魷魚鬚燒到香口
一條魷魚兩種享受

♡ 柚子酒 ($78)
最愛喝柚子酒
香甜的柚子 · 很易入口

♡ 梅酒梳打 ($58)
梅酒配上梳打 · 非常清爽
小小總結:
非常重要 · 要講三次
2022-10-04 178 瀏覽
超推燒魷魚ꕀꕀ⇢淼屋放工chill一chill 同朋友去了這間位於上環的淼屋餐廳裝修帶日本居酒屋氛圍ꔐ燒免治雞肉棒 ($28)雞肉棒外層燒到微乾ꕀ而裡面還有juicy 配上蛋黃醬汁ꕀ果然是最佳拍擋ꔐ燒特厚牛舌芯($128)超大份的牛舌芯外層微焦裡面還帶微粉口感非常彈牙配上柚子漬更為惹味 ꔐ北海道函館原隻魷魚($128)超大隻的魷魚ꕀ新鮮爽嫩Q彈魷魚鬚香口ꕀ充滿魷魚香而燒汁香甜惹味ꕀ配酒剛好ꔐ燒蘆筍串($38)ꔐ燒冬菇 ($28)¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
超推燒魷魚ꕀꕀ⇢淼屋
放工chill一chill
同朋友去了這間位於上環的淼屋
餐廳裝修帶日本居酒屋氛圍

ꔐ燒免治雞肉棒 ($28)
雞肉棒外層燒到微乾ꕀ而裡面還有juicy
配上蛋黃醬汁ꕀ果然是最佳拍擋

ꔐ燒特厚牛舌芯($128)
超大份的牛舌芯
外層微焦裡面還帶微粉
口感非常彈牙
配上柚子漬更為惹味

ꔐ北海道函館原隻魷魚($128)
超大隻的魷魚ꕀ新鮮爽嫩Q彈
魷魚鬚香口ꕀ充滿魷魚香
而燒汁香甜惹味ꕀ配酒剛好

ꔐ燒蘆筍串($38)
ꔐ燒冬菇 ($28)

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
2022-09-16 1742 瀏覽
一直都好喜歡去居酒屋,間唔中就會搵朋友一齊去食,感受一下又relax 又chill 既氣氛,而除咗食物及飲品外,居酒居既氣氛都好重要。有好一段時間無食居酒屋,所以今日就搵朋友一齊去試吓上環呢間居酒屋。呢間居酒屋細細間,裝修好有日式風味,而且價錢合理,唔怪之得平日都full house!係居酒屋飲吓食吓傾吓,真正人生一大樂事。 去到居酒屋第一件事梗係叫杯啤酒先啦,見到Happy Hour(6-8pm)做緊生啤買一送一,咁抵梗係第一時間order啦,叫咗Suntory 黑白生啤2溝,好啱女士飲,因為無淨黑啤咁濃麥味,但又唔會淨白啤咁淡,剛剛好,我好喜歡, Round 2時就叫咗日本常陸野貓頭鷹啤酒—赤米,係一款清酒啤酒,用咗赤米(紅麴米)黎釀製,清清地既果香,味道清新。朋友就叫咗佢另一款柚子既啤酒,柚子香味,幾fresh 另外再叫咗D 食物: 🥢串燒: 燒免治雞肉棒、燒雞軟骨, 燒露筍, 燒雞肉丸, 燒雞翼 食居酒屋點串燒來下酒是常識吧,所以我們就亂點一下,看到想食的都點黎食吓,都很不錯,特別那個免治雞肉棒,沾上蛋汁後令個雞肉更滑,味道亦變得濃厚 🥢雞皮餃子 雞皮餃子炸得香脆,雞

另外再叫咗D 食物:

🥢雞皮餃子
雞皮餃子炸得香脆,雞皮甘香,但一啲都唔肥膩,連平時唔食雞皮既我都食咗2舊

🥢火焰雪山甲羅燒
蛋白淋上點了火的酒,非常IG-able 的一道菜,甲羅燒內有滿滿的蟹肉,再加上蛋白,口感更滑,放在微烤過的餅乾上吃,非常美味

🥢燒喜知次一夜干
經過一夜風乾的喜知次,魚肉較為結實,但風乾後油脂更豐腴,吃時充滿油香,稍為點一下酸汁便已經很鮮味,超適合下酒

🥢關西風清酒煮蜆
蜆肉大大粒,鮮甜,清酒味濃,啱晒酒鬼

🥢雪場蟹肉湯烏冬
到居酒屋吃飯時,喜歡到尾時點一碗熱熱的烏冬,暖一暖個胃,為餐點畫上完美的句號。湯頭清甜,烏冬上滿滿是雪場蟹肉,2個人食極都仲有,超多,而且還有獅子狗及油豆腐等的配菜,一點也不馬虎
  • 雪山火焰甲羅燒
2022-09-15 1210 瀏覽
📍淼屋 Myouya Izakaya 地址 : 上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓 . 位於上環Akvo 酒店入面居酒屋 上次食完樓上間鮨店 Omakase, 知道樓下有間居酒屋,所以就再約朋友嚟食埋呢間。 店內裝修走日式居酒屋路線, 牆邊掛有掛晝 吊燈燈光柔和, 設身其中非常舒適。 . 淼屋主打日式料理之外, 仲有日本清酒同手工啤 岩晒鍾意食下又飲翻幾杯嘅朋友 而且仲設計VIP房及包場服務, 真係岩晒聚會。.🔺淼屋火焰雪山甲羅燒 - 蛋白用冧酒打起,上枱之後會點火,打卡一流,之後再撈埋蟹肉蟹膏,放餅乾上面食。蟹肉鮮味,味道一流。.🔺燒喜知次一夜干 - 燒香嘅喜知次,肉質仍然保持嫩滑,油香豐富。.🔺鍋物 -雪場蟹肉湯烏冬 - 蟹肉數量好好,材料十分之多,冬菇、海帶、獅子狗魚蛋,配贊歧烏冬,蟹肉鮮甜。.🔺串燒 - 呢度串燒價錢好抵,平均$28左右一串,可以盡情地叫嚟燒,而且味道唔錯。鹽燒手羽燒雞軟骨燒雞肉丸串燒蘆荀串.🔺燒免治雞肉棒 - 沽上蛋汁,入口更細滑。.🔺其他 - 關西風清酒煮蜆,每一啖入口都充滿濃濃酒香,蜆肉新鮮肥味。.🔺酒類手工啤 -黑白啤 赤米愛爾蘭啤酒日本柚子啤酒
🔺鍋物 -
鹽燒手羽
燒雞軟骨
燒雞肉丸串
燒蘆荀串
🔺燒免治雞肉棒 - 沽上蛋汁,入口更細滑。
🔺其他 -
關西風清酒煮蜆,每一啖入口都充滿濃濃酒香,蜆肉新鮮肥味。
🔺酒類手工啤 -
黑白啤
赤米愛爾蘭啤酒
日本柚子啤酒
2022-09-14
2022-08-23 197 瀏覽
CP值偏低嘅日本居酒屋餐廳整體質素唔差嘅,不過價錢上就偏貴左少少啦好食嘅:日本油甘魚鮫幾肥美關西風清酒煮蜆嘅湯底幾清甜,帶出到蜆嘅鮮味唔建議食:蒜香和牛粒飯真心麻麻,首先啲牛柳粒煮得有啲老咬落幾韌,成碗飯嘅味道亦偏淡其他食物包括脆炸吉列黃金廣島蠔、日式燒魚餅、海葡萄海草沙律等等就正常水平啦。不過就未必會encore啦
CP值偏低嘅日本居酒屋

餐廳整體質素唔差嘅,不過價錢上就偏貴左少少啦

好食嘅:
日本油甘魚鮫幾肥美
關西風清酒煮蜆嘅湯底幾清甜,帶出到蜆嘅鮮味

唔建議食:

2022-08-04 211 瀏覽
今天和朋友在上環區午飯,選了這一間淼屋,環境及裝修也不錯,十分方便三數朋友邊吃喝邊閒聊。看看午飯餐牌, 可供選擇也有十款,以午餐來說,價錢也算中高檔次,約一百多元到二百多元不等。我選了日式鰻魚飯, 包麵豉湯、一小碟前菜、一小碟菜沙律,及一杯飲品。食物質素很好,鰻魚的份量非常充足,和充滿燒汁的飯混在一起,不軟不硬,非常可口。 麵豉湯味道也適中,不似某些日式餐廳弄得過份咸。 唯一有意見的,就是哪一碟菜沙律,醬汁下得實在太多了, 明明很新鮮的菜,也給醬汁蓋過了。整體來說,也算是非常滿意的。

整體來說,也算是非常滿意的。
2022-08-02
2022-07-24 1408 瀏覽
🌊淼屋 𝗺𝘆𝗼𝘂𝘆𝗮🦀淼屋火焰雪山甲羅燒喜歡拍照的朋友必須點這個,點了火下來的酒淋在放滿蛋白的甲羅燒上非常吸晴,然後甲羅燒裡面是以蟹肉跟蟹膏拌勻,一匙燒至微微金黃的蛋白跟蟹膏放在有輕輕烤過很脆口的餅乾一齊吃,感覺到每個小細節都不馬虎🦪脆炸吉列黃金廣島蠔這個吉列的外皮超級酥脆可口,因為炸的時間拿捏得很好,蠔不會熟過頭,也吃得出用的蠔不錯,很喜歡這一道🥬明太子炒蘆筍這個配搭的話好像都是配意大利麵,沒想到直接以明太子炒蘆筍還滿不錯吃,很下酒的一道🐟燒喜知次一夜干你知道如果是純然野生的喜知次 ,會被日本人稱為夢幻之魚,可知道這個魚是多好吃,燒香的喜知次,油香豐富魚肉鮮甜豐腴嫩滑🐟燒白飯魚乾 & 燒鱈魚香魚棒沒想到第一次吃完沒多久又遇到了,可是這次吃到的沒有這麼乾,但卻依然脆口,除了追兩道以外下酒小食選擇非常多~🍆日式茄子田樂燒「田樂」的由來最早是將豆腐、芋頭、茄子用竹籤串叉起來烤,會讓人聯想到田樂法師跳舞的樣子,後來延伸到用味噌調味的烤物都被稱作田樂,味噌咸咸甜甜的~🍻ℕ𝔼𝕊𝕋 𝔹𝔹𝔼ℝ當天試了好幾款的手工啤,這款的常陸野貓頭鷹啤酒很不錯,日式世尊跟賀正愛爾應該會是女生喜歡的味道,都各自帶有清
🌊淼屋 𝗺𝘆𝗼𝘂𝘆𝗮

🦀淼屋火焰雪山甲羅燒

🦪脆炸吉列黃金廣島蠔

🥬明太子炒蘆筍

🐟燒喜知次一夜干

🐟燒白飯魚乾 & 燒鱈魚香魚棒

🍆日式茄子田樂燒

🍻ℕ𝔼𝕊𝕋 𝔹𝔹𝔼ℝ
當天試了好幾款的手工啤,這款的常陸野貓頭鷹啤酒很不錯,日式世尊跟賀正愛爾應該會是女生喜歡的味道,都各自帶有清爽果香~

▫️小總結:這家感覺可以算得上喜歡的居酒屋前三,價錢沒有特別貴但東西都是吃得出有用心,還會有室外放有強勁節拍音樂的小位置,天氣比較涼時來坐外面應該會氣氛不錯

💲Hkd $400 - 500@人
🏡上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓
☎️31888005 / 97630811
"𝑊ℎ𝑎𝑡 𝑐𝑜𝑚𝑒𝑠 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑒𝑎𝑟𝑡 𝑤𝑖𝑙𝑙 𝑔𝑜 𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑒𝑎𝑟𝑡."正所謂入屋叫人 入廟拜神咁入到今次介紹嘅餐廳「淼屋」又應該叫咩呢😏當然就係叫~~~~~~~~食物啦🤤🤤 依間日式居酒屋食物相當高質 一睇就知係用心料理💕最欣賞係嘅環境設計😍燈光相當有情調有好多吊燈同掛畫 仿佛置身於日本一样🥰大家快啲一齊番鄉下啦❗️==============================〖 海葡萄海草沙律🥗 〗💰68吃不到的葡萄是酸的吃得到的海葡萄是好味的😋海葡萄其實係一種海藻類 咬落似海帶嘅口感👍比起平時西式沙律 依碟海草沙律更有一種鮮鹹味 食落入味得來仍很fresh ☘️混埋日式麻醬 味道相當豐富🤩〖 日式胡麻茄子🍆〗💰48茄子切嘅形狀偏向大舊 但都相當容易入口👏茄子煮得好淋 有一種入口即融嘅感覺🤤沾滿麻醬嘅茄子 非常入味 充滿日式風味💯〖 日式池魚仔🐟〗💰58依碟一睇就知係「多舊魚」😏因為佢真係好多舊魚😂每條池魚都細細條 一啖就咬得晒😋啱晒同朋友一路打牙鉸 一路慢慢咬即炸嘅池魚仔香脆可口 送酒一流🍶〖 唐揚炸雞🍗 〗💰98炸雞新鮮即炸🔥 咬落熱辣辣好正👏炸雞嘅外皮相當

正所謂入屋叫人 入廟拜神

啱晒同朋友一路打牙鉸 一路慢慢咬
即炸嘅池魚仔香脆可口 送酒一流🍶

〖 唐揚炸雞🍗 〗💰98
炸雞新鮮即炸🔥 咬落熱辣辣好正👏
炸雞嘅外皮相當酥脆 食落嗦嗦聲😍 同時又可以保持到鬆軟嘅口感👍
雞肉相當嫩滑 完全唔怕膩🥰

粒粒嘅口感 令味覺上有更大嘅享受🥰
而且明太子嘅鹹香味令到蘆筍變得更惹味🥳

〖 淼屋火焰雪山甲羅燒🦀 〗💰168
依個甲羅燒絕對係充滿誠意 水準之作💕
除了有滿滿嘅蟹膏之外 仲加了真材實料嘅蟹肉🦀 食落更香 更有質感😋
另一個特別嘅地方就係係面頭加左蛋白🤩
混埋蟹肉一齊食 口感會更順滑🥳
蛋白本身經過火炙 上菜時更再倒上食用酒精點火 立即變成火焰雪山🔥❄️
隨碟仲附上幾塊梳打餅 可以仿效魚子醬嘅食法塗在餅乾上 相當高級

〖 手工啤🍺 〗💰78
今次我地試左兩款口味 分別係「小麥柑橘白啤酒」同 「赤米愛爾啤酒」🍾
小麥柑橘特別在於可以好好地平衡了小麥味同清新果香🥳
入口麥味濃而不過 仲有淡淡嘅橘香 相當易入口👍
而赤米愛爾則更甜更易接受
因佢散發住甜蜜嘅草莓果香🍓

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8/10

想睇多啲好西就記住☟

🔍 店舖資料
🇯🇵 淼屋
📍 上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓
⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟮:𝟬𝟬-𝟭𝟱:𝟬𝟬,𝟭𝟴:𝟬𝟬-𝟮𝟮:𝟬𝟬
☎️ 𝟯𝟭𝟴𝟴 𝟴𝟬𝟬𝟱

想搵同類型嘅餐廳🍴👇🏻
#eatwithnous_居酒屋
#eatwithnous_上環
2022-07-01 170 瀏覽
中上環呢間日式居酒屋都幾有特色,好適合收工約朋友飲酒食飯吹水,1800至2000時段仲有啤酒買一送一,好抵。想飲特別啲嘅仲有好多手工啤選擇,不過就冇買一送一啦。火焰雪山甲羅燒,$168見好多人去都會點呢個甲羅燒,去到當然要試吓,職員攞到枱面會點火,好啱打卡,不過要快🤣上面嘅蛋白有少少酒精味,下面係滿滿嘅蟹肉,撈埋幾塊餅乾食都唔錯。磯燒味醂魚乾,$88鍾意食雞泡魚乾嘅我,每次飲酒都會點一份送酒,好味😋酥碎炸白蝦,$98原來白蝦係細細隻嘅,好得意,炸到脆脆哋,成隻擺落口,送酒一流。清酒煮蜆,$98清酒味好重,蜆隻隻都飽滿,煮得好入味,最正係下面有火一直熱住,唔錯。日式炸豆腐,$48呢個炸豆腐好好味,外層香脆內層嫩滑,下面加咗芝麻醬,好夾。餐廳有兩層,仲有室外嘅位,收工去飲吓酒,食吓野,都幾舒服。

火焰雪山甲羅燒,$168

磯燒味醂魚乾,$88

鍾意食雞泡魚乾嘅我,每次飲酒都會點一份送酒,好味😋

酥碎炸白蝦,$98

清酒煮蜆,$98

日式炸豆腐,$48

呢個炸豆腐好好味,外層香脆內層嫩滑,下面加咗芝麻醬,好夾。

餐廳有兩層,仲有室外嘅位,收工去飲吓酒,食吓野,都幾舒服。
2022-06-30 159 瀏覽
“淼屋火焰雪山甲羅燒”($168)“清酒煮蜆”($98)“日式池魚仔”($58)“明太子炒蘆筍”($98)“日式胡麻茄子”($48)“海葡萄海草沙律”($68)上環Akvo酒店1樓有間日式餐廳雖然位置唔算太就腳但人氣幾高證明食物一定有返咁上下質素😆餐廳仲有戶外位,都幾chill架🤣首先叫咗餐廳推介嘅淼屋火焰雪山甲羅燒🦀同一般甲羅燒唔同,呢道甲羅燒面頭有層蛋香上枱時店員會淋上點咗火嘅rum酒🔥視覺效果一流裏面主要係蟹肉絲,味道鮮甜😚清酒煮蜆啲蜆肉大大隻,鮮味十足🤤下面啲湯酒味好濃郁,食完啲蜆忍唔住飲哂啲湯😆另外叫咗幾款小食日式池魚仔炸到脆卜卜,送酒就岩哂🤤明太子炒蘆筍意外地惹味😋日式胡麻茄子呢個組合就不敗嘅🍆連平時唔太好茄子嘅我都覺得好好食😍海葡萄海草沙律十分清爽😇天氣咁熱食舒服哂😙
“淼屋火焰雪山甲羅燒”($168)
“清酒煮蜆”($98)
“日式池魚仔”($58)
“明太子炒蘆筍”($98)
“日式胡麻茄子”($48)
“海葡萄海草沙律”($68)

上環Akvo酒店1樓有間日式餐廳
雖然位置唔算太就腳但人氣幾高
證明食物一定有返咁上下質素😆
餐廳仲有戶外位,都幾chill架🤣

首先叫咗餐廳推介嘅淼屋火焰雪山甲羅燒🦀
同一般甲羅燒唔同,呢道甲羅燒面頭有層蛋香
上枱時店員會淋上點咗火嘅rum酒🔥視覺效果一流
裏面主要係蟹肉絲,味道鮮甜😚
清酒煮蜆啲蜆肉大大隻,鮮味十足🤤
下面啲湯酒味好濃郁,食完啲蜆忍唔住飲哂啲湯😆

另外叫咗幾款小食
日式池魚仔炸到脆卜卜,送酒就岩哂🤤
明太子炒蘆筍意外地惹味😋
日式胡麻茄子呢個組合就不敗嘅🍆
連平時唔太好茄子嘅我都覺得好好食😍
海葡萄海草沙律十分清爽😇天氣咁熱食舒服哂😙
2022-06-29 151 瀏覽
淼屋火焰雪山甲羅 $168呢個必食之選😳 甲羅燒入面既蟹蓋鋪滿咗滿滿嘅蟹肉蟹膏,而上面就鋪咗好似泡泡嘅蛋白😶‍🌫️😶‍🌫️ 店員幫我地燒完之後,香氣撲鼻~~蟹肉都超香濃鮮甜🤪加上分量都幾多,就算配埋梳打餅食完,都仲有好多淨🙈🙈清酒煮蜆 $98清酒煮蜆真係居酒屋必點嘅菜式🙀🙀 清酒經過煮熱後味道更加香濃🤩🤩 而且蜆肉大大粒,份量滿滿🈵 將清酒放入新鮮的蜆實在係太絕配😏磯燒味醂魚乾 $88醂魚乾都係居酒屋既必點之選,一條條惹味香口既魚乾,點上旁邊蛋黃醬,簡直係畫龍點睛🐉再同朋友小酌一杯,爽啊🤤酥脆炸白蝦 $98第一次食呢盤炸白蝦,果然真係好脆口🤭 味道咸咸香香,對付呢啲香炸小食,真係食到停唔到口😆唐揚炸雞 $98炸雞香脆得黎又唔會太油膩 😋炸雞上面仲有惹味嘅千島醬🤩啱哂我呢個炸雞控🙈而且雞肉無骨又嫩滑🤤細細啖放入口啱啱好💁🏻‍♀️日式蕃茄沙律 $68平時少食開蔬果嘅朋友真真係要試下呢盤沙律🥗 原個蕃茄碎上,酸甜美味,爽口又開胃😚
淼屋火焰雪山甲羅 $168

清酒煮蜆 $98

磯燒味醂魚乾 $88

酥脆炸白蝦 $98

唐揚炸雞 $98

日式蕃茄沙律 $68
2022-06-29 181 瀏覽
這天相約友人到她工作地方附近用餐相聚跟同行友人各點了一款午市套餐:“日式鰻魚飯”跟“一口和牛粒定食”每份套餐均配有沙律、前菜漬物和味噌湯♪♪可先以清新的沙律喚醒味蕾繼而吃口漬物 喝口熱湯才品嚐主菜日式鰻魚飯用上原條的蒲燒鰻魚香嫩的鰻魚以微甜的燒汁烤烘,配以海苔米飯同吃是不二之選友人的一口和牛粒更是一讚☜☜☜和牛粒的份量不少,配以蒜粒同炒,吃下來既是嫩腍又是惹味 ✔✔午市套餐更會配上清甜的柚子蜜,冷熱均可,更可另加費用轉喝其他飲料;)
這天相約友人到她工作地方附近用餐相聚

跟同行友人各點了一款午市套餐:

“日式鰻魚飯”跟“一口和牛粒定食”

每份套餐均配有沙律、前菜漬物和味噌湯♪♪

可先以清新的沙律喚醒味蕾

繼而吃口漬物 喝口熱湯才品嚐主菜

日式鰻魚飯用上原條的蒲燒鰻魚

香嫩的鰻魚以微甜的燒汁烤烘,配以海苔米飯同吃是不二之選

友人的一口和牛粒更是一讚☜☜☜

2022-06-27 113 瀏覽
早前來過Akvo Hotel 住一晚,先知有間居酒屋🏮在酒店的一樓,所以幫襯下,發現食物很高水準!我們只是午市時間到,但午餐的定食都一點沒有馬虎,我自己覺得好像在日本🇯🇵時食到的定食水準!日式鰻魚飯🍱日本鰻魚真心鍾意❤️ , 兩大片鰻魚鋪肥嘟嘟新鮮燒製,配上日本珍珠米飯,粒粒誠意感覺!一口和牛粒定食都係精緻的盤子上,一粒粒日本🇯🇵和牛,以蒜香🧄配煮而成特別香口兼粒粒入口即溶的感覺!下次一定要再來,配上手工啤更添豐富口感啦!淼屋 上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓

日式鰻魚飯

一口和牛粒定食

下次一定要再來,配上手工啤更添豐富口感啦!

淼屋
上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓
2022-06-25 87 瀏覽
今日同朋友黎到位於上環既居酒屋。居酒屋有戶外及戶內座位,座位係沙發凳,坐得舒適。🔸日式蕃茄沙律 $68沙律菜配上原個切片蕃茄,味道酸甜開胃。🔸佐酒小食酥脆炸白蝦 $98 日式炸芋片 $48磯燒味醂魚乾 $88白蝦同炸芋片都香脆惹味,炸芋片上更灑上幼鹽,而燒魚乾帶有磯燒香氣,配有沙律醬,三款小食都好岩送酒。🔸清酒煮蜆 $98蜆肉新鮮肥厚,酒味突出。🔸淼屋火焰雪山甲羅燒 $168店員會係客人面前點火🔥完全係打卡之選📸️上面個層係蛋白,下面有好多蟹肉,可以配上另附既梳打餅一齊食。🔸海膽蟹肉餅 $88有四件,梳打餅上面放上鮮甜既蟹肉同海膽。🔸燒喜知次一夜干 $138喜知次魚肉嫩滑,魚油都幾豐富,添上檸檬汁會更好食。🍻🍹居酒屋亦有唔同既酒可以選擇~

🔸日式蕃茄沙律 $68
沙律菜配上原個切片蕃茄,味道酸甜開胃。

🔸佐酒小食
酥脆炸白蝦 $98
日式炸芋片 $48
磯燒味醂魚乾 $88

🔸清酒煮蜆 $98
蜆肉新鮮肥厚,酒味突出。

🔸淼屋火焰雪山甲羅燒 $168

🔸海膽蟹肉餅 $88
有四件,梳打餅上面放上鮮甜既蟹肉同海膽。

🔸燒喜知次一夜干 $138
喜知次魚肉嫩滑,魚油都幾豐富,添上檸檬汁會更好食。

🍻🍹居酒屋亦有唔同既酒可以選擇~

2022-06-24 78 瀏覽
坐在酒吧前,一手摸著酒杯,一口清苦涼酒,洗淨工作的勞碌,忘記白天的煩悶。這間位於上環的樓上居酒屋,提供多款不同的啤酒、日式下酒菜和特色日本酒,讓你盡情大口酒大口吃,紓解所有壓力。🦋海膽蟹肉餅 $88梳打餅上放了滿滿的蟹肉和鮮甜的海膽,一口一件,啖啖滋味,海膽愛好者不妨一試。🦋燒喜知次一夜干 $138油香豐富的喜知次,燒香過比刺身口感更滑身,魚肉細嫩鮮甜,肥美嫩滑。🦋日式蕃茄沙律 $68蕃茄好清甜,沙律醬汁酸酸味味,開胃前菜之選。🦋酥脆炸白蝦 $98🦋日式炸芋片 $48🦋磯燒味醂魚乾 $88這裡的佐酒小食選擇非常多,跟三五知己邊談邊喝怎能缺少,小編點了幾款,炸芋片香脆可口,白蝦連殼食,口感豐富,醂魚乾有咬口,佐酒一流。🦋清酒煮蜆 $98清酒經過煮熱後味道更加香濃突出,放入新鮮鮮甜的蜆實在是絕配。🦋淼屋火焰雪山甲羅燒 $168打卡必選,店員會在食客面前淋上酒精,再燃點起火,將鬆散帶空氣感的蛋白表面燒至微微金黃,形成一個火焰雪山。待火熄滅,再將蛋白同蟹膏混埋一齊吃,蟹肉份量非常多,加添一份酒味。

🦋海膽蟹肉餅 $88

🦋燒喜知次一夜干 $138

🦋日式蕃茄沙律 $68
蕃茄好清甜,沙律醬汁酸酸味味,開胃前菜之選。

🦋酥脆炸白蝦 $98

🦋日式炸芋片 $48