今日經過呢個法國小屋,就比佢餐廳出面嘅氛圍吸引左,有啲閃閃嘅波波燈掛喺出面,好靚!所以就決定今晚happy friday嘅晚餐就食呢間!好好彩我入去嗰陣仲有位,我坐左陣,餐廳就開始滿座了。餐廳入面嘅佈置好溫馨,好有feel一坐低,店員好有禮貌咁介紹餐牌,而佢哋餐牌上面嘅食物、甜品及飲品種類都好多。以下就係我ordered嘅食物:法式龍蝦湯 $48好濃郁嘅龍蝦湯,幾好味。西班牙風乾火腿沙律 $46 有藍莓粒同蕃茄粒,好清新。啲菜好新鮮,加埋西班牙風乾火腿,真係好好味!秘製醉雞翼 $38 呢個醉雞汁好入味,大大隻,好好食Tiramisu 咖啡 $48呢個係我飲過咁多杯tiramisu咖啡黎講,最好飲嘅一杯,佢唔會好甜,上面層cream好creamy,好似食緊tiramisu咁。同埋個啡底都唔錯!明太子蟹肉意粉 $88望落好細兜,但份量其實好多。好多明太子醬同蟹肉,超級滿足焦糖香蕉窩夫 $62 +曲奇雪糕 $10 呢個窩夫真係必食,外脆內軟,唔會太甜,加埋雪糕一齊食,真係超滿足半份即焗蘋果批 $48呢個蘋果批好特別,唔似平時出邊食開嘅口感,佢係用千層酥疊埋一齊,上面放上好多片蘋果,口感鬆脆,

好好彩我入去嗰陣仲有位,我坐左陣,餐廳就開始滿座了。

餐廳入面嘅佈置好溫馨,好有feel

以下就係我ordered嘅食物:

法式龍蝦湯 $48
好濃郁嘅龍蝦湯,幾好味。

西班牙風乾火腿沙律 $46

秘製醉雞翼 $38

呢個醉雞汁好入味,大大隻,好好食

Tiramisu 咖啡 $48

明太子蟹肉意粉 $88

望落好細兜,但份量其實好多。好多明太子醬同蟹肉,超級滿足

焦糖香蕉窩夫 $62 +曲奇雪糕 $10

半份即焗蘋果批 $48

呢個蘋果批好特別,唔似平時出邊食開嘅口感,佢係用千層酥疊埋一齊,上面放上好多片蘋果,口感鬆脆,好特別好好食!食完唔會太漏,好light,又唔會太甜

總結,呢間餐廳超抵食,物超所值,尤其係甜品,真係要嚟食,真係好好味好特別。今晚真係超級滿足。
  • 焦糖香蕉窩夫
  • 蘋果批
4天前 0 瀏覽
食完飯想食甜品,周圍search吓,見呢度嘅窩夫啲相幾靚。就嚟試吓。舖頭面積好細,就得幾張枱,「招牌咸牛油焦糖窩夫」窩夫餅底整得非常脆,有淡淡嘅焦糖味道,同埋淡淡嘅忌廉。整體唔會太甜。不過就唔係好食到牛油,或者咸牛油嘅味道。不過整體都係好味嘅。「石板街窩夫」呢個窩夫嘅調味係同上面嘅招牌焦糖窩夫係一模一樣,毫無分別。分別只係多咗一個朱古力雪糕,味道都係牛奶公司嗰種。同埋幾塊燒咗嘅棉花糖。燒咗嘅棉花糖嘅質感都唔錯,幾好味。「焦糖脆脆Latte」焦糖脆脆,就算冇浸落咖啡,都有浸燶燶苦苦嘅味道。咖啡偏淡,味道正常。整體嚟講,個窩夫係幾脆幾好味。但係甜品選擇唔多。兩個窩夫一樣味。因為本身係想食甜品,結果係食咗兩個一模一樣味道嘅甜品。如果佢嘅甜品選擇可以多一兩款就好啦。本身餐廳個牌有寫住話有Tiramisu巴斯克芝士蛋糕,本身都想試,但係當日冇貨,冇緣份試到。環境: ★★★☆☆食物: ★★★★☆推介指數: ★★★☆☆

「招牌咸牛油焦糖窩夫」

招牌咸牛油焦糖窩夫

「石板街窩夫」

石板街窩夫

「焦糖脆脆Latte」

焦糖脆脆Latte

環境: ★★★☆☆

食物: ★★★★☆

推介指數: ★★★☆☆
5天前
招牌咸牛油焦糖窩夫
石板街窩夫
2024-05-04 18 瀏覽
今日同女友慶祝周年紀念,就去呢間我自己book mark左好耐,但又未食過嘅西餐廳。聽過朋友講呢間甜品好出色,而女友又鍾意食甜品,所以唔使諗,係食呢間。呢間餐廳氛圍好溫馨,Menu上面嘅食種類都好多,有多款主食、小食、甜品、沙律、湯品、飲品等。今次叫咗以下食物:- 法式龍蝦湯 $48- 西班牙風乾火腿沙律 $46- 秘製醉雞翼 $38- 明太子蟹肉意粉 $88- Tiramisu coffee $48- 焦糖香蕉窩夫加曲奇雪糕 $62+$10- 半份即焗蘋果批 $48呢度total: $388其實呢個價錢食到咁多野真係好抵食。仲要啲食物係幾高質!龍蝦湯好濃郁,鍾意食重味嘅朋友必試!沙律好新鮮,有我最鍾意嘅藍莓粒同火腿,唔錯!個醉雞係估唔到咁有水準,好入味,有驚喜。意粉就望落細細份,但食落都好多,2個人分都差唔多。落左好多明太子醬,好滿足。Tiramisu咖啡要重點講多少少,佢比到驚喜我,我自己平時出去食飯好少order tiramisu咖啡,因為覺得唔會好飲,同個味一定唔會夠就咁食tiramisu好味。點知,女友叫左呢杯coffee,而我一試,竟然比到我飲到好似食緊tiramisu嘅感

今次叫咗以下食物:
- Tiramisu coffee $48
- 焦糖香蕉窩夫加曲奇雪糕 $62+$10
- 半份即焗蘋果批 $48

呢度total: $388

其實呢個價錢食到咁多野真係好抵食。仲要啲食物係幾高質!龍蝦湯好濃郁,鍾意食重味嘅朋友必試!沙律好新鮮,有我最鍾意嘅藍莓粒同火腿,唔錯!個醉雞係估唔到咁有水準,好入味,有驚喜。意粉就望落細細份,但食落都好多,2個人分都差唔多。落左好多明太子醬,好滿足。Tiramisu咖啡要重點講多少少,佢比到驚喜我,我自己平時出去食飯好少order tiramisu咖啡,因為覺得唔會好飲,同個味一定唔會夠就咁食tiramisu好味。點知,女友叫左呢杯coffee,而我一試,竟然比到我飲到好似食緊tiramisu嘅感覺。啡底好飲,上面層cream整得幾好,可能架左啲mascarpone cheese,架上手指餅,賣相又靚又好飲!甜品方面,果然冇令我同女友失望,waffle外脆內軟,加上燒左嘅焦糖香蕉同雪糕一齊食,冰火交融,一個字,正。另外個apple pie都幾特別,特別脆,我人生中都未食過咁脆嘅apple pie,女友都讚不絕口。另外,我喺menu有見到鴨腿waffle,下次再黎嘅話想試下。總結,呢間餐廳絕對可以encore!
牛油蒜蓉番茜煙肉意粉🍝牛油、蒜蓉、蕃茜依三樣都係好香嘅材料,加埋一齊自然香氣四溢,煙肉都落得好足,就算冇加到太多花巧嘅食材都已經好食,簡簡單單而美味,因為餐廳係半開放式嘅廚房,所以一直都聞到香味,流晒口水😋法國龍蝦湯🥣即焗蘋果批🥧本身想叫雙層芝士蛋糕,但係咁啱依期係榴槤味,唔啱我心水,所以試咗蘋果批,蘋果批有得叫半份啱晒一個人食,即叫即焗酥皮非常酥脆,每一層都係又薄又脆,面頭一片片嘅蘋果帶有肉桂嘅清香,甜度適中,好食!甜品相信係依度嘅主打,後尾發現差不多每枱都有食甜品,尤其係窩夫,下次嚟可以試下🧇依間小店有十幾個位,位置雖然唔近港鐵站,但係今次平日夜晚嚟到都坐滿人,而且外賣訂單都唔少,應該有一定口碑~

法國龍蝦湯🥣

2024-04-25 0 瀏覽
當日係公眾假期下午去食大概等咗15分鐘先入坐🤝🏻餐廳坐位不多裝修亦好普通,唯一勝在店員多👣但當日嘅坐位就係靠緊店員的位置,就不斷聽到聲音有點似去咗茶餐廳🍴感覺就真係不太好加上食物質素也很一般,與價錢不成正比真係有點失望😥🔸招牌千層芝士薯片 $48好耐之前見到呢個已經好想試😚但食落就真係好普通完全冇特別🥲只係薯仔切成薄片再加上忌廉同芝士🧀係有層次的但真的一般~🔸日式明太子蟹肉意粉 $98意粉真的不太行😣成個意粉係好多明太子但同意粉完全融合唔到😮‍💨意粉還意粉,明太子還明太子😶而且蟹肉嘅份量真係不多,存在感偏低,呢個價錢真係唔太值🤲🏻🔸招牌咸牛油焦糖窩夫🧇 $58叫上後唔洗3分鐘就上咗擺明就唔係即叫即整,窩夫只有微暖😅窩夫係脆身個隻冇咩口感而且有一點焦糖糖漿同cream👀咸牛油就真係唔太知係邊~🔸Tiramisu 咖啡 +$38真係有一層tiramisu 係咖啡上面☝🏻但tiramisu 冇咩咖啡同酒味💦加上味道係咸的,感覺有點奇怪🤔幸好撈勻後味道正常一點但價錢真係唔太值🫧🔸焦糖脆脆涷牛奶咖啡 +40同平時飲嘅有點不同,咖啡係另上的🙌🏻焦糖脆脆份量不多同好普通~🤤好味度 : 4/10🔙回頭

🔸招牌千層芝士薯片 $48

🔸日式明太子蟹肉意粉 $98

🔸招牌咸牛油焦糖窩夫🧇 $58

🔸Tiramisu 咖啡 +$38

🔸焦糖脆脆涷牛奶咖啡 +40

🤤好味度 : 4/10
🔙回頭率 : 2/10
2024-04-24 0 瀏覽
由元朗西鐵站經YOHO行大約10分鐘 又或者輕鐵大棠路站行5分鐘 穿過大街小巷 就找到這間法國小屋餐廳如其名不是很大 但亮光度高 坐得很舒適 很有法國風味的一間餐廳 唯一缺陷就是在小巷中有點難找!其他一切都很完美!主食揀左明太子蟹肉意粉同西梅汁西班牙黑豚肉飯分別升級咗套餐 可以任揀一杯嘢飲同埋有個細沙律細沙律菜望落去唔係好多 但食落係好夠 小小嘅調味十分開胃飲品揀咗自家製朱古力同埋Tiramisu咖啡飲朱古力最怕係好似飲緊糖水咁 而呢度嘅朱古力好濃好滑絕對唔係得個甜字而Tiramisu咖啡我夠膽話係元朗最好飲手指餅好脆 點少少cream同埋可可粉 將手指餅提升到另一個層次咖啡唔會太酸太苦 就算平時唔鍾意飲咖啡嘅人都可以入到口明太子蟹肉意粉唔使$100 但超級足料 每一口都係充滿明太子同埋忌廉 但係佢一啲都唔油膩 作為配菜嘅木魚同埋蝦 令到成個意粉更加香口西梅汁西班牙黑豚肉飯 望落去冇乜特別但係成個醬汁係同黑豚肉好夾 相信係餐廳特別調製所有配菜都係出乎意料地好食 無論係菇定係西蘭花 冇一樣係會令你失望 好快就食晒成碟飯另外加錢配咗個龍蝦湯熱辣辣咁樣上枱 香味隨住煙不斷咁樣升上嚟聞落去超

主食揀左明太子蟹肉意粉同西梅汁西班牙黑豚肉飯

但係成個醬汁係同黑豚肉好夾 相信係餐廳特別調製

另外加錢配咗個龍蝦湯
熱辣辣咁樣上枱 香味隨住煙不斷咁樣升上嚟
聞落去超級香 飲落去超級好味 最緊要飲完係唔會好口乾
證明餐廳係落足料 唔係落味精!
原本仲諗住嗌甜品 但真係太飽,唯有下次再嚟!
一餐咁好食嘅西餐

兩個食到飽一飽都係364
期待下次嚟食佢個甜品
2024-04-20 68 瀏覽
今日天陰陰,落住毛毛雨,令人提唔起勁,食甜品就啱哂啦。餐廳位於大街嘅後面,雖然不太起眼,但夠清靜舒服。餐牌有意粉主食,鹹甜窩夫等,都相當吸引。Nutella朱古力窩夫窩夫烤得香脆,淡淡嘅蛋黃香,配上nutella同caramel,好sweet呀!! 半份即焗蘋果批金黃色嘅批底,加上一片片嘅蘋果,外表已經非常吸引了。一口咬下,批底非常酥脆,配上蘋果嘅柔軟,口感一流。批底嘅牛油味突出,加上酸酸甜甜嘅蘋果片,唔油膩之餘,仲有果香,真係食到停唔到口呀!龍蝦湯橙紅色龍蝦湯,香味十足。飲落順滑,如果加點蔬菜,定能增加湯嘅層次感 。雪山與白雲(蝶豆花牛奶)一杯好適合打咭嘅飲品。外觀好靚,一層紫藍色嘅蝶豆花,一層白色牛奶,真係好似雪山與白雲,好有詩意。雖然天氣一般,但可以係恬靜嘅環境下,食到美味甜品,都算係賞心樂事呀。
今日天陰陰,落住毛毛雨,令人提唔起勁,食甜品就啱哂啦。

餐廳位於大街嘅後面,雖然不太起眼,但夠清靜舒服。

餐牌有意粉主食,鹹甜窩夫等,都相當吸引。

Nutella朱古力窩夫

龍蝦湯

雪山與白雲(蝶豆花牛奶)

元朗都有高質素嘅waffles 🧇✨, 法國小屋出名蘋果批係元朗人都知, 估唔到佢哋個waffles 🧇都咁好食仲要勁高質素🫶🏻✨雖然係小店但係估唔到佢哋有外籍廚師添👨🏻‍🍳🌟今次我叫咗辣肉腸長通粉同埋芝士千層薯片, 味道同外國食嘅真係一模一樣好正🫶🏻🫶🏻🫶🏻❤️❤️雖然係小店但係食品質素高服務又好好👍🏻👍🏻👍🏻我諗夜晚坐喺出面更加正因為見佢哋有小燈飾✨佢哋仲有個新鮮水果無糖冇防腐劑嘅水果茶🍹非常貪靚嘅我當然叫咗個🍎蘋果🍋檸檬水果茶啦又有美白功效又有維他命☺️❤️下次會試吓夜晚嚟先打卡影相📸一流, 又夠浪漫😂❤️

雖然係小店但係食品質素高服務又好好👍🏻👍🏻👍🏻
我諗夜晚坐喺出面更加正因為見佢哋有小燈飾✨

佢哋仲有個新鮮水果無糖冇防腐劑嘅水果茶🍹

下次會試吓夜晚嚟先打卡影相📸一流, 又夠浪漫😂❤️

2024-03-30 161 瀏覽
主題:遠離市區的法國小屋元朗合益路9-15號紀業樓1號地下驚喜的是附近有個停車場(有機會要等一段小時間), 行一分鐘就到小屋!店舖細小精緻,環境光亮,氣氛舒服,店內有幾處打咭點😉門外放置2set枱櫈!明太子蟹肉意粉配答得很好,意粉咬入口有彈性 煙煙靭靭牛油雜菌煙三文魚 配 蕎麥窩夫賣相好靚,三文魚牛油雜菌蛋放在窩夫上食入口融為一體,juicy有口感! 伴着新鮮生菜沙律最後一杯冰涼檸檬茶,完滿!
主題:遠離市區的法國小屋
元朗合益路9-15號紀業樓1號地下

明太子蟹肉意粉
配答得很好,意粉咬入口有彈性 煙煙靭靭

牛油雜菌煙三文魚 配 蕎麥窩夫

最後一杯冰涼檸檬茶,完滿!

2024-03-12 222 瀏覽
晚上帶毛孩出街食飯,搵到呢間可以坐室外。餐廳提供主菜可以加錢升級換套餐。明太子蟹肉意粉$88,加$40升級套餐包沙律和飲品($25內飲品),特色是濃郁的明太子醬汁。意粉煮得淋軟,搭配香濃的明太子醬汁,非常惹味。略嫌乾身。西梅汁西班牙黑豚肉飯$118,加$55升級提供沙律和任何飲品。這道菜以西班牙黑豚肉為主要材料,搭配上酸甜的西梅汁,豬排有兩件,配料有蔬菜和菇類。套餐提供的田園沙律。份量適中,帶來健康元素。推薦試試他們的西柚梳打,無糖、清新的西柚氣泡飲品帶來清爽解渴而消滯。注重健康的女仕選了熱檸水,非常配合這種隱世而清靜的餐廳小店。睇相甜品幾吸引,不過今次無食。
晚上帶毛孩出街食飯,搵到呢間可以坐室外。

餐廳提供主菜可以加錢升級換套餐。

套餐提供的田園沙律。份量適中,帶來健康元素。

睇相甜品幾吸引,不過今次無食。
法國小屋 精品法國小餐廳🧡今日同朋友去咗一間元朗既法國小餐廳😍店內雖小,但完全感受到店主熱情招待☺️最出名係招牌鹹牛油焦糖窩夫🤩必食!二人套餐 $288 一個價錢已經可以同朋友一齊開心share食 CP值很高😋😋😋 必食嘅係蕃茄尖通粉~~醬汁濃度適中 蕃茄味濃郁,通粉軟硬度適中🥰另外芝士薯片味道真係高質,每一層新鮮嘅薯仔切片再夾雜芝士忌廉😋最後就係個窩夫🧇夠熱,加埋佢用嘅焦糖醬料好夾 完全係提升咗成個甜品嘅質素🥰🥰▪田園沙律水🥗 ▪秘製雞翼4隻🐣▪千層芝士薯片🧀🧀▪辣肉腸蕃茄尖通粉🍝▪招牌咸牛油焦糖窩夫一份🧇▪飲品兩杯☕️🍵食物:🌕🌕🌕🌗🌑環境: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑📍元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
法國小屋 精品法國小餐廳🧡

環境: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

📍元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
2024-02-27 183 瀏覽
趁平日放假🏖️,預先留定室外位,同狗狗🐕嚟歎lunch。午餐選擇多,冇記錯好似有多款素食🌱選。餐牌上的主菜,+$40可變套餐🍽️,包沙律🥗+飲品可減$20,另外亦有set lunch。最後,我選擇主菜變套餐,而餐廳仲額外俾我點咗半鹽味焦糖窩夫🧇。份田園沙律🥗:點俾狗狗。細細碟,蔬菜都新鮮👍🏻,不過沙律菜上係淋咗芝麻醬(以為僲係油醋汁),所以要儘量撥走啲醬先俾到狗狗食。黑松露野菌意粉🍝:賣相、擺盤好靚,幾有心思;忌廉汁非常濃稠;菇的份量ok又新鮮😋;意粉食落好大碟抹茶latte🍵 :好飲,但未至於念念不忘,屬正常水平鹽味焦糖窩夫🧇:窩夫夠脆,唔係硬、鎅口果種,而係鬆脆👍🏻;窩夫啲格格唧咗cream,上面又淋咗鹽味焦糖醬,所以食唔到蛋味🥚;啲醬都好味,只係邪惡咗少少😈埋單$174,以lunch嚟講少貴,主因係我加配咗好多嘢。如單點set lunch,黑松露野菌意粉🍝+凍檸茶🥤=$98。店員友善、helpful,會問我狗狗有冇需要飲水💧。原本冇得點半份窩夫🧇,但因為我想一次過試埋甜品,所以老闆娘(我估係)俾我額外加配($24)。環境方面,坐店外的座位幾舒適,唔侷促,因為餐廳位於人流較少的巷仔,感
趁平日放假🏖️,預先留定室外位,同狗狗🐕嚟歎lunch。

田園沙律(套餐)

田園沙律(套餐)

黑松露野菌意粉🍝

抹茶latte🍵 :好飲,但未至於念念不忘,屬正常水平
抹茶latte (變套餐後+$22)

抹茶latte (變套餐後+$22)

鹽味焦糖窩夫

埋單$174,以lunch嚟講少貴,主因係我加配咗好多嘢。如單點set lunch,黑松露野菌意粉🍝+凍檸茶🥤=$98。店員友善、helpful,會問我狗狗有冇需要飲水💧。原本冇得點半份窩夫🧇,但因為我想一次過試埋甜品,所以老闆娘(我估係)俾我額外加配($24)。環境方面,坐店外的座位幾舒適,唔侷促,因為餐廳位於人流較少的巷仔,感覺唔錯。有機會要再同狗狗🐕嚟試下其他素菜🌱。

🐕狗狗食評:我同媽媽之前嚟過,果日餐廳冇營業(非例休日),我哋摸門釘,有啲失望。今次一場嚟到,媽媽摶命食番夠本。我喺呢度可以食沙律🥗、菇🍄同意粉🍛🍝,幾開心架😆~~
2024-02-23
鹽味焦糖窩夫
落住少少雨,係元朗小巷入面見到依間特色小店。💡招牌千層芝士薯片 配沙律 $68將千層麵嘅麵變做薯仔片,薯仔片之間夾住滿滿嘅芝士,再加橄欖油去焗。啱啱焗起,熱辣辣。薯仔無焗到冧pat pat,仲有一片片薯仔嘅口感,加上滿滿嘅芝士,幾滿足。焗盤細細地,旁邊加上新鮮沙律,份量啱啱好,唔會太過油膩。💡 明太子蟹肉意粉 $98份量十足,足料。每一條意粉都掛住明太子醬。明太子辣辣地,再加少少蟹肉味。意粉都幾creamy同香口,唔錯。💡半份即焗蘋果批 $48蘋果批細細份甜而不膩。上面鋪滿一塊塊嘅蘋果,以佢嘅蘋果蓉仍然有蘋果嘅口感。批皮薄身,熱辣辣上枱,切起嚟好酥脆,食完唔覺得滯。特別鍾意佢上面鋪咗層烤過嘅杏仁片,同蘋果甜甜地嘅味好夾。比起其他蘋果批,依款唔係入面包嘅餡料嘅。咁樣一層層上,更食得出蘋果嘅香味。完全唔甜之餘,仲有淡淡嘅肉桂味,幾特別。💡水果茶有好多種水果,有西柚、藍莓、士多啤梨、檸檬、奇亞籽。無加好多嘅甜味,偏純粹嘅水果同茶味。食完主食之後,有杯清清地嘅嘢飲,幾舒服。好飲嘅水果茶,唔好浪費,梗係要食晒啲水果佢🤭😆。💡Cappuccino 都算大杯,正常水準嘅Cappuccino。🍄特別欣
落住少少雨,係元朗小巷入面見到依間特色小店。

💡招牌千層芝士薯片 配沙律 $68

💡 明太子蟹肉意粉 $98

💡半份即焗蘋果批 $48

💡水果茶

好飲嘅水果茶,唔好浪費,梗係要食晒啲水果佢🤭😆。

💡Cappuccino
都算大杯,正常水準嘅Cappuccino。

🍄
特別欣賞佢每一樣食品都係即叫即整,熱辣辣咁上台。甜品同埋咖啡,喺落單嘅時候都會問會唔會想後上,幾貼心。

CP值高,唔使加一,份量足夠。大部分菜式睇落去都係偏簡單嘅調味,不過已經足夠帶出其風味同埋味道。唔使花巧,有心思、簡單已經可以好好味。
水果茶
Cappuccino
2024-02-08
水果茶
Cappuccino
2024-02-07 149 瀏覽
舖頭位置旺中帶靜,店面細細,感覺溫馨。小店菜式選擇種類繁多,我同朋友分別點咗辣肉腸蕃茄尖通粉同埋明太子蟹肉意粉。落單之後餐飲好快就到咗,飲品好大杯,而且個杯嘅形狀係好似一個水壺咁樣,真係好得意!辣肉腸蕃茄尖通粉辣肉腸微辣,而且帶有香料味;尖通粉軟硬適中,加入大量新鮮蕃茄蓉翻炒,每條尖通粉都吸收了蕃茄的精華,酸酸甜甜嘅蕃茄令人食慾大增,唔會好似坊間嘅蕃茄類主食一樣過鹹,蕃茄味濃郁。明太子蟹肉意粉意粉上面有大量木魚碎作點綴,意粉口感爽滑。明太子微微辣,醬汁濃稠,每一條意粉都能夠掛上醬汁,配合埋木魚碎一齊食,口感相當豐富。意粉食到尾聲嘅時候,發現好多蟹肉喺底,就咁食個蟹肉,食得到蟹肉嘅鮮甜,非常足料。本身都想試埋小店嘅招牌窩夫,不過實在太飽啦,唯有留返下次再試啦!
舖頭位置旺中帶靜,店面細細,感覺溫馨。

辣肉腸蕃茄尖通粉

2024-01-29 148 瀏覽
餐廳好的骰,細細間好溫馨。門口有燈串裝飾,如果夜晚係户外位置食飯會好有feel 。餐廳入面淺色tone 裝修、幾個綠色盆栽、木質餐具,食法國餐都冇壓力,好舒服。聖誕節期間有一個限定套餐上邊有嘅嘢食都係主Menu牌冇,黎食嘅時候會有驚喜。另外都有一個法國廚師主理套餐,都好抵食,有前菜嘅湯同埋沙律、主菜之後甜品,仲會包一杯野飲。法式芝士煙肉洋蔥批(7寸)$228酥皮批底好鬆化。洋蔥焗到完全冇辛辣味,佢嘅甜味同埋芝士煙肉好夾。熱辣辣嘅批好有節日氣氛。酥皮杏仁批原來酥皮杏仁批,又叫法國皇帝批。批餡係杏仁醬,而批面用咗杏仁片做裝飾,表層焗左嘅蜜糖面令到呢一個餐畫上完全句號。

法式芝士煙肉洋蔥批(7寸)$228

酥皮杏仁批