2023-02-25 245 瀏覽
法國小屋 (元朗) 📍地址: 元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖=============今日去雞地附近寄完順豐就去搵下嘢食😝發現呢間叫法國小屋嘅小店主打甜品,裝飾得幾有氣氛,就試下佢!😍🍝明太子蟹肉意粉 明太子份量非常多,而且每條意粉都完全咁沾滿左明太子汁,仲要蟹肉份量都唔少,食落幾Creamy😆🥔招牌千層芝士薯片 芝士味幾重,非常足料,上面仲有幾片火腿吊下味😆層次更豐富!🧇朱古力窩夫整體整到外脆內軟,而且有唔少朱古力醬同cream,我哋仲加咗三球雪糕(朱古力、雲呢拿、Oreo)😍口感好豐富!真心推介❗️
法國小屋 (元朗)
📍地址: 元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
=============

🍝明太子蟹肉意粉

🥔招牌千層芝士薯片
芝士味幾重,非常足料,上面仲有幾片火腿吊下味😆層次更豐富!

🧇朱古力窩夫
2023-02-19 198 瀏覽
夜晚去左一間位置幾隱蔽既小店食飯,呢間店其實開左好多年,最出名系甜品,不過搬左鋪,位置太隱蔽,最近先重新發現。2人套餐 $368套餐都多野食,前菜有田園沙律、瑞士汁雞翼、千層芝士薯片,主菜以意粉為主,吾同意粉,價錢有不同。最後仲有甜品同飲品,價錢都算ok。田園沙律一碗2人份量,有麵包碎粒、沙律菜、蕃茄等,以沙律醬拌菜。飲品可以免費揀凍/熱檸茶檸水或柚子蜜。瑞士汁雞翼有4隻,幾入味,而且肉夠滑。千層芝士薯片系餐廳招牌菜之一,將薯仔切成一片片,再鋪成一層層,每層夾雜住芝士、忌廉,焗出黎好香好creamy。明太子蟹肉意粉同樣一碟2人份量,望落去勁大碟。明太子醬汁落得幾重手。最後系甜品,招牌咸牛油焦糖窩夫,貌相非常大份同靚。窩夫夠脆口,咸牛油配忌廉出奇地夾,如果牛油味再重啲就更正。

2人套餐 $368

田園沙律
一碗2人份量,有麵包碎粒、沙律菜、蕃茄等,以沙律醬拌菜。

飲品可以免費揀凍/熱檸茶檸水或柚子蜜。

瑞士汁雞翼有4隻,幾入味,而且肉夠滑。

明太子蟹肉意粉
同樣一碟2人份量,望落去勁大碟。明太子醬汁落得幾重手。

2023-02-18 114 瀏覽
法國小屋除咗主打輕食法國菜,仲有甜品同蛋糕食😆 見到佢地ig最近有優惠,就買咗個試下。🥰💚4寸雙層抹茶巴斯克芝士蛋糕 優惠價 $99呢個價錢好吸引😍😍 2-3人食都得٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 上層係tiramisu芝士,灑滿抹茶粉。芝士好軟滑,有芝士嘅鹹香味。而下層係抹茶巴斯克芝士蛋糕,好重抹茶味,口感好creamy。呢款蛋糕另外仲有tiramisu 咖啡☕️口味。佢地會有不定期快閃優惠,可以follow佢地ig @le.cafe.des.delices留意幾時有優惠🥳

💚4寸雙層抹茶巴斯克芝士蛋糕 優惠價 $99

2023-02-16 108 瀏覽
今日同媽媽去元朗小旅行,順便搵下野食,見到有人推薦呢個小店,諗住試下,不過港島人黎到大西北真係要啲時間搵路,原來佢係要轉入條巷仔先去到架🤣🤣明太子蟹肉意粉🍝($128) - 好濃嘅明太子醬,成個意粉都好杰身,估唔到落咁重料喎🤓黑松露忌廉汁蘑菇長通粉🥘($88) - 我好鍾意食黑松露,呢個黑松露都幾濃味,又多蘑菇,媽媽表示好滿意👩🏻‍🦱👍🏻法式龍蝦湯🫕($48) - 熱辣辣咁送到黎,咁啱呢幾日又凍返🥶飲返啖熱湯真係好暖胃,呢個湯好濃龍蝦味,正!鮮草莓梳打🍹($38) - 好refreshing嘅飲品,仲有粒粒果肉咬下🍓🍓玉桂蘋果窩夫+朱古力雪糕🍎🧇🍦($68) - 呢個價錢有3大件,真係好抵食!玉桂蘋果甜味啱啱好,食多份都仲得🤭

2023-02-16 78 瀏覽
一年容易又情人節💝呢啲浪漫嘅日子通常都想食啲西餐但又唔想出九龍同人逼又擔心啲餐廳好貴所以今次就留返喺元朗食小店🤭📍法國小屋Le Café des Délices同男朋友一人嗌左一個意粉同龍蝦湯仲有沙律同甜品埋單400蚊有找💸真係好抵食🥳✅明太子蟹肉意粉💰$128好多好多明太子多到漿住啲意粉好正🤤✅黑松露忌廉汁蘑菇長通粉💰$88黑松露醬都好濃郁下次應該唔好兩個意粉都嗌到咁濃味食到有啲漏🥴✅法式龍蝦湯💰$48@1真係有龍蝦味 好香🦞✅鮮草莓梳打💰$18(跟餐)食到咁漏飲返個梳打refresh下仲有好多粒果肉🍓🍓✅玉桂蘋果窩夫+朱古力雪糕💰$68細細個已經知法國小屋啲甜品好好食果然個窩夫烘得好好 好脆🧇好多舊蘋果肉🍎啲玉桂醬唔會死甜個雪糕都唔係cheapcheap雪糕🍦成個甜品都好好食😋
一年容易又情人節💝

下次應該唔好兩個意粉都嗌到咁濃味
食到有啲漏🥴

✅法式龍蝦湯💰$48@1
真係有龍蝦味 好香🦞

✅鮮草莓梳打💰$18(跟餐)
食到咁漏飲返個梳打refresh下

啲玉桂醬唔會死甜
個雪糕都唔係cheapcheap雪糕🍦
成個甜品都好好食😋

2023-02-10 110 瀏覽
放工入左元朗搵朋友食飯,朋友話有間新開既小店想試吓,我地行左陣街之後就行過去餐廳晚餐🍴店舖細細間但環境裝修都充滿法式風味~餐牌都好多選擇,我哋點左二人餐,前菜有田園沙律、秘製雞翼4隻、千層芝士薯片,主菜簡左黑松露忌廉汁蘑菇意粉,餐飲凍檸茶,甜品招牌鹹牛油蕉糖窩夫,套餐都幾豐富,等我一一介紹一下~田園沙律好新鮮既沙律菜秘製雞翼4隻秘製雞翼簡左混合味道,口味分別是瑞士雞翼和醉雞翼,兩款都整得很,十分滋味👍🏻千層芝士薯片焗芝士薯仔片切得很薄片,焗起來很香濃可口黑松露忌廉汁蘑菇意粉唔係好想食意粉所以轉左凍檸茶2杯好夠味甜度岩岩好招牌鹹牛油蕉糖窩夫即點即整好香脆嘅窩夫,帶牛油和焦糖香味,又唔會太甜好溜,食埋甜品岩岩好😋

田園沙律
好新鮮既沙律菜

秘製雞翼4隻

千層芝士薯片
焗芝士薯仔片切得很薄片,焗起來很香濃可口

黑松露忌廉汁蘑菇意粉
唔係好想食意粉所以轉左

凍檸茶2杯
好夠味甜度岩岩好

招牌鹹牛油蕉糖窩夫
2023-02-09
2023-02-10 98 瀏覽
我同卡佬已經係老夫老妻👨‍❤️‍💋‍👨唔需要等到情人節正日先出嚟食飯慶祝🤭見早幾日有時間就即刻一齊撐吓枱腳搵咗間連個名都浪漫過人嘅 “法國小屋”食晏不過因為嗰朝食咗個早餐未落格所以我地兩個叫咗一份午餐主要嚟食甜品❤️ sweet sweet一下我地分別叫咗⬇️❤️西梅汁西班牙黑豚肉飯(+$40升級做套餐)❤️套餐包田園沙律及一杯熱飲(最後加錢叫咗熱泡沫咖啡)❤️雙層巴斯克芝士蛋糕❤️半份即焗蘋果批先送上田園沙律,一上枱我同卡佬都覺得頗大份呢度嘅份量完全係二人份,好足料沙律菜夠新鮮,配上沙律汁即時開咗個胃呀!叫這個飯餐係因為個醬汁好特別沒想過西梅汁那麼醒胃美味配上肉質爽嫩的黑豚肉真係好夾就連配菜份量也不少別忘記我們還有一碗飯兩個人叫一個餐是明智的因為要留肚來吃甜點🤭重點來了,甜品時間到了‼️小店就連擺盤也絕不馬夫上面除了有士多啤梨及提子鮮果之外還有焦糖脆脆及不同醬來劃上美美的圖案做襯托食慾即時大增⬆️無諗過卡卡只是order了兩件甜品大廚竟為了增添我們的食慾而大費心思❤️作為綠茶控嘅我又點會錯過這件雙層巴斯克芝士蛋糕同一款芝士竟有兩種口感入口即溶軟滑嘅感覺好正綠茶味剛好而不會有苦澀味另外一款所點的蘋果批更是
我同卡佬已經係老夫老妻👨‍❤️‍💋‍👨
唔需要等到情人節正日先出嚟食飯慶祝🤭
見早幾日有時間就即刻一齊撐吓枱腳
搵咗間連個名都浪漫過人嘅 “法國小屋”食晏
不過因為嗰朝食咗個早餐未落格
所以我地兩個叫咗一份午餐
主要嚟食甜品❤️ sweet sweet一下

我地分別叫咗⬇️
❤️西梅汁西班牙黑豚肉飯(+$40升級做套餐)
❤️套餐包田園沙律及一杯熱飲(最後加錢叫咗熱泡沫咖啡)
❤️雙層巴斯克芝士蛋糕
❤️半份即焗蘋果批

先送上田園沙律,一上枱我同卡佬都覺得頗大份
呢度嘅份量完全係二人份,好足料
沙律菜夠新鮮,配上沙律汁即時開咗個胃呀!

叫這個飯餐係因為個醬汁好特別
沒想過西梅汁那麼醒胃美味
配上肉質爽嫩的黑豚肉真係好夾
就連配菜份量也不少
別忘記我們還有一碗飯
兩個人叫一個餐是明智的
因為要留肚來吃甜點🤭

重點來了,甜品時間到了‼️
小店就連擺盤也絕不馬夫

作為綠茶控嘅我又點會錯過這件雙層巴斯克芝士蛋糕
同一款芝士竟有兩種口感
入口即溶軟滑嘅感覺好正
綠茶味剛好而不會有苦澀味

另外一款所點的蘋果批更是驚艷呀!
用肉桂煮過的蘋果夠香甜
批底更是超級香脆的酥皮
我同卡佬都後悔無叫到全份蘋果批呀!
唯有下次再來食過🥰

食完甜品,呷一口cappuccino
為呢餐劃上完美的句號。

✅️全日不收加一服務費

📍法國小屋
元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖

2023-02-03
情人節
  • 西梅汁西班牙黑豚肉飯
💖元朗人應該都聽過法國小屋🛖,我近排先知原來佢地除左正餐同甜品,仲有得買同預訂蛋糕返去,生日/慶祝用嘅蛋糕又多一個選擇🎉。1⃣️4寸雙層抹茶巴斯克芝士蛋糕🍵 $99💖抹茶味甘香唔苦,好易入口。蛋糕上層係tiramisu芝士,軟化細膩嘅口感好creamy🤤;面層灑左抹茶粉;最下面係巴斯克蛋糕,糕體濕潤唔鬆散。呢個份量2-3人飯後share啱啱好,呢款蛋糕另外仲有咖啡☕️口味。💖佢地會有不定期快閃優惠 ,呢次嘅$99就係優惠價🥳,記住follow佢地ig @le.cafe.des.delices留意幾時有優惠,詳細價錢可以dm問佢地~

1⃣️4寸雙層抹茶巴斯克芝士蛋糕🍵 $99

2023-02-08 51 瀏覽
高質蛋糕推薦🍰法國小屋(՞•Ꙫ•՞) ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ法國小屋除左係餐廳 仲有預訂蛋糕🍰仲有勁多唔同款式🥰今次見到佢地嘅巴斯克做緊優惠價😋點可以唔試下😍🤎4吋雙層咖啡巴斯克芝士蛋糕呢個蛋糕細細隻 岩岩好2個人份量😆咖啡巴斯克蛋糕上層係Tiramisu芝士🧀啲cream入口食落幾細滑 質感又輕盈😚而咖啡雙層會有咖啡手指餅係夾層!底層就係☕️咖啡巴斯克蛋糕 口感偏實淨 好有滿足感❕成個蛋糕嘅咖啡味都好香濃😋唔會太甜🥳食哂成個都唔會太濟❤️另外佢仲有抹茶味添呀🥹都好吸引❗️———— ʕ•͡ᴥ•ʔ ʕ•ᴥ•ʔ ♥︎ ——————📍法國小屋 @le.cafe.des.delices 元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
高質蛋糕推薦🍰法國小屋

🤎4吋雙層咖啡巴斯克芝士蛋糕
呢個蛋糕細細隻 岩岩好2個人份量😆
咖啡巴斯克蛋糕上層係Tiramisu芝士🧀
啲cream入口食落幾細滑 質感又輕盈😚
而咖啡雙層會有咖啡手指餅係夾層!
底層就係☕️咖啡巴斯克蛋糕 口感偏實淨 好有滿足感❕

📍法國小屋 @le.cafe.des.delices
元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
外賣自取
2023-02-04 60 瀏覽
法國小屋除了是餐廳,其實還有蛋糕訂購的🤩,款式選擇多元化。藉著店家在做優惠,立即訂購跟家人享用。這次的是4寸雙層巴斯克,優惠價HKD$99🙈 。-▪︎4寸雙層巴斯克 HKD$99 蛋糕會有抹茶同咖啡兩種口味,這次選擇抹茶,這個份量兩人吃剛好😎。上層是Tiramisu芝士,底層係抹茶巴斯克蛋糕。Tiramisu芝士味道濃厚,口感軟滑細膩🤤,甜而不膩質感輕盈。巴士克蛋糕芝味重,抹茶味道甘香,不會蓋過蛋糕的香味😚。-

▪︎4寸雙層巴斯克 HKD$99

巴士克蛋糕芝味重,抹茶味道甘香,不會蓋過蛋糕的香味😚。
2023-02-02
外賣自取
$99 (宵夜)
2023-01-10 105 瀏覽
元朗嘅抵食小店嚟講我都幾鍾意去法國小屋,佢咃主打意粉、窩夫同蛋糕,鋪頭細細但食物質素唔錯,唔少元朗街坊都鍾意幫襯,不過如果你山長水遠嚟食就可能會失望啦🤥 佢哋提供嘅食物款式唔算好多,但精貴精不貴多啦,特別係窩夫,我覺得抵食又出色,外脆內軟,招牌嘅鹹牛油焦糖已經好好味🧇而且佢哋仲有得訂蛋糕,我試過佢哋嘅巴斯克芝士蛋糕勁足料,不過記得預早訂啊,如果唔係,想食就要睇你好唔好彩啦! 💰鹹牛油焦糖窩夫 💰明太子蟹肉意粉 $88黑松露忌廉汁長通粉 $88💰Latte $48 📍法國小屋地址︰元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖

💰鹹牛油焦糖窩夫
💰明太子蟹肉意粉 $88
黑松露忌廉汁長通粉 $88
💰Latte $48

📍法國小屋
地址︰元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
環境清潔衛生雖然稍為擠逼 但作為小店 實屬正常 價錢約60-200不算太貴 沒有空間也是合理的 每餐限時60分鐘 作為快餐也是合理 香港小店經營亦甚為艱難但店員不太熟手 例如我與友人同行 共兩人 亦點了兩個餐 兩個餐也有未切的窩夫但店員只提供 兩叉一刀及後亦沒有為我們補上我們也大感疑惑而味道就普通 窩夫像旺角那些很薄很薄的10蚊雞蛋仔而且是凍的 因為我們也等了15分鐘 以為那些窩夫是新鮮造的但不然但焦糖漿的味道可口嗯 整體而言 如果經過的話 可以一食但不必刻意前往
環境清潔衛生

但焦糖漿的味道可口

嗯 整體而言 如果經過的話 可以一食
但不必刻意前往

2022-12-15 106 瀏覽
星期六下午想食甜品,上網搵到呢間甜品幾得意就黎試試。但呢間有少少難搵,搵到之後發現間舖好細,好彩都仲有位坐。我同朋友叫左窩夫,一個招牌一個食香蕉朱古力味。一入口有驚喜,窩夫比平常既香脆,好似餅乾咁脆,完全唔會膩,咖啡就正常水準,下午會再去食其他甜品。
2022-11-26 136 瀏覽
Le Café des Dé lices元朗合益路-15號紀業樓地下1號舖二人餐 $288辣肉腸蕃茄尖通粉夠晒足料好香蕃茄味,滿滿嘅醬汁加埋微辣肉腸增加口感,配上尖通粉夠晒特別,整體份量都好多二人一定夠飽!鸞鴦雞翼醉雞口味同埋瑞士口味,兩種都別有一番風味,醉雞夠晒入味,瑞士汁夠晒濃郁,加上鮮嫩雞肉口感更佳!千層芝士薯片必叫推介,新鮮熱辣層層口感,芝士夾心夠晒滋味,足料啖啖薯片,散叫仲可以有埋煙肉配搭,更加惹味!凍檸檬红茶奶蓋荔枝茶 $28甜度適中,奶蓋夠晒入味,加上新鮮荔枝肉,生果味特別鮮香!招牌咸牛油焦糖窩夫朱古力雪糕 $10曲奇雪糕球 $5必叫甜品窩夫,咸牛油加焦糖呢個配搭真心好味,小小咸中帶有甜香味,窩夫香脆可口,必定要加雪糕,口感味道都即刻截然不同!
Le Café des Dé lices
元朗合益路-15號紀業樓地下1號舖

二人餐 $288
辣肉腸蕃茄尖通粉

鸞鴦雞翼

千層芝士薯片

凍檸檬红茶
奶蓋荔枝茶 $28
甜度適中,奶蓋夠晒入味,加上新鮮荔枝肉,生果味特別鮮香!

招牌咸牛油焦糖窩夫
朱古力雪糕 $10
曲奇雪糕球 $5
上星期五晚放工後,我和食神男友來到了元朗閒逛,橫過一條街口時,被一串串掛在餐廳外的燈飾吸引了!😍😍原來這間小店由90後店主開的,同是90後,當然要好好支持一下吧~😝店內地方雖不大,但看得出十分用心佈置,臨近聖誕節🎄,店內也擺滿不同的聖誕🧑‍🎄裝飾,營造氣氛~🥰🥰我們是晚點了一個二人餐($288),再加一碗法國龍蝦🦞湯($48)。☺️二人餐前菜有田園沙律🥗、秘製雞翼、千層芝士薯片,主菜我們選了卡邦尼意粉,甜品有招牌咸牛油焦糖窩夫+朱古力雪糕🍦($10),最後還有兩杯飲品。額外加的法國龍蝦🦞湯味道不錯👍🏻,雖然舀起來稀身,但仍喝得出有濃濃龍蝦味,有點像麥當勞的龍蝦湯~😆😆沙律菜🥗十分新鮮,配上我最喜歡的胡麻醬,還有麵包脆脆粒,口感豐富,好吃!😋秘製雞翼有4隻,有滷水和酒釀兩款味道,個人喜歡吃熱辣辣很入味的滷水雞翼,甜甜的👍🏻;一開始以為千層芝士薯片真的是香脆薯片,誰知原來是一層一層的薯仔薄片哈哈,加上芝士醬一起吃,一啖接一啖挺滋味的!🤣🤣卡邦尼意粉的醬汁滿滿,面上鋪滿芝士🧀碎、煙肉🥓碎和菇菌洋蔥碎🧅,份量足夠兩人吃,意粉彈牙,忌廉味道香濃,很美味!🥳我很喜歡吃這裡的窩夫🧇,外層超級脆,外脆內

我很喜歡吃這裡的窩夫🧇,外層超級脆,外脆內軟,再配上朱古力雪糕,口腔裡冷熱交融,我對甜品真的有第二個胃,大部份很快就被我吃光了!🤭🤭

最後兩杯飲品,我一杯熱柚子蜜、他一杯凍柚子蜜,酸酸甜甜,很解膩,超滿足!🥰🥰

喜歡小店那種像在家中的舒適感🤍
Info