殷悅

YinYue
餐廳: 殷悅
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-12-31 2168 瀏覽
殷悅位於悅來酒店頂層的中菜廳, 落地玻璃俯瞰整個風景, 米芝蓮星級飯堂, 質素非常高我們點了幾款點心杞子玉帶燒賣時菜牛肉球脆皮鮮竹蝦腸粉荷香珍珠雞元氣芝麻煎堆仔煎釀三寶(紅腸、青椒、茄子)杞子玉帶燒賣是這裏的招牌, 大大粒啖啖肉, 爽口彈牙, 牛肉球是新鮮牛肉製成, 牛味很濃, 蝦腸粉每粒蝦都大粒有咬口, 珍珠雞非常足料, 煎堆仔脆口煙韌, 煎釀三寶是用蝦膠釀製, 用心之作整體水準非常高, 用料新鮮、點心選擇多, 座位舒適, 地方很寬敞, 喜歡寧靜又喜歡嘆一盅兩件, 可以在這裏嘆茶服務態度很好, 主動加茶收碟, 很適合一家大細、朋友聚會的好地方

我們點了幾款點心
脆皮鮮竹蝦腸粉
荷香珍珠雞
元氣芝麻煎堆仔
煎釀三寶(紅腸、青椒、茄子)

• 杞子玉帶燒賣
  • 煎釀三寶
2021-12-28 1824 瀏覽
最近很忙,沒有覓食,趁着假期一起去「飲啖茶,食個包」,我倆很喜歡中菜,悅來酒店的殷悅沒令我們失望!😍😍假期較隨性,沒有預約,臨時想去吃,不用等位,職員服務周到,一到門口便馬上迎接,帶位入座💆🏻‍♀️叫了九樣食物,都挺高質素,對得起它的價錢,肯定會再吃呢!脆皮燒腩仔它最快到的,皮質香脆,肉肥瘦適中,點一點芥末醬,很不錯!我們臨走時才把最後一件肉吃掉,仍然爽脆,值得一吃😊海鮮酸辣湯有酸辣湯的地方,我們也會想試一試。有驚喜!味道濃郁,有層次,酸中帶有鮮味,材料十足!所以啖啖都有海鮮,不加醋也夠味了🤤🤤🤤奇味新竹炒米粉(迷你)我們很欣賞的一道菜👍🏻👍🏻樣子平實,但味道豐富,每條米粉也炒得恰到好處,不會太硬或太軟,加點肉鬆,正!我們吃中菜時很少吃米粉,難得殷悅有這道菜,所以要試試,好味!😋蒜心蝦春卷我們不推薦的一款,雖然材料十足,也很脆,吃到原隻蝦,但跟蒜在一起吃,味道很怪,加上吃下去的黏稠感,令我們感覺怪怪的,每人只吃了半條便沒有吃了。蟹粉鳳眼餃🤤🤤🤤高水準之作!!奇特的我吃餃類不吃餃皮,但這個很願意吃!一口咬下去,有蟹粉、蝦、帶子,菜,所以味道豐富鮮甜,餃皮也是清甜的🤤🤤🤤豉汁蒸鳳爪不推薦,沒

叫了九樣食物,都挺高質素,對得起它的價錢,肯定會再吃呢!

海鮮酸辣湯
有酸辣湯的地方,我們也會想試一試。

奇味部竹炒米粉(迷你)

奇味新竹炒米粉(迷你)

蟹粉鳳眼餃

蟹粉鳳眼餃🤤🤤🤤

豉汁蒸鳳爪

豉汁蒸鳳爪
不推薦,沒有味。

概子玉帶燒賣
燒賣是我們飲茶必吃食物,用材新鮮,所以吃下去口感實正爽脆,好!

時菜牛肉球
我極喜愛吃牛肉球,殷悅的很不錯!喜歡有濃的陳皮味,是每一口也很濃郁🤤🤤這價錢值呀!

焗原隻鮑魚酥
好戲在後頭! 鮑魚口感不錯,酥皮出色,皮上有點菇類,吃下去又多一層口感,好好味呀!

今餐吃得很飽很飽!一定會再來吃,因為價錢是對得起食物的👍🏻
2021-12-26
海鮮酸辣湯
奇味部竹炒米粉(迷你)
蟹粉鳳眼餃
2021-11-27 1905 瀏覽
本來為左豬仔包點嚟食,原來已經轉左款,而且新款十分有趣🙈首先環境寬敞,加上有落地大玻璃感覺更開揚。黑松露粉粿($44)金邊好靚😆黑松露味重,好香。翡翠上素餃($34)簡簡單單都好食嘅素餃😊淮山棉花雞($51)淮山爽口,味道不過不失。嚟到重點,A夢豆沙包($44)「A」貨感十分重😂,入面係紅豆餡,味道正常,只係外型太有衝擊性😂最後甜品叫左紅棗桃膠燉雪燕($48)桃膠同雪燕比想像中多,甜度適中,值得encore。除左食物,服務態度亦唔錯,偶爾可以再嚟試下。但用酒店中菜水平去評論嘅話,覺得仲有進步空間。
本來為左豬仔包點嚟食,原來已經轉左款,而且新款十分有趣🙈

首先環境寬敞,加上有落地大玻璃感覺更開揚。

黑松露粉粿($44)
黑松露粉粿

金邊好靚😆黑松露味重,好香。

翡翠上素餃($34)
翡翠上素餃

簡簡單單都好食嘅素餃😊

淮山棉花雞($51)
淮山棉花雞

淮山爽口,味道不過不失。

嚟到重點,A夢豆沙包($44)
A夢豆沙包

最後甜品叫左紅棗桃膠燉雪燕($48)
紅棗桃膠燉雪燕

桃膠同雪燕比想像中多,甜度適中,值得encore。

黑松露粉粿
翡翠上素餃
淮山棉花雞
紅棗桃膠燉雪燕
2021-09-07 3536 瀏覽
,米芝蓮星級飯堂 晚餐雖然昂貴但都食得開心, 名副其實一分錢一分貨, 今晚食咗個四人餐 : 四人套餐 瑤柱花膠燴雞絲, 秘製叉燒皇, 金沙蝦球, 啫啫唐生菜煲, 清蒸海斑, 甜品桂花糕。
2021-09-05 2185 瀏覽
幾年前食過呢間中菜廳,覺得質素非常好,原來當時係有米之蓮推介,今日跟住屋企人以住客身份嘆個早午茶,住客有八折優惠。如果正價都真係幾貴。未食前望住個咁開揚嘅view都幾嘆但今日覺得啲嘢食變得10分普通蝦餃真係好大粒,每隻餃入邊都有兩隻蝦🦐🦐蝦肉彈牙爽口,但調味偏淡,皮又厚,整體感覺麻麻哋翡翠素餃,無咩特別大大隻鮑魚酥皮撻,其實分開兩樣嘢係好食嘅,但佢哋真心唔夾,兩種口感唔同嘅食物撞埋一齊,呢個係完美的錯誤示範一鹹一甜,一軟一硬,感覺10分奇怪呢個龍躉蒸飯,蒜香味不足,而且飯根本冇索到魚油,所以成個飯都味道偏淡。呢餐飯得一個人好欣賞😂😂 就係媽咪啦~因為佢平時飲食都好健康,10分欣賞呢到嘅「清茶淡飯」仲要話做會員
,今日跟住屋企人以住客身份嘆個早午茶,住客有
八折

仲要話做會員
龍躉蒸龍仔飯
2021-09-05
2021-07-31 2591 瀏覽
有機會去曾經喺米芝連推介嘅食府飲茶,當然要認真試清楚啦。我們被安排去一間廳房,一樣咁開揚。以為係餃皮包住湯餡的懷舊做法,原來都係一般,餡料以肉為主,用雞湯浸住。有特色,餡料、湯鮮甜;皮唔算薄,每隻色味道差唔多。一定要連埋錫紙一齊攞起,因為湯汁好易漏出來。比一般蝦餃大,餃皮薄,裏面有兩隻蝦和少少露筍,有口感。個人較喜歡傳統有筍的蝦餃☺️又係食蝦😂,香脆,有少少蒜味,但賣相就差啲。份量少得可憐,只有十二粒,size不一,有幾粒細過一隻麻雀牌!可能係返焗,皮硬肉乾,簡直係食柴皮,一啲蜜糖味都冇。本來想叫佢換或改其他,但又驚再中伏值得一讚,廳房只得一位女侍應好努力去serve六、七枱客,主動又有禮貌
有機會去曾經喺米芝連推介嘅食府飲茶,當然要認真試清楚啦。
我們被安排去一間廳房,一樣咁開揚。
懷舊灌湯餃
三色小籠包
露鮮筍蝦餃
蒜心蝦春卷
又係食蝦😂,香脆,有少少蒜味,但賣相就差啲。
蜜汁燒鱔
份量少得可憐,只有十二粒
,size不一,有幾粒細過一隻麻雀牌!可能係返焗,皮硬肉乾

三色小籠包
露鮮筍蝦餃
2021-07-19 1911 瀏覽
昨日非繁忙時間飲茶,落單後,等了良久也未有點心上枱。追問下,侍應說:「你無落單!」語氣還還帶點不耐煩。呆等了20分鐘,還要加上這種態度,真的無名火起,要求他們去了解事件,但那位侍應依舊有種愛理不理的回應。這是怎麼樣的服務,而且還要標榜米芝蓮的酒店中菜廳??這是甚麼餐廳?當然,最後才發現「落錯單」,把我的枱號寫錯了,所以一直都沒有上菜,然而,這裏的枱號是侍應所寫,而侍應還回來責問「無落單」,恕我真的沒法推薦這餐廳,甚或導致「一肚火」,ohs作為這酒店一直的會員,近大半年屢見不鮮的欠佳情況,只有不再續會。
昨日非繁忙時間飲茶,落單後,等了良久也未有點心上枱。

2021-03-16 4536 瀏覽
朋友相約到仔此飲茶,睇食平評過往好壞參半,但都決定到此試一試. 要有心理預備訂咗位都需要等候片刻, 等候了一會便能夠安排我們入座,由於酒樓位於30樓, 附近的樓都比較低的緣故,故景觀都十分開揚, 入座後亦很快詢問我們飲咩茶,茶水亦很快都已經備妥. 但茶壺設計有點奇怪,滿水時針水會漏水的.點心的賣相都很精緻,而且都是熱辣辣的.菠蘿雞粒餐包很香口, 而且終於不是叉燒餡了.芋角十分香口,而且不油膩。紅菜頭餃十分精緻,但是如果不喜歡紅菜頭的朋友,千萬不要點因為嗰種草青味很強烈。呢個係黑松露唔記得乜嘢餃, 十分濃烈黑松露味。最後用某張信用咭有85折,兩部車都免一小時泊車,抵食

點心的賣相都很精緻,而且都是熱辣辣的.

菠蘿雞粒餐包很香口, 而且終於不是叉燒餡了.

芋角十分香口,而且不油膩。

呢個係黑松露唔記得乜嘢餃, 十分濃烈黑松露味。

最後用某張信用咭有85折,兩部車都免一小時泊車,抵食
能居高臨下宏觀荃灣市區景緻嘅中菜廳,曾經係米芝蓮推介餐廳,點心精緻,食材新鮮,色香味美。天鵝荔茸角造型靚就不在話下,蜂巢外皮酥脆,內層芋頭茸軟滑味香。沙律海皇角熱騰騰炸起,薄脆外皮,咬落去嗦嗦聲,裏面包著大大隻鮮蝦🦐同蝦膠,每一口都係爽口彈牙。杞子玉帶燒賣每粒都漲卜卜,體積比平常的大一陪,原粒帶子值回票價。豬肉質地結實並混合多種肉類,唔肥之餘仲要係彈牙。紅菜頭素餃具創意,補血美肌之選,無肉都一樣咁好味。

紅菜頭素餃具創意,補血美肌之選,無肉都一樣咁好味。

2020-07-09 4087 瀏覽
趁有時間,人少少,兩個人黎飲茶,黎嘆下點心。黎到先知原來呢度係米芝連餐廳。由於唔太肚餓,唔係叫咗好多野食,點心造型討好,相當有特色,都幾好味,不過價錢有啲啲貴。不過有機會都可以再黎。
趁有時間,人少少,兩個人黎飲茶,黎嘆下點心。

黎到先知原來呢度係米芝連餐廳。
2020-06-24 2817 瀏覽
服務生服務未夠主動,俾一般酒樓還要差,感覺上像街市賣菜大媽,欠缺禮貌=.=環境很好,落地玻璃窗景色不錯,坐位寬敞,食物質數不過不失,人參烏龍茶很好喝,價錢俾一般酒樓貴=.= 總結:食過一次就夠
總結:食過一次就夠
2020-06-12 2856 瀏覽
注意,這餐廳只是2016-2018米芝蓮推介,為什麼這兩年沒有推介呢?一於試試。試了終於知道,第一,入座時座位下有用過厠紙,帶位的視而不見。第二,那個茶壺,一開始水滿時你怎樣倒,也會倒到成枱濕曬,咁沖茶位姐姐可否唔好加水加咁滿呀!最後,秘制叉燒 168,價錢不是問題,但叉燒上枱,凍,硬,干,果然是秘制,這麽難食的叉燒竟然可以拿上枱,我為此酒店內食肆難過。四條長長春卷,只有一碟小得可憐的喼汁有兩個讚,1.環境是不錯,但我來食嘢,不是睇風景 2.燒賣是不錯
2020-05-23 2570 瀏覽
很可惜這是另一間退步中的餐廳。服務一直都不太好。今日坐下來等了一段時間,無人問我們喝什麼茶。奇怪,對面2人來到,什麼都弄好了我們這裡卻沒動靜。要落點心單及問取茶壺時,女侍應問我們是否要埋單?!! 不是吧?在做夢嗎? 我們都未開始食?!!叫了茶,女侍應竟然走去叫另一女侍應來,重新問我們"要什麼茶"?!! "已經叫了"。。。"請問叫了什麼茶"。。。茶壺到。我不知道侍應為何無理會,2個壺柄都有點鬆。此批金屬茶壺用了很多年了,看來沒有保養好。老人家拿起立刻問,萬一茶壺柄鬆出怎麼辦。算了。我們每次必叫龍躉蒸飯,是我們的最愛。以前又大籠又香又好吃,荷葉香味濃,但近2至3年縮水。今次連味道都退步了。荷葉太細塊,加上荷葉下面額外加了一個碟,可能令熱力不同,蒸完無荷葉香味。飯很硬。唯龍躉品質保持。珍珠雞味道比龍躉蒸飯好。棉花雞的料比一般茶樓好。素餃子做得好。服務? 老人家觀察除了收錢的男仕較好,其他連一般小茶樓侍應都不如如果不是老人家想吃蒸飯,我會寧願去其他餐廳。
很可惜這是另一間退步中的餐廳。

算了。

珍珠雞味道比龍躉蒸飯好。
棉花雞的料比一般茶樓好。
素餃子做得好。

如果不是老人家想吃蒸飯,我會寧願去其他餐廳。
龍躉蒸飯
2020-05-23
第一次上黎悅來既中式酒樓食 lunch,坐係大玻璃既旁邊,好開揚既座位,服務員態度都唔錯,上菜速度都算快。個人非常喜歡食芋頭類食物,所以點左個芋頭蜂巢酥,賣相好有驚喜,好靚,個天鵝頸部份應該食得,不過我無食到,因為太硬 haha 芋頭味勁香濃,蜂巢皮都非常鬆脆小籠包,湯汁非常 juicy 又多,要好小心咁食先唔會流到周圍都係,夾起之後先輕輕咬穿佢上面個皮,等佢涼少少再一啖放入口,好鮮味,正!三文魚撻係我貪得意叫的,份量非常少,但係撻皮夠香脆,三文魚亦好香油脂味,整體係好食的。明蝦沙律角,炸到好黃金色,粒粒均勻,又包到脹卜卜好得意。後面既係素腸粉,入面包住懷疑係白蘿蔔絲,口感幾好,會比較淡口味 d , 加 d 豉油食好味 d 大大粒既帶子燒賣,好足料,好好味,再加埋佢附有既辣醬黎食,超惹味呀。仲叫左個$188荷葉飯,不過唔記得影相,個飯就比較差,好濕之餘無荷葉既香味,比較失準的一款食物。呢度附有既小食作為前菜仔亦幾好味的,有豆角粒,有花生伴蝦乾,都非常可口!雖然點心既價錢會貴 d,但係都算係物有所值的!有機會都可以再黎飲茶
第一次上黎悅來既中式酒樓食 lunch,
坐係大玻璃既旁邊,好開揚既座位,
服務員態度都唔錯,上菜速度都算快。

個人非常喜歡食芋頭類食物,
所以點左個芋頭蜂巢酥,
賣相好有驚喜,好靚,
個天鵝頸部份應該食得,
不過我無食到,因為太硬 haha
芋頭味勁香濃,蜂巢皮都非常鬆脆

小籠包,湯汁非常 juicy 又多,
要好小心咁食先唔會流到周圍都係,
夾起之後先輕輕咬穿佢上面個皮,
等佢涼少少再一啖放入口,好鮮味,正!

三文魚撻係我貪得意叫的,
份量非常少,但係撻皮夠香脆,
三文魚亦好香油脂味,整體係好食的。

明蝦沙律角,炸到好黃金色,
粒粒均勻,又包到脹卜卜好得意。
後面既係素腸粉,入面包住懷疑係白蘿蔔絲,
口感幾好,會比較淡口味 d , 加 d 豉油食好味 d

大大粒既帶子燒賣,好足料,好好味,
再加埋佢附有既辣醬黎食,超惹味呀。

仲叫左個$188荷葉飯,不過唔記得影相,
個飯就比較差,好濕之餘無荷葉既香味,
比較失準的一款食物。

呢度附有既小食作為前菜仔亦幾好味的,
有豆角粒,有花生伴蝦乾,都非常可口!

雖然點心既價錢會貴 d,
但係都算係物有所值的!
有機會都可以再黎飲茶
  • 杞子玉帶燒賣
  • 芝士三文魚撻
  • 蜂巢芋角
2019-10-22 2931 瀏覽
好耐好耐之前食過一次殷悅今次朋友同埋小朋友一齊想坐得舒服啲,所以提議來殷悅飲茶嚟之前已經打電話訂咗枱睇下個餐牌佢寫住所有食品係不加味精!!點左一客米網銀蘿腸粉呢個食齋嘅朋友都可以食,佢係蘿蔔絲造出來~另外叫左一客蜂巢芋角,珍珠魚湯浸津白,荷香珍珠雞,賽螃蟹餃,酥炸龍皇鬚同一碟炒飯⋯整體來講啲點心幾精緻,用料方面都有心機!以下係餐牌寫住係不含味精!
好耐好耐之前食過一次殷悅
今次朋友同埋小朋友一齊想坐得舒服啲,所以提議來殷悅飲茶
嚟之前已經打電話訂咗枱
睇下個餐牌佢寫住所有食品係不加味精!!
點左一客米網銀蘿腸粉
呢個食齋嘅朋友都可以食,佢係蘿蔔絲造出來~
整體來講啲點心幾精緻,用料方面都有心機!
以下係餐牌寫住係不含味精!

2019-10-08