louisyu

louisyu

我是 louisyu
訊息
正顯示第 110 篇(共 15 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
OCT 20

最近疫情關係多數都係2個人去食飯。由於朋友之前已經見到佢哋有個大閘蟹2人套餐,所以今次係特登嚟食呢一個套餐! 套餐有水煮魚,辣嘅程度有小/中/大辣,我哋就食小辣。小辣辣到適中,魚唔錯,配菜都多,有萵筍、芽菜、薯粉等 ,分量足夠二人食。 蒜蓉炒芥蘭苗,清清地同埋好大份。芥蘭苗新鮮好甜,炒得唔錯。 主角係即蒸大閘蟹,大閘蟹有四款口味,(香辣/麻辣/鹽焗/清蒸)既然出街食,就要試吓平時比較少食嘅口味,揀咗香辣同鹽焗試試chopstick 香辣大閘蟹辣味唔算太重,重點蟹嘅質素唔錯,size 4両左右1隻,4隻都爆膏。 ...
DEC 19

今日同啲同事一齊食lunch, 去咗中環蘭桂坊LKF tower 同事食過話好食就介紹我哋嚟食啦 當你order完之後waiter 就會比一盤刀🔪俾你選擇用邊把刀去消滅你嘅牛扒tongue 佢哋有牛柳、西冷同埋肉眼,我自己選擇咗牛柳,有人揀咗肉眼。 配菜我哋都揀晒全部,分別有薯條西蘭花🥦 牛柳方面煮得好好!perfect 嘅medium rare~ 飲品方面我哋嗌咗支紅酒,食牛扒當然要配返支紅酒啦,紅酒都OK! 有機會都可以再食過
1 推介
TOCHARA126
DEC 19

星期日瞓醒就去飲茶 今日去咗荃灣廣場試吓呢一間悅 聽講呢一間啲點心不錯! 入到去見到啲裝修精簡,環境都OK 一嚟到有一碟前菜,味道都可以 先來一客黑魚子蜂巢荔芋帶子盒$78 整體來講好食 帶子完粒好大粒,荔芋包住食落好夾。 新年期間有年糕試食$18試晒三種!綠茶年糕最好食,其他我就覺得冇咩特別 蔥花炸両紅米腸,炸両好脆,顏色好特別好少女心 鴛鴦黑白蝦餃王,蝦餃兩粒癡住咗連埋個底子都癡住咗,夾起全粒咁散晒,有少少失望~~
DEC 19

踏入12月,未到聖誕節之前等我控制下食量先~ 所以今晚決定輕食,我和友人決定左食呢間茶漬飯 1)三文魚茶漬飯定食 配埋和菓子加煎茶 $78 2)鰻魚飯三食配埋和菓子加玄米茶 $108 定食可以加錢轉飲品同埋加錢有甜品,非常適合 三文魚茶漬飯用咗日本米,而且唔會太軟,剛剛好食落有口感。 鰻魚飯上枱嘅時候係生嘅,要即時上枱煮等10分鐘左右。 可以選擇乾食或者變茶漬飯食。湯可以分開飲用。 鰻魚飯配埋特製醬汁乾食嘅話有濃郁甜味。倒入特製熱湯也非常開胃。
DEC 19

今晚兩個人去咗葵涌搵嘢食 之前經過一次啱啱關門食唔到 今晚終於可以早啲嚟食啦 鋪頭以乾花做主題,打卡影相都幾靚~~ 叫左2個dinner set 餐湯係番茄湯,個湯好濃郁,飲到好多蕃茄like 另外跟餐有一份雜菜沙律,生菜🥬用左黑醋汁,味道酸酸非常開胃!like 主菜點左紐西蘭肉眼牛扒配薯條,來到見到牛扒份量好大。 本身怕唔夠加咗個蒜香意粉,但係個意粉好鹹shocked 甜品加錢叫左件new York cheesecake , 餅底好香,芝士味十足,好食like
DEC 19

今日下午經開荃灣,咁岩又到下午茶時間~不如食返個下午茶餐抖抖先~ 呢度嘅環境都幾舒服,2個人有卡位坐,價錢都好合理like 叫左一杯「波士十大必食」。既懷舊雪糕紅豆冰 雪糕可以俾你揀雲呢拿/綠茶/同朱古力味~ 我就揀咗綠茶雪糕配紅豆冰 紅豆冰嘅味道真係好懷舊,奶同紅豆。既份量分別岩岩好mad 另一個叫左tea set 粒粒花生醬西多士配熱阿華田 西多士賣相一流 , 新鮮製造~西多炸得啱啱好,麵包好鬆軟而且花生醬真係粒粒花生🥜口感好豐富好味yummy
DEC 19

葵涌隱秘泰國菜 葵涌發現一間泰國菜,每晚門口都坐滿好多人 今次試咗個泰式豬肉碎生菜包、馬拉盞炒椰菜苗,蒜蓉包,一份串燒,一杯青檸梳打 泰式碎豬肉生菜包的豬肉唔會好辣,生菜份量都夠食!可以再encore 馬拉盞炒椰菜苗炒得好香,唔會太鹹。分量多好多~~ 串燒個雞肉好嫰,另外叫左雞腎,配埋個汁唔錯like 蒜蓉包都係即刻整,入口好鬆脆~~ 飲品叫了一杯青檸梳打lol 整體來講啲食物都好地道,價錢都好親民,見到係泰國人主理,有機會都會再食。
NOV 19

星期日去咗愉景新城購物 2:30就去左茶餐廳食野,等位約一兩張枱左右 喺門口等緊位嘅時候見到佢哋不停整緊雞蛋仔,見到新鮮做出嚟幾吸引而且仲有珍珠奶茶☕ 入座嘅時候朋友叫黑松露蘑菇意大利飯,order完之後侍應話無意大利飯🤷‍♀ 改成下午茶餐熱狗配薯條🍟 熱狗熱辣辣,麵包脆嘅,仲有芝士同蕃茄 呢個熱狗都叫有驚喜smile 另一個叫咗蕃茄蓉雞扒配司華力腸 司華力腸係開邊半條,而且好淋,口感好差sad 雞扒肉好”un”,呢個唔會再食
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2019-11-02
生日
NOV 19

今晚同屋企人慶祝生日飯~ 早幾日已經book好枱! 今次我哋叫咗一個四人套餐$820 有燒鵝半隻、韭黃瑤柱羹、西蘭花帶子、花菇鵝掌翼煲、清蒸海上鮮連橙汁一支 店員都好好服務,會幫你將瑤柱羹分好 燒鵝真係好大隻,大大隻鵝脾留返比生日壽星 我地另外叫咗瀨粉配返燒鵝食 like燒鵝方面皮脆肉嫩~ 至於今次條魚都好好食好新鮮! 我地都將條魚食得好乾淨 上蛋糕方面食完佢地會直接問你個蛋糕係咪係到食,之後會直接上枱 整體來說套餐都抵食,如有慶祝飯局都會再幫襯
NOV 19

星期日去愉景新城購物完就搵晚餐食啦 搵左位之後再點餐 點左一份龍蝦汁煙三文魚燴飯+ 餐湯+ 芝士西蘭花 🥦 + 一杯飲品熱檸蜜 $107 芝士西蘭花太過濕,焗完還有很多水在底,而且仲夾雜左一粒硯肉shocked 餐湯係羅宋湯味道比較淡 龍蝦飯不過不失 餐飲方面熱檸蜜叫咗少甜但係都係超級甜
Top