2024-04-26 618 瀏覽
有朋自遠方來,緊係要帶佢哋食下啲香港特色食物。楚撚記呢種有舒適嘅室內環境,可以嘆住冷氣食盡港式大排檔風味嘅就最啱!每次必叫嘅:楚撚記小炒王 爽甜韭菜花加上蝦干魷魚干,仲有脆口嘅腰果同銀魚,鮮香味美!激辣避風塘水魷🦑夠爽口,仲有好多芽菜同粉絲墊底,蒜蓉辣椒=好惹味,用嚟送酒一流七味黃金炸一口金磚豆腐 細細粒容易食,金黃酥脆外皮包住嫩滑嘅滑豆腐, 七味粉香而唔會太搶味菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) 肉質一啲都唔老,豬肉腍滑帶爽,味道酸甜醒胃夠清新燕麥金沙蝦球 🦐- 蝦球夠彈牙,蛋黃沙沙又香口,而面頭嘅燕麥增添脆口嘅口感仲帶少少回甘香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 - 我的楚撚記最愛,黑松露香氣加上彈牙嘅墨魚餅同爽口嘅蓮藕,配搭得宜唔油膩椒鹽鮮魷呢味經典嘅大牌檔菜式,咸香脆卜卜,最緊要係食落無油耗味蜜椒薯仔牛柳粒 香脆薯粒🥔同煎香嘅牛柳粒,加上蜜糖拌炒,黃金焦香甜美可人,細個最鍾意食加個唔係度度有嘅豬油🐖撈飯,按自己喜好放豬油同醬油,食落香得不得了今次仲試咗新菜式:老火菜乾煲豬肺湯好清甜🥬🥬自家製無味精,文火二十四小時熬製,火候十足,清心潤肺。飲得到係足料嘅老火湯!呢個大推呀~難忘漁港蝦醬骨🍖 (海山骨)

每次必叫嘅:

今次仲試咗新菜式:

難忘漁港蝦醬骨🍖 (海山骨),好濃嘅蝦醬味,比較偏重口味,適合送飯

鑊氣豉椒炒蜆 - 蜆肉唔係好大隻但食落無沙,好香嘅豉椒味

砵酒焗蠔煲 🦪- 荃灣分店限定,啲蠔都係份量足夠厚肉,煎到焦脆同滿滿砵酒香甜

金沙黃金白飯魚細細條唔怕有骨,每一條都比鹹蛋黃充份包裹住,外酥內嫩

豉汁蒸大鱔 夠肥美,無骨嘅鱔肉滲入豉汁,鮮香四溢
辣酒東風螺 嘅花螺雖然係浸喺辣汁入面但唔會好辣(辣水魷反而仲辣),花螺肉質爽脆,唔難撩出嚟,食係上嚟算方便
同遠方來的朋友以地道美食相會,開心就係咁簡單~💛
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
  • 燕麥金沙蝦球
  • 金沙黃金白飯魚
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)
  • 七味黃金炸一口金磚豆腐
2天前 0 瀏覽
如果唔係幾日前訂位應該食唔食,點解咁講?因為前幾日就係walk in食唔到即刻訂位囉。先上咗個湯,呢個湯無得輸,完全為呢餐飯開咗個靚頭。湯料夠、豬肺香口、唔咸、唔油,夠濃郁。一定要叫!咕嚕肉都係要試,唔肥唔瘦,皮脆肉實,但旁邊嘅糖餅,後生可咬一口,年紀大要避避。炒蜆炒得香口,好食,香辣。可以叫,但人少就可以叫其他試。豬油撈飯,豬油、豉油加上蒸飯,我平時晚飯走飯都忍唔到食咗幾啖,又係必叫。蒸飯真係好味好多,煲飯無得比。豆腐係滑嘅,但七味粉同椒鹽味唔夠,有啲失色咗。粟米係真係要試,外香內甜,唔柴。今晚廚心情靚,咸蛋黃俾多咗,所以某啲部份咸咗啲。鮮魷係滑到口嚨,無牙都咬到,但今次入貨好似中等咗?一餐飯個半小時,人客太多,人手有啲不足。今次試唔哂,一定要再見。

炒蜆炒得香口,好食,香辣。可以叫,但人少就可以叫其他試。
豆腐係滑嘅,但七味粉同椒鹽味唔夠,有啲失色咗。
鮮魷係滑到口嚨,無牙都咬到,但今次入貨好似中等咗?
湯渣
老火菜湯煲豬肺湯  (細)
菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)
鑊氣豉椒炒蜆
楚燃豬油撈飯  (碗)
黃金椒鹽粟米
椒鹽鮮魷
紅豆沙,綠豆清心丸
七味黃金炸一口金磚豆腐
2024-05-01
湯渣
老火菜湯煲豬肺湯  (細)
菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)
鑊氣豉椒炒蜆
楚燃豬油撈飯  (碗)
黃金椒鹽粟米
七味黃金炸一口金磚豆腐
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 楚撚豬油撈飯
  • 老火菜乾煲豬肺湯
5天前 0 瀏覽
和朋友去這裏生日慶祝買了一個蛋糕需要切餅費每位加收$10整體味道不錯上菜時間速度平均價錢略為偏貴性價比不太高,但是味道是可以的有限時入座吃了一個半小時就要起身來做不能繼續喝酒聊天
2024-05-03 0 瀏覽
楚撚記行懷舊風大排檔,人氣超旺盛,呢到都係每個月同朋友相聚既老地方,朋友最鐘意去呢到食飯,所以呢日收工又一齊過左黎~咕嚕肉炸得香,脆卜卜 酸酸甜甜好開心,仲有水蜜桃,菠蘿同埋焦糖脆脆,拔絲甜甜地又估唔到幾好食~~!椒絲腐乳炒通菜,香味十足,大份又夠鑊氣!每餐都要吃菜感覺先完整!之前去其他大排檔,好多店都係炒蜆殼😑😑但呢到貨真價實🫣🤗食蜆最忌食到沙,係到完全食唔到沙,值得一讚👍🏻而且蜆肉炒得好有鑊氣😎😎配上洋蔥🧅、青紅椒🫑、豉椒加強香味🙈🍴咕嚕肉:$113🍴椒絲腐乳炒通菜:$72🍴鑊氣豉椒炒蜆:$99📌楚撚記大排檔🍽️荃灣川龍街118號百悅坊地舖至1樓

🍴咕嚕肉:$113

• 鑊氣豉椒炒蜆
  • 飛天通菜煲
  • 炸大腸
2024-05-02 0 瀏覽
依間嘢網上30日已經book 唔到位~唯有靠walk-in,5:30一開門就入座,佢會要你七點前交枱。1) 用戰鬥碗飲啤酒充滿咗大排檔嘅特色,但又會坐得比大排檔舒服同乾淨,一個字「爽」2) 每間舖都有自己嘅小炒王,而佢嘅小炒王加埋叉燒,都好好送飯3)一口豆腐,外脆內軟,好好味4) 避風塘炒鮮魷,小小辣,啲炸蒜好惹味,可以送飯食5) 咕嚕肉,個人覺得太酸,下次可以叫其他!總括依然,坐得舒服,態度好,仲有甜品送,可以有下一次!!
依間嘢網上30日已經book 唔到位~
3)一口豆腐,外脆內軟,好好味
4) 避風塘炒鮮魷,小小辣,啲炸蒜好惹味,可以送飯食
5) 咕嚕肉,個人覺得太酸,下次可以叫其他!
總括依然,坐得舒服,態度好,仲有甜品送,可以有下一次!!
2024-04-18 534 瀏覽
食物比出面大排檔貴少少,份量同出面就差唔多,唯獨是避風塘鮮魷份量比較細叫咗咕嚕肉,冇特別外脆內軟,普通咕嚕肉,唔嚡口唔韌食落去都腍嘅,味道係唔錯蜜糖黑椒薯仔牛柳粒,我就覺得甜味可以多少少,同埋薯仔唔夠香口,平時出面大排檔檔嗰啲薯仔咁覺有少少煎炸過,表面有啲香口會好食啲,牛柳粒冇咩特別,都係腍嘅唔會話好靭或者鞋避風塘鮮魷,呢個嘅份量好少,比我預計中少,大約一隻手掌份量,同埋味道都冇乜,避風塘嘅味道落得唔夠,但係又唔似椒鹽鮮魷鹹香,變咗好似天婦羅咁,唔知點解叫避風塘,其實啲味道都唔會貴,點解唔落多少少呢?好難訂位, Walk in都要排好耐隊,質素嚟講唔係差,但係如果咁難先至食到,呢個質素我就覺得冇咩特別,唔值得特登排隊咁耐,同埋佢嘅價錢都比起普通大排檔貴少少環境係闊落嘅,不過啲凳係金屬嘅硬凳,坐耐少少屁股會痛,服務正正常常,唔差嘅,餸菜都嚟得快整體嚟講唔會話佢差,但係又唔覺得值得排咁耐去食,所以都係試一次就夠,因為感覺同其他大排檔冇咩太大分別
環境係闊落嘅,不過啲凳係金屬嘅硬凳,坐耐少少屁股會痛,
服務正正常常,唔差嘅,餸菜都嚟得快
拔絲咕嚕肉
蜜糖黑椒薯仔牛柳粒
避風塘鮮魷
2024-04-07
2024-04-18 429 瀏覽
朋友聽過「楚撚記大排檔」大名很久,但一直難於book位,所以遲遲未嚐。適逢他最近升職,提早book了檯為他慶祝,來一償他的小願望7pm準時到達,剛好有一批食客已經陸續上樓,所以我們來到也沒有等候太久,店員已經即時安排我們入座(之前試過即使訂了座,因為食客太多,也等待了好一段時間才能入座呢)。不知是否真的有部份人選擇了北上消費,雖然全場滿席,但感覺客人數量真的沒從前那麼誇張。「楚撚記」有幾款招牌小菜,我們點了「黃金椒鹽粟米」&「炸大腸配菠蘿」,其實我平常不吃豬大腸的,覺得污糟又怕肥,不過這裡的炸大腸有點不一樣,它的擺盤看起來比較像乳豬,大腸變成片狀,裡面的脂肪處理得挺乾淨的,再夾著清新的菠蘿,讓整件事很容易令人接受,而且大腸炸得脆脆的,超級適合配搭啤酒。「黃金椒鹽粟米」的鹹蛋很重料,不鹹但很惹味,這個也是非常好的下酒菜另外點了「豉椒炒涼瓜」、「豉椒炒蜆」&「豉油王炒麵」,涼瓜炒得比較軟身,個人比較偏好爽口一些;炒蜆的份量還好,只是蜆肉算不上飽滿;炒麵多些蔥 & 芽菜這些配料,口感會更好。不過這三道菜的味道就偏鹹了一點,明白大排檔吃的是重口味,讓食客喝多些啤酒也是生意之道,不過少鹽一點,對

另外點了「豉椒炒涼瓜」、「豉椒炒蜆」&「豉油王炒麵」,涼瓜炒得比較軟身,個人比較偏好爽口一些;炒蜆的份量還好,只是蜆肉算不上飽滿;炒麵多些蔥 & 芽菜這些配料,口感會更好。不過這三道菜的味道就偏鹹了一點,明白大排檔吃的是重口味,讓食客喝多些啤酒也是生意之道,不過少鹽一點,對於現代追求健康的香港人,應該會更受歡迎

「楚撚記」的裝修很有港式風格,食物水準也不錯,埋單每人二百多,價錢不貴,不過食大排檔,限時90分鐘,真的太趕。趕著吃、趕著吹水,啤酒還未趕得及多開一支,就要趕著交檯了,個人認為這是一間值得一試的打卡餐廳
但港式大排檔係食風味、食氣氛,為嘅係同朋友喝著啤酒,搶著說話,喝至微薰,聊到盡興,如果真的要一班朋友盡興,還是不用限時的地道大排檔最讚
2024-04-11
2024-04-14 357 瀏覽
夜晚想食大排檔,幾次都想去呢間,宵夜時段有折扣之餘,又有小菜又有蒸嘢,都算好多品種,最鍾意食嗰個係菠蘿拔絲咕嚕肉,味道幾好,不過原來外賣咕嚕肉係冇拔絲,得堂食先會有,呢個位就真係有啲匪夷所思,其餘嘅嘢好似都係炸嘅比較多,不過整體上落嚟都幾好
Book咗星期五夜晚7:00,我哋拎住個生日蛋糕6:40到咗,然後我哋要求櫃枱阿姐幫手放個蛋糕入雪櫃。阿姐同意咗,並且提醒有人頭計的切餅費(每人$10),我哋同意切餅費價錢,之後阿姐交帶樓面同事放蛋糕入雪櫃。結果樓面同事8:00拎蛋糕黎果時個蛋糕明顯無雪過。另外放低蛋糕就走左,冇主動問是否要幫手切蛋糕同埋點蠟燭。食物方面尚算不錯,上菜速度都ok,1.5小時用餐時間夠食完,飯後奉送的紅豆沙水準都可以,侍應態度正正常常。普通聚餐可以,但唔太識處理生日晚飯。

普通聚餐可以,但唔太識處理生日晚飯。
2024-04-02 730 瀏覽
父親節加老爺生日同老公屋企人慶祝嘢食好好食份量員工都好好👍🏼👍🏼不過佢有分時段要預早半個月book定位佢樓梯有啲懷舊嘢,影吓相都好靚5:30 開始食到8點幾就要走人
2023-06-18
父親節
2024-03-31 491 瀏覽
从来不给差评,但今天不得不给,第一天晚上7点45到,告诉我要等到8.45有位置,也没有说过要提前打电话定位,ok,你家火,我理解。第二天我5.45你刚开门就来,你告诉我要等到8点45.开玩笑吗?从来不网暴谁,但是你值得,真的。体验感差到极致,尽我一份微薄之力,只想让大家千万别来踩雷。味道和卫生我给你5颗星,因为我没吃到。但不影响客人体验。
2024-03-26 611 瀏覽
同一大班朋友最鍾意就係去大排檔食, 勁為食既我就可以樣樣都食D哈哈. 平日夜晚都唔算多人, walk-in等左15分鐘左右就有位啦~🍯蜜椒薯仔牛柳粒呢個應該係每一間香港大排檔既名菜lol! 蜜糖包著哂薯仔粒, 咬落好脆又好香, 而牛柳粒都好有黑椒味, 炒得都幾嫩, 真係好唔錯!🌽黃金椒鹽粟米之前都無食過, 呢道菜真係有驚喜!出面香噴噴又邪惡既咸蛋黃粒, 加埋粟米, 真係食唔停~ 推介大家👍🏻🍚豬油撈飯朋友們都叫左呢個復古飯, 都讚豬酒好香, 撈飯配小菜好味!🍖沙拉骨、小炒王沙拉骨正常發揮, 調味都幾夠. 小炒王就略嫌有d咸啦. 最後仲送左甜品紅豆沙, 一人一碗🥢總結: 一大班frd最岩黎食, 每人都係唔過$200, 呢個質素同環境係幾高性價比既!

🍯蜜椒薯仔牛柳粒

🌽黃金椒鹽粟米

🍚豬油撈飯
朋友們都叫左呢個復古飯, 都讚豬酒好香, 撈飯配小菜好味!

🍖沙拉骨、小炒王

2024-03-21 656 瀏覽
楚撚記大排檔 (荃灣)行街路過好想食大檔~ 是但上網搵左間就上去坐下~入到去好懷舊好有70,80年代感覺!屋企人就見隨心叫左幾個餸~🥸🔸煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$967件咁上下份量既蓮藕墨魚餅,外觀份量都整理有排列,煎得出金黃色控制火候好好~味道就無咁濃,偏淡小小但就口感唔錯 都幾彈牙~值得推薦 🔸一口金磚豆腐七味粉蓋在上層~😋粒粒都金黃色,每粒都一致😍上菜建議即時食 有相當熱度食會比較有口感🔸黑金流沙奶黃壽桃大排檔少有既野🤣通常都係食茶樓點心多咁食落都正常🤣不過不失 外觀唔錯~地點:荃灣川龍街118號百悅坊地舖至1樓🔸味道:8.5/10🔸環境服務:9/10🔸推薦:8.5/10

楚撚記大排檔 (荃灣)

屋企人就見隨心叫左幾個餸~🥸

🔸煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$96

🔸一口金磚豆腐

🔸黑金流沙奶黃壽桃
大排檔少有既野🤣通常都係食茶樓點心多
咁食落都正常🤣不過不失 外觀唔錯~

地點:
荃灣川龍街118號百悅坊地舖至1樓

🔸味道:8.5/10
🔸環境服務:9/10
🔸推薦:8.5/10
2024-03-20 436 瀏覽
今日同朋友又出去覓食,見到街市附近有呢間大排檔,然之後決定上去,環境都好有特色,好懷舊,因為響樓上,上樓梯時仲有迷你嘅模型做裝飾,又可以欣賞返佢嘅前身,雖然係大排檔但係好乾淨,仲要係嗌咗啲嘢食都好有鑊氣,人數多都可以點多幾個菜今次點左,1啫啫滑雞煲,入面有冬菇潤豬啫得好有鑊氣,仲保留咗雞嘅嫩滑。2椒鹽鮮魷,鮮魷炸之前應該有做過醃嘅步驟,所以好入味。3楚撚豬油撈飯,呢個真係必點,豬油配上豉油加埋啲飯粒粒分明,真係值得一試。4蝦多士,外脆內軟。5脆皮豬大腸,炸到脆脆,底有菠蘿可以解膩。6猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯(4人份),呢個湯有家的味道。7黃沙豬潤杞子浸菠菜,豬潤超正。8楚撚沙拉骨,外面酸酸甜甜,內裏嘅豬肉都仲係好有肉汁,唔會柴。可以收藏喺必食嘅大排檔之一

2024-03-13
$188 (宵夜)
  • 豬油撈飯
2024-02-22 824 瀏覽
楚撚記的原隻脆皮炸豬手: 豬皮炸得金黃鬆脆,食落有少少膠質有咬口,但肉質大部分都偏嫩滑。而且豬手鹹度適中,份量多。另外附上泰式甜酸醬同芥末醬來根據個人口味自由搭配豬手,又可中和油膩感,這些調味醬可以增加口感的層次,並提供不同的風味。此外,附送的甜品是清心丸綠豆爽,清心丸口感類似於大菜糕,呈現半透明方形狀。這款甜品可能是以綠豆為主要材料,味道偏甜。值得一讚地方是外賣到家還有溫熱,豬手已經去骨後拆肉,方便食用。

外賣自取