2024-03-31 565 瀏覽
从来不给差评,但今天不得不给,第一天晚上7点45到,告诉我要等到8.45有位置,也没有说过要提前打电话定位,ok,你家火,我理解。第二天我5.45你刚开门就来,你告诉我要等到8点45.开玩笑吗?从来不网暴谁,但是你值得,真的。体验感差到极致,尽我一份微薄之力,只想让大家千万别来踩雷。味道和卫生我给你5颗星,因为我没吃到。但不影响客人体验。
2024-03-26 637 瀏覽
同一大班朋友最鍾意就係去大排檔食, 勁為食既我就可以樣樣都食D哈哈. 平日夜晚都唔算多人, walk-in等左15分鐘左右就有位啦~🍯蜜椒薯仔牛柳粒呢個應該係每一間香港大排檔既名菜lol! 蜜糖包著哂薯仔粒, 咬落好脆又好香, 而牛柳粒都好有黑椒味, 炒得都幾嫩, 真係好唔錯!🌽黃金椒鹽粟米之前都無食過, 呢道菜真係有驚喜!出面香噴噴又邪惡既咸蛋黃粒, 加埋粟米, 真係食唔停~ 推介大家👍🏻🍚豬油撈飯朋友們都叫左呢個復古飯, 都讚豬酒好香, 撈飯配小菜好味!🍖沙拉骨、小炒王沙拉骨正常發揮, 調味都幾夠. 小炒王就略嫌有d咸啦. 最後仲送左甜品紅豆沙, 一人一碗🥢總結: 一大班frd最岩黎食, 每人都係唔過$200, 呢個質素同環境係幾高性價比既!

🍯蜜椒薯仔牛柳粒

🌽黃金椒鹽粟米

🍚豬油撈飯
朋友們都叫左呢個復古飯, 都讚豬酒好香, 撈飯配小菜好味!

🍖沙拉骨、小炒王

2024-03-21 698 瀏覽
楚撚記大排檔 (荃灣)行街路過好想食大檔~ 是但上網搵左間就上去坐下~入到去好懷舊好有70,80年代感覺!屋企人就見隨心叫左幾個餸~🥸🔸煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$967件咁上下份量既蓮藕墨魚餅,外觀份量都整理有排列,煎得出金黃色控制火候好好~味道就無咁濃,偏淡小小但就口感唔錯 都幾彈牙~值得推薦 🔸一口金磚豆腐七味粉蓋在上層~😋粒粒都金黃色,每粒都一致😍上菜建議即時食 有相當熱度食會比較有口感🔸黑金流沙奶黃壽桃大排檔少有既野🤣通常都係食茶樓點心多咁食落都正常🤣不過不失 外觀唔錯~地點:荃灣川龍街118號百悅坊地舖至1樓🔸味道:8.5/10🔸環境服務:9/10🔸推薦:8.5/10

楚撚記大排檔 (荃灣)

屋企人就見隨心叫左幾個餸~🥸

🔸煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$96

🔸一口金磚豆腐

🔸黑金流沙奶黃壽桃
大排檔少有既野🤣通常都係食茶樓點心多
咁食落都正常🤣不過不失 外觀唔錯~

地點:
荃灣川龍街118號百悅坊地舖至1樓

🔸味道:8.5/10
🔸環境服務:9/10
🔸推薦:8.5/10
2024-03-20 488 瀏覽
今日同朋友又出去覓食,見到街市附近有呢間大排檔,然之後決定上去,環境都好有特色,好懷舊,因為響樓上,上樓梯時仲有迷你嘅模型做裝飾,又可以欣賞返佢嘅前身,雖然係大排檔但係好乾淨,仲要係嗌咗啲嘢食都好有鑊氣,人數多都可以點多幾個菜今次點左,1啫啫滑雞煲,入面有冬菇潤豬啫得好有鑊氣,仲保留咗雞嘅嫩滑。2椒鹽鮮魷,鮮魷炸之前應該有做過醃嘅步驟,所以好入味。3楚撚豬油撈飯,呢個真係必點,豬油配上豉油加埋啲飯粒粒分明,真係值得一試。4蝦多士,外脆內軟。5脆皮豬大腸,炸到脆脆,底有菠蘿可以解膩。6猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯(4人份),呢個湯有家的味道。7黃沙豬潤杞子浸菠菜,豬潤超正。8楚撚沙拉骨,外面酸酸甜甜,內裏嘅豬肉都仲係好有肉汁,唔會柴。可以收藏喺必食嘅大排檔之一

2024-03-13
$188 (宵夜)
  • 豬油撈飯
2024-02-22 852 瀏覽
楚撚記的原隻脆皮炸豬手: 豬皮炸得金黃鬆脆,食落有少少膠質有咬口,但肉質大部分都偏嫩滑。而且豬手鹹度適中,份量多。另外附上泰式甜酸醬同芥末醬來根據個人口味自由搭配豬手,又可中和油膩感,這些調味醬可以增加口感的層次,並提供不同的風味。此外,附送的甜品是清心丸綠豆爽,清心丸口感類似於大菜糕,呈現半透明方形狀。這款甜品可能是以綠豆為主要材料,味道偏甜。值得一讚地方是外賣到家還有溫熱,豬手已經去骨後拆肉,方便食用。

外賣自取
2024-02-18 695 瀏覽
鮑汁海皇福建炒飯 $99首先上桌的是他們家的鮑汁海皇福建炒飯,價格看似不菲,但味道卻是相對平庸。炒飯中混合著鮑汁和各種配料,雖然口感乾身,但整體卻缺少了那份令人驚艷的美味。椒鹽九肚魚 $94接著是椒鹽九肚魚,雖然價格較高,但份量卻令人感到有些不足。魚身周圍被大量的炸蒜覆蓋著,然而咬下去卻缺乏足夠的味道,椒鹽的味道也顯得不夠濃郁。七味黃金炸一口金磚豆腐 $75對於喜歡吃豆腐的我來說,這道七味黃金炸一口金磚豆腐讓我十分期待。豆腐炸得酥脆,口感一流,但可惜味道並不突出,缺乏令人驚艷的口味。菠蘿生炒骨 $90然而,菠蘿生炒骨卻是這頓晚餐中相對出色的一道菜。骨肉有咬勁,肉質也較大塊,味道酸酸甜甜的,讓人食慾大增,相當好吃。此外,餐廳還贈送了每人一碗蕃薯糖水,蕃薯的份量十分可觀,而糖水的甜度剛剛好,讓人感受到了一絲絲的甜蜜。
鮑汁海皇福建炒飯 $99

椒鹽九肚魚 $94

七味黃金炸一口金磚豆腐 $75

菠蘿生炒骨 $90

2024-02-11 540 瀏覽
接待員服務好 ,雖然年初二返工,但態度非常友善, 食物準時準備好,外賣温度保持很熱 ,各款食品質素及味道好 ,尤其是個滑鷄粥, 粥底夠绵 ,啖啖雞肉好味,另外炸豬手皮脆及肉甜,正!
  • 楚撚記原隻脆皮炸豬手
2024-02-06 493 瀏覽
楚撚記大排檔 @chor_land (荃灣).就到農曆新年 一定好多聚餐如果真係會揀大排檔 以下資訊可能會幫到你今次去到呢間幾出名嘅大排檔 環境滿分!食物賣相如是!食物質素如何呢?.1.菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)$100.茶餐廳必食之鬼.. 同時都係佢哋嘅招牌..點可以唔試!!!.肉質採用梅頭 肥瘦均勻 口感係出色嘅!🥹脆皮感有 但還好.. 拉絲感有.. 但唔係好覺..但味道好好!!雖然醬汁濃度偏高..但好過太淡味..🤣少許菠蘿 & 蜜桃為輔但因為本身都已經夠甜 唔好點太多汁..咕嚕肉質素合格!!can do!!😗.2.西楚霸王雞🐔 (半隻)$148.蛋白質之鬼點可以唔叫雞..但我哋對🐔要求好高㗎!!實際呢??我好滿意🤣.調味滿分 雞肉軟嫩.. 香口唔膩..大家一致認為高質.. 意猶未盡分分鐘全隻仲爽..唔錯唔錯!!!.3.香爆黑椒牛仔骨煲 $128.賣相滿分 肉質唔算特別軟稔但本身牛仔骨多肥膏所以口感都唔錯!肥美入味!味道係好 適合撈飯但相比其他我會覺得「重口味」得滯..啲醬汁偏鹹 & 油 所以如果食入邊啲洋蔥啊 椒呀.. 你會覺得比較膩!但整體味道ok! 是合格的!鍋氣😚👌🏻.4. 芫
楚撚記大排檔 @chor_land (荃灣)
就到農曆新年 一定好多聚餐
如果真係會揀大排檔 以下資訊可能會幫到你
今次去到呢間幾出名嘅大排檔
環境滿分!食物賣相如是!
食物質素如何呢?
1.菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)$100
茶餐廳必食之鬼.. 同時都係佢哋嘅招牌..
點可以唔試!!!
肉質採用梅頭 肥瘦均勻 口感係出色嘅!🥹
脆皮感有 但還好.. 拉絲感有.. 但唔係好覺..
但味道好好!!雖然醬汁濃度偏高..
但好過太淡味..🤣
少許菠蘿 & 蜜桃為輔
但因為本身都已經夠甜 唔好點太多汁..
咕嚕肉質素合格!!can do!!😗
2.西楚霸王雞🐔 (半隻)$148
蛋白質之鬼點可以唔叫雞..
但我哋對🐔要求好高㗎!!
實際呢??
我好滿意🤣
調味滿分 雞肉軟嫩.. 香口唔膩..
大家一致認為高質.. 意猶未盡
分分鐘全隻仲爽..
唔錯唔錯!!!
3.香爆黑椒牛仔骨煲 $128
賣相滿分
肉質唔算特別軟稔但本身牛仔骨多肥膏
所以口感都唔錯!肥美入味!
味道係好 適合撈飯
但相比其他我會覺得「重口味」得滯..
啲醬汁偏鹹 & 油
所以如果食入邊啲洋蔥啊 椒呀.. 你會覺得比較膩!
但整體味道ok! 是合格的!
鍋氣😚👌🏻
4. 芫茜皮蛋脆鯇雨配時菜 $98
(娃娃菜)
一致公認是日之最.. 無諗到..
雖然無乜芫茜 但反而都好 我哋有人唔食🤣
但魚真係多 又脆身新鮮!
採用呢個雙飛刀法.. 烚完會更加脆口..
湯好鮮甜.. 齋飲都意猶未盡!!
5.紅燒豆腐煲 $83
無論係北菇 & 愉耳 & 豆腐都係好足..
口感好好!!
但.. 感覺偏淡..淡得滯..
尤其相比其他餸.. 幾乎只有啱好同過鹹..
令我哋懷疑可能係唔記得落鹽 or 某種調味
因為真係好淡🥲
但撇除呢個因素 其他都好好!!
希望下次食 係食到正常鹹度嘅!!
5.薑汁蕃薯糖水(附送)
最後嘅甜品真係好驚喜..
重點係 好好味..
雖然糖水甜度偏甜eh eh.. 但係舒服 & make sense嘅..
蕃薯又多又甜.. 口感都幾軟熟..
作為一個附送甜品
誠意十足.. 飽足感如是🤣
綜合概括 我覺得好推薦!
1️⃣環境好港式 好別緻 適合聚餐 / 接待外地朋友
2️⃣食物質素 賣相都可!
3️⃣價錢make sense
4️⃣‼️無加一 無茶位費
(呢個我真係覺得好surprised.. )
所以!!推薦!!!
😆
提提大家 有咩panic就留待年後..
好好享受聚在一起的機會 或許一年就那麼幾次
阿門!!!
年後一齊回歸!!🏊
2024-02-04 414 瀏覽
已經第二次食楚撚記,水準依舊!今次都例牌叫左豬油撈飯!真係一試難忘!好唔健康但真係好正!本身無試過豬油,亦好抗拒試!但Fd話好好味就試左啖。同幻想中好唔同,以為會有陣豬騷味,但一D都無!反而令個飯好Creamy好有飯香,加埋D豉油簡直一絕!今次都試咗一個新菜就係麥皮蝦,估唔到好夾!個麥皮有啲脆,然後甜甜地少少似啲cereal! 本身打算食個蝦姐,點知連啲麥皮都忍唔住當餸食!薯仔牛肉粒都好夠鑊氣十分之惹味!另外清清地都叫咗個時蔬!唯一缺點係好難Book位同埋真係好嘈,本身D音樂真係太大聲,搞到全世界都好大聲講嘢,完全傾唔到計!
已經第二次食楚撚記,水準依舊!

薯仔牛肉粒都好夠鑊氣十分之惹味!

另外清清地都叫咗個時蔬!

2023-10-09
2024-02-02 363 瀏覽
第一次嚟食,6:30pm到walk in,但原來要兩星期前預約book,同埋有分幾輪時段取位的,不過都可以先留電話後補,7:15pm收到電話就有檯,因未人齊決定等埋有無檯,最後都拎到檯上去前店員已經講8:30pm要交檯,一個鐘多D啱就入坐唔啱就轉場,我哋上到去即刻用app落單,限時關係每落一兩樣野即入單,再睇啱再入單,食物有些超預期好味,有些名過於實8:00pm店員通知last order,8:15pm未食完嘢張單嚟咗,有糖水贈送,我哋比錢埋單先繼續,準時8:30pm店員通知夠鐘,目測店內過半都離坐了,以為樓下好多人等,出門口見原來只有三四檯等入座整體感覺似五個人去食75分鐘千幾蚊大排檔快餐
整體感覺似五個人去食75分鐘千幾蚊大排檔快餐
第一次幫襯,亦都係第一次俾人話打尖,仲要係俾個pk 佬老屈果隻,5:15pm左右去到門口冇人等,上去問準備緊開舖的姐姐可否walk in,姐姐話都可以,不過要等負責樓下同事確認,再問姐姐可否喺樓梯啲櫈坐住等,姐姐話可以;轉頭佢個同事急急腳走落去,完全無理我哋,我fd即刻跟埋落去問佢,佢話要排隊,如果walk in要等到5:45先確認有冇位可入,我聽到就走落去同我fd一齊排,之後有個pk佬就話我哋打尖,解釋極都唔聽,我同樓下兩個職員姐姐講,負責mark位果位完全當聽唔到,之後我再同另一個姐姐講,姐姐話係呀,個pk佬仲死唔斷氣,不斷話邊個職員同你講,你叫佢出嚟,我話你咪去問佢哋,頭先當住佢面前同個姐姐講咗,姐姐都回應咗,條L樣仲係失聰失智咁款,重點係我walk in,佢有預約,同佢根本無關係!仲要係mark 位個姐姐話walk in同預約都排同一條隊,之後預約啲人入入下佢先話分兩條…食完賣單問收銀姐姐記唔記得我有問過佢哋,佢話佢知,亦都有同mark位個同事講咗樓梯座位有兩個客排緊walk in,可能心情唔好,唔記得咗……無耐到呢……希望下次可以講清楚排隊安排好啲…亦都希望樓下mark位啲職
姐姐話可以;
希望下次可以講清楚排隊安排好啲…亦都希望樓下mark位啲職員可以醒啲,唔好明知啲客有衝突都扮失聰…
2024-01-27
2024-01-07 675 瀏覽
朋友遠道而來,想食返啲香港地道野😋帶咗佢食呢間裝修好有懷舊風味嘅大牌檔👍🏻網上評語一直都好好,果然無令人失望,好值得再嚟食😋🤤下次想試下豬手🐖同炸大腸,送酒一流🍻1. 西楚霸王雞 ($148/半隻)勁多蔥,my favourite,好香🤩雞胸唔鞋,雞髀好滑啖啖肉,半隻都夠4個人食😛2. 菠蘿拔絲咕嚕肉 ($113)呢個咕嚕肉係個個都推薦,真係好好味🤤咕嚕肉係梅頭肉,外皮炸到好脆,咬落外脆內軟😋個汁酸酸甜甜好送飯👍🏻3. 黃金椒鹽粟米 ($69)呢碟黃金粟米好啱送酒,幾惹味😋不過咸蛋黃份量過多,幾油膩😅同唔係好食到椒鹽味🤔4. 飛天通菜煲 ($88)好有鑊氣🔥食咁多肉係要食返啲菜嘅😂係略嫌咸左啲🫨5. 豬油撈飯 ($23/碗)朋友介紹呢個係必食😂自己鍾意落幾多豬油同豉油都得👍🏻雖然邪惡,但真係好香🤩

1. 西楚霸王雞 ($148/半隻)

2. 菠蘿拔絲咕嚕肉 ($113)

3. 黃金椒鹽粟米 ($69)

4. 飛天通菜煲 ($88)
好有鑊氣🔥食咁多肉係要食返啲菜嘅😂係略嫌咸左啲🫨

5. 豬油撈飯 ($23/碗)
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 豬油撈飯
2024-01-03 306 瀏覽
#楚撚記 all right, i admit this name a a bit 18+dirty.it used our sexorgain to named. in english translate is "cho pen is shop". this name did a right job. very easy to rmb.food here is not cheap, actually all meat dishes not that big, but already 118, 138, 158. service is automatic. very fast to deliver food to you.very hurry dinner as they set 90mins for eating. i wont come back as too hurry and portion small.im sorry.overall taste is ok. not surprise.#food #hkfood #hongkongfood #hongkong #馬保國 #

im sorry.

#food #hkfood #hongkongfood #hongkong #馬保國 #太極 #omicron #食物 #香港 #香港美食 #劣食 #難食 # 狗也不#foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2023-12-26
2023-12-28 680 瀏覽
電話預訂後,還有條理地用短訊再確認。由開市起,分幾輪取位,晚上5:30,7:00 ,8:30,10:15,限時吃90 分鐘,好似最後一輪不限時的。不達$500 不能用信用卡,但可用八達通。環境裝飾是懷舊大排檔色彩,行樓梯上約二樓,地磚是以前的紙皮石款式,有特色。本人吃5:30那輪,全場約15 張枱,全場爆滿,食物中規中矩,所有員工非常有善,有問有答,地方、枱面非常乾淨,值得一讚,有糖水送👍最後還請你填意見書。
電話預訂後,還有條理地用短訊再確認。
不達$500 不能用信用卡,但可用八達通。

原隻脆皮豬手
香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
芝士琵琶豆腐
2023-12-27
原隻脆皮豬手
芝士琵琶豆腐
2023-12-25 366 瀏覽
一行6人行完山去咗呢度食晚飯,早兩星期已訂,限時食個半鐘,本來吾想食到趕喉趕命,諗住去第二間,但見咁多好評就試吓啦!叫咗8樣餸,吾夠5分鐘差吾多到齊,只有椒鹽豆腐,通菜,墨魚餅係比較熱,其他全部餸都係暖既,好肯定大部份係整定叮番熱,每款餸除咗椒鹽豆腐全部超過100元,收咁既價錢同我食三餸飯有咩分別?味道一般,碗白飯係爛既,炸大腸最遲黎以為夠熱啦!點知又凍又硬,食完明白佢啲餸點解咁快出到,吾出得快,點可以個半鐘頭食完,重要坐得吾舒服,全部朋友食完都話冇下次!去大牌檔好過,起碼碟碟餸都係即炒有獲氣!真係超級吾明點解咁多好評?
真係超級吾明點解咁多好評?

2023-12-19