2023-07-03 697 瀏覽
楚撚記不用多介紹了吧๏∀๏絕對係香港最強大排檔!每食一次就驚艷一次✨好味又有鑊氣~最神奇係食完成餐都唔口渴 相信係靠食材靠調味 不靠味精啊荃灣店環境充滿舊香港情懷(´∀`)切記要訂枱 同埋要拉埋姨媽姑姐去食 因為款款都好吸引 人多先可以試得哂!.♥ 楚撚記原隻脆皮炸豬手 $①⑤⑨癲~大隻到嚇親(ˆ(oo)ˆ)層皮極香脆 肥膏薄薄一層 明知肥都當薯片咁食 肉質厚實但唔會太老 肉味濃 .♥ 菠蘿拔絲咕嚕肉 $①①③傳說中最考廚藝嘅一道菜 用梅頭肉夠哂肥嫩 仲好脆!醬汁夠酸夠甜 包圍咕嚕肉每個角落 兩碗白飯啊唔該ヽ(○´∀`)ノ.♥ 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $⑧⑥真係落足豆漿㗎喎🥛入口伴隨淡淡豆香 但如果條菜可以切返細條少少 會容易夾啲 哈哈♥ 楚撚豬油撈飯白飯都要講?!係啊 因為真心正 會比壺豬油+豉油你自己撈 邪惡但好好好香🍚雖然今次無叫 但之前食過 而且見隔離枱枱都必點的(*´ェ`*)

♥ 楚撚記原隻脆皮炸豬手 $①⑤⑨

♥ 菠蘿拔絲咕嚕肉 $①①③

♥ 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $⑧⑥

♥ 楚撚豬油撈飯
豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 懷舊港式大排檔·豬油撈飯好出色 】#beerpig荃灣 #beerpig中式 💖想睇更多美食 & 日常分享?快啲Follow @Beerpig.Foodie 留意有咩推介啦🌟—#🍻🍖 質素:🍲 啫啫唐生菜煲啫啫雞煲就食得多,啫啫生菜煲都係第一次食🫢但原來幾好食一上枱生菜煲係滋滋聲,熱氣騰騰,每塊生菜都索到好大量既啫啫汁,非常入味,咸香味濃郁🧆香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅小編同豬生都勁❤️呢款小菜每件墨魚餅都係岩岩煎起,太急食落口真係會燙親嘴,每一啖都充斥住黑松露香,墨魚餅幾彈牙,又有啲蓮藕粒咬下,脆脆地好有口感👍🏻🍲 楚撚記原隻脆皮炸豬手炸豬手好香脆,豬手肉質比較彈牙,小編比較中意配甜酸醬食,可以大大減低油膩感🍚 楚撚豬油撈飯又係小編同豬生勁推薦❤️豬油·豉油·蔥·芫荽都係自由加配落飯撈,可以自己控制個份量比例,豬油香氣濃郁而唔會騷,配埋豉油同蔥,帶點咸香味,呢個豬油撈飯令小編食到上曬癮,添完再添🥤支裝汽水|可樂·芬達|食大排檔緊係要叫啲汽水gur gur佢,一人一支唔洗爭~—🍻 #楚撚記大排檔 🍖📍荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓—#Beer

#beerpig荃灣 #beerpig中式

#🍻🍖 質素:

🍲 啫啫唐生菜煲
啫啫雞煲就食得多,啫啫生菜煲都係第一次食🫢但原來幾好食

🧆香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
小編同豬生都勁❤️呢款小菜

🍲 楚撚記原隻脆皮炸豬手

🍚 楚撚豬油撈飯
又係小編同豬生勁推薦❤️

🥤支裝汽水|可樂·芬達|
食大排檔緊係要叫啲汽水gur gur佢,一人一支唔洗爭~

🍻 #楚撚記大排檔 🍖
📍荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先
#foodie #foodporn #hkfoodblogger
#香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評
#荃灣 #荃灣美食 #大排檔 #中式 #港式
2023-07-01 334 瀏覽
訂左好耐,終於試到…之前訂位時,問walk in位時,店員實話冇,一定要訂位,全家人一齊來,夾時間不易,而且要多人先可以試倒多款菜式,幾經波折終於來倒…可惜限時1個半小時座位只能是排排坐,沒有圓枱,訂位時都知道,多人去食就真係有啲困難,食物不斷夾完就傳來傳去,不過都冇阻我哋想試新嘢嘅熱情。上菜速度非常快,又似乎真係趕得切食喎,我地叫左…菠蘿拔絲咕嚕肉 - 唔算話好拔絲豬油撈飯豆漿杞子浸時蔬 - 雖然追咗幾次先嚟,仲想過唔要算,不過又真係值得食,豆乳味香濃椒鹽白飯魚 脆皮炸豬手 - 皮好香口燕麥金沙蝦球 - 好特別嘅蝦食法啫啫田雞煲香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 - 黑松露味道唔算好濃難忘漁港蝦醬骨 - 鹹香好惹味飛天通菜煲 - 送飯一流脆皮炸大腸鳳梨底 - 好傳統嘅懷舊菜,配埋菠蘿食,中和番七味黃金炸豆腐可以試倒咁多款食物好滿足。本來咁早7:00食完飯唸住去食甜品,店員主動問要唔要糖水,原來呢度有糖水送,仲要唔係普通嘅糖水,似潮州糖水,好特別既清心丸綠豆,天氣炎熱,食完啲香口食物,食返碗清涼糖水,真係舒服好多。
可惜限時1個半小時

上菜速度非常快,又似乎真係趕得切食喎,
我地叫左…

啫啫田雞煲
香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 - 黑松露味道唔算好濃
難忘漁港蝦醬骨 - 鹹香好惹味

飛天通菜煲 - 送飯一流

脆皮炸大腸鳳梨底 - 好傳統嘅懷舊菜,配埋菠蘿食,中和番

七味黃金炸豆腐

2023-07-01
  • 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬
  • 脆皮炸大腸鳳梨底
之前都同朋友去過楚撚記食飯 價錢唔算貴之餘 野食質素好好👍🏽 今次經開荃灣 都特登過黎食飯☺️🍀七味黃金炸一口金磚豆腐豆腐整左做一小口大小 份量好多 兩個人食好足夠🤣 豆腐炸得外脆內軟 好開胃🤤 加埋炸蒜蓉一齊食更加入味🤩🍀避風塘鮮魷每件鮮魷都好大塊 表面炸到酥脆 咬落好彈牙好有嚼勁🦑 而且係用避風塘口味整成 配飯超級開胃😍🍀楚撚記原隻脆皮炸豬手脆皮炸豬手係必叫食物之一😚 豬手皮炸得好脆口 肉質有嚼勁 鹹鹹地好入味 點埋黃芥末更加好食😋

🍀七味黃金炸一口金磚豆腐

🍀避風塘鮮魷

🍀楚撚記原隻脆皮炸豬手
2023-06-28 1595 瀏覽
[ 楚撚記大排檔 ]荃灣呢間港式大排檔,雖然開設係室內,但店內裝修保留昔日大排檔風味。菜式除咗有港式🇭🇰懷舊鑊氣小炒,亦有新派創意特色菜。✿ 楚撚豬油撈飯 $23/碗熱辣辣嘅砵仔蒸飯,將豬油🐖、豉油、葱、芫荽撈埋,每啖飯都有油香味🤤。✿ 七味黃金炸一口金磚豆腐 $75豆腐炸至金黃色🔥,酥脆香口。内裡豆腐嫩滑,外面沾滿七味粉,一口一粒好惹味。✿ 豉椒鵝腸 $105鵝腸份量正常,每一條都好長洗得乾淨,口感好爽,帶香濃豉椒味及微辣🌶,惹味之中配搭清新嘅洋蔥🧅、青椒🫑。✿ 楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159呢個菜色係店鋪招牌菜之一。原隻去骨鹹豬手🐷加入八角等香料炸至乾脆,外皮香脆,肉質嫩滑。配有甜酸醬及黃芥末,啖啖肉配酒🍻一流。✿ 醇滑嘉士伯(大枝) $33食大排檔緊係要飲啤酒🍻,呢度飲啤酒會用懷舊戰鬥碗🥣,隊啤夠哂有feel👍。總結🫦 餐廳嘅復古木菜牌、舊式綠鐵閘好有昔日大排檔風味。室內環境舒服,夏天☀️可以嘆住冷氣食小炒。👍✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿楚撚記大排檔地址:荃灣川龍街118號百悅坊地下至1樓電話:3997 3661✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 楚撚記大排檔 ]

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 七味黃金炸一口金磚豆腐
  • 豉椒鵝腸
2023-06-24 278 瀏覽
說到近期我喜歡的小炒店一定非楚撚記莫屬地方整潔乾淨食物質素亦好高小菜極具鑊氣非常惹味要知道小炒大排檔鑊氣很重要唧唧唐生菜煲($83)熱騰騰原個砂煲呈上香氣大爆發而且滋滋聲不斷勁吸引生菜🥬好嫩好翠綠仲有好大隻嘅蝦乾入口咸香鮮味十足避風塘鮮魷🦑 ($106)鮮魷炸至金黃色再加上大量炸蒜舖面見到已經流口水🤤微辣超惹味送酒一流而且鮮魷好厚切肉質又嫩又滑秘製剁椒大魚頭🐟 ($138)魚頭超大個鋪滿剁椒味道非常鹹香又唔會過辣楚撚豬油撈飯($23)一個砵仔裝勁可愛米飯🍚粒粒分明帶點咬口再可以自行加蔥花芫荽豬油和醬油非常惹味飲啤酒🍻仲可以用戰鬥碗可以非常豪氣地飲食完之後仲有番薯糖水送勁貼心楚撚記仲要提供好多大量唔同菜式樣樣都好想試下次要再點其他菜式順帶一提餐廳勁多人記得要提前預約或早少少等位呀
說到近期我喜歡的小炒店
一定非楚撚記莫屬
地方整潔乾淨食物質素亦好高
小菜極具鑊氣非常惹味
要知道小炒大排檔鑊氣很重要

唧唧唐生菜煲($83)
熱騰騰原個砂煲呈上
香氣大爆發
而且滋滋聲不斷勁吸引
生菜🥬好嫩好翠綠
仲有好大隻嘅蝦乾
入口咸香鮮味十足

避風塘鮮魷🦑 ($106)
鮮魷炸至金黃色
再加上大量炸蒜舖面
見到已經流口水🤤
微辣超惹味送酒一流
而且鮮魷好厚切
肉質又嫩又滑

秘製剁椒大魚頭🐟 ($138)
魚頭超大個
鋪滿剁椒味道非常鹹香
又唔會過辣

楚撚豬油撈飯($23)
一個砵仔裝勁可愛

下次要再點其他菜式
順帶一提餐廳勁多人
記得要提前預約或早少少等位呀

2023-06-21 292 瀏覽
同朋友一行五人去慶生,壽星想食呢間,話食過另一間分店感覺不錯,今次揀左近屋企啲既荃灣分店。講真入到去環境真係不錯,佈置得好似舊時代香港茶記,懷舊復古做得好好 👍🏻叫左不少菜式,比較有印象既係椒鹽鮮魷,整得幾脆身好食,另外就係黑松露墨魚餅,件件都多墨魚粒,分明飽滿,而且淡淡既黑松露味都好夾個餅。朋友就比較鍾意啫啫雞煲,煲過後味道好濃 😋不過比較有遺憾既係,餐廳碟碟菜都比較咸,要偏食偏送水飲,以及墨魚餅雖然好食,但都好油,油光滿到反哂光 🥲Q最後叫左個手工啤同埋杞子龍眼菊花蜜,兩樣都做得不錯,菊花蜜清甜易入口,手工啤就少甘。餐廳最後送左碗蕃薯糖水,甜左啲,但送既就無所謂啦 🤣🤣最後,餐廳限時1.5小時要交枱,無乜人客都有 Staff 提住交枱,真係幾無癮,完全唔適合朋友間吹水聚會,

Q

餐廳最後送左碗蕃薯糖水,甜左啲,但送既就無所謂啦 🤣🤣

2023-06-20
2023-06-15 278 瀏覽
「楚撚記」真係久仰大名,但一直無機會試,今日放工終於有時間約朋友嚟啤一啤佢🤭佢哋嘅裝修好有香港懷舊特色,好多綠色窗花、格仔磚、霓虹燈,拎住戰鬥碗,聽住周慧敏飲酒,特別好feel😆啫啫唐生菜煲真係幾正,正宗大排檔重口味,蝦醬濃郁咸香,唐生菜爽脆,食菜都可以食得好enjoy🤣再嚟就係「避風塘鮮魷」,炸蒜炸得好乾身、香脆,完全唔會有苦味,我特登叫咗碗粥嚟撈炸蒜食,呢道菜真係蒜頭怪最愛❤️鮮魷魚嘅口感亦都好好,唔韌,新鮮靚貨👍如果鍾意食豬手,「楚撚原隻脆皮炸豬手」必點,皮薄、香脆,肉嫩又有咸香味,份量亦都好大,一定滿足到你啲胃口。之後就係今晚嘅亮點——楚撚豬油撈飯!第一次食豬油撈飯,我同朋友完全唔知要加幾多豬油,又唔知要落豉油。哈哈。試完之後,真係覺得豬油加豉油再加飯係勁正嘅配搭,好香好好味,令人停唔到口。最後整番碗「綠豆爽清心丸」,甜甜地帶花香味,去油清膩,為今餐畫上一個甜美嘅句號。總括嚟講,「楚撚記」係一間好值得試下嘅餐廳。唔單止裝修有香港嘅風格,菜式更有質素,唔怪得全場爆滿,一定要記得訂位啊!📍楚撚記大排檔 (荃灣)荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓

📍楚撚記大排檔 (荃灣)
荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
  • 避風塘鮮魷
繼上次食完火鍋撚之後,見佢地同一集團旗下有懷舊港式大排檔,鍾意食麻甩鑊氣野嘅我當然唔放過🤗 呢間楚撚記有好幾間分店,而且日日爆滿,想試嘅朋友記得book位呀☝🏻七味黃金炸一口金磚豆腐🥠($75) - 炸豆腐我成日都會叫,因為好鍾意佢外脆內軟個口感😁 呢度嘅豆腐炸得好乾身,非常脆口。避風塘鮮魷🦑($106) - 呢度嘅避風塘唔算太辣,我自己覺得只算微辣,個勁勁勁香蒜味😚 成碟炸鮮魷舖滿炒蒜山,多到用黎撈飯勁正😁楚撚記原隻脆皮炸豬手🍖($159) - 豬手成隻連骨上,絕無偷工減料,餐廳好細心將豬手肉切成細件,一件一啖,又有皮又有咸肉👍🏼 通常出面食嘅豬手皮都係靭多過脆,因為豬皮好多油脂同膠質,但呢度炸到佢油脂溶哂唔會成口油,外皮脆到咔咔聲,好似食燒肉皮咁,真心高質😇豬油撈飯🍚($23) - 邪惡之選,第一次食,唔敢加太多豬油🤣 不過真係比普通白飯香。

• 避風塘鮮魷
如果有人問🐻嚟香港最緊要去食咩?大排檔一定係首選✨體驗正宗香港味道🇭🇰當中「楚撚記大排檔」係不二之選💕味道高質外,價錢亦非常可觀,性價比超高👍🏻.甫入門內,已經好似回到五六十代🇭🇰牆身掛滿舊式手寫菜式木牌、舊式磚地板、舊式綠鐵閘,周圍裝潢都充滿香港情懷☺️最重要冷氣搭夠,可以嘆住冷氣食小菜😆.🍴楚撚記原隻脆皮炸豬手💰$159外皮脆卜卜,咬落勁香脆😆肉質尚算軟嫩,唔會太乾😌而且都幾入味,加少少芥末食更惹味😋.🍴香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅💰$108墨魚餅食得多,黑松露真係比較少見😌入口勁彈牙,中間仲有粒粒蓮藕,帶爽口感😚好香松露味,同墨魚味好夾😌兩個人食八塊啱啱好🤪.🍴七味黃金炸一口金磚豆腐💰$75金黃香脆炸皮內包裹著嫩滑豆腐✨本身加咗七味粉及椒鹽調味,蘸埋喼汁就啱啱好🤓.🍴楚撚豬油撈飯💰$23邪惡但又無法拒絕嘅美食😈將豬油及豉油倒入缽仔蒸飯,飯嘅熱力將豬油迅速滲透🍚再加入蔥花及香菜,入口香氣四溢🤤唔多地方有得食,必點之選🌟.想舒舒服服嘆大排檔美食?楚撚記絕對係好選擇👍🏻

🍴楚撚記原隻脆皮炸豬手

🍴楚撚豬油撈飯
💰$23

想舒舒服服嘆大排檔美食?楚撚記絕對係好選擇👍🏻
2023-06-14 233 瀏覽
ෆ荃灣楚撚記ෆ懷舊鑊氣大排檔呢間餐廳full到每次經過walk in 都食唔到今日終於食到喇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)推介甜酸咕嚕肉🫶🏻外皮好脆 啖啖肉好好味🥰餐廳裝修有特色 氣氛好好真係全場坐滿🙆🏻‍♀️#foodie #荃灣美食推介 #美食 #hkfood #美食推介
ෆ荃灣楚撚記ෆ

懷舊鑊氣大排檔
呢間餐廳full到每次經過walk in 都食唔到
今日終於食到喇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

推介甜酸咕嚕肉🫶🏻
外皮好脆 啖啖肉
好好味🥰

餐廳裝修有特色 氣氛好好
真係全場坐滿🙆🏻‍♀️

• 菠蘿拔絲咕嚕肉
2023-06-12 197 瀏覽
楚撚記原隻脆皮炸豬手肉質唔會過肥 外皮香脆 雖然係炸但係冇咩油膩感 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬揀咗娃娃菜 黃豆味道突出 清淡得嚟又鮮甜 香煎松露手打蓮藕墨魚餅有蓮藕嗰種爽口感 調味啱啱好 松露香同墨魚好夾非常豐富 楚撚豬油撈飯加上豬油嘅飯真係唔講得笑 好獨特好香間唔中都要邪惡一下🤪 另外仲叫左白粥同青島好多人都覺得大排檔嘅環境比較唔衛生 楚撚記將大排檔融入係室內 既有冷氣地方亦乾淨 連裝修同餐俱都跟到足 而且食物種類選擇真係好多添架
肉質唔會過肥 外皮香脆 雖然係炸但係冇咩油膩感

加上豬油嘅飯真係唔講得笑 好獨特好香
間唔中都要邪惡一下🤪
另外仲叫左白粥同青島

2023-06-11 185 瀏覽
朋友最鐘意去呢到食飯呢日收工又一齊過左黎菠蘿拔絲咕嚕肉咕嚕肉炸得香唔脆卜卜 酸酸甜甜好開心胃,仲有水蜜桃,菠蘿同埋焦糖脆脆拔絲甜甜地又估唔到幾好食豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬我地揀咗菠菜每一啖都帶有淡淡嘅豆香入面仲有唔少杞子同紅棗,感覺健康又養生香爆黑椒牛仔骨煲一上枱熱辣辣好香黑椒味牛肉唔會韌 黑椒醬勁惹味仲有唔少青紅椒,洋蒽,正!懷舊豬油撈飯無將豬油加落熱辣辣嘅飯到再按個人喜好加入蔥同芫荽倒入豉油撈勻 一碗邪惡又好味豬油撈飯就完成黎呢度點少得啤酒飯後仲有甜品送呢間係番薯糖水,真係勁滿足
朋友最鐘意去呢到食飯
呢日收工又一齊過左黎

咕嚕肉炸得香唔脆卜卜 酸酸甜甜好開心
胃,仲有水蜜桃,菠蘿同埋焦糖脆脆
拔絲甜甜地又估唔到幾好食

我地揀咗菠菜
每一啖都帶有淡淡嘅豆香
入面仲有唔少杞子同紅棗,感覺健康又養生

一上枱熱辣辣好香黑椒味
牛肉唔會韌 黑椒醬勁惹味
仲有唔少青紅椒,洋蒽,正!

懷舊豬油撈飯無
將豬油加落熱辣辣嘅飯到
再按個人喜好加入蔥同芫荽
倒入豉油撈勻
一碗邪惡又好味豬油撈飯就完成

黎呢度點少得啤酒

飯後仲有甜品
呢間係番薯糖水,真係勁滿足
由佢開業已經成日話要去食 終於 係終於都食到🥲兩個人食乜鬼大排檔丫 食得幾多😪我地成日都會掛係咀邊最終都係忍唔住 豁咗出去 因為真係好難等到人多🫢當日去到 真係見到爆晒棚人山人海😲估唔到閒日都咁爆場懷舊既設計風格令人更投入當中😍最重要既都係個種熱鬧既感覺 講句野都要大聲啲😆➷🪐 七味黃金炸一口金磚豆腐唔知點解 黎到大排檔食呢啲就特別好食🫢粒粒金磚豆腐 入口時都依然係熱辣辣 非常滋味😋薄脆既外皮加上微辛既七味粉 每一粒厚度都好均勻👍🏼我地叫咗啤酒飲 所以用黎當係送酒小食都好夾🍻▸🪐 菠蘿拔絲咕嚕肉用上梅頭肉去整 啖啖肉既口感 岩晒唔鍾意有骨既朋友👍🏼沾上既炸粉唔會太多 唔擔心食落口係粉多過肉而甜酸度既調配都做得出色 仲帶有菠蘿香🍍夾埋拔絲同焦糖碎食仲可以多一份甜 有助提升肉香😶‍🌫️▸🪐 香爆黑椒牛仔骨煲牛仔骨煲反而就幾適合送飯🍚因為醬汁比較多順帶一提 佢地有豬油撈飯食嫁 如果你唔怕肥又想香口的話可以試吓佢 唔係度度都有得食😆試一次都唔過份既🫢講返個煲先 牛仔骨既份量都有幾多舊 唔係淨係食椒🫑肉質都好嫩腍 容易同骨位分開👍🏼黑椒帶點辛口既味道😋成日話食大排檔要有鑊氣 應該就係講緊呢一種🤤➷
由佢開業已經成日話要去食 終於 係終於都食到🥲

但竟然無損當中既風味 同埋咁有質素既小炒👍🏼

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-06-05
2023-06-11 187 瀏覽
有個朋友遠道從荷蘭返嚟,佢話佢好想食大排檔喎,同埋聽講楚撚記好好食,所以我哋就上網預約咗啦!呢度係用QR code落單,少咗啲大排檔風味囉,不過裝修好靚,係懷舊香港風我哋叫咗一煲湯,一個粥,豬油撈飯,啫啫通菜煲,蓮藕肉餅,拔絲咕嚕肉,芝麻花生香雞~其實係我已經唔記得晒啲餸菜叫咩名啊,都係睇住張相作出嚟哈哈最好食一定係拔絲咕嚕肉!我本身係一個好鍾意食咕嚕肉嘅人,基本上去到邊都會叫!呢度真係啖啖肉,超正,唔會話炸到好厚粉如果呢度冇用餐時間限制,更加好啦

其實係我已經唔記得晒啲餸菜叫咩名啊,都係睇住張相作出嚟哈哈

如果呢度冇用餐時間限制,更加好啦