2024-04-12 284 瀏覽
有朋友外國回來:去咗三聖食海鮮.朋友介紹咗我去棠記試吓.話價錢比較相宜. 冇酒樓咁貴真係冇另我們失望·需然鋪不是好靚有點舊·但味道有驚喜,在發記買了海鮮有蟶子,大蝦,虎蝦,東星班,奄仔蟹,蟶子米粉底非常好味👍🏻椒鹽蝦夠脆好味👍🏻虎蝦豉油皇夠香👍🏻東星班蒸到剛剛好👍🏻,奄仔蟹鹽焗朋友唔習慣覺得咸🤣我就覺得可以接受😆叫餸有鵝腸好味,又夠大粗大,而家好少食到以樣的我腸。燒鵝半隻非常脆好好味👍🏻仲有小炒同菜都OK覺得呢間啲小菜夠鑊氣👏🏻👏🏻會再去😄
有朋友外國回來:
去咗三聖食海鮮.
朋友介紹咗我去棠記試吓.
話價錢比較相宜. 冇酒樓咁貴
真係冇另我們失望·
需然鋪不是好靚有點舊·
但味道有驚喜,
在發記買了海鮮
有蟶子,大蝦,虎蝦,東星班,奄仔蟹,
覺得呢間啲小菜夠鑊氣👏🏻👏🏻
會再去😄

2024-04-05
  • 豉油王大蝦
  • 招牌小炒皇
  • 豉油王鵝腸
呢一餐喺三聖邨嘅海鮮,真係讓我眼界一開花 🌸!頂級嘅鮮味,我就嘗到啲炒蜆,賣相巧美到不得了,個鑊氣重到震撼我嘅味蕾,蜆肉爽口彈牙,同豉椒配搭得宜,簡直係完美。再嚟個蒜香蔥炒蝦,啲蝦大隻鮮甜,炒得啱啱好,啲蒜味撲鼻,食落嘅呢種過癮,好似去咗海底玩一圈咁。來緊講下啲咕嚕肉,啲色澤好吸引人,甜酸得嚟唔膩口,充滿南洋風情,啱晒我哋嘅口味!話說,一啖肉一啖菠蘿,真係令人回味無窮。而家蛋炒飯嘅話,就係一個字 — 平!食落去嘅米粒彈牙咁軟硬適中,底層薄薄嘅焦香,撈埋個蛋香,簡直就係幸福嘅化身。整體嚟講,這頓大餐既平民化又有質感,喺屯門三聖邨總算搵到寶 — 一個美味滿分、回味無窮嘅地方。下次你經過,記得唔好錯過,啲海鮮真係值得一試👍🦐🥦!

梗係去咗三聖啦,呢度嘅海鮮實在係鮮得嚟,忍唔住要同大家分享下。📣我就試咗嗰隻椒鹽瀨尿蝦,真係大隻到唔啱嚟,搞到我險啲露怯!口感上真係彈牙到唔得了,咬落去「啪啪」咁,香港人講食嘢要有「口感」,呢啲就叫做有得食!再嚟就係蒸凍蠔,喺啲漁船上揀嘅,新鮮甜爽,一啖啖嘅海水味,啲蜆仲帶啲微微辣椒味,爽口得嚟又唔會搶咗蝦嘅鮮味。咕嚕肉我本嚟唔係好期待,但佢哋嗰款不單止色香味俱全,仲好夠火候,外皮鬆脆,入面嘅肉又鮮嫩多汁,完全唔係果啲油膩膩嘅感覺。最後話你知,普通嘅小菜,即係啲炒通菜,炒得啱啱好,青翠又唔過火,簡單得來就係靚!餐廳鋪頭唔大,不過香港食街,擠啲又點呢?中意食海鮮嘅朋友,記得唔好錯過呢度嘅好嘢喇!👍🍤🥦
2023-11-07 827 瀏覽
今晚家人想食海鮮,唸唸吓最老實都係三聖發記海鮮,即約家人三聖聚餐,試了這間棠記,之前都同朋友吃過午餐,印象係價錢合理,味道不錯,份量足夠,所以今晚又同家人自來海鮮加工,真係價錢公道,仲試左鹽水鵝夠水準,乳鴨夠Juice,佢哋招呼好夠貼心,一家食得開心,家人都話下次要再去依間

2023-11-07
  • 鹽水鵝
2023-08-19 1194 瀏覽
今日中午嚟到屯門三聖村搵住喺度嘅朋友食晏,佢就介紹嚟棠記海鮮小廚食,既然在地人推介就唔驚唔好食啦!🤩🤩🤩🤩🤩大熱天時大人當然啤一啤,小朋友飲汽水啦!🍻🍻🍻🥤🥤🥤山長水遠入到嚟當然唔係食午餐碟頭飯啦!簡簡單單叫幾個小菜傾下偈啤一啤先。✌🏻✌🏻蝦仁韮黃炒滑蛋,睇相見到都知火候,同用料都有水準,蝦仁大隻爽彈份量足,炒蛋加左生粉水食落口感軟糯之餘仲好嫩滑,仲有好多韮黃夠誠意。👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻菠蘿咕嚕肉,豬肉切到一口炸脆表面,肥瘦同醬汁味道適中,另外仲有新鮮輕炙過菠蘿伴碟解膩。😋😋😋😋😋西蘭花炒鮮魷,魷魚爽脆鮮甜,新鮮好味。😋😋😋😋😋百花蜜安格斯牛仔粒,一口牛肉輕輕醃一下嫩滑肉味更濃,加上用蜜汁更加惹味。😋😋😋😋😋食物有鑊氣夠火候,食物種類繁多,基本上你想食大部份海鮮小炒、小菜都有,味道唔錯。😊😊😊😊😊

大熱天時大人當然啤一啤,小朋友飲汽水啦!🍻🍻🍻🥤🥤🥤

山長水遠入到嚟當然唔係食午餐碟頭飯啦!
簡簡單單叫幾個小菜傾下偈啤一啤先。✌🏻✌🏻

西蘭花炒鮮魷,魷魚爽脆鮮甜,新鮮好味。
😋😋😋😋😋

😋😋😋😋😋

😊😊😊😊😊
2023-08-19 898 瀏覽
西蘭花炒魷魚這味應該是三聖邨的特產吧,因為是海鮮!這味才有西蘭花圍邊,很多店舖都會把西蘭花住得太冧,但這個住得剛剛好,而且還是很翠綠。魷魚很新鮮,彈牙,香濃的海水味雖然是配菜,但菇子超好吃菜式的醬料,跟所有食材很配菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸得很鬆脆,不會很甜很喜歡伴碟是切得很好的菠蘿,他把很難咬的根部設去,讓我們可以完全享受。三色椒也吵得剛好,顏色亮麗,吸引眼球。🫑半隻豉油雞很肥美,有分很足,喜歡吃脂肪的人一定大愛,分量充足,鹹味充足,送飯一流。
西蘭花炒魷魚
魷魚很新鮮,彈牙,香濃的海水味
雖然是配菜,但菇子超好吃
菜式的醬料,跟所有食材很配

菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉炸得很鬆脆,不會很甜

半隻豉油雞
2023-08-18 460 瀏覽
Sam Shing Estate is a renowned seafood market near the Gold Coast. Even it was 34 degrees, we decided to get there on our day off for some wok hay dishes and fresh catches. Tong Kee offers mainly rice dishes at affordable prices during lunch and seafood specialties during dinner. We ordered a couple of meat and seafood dishes to share.🥢菠蘿咕嚕肉 Sweet & Sour Pork w/ Pineapple🥢西蘭花炒鮮魷 Stir-fried Squid w/ Broccoli 🥢蝦仁韮黃炒滑蛋 Fried Eggs w/ Shrimp 🥢百花蜜安格斯牛仔粒 Honey Stir-fried Angus Beef CubesAll dishes were

🥢蝦仁韮黃炒滑蛋 Fried Eggs w/ Shrimp

All dishes were finely seasoned and served piping hot. Appetizing sweet and sour pork. Fresh and smooth squid slices. Fluffy and runny scrambled eggs with tons of crunchy big shrimps. Beef and potatoes were caramelized with a touch of pungent black pepper.
2023-08-17 320 瀏覽
棠記 地址 : 屯門三聖村豐漁樓地下10-11號味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:蒜頭白菜仔、豉油皇鵝腸、菠蘿咕嚕肉非常特色的地道港式大排檔,喜歡大排檔的一定要去品嚐。棠記位於三聖輕鐵總站附近,步行一分鐘便到,非常方便。這裏很出名小菜,所以我們叫了三個小菜:豉油皇鵝腸、菠蘿咕嚕肉、白菜仔,三樣小菜都非常好味,食到舐舐脷!蒜頭白菜仔$88$88蚊一碟白菜仔非常抵食,健康之選,用蒜頭炒白菜仔,特別美味香甜,非常推介!😋😋😋豉油皇鵝腸$128份量十足,鵝腸難得一見,喜歡吃鵝腸的一定要試!👍👍👍菠蘿咕嚕肉$138火喉十足,還配有新鮮菠蘿,可以中和肥膩感!🐧🐧🐧
棠記
地址 : 屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐
食物推介:蒜頭白菜仔、豉油皇鵝腸、菠蘿咕嚕肉
非常特色的地道港式大排檔,喜歡大排檔的一定要去品嚐。

棠記位於三聖輕鐵總站附近,步行一分鐘便到,非常方便。

蒜頭白菜仔$88
豉油皇鵝腸$128
份量十足,鵝腸難得一見,喜歡吃鵝腸的一定要試!👍👍👍
菠蘿咕嚕肉$138
火喉十足,還配有新鮮菠蘿,可以中和肥膩感!🐧🐧🐧
2023-08-16 210 瀏覽
棠記屯門三聖村豐漁樓地下10-11號味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:菠蘿咕嚕肉 $138,豉油皇鵝腸 $128,蒜頭上湯浸白菜 $88棠記位於屯門三聖邨,由三聖輕鐵站步行只需三分鐘便到,交通方便,小菜價錢公道,可謂平靚正超值之選!❤️❤️❤️菠蘿咕嚕肉:有約四份一個原隻菠蘿,連皮上,因沒有和咕嚕肉一齊炒,所以不會油膩,亦令賣相更為精美,咕嚕肉炒得夠火喉,外面微焦而肉裡卻保持肉質柔軟,再加上適量青椒紅椒及洋葱,味道一流!👍👍👍豉油皇鵝腸:鵝腸數量多,炒至煙靭而有咬口,豉油皇醬汁味濃,把每條鵝腸炒至美味可口的深啡色,同樣有適量青椒紅椒及洋葱,上面再放上一點芫茜,頓成惹味菜式!😍😍😍蒜頭上湯浸白菜:蒜頭炒至金黃,上湯夠鮮甜,食白菜夠健康,菜葉青綠夠新鮮,伴著咕嚕肉及鵝腸吃,更能增添滋味!👏🏻👏🏻👏🏻
棠記
屯門三聖村豐漁樓地下10-11號

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

屯門食海鮮 必選三聖除咗港人,就連遊客都好鐘意揀呢度食海鮮🦞今次過嚟主要想食棠記既小炒朋友話佢既菠蘿咕嚕肉好出色菠蘿咕嚕肉$138這道菠蘿咕嚕肉色澤鮮艷豬肉經過炸製後變得酥脆,外層金黃酥脆,內部嫩滑多汁,醬汁酸甜度調較得剛剛好,菠蘿有燒過,提供了一種清爽的口感,增添了豐富的層次感。味道的確非常出色有別於其他餐廳🍴西蘭花炒蝦球 $128西蘭花和蝦球色彩鮮艷,非常吸引🤩蝦球新鮮且彈牙,西蘭花則保持了它的脆嫩口感。金銀蛋莧菜$98外觀吸引,每一口都散發著濃郁的蛋香和清新的蔬菜味道,既滑順又爽口,而且營養豐富!
屯門食海鮮 必選三聖

除咗港人,就連遊客都好鐘意揀呢度食海鮮🦞

今次過嚟主要想食棠記既小炒
朋友話佢既菠蘿咕嚕肉好出色

這道菠蘿咕嚕肉色澤鮮艷
西蘭花炒蝦球 $128

金銀蛋莧菜$98
2023-08-10 235 瀏覽
一講到食海鮮,就會諗起三聖呢個地方。但今次因為工作關係經過三聖邨,想簡單食個晚飯,估唔到都有驚喜,三聖呢個地方都唔係話淨係食海鮮先嚟得嘅招牌菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸得好脆口,但裡面嘅肉汁都保留到。酸甜汁十分開胃,酸度嘅比較幾平衡,唔會酸得好嗆喉,特別嘅係菠蘿係完整一執咁上,純粹用火燒一燒,唔會煮到濕淰淰,好香甜。金銀蛋肉鬆扒時蔬呢個經典嘅港底晚飯小菜,咸蛋皮蛋嘅味煮哂融合哂落上湯到,所以上湯嘅味道好濃烈,完全唔覺得有味精嘅感覺,當佢係個湯嚟飲都無問題。加埋菜嘅清甜味,感覺好下火。西蘭花炒蝦球西蘭花炒得好翠綠,蝦球做到明蝦嘅口感,爽口彈牙,每次都好新鮮,加上薑片同韮黃嘅香氣,提升左蝦球嘅鮮味。另外有鑊氣之餘,油量都適中,雖然係大排檔式小菜,但都唔會食到成口油。

招牌菠蘿咕嚕肉

金銀蛋肉鬆扒時蔬

西蘭花炒蝦球
2023-08-09 190 瀏覽
🎈 棠記海鮮小廚 (屯門)地址:屯門三聖村豐漁樓地下10-11號舖💡菠蘿咕嚕肉 $138外脆內軟,甜酸汁味道剛剛好,唔會太淋,菠蘿分開放,三色椒味道透徹,甜酸汁入埋三色椒入邊💡招牌小炒王 $128炒得好乾身,小炒王入邊有腰果蝦仁蝦乾炸白飯魚,微辣,顯得更加惹味💡豉油王鵝腸 $128份量超足夠,好入味,同芽菜連埋一齊食,口感彈牙爽口(5🌟為滿分)環境:🌟🌟🌟🌟🌟打卡:🌟🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟🌟再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
🎈 棠記海鮮小廚 (屯門)
地址:屯門三聖村豐漁樓地下10-11號舖

💡菠蘿咕嚕肉 $138

💡招牌小炒王 $128

💡豉油王鵝腸 $128
份量超足夠,好入味,同芽菜連埋一齊食,口感彈牙爽口

(5🌟為滿分)
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
打卡:🌟🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-08-08 207 瀏覽
今日媽咪休息,我們搭巴士去屯門三聖三聖同鯉魚門都係香港食海鮮出名的地方落車後行去冬菇亭再串過u 購就會見到一間好多人的餐廳棠記,中午時間好多附近工作的食客,仲有食客買料專程呢餐廳加工十分受歡迎招牌係棕色,十分顯眼坐位有三間店舖,地方非常大門口放是日午餐$50包野飲同例湯星洲炒米,豬手飯,海南雞飯,蒸肉飯選擇非常多今日我們品嚐左3款美食椒鹽鮮魷$148炸得香脆配啤酒一流鮮魷非常嫰炸粉好薄👍菠蘿咕嚕肉$138傳統咕嚕肉味道剛好灑上芝麻青椒,洋蔥菠蘿非常甜招牌小炒王$手128非常惹味😋XO醬鑊氣夠韮菜花好淋好味蝦肉爽口蝦米非常香腰果好香脆😋餐廳有熱茶供應今日坐卡位,非常舒服😋👍
今日媽咪休息,我們搭巴士去屯門三聖
三聖同鯉魚門都係香港食海鮮出名的地方
落車後行去冬菇亭再串過u 購就會見到一間好多人的餐廳
棠記,中午時間好多附近工作的食客,
仲有食客買料專程呢餐廳加工
十分受歡迎

招牌係棕色,十分顯眼
坐位有三間店舖,地方非常大
門口放是日午餐
包野飲同例湯
星洲炒米,豬手飯,海南雞飯,蒸肉飯
選擇非常多

蝦肉爽口
蝦米非常香
腰果好香脆😋

餐廳有熱茶供應

今日坐卡位,非常舒服😋👍

2023-08-08
  • 椒鹽鮮魷
  • 招牌小炒皇
2023-08-07 178 瀏覽
今天約了朋友到黃金海岸行逛,並即興到三聖食海鮮、嘆啤酒。兩個人來到三聖,因為即興的緣故,我們沒有到海鮮街買海鮮,反而直接去餐廳order。我們行了幾間舖頭,最後選了棠記,價錢實惠,食物質素高,我們都非常滿意。首先來的是豉椒炒魷魚,魷魚新鮮、非常厚身,口感、味道一流。跟住來的是咕嚕肉,咕嚕肉走過油,溶了的糖掛在肉面,甜甜酸酸,超級好食!仲有燒菠蘿!菠蘿超甜、清香,同咕嚕肉好夾!接著的是金銀蛋浸莧菜,莧菜青嫩,配上金銀蛋,提升了菜湯的層次,令菜湯更鮮更甜。來到三聖,梗係叫支大啤,啤啤佢啦!
今天約了朋友到黃金海岸行逛,並即興到三聖食海鮮、嘆啤酒。

首先來的是豉椒炒魷魚,魷魚新鮮、非常厚身,口感、味道一流。

來到三聖,梗係叫支大啤,啤啤佢啦!
外賣自取
香港探店|屯門三聖|海鮮|棠記地道香港人吃什麼作晚餐?菠蘿咕嚕肉 $138有著酸甜可口的菠蘿醬汁,搭配著嫩嫩的炸肉塊,口感非常豐富,每一口都讓人欲罷不能。西蘭花炒蝦仁🍤 $128這道菜色有著清爽的蝦香味和西蘭花的脆度,非常開胃,而且健康營養。金銀蛋肉鬆扒時蔬 $98有著鮮嫩的時蔬和口感Q彈的肉鬆,加上金銀蛋的美麗裝飾,讓整道菜色色香味俱全,非常值得品嚐。總的來說,這三道菜色都是非常美味的選擇,如果想要享受豐富的口感和美味的味道,這些菜色絕對不會讓人失望。而且價格也非常實惠,非常值得一試!——————為食分界線——————📍 棠記屯門三聖村豐漁樓地下10-11號人均消費: $200#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
香港探店|屯門三聖|海鮮|棠記

地道香港人吃什麼作晚餐?

菠蘿咕嚕肉 $138

西蘭花炒蝦仁🍤 $128