2023-04-19 132 瀏覽
屯門三聖邨風味餐館今日走到去屯門三聖邨食好嘢🥰三聖邨出名食海鮮應該大家都知,但係呢度有一間人氣勁高嘅餐館必須要介紹俾大家❤️除咗必食嘅海鮮之外 佢哋仲有好多特色嘅小炒 風味嘅小菜 可以提供選擇以下介紹嘅餐館就係棠記📍我哋今日選擇咗午市過嚟食 午市時間差幾多幾多人會嚟食小炒粉面 樣樣嘢都好有鑊氣~今日我哋你食咗菠蘿咕嚕肉 佢哋最出名嘅燒乳鴿同金銀蛋莧菜 佢哋嘅碟頭都幾大份 乳鴿好脆皮 咕嚕肉好酸甜 入口好開胃 🥰呢間餐廳小廚絕對推介俾大家棠記海鮮小廚 (屯門)屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
屯門三聖邨風味餐館

今日走到去屯門三聖邨食好嘢🥰

棠記海鮮小廚 (屯門)
屯門三聖村豐漁樓地下10-11號

放假去屯門黃金海岸玩完,就過咗嚟三聖邨食海鮮,買咗2款海鮮嚟呢間棠記海鮮加工,另外再點咗2個小炒,都幾抵食。🦐椒鹽賴尿蝦賴尿蝦新鮮,都算幾多肉,用椒鹽方法炮製,非常香口,我哋兩個食夠舔舔脷😋。✨油鹽水煮花甲花甲味道鮮甜,雖然話只係油鹽水煮,但係亦都見到落咗炸香咗嘅蒜頭🧄、杞子、芫荽🌿等,所以湯底超鮮甜;仲落咗啲粉絲一齊煮,粉絲吸收咗濃郁嘅湯底,亦都好味。🍍菠蘿咕嚕肉$138咕嚕肉酸酸甜甜,外邊仲依然脆脆哋,好香口;仲配有多汁好甜嘅菠蘿片。🥬金銀蛋肉鬆扒時疏$88時疏係莧菜,新鮮幾爽口,仲超級大碟,加金銀蛋、肉鬆、高湯一齊煮提鮮清甜。下次帶埋屋企人一齊嚟先~

🦐椒鹽賴尿蝦

✨油鹽水煮花甲

🍍菠蘿咕嚕肉$138

🥬金銀蛋肉鬆扒時疏$88

下次帶埋屋企人一齊嚟先~
2023-03-23 263 瀏覽
來到屯門當然要去三聖邨吃海鮮,今次來到棠記海鮮小廚試試,海鮮加工和小菜都非常出色,而且價格實惠,可以品嘗到地道大排檔風味的菜式。   菠蘿咕嚕肉 $138外層很脆身,肥瘦適中,肉嫩多汁,每件切得小一口一粒,炸粉和肉比例剛剛好,酸酸甜甜很開胃,吃到最後仍然保持外脆內軟,菠蘿燒過後份外香甜,有驚喜的一道菜金銀蛋肉鬆扒時蔬 $88用上咸蛋皮蛋加上肉碎、冬菇、蒜粒、蘿蔔浸莧菜,口感豐富,菜很爽口,湯汁鮮甜豉椒炒蜆夠鑊氣,蜆肉肥美,鮮甜美味,乾淨沒有沙,豉椒汁香濃配料足,十分惹味豉油王大蝦蝦肉新鮮,肉質爽彈,很入味,充滿豉油香,煎得很香口滋味

菠蘿咕嚕肉 $138

金銀蛋肉鬆扒時蔬 $88

豉油王大蝦
蝦肉新鮮,肉質爽彈,很入味,充滿豉油香,煎得很香口滋味
2023-03-19 212 瀏覽
去三聖食海鮮我通常去開嗰一兩間,今次嘗試吓《棠記海鮮小廚》,呢間炒小菜都好出名,夠晒鑊氣。先去咗海鮮街買咗少少海鮮再加工,煮得又唔差喎,最緊要唔好嘥咗你啲新鮮海鮮👍🏻 🔅避風塘賴尿蝦賴尿蝦大過我隻手掌,啖啖肉鮮甜香口嫩滑,配上惹味的鹹辣蒜香,令人一試難忘😋🔅豉椒炒蜆鑊氣夠,香噴噴之餘鮮甜惹味,蜆肉沒有沙是基本的,加上醬汁十分配合~🔅招牌小炒王這小炒十分推介,材料豐富,有韭菜花、蝦肉、魷魚鬚、魚乾、蝦乾、紅椒同炸過嘅腰果,全部夾埋食有一種新嘅口味,同埋好夠鑊氣😋🔅沙薑雞腳又爽又彈牙,濃濃骨膠原吃到滿口是膠,感覺好養顏,但沙薑味不太夠,淡咗啲~

🔅避風塘賴尿蝦

🔅豉椒炒蜆

🔅招牌小炒王

🔅沙薑雞腳

星期六 大約六點去到仲有一張卡位,但我地買完海鮮再去已經俾人坐左,要坐外面。天氣涼涼地坐外面都幾舒服。買海鮮去加工,海鮮新鮮,加工就正常水準。兩碟小菜都大大碟。連埋三款海鮮,兩個人食到超級飽。如果再食,叫少一個小菜就岩岩好。菠蘿咕嚕肉($138)咕嚕肉皮脆肉嫩,唔柴口,好味。菠蘿都幾新鮮。(個人口味S:4/5分)(個人口味E:3.5/5分)椒鹽鮮魷($128)鮮魷大大舊,但魷魚軟淋淋咁,口感差d,個人喜歡食有趙口既椒鹽鮮魷。同埋炸得唔夠脆唔夠香口都爭d。份量係多,但食落一般,我就唔會再叫。(個人口味S:3/5分)(個人口味E:3/5分)椒鹽瀨尿蝦(時價+$75/斤海鮮加工服務)果皮蒸鮑魚(時價+$75/斤海鮮加工服務)蒜蓉粉絲蒸蟶子(時價+$75/斤海鮮加工服務)砵仔白飯($12)可樂$12茶位每位$5星期六、日及公眾假期加一服務費埋單$578。
天氣涼涼地坐外面都幾舒服。
買海鮮去加工,海鮮新鮮,加工就正常水準。
兩碟小菜都大大碟。
連埋三款海鮮,兩個人食到超級飽。
如果再食,叫少一個小菜就岩岩好。
菠蘿咕嚕肉($138)
咕嚕肉皮脆肉嫩,唔柴口,好味。
菠蘿都幾新鮮。
(個人口味S:4/5分)
(個人口味E:3.5/5分)

椒鹽鮮魷($128)
同埋炸得唔夠脆唔夠香口都爭d。
份量係多,但食落一般,我就唔會再叫。
(個人口味S:3/5分)
(個人口味E:3/5分)

椒鹽瀨尿蝦(時價+$75/斤海鮮加工服務)
果皮蒸鮑魚(時價+$75/斤海鮮加工服務)
蒜蓉粉絲蒸蟶子(時價+$75/斤海鮮加工服務)
砵仔白飯($12)
可樂$12
茶位每位$5
星期六、日及公眾假期加一服務費
埋單$578。
2023-01-28
棠記海鮮小廚 | 屯門三聖 海鮮勝地 屯門三聖作為一個馳名嘅海鮮勝地 黎到一定係要食海鮮餐廳都闊落 可以一大班人坐底食海鮮 食小菜仲可以自己買海鮮 餐廳加工海鮮🔶菠蘿咕嚕肉鮮菠蘿 伴碟仲有新鮮菠蘿既外皮 菠蘿一件件切到一口一粒新鮮豬肉 食落去真係啖啖肉 外表有糖醋咕嚕肉好脆身 食落去會有驚艷 店員都話菠蘿咕嚕肉係棠記海鮮小廚既主打招牌菜🔶豉椒炒蜆炒蜆係完全無沙 蜆肉粒粒都好鮮甜 豉椒既味道唔會過濃炒蜆既鮮味提升到 蜆肉飽滿 食落去啖啖肉 鮮甜炒蜆有鑊氣🔶避風塘瀨尿蝦瀨尿蝦係超級大隻 睇見都好滿足避風塘風味 炸蒜鋪係面頭 超級惹味瀨尿蝦蝦肉爽口彈牙 食到啖啖肉瀨尿蝦仲有蝦膏 食到新鮮海鮮既鮮味🔶小炒皇小炒皇 包括韭菜花、蝦肉 蝦乾 魷魚鬚 腰果小炒皇成碟係勁大碟 有鑊氣韭菜花鮮嫩 配埋其他配菜 又有一種新味道🍴整體評價:避風塘瀨尿蝦真係必食 避風塘既口味岩曬鐘意重口味瀨尿蝦鮮甜味道好突出 食落去真係啖啖肉 好滿足菠蘿咕嚕肉亦都係呢度既招牌菜 新鮮菠蘿 新鮮豬肉 真係好正推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌屯門三聖村豐漁樓地下10-11號付款方
棠記海鮮小廚 | 屯門三聖 海鮮勝地

避風塘風味 炸蒜鋪係面頭 超級惹味
瀨尿蝦蝦肉爽口彈牙 食到啖啖肉
瀨尿蝦仲有蝦膏 食到新鮮海鮮既鮮味

🔶小炒皇
小炒皇 包括韭菜花、蝦肉 蝦乾 魷魚鬚 腰果
小炒皇成碟係勁大碟 有鑊氣

📌屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
付款方式
現金
2023-03-09 188 瀏覽
住新界西唔想去到咁遠食海鮮,屯門朋友介紹我去三聖村既棠記食!一去到見到好多街坊客就知冇介紹錯,一定好好味!😉仲見到唔少客人會拎海鮮黎加工就知道師傅一定煮得好好味!👍🏻避風塘賴尿蝦😍😍😍勁大隻呀!仲長過樣鐵匙羹!都未見過咁大隻既賴尿蝦!而且肉質結實一d都唔水,配埋勁多蒜同辣椒,超正!一級推介👍🏻豉椒炒蜆😋😋😋每隻蜆都肥嘟嘟,炒得勁有獲氣,d汁濃而不咸,而且份量夠多食極都有!菠蘿咕嚕肉🫶🏻🫶🏻🫶🏻菠蘿咕嚕肉真係有菠蘿🍍架!而且菠蘿仲燒過,又香又甜!咕嚕肉炸粉好薄好脆,唔會成舊肥肉,不知不覺就成碟食哂!難怪特別推介!蒜泥炒菜🥬🥬🥬連炒菜都咁出色!好多蒜泥但又唔會好咸,令我食多左好多菜,感覺健康d!咁出色海鮮小廚,真係隱世美食,就算專情搭車入黎食都會再去!😋😋😋

避風塘賴尿蝦😍😍😍

豉椒炒蜆😋😋😋

菠蘿咕嚕肉🫶🏻🫶🏻🫶🏻

蒜泥炒菜🥬🥬🥬

2023-03-06 137 瀏覽
朋友突然興起話要入黎屯門食海鮮😅我就帶左佢嚟咗呢間我好耐之前食過一次印象幾深刻高質既菜館,我哋買咗蜆同蝦過嚟加工😁❤️菠蘿咕嚕肉有燒過嘅新鮮菠蘿伴碟,好吸引😍咕嚕肉熱辣辣,勁香脆!肥瘦適中,出色!💯❤️豉油王蝦豉油煎得勁香口!👍蝦頭仲有蝦膏,蝦肉超級爽口彈牙🤤❤️金銀蛋時蔬勁大碟勁足料,鹹蛋黃好香,皮蛋彈牙~啲菜唔會過淋,湯底亦都唔會過鹹👍❤️豉椒炒蜆吐沙吐得夠,醬汁惹味👍 蜆肉爽口,滿意既一餐😋#三聖海鮮推介 #三聖美食 #金銀蛋時蔬 #豉椒炒蜆 #菠蘿咕嚕肉 #咕嚕肉 #中菜推介 #海鮮推介 #豉油王大蝦朋友突然興起話要入黎屯門食海鮮😅我就帶左佢嚟咗呢間我好耐之前食過一次印象幾深刻高質既菜館😌
朋友突然興起話要入黎屯門食海鮮😅

❤️菠蘿咕嚕肉

有燒過嘅新鮮菠蘿伴碟,好吸引😍
咕嚕肉熱辣辣,勁香脆!肥瘦適中,出色!💯

❤️豉油王蝦

豉油煎得勁香口!👍
蝦頭仲有蝦膏,蝦肉超級爽口彈牙🤤

❤️金銀蛋時蔬

勁大碟勁足料,鹹蛋黃好香,皮蛋彈牙~
啲菜唔會過淋,湯底亦都唔會過鹹👍

❤️豉椒炒蜆

吐沙吐得夠,醬汁惹味👍 蜆肉爽口,滿意既一餐😋

我就帶左佢嚟咗呢間我好耐之前食過一次印象幾深刻高質既菜館😌

2023-03-06
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 豉椒炒蜆
  • 金銀蛋時蔬
  • 豉油王大蝦
2023-03-04 163 瀏覽
#屯門 同媽媽去三聖食海鮮, 今次捨大酒樓而選擇細舖, 貪其即叫即炒夠鑊氣, 仲有馳名燒菠蘿咕嚕肉! 店舖像一般茶餐廳小炒, 店員親切又專業! 先在海鮮街買海鮮, 再到店舖加工! 瀨尿蝦、蜆! 🦐椒鹽瀨尿蝦, 2大隻, 來料加工! 買到勁大隻又新鮮生猛的瀨尿蝦, 肉質好鮮甜結實, 炸蒜超香濃, 配上爽甜蝦肉, 口感層次豐富! 店員貼心的附上2把較剪方便我們進食! 一切剪成段, 一邊開邊, 超讚! 🍍必點的燒菠蘿咕嚕肉, 1/4個菠蘿經燒炙後更更更香甜, 一放落枱已聞到香味! 咕嚕肉是新鮮肉腓, 新鮮豬肉爽口彈牙, 炸漿唔厚很香脆, 醬汁酸酸甜甜超開胃! 豉椒炒蜆 ~ 蜆好鮮甜無砂, 隻隻都好鮑滿又夠穫氣, 送啤酒一流! 🌱再來個上湯豆苗, 新鮮爽脆無過火, 這餐太完美!

先在海鮮街買海鮮, 再到店舖加工! 瀨尿蝦、蜆!

🌱再來個上湯豆苗, 新鮮爽脆無過火, 這餐太完美!

2023-03-03 170 瀏覽
三聖食海鮮,選擇多同埋有幾間加工餐廳揀,每逢weekend黃昏時間就會逼滿人。今次買左幾款海鮮同屋企人開心食,最後揀左係三聖邨樓下嘅鋪頭棠記,之前已幫襯過好幾次,加工費都算係均爭同埋師傅炒得超級有鑊氣!全部人都食到lam lam脷避風塘King Size瀨尿蝦瀨尿蝦係愈大隻就愈鮮甜,雖然都偏貴,但都難得出嚟食唔洗自己整,咁就梗係炒返個避風塘口味啦!好彩拉完油都冇令肉質過老,仲好甜好彈牙。金銀蒜粉絲蒸扇貝 今次特別挑選買北海道嘅大元貝,感覺乾淨同大粒好多。金銀蒜好香,粉絲又索哂帶子汁豉汁炒大蟶子+米粉底蟶子被豉汁包裹住,好彩都無過咸,同埋配埋米粉底做索汁,味道口感剛好麻辣酒浸花螺今次D花螺都係好大粒,好厚肉,麻辣汁太惹味;略略搶螺嘅鮮甜味,好似配返就咁酒煮花螺會夾D鹽水浸花甲(粉絲底)買左大花甲一斤左右,鹽水浸煮都幾鮮甜,不過可能其他炒菜都太濃味,令佢味道就偏淡口。薑蔥蠔今次揀左超大台山蠔,期待左好耐嘅味道,以前細個食過真係連薑蔥都食埋!個蠔整得剛好,扑左粉拉完油封左水份,所以啫係個鍋到仲係嫩西蘭花爆炒鮮尤鮮尤厚肉、份量又足!薑蔥豉油皇鵝腸 鵝腸好入味,仲有配埋薑蔥同埋芽菜,豐富哂成個口

避風塘King Size瀨尿蝦

金銀蒜粉絲蒸扇貝

豉汁炒大蟶子+米粉底

麻辣酒浸花螺

鹽水浸花甲(粉絲底)

薑蔥蠔

西蘭花爆炒鮮尤
鮮尤厚肉、份量又足!

薑蔥豉油皇鵝腸
鵝腸好入味,仲有配埋薑蔥同埋芽菜,豐富哂成個口感,十分爽脆!

炸乳鴿
當係個餐前小食,即叫即炸,都算幾大隻!

2023-03-01 111 瀏覽
🍴屯門區食海鮮一定會諗到三聖,除左近海邊嘅酒樓外,屋邨內都有好多海鮮加工餐廳,呢間餐 廳仲有得叫粉麵同小菜小炒等~ 店舖空間寬敞,晚餐時間都多人,氣氛非常好😆,而且侍應好熱情,會同客人閒聊下,問下啲菜啱唔啱食。選擇困難嘅我緊係問下推薦咩菜式啦🤣簡單講下 想食咩海鮮,侍應就推薦左2款比我👍🏻🍽️辣酒煮花螺醇而不嗆嘅酒煮過後,多左一陣麻辣香,醬汁方面味道豐富,雖然辣意唔強,令人不自覺地食 完一粒又一粒。花螺口感爽嫩,吸收左酒嘅精華,非常惹味。😋🍽️炒大蝦🦐簡單嘅烹調,已經好突出大蝦嘅鮮味。外殼脆卜卜,肉厚實得黎爽口彈牙。🍽️菠蘿咕嚕肉菠蘿微微燒過,帶出水果嘅鮮甜味。醬汁酸酸甜甜,仲有拉絲效果。咕嚕肉外層炸得香脆,而 且仲帶點肥膏,令到口感更鬆化。用黎送飯簡直一流😋👍🏻🍽️炒豆苗🥬大大碟嘅炒豆苗,用料一啲都唔吝嗇,豆苗非常翠綠,食落鮮嫩,一啲渣都冇。
🍴

🍽️辣酒煮花螺

🍽️炒大蝦🦐

🍽️菠蘿咕嚕肉

🍽️炒豆苗🥬
2023-02-24 124 瀏覽
🦞每次到三聖村食海鮮, 都係揀咗賣海鮮嘅大街附近的食店🧑‍🤝‍🧑今次朋友帶路,行咗入去屋村內嘅小街, 裏面好多以茶餐廳裝修格局嘅小店, 感覺貼地有親民感🥰📝餐廳內有多款午市特餐及歡樂下午茶餐供應, 價錢貼地💫仲有多款小炒, 亦有提供自來海鮮加工服務🍵茶位 $5/位只於星期六、日及公眾假期才收取加一服務費✨椒鹽瀨尿蝦長過我隻手掌嘅瀨尿蝦, 肉質新鮮有彈牙口感, 鋪滿椒鹽炸乾蒜伴碟, 非常惹味😋✨豉椒炒蜆豉椒炒得好香口嘅蜆肉, 粒粒肥美飽滿兼冇沙👍🍍菠蘿咕嚕肉與一般用罐頭菠蘿嘅做法比較, 輕輕燒過嘅鮮菠蘿肉, 特別帶出鮮果甜香味, 咕嚕肉皮薄鬆化, 肉質厚兼無骨, 食落啖啖肉😋🥬蒜蓉炒豆苗簡單地用蒜蓉炒香嘅豆苗, 顏色翠綠, 非常鮮嫩, 冇油膩口感😋
🦞每次到三聖村食海鮮, 都係揀咗賣海鮮嘅大街附近的食店

📝餐廳內有多款午市特餐及歡樂下午茶餐供應, 價錢貼地
💫仲有多款小炒, 亦有提供自來海鮮加工服務
🍵茶位 $5/位
只於星期六、日及公眾假期才收取加一服務費

✨椒鹽瀨尿蝦

✨豉椒炒蜆
豉椒炒得好香口嘅蜆肉, 粒粒肥美飽滿兼冇沙👍

🍍菠蘿咕嚕肉

🥬蒜蓉炒豆苗
2023-02-22
2023-02-15 182 瀏覽
去完日本旅行,返香港就食想返港式海鮮😂 去左三聖個邊既棠記,之前黎食過都好好食,決定再戰😋先叫左道油鹽水蜆,十分鮮美,蜆肉好大粒,數量又多,抵食!配上粉絲底,啲粉絲索晒啲汁,好香口。我們仲叫左招牌鹹鵝,一碟都幾大隻。啲鵝肉質嫩滑,調味好足,有好香既鹹香味,啖啖肉👍🏻重頭戲係道椒鹽賴尿蝦,超大隻!係成隻手掌咁大!啲肉又鮮甜又多,頭同尾都有肉食,啲椒鹽又香,差啲想食埋佢個殼🤣 咁大隻頼尿蝦真係超好食😋😋最尾叫返個菜,清炒西蘭花,balance一下😆 啲西蘭花都炒得好翠綠同爽口。哩到啲伙記仲好好禮貌,食完咁豐富既海鮮同小菜,仲可以係附近嘅碼頭長廊散吓步,欣賞萬家燈火嘅夜景。回港後第一餐出街食飯,感到滿足👍🏻

一路都知三聖食海鮮又平又新鮮,但除咗知道爸爸耐唔耐會一大早去買蟹之外🦀,自己真係一次都無去過!原來三聖邨夜晚真係好熱鬧,有好多檔食海鮮嘅飯店,🍻摺枱摺凳開晒出嚟,保留住細個嗰陣嘅屋邨大排檔風味!今次我哋揀咗豐漁樓地下嘅棠記海鮮小廚,見佢室內幾光猛,有啲似普通茶餐廳格局,加上有 show 餐牌出嚟,🥘小炒價格都合理,第一次嚟食,自然揀間安全感大啲㗎啦!除咗 menu 嘅小炒,呢度都有 海鮮加工服務,可以喺附近買完海鮮,🦞自己揀刺身、清蒸、芝士焗、炒飯底等等煮法,😋啱懶人,想食生猛海鮮又唔想自己煮!🍍菠蘿咕嚕肉 $138兩餸飯嘅咕嚕肉食得多,都係而家先知一碟咁普通嘅咕嚕肉可以有唔同嘅境界!咕嚕肉皮脆肉滑,無骨啖啖肉,仲好鬆化,糖醋都做得好出色,甜而不膩,仲有少少脆身,就算凍咗都唔會痴牙,酸甜度啱啱好,非常開胃!而燒菠蘿,爽甜無渣,微微焦香又保留到菠蘿嘅水份,😋😋😋用驚艷嚟形容呢碟咕嚕肉真係一啲都唔誇張!!!🦤招牌鹹鵝 (例牌) $158鵝肉嫩好入味,但唔會太鹹,份量好足,脂肪同皮嘅比例都OK,啖啖肉!🥘豉椒炒蜆 時價炒蜆無沙係基本,每粒蜆肉都好飽滿,鮮甜入味,而且炒得夠亁身,有鑊氣,送酒一

🍍菠蘿咕嚕肉 $138

🦤招牌鹹鵝 (例牌) $158

🥘豉椒炒蜆 時價
炒蜆無沙係基本,每粒蜆肉都好飽滿,鮮甜入味,而且炒得夠亁身,有鑊氣,送酒一流!

🦪蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌 時價
貴妃蚌好厚肉,爽甜彈牙,配埋鋪得滿滿嘅蒜蓉同粉絲,好惹味!
2023-02-08
2023-02-12 96 瀏覽
入得三聖 唔可以唔食小炒海鮮🦞棠記係朋友推薦 加工同小菜都出色我地6點幾入到去 好彩仲有位兩個人嗌咗兩個飯同四個小菜食完勁飽好滿足 下次可以試其他餸🔺豉椒炒蜆豉椒炒得好香 蜆鮮甜惹味味道少少辣 乾淨無沙 飽滿大大碟🔺菠蘿咕嚕肉咕嚕肉皮脆 肉半肥瘦 岩岩好 無乜骨 伴碟既燒菠蘿幾甜幾好食酸甜漿可以做到拉絲效果 果然成為必點小菜 ❛˓◞˂̵✧🔺椒鹽酥炸鮑魚嗌一人一隻過下口癮平日好少食炸鮑魚估唔到咁食係好好食 炸完好香椒鹽味好出 鮑魚新鮮爽口彈牙🔺炸BB鴿炸到外脆內嫩 本身已經好入味咬落好有肉汁 可以加埋喼汁或者淮鹽一齊食💬如果想海鮮加工都可以自己拎海鮮黎 加工費$75/斤
入得三聖 唔可以唔食小炒海鮮🦞
棠記係朋友推薦