2023-07-26 207 瀏覽
今日去完黃金海岸玩之後就過左三聖食小炒🤤🤤已經第二次嚟呢間棠記啦 疫情時候冇乜人,而家已經要排隊啦🔥🔥🤣🤣菠蘿咕嚕肉外皮炸得好脆💯💯d豬肉又唔會好柴 肥瘦岩岩好🍍🍍個波羅好特別 佢用左火槍燒一燒先 本身個波羅都好甜!! 好食!西蘭花炒蝦球🥦🦐🦐蝦好彈牙爽口 西蘭花軟硬適中 仲加左青椒落去🫑咩口感都有 又爽又脆又彈牙!不過係咸左少少🤘🏻最後再加左個腐乳炒通菜🥗🥗通菜好新鮮 不過唔夠腐乳香 比較似蒜蓉炒 但係好爽甜 整體間餐廳價錢有少少貴 但三聖來講可以接受的👅👅

整體間餐廳價錢有少少貴 但三聖來講可以接受的👅👅
2023-07-22 157 瀏覽
屯門三聖邨一向都多人來食海鮮🦞今次來附近沙灘玩,可惜屋企人敏感,唯有試下小炒先🫢呢間都幾多人幫襯!菠蘿咕嚕肉$138先講咗碟菠蘿咕嚕肉先,賣相靚仔!每件肉都炸到脆卜卜,梅頭肉口感超正,每件咕嚕肉都被甜酸汁均勻包裹,火喉十足,甜酸度適中,伴碟仲有新鮮菠蘿🍍用火燒過既焦甜令人食完一舊又一舊!金銀蛋扒時蔬$98想食得健康d可以叫呢個,金銀蛋平均分佈係成碟菜上面,菜既份量好多,既嫩口,又不會太油膩!西蔅花炒蝦球$128🍤蝦球粒粒都好大粒唔道好襯西蘭花🥦小炒火喉十足,屋企人都食得好滿意!一邊食,一邊眼見有好多街客自己買海鮮去加工,下次如果一大班朋友來都可以試試!
屯門三聖邨一向都多人來食海鮮🦞

菠蘿咕嚕肉$138

金銀蛋扒時蔬$98

西蔅花炒蝦球$128🍤

蝦球粒粒都好大粒
唔道好襯西蘭花🥦

小炒火喉十足,屋企人都食得好滿意!

• 菠蘿咕嚕肉
2023-07-20 113 瀏覽
朋友在三聖邨附近上班,記得去年和朋友來過棠記海鮮小廚吃飯,今次當然要帶這位在附近上班的朋友來試試。菠蘿咕嚕肉上次印象最深是菠蘿咕嚕肉,因為這裡是用新鮮菠蘿,賣相相當不錯,所以再到訪這裡決定要encore。菠蘿非常鮮甜而且沒有揸👍🏼 咕嚕肉酸酸甜甜很開胃,本來不打算吃飯的我們也不禁為了這個菠蘿咕嚕肉而叫白飯。西蘭花炒蝦仁蝦仁超大粒,而且爽口彈牙,份量亦慷慨,加上我和朋友最愛吃西蘭花🥦,這個配搭完全沒有挑剔的空間金銀蛋莧菜上湯浸莧菜不油膩,女生最愛😊咸蛋和皮蛋都非常足料,加上粒粒蒜子,清淡得來都很美味。

西蘭花炒蝦仁

金銀蛋莧菜

2023-07-15 102 瀏覽
入得屯門三聖邨,梗係要食海鮮啦!今次係我第一次入三聖,所以求其搵咗一間入去試吓😬間餐廳都幾闊落,入面有啲大枱,啱晒成班人嚟一齊嗌下海鮮飲下啤酒😬見OpenRice 個個都嗌咗一碟菠蘿咕嚕肉,所以我都嗌咗一碟,除此之外,仲叫咗一個西蘭花炒魷魚同埋炒通菜🫶🏻先講咗碟菠蘿咕嚕肉先,佢嘅菠蘿唔係就咁罐頭菠蘿咁簡單,而係有一個真菠蘿放喺隔離🤪個菠蘿面頭有輕輕燒過🙈咬落去係非常多汁仲要好甜😍 而啲肉都炒得啱啱好,落唔會話肉質好柴,個表面仲脆脆地😆而個西蘭花炒魷魚都幾好食,魷魚係好新鮮,咬落去彈牙得來唔會太Un,味道好鮮甜🧡啲西蘭花唔會炒到好淋,咬落去都仲係好爽口😋最後一樣就係個鹹魚茸炒通菜,個通菜非常嫩口,咬落去唔會有渣,唔會好乾,加埋啲鹹魚蓉食落就好香口,用嚟撈飯一流🤪整體嚟講我覺得呢間啲嘢食都幾好食,如果下次嚟嘅話應該要帶多啲friend嚟,咁就可以share啲海鮮一齊食🧡

2023-07-12 70 瀏覽
講起三聖,第一時間會諗起食海鮮🦞但其實小炒都絕對唔失禮!今次兩個人去左棠記叫左3個餸,份量好足又有鑊氣😳菠蘿咕嚕肉$138 賣相好靚,真係會切左菠蘿係旁邊,唔係採用罐頭菠蘿,咕嚕肉炸得岩岩好淡淡肉唔會好厚粉👍🏻好好食 好開胃金銀蛋肉鬆扒時蔬$98 想食得健康d可以叫呢個,份量好多,成碟都好有鑊氣西蘭花炒蝦球$128蝦球有5粒左右,粒粒都好大粒😛唔道好襯西蘭花小炒都做得咁唔錯既話,相信佢煮海鮮應該都唔差,邊食都邊見到有好多客買料去加工,下次值得一試👍🏻
講起三聖,第一時間會諗起食海鮮🦞但其實小炒都絕對唔失禮!

今次兩個人去左棠記叫左3個餸,份量好足又有鑊氣😳

金銀蛋肉鬆扒時蔬$98
想食得健康d可以叫呢個,份量好多,成碟都好有鑊氣

西蘭花炒蝦球$128
蝦球有5粒左右,粒粒都好大粒😛唔道好襯西蘭花

【屯門三聖邨.鑊氣小炒. 菠蘿咕嚕肉🍍】 打冷店除咗講求鑊氣之外,仲食緊個氣氛!一班人一齊食,特別有一番風味🤤 三聖邨最出名就係海鮮,呢間打冷店除咗小菜正之外,仲可以自己帶海鮮加工😚✨菠蘿咕嚕肉($138)一上菜見到啲菠蘿左左右右咁排係到好特別!菠蘿仲要用明火微微燒一燒咁,但食落原來係常溫🤣 咁樣比平時撈埋一齊反而可以作解膩之用。咕嚕肉就熱辣辣,外脆內軟,啖啖肉,味道酸酸甜甜好惹味,口感又正😋✨招牌小炒皇 ($128)呢到菜一上枱就已經覺得鑊氣十足!韮菜炒得好香,成碟份量又好多!入面夾雜住魷魚、蝦、大蝦米,腰果等一齊爆香再一齊炒,食到停唔到😍✨鹹魚茸牛肉炒通菜 ($98)食完肉就要食埋菜平衡番!估唔到都一樣大碟,通菜夾住鹹魚香味,好惹味。而面頭嘅牛肉舊舊都大大塊,又夠淋,夾埋一齊好滿足✌🏻————————————————————————💰加一:❌⏰限時:❌
【屯門三聖邨.鑊氣小炒. 菠蘿咕嚕肉🍍】

✨菠蘿咕嚕肉($138)
菠蘿咕嚕肉

✨招牌小炒皇 ($128)
招牌小炒皇

✨鹹魚茸牛肉炒通菜 ($98)

————————————————————————
💰加一:❌
⏰限時:❌
2023-07-11 149 瀏覽
一大班人食飯去左食海鮮,人多可以叫多啲唔同海鮮一齊食好開心,今次仲叫左啲系屋企唔會煮嘅餸菜😆我地系三聖買完海鮮就揀咗棠記加工,全部都大大碟,個個都食到讚唔停口😁海鮮新鮮,鑊氣好夠!🍴椒鹽賴尿蝦好大隻又啖啖肉,仲好香口,想食多隻都無,真系回味無窮!🤤🍴龍蝦芝士伊麵龍蝦鮮甜爽滑,啲麵索哂龍蝦湯汁仲有濃濃既芝士,好多汁好芝味呀😆🍴菠蘿咕嚕肉每枱都必點呢個菜,好小見菠蘿切片成塊上碟成個菠蘿船咁好特別😋菠蘿好新鮮煎左仲好香甜,咕嚕肉唔太多粉,酸酸甜甜好開胃🍴豉椒聖子米粉底平時聖子都系就咁炒,加埋米粉又變咗個新菜式🤩米粉煎過好脆口,撈埋啲豉椒汁一齊食好惹味🍴酥炸生蠔🦪生蠔大大隻,炸粉份量剛剛好,一上枱熱辣辣好脆口好鬆脆呀,即刻要Encore多一隻!

🍴椒鹽賴尿蝦
好大隻又啖啖肉,仲好香口,想食多隻都無,真系回味無窮!🤤

🍴龍蝦芝士伊麵

🍴菠蘿咕嚕肉

🍴豉椒聖子米粉底

🍴酥炸生蠔🦪

• 椒鹽瀨尿蝦
🌟嚟到屯門三聖,好浪漫咁喺青山灣泳灘睇完日落,諗住喺附近搵餐廳食吓🌟見到OpenRice呢間棠記好多人食,於是入去試吓🌟我哋兩個人總共叫咗三個小菜🥦🦐西蘭花炒蝦球 ($128)👍🏻上到枱嚟到嘅份量好大碟👍🏻有好多好大粒嘅蝦球,同埋喺側邊伴碟嘅西蘭花👍🏻蝦球大粒,爽彈,新鮮👍🏻西蘭花處理得好好,完全冇草青味👍🏻清淡調味,好食🍍菠蘿咕嚕肉 ($138)👍🏻差唔多係每台必點,好推薦👍🏻嚟到嘅份量,都係好大份👍🏻咕嚕肉選咗用梅花肉,唔會過肥,肉質都唔會過鞋口👍🏻咕嚕肉果嘅粉漿,又唔會太厚,所有嘢都恰到好處啱啱好👍🏻調嘅醬汁酸甜度,同濃稠度都啱啱好,喺夏天食更加開胃👍🏻最欣賞嘅係側邊嘅菠蘿👍🏻師傅會喺上枱嘅時候用火燒一燒,完全帶出咗菠蘿本身嘅甜味,加上揀嘅菠蘿好高質,好多汁,好甜👍🏻好食!好食!好食!😋百花蜜安格斯牛仔粒 ($128)👍🏻牛仔粒係用上安格斯牛肉,牛肉嫩滑,大火炒完之後絕對唔會韌,火力控制既功力好正👍🏻仲有黑椒薯仔粒👍🏻用百花蜜同埋黑椒嘅調味,好惹味得來又好香甜🍚白飯($15) -第一次見用撥仔兜咁樣上枱嘅白飯-煮出嚟真係飯香比較重,飯粒乾身,較粒粒分明🌟食緊飯嘅期間,見到好多人都

🌟見到OpenRice呢間棠記好多人食,於是入去試吓

🌟我哋兩個人總共叫咗三個小菜

🥦🦐西蘭花炒蝦球 ($128)

👍🏻上到枱嚟到嘅份量好大碟

👍🏻有好多好大粒嘅蝦球,同埋喺側邊伴碟嘅西蘭花

👍🏻蝦球大粒,爽彈,新鮮

👍🏻西蘭花處理得好好,完全冇草青味

👍🏻清淡調味,好食

🍍菠蘿咕嚕肉 ($138)

👍🏻差唔多係每台必點,好推薦

👍🏻嚟到嘅份量,都係好大份

👍🏻咕嚕肉選咗用梅花肉,唔會過肥,肉質都唔會過鞋口

👍🏻咕嚕肉果嘅粉漿,又唔會太厚,所有嘢都恰到好處啱啱好

👍🏻調嘅醬汁酸甜度,同濃稠度都啱啱好,喺夏天食更加開胃

👍🏻最欣賞嘅係側邊嘅菠蘿

👍🏻好食!好食!好食!

😋百花蜜安格斯牛仔粒 ($128)

👍🏻仲有黑椒薯仔粒

👍🏻用百花蜜同埋黑椒嘅調味,好惹味得來又好香甜

🍚白飯($15)

-第一次見用撥仔兜咁樣上枱嘅白飯

-煮出嚟真係飯香比較重,飯粒乾身,較粒粒分明

🌟食緊飯嘅期間,見到好多人都入嚟攞海鮮加工

🌟見到海鮮加工嘅價錢,一啲都唔掠水,明碼實價,搞到我都好想下一次去隔離街市買啲新鮮嘅海鮮入嚟代整

2023-07-06 83 瀏覽
🎈棠記海鮮小廚 (屯門)😋好味指數:4/5🤩推薦指數:4/5朋友打完波好攰 就咁係附近搵下有咩野食🤓 見到周圍有好多間食海鮮同小炒嘅餐廳 就是但簡左一間入去食😗🍀避風塘炒蝦最好食係依個 避風塘炒得好香 配飯一流 味道夠香濃☺️🍀菠蘿咕嚕肉咕嚕肉份量都吾少 味道正常 吾會太硬 幾開胃😀 菠蘿切開左一粒粒 有返少少擺盤😌🍀金銀蛋時菜一大碗 兩個人食好足夠🤫 材料都算多 味都唔錯😄🍀豉椒炒蜆味道唔夠濃 偏淡 食落似少鹽餐咁 如果味道可以濃返啲會好食啲😌
🎈棠記海鮮小廚 (屯門)
😋好味指數:4/5

🍀金銀蛋時菜
一大碗 兩個人食好足夠🤫 材料都算多 味都唔錯😄

🍀豉椒炒蜆
2023-07-04 83 瀏覽
今日入屯門同朋友去左三聖食飯,揀左間小炒餐廳坐,見餐廳有小炒同海鮮,選擇都唔少。🌟蝦仁炒西蘭花夠鑊氣!新鮮的蝦仁經過短暫的快炒,爽滑鮮甜,完全保留了其鮮嫩口感,與西蘭花的清爽口味相得益彰,淡淡的蒜末和蔥段香味,增添了豐富的層次感。🌟菠蘿咕嚕肉賣相好吸引,嫩滑的炸豬肉塊裹上酸甜可口的醬汁,再加入菠蘿和甜椒,好有食慾感。咕嚕肉的外皮炸得酥脆,內裡則保持了肉質的鮮嫩。菠蘿的清新酸甜與豬肉的鮮美完美融合,令人食指大動。🌟椒鹽九肚魚新鮮的九肚魚炸至金黃色,口感鮮美、肉質緊實。搭配上香脆可口的椒鹽調料,使得魚肉更顯鮮美。三款小菜都幾地道,味道唔差,食材亦新鮮好味,最重要係價錢好經濟。

🌟蝦仁炒西蘭花

🌟菠蘿咕嚕肉

🌟椒鹽九肚魚

• 菠蘿咕嚕肉
  • 椒鹽九肚魚
一諗到食海鮮就肯定走唔甩西貢鯉魚門🦞但其實有唔少人都會特登入屯門三聖食海鮮🦐因為佢地都近海而且都有十分之新鮮既海產,價錢同份量方面個人覺得仲抵食啲添😍。🐒豉油王大蝦今次嗌左4款小菜,不過重點推介肯定係呢碟豉油王大蝦🍤我地雖有然係晏晝時間去,但佢地既大蝦我都好肯定係非常新鮮,因為肉質十分彈牙😋而又炒得好惹味🌶️。🐒豉椒炒蜆🐒菠蘿咕嚕肉💰$138🐒金銀蛋肉鬆扒時菜💰$98另外嗌既嘅3款小菜都係大排檔必嗌名物黎,用黎送飯一流😍而特別既係佢地既菠蘿咕嚕肉用左鮮菠蘿🍍估唔到即使係午飯時間,呢間小店都可以炒得出係大酒樓既鑊氣🔥果然高手係民間。🐒白飯💰$15🐒可樂(枝)💰$15

🐒豉油王大蝦

🐒豉椒炒蜆

🐒菠蘿咕嚕肉💰$138

🐒金銀蛋肉鬆扒時菜💰$98

🐒白飯💰$15
🐒可樂(枝)💰$15
📍「棠記海鮮小廚」- 屯門今次食食食之旅黎到屯門三聖邨😌一講起三聖邨,大家就一定會諗起食海鮮🐙🦑🦐🦞🦀🐟今次我哋一反傳統,搵間餐廳試吓佢哋嘅中式小炒掂唔掂先😎📷餐廳位於屯門三聖邨,係輕鐵「三聖」站行10分鐘左右就到😗餐廳分開咗兩邊,都幾大,可以容納唔少客人,裝修就典型中式餐廳格局,勝在冷氣都好夠,唔會太熱🤣🍴菠蘿咕嚕肉🍍💰HK$54✨推薦指數:6.5/10聽講呢道係招牌菜,而👧🏻亦好中意食咕嚕肉,所以就試一試好唔好食👅咕嚕肉炒到呈橙紅色,配有三色椒🫑同洋蔥🧅,仲有大大塊菠蘿🍍,賣相幾好👍🏻🤗食落咕嚕肉嘅汁酸甜適中,份量都幾多,不過食落比較厚粉食,唔覺有太多肉,有啲切得比較細件,而且肉質偏乾身😕菠蘿🍍有燒過,食落好甜,食個陣唔會好熱😗🍴招牌小炒皇💰HK$128✨推薦指數:7/10小炒皇都係食中菜必嗌😝同樣都係好大碟,炒到上嚟熱辣辣,感覺幾有鑊氣🔥食落韭菜無乜渣幾爽口,海鮮上用咗蝦仁同魷魚,份量唔算多,蝦仁都算彈牙,魷魚就切得比較幼身唔係好有咬口😛蝦乾同白飯魚炸得幾脆身,不過蝦就無乜味😗腰果就俾得勁慷慨,炸到脆卜卜夠哂香口🤩😙🍴金銀蛋肉鬆扒時蔬💰HK$98✨推薦指數:7/10呢款係比較健康
📍「棠記海鮮小廚」- 屯門

今次食食食之旅黎到屯門三聖邨😌

🍴菠蘿咕嚕肉🍍
💰HK$54
✨推薦指數:6.5/10
菠蘿🍍有燒過,食落好甜,食個陣唔會好熱😗

🍴招牌小炒皇
💰HK$128
✨推薦指數:7/10
小炒皇都係食中菜必嗌😝
同樣都係好大碟,炒到上嚟熱辣辣,感覺幾有鑊氣🔥
腰果就俾得勁慷慨,炸到脆卜卜夠哂香口🤩😙

🍴金銀蛋肉鬆扒時蔬
💰HK$98
✨推薦指數:7/10
呢款係比較健康嘅選擇😂
莧菜嘅份量好多,食落唔會話好咸好重味,湯底算係清淡,鹹度正常😙皮蛋比較少,咸蛋味亦都已經岀哂,肉鬆扒我估係指肉碎,份量就較少,但有紅蘿蔔同菇配搭,係多菜少肉嘅選擇🤣
即使唔係住大西北 都知道屯門三聖邨係出名 食海鮮 正宗小炒風味 海鮮又新鮮🦞 仲有海鮮加工服務🤩 今次試下入少少既棠記 入面簡單茶餐廳裝修格局 坐得都幾舒服菠蘿咕嚕肉 $138舖頭既招牌菜✨ 外脆內軟 無骨啖啖肉 口感鬆化 糖醋甜而不膩 甜酸汁包裹住咕嚕肉 夠哂開胃!不得不提個菠蘿 微微燒左表面 咬落鮮甜多汁🍍 必點!豉椒炒蜆 時價+$75/斤加工費蜆肉大隻新鮮 無沙 非常鮮甜 加上香濃豉椒汁炒得火喉十足 成道菜十分配合豉油王琵琶蝦 時價+$75/斤加工費大大隻蝦🦐 蝦殼脆口 吸收哂醬汁精華 蝦肉鮮甜彈牙 開邊炒特別香口惹味 金銀蛋肉鬆扒時菜 $98份量超多超足料 加上肉碎皮蛋雞蛋既湯底特別鮮甜 食埋個菜解膩就岩岩好😋茶位 $5棠記海鮮小廚📍屯門三聖村豐漁樓地下10-11號

菠蘿咕嚕肉 $138

豉椒炒蜆 時價+$75/斤加工費

豉油王琵琶蝦 時價+$75/斤加工費

金銀蛋肉鬆扒時菜 $98

茶位 $5

棠記海鮮小廚
📍屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
2023-06-29 75 瀏覽
三聖邨,著名嘅海鮮街,有唔少人喺附近嘅海鮮檔買料去餐廳加工。棠記係一般大排檔格局,擺碟比我想像中有心思。我哋叫咗兩款海鮮同小炒,份量慷慨,食到飽飽咁離場👼🏻 🦐 豉油王大蝦 🤤香口惹味之選,用口剝殼會加倍幸福😋 連蝦殼都勁入味,蝦肉彈牙,推薦菜式之一。🦐 菠蘿咕嚕肉 🤤擺碟有心思,居然係用新鮮菠蘿,仲輕輕火灸過。咕嚕肉皮脆肉滑,味道唔算驚為天人,但一定唔會失望。🦐 豉椒炒蜆一粒沙都冇,豉椒醬汁帶一點甜。🦐 金銀蛋覓菜菜汁清新好飲,份量超級多,覓菜新鮮而且煮得啱啱好。

🦐 豉油王大蝦 🤤

🦐 菠蘿咕嚕肉 🤤

🦐 豉椒炒蜆
一粒沙都冇,豉椒醬汁帶一點甜。

🦐 金銀蛋覓菜
菜汁清新好飲,份量超級多,覓菜新鮮而且煮得啱啱好。
講起食海鮮,唔知你會唔會諗起三聖呢?三聖有一條海鮮大街,大家可以即揀即劏,再去附近嘅大排檔即煮即食,絕對係港版築地海鮮市場呀!但如果想化算啲,推介屯門三聖嘅棠記海鮮小廚,直接去餐廳再揀海鮮同落單,同樣食到舔舔脷呢!豉油王琵琶蝦琵琶蝦大大隻,而精粹在於炸到脆卜卜又吸晒醬汁嘅蝦殼,最正一定要用手食,慢慢啜晒醬汁,再嘆埋彈牙又入味嘅蝦肉。至於蝦頭教有唔少蝦膏,非常鮮甜!食到最尾,記住唔好放過自己隻手指,要盡情啜埋佢呀!豉椒炒蜆首先一讚嘅係差唔多每隻蜆都帶有蜆肉,絕對唔會偷工減料。至於炒蜆夠鑊氣,蜆肉份量十足,粒粒都漲卜卜,非常鮮甜,加上豉椒汁,真係非常惹味!至於索晒醬汁精華嘅彩椒同洋蔥,都非常入味。菠蘿咕嚕肉嚟到棠記海鮮小廚,除咗海鮮之外,菠蘿咕嚕肉都係餐廳名物之一。咕嚕肉炸到鬆脆可口,而脆卜卜嘅外皮亦沾滿開胃嘅甜酸汁,而醬汁嘅濃稠度仲可以呈現拉絲嘅效果添,加上帶有微酸嘅新鮮菠蘿相得益彰!蒜蓉炒白菜仔最後,綠色嘅選擇就係蒜蓉炒白菜仔。蒜蓉味香濃,白菜仔新鮮翠嫩。

豉油王琵琶蝦

豉椒炒蜆