2024-01-29 262 瀏覽
與兩位好友聚會總是有聊不完的話題,之前在大角咀吃過晚飯仍然意猶未盡想續攤,就帶她們來到這區的人氣甜品店繼續我們未完的對話 桂花花釀丸子湯圓 $42養生的好友選來口味清甜的桂花花釀丸子湯圓,粒粒桂花及桂花糖煮成糖水基底再加入湯圓烹煮,淡淡的桂花香氣跟香甜的味道,湯圓煙韌好吃,整份甜品不會太甜反而帶種清新感覺~椰芋 $49自己就選了這個人氣之選:椰芋!一碗有齊芋圓、地瓜圓、紫薯圓、丸子、西米、紅豆、寒天跟海底椰加上椰漿,用料跟口感同樣豐富,而且每款配料都是各有特色,加熱後椰漿的椰香更重,三色圓煙韌Q彈,紅豆綿密,大大塊海底椰肉感覺有被滋潤到,冬日必食之選開心果心太軟配乳酪雪糕 $69愛吃開心果的好友就揀選了店家的最具人氣甜品,以開心果代表朱古力製成的心太軟,切開即如瀑布般流出開心果內餡流心,味道天然且香濃;面層加入白朱古力漿增添香甜感!旁邊帶酸甜的乳酪雪糕,交替著吃就不會感到膩,兩款味道非常配,難怪有這麼多人點這個!不過要留意一下這道甜品的心太軟是下單即焗製,所以等候時間也會較長啊~餐廳處於新樓盤旁邊,坦白說晚上這街道實在寧靜沒有多少人經過,但這店門內門外總是人頭湧湧的;裝潢以簡約工業風為
桂花花釀丸子湯圓 $42
椰芋 $49

開心果心太軟配乳酪雪糕 $69

餐廳處於新樓盤旁邊,坦白說晚上這街道實在寧靜沒有多少人經過,但這店門內門外總是人頭湧湧的;裝潢以簡約工業風為主軸,牆上掛有不少插畫作點綴,採用落地玻璃以增加空間感;全店容納客人數量也接近三四十個,座位之間不算逼狹能好好跟三五知己或家人來邊吃邊聊
已經到訪過店家兩次了,蠻喜歡這裡的因為吃過晚餐後走過幾條街就有一間味道很有質素而且環境不錯的甜品店,加上這裡的甜品種類非常多元化,中式西式台式的也有,而且每款賣相吸引又IGable,總有一款合心意的~
2023-10-25
4天前 0 瀏覽
同朋友食完飯, 仍然以猶未盡,決定去大角咀人氣甜品店繼續我哋未完嘅說話😝 門外多人排隊,好彩我哋等咗10分鐘就可以入座。 我哋選咗爆谷芭菲杯, 荔枝玫瑰芭菲杯,朱古力窩夫格餅🧇配乳酪雪糕🍦和朱古力心太軟配乳酪雪糕。*爆谷芭菲杯🍧除咗乳酪雪糕和迷你甜筒外,當然有香脆爆谷,更有海鹽焦糖脆脆和粟米片, 淋上焦糖醬, 多重口感堆疊,令人不能停下來,一啖一啖繼續食👍*荔枝玫瑰芭菲杯🍧杯裏面有乳酪雪糕 和迷你甜筒外,仲有香甜嘅荔枝椰果和荔枝原粒, 仲有脆卜卜嘅粟米片, 口感豐富。最後淋上 香濃嘅荔枝玫瑰醬,美味可口。 由於乳酪雪糕甜甜酸酸,不會覺得甜膩。 不妨一試!*朱古力窩夫格餅配乳酪雪糕窩夫格仔餅散發出香濃嘅朱古力味, 外脆內軟, 配上酸甜乳酪雪糕和淋上桂花蜜糖, 香甜清新。心太軟和乳酪雪糕一齊食, 一熱一冷 冰火交融, 冇得挑剔,好好味😍*朱古力心太軟配乳酪雪糕心太軟系列,除咗最基本嘅朱古力外,仲有阿華田,開心果,紫薯味。 不過,朱古力控嘅我,當然揀返朱古力味心太軟。 熱辣辣嘅心太軟外脆內軟,切開朱古力醬好似瀑布慢慢流出,睇到都賞心樂事,朱古力味濃,入口即溶,甜度適中,唔會覺得甜膩,配埋酸甜

*爆谷芭菲杯🍧

*荔枝玫瑰芭菲杯🍧

*朱古力窩夫格餅配乳酪雪糕

*朱古力心太軟配乳酪雪糕
心太軟系列,除咗最基本嘅朱古力外,仲有阿華田,開心果,紫薯味。 不過,朱古力控嘅我,當然揀返朱古力味心太軟。 熱辣辣嘅心太軟外脆內軟,切開朱古力醬好似瀑布慢慢流出,睇到都賞心樂事,朱古力味濃,入口即溶,甜度適中,唔會覺得甜膩,配埋酸甜乳酪雪糕,冷暖交融,更滋味😌
朱古力窩夫夾餅配乳酪雪糕
爆谷、 荔枝玫瑰芭菲杯
朱古力心太軟配乳酪雪糕
2024-05-01
朱古力窩夫夾餅配乳酪雪糕
爆谷、 荔枝玫瑰芭菲杯
朱古力心太軟配乳酪雪糕
4天前 0 瀏覽
開心果心太軟完全無開心果味。得個甜。叫左兩個芋圓甜品,20分鐘還沒有送上。最後說煲緊芋圓,最終該兩個會員甜品夾埋唔夠10粒芋圓而芋圓還只是暖的。店員的態度是沒有問題的,只係喺食物方面可以再改善一下。
開心果心太軟完全無開心果味。得個甜。

店員的態度是沒有問題的,只係喺食物方面可以再改善一下。
响大角咀附近食完韓燒,上網search見呢間多好評專登行幾條街過去,去到前面有幾個人排,我地就跟住排,入面其實有一排bar枱位唔知點解唔俾人入,等等下突然落好Q大雨,排前面有2個人入左去佢門口位有張2座椅好明顯係俾人等位坐嘅,但個態度照差嘅女人趕返果2個人出左要人响出面等,跟住佢門口位係有避雨位嘅,但佢都唔俾人企,個位係好闊落嘅,就算企2個人都不會阻礙出入(佢有借把摭俾我地嘅)。跟住有位喇,一開門就勁趕咁問我地食咩即刻落單先,落勁大雨拎住摭你又冇俾餐牌我,我地一定諗左食咩啦,跟住話入去坐低先,一坐低又即刻問,餐牌都未睇,跟住佢話有限時乜乜差差,已經聽唔入耳唔想理佢(當時出面係冇人等,係 冇 人 等).叫完之後,野開始黎,大約入坐10min 左右野未黎哂嘅時候,我地加個芒果冰,個女人再remind我地夠鐘要即刻起身(出面係冇人等,仲有吉枱嘅),如果呢個係老板,我真係祝你好生意呀!食物方面: 開心果綿綿冰係真材實料,好濃開心果味,冰都好綿,但$118 size係手掌咁大,性價比低,芒果冰 size就大好多,但係假芒果味。另外叫左蜜桃芭菲同爆谷芭菲,橙味朱古力心太軟,仙草芋圓正常ok的,佢配
食物方面: 開心果綿綿冰係真材實料,好濃開心果味,冰都好綿,但$118 size係手掌咁大,性價比低,芒果冰 size就大好多,但係假芒果味。另外叫左蜜桃芭菲同爆谷芭菲,橙味朱古力心太軟,仙草芋圓正常ok的,佢配D乳酪雪糕ok好食。
但絕對沒有出色的食物加極度惡劣嘅服務態度,如果好似我今日咁犯賤就去試下 (不吐不快)
2024-04-27
宵夜
心太軟、乳酪雪糕👍🏻👍🏻Popcorn 好食但太甜芒果西米果啲 麻麻地 唔推介當日好似冇開冷氣咁 焗焗地而其中一位女職員唔知係米老闆娘(喺樓面、會收銀)態度好西, 反之 近廚房既妹妹有禮貌好多。
心太軟、乳酪雪糕👍🏻👍🏻
Popcorn 好食但太甜
芒果西米果啲 麻麻地 唔推介

當日好似冇開冷氣咁 焗焗地
2024-04-16
抹茶控必叫!濃郁抹茶心太軟 呢日同同事打完邊爐,打算嚟個飯後甜品!一嚟到就見到超多人,等咗十幾分鐘先有位。一坐底,作為抹茶控嘅我就叫咗宇治抹茶心太軟配乳酪雪糕🍵🍦!店員就話因為雪糕機壞咗,所以雪糕另上🥲,不過味道整體係好滿意!一切,抹茶漿流曬出嚟🤤🤤,抹茶唔會話去到死甜程度,但如果冇咁甜嘅話就更加perfect😋! 而乳酪雪糕方面,酸甜度啱啱好,質感唔硬,易入口!唔錯!下次嚟希望可以打個靚卡🤩
抹茶控必叫!濃郁抹茶心太軟

下次嚟希望可以打個靚卡🤩
我並非重度芫茜控但非常鍾意芫茜香味食飯麵、火鍋有佢會覺得生色不少之前亦食過芫茜味pancake 覺得唔錯接受到於是今次就嚟到想甜嚐甜試下佢哋嘅愚人節限定甜品——芫茜心太軟食完嘅感覺係嘩 係打大佬!一切開個心太軟 啲茜汁馬上傾流而出入面有茜菜碎茜味非常濃郁因為實在太茜同冇乜甜味 完全唔可以稱為甜品😆但食完會想再食覺得唔夠喉一部分原因係個心太軟太細個了另外係因為味道好特別 受到衝擊之餘會好奇想繼續試至於酸味重嘅乳酪雪糕我覺得係另一道甜品嚟唔可以同個心太軟一齊食 味道唔夾我感覺似係 為咗令佢似返一道甜品 所以先加埋個雪糕🤣雪糕旁邊圍咗幾條芫茜 我試過一齊食 亦覺得唔算太夾反而啲芫茜同個心太軟食就夾啲我會建議不如唔要個雪糕 整大啲個心太軟反正唔好芫茜嘅點都唔會嗌嚟食咁不如茜到盡頭畀芫茜控盡情回味當日去食 都有唔少人專情嚟試呢個心太軟不如唔好一年先出一次出密啲好嗎🤣🤣
我並非重度芫茜控
但非常鍾意芫茜香味
食飯麵、火鍋有佢會覺得生色不少
之前亦食過芫茜味pancake 覺得唔錯接受到

不如唔好一年先出一次
出密啲好嗎🤣🤣
2024-04-01
下午茶
諗住下晝同啲同事一齊食個tea就叫左外賣自取。同事叫左黑芝麻湯圓、桂花小丸子,我就叫左個芒芋,見佢要$52都估計佢唔差🤔點知一食落去冇耐就開始有怪味,唔明點解同楊枝甘露類似既甜品都可以整到咁樣,覺得失望兼嘥錢,同事叫既甜品食完既評價都只係話普通,難怪我去到拎外賣嗰陣完全冇人堂食,成間鋪得我一個客等外賣嗰陣,喺度同啲店員你眼望我眼🤐如果有得揀,都係去鴻福堂買支楊枝甘露飲好過,啲冇心做既鋪頭遲早執笠🌚
諗住下晝同啲同事一齊食個tea就叫左外賣自取。
2024-02-28
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2024-02-23 78 瀏覽
平時都好少寫食評,今次真係好經典,嗰個唔知女職員定係老闆11:00到就話乜嘢都冇,跟住就話最好你外賣杯雪糕,跟住梳化等位又話唔俾坐,出面冇人等佢話佢比外賣,有枱又唔俾人。從來都未試過咁受氣呢啲咁嘅舖頭唔知點解仲可以營業,既然你舖頭乜都冇,咁你一係就話11:00閂門,去到態度又超差真係以後都唔會幫襯!
2024-02-06 80 瀏覽
~ Marshmallow Waffle, served with Honey, and Frozen Yoghurt ~ Caramel Waffle, served with Popcorn, and Frozen Yoghurt•Our experience with the desserts at this dessert shop was a straightforward affair. The marshmallow waffle, drizzled with honey, showcased a commendable balance 🍯🧇. The marshmallows added a pleasant gooey texture, while the honey provided a subtle sweetness. However, the waffle itself fell short of expectations, arriving at our table at room temperature rather than warm 🥺. The ca

The caramel waffle, adorned with popcorn 🍿, featured a satisfactory combination of flavours. The caramel offered a rich sweetness, complementing the crunch of the popcorn 👍🏻. Similar to its counterpart, the waffle’s temperature was not optimal, lacking the comforting warmth that is expected 🫣.

2024-01-25
2024-01-06 109 瀏覽
12點close11點去食已經得幾樣嘢可以揀,話佢要11點就執嘢準備收工。勉強揀左一樣又話兩個人有低消,必須揀多一樣。香港d舖頭服務咁差有客都唔做唔怪得做唔落去啦
朱古力火鍋芝士火鍋就食得多🫕開心果味朱古力火鍋就肯定未食過啦呢個gimmick深深吸引咗本豬平安夜嚟試下特濃開心果朱古力火鍋 Pistachio Chocolate Fondue ($248/ 2人用)ξ( ✿>◡❛)個火全程都着 㷫住啲開心果朱古力醬愈煲愈香💚🍫而且呢幾日咁凍 個醬熱食真係好正🔥🍲開心果醬望落好綠好厚但其實yarm起上嚟薄薄地 係透嘅深綠色食落有開心果應有嘅咸咸地果仁味亦都有糖/朱古力溝咗啲甜味落去Fyi個醬食到最後啱啱好用哂所以都唔可以用得太放肆kekeke✧ 巴斯克芝士蛋糕可以加$10轉抹茶麻糬/斑斕麻糬本豬同朋友未試過原味所以冇轉質地半軟半硬拮落去會碎🧀面頭鋪咗少少杏仁增加層次🤏🏻🌰✧ 脆烤牛角包有兩嚿一人一嚿🥐上面有好多開心果碎粉但好易跌入面冇流心所以唯有擺落火鍋浸下味✧ 即焗窩夫格餅朋友記得想甜嘈甜本身都應該係出名食waffle🧇所以食嘅時候都如想像中咁脆脆地而且餐廳都撒咗好多開心果碎喺格格上面所以再撈埋開心果醬超滿足(=´ω`=)✧ 忌廉泡芙有兩粒同朋友一人分一粒應該係喺雪箱啱啱拎出嚟仲好實同有啲雪喺上面❄️不過本豬都係直接放佢落火鍋度煲熱keke✧ 乳酪雪
朱古力火鍋芝士火鍋就食得多🫕

✧ 即焗窩夫格餅
朋友記得想甜嘈甜本身都應該係出名食waffle🧇
所以食嘅時候都如想像中咁脆脆地
而且餐廳都撒咗好多開心果碎喺格格上面
所以再撈埋開心果醬超滿足(=´ω`=)

✧ 忌廉泡芙

✧ 乳酪雪糕
本豬覺得餐廳揀酸酸地嘅yoghurt雪糕係好明智🍦
因為開心果朱古力醬就算好食但點得耐都會膩
呢個時候就可以點下乳酪雪糕
酸酸地可以再開返胃~

✧ 棉花糖(4粒)

✧ 鮮果
切咗4粒蕉🍌同2粒士多啤梨🍓

✧ 茉莉茶🍵
雖然份量比較細仲要兩個人分
但搵個好似實驗室flask裝住幾得意🧪
而且有杯熱茶中和下朱古力嘅甜味幾好!
2023-12-24
特濃開心果朱古力火鍋
今次我去咗間名氣頗響嘅甜品店,心思思要試吓佢哋嘅招牌心太軟同乳酪雪糕。開心果心太軟配乳酪雪糕嗰盤,簡直係視覺同味覺嘅雙重享受。嗰心太軟包裹住滑溜溜嘅開心果醬,一切開,綠綠嘅醬流出嚟,好似翡翠噴泉咁,搞到我心都融埋。雪糕方面,濃郁真材實料嘅乳酪味道,不重不輕,啱啱好撫慰我嘅味蕾。轉個角,伯爵茶巴斯克芝士蛋糕就真係另一番風味。伯爵茶香氣悠長,蛋糕質感輕柔得嚟彈牙,令人食咗一啖又一啖。啲甜品插旗都同普通唔一樣,佢哋啲插旗又靚又有趣,一望就喺心頭留下印象。啊,甜品之間嘅小憩,就係要舒服、歡樂同滿足,呢度做到曬。無論係悠閒嘅氣氛,定係件件精美嘅甜品,每一次嘅品嘗,都係對幸福滋味嘅再發現。下次,我又會選擇呢裏,來一場味蕾嘅旅行。🍰🍨💖

2023-12-02 90 瀏覽
用餐前半小時已WhatsApp詢問是否可以走醬及配料,收到的回覆是OK。當用餐完畢準備埋單的時候,突然一位女員工以不禮貌的語氣,表示我不應該向其他客人說牛角包可以走醬及配料。我回覆她我沒有主動向其他客人說任何事情,只是他們坐在我對面,所以見到我個牛角包冇配料,就好不滿地向職員查詢為何對面客人可以走醬及配料。另外,我用PayMe埋單,男職員指示我掃Payme QR code 就可以,並沒有提示QR code上邊有一行小字,要輸入remark! 當我已經完成付款的時候,這位女職員突然又話要入remark, 怪我沒有看哪一行小字。哪⋯員工指示客人時,為何又不說呢,難得又是客人的錯?怪不得這裏咁多食評都係寫這裡有位不禮貌女員工,短短幾分鐘我就領教到了
哪⋯員工指示客人時,為何又不說呢,難得又是客人的錯?
2023-12-02
2023-11-17 108 瀏覽
已經唔係第一次食,因為欣賞佢既yogurt好味今次再去 令我十分失望既係收銀女店員既態度因為朋友生日 我地叫左一人一杯yogurt 我地想加枝蠟慶祝一下(問完其中一個店員話ok但要加$20)我地都ok最後比錢既時候 我地想用coupon(商戶合作)但收銀女店員告知唔用得 然後就接住用一個質問嘅語氣「你地落單之前有冇同店員講要用coupon ?呢度寫明要講左先可以用」事實上因為我地加左$20蠟燭 佢話係零售既item所以唔可以用coupon,係我地理解緊既同時,佢又用一個我地聽落好差既語氣再講「你哋用之前無講 咁我地咪提唔到你邊啲item唔用得囉」我同朋友簡直o晒嘴 用唔到coupon事小 但佢既態度(judge我地既語氣+怪我地錯)真係令到我地好唔愉快老實講 yogurt真係好好味 所以先會黎咁多次但係收銀女店員令我地真係唔想再黎了只係想係呢度反映返 最後員工態度有無改善我都唔care了因為唔會再幫襯

只係想係呢度反映返 最後員工態度有無改善我都唔
care了因為唔會再幫襯