餐廳: 怡紅院火鍋料理
資訊:

今個星期又凍番 又係時候打邊爐啦大家又有冇試過去青樓打邊爐呢?黎到門口 掛哂紅燈籠 已經充滿特色見到寫住「接客中」嘅牌 就梗係打開門睇下啦一入到去 見到連啲包廂都充滿中國特色 樓高兩層 一轉上去就見到「國色天香」四隻大字一坐低 店小二就俾張「賣身契」你 其實係menu黎又見到安全套包裝嘅濕紙巾就連drink list都係以前嘅春宮圖所有野都符合哂怡紅院呢個主題 睇得出餐廳嘅心思 玩味十足 不過而家去餐廳 最怕係只係打卡而食物麻麻好彩怡紅院食物質素都唔錯 睇得又食得【紅樓醉夢鴛鴦鍋 $528】蟹粉蟹肉竹笙濃湯素翅鍋 / 橙紅麻辣鍋一邊係林黛玉 一邊係賈寶玉人偶將湯淋喺佢地身上 等佢地一齊殉情 我地就有湯可以打邊爐啦打邊爐之前 可以先品嚐個素翅湯足料之餘 味道滋潤香濃由於我地懶 見到有咩拼盤即刻揀因為一次過可以試多幾款【你最牛拼盤 $488】澳洲和牛粒 精選手切騸牯牛 手切本地牛頸脊【四大冰美人拼盤 $488】萵荀絲 香辣海蜇 醬漬鮑魚 秋葵【四大丸王 $108】手打墨丸 手打蝦丸 怡紅丸 邪流丸 (各兩粒)【特色菜籃 $98】【自家製響鈴 $58】餐廳仲有一個小心思賣身契(menu)上有
今個星期又凍番 又係時候打邊爐啦
大家又有冇試過去青樓打邊爐呢?
黎到門口 掛哂紅燈籠 已經充滿特色

澳洲和牛粒 精選手切騸牯牛 手切本地牛頸脊

【四大冰美人拼盤 $488】
萵荀絲 香辣海蜇 醬漬鮑魚 秋葵

【四大丸王 $108】
手打墨丸 手打蝦丸 怡紅丸 邪流丸 (各兩粒)

【特色菜籃 $98】
【自家製響鈴 $58】

餐廳仲有一個小心思
賣身契(menu)上有個位可以寫對聯
上聯係「燈紅酒綠滾一滾」
如果你寫一個創意嘅下聯
而又被掌櫃挑選 就可獲贈精緻有酒精飲品一杯
我地太肚餓嘅關係 未諗到個下聯就趕住落單啦
整體用餐體驗好好 環境好之餘
食物質素都好唔錯 係同朋友相聚好地方
装修风格独特,对于火锅来说算是很新潮的选择火锅食材属于中上等,但价钱偏高,性价比见仁见智服务有待提高,最近遇到香港寒潮,店里冷气对着客人直吹,店员坚持不能调整。不论是上菜还是收碟子也是动作粗鲁全程黑面。中环的火锅店越来越多,这家可以尝试但绝对不算首选
装修风格独特,对于火锅来说算是很新潮的选择
火锅食材属于中上等,但价钱偏高,性价比见仁见智
中环的火锅店越来越多,这家可以尝试但绝对不算首选

2024-01-09 799 瀏覽
想試好耐嘅邊爐,因為裝修夠特別,餐牌又得意。叫左麻辣同椰子雞鴛鴦鍋,麻辣味道唔算太辣,可以接受嘅香辣,惹味👍🏻 d野食都新鮮,牛肉好味😋 有好多唔同類型嘅酒嗌,中西混合版邊爐。
2023-12-31
  • 醬料
  • 薯粉
  • 桂花蚌
  • 手切本地牛頸脊
  • 自家製黑松露蟹肉餃
2023-12-29 888 瀏覽
中環蘭桂坊SOHO一帶嘅食肆真係唔同啲,好似呢一間火鍋店由個名到裝修到食物都真係非常精彩美輪美奐。雖然冇影到裝修,但係睇啲餐具同埋嗰個醬油盤你就知呢間舖頭嘅老闆真係精心打造佢嘅火鍋店。打邊爐之前叫小食是常識,佢啲小食都好食,尤其鍾意佢個避風塘粟米同埋炸魷魚鬚,其實我哋叫咗好多嘢,不過OpenRice只可以upload 12張相,所以睇住呢啲先啦。火鍋配料質素睇呢三碟肉你就知一啲都唔野少啦,真係新鮮好味道。其他配料都唔錯,總之就係眼睛同味蕾嘅享受。
其他配料都唔錯,總之就係眼睛同味蕾嘅享受。
We do not recommend this restaurant if you’re looking for a hotpot meal especially on a frigid night. Our experience showed a disregard for customer satisfaction.Upon arriving on an evening where the temperature was a mere 8°C, we were told all tables were fully booked. We understood and sat by the door to wait, repeatedly stating our hope to move inside if an indoor table became available. Multiple (3 tables) empty indoor tables remained as the frigid night went on. We waited until the last rou

Multiple (3 tables) empty indoor tables remained as the frigid night went on. We waited until the last round of intake (8:45pm) and asked politely to move inside given the biting cold and a pregnant woman with us. However, the manager rudely refused. He loudly insisted it was not his problem by saying “第一,唔係我哋餐廳嘅責任,我一開始同你講左你地係坐門口嘅” , and did not want to move our hotpot by saying “第二,你成枱都係嘢唔係要我搬過去呀嘛?”, despite vacant seats having been available for hours.

His hostile attitude ruined our dinner on such a chilly night. Moreover, the over HKD 3,300 price tag for our group of four was not justified by the mediocre food quality. Dishes and broth lacked flavor. Several peers, offer similar pricing, their food, broths and superior hospitality make for a markedly more pleasurable hotpot dining experience though.

This restaurant fails in accommodating customers or even a pregnant woman on a barely 8°C evening. I suggest searching elsewhere rather than risk indifferent staff while seated freezing by the door as tables inside sit empty. One unpleasant experience in the cold was enough for me to cross this option off my list.

如果你在寒冷的夜晚尋找火鍋餐,我不建議這家餐廳。我們的經驗顯示他們對顧客滿意度毫不在意。

當天晚上溫度只有8°C,我們被告知所有的座位都已滿。我們理解了這個情況,於是坐在門口等待,並多次表示希望如果有室內座位空出來的話能夠搬進去。

然而,整個寒冷的夜晚過去了,室內有多個(3張)空著的桌子,但餐廳沒有讓我們搬進去。我們一直等到最後一輪進場(晚上8:45),禮貌地要求搬進去,因為天氣非常寒冷,還有一個孕婦和我們一起。然而,經理非常無禮地拒絕了我們的要求。他大聲地說:“第一,唔係我哋餐廳嘅責任,我一開始同你講左你地係坐門口嘅”,並且不願意搬我們的火鍋,還說“第二,你成枱都係嘢唔係要我搬過去呀嘛?”,儘管有空著的座位已經有好幾個小時了。

他的敵意態度破壞了我們在如此寒冷的夜晚的晚餐。而且,我們四個人總共消費超過了港幣3,300元,但食物的品質只是普通而已。菜品和湯底都缺乏味道。相比之下,其他價格相似的餐廳提供了更好的食物、湯底和服務,讓火鍋用餐體驗更加愉快。

這家餐廳在8°C的寒冷夜晚也不願為孕婦提供室內座位。寫這篇review 是希望讓其他人也考慮餐廳真實的服務態度及食物質素。
2023-12-21
2023-12-21 411 瀏覽
上海好朋友來香港想吃懷舊香港沙嗲牛肉火鍋又想打卡,第一時間諗起呢間店,未開始吃已被裝修及餐牌吸引,朋友青年女孩問起餐牌內的招式是什麼?成年人的我也不知怎回答😅🤣🤣🤣食物價錢比較貴,未試過也值得一去,不過最不好原來是有限時間,只有兩小時,事前訂檯時沒人告知,後來服務員在用餐一小時後即通知last order,之後每15分鐘過來望一望,最離譜是在最後20分鐘時已要求我們埋單!在餘下15分鐘的時候,火鍋中仍有食物已急不及待問我們仍要不要,想問你要我怎回答你呢?!之後服務員立即迅速緊急收拾檯面所有東西,我朋友們真的不知所措,而我也非常難為情!真的不想生氣!但怎可如此這樣服務質素???😤😅
2023-12-07 642 瀏覽
很早之前已經有留意到這間 怡紅院火鍋料理 的環境裝修得很特別 特別適合打卡 瞬間由現代回到古代 咁啱中環附近就去試下在網上搜尋時 是因為這間有椰子雞鍋湯底 才被吸引到的·🥥原隻椰子雞鍋本來是衝著這個鍋過來 店員會在面前倒入一整個椰子的水湯底非常清甜 而且雞肉的份量都幾多的 ·鴨血還是第一次食到完全沒有味道的鴨血·紐西蘭羊肉片沒有很重的羊味道 得幾塊 好珍貴🌝真心一句 食物全部都是沒有什麼特別 普通火鍋的材料 份量唔多 價錢又貴🌝
在網上搜尋時 是因為這間有椰子雞鍋湯底 才被吸引到的

還是第一次食到完全沒有味道的鴨血
紐西蘭羊肉片

沒有很重的羊味道 得幾塊 好珍貴🌝
2023-11-15 477 瀏覽
之前在中環經過這間非常炫目的火鍋店,當然要來試一試!店面和店內裝修非常有中國古色古香的特色,我完全複製了古代怡紅院的裝飾。火鍋食材非常多元化,不同的肉類海鮮蔬菜都有,食材都非常新鮮!我們叫了鴛鴦鍋,一個是麻辣一個是椰子雞湯。麻辣湯底花椒味重不會太辣,椰子雞湯十分清甜但雞不算很入味!小食方面我們叫了蝦滑釀油炸鬼,上面放了滿滿的蟹籽,非常惹味!酒精飲品的種類也非常多,有些是他們特色的雞尾酒,用的容器都是古色古香的!他們的餐牌都走一些玩味的風格,非常有趣!

他們的餐牌都走一些玩味的風格,非常有趣!
2023-11-15 395 瀏覽
暮名而來,卻失望而回預咗貴但應質素應該有保證未層試過火煱質素咁差又貴又唔好食~先來小食炸豆腐好食, 涼拌萵筍非常鹹 ,火煱講湯底叫了雜菌拼原隻椰子雞湯,雞只得幾件雞, 椰子同雞味都非常淡,雜菌就濃鹹到呢~ 怎叫人來吃呢?牛邊腩貴都唔緊要最慘係一貨識又細碟唔怪得咁多人返大陸食~黑毛猪味道一般,鱔唔彈牙,水餃內的蝦不新鮮,牛柏一般。好在蝦滑都唔錯,菜篮的菜就非常新鮮~可能近 蘭桂坊 整體來說只能扼外國人同酒後的人😅
暮名而來,卻失望而回
2023-10-21 360 瀏覽
朋友同事介紹所以去試下 養顏濃厚花膠雞湯底好出色必試 店員會係打邊爐出每人分一碗濃湯俾我哋飲同撈起啲湯渣啲濃湯好鮮甜好好味由於我哋3個都好喜麻辣 所以我哋選擇咗拼麻辣湯底 但麻辣湯底就一般😅辣酒煮花螺好味🐚👍🏻手切本地牛頸脊一般般🐂 鱔片同脆肉鯇🐟唔夠新鮮扣左分麻辣丸幾特別可以一試松露餃子好味鴨血同響鈴都好一般雞肶菇份量偏少仲有3杯平凡無酒精飲品 但唔記得咗影相😅值得一讚係店員服務態度好好👍🏻
朋友同事介紹所以去試下

值得一讚係店員服務態度好好👍🏻
2023-10-11
  • 養顏濃厚花膠雞
2023-09-24 346 瀏覽
今晚幫朋友慶祝生日,揀咗呢間特別嘅火鍋店。首先佢嘅環境裝修係非常有特色,模仿中國傳統嘅怡紅院,剩係打卡影相都值回票價,可惜我地今次坐唔到卡位,剩係坐到普通大圓枱,否則應該可以影到更多靚相。以佢嘅地段同裝修,食物價錢比我想像中平,佢好出名嘅花膠雞湯都係幾百蚊,入面有半隻雞,不過建議食之前要快啲飲湯,我地剩係飲咗一碗已經畀姐姐加咗湯,嘥咗!呢度揀鴛鴦鍋係唔駛加錢,所以我地另外揀多個麻辣湯。食物質素都幾好,牛肉好新鮮,亦好多丸類選擇,雖然未至於好驚艷,但都發揮穩定,美中不足係杯西瓜特飲麻麻,但呢間嚟中環可以一試!
今晚幫朋友慶祝生日,揀咗呢間特別嘅火鍋店。

2023-09-23
2023-09-16 285 瀏覽
週五的晚上,週末休息的前夕,不妨帶上對象來「怡紅院」享受美食。可以預先訂位,以免到場時太多人會沒得吃喔。光看門面已經感受到不負「怡紅院」三字的古代青樓設計,大紅燈籠可說是標配,更別說還有那搶眼的「接客中」霓虹燈。大紅色中國古風大門緊閉,讓餐廳充滿了私密性與神秘感。這倒也是,人家去「青樓」滾滾,場面怎麼可以太開揚,太高調呢。內裡地方設計也很是符合「青樓」氣氛,每桌位置寬敞,還有古風靠枕和椅子。若多人到來一起用餐,還可以在一張圓形桌子圍爐用餐,氣氛火熱熱鬧。周邊還有寫上「怡紅院」三字的中國古風畫作,讓人更感受到「青樓」氛圍。這裡從門面到內在環境,皆與中環這邊的現代化城市氣息相違,令人感覺置身於古代,在這火鍋時間可以與現代繁忙急速的生活割裂開來。這裡的餐牌也很符合「怡紅院」,紙本氣息融合中國古代風情。「怡紅寶鑑」記錄的是飲料,「賣身契」是食物。而且餐牌做的很用心,還有一些有趣的圖片喔。剛落座便可看到餐桌上也是寫有「怡紅院」的碗與匙,還有包裝很有趣的濕紙巾。我們點的是椰子雞湯底跟花雕雞湯底的鴛鴦火鍋湯底。點了一些豬肉片、羊肉片、自家制餃子、菜籃等等。食物質素挺好,味道也不錯,但倒未有過於驚艷。

食物質素挺好,味道也不錯,但倒未有過於驚艷。不過湯底很驚艷,椰子雞湯清甜出色,花雕雞湯酒味跟藥材味相乘。

火鍋剛開始時,店員還會親切地為我們服務,還為我們的火鍋湯底撈走了湯面的浮渣。服務很貼心呢。而且店員們態度都很好,讓人在晚餐時段很盡興。

對了,有一道小食很值得一提:

金箔糖心皮蛋一口飽

這道飽魚很是入味,牙籤叉著的鮑魚是分開了兩半,中間夾著的是糖心皮蛋,,一口咬下,味道很配,味濃而不俗。這個是我們一致認為最好吃的呢。

總的來說,雖然店鋪價錢上會偏高,但從門面、環境、服務、食物而言,還是很值得一試。推薦給情侶約會打卡、想要吃特色餐廳的朋友去喔。
2023-08-06 266 瀏覽
星期五晚我同朋友一齊去左怡紅院,主要試左佢哋嘅牛頸脊和黃金炸魚皮,又叫左Cocktail,飲飽吃醉😋.牛頸脊🐂肉質極其鮮嫩 口感好嫩 味道鮮美與燉煮湯底的風味好配合 令人難以忘懷😍.黃金炸魚皮🐟一道炸得香脆的魚皮小吃每塊魚皮都炸得金黃酥脆 外層酥脆 濃郁的咸香 .Sour Plum Juice🍸 呢杯與其叫係酒 佢嘅味道更加似係一杯酸梅湯對我嚟講係酒味不強 但打邊爐嚟講好夾😋.麻辣鍋🥘鍋底湯底以多種辣椒和香料熬煮而成,帶來了濃郁的麻辣風味🌶️.另外都有好多其他鍋底選擇 無論是喜歡辣味的人還是不喜辣的人 都能在這裡找到適合自己的口味
牛頸脊🐂
黃金炸魚皮🐟
一道炸得香脆的魚皮小吃
每塊魚皮都炸得金黃酥脆 外層酥脆 濃郁的咸香
Sour Plum Juice🍸
呢杯與其叫係酒 佢嘅味道更加似係一杯酸梅湯
對我嚟講係酒味不強 但打邊爐嚟講好夾😋
麻辣鍋🥘
鍋底湯底以多種辣椒和香料熬煮而成,帶來了濃郁的麻辣風味🌶️
Sour  Plum  Juice
Sour  Plum  Juice
2023-08-05 281 瀏覽
呢間以古代怡紅院為主題嘅火鍋非常有特色入面嘅裝修都別樹一格 充滿左相關擺設😆單係醬料已經有9款選擇 紅樓醉夢鴛鴦鍋 $528養顏濃厚花膠雞鍋🥘湯底鮮味香濃 都飲左幾碗用料優質 半隻雞同花膠熬製而成 滾起後店員會分雞 肉質嫩滑🐓燈紅麻辣鍋🥘麻辣到位 香辣惹味半份騸牯製黃牛吊龍 $3281份手切本地牛頸脊388牛肉多種選擇 肉質嫩而不韌 🥩邪惡午餐肉 $58炸得剛好 外脆內鬆 厚件大份😝鱔片$108爽口嫩滑 鮮甜滋味😗黑松露蟹肉餃 $108非常特別嘅餃子 黑松露香相當出色配搭蟹肉令整個味道提升到另一層次🦀China Colada🥤(pineapple, coconut milk, pandan, longan)味道好豐富 酸酸甜甜 好冰凍好fresh 仲有好多打邊爐必備嘅蔬菜菇類 鴨血同魚皮等都唔錯因為慶祝朋友生日 餐廳仲送左一set birthday shot乾冰上好fancy🥃

呢間以古代怡紅院為主題嘅火鍋非常有特色

味道好豐富 酸酸甜甜 好冰凍好fresh

仲有好多打邊爐必備嘅蔬菜菇類 鴨血同魚皮等都唔錯
乾冰上好fancy🥃

2023-07-28 255 瀏覽
裝修超有特色!以古代怡紅院做主題,連餐牌都有18禁圖睇😆 店員都著到古裝咁,好有feel😂試左手切本地牛頸脊(全份)滑牛邪流丸(半份)珊瑚蚌鱔片自家製響鈴全部都新鮮,食材用料唔錯👍🏻👍🏻

試左
手切本地牛頸脊(全份)
滑牛
邪流丸(半份)
珊瑚蚌
鱔片
自家製響鈴

全部都新鮮,食材用料唔錯👍🏻👍🏻