餐廳: 怡紅院火鍋料理
資訊:

2023-07-09 276 瀏覽
之前已聽過這間餐廳,朋友約食慶生飯,就算小暑都照打邊爐。訂左枱6:30,限時8:30交枱。但因為早到,所以可以周圍影下相,裝修特別,入到去不斷影相,玩味十足。這裏沒有免費茶水供應,我地叫左1壺茶一齊飲。有些飲品happy hour, 買1送1,另外還有些特式雞尾酒。這裏是一個餐廳酒吧。有2層樓,樓下有Bar枱,可以打邊爐又飲酒,好特別。2位女士已叫左好多食物,湯底有些可以揀鴛鴦鍋,我地配左沙嗲和茶樹菇什菌濃湯鍋。店員話什菌湯底就咁飲都得,我地試飲,菇味濃郁。呢度食物有得叫半份,可以試多少少款我地叫左牛頸脊,黑毛豬肉片,黑松露蟹肉餃,墨魚滑,芝士牛丸,響鈴,炸魚皮,蔬菜….牛頸脊雖然半份,不過份量十足,黑毛豬肉片都幾厚肥美,最推介黑松露蟹肉餃,黑松露味濃。枱要放左一包0.01 紅色方型的物品,嚇左一跳,原來是濕紙巾不過因為當晚都好多人,而且啲位比較貼啲,所以就有啲嘈,傾偈就難啲而且時間比較趕,店員都好似怕我哋交唔切枱,問我哋使唔使幫我地煮食物。其實離交枱時間仲有45分鐘以上。

牛頸脊雖然半份,不過份量十足,黑毛豬肉片都幾厚肥美
,最推介黑松露蟹肉餃,黑松露味濃。

2023-07-07
生日
  • 手切本地牛頸脊
  • 自家製黑松露蟹肉餃
2023-07-06 194 瀏覽
嗌左椰子雞湯,成個椰青水倒落去,甜到最後,加左湯應該溝淡左啦,點知係無架😆最impressive係個湯,其他配料平均都係高質,咁當然價錢都成正比😅😅小食黃金炸魚皮都好出色,必食之一!手打墨丸👍🏻牛拼盤有兩款普通,有機會可散嗌。有啲季節菜係無嘅,但叫左西洋菜,配椰子雞湯好好味。野飲就散嗌,都係唔會平,所以飲啤酒可能會抵啲啲。環境方面:5個人用大枱,但距離好遠,傾計有難度。餐廳門口其實有啲暗,又唔係打開門,不過佢投影左佢個名係對面馬路個石牆上面,都iconic嘅。

小食黃金炸魚皮都好出色,必食之一!

手打墨丸👍🏻

牛拼盤有兩款普通,有機會可散嗌。

有啲季節菜係無嘅,但叫左西洋菜,配椰子雞湯好好味。

野飲就散嗌,都係唔會平,所以飲啤酒可能會抵啲啲。

2023-07-04 175 瀏覽
今日行街無意中見到呢一間咁有特色嘅餐廳,俾佢嘅裝修設計吸引咗,原來呢一間餐廳,係火鍋餐廳嚟㗎,佢嘅裝修設計非常之懷舊,而且店舖入邊同埋門口出邊,都非常多打卡位😍
2023-06-16 483 瀏覽
今日帶Pure Pure嘅男朋友🦭嚟到中環嘅怡紅院搵食😋 係一間玩味十足嘅打邊爐餐廳🤣潮玩懷舊青樓主題花天酒地🍻「滾」出玩味火鍋體驗😈裝潢以古代青樓為主題💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️樓高兩層由外到內都加入大量中式設計元素😂務求還原古時「怡紅院」經典場景😈勁多打卡位呀📸 連張落單紙(賣身契)都好搞鬼😂我哋order左個湯底同打邊爐食材之後就等開餐啦😋🍱餐前小食:辣酒煮花螺🐚我哋order咗個辣酒煮花螺首先開開胃😋辣汁惹味仲有好多芽菜配菜墊底!花螺爽口彈牙配搭辣汁越食越開胃👍🏻🥘湯底:養顏濃厚花膠雞鍋香濃花膠雞湯湯底首先要飲個夠先開始淥食材😋超多花膠好厚好足料!最正係連雞都好嫰滑又大隻🐔飲一碗即暖胃又滋補😌🫕打邊爐食材:🐂你最牛拼盤(牛魔王):🔸️手切騸牯黃牛金錢展🔸️手切本地牛頸脊🔸️手切騸牯黃牛吊龍🔸️澳洲和牛粒牛魔王絕對啱晒男朋友口味🦭仲有四款唔同種類嘅牛肉!最鐘意澳洲和牛粒😋肉味濃郁油脂滿溢🫧咬一啖即刻肉汁湧現🌊我就鐘意手切本地牛頸脊🐮肉質爽嫰越嚼越過癮💕✨南非鮑魚新鮮!大大隻南非鮑魚好新鮮😋肉質彈牙爽口不在話下🌊仲有新鮮鮑魚先會有嘅煙韌感!真證明用料非常新鮮先有呢個效果✨🦀日本鱈場蟹棒鱈場蟹棒係非一

🍱餐前小食:

🔸️手切騸牯黃牛吊龍
🔸️澳洲和牛粒

✨南非鮑魚

🦀日本鱈場蟹棒
鱈場蟹棒係非一般嘅蟹棒!短小精悍鮮味濃郁😌但千其唔好淥得太熟會失去原有嘅鮮味!蟹棒一絲絲入口即化😋口感同味道都好正!

😈邪流丸 (半份)
邪流丸即刻令我諗起細個睇嘅卡通😂 不過哩粒邪流丸其實係流心芝士牛丸🧀芝士香濃配搭彈牙牛丸🐮小心食嘅時候會爆醬⚠️

👧🏻娃娃菜
🌽粟米
個湯底咁正👍🏻冇理由唔order啲娃娃菜同粟米索下個湯汁精華嘅🤤索滿湯汁嘅霖甜娃娃菜充滿住全鍋嘅鮮味✨粟米甜而且爆汁🌊唔小心飛到坐對面嘅男朋友😂

🍜薯粉
最後做結尾梗係要個粉麵啦😋咁啱有我最鐘意食嘅薯粉👍🏻煙煙韌韌好軟Q!滑嘟嘟啜入口暴風吸入好過癮😂

飲品:🍹Cocktail
🔹️Vita Kuk
外觀好似個古董花瓶🪻但其實係菊花雞尾酒😂由Chamomile Infused Gin 加上檸檬汁、柚子蜂蜜、梳打仲有秘製香料製成!打卡靚而且味道都唔錯👍🏻

🔹️Sour Plum Juice
哩款雞尾酒外觀好搞鬼😂成set好有中式飲茶嘅feel🫖但其實係桔子酸梅雞尾酒🍊酸酸甜甜好易入口😌唔講都唔知飲緊雞尾酒🍹

估唔到充滿玩味十足嘅餐廳食材質素都非常好👍🏻打卡又靚食物又正💯仲可以大開眼界古時青樓嘅裝潢😈下次帶埋成班朋友仔黎寫“賣身契”(落單紙)先😂

T-able指數:4.7/5
2023-06-11 183 瀏覽
經過了門口很多次,今日終於跟好姊妹齊齊探店,店內潮玩懷舊青樓主題,花天酒地 「滾」出玩味火鍋體驗 !以古代青樓為主題,兩層從外到內的裝潢都加入大量中式設計元素,務求還原「怡紅院」經典場景,到處都是打卡位。😍當中由餐牌設計到每個用餐細節都充滿現代搞笑元素,一路食一路有驚喜!湯底選了鴛鴦鍋,花膠雞超香濃!另一邊姬松茸用料十足,同樣味道濃郁~建議一定先飲兩碗再開始下菜呢!試了兩款牛,牛味同樣很出,而且脂肪分布比例平均,入口很嫩。魚類丸類每樣都是用心製作,沒有半點會令人失望~碟碟都是驚喜💕如果想打卡可以下午時間去,店家都很歡迎大家拍照喔~

如果想打卡可以下午時間去,店家都很歡迎大家拍照喔~
下午茶
  • 手切本地牛頸脊
2023-06-10 1840 瀏覽
燈紅酒綠滾一滾· 金銀銅幣花一花位於中環的主題火鍋店怡紅院緊閉既大門· 一打開真係嘩中式華麗裝修·別有一番韻味先用賣身契點餐· 食餐飯都要賣身!♡避風塘龍蝦鍋($528)先食龍蝦再打邊爐· 上枱係超級香沾滿蒜片既龍蝦肉爽彈· 香口惹味最特別係加湯後·一湧而上既蒜香無諗過避風塘既火鍋係咁出色♡手切本地牛頸脊($388)牛頸脊油脂均勻· 肉味濃郁♡豬大腸($68)大腸有先炸過· 令口感更有層次更吸湯汁♡邪流丸-流心芝士牛丸半份($68)牛丸好彈牙· 咬開要小心爆漿既芝士♡怡紅丸-麻辣牛丸半份($58)如果愛麻辣的· 超級推啊!花椒香超重· 香香辣辣好鬼正·♡鳳城水餃半份($58)水餃都幾大隻· 水準發揮正常♡黑松露蟹肉餃半份($68)蟹肉塞滿滿·一絲絲蟹肉非常足料♡凍豆腐($48)♡油麥菜($48)♡China Colada ($68)♡Vita Kuk Fa ($128)兩杯飲品都好適合打卡!China Colada是無酒精· 菠蘿椰子特調Vita Kuk Fa加入Gin · 蜂蜜香甜很易入口
燈紅酒綠滾一滾· 金銀銅幣花一花
位於中環的主題火鍋
怡紅院
緊閉既大門· 一打開真係嘩
中式華麗裝修·別有一番韻味

先用賣身契點餐· 食餐飯都要賣身!

♡避風塘龍蝦鍋($528)
先食龍蝦再打邊爐· 上枱係超級香
沾滿蒜片既龍蝦肉爽彈· 香口惹味
最特別係加湯後·一湧而上既蒜香
無諗過避風塘既火鍋係咁出色

♡手切本地牛頸脊($388)
牛頸脊油脂均勻· 肉味濃郁

♡豬大腸($68)
大腸有先炸過· 令口感更有層次更吸湯汁

♡邪流丸-流心芝士牛丸半份($68)
牛丸好彈牙· 咬開要小心爆漿既芝士

♡怡紅丸-麻辣牛丸半份($58)
如果愛麻辣的· 超級推啊!
花椒香超重· 香香辣辣好鬼正
♡鳳城水餃半份($58)
水餃都幾大隻· 水準發揮正常
♡黑松露蟹肉餃半份($68)
蟹肉塞滿滿·一絲絲蟹肉非常足料

♡凍豆腐($48)

♡油麥菜($48)

♡China Colada ($68)
♡Vita Kuk Fa ($128)
兩杯飲品都好適合打卡!
China Colada是無酒精· 菠蘿椰子特調
Vita Kuk Fa加入Gin · 蜂蜜香甜很易入口
2023-06-08 132 瀏覽
位於中環的怡紅院以古代青樓為主題的中式火鍋店,裝修多處設有中國風元素,例如改身為賣身契的餐牌、大紅燈籠、霓虹燈及江南蘇式傢俱等,玩味十足✨ 怡紅院主打港式火鍋,提供十多款湯底任,更有多款火鍋材料選擇🍲包括例如牛拼盤、黑毛豬肉片、肉丸等😋今次點了鴛鴦鍋,分別是椰子雞湯及麻辣鍋,椰子雞湯底清甜,而麻辣湯底濃郁惹味,各有特色😇 而推介的菜式有🥢 手切本地牛頸脊牛頸脊肉質鮮嫩,入口即化,沒有想過本地午也能夠十分新鮮😛🥢 手打墨魚丸入口軟綿,完全沒有粉感😋🥢 辣酒煮花螺浸泡在花雕酒中,入除了帶有微微的酒香,更有陣陣的酸辣鮮味,非常特別🙊🥢脆炸響鈴脆炸響鈴口感酥脆,用來掛汁亦一流😘🍶 Vita Kuk FaCocktail 用復古酒壺上菜,造型非常有心思✨ Cocktail 由Chamomile Infused Gin 加上檸檬汁和柚子蜂蜜製作而成,入口清香,啱晒打邊爐時飲🥰❣️ 餐廳由5月1日至6月30日打電話預訂枱即可享85折優惠,想試的朋友記得可以趁餐廳的限時優惠幫襯啦😋

🥢 手切本地牛頸脊
牛頸脊肉質鮮嫩,入口即化,沒有想過本地午也能夠十分新鮮😛

🥢 手打墨魚丸
入口軟綿,完全沒有粉感😋

🥢 辣酒煮花螺

🥢脆炸響鈴
脆炸響鈴口感酥脆,用來掛汁亦一流😘

🍶 Vita Kuk Fa

生活繁忙嘅節奏持續一段時間了,終於有得嘆下😄呢間融合酒吧和古代風嘅時候餐廳,環境獨具特色,門口紅噹噹好易認,內裏燈光柔和,充滿著神秘感和古典氛圍!推薦餐廳嘅皇牌花膠雞鍋,黃澄澄嘅湯底,入口非常濃郁甘甜,半熟雞肉滾2,3分鐘就食得,花膠juicy充滿膠原,忍唔住飲多兩碗,先開始打邊爐😊火鍋料方面,我哋order咗唔少得嘅牛肉~手切本地牛頸脊、自家製韭菜餃、黑松露蟹肉餃、皇帝菜、薯粉、鱔片、自家製雲吞特別一提手切牛頸脊,一片片有點厚度,質地爽口而不韌,有牛味,口感極佳😍丸餃類方面,十分推薦韭菜餃,韮菜沒青草味,皮薄餡多,仲好吸湯。小食嘅椒鹽魷魚鬚即叫即整,口感酥脆,上到枱仲夠哂熱👍🏻

火鍋料方面,我哋order咗

小食嘅椒鹽魷魚鬚即叫即整,口感酥脆,上到枱仲夠哂熱👍🏻
2023-06-06 2905 瀏覽
平時去開中環 Happy Hour 都會係蘭桂坊附近飲野,原來行上去雲咸街有一間充滿濃厚中國特色既火鍋店門口己經相當吸睛,古色古香樓青樓設計風格,大紅燈籠高高掛,加埋怡紅院招牌,視覺已經非常搶眼,今晚點都要入去滾番晚餐廳樓高兩層,地下一邊係型格酒吧,提供雞尾酒、清酒及各式紅白美酒,另一邊係中國庭園風既雅座,坐位寬敞舒適上層以同樣以中國風設計,仲設有包廂,一大排朋友上黎"滾一滾"都無得頂餐廳除左設計有特色,而且仲玩味十足,賣身契、怡紅寶鑑、濕紙巾、豉油樽都可以用黎打卡另外店員服務殷勤有禮,態度主動好客,值得一讚食物方面 :養顏濃厚花膠雞鍋 : 上枱已經聞到花膠雞湯既香味,首先服務員會比大家慢慢享用花膠雞湯先,湯底用上原隻滑雞加上花膠熬製,雞湯膠質重,味道香濃勁 creamy,充滿骨膠原,足足飲左三碗湯同埋食埋隻滑雞先開始打邊爐,湯入便仲有好多舊花膠仔,夠曬足料,真係飲湯都飲到飽左一半手切本地牛頸脊 : 上枱擺盤吸睛,牛頸脊脂肪分佈平均,入口軟淋,牛肉味濃郁,新鮮有咬口西班牙黑毛豬豚肉 : 豚肉厚切,肉質鬆軟,肥瘦適中,味道濃郁,啖啖肉珊瑚蚌 : 珊瑚蚌好大塊同埋份量多,輕輕一灼,口感爽脆

另外店員服務殷勤有禮,態度主動好客,值得一讚

食物方面 :

珊瑚蚌 : 珊瑚蚌好大塊同埋份量多,輕輕一灼,口感爽脆,夠曬新鮮
墨汁墨魚滑 : 用新鮮墨魚粒加上香濃墨汁,味道濃郁,口感爽滑彈牙到不得了
怡紅丸麻辣牛打牛丸 : 紅卜卜既手打牛丸,口感彈牙,內裡仲有麻辣汁、花椒、花生粒,味道少少辣,辣得好過癮
2023-06-04
  • 養顏濃厚花膠雞鍋
2023-06-02 1842 瀏覽
養顏濃厚花膠雞湯底內包含半隻雞以及大量花膠,用料十足。雞香味足,鮮美未見腥味,不會過油肥膩,暖胃又補身。🐧❣️職員會在湯底呈上時,主動為食客各盛一碗濃湯,讓食客能先細嘗湯底的精華,十分貼心。🐧❣️隨湯附上的半隻雞,職員亦會即席為食客切開分件,方便食客食用。手切本地牛頸脊(半份)牛頸脊以扇形排開,每片厚度一致,油花均勻,十分吸引。牛頸脊肉質鮮嫩爽滑,牛味濃郁,肉香處處,必點推薦。西班牙黑毛豬肉片(半份)豬肉片帶有獨特香味,脂肪滲透肉內,油花如大理石紋般清晰悅目,味清不燥,無需額外添加調味已經芳香濃郁,高質之選。手打墨魚丸(半份)手打蝦丸(半份)邪流丸❣️流心芝士牛丸(半份)墨魚丸非常新鮮,入口鮮甜甘香,獨有的鹹鮮味道突出,口感Q 彈爽口,令人難以抗拒。手打蝦丸完美保留蝦肉爽滑的口感,甘甜的蝦肉彈牙可口,風味鮮美,一試難忘。邪流丸由彈牙的牛丸內釀滿香濃的流心芝士而成,一口咬下,幼滑郁香的芝士滿溢,多與泉湧的流心效果魅力無窮。珊瑚蚌珊瑚蚌冰震呈上以保其新鮮,設計用心。珊瑚蚌口感爽口彈牙,帶有海水的鮮味,清新之選。鱔片鱔片帶有河鮮的本味,豐腴魚脂在湯底的加持下,甘香而不膩,口感嫩口中帶點黏滑,滋味極

養顏濃厚花膠雞湯

養顏濃厚花膠雞

手切本地牛頸脊
手切本地牛頸脊(半份)

牛頸脊以扇形排開,每片厚度一致,油花均勻,十分吸引。
手切本地牛頸脊
牛頸脊肉質鮮嫩爽滑,牛味濃郁,肉香處處,必點推薦。
西班牙黑毛豬肉片
西班牙黑毛豬肉片(半份)

手打墨魚丸(半份)
手打蝦丸(半份)
邪流丸❣️流心芝士牛丸(半份)

邪流丸
珊瑚蚌

珊瑚蚌冰震呈上以保其新鮮,設計用心。

珊瑚蚌口感爽口彈牙,帶有海水的鮮味,清新之選。
鱔片

鱔片帶有河鮮的本味,豐腴魚脂在湯底的加持下,甘香而不膩,口感嫩口中帶點黏滑,滋味極佳。
黃金炸魚皮
炸魚皮每片都沾上豐富的炒鹹蛋蓉,彷如披上黃金戰衣,賣相出色。

炸魚皮入口脆卜卜,浸淫著魚的鮮香,又未帶有魚的腥氣,加配油香鹹鮮的鹹蛋蓉,十足邪惡惹味。
🐧❣️九宮格醬料擺盤華美,選擇繁多,非常奪目。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧❤️

環境完全盡顯餐廳名字「怡紅院」特色,設計奢華豔美,霓虹燈飾為餐廳增添一分妖豔,令人彷如置身於中國古代高級妓館一般,極富特色,打卡一流。

🐧❣️餐廳不輪用具、器皿或餐單都經特別設計,完全切合餐廳主題,非常用心。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員非常主動熱心,不時為食客搣油、更換碗碟、加湯加水等等,態度有禮親切,值得讚揚。

🐧❤️結語:復古青樓主題高質火鍋店,打卡必到佳選。
2023-06-01
養顏濃厚花膠雞湯
西班牙黑毛豬肉片
邪流丸
2023-06-02 103 瀏覽
花膠雞湯非常入味香濃,進餐前品嘗一碗令胃囗大增。 手切本地牛頸脊$286 西班牙黑毛豬肉片(半份)$98牛頸脊及黑毛豬肉片也非常嬾滑十分有囗感。手打墨魚丸$58 &蝦丸$58 &流心芝士牛丸(半份)$66丸類也很彈口多汁,食得出不是一般雪藏的頹丸類。黃金炸魚皮$98黃金炸魚皮也非常美味,魚皮被炸到金黃色十分鬆脆有咬口。珊瑚蚌$148 鱔片$108珊瑚蚌和鱔片海鮮類別也非常新鮮,吃起上來也沒有未洗乾淨的沙粒,但鱔片會比較多骨吃去上來要格外小心。熱水$28但唯一的缺點是想要飲水一壺要另收$28😮‍💨建議如果想飲嘢直接單點飲品會比較好。

花膠雞湯非常入味香濃,進餐前品嘗一碗令胃囗大增。

手切本地牛頸脊$286 西班牙黑毛豬肉片(半份)$98
牛頸脊及黑毛豬肉片也非常嬾滑十分有囗感。

丸類也很彈口多汁,食得出不是一般雪藏的頹丸類。

黃金炸魚皮$98
黃金炸魚皮也非常美味,魚皮被炸到金黃色十分鬆脆有咬口。

珊瑚蚌$148 鱔片$108

熱水$28
2023-06-01 1232 瀏覽
今晚約咗好飲得嘅朋友去老蘭happy吓,不過年紀大真係唔敢貿貿然入去,於是就約定朋友喺附近嘅怡紅院火鍋料理打個厚底邊爐先。其實呢度都經過三四次,見到門面好靚,不過一直都冇機會嚟,原來唔單止門面靚,裏面嘅裝修都好有特色。九宮格嘅調味盤排列整齊,我特別鍾意佢嘅沙茶醬真係好香。呢度嘅養顏濃厚花膠雞鍋出名正,入面仲會跟半隻雞,雞肉鮮嫩,雞湯香濃creamy有膠質,我同朋友每人飲咗三碗先肯開始打邊爐。另外仲可以揀鴛鴦鍋冇額外消費,所以我哋就揀咗城寨特濃沙嗲鍋,呢個沙嗲湯味道非常濃郁,最適合做返個沙嗲牛肉麵。打邊爐當然要食牛肉,兩口子選擇咗半份嘅手切本地牛頸脊,其實份量都已經相當豐富,佢嘅油花平均,肉味夠濃,又有趙口,真係好值得俾呢個價錢享用。另外丸類我哋就揀咗怡紅丸麻辣牛丸,紅卜卜嘅牛丸,原來麻辣味都相當濃郁,如果鍾意嘅就應該會覺得幾正。蝦肉粒蝦滑呢個名一啲都冇改錯,彈牙嘅蝦膠入面有大大粒嘅爽口蝦肉,口感真係一流。韭菜餃係佢哋自家製嘅餃子,隻隻飽滿,食材又夠新鮮,就已經係一隻完美嘅韭菜餃。特色菜籃真係各適其適,應有盡有,放入花膠雞湯入面就更加突顯出蔬菜嘅清甜。遍地黃金炸魚皮其實係一個惹味小食,每
九宮格嘅調味盤排列整齊,我特別鍾意佢嘅沙茶醬真係好香。
鴛鴦鍋
怡紅丸
蝦肉粒蝦滑
自家製韭菜餃
特色菜籃
遍地黃金炸魚皮其實係一個惹味小食,每片炸魚皮上面都沾有香濃鹹蛋黃醬,就算幾咁邪惡,都係會忍唔住手。
遍地黃金炸魚皮
響鈴同樣係佢哋嘅自家製出品,所以上枱嘅時候係熱辣辣,如果點甜酸醬都咁一流,當然放湯都同樣咁惹味。
自家製響鈴
八味豆腐嘅調味料相當豐富,炸蒜、淮鹽、胡椒等等,而且豆腐都炸得外脆內軟,送酒真係一流。
八味豆腐
蝦肉粒蝦滑
遍地黃金炸魚皮
八味豆腐
2023-06-01 932 瀏覽
中環|怡紅院火鍋料理.中環有間怡紅院,齊齊去滾一滾先😎😎餐廳設計以古代清樓為藍本,雅典而有特色,非常古色古香,分上下兩層,下層有特色卡位,上層以中國風設計,環境寬敞舒適🫶🏻🫶🏻 .🔺養顏濃厚花膠雞 $458湯底用上全隻肥雞、花膠熬製而成,上枱已經有陣陣花膠雞湯香味,膠質好重,飲完個有啲黏黏感覺😂👍🏻.🔺騸牯黃牛邊爪腩 $398 跟一般牛更有嚼勁,油花更棉密均勻👍🏻🔺手切本地牛頸脊 $288手切本地牛頸脊,肉味超濃郁,脂肪平佈平均,入口軟腍👍🏻🔺手打蝦丸 $58蝦味濃郁,爽口彈牙,鮮味十足🫶🏻🫶🏻🔺潮州白魚丸 $48肉質鮮甜,魚味濃郁,肉汁爽口鮮甜。🔺鳳城水餃 $58皮薄餡靚,大大粒,蝦及肉餡味道不錯,而筍及木耳亦增強口感😎😎⬆️以上各半份,好貼心🫶🏻.🔺鱔片 $108鮮甜爽彈,魚肉非常新鮮,不沾醬汁食都可以😎🔺生麵 $38跟花膠雞湯底絕配,麵身煮嘅時候吸收湯汁,非常好食🤣🤣🔺冬瓜片 $48🔺粟米 $48🔺本地唐生菜 $48各類蔬菜🥬非要新鮮,入口新甜可口😌.小食:黃金炸魚皮 $98炸魚皮香脆可口,但又不會太油膩,每片魚皮都沾滿咸蛋黃,這個必點👍🏻😎.Coke $28Iced oolong
中環|怡紅院火鍋料理
中環有間怡紅院,齊齊去滾一滾先😎😎
🔺養顏濃厚花膠雞 $458
🔺騸牯黃牛邊爪腩 $398
跟一般牛更有嚼勁,油花更棉密均勻👍🏻
🔺手切本地牛頸脊 $288
手切本地牛頸脊,肉味超濃郁,脂肪平佈平均,入口軟腍👍🏻
🔺手打蝦丸 $58
蝦味濃郁,爽口彈牙,鮮味十足🫶🏻🫶🏻
🔺潮州白魚丸 $48
肉質鮮甜,魚味濃郁,肉汁爽口鮮甜。
🔺鳳城水餃 $58
⬆️以上各半份,好貼心🫶🏻
🔺鱔片 $108
鮮甜爽彈,魚肉非常新鮮,不沾醬汁食都可以😎
🔺生麵 $38
跟花膠雞湯底絕配,麵身煮嘅時候吸收湯汁,非常好食🤣🤣
🔺冬瓜片 $48
🔺粟米 $48
🔺本地唐生菜 $48
各類蔬菜🥬非要新鮮,入口新甜可口😌
小食:
黃金炸魚皮 $98
Coke $28
Iced oolong tea $28
2023-05-31
2023-05-31 83 瀏覽
終於來吃了在To eat list上放了很久的火鍋店每次經過都會被門口的紅燈籠吸引的 ‘怡紅院 火鍋料理’ 今天終於都來吃了,不得不說 這家餐飯實在是太酷了🥳🥳🥳從門口裝潢到推門進去都能感受到餐廳的用心首先講下個湯底先🍲我地點左一個鴛鴦鍋,一邊係花膠焞雞湯,另一邊就係沙爹湯底。一開始職員會俾我地先飲一碗花膠雞湯,一入口超好飲!!!!!!!🤍超誇張好飲 感覺到勁足料,每一啖都好濃,飲完即刻覺得超補身!至於沙爹都香氣十足,好入味,煮完啲嘢食都超想超好味!🤍然後就要講下肉類 首先係牛脊🐮 上枱擺盤擺得好靚擺成一把扇咁,睇落好精緻。牛嘅厚薄切得大小均勻,每一塊都建議淨係需要煮8秒,食落好有嚼勁好新鮮!🤍到黑豚肉🐷,切得大小都係好均勻,食落都好新鮮,肥瘦比例每一塊都啱啱好,食肉獸記得一定要叫!🤍黃金魚皮🐟炸得好脆口,加上一層厚厚既鹹蛋黃醬,好香好入味!雖然好邪惡但係完全值得!🤍蝦膠油炸鬼 🦐油炸鬼包住一塊厚厚實實既蝦膠,上面有滿滿既蝦籽!層次感好豐富🤍黑松露蟹肉餃🦀一咬開開就有滿滿黑松露味爆岀嚟🤤最驚訝嘅係黑松露味無蓋咗蟹肉味,有蟹肉嘅口感之餘,食到最尾重有陣鮮味,好食🤍手打墨魚丸🦑手打嘅丸同機
終於來吃了在To eat list上放了很久的火鍋

從門口裝潢到推門進去都能感受到餐廳的用心

黑松露蟹肉餃🦀

手打墨魚丸🦑
手打嘅丸同機整係真係有分別,有開就知🤤好彈牙,好爽口,重有墨魚嘅鮮味🤍

寬薯粉🍜
非常掛汁 特別係落係沙嗲湯底個邊,吸晒啲沙嗲湯汁,好味到!!!!!!!直接想轉圈圈🥹

最後當然重有嘢飲啦
vita菊花雞尾酒🌼
好精緻既一杯雞尾酒,用一個細花瓶裝煮啲酒,酒精濃度唔會太高,有陣陣既菊花香味,入口先帶苦後甘甜,非常適合小酌一杯既朋友試試🤍
2023-05-30 75 瀏覽
掛滿紅紅燈籠嘅門口,充滿中國民間怡紅院色彩,原來係一間中式火鍋,仲個好潮吧枱,且中且西,好有傳統中加現代酒吧嘅特色佢哋有不同生啤及cocktail等,可以慢慢享受酒綠皮蛋芫茜山手切本地牛頸脊🥩手切肉質幼嫩又新鮮,薄片放落湯底一陣已經可以,牛頸脊肉質軟滑味濃紐西蘭羊肉片🥓油脂均勻好好味,肉質有彈性又沒有羊羶味,處理得非常好手打蝦丸🍡鮮打蝦丸好味道鳳城水餃🥟大大粒水餃炸魚皮好香脆,輕輕拖水就可以食

佢哋有不同生啤及cocktail等,可以慢慢享受

酒綠皮蛋芫茜山

手切本地牛頸脊🥩

紐西蘭羊肉片🥓
油脂均勻好好味,肉質有彈性又沒有羊羶味,處理得非常好

手打蝦丸🍡
鮮打蝦丸好味道

鳳城水餃🥟
大大粒水餃

炸魚皮
好香脆,輕輕拖水就可以食