焗蠔上碟是凍的,海鮮應該無洗無整理就蒸熟上碟,連內臟屎都有一大堆(如鮑魚及蟹),見到都❌唔想食,食物款式又超少🙄,又無新鮮水果供應,只有一盤糖水浸的果粒😵‍💫⋯唯有甜品幾好雪糕都好食,但雪糕筒受潮唔脆唔好食⋯令到我家人極為不滿,我阿爸非常激氣,評價為未食過咁差的自助餐😡…另外,門口截的士員工也無理客人,一直無的士駛入,但他也只顧跟同事傾談,直至傾完才街到路邊幫我們截的士

2024-02-08
團年飯
優惠券
  • 甜品
之前銀聯卡有優惠,簽夠數就可以平D享受呢個high tea。呢個tea set食物種類同份量都不多,但每件食物都有質素,最欣賞係蛋糕真係唔會太甜,可以慢慢享受。fruit tart同芒果cake好味道,mousse同cream好滑,口感好好。出去high tea好少會覺得scone 好食,呢度的scone我竟然食曬,比較濕潤不會乾身,可能本身因爲成個set都不多食物。整個體驗美中不足係份量較少,如果多D食物就更好。題外話,餐廳比較細,窗又細望吾到咩景,不太適合喜歡打卡的人。但追求食物質素的話可以一試。

信用卡優惠
2024-01-20 736 瀏覽
個時間就有好多自助餐廳推出左半價優惠基本上四百幾五百就可以食到五星級既自助晚餐食完argo之後其實都停左一陣無食buffet但係就因為慶祝生日去左文華東方既快船廊餐廳之前係klook長期隔一陣就會做個優惠出黎咁klook聲稱個73折平日自助餐價錢就係550蚊一位再連埋果期做緊citi信用卡優惠可以減200蚊即係每人450就可以食到六星級酒店既自助晚餐同半價無咩分別雖然alfred都話呢間自助餐差左好多而我食過早餐都知餐廳格局本身就麻麻地全部野都係搭出黎但係老婆話未試過就順下佢意啦其實當時仲有garden lounge可以選擇又係長期做緊5折不過唔知係咪暑假關係就停左個折扣所以最後都係去左文華東方食飯快船廊自助晚餐時間係由六點半食到十點三個半鐘小時而我地差唔多七點先到所以係得番三個鐘時間我地次次都係商場果邊過黎因為電梯都係果邊方向但原來正門其實係樓梯果邊有個櫃位係度以前都認識過餐廳格局當時武肺年代都仲有屏風隔開張檯而家無左武肺之後就無晒屏風位同位之間既距離就變成伸手可觸左右位講既野都全部聽到晒而且二人檯都差細張好似擺少少野都會無位咁更加唔會有空間可以放籃擺袋不過六星酒店都仲會有植物擺檯做
個時間就有好多自助餐廳推出左半價優惠

刺身同半島一樣都係切好晒擺係度
有五種選擇
壽司都靚仔既
不過就無拎到
鯛魚, 油甘魚, 三文魚, 吞拿魚, 甜蝦
算係正常水平
唔難入口

海鮮都係擺到密密麻麻
有龍蝦鮑魚同麵包蟹
但無長腳蟹同生蠔
呢幾個月食過既自助餐就只得美利既garden lounge係有生蠔
只得焗蠔
龍蝦都白雪雪既
LOBSTER, BROWN CRAB, WHELK, MUSSEL
麵包蟹蟹膏都唔錯

仲有一大舊yorkshire pudding可以拎
但同麗晶半島或者四季呢幾間六星自助餐就仲有一段距離
叻沙都係正正常常
最後最期待既海南雞就好失望
海南雞脾肉, 海南雞胸肉, 香油飯
厚肉但係鞋鞋地

就係佢地熱食係少之又少
亦都非常之唔吸引
除左頭先果三檔之外
其他都都集中係兩條柱既周邊
係真係無野食到白汁意粉可以成為其他youtuber所講既賣點
仲好多人拎
次次見到都比人清晒
都真係無咩野想拎
印度天多利烤雞, 香蒜忌廉扁義大利麵
除左雞湯都仲有一中一西係出面
因為唔太夠食所以之後仲有位可以食到第二三round海鮮

最後甜品同熱食個對比真係好大好大
擺左係左手面同最後面幅牆果邊
唔計雪糕都有四張甜品
有原個蛋糕有細細地杯裝既
成廿幾個選擇
招牌既芝士蛋糕一樣有得食
文華芝士蛋糕, 朱古力布朗尼, 紅莓雜果蛋糕, 特濃朱古力蛋糕, 綠茶紅豆蛋糕
同之前係度送既原個蛋糕都完全係一樣味道
法式班蘭焦糖燉蛋, 意式奶凍, 意大利芝士蛋糕, 蜜桃蛋糕杯, 香茅蜜糖啫喱, 蕨餅, 菠蘿椰子慕絲
真係要分幾次先拎得齊

凍海鮮都可以食到兩三round
但始終餐廳都係偏細
餐檯又係偏矮同迫
坐得唔算好舒服
如果用文華東方酒店呢個名或者餐廳正價去睇成件事就係完全唔合格
2023-08-10
  • 凍朱古力
  • 凍檸檬茶
  • 抹茶雪糕
2024-01-10 810 瀏覽
見有買一送一加上個女生日即刻買左入到酒店感覺好舒服係好老派果種貴氣環境好寧靜雖然嘢食款式唔多但都算高質拎野食既區域都乾乾淨淨服務態度又好侍應好親切成個體驗我覺得好舒服
2024-01-09
又到聖誕,都想同朋友食個聖誕下午茶傾下計👍🏻雖然賣相唔係好誇張華麗,但食物水準真不錯👍🏻聽講文華既鬆餅好出名,所以就第一時間食佢,果然好鬆化,又香又唔乾,岩岩好,加上果醬味道好特別,好香!好鐘意!三文治每件都係好食,而且味道款式都幾特別三層架上既甜品每一件都好大件😆而且係好好味😋係酒店既水準,最鐘意中間既朱古力慕絲撻,中間係流心既,又唔會好甜👍🏻叫左伯爵紅茶同果香薑茶,兩款都好有茶香👍🏻再叫多個牛肉三文治配薯條,正常高水準發揮👍🏻薯條香脆,三文治麵包都好香同好脆,餡料都好新鮮好夾。有多款茶選擇👍🏻總括而言,文華既下午茶食物水準好高,每樣野都好食😋不論鹹點甜點都各有特色,茶亦好飲。環境坐得都幾舒服,雖然全場滿座但都唔覺得迫。服務態度亦唔錯,會滿足你需要。下午茶官方價錢$848兩位再加一,亦可係其他平台book 就$6xx兩位,同朋友舒服傾下計,食個好食既下午茶都幾開心🥳仲可以係酒店同聖誕樹打卡影下相,文華東方酒店都係唔錯既選擇👍🏻
又到聖誕,都想同朋友食個聖誕下午茶傾下計👍🏻
雖然賣相唔係好誇張華麗,但食物水準真不錯👍🏻
三文治每件都係好食,而且味道款式都幾特別

叫左伯爵紅茶同果香薑茶,兩款都好有茶香👍🏻

有多款茶選擇👍🏻

2023-12-23
聖誕節
  • 英式鬆餅
2023-12-04 1076 瀏覽
其實我真係好少寫食評,不過聖誕節想試吓文華high tea⋯⋯星期六,book 左位,原來冇乜客,order 左 festive afternoon tea, 可惜D三文治唔合我口味,蛋糕is ok,杯茶就暖嘅,唔夠熱!$848 for two 感覺有D貴,可能我唔識得欣賞
2023-12-02
2023-12-02 684 瀏覽
朋友即將乘搭夜機他去,臨別前跟他悠閒地吃一頓高質的下午茶。下午茶架清一色全部為甜點:計有最上層的提拉米蘇、抹茶拿破崙,中層的曲奇餅底的栗子批、蘋果酥、芒果蛋糕,以及底層的葡撻以及瑪德蓮餅。最好食的是栗子批,栗子味濃郁兼且十分奶滑,曲奇底亦脆而不漏。而我們一致通過最不討好的是瑪德蓮餅,未知是否浸了糖漿的關係,黏笠笠的外層跟傳統的瑪德蓮餅大相徑庭。英式鬆餅做得酥化,滿滿牛油香氣,趁以酸忌廉是絕配,況且勁飽肚,食一個胃部已經沒多少位置容納其他食物了。鹹點都是一些三文治,由左至右的是果仁雞肉、燒牛肉、雞蛋和三文魚。果仁雞肉較為特別,軟軟的三文治包和雞肉加上脆口的果仁,又幾新奇。竹炭雞蛋治則是另一填肚之選。茶點之外,最令人有驚喜的是餐廳提供的茶類。小人的南非琥珀茶,香氣一直在口腔中徘徊,久久瑩繞不散,確實出色。餐廳多年來都保持水準,這頓下午茶果能予人輕奢華麗的感覺。
朋友即將乘搭夜機他去,臨別前跟他悠閒地吃一頓高質的下午茶。

下午荼層架

第一層

第二層

第三層

英式鬆餅

各式三文治

餐廳多年來都保持水準,這頓下午茶果能予人輕奢華麗的感覺。
下午茶
下午荼層架
第一層
第二層
英式鬆餅
各式三文治
2023-11-13 1175 瀏覽
以前對文華的自助餐好期待,但結果是極度失望。 凍食海鮮, 有龍蝦蟹腳青口蝦 花螺等等。冇生蠔。海鮮唔係特別好 , 除咗隻 brown crab 都幾好。 魚生,煱生蠔唔好食,其他熱盤真係冇樣好食。 即 切牛扒勁唔好食,零牛味,重要好硬。 最好既係甜品,朱古力味甜品超好,朱古力味勁濃。但每位平均價錢hkd700+,呢個食物質素真係唔值。服務員的態度似1星酒店,連少少笑容都冇。
2023-11-12
2023-11-12 1026 瀏覽
鋪頭:快船廊Clipper Lounge地址:中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓​💰910蚊💰連加一💰Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ Summer Afternoon Tea for 2 persons​1️⃣可以揀一杯咖啡/茶:揀左Earl Gray 同埋 文華東方傳奇茶 (一般)同行友人識飲茶,佢飲文華東方茶:冇特別,冇乜茶香,而我杯Earl Gray唔香,唔滑​2️⃣3款迷你三文治 + 1迷你玉米餅卷,每款2件(普通)三文治個包有少少乾&硬,個餡好普通,比較好係玉米卷,包住煙燻三文魚,成件食好軟綿綿,又煙韌​3️⃣兩款鬆餅,每款各一 (好食)有玫瑰花果醬&牛油忌廉提供,鬆餅外脆內軟,唔搽醬都好好食,d醬都好食,玫瑰香,牛油忌廉好軟滑​4️⃣5款西餅,每款1件 (合格)全部都好甜,cream冇特別滑,每件比較實正,係朱古力個件好香濃​5️⃣三款焗蛋糕/葡撻,每款2件(普通)味道普通,葡撻算鬆脆嘅(安德魯好食好多)​6️⃣食到中間,
鋪頭:快船廊Clipper Lounge
地址:中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓

💰910蚊💰連加一💰Order左d咩?

1️⃣可以揀一杯咖啡/茶:
揀左Earl Gray 同埋 文華東方傳奇茶 (一般)

2️⃣3款迷你三文治 + 1迷你玉米餅卷,每款2件(普通)

3️⃣兩款鬆餅,每款各一 (好食)

4️⃣5款西餅,每款1件 (合格)

5️⃣三款焗蛋糕/葡撻,每款2件(普通)
味道普通,葡撻算鬆脆嘅(安德魯好食好多)

6️⃣食到中間,會有甜品車推黎,可以揀甜品,每款揀1件 (普通)
又係好甜,味道真係冇特別

☹️總結:食完個下覺得好唔抵,每人$455,食物質素完全對唔住個價錢,極低性價值比,大部份食物都好普通,甚至一般(除左個鬆餅)連杯茶都好一般,食完係好飽,但唔值

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟粒
抵食程度:0粒
環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務)
͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟
2023-07-02
下午茶
2023-10-09 1622 瀏覽
小編朋友有員工discount 見有半價所以前排去咗食MO嘅autumn afternoon tea set諗住以MO嘅水平應該值得一試 但最後都幾失望😞佢並唔係差或者難食 只係以原價$828再要+1嚟講呢個cp值好低我簡單講少少評價啦佢嘅三文治真係麻麻地 塊包又乾又硬🥪而且蛋沙律三文治呢個配料都好普通朋友:「A1 Bakery嗰個蛋沙律三文治抵食好多」🤣杏脯白朱古力蛋糕俾杏脯搶focus 唔係太食到朱古力🍰Scone都係非常一般無咩特別不過都要讚返佢嘅葡撻係好味嘅同埋餐廳環境好 適合同fd嚟聚會我會俾多次機會試MO嘅餐廳 希望佢嘅食物真係對得住佢嘅價錢Sandwich▪️Coronation chicken, almond, apricot, raisins 加冕雞杏仁杏脯葡萄乾三文治▪️Egg salad, cheddar cheese, mayonnaise, herbs 雞蛋車打芝士沙律香三文治▪️Poached salmon, sour cream, lemon, dill 水煮三文魚酸忌廉檸檬蒔蘿三文治▪️Vitello tonnato, capers, anchovy, arug
諗住以MO嘅水平應該值得一試 但最後都幾失望😞

不過都要讚返佢嘅葡撻係好味嘅
同埋餐廳環境好 適合同fd嚟聚會
我會俾多次機會試MO嘅餐廳 希望佢嘅食物真係對得住佢嘅價錢

Sandwich
▪️Vitello tonnato, capers, anchovy, arugula 小牛肉提魚芝麻菜三文治

Desserts
▪️Tiramisu, tonka and hazelnut 意式芝士零陵香豆榛子蛋糕
▪️Matcha and yuzu mille-feuille 抹茶柚子千層酥
▪️Tahitian vanilla and chestnut tartlet 大溪地 雲尼拿栗子撻
▪️Apricot and white chocolate gateau 杏脯白朱古力蛋糕
▪️Apple and caramel, almond joconde 法式杏仁蘋果焦糖海棉蛋糕

Baked

▪️Rose petal jam 玫瑰花果醬
▪️Clotted cream 牛油忍廉
2023-09-23
2023-09-27 5559 瀏覽
📍#中環 #快船廊#羊羊在中環#羊羊在港島難得見到文華東方係Klxxk做優惠,咁啱家姐生日,梗係book嚟慶祝下🎉訂位備註會送生日小蛋糕,但自助區的比較好吃🍰文華東方buffet出名有質素保證,曾被稱為全港最佳自助餐餐廳首10名🏆餐廳招牌食物主要係海鮮同甜品,熱盤種類就少啲啲🤏餐廳佔四分一層,但位置唔多,可能因為枱與枱之間距離較多😄所以想食就要預早訂位了,唔係好快冇位/坐走廊🥲順帶一提,餐廳唔係食景🤣餐廳位於低層,大玻璃係望出面平台,影相唔靚🤪不過入面都幾古典,勉強可以打卡📸🙆🏻‍♀️誠心推介之選🦞龍蝦龍蝦有多膏同淨肉揀,肉質好結實同彈牙😁🦀麵包蟹超多蟹膏,用叉挖出嚟就可以😌蟹身都勁多肉,係鮮甜🥰✨蟹鉗有淨蟹鉗揀,啖啖肉超正😋🥩燒牛肉可以自己揀要幾成熟,超有牛味🐮不過真係多肥膏,同埋邊位勁鹹🥴🍨甜品甜品大推,特別係brownie同開心果蛋糕😄brownie都有好幾款,最鍾意香梨brownie,外皮少少脆,入面濕潤,有好濃朱古力但唔甜🍫芝士蛋糕就其實普通,係偏實同埋濃芝士味🤷🏻仲有小心所有雪芭,食完其他甜品,覺得勁酸😵🙅🏻‍♀️唔多推薦之選🐓海南雞有髀位同胸位自己揀,食落真係好似老雞,勁柴😵

📍#中環 #快船廊

#羊羊在中環
#羊羊在港島

🙆🏻‍♀️誠心推介之選
🦞龍蝦
龍蝦有多膏同淨肉揀,肉質好結實同彈牙😁

🦀麵包蟹
超多蟹膏,用叉挖出嚟就可以😌蟹身都勁多肉,係鮮甜🥰

✨蟹鉗
有淨蟹鉗揀,啖啖肉超正😋

🥩燒牛肉

🍨甜品

🙅🏻‍♀️唔多推薦之選
🐓海南雞
有髀位同胸位自己揀,食落真係好似老雞,勁柴😵‍💫但雞油飯同雞湯真的不錯,可能夠熱☺️

✨炒飯
聞落真係幾香,食落都惹味🙂不過‼️唔知係咪放太耐定失手,勁多飯乾到發硬,好似咬生米,絕對不是飯焦🫠

人均價錢 - ~$4xx (多留意klxxk/kkdxy優惠)

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #中環美食 #港島美食 #文華東方酒店 #美食推介 #自助餐 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #酒店餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #情侶好去處 #長腳蟹 #海鮮 #海南雞飯 #香港酒店 #酒店自助餐 #生日餐廳 #流量密碼
一直以黎都好想食,而且最近睇到KOL 食評,就經apps 購買今次自助餐酒店裝修擺設仍保持80-90年代,坐位唔算多,枱與枱之間空間亦唔算大,取食物的位置較親近1. 冷盤海鮮:龍蝦、蟹腳、青口、凍蝦等,龍蝦爽口彈牙2. 刺身:三文魚、吞拿魚、鯛魚、甜蝦、油甘魚、帆立貝、帶子,刺身擺盤以兩層為主,但通常下層的刺身睇落去有瘀黑唔太新鮮,口感跟出面一般餐廳唔同。3. 中湯西湯:周打蜆湯較驚喜,每啖都有濃郁鮮味。4. 熱盤:剁椒蒸海魚 (一啲都唔辣,口感滑嫩)、香草焗蠔 (香口無腥)、豬排好鞋、羊肉牛肉冇什麼特別、海南雞肉質幾滑,紅燒乳鴒又乾又硬唔好食。5. 甜品:自助餐最亮眼最有驚喜的部份,碰巧中秋節,酒店用採用朱古力設計唔同裝飾供客人欣賞及拍照,最好食是文華東方自家制芝士蛋糕 & 雪粑雪糕非常高質,仲有黑森林蛋糕、意大利芝士蛋糕、熱香梨朱古力布甸、焗蘋果肉桂金寶、黑松露朱古力、榛子咖啡焦糖燉蛋等,比熱盤&凍盤吸引好多。6. 飲品:果汁汽水任飲:7. 衛生企理方面處理非常好,沒有任何唔乾淨情況出現,服務員非常有禮對待、親切有禮,主動提出幫忙合照及介紹外面的主題及裝飾,鼓勵客人拍照留念,這是超

1. 冷盤海鮮:龍蝦、蟹腳、青口、凍蝦等,龍蝦爽口彈牙

3. 中湯西湯:周打蜆湯較驚喜,每啖都有濃郁鮮味。

5. 甜品自助餐最亮眼最有驚喜的部份,碰巧中秋節,酒店用採用朱古力設計唔同裝飾供客人欣賞及拍照,最好食是文華東方自家制芝士蛋糕 & 雪粑雪糕非常高質,仲有黑森林蛋糕、意大利芝士蛋糕、熱香梨朱古力布甸、焗蘋果肉桂金寶、黑松露朱古力、榛子咖啡焦糖燉蛋等,比熱盤&凍盤吸引好多。

6. 飲品:果汁汽水任飲:

7. 衛生企理方面處理非常好,沒有任何唔乾淨情況出現,服務員非常有禮對待、親切有禮,主動提出幫忙合照及介紹外面的主題及裝飾,鼓勵客人拍照留念,這是超高質服務,收碟 & 補給速度非常快,讚讚讚讚!!!!!
DIY 芝士蛋糕
2023-09-18
生日
團購
DIY 芝士蛋糕
2023-09-21 1009 瀏覽
歷史悠久嘅快船廊 無論本地人定遊客都一致好評🍴餐廳以灰褐色為主調 配以具東方特色中式家具同貂皮做裝飾 經典優雅🩶🤎 .📌AUTUMN AFTERNOON TEA $828/2嚟到當然係要食最人氣嘅下午茶 咁啱仲撞正轉左秋季主題🍂.🔍sandwiches1️⃣coronation chicken, almond, apricot, raisins加冕雞杏仁杏脯葡萄乾三文治-好少見加冕雞肉做餡料嘅甜三文治 麥包軟熟唔算太乾 甜甜雞肉+香甜杏脯葡萄乾+脆口杏仁片 口感幾豐富🐔2️⃣egg salad, cheddar cheese, mayonnaise, berbs雞蛋車打芝士沙律香三文治-竹炭包好乾 一撕就斷 加入車打芝士 比一般蛋沙律多左重鹹香🧀️3️⃣poached salmon, sour cream, lemon, dill水煮三文魚酸忌廉檸檬蒔蘿三文治-幾鍾意佢唔係用煙燻三文魚 軟嫩鮮香水煮三文魚+酸忌廉 味道更清新🍣4️⃣vitello tonnato, capers, anchowy, arugula小牛肉提魚芝麻菜三文治-軟嫩小牛肉+綿密吞拿魚+微微辛辣苦味芝麻菜 唔錯🐮.🔍dessert

📌AUTUMN AFTERNOON TEA $828/2
嚟到當然係要食最人氣嘅下午茶 咁啱仲撞正轉左秋季主題🍂

🔍sandwiches

🔍desserts
1️⃣tiramisu, tonka and hazelnut意式芝士零陵香豆榛子蛋糕-軟滑忌廉+濃苦咖啡手指餅+零陵香豆獨特香氣+焦糖榛子夾心+榛子粒+朱古力曲奇底+朱古力片 出奇地唔甜膩 味道口感好有層次🌰☕️🍫
2️⃣matcha and yuzu mille-feuille抹茶柚子千層酥-千層酥香脆酥化 香甜吉士醬+濃苦回甘抹茶醬+酸甜帶苦澀嘅柚子醬 好清爽🍵
AUTUMN AFTERNOON TEA

3️⃣tahitian vanilla and chestnut tartlet大溪地雲呢拿栗子撻-酥脆曲奇撻皮 包裹住一層薄薄嘅忌廉同吉士醬 配上栗子粒夾心同栗子慕絲 香甜味濃 栗子味就較淡🌰
4️⃣apricot and white chocolate gateau杏脯白朱古力蛋糕-香甜白朱古力+酸酸嘅杏脯 配上鬆軟煙韌蛋糕同吉士忌廉 清新之選🧡🤍
5️⃣apple and caramel, almond joconde法式杏仁蘋果焦糖海綿蛋糕-金蘋果造型夠晒高貴 內裏係軟滑蘋果慕絲+蘋果蓉 味道偏酸 中和番焦糖醬夾心嘅鬆脆almond joconde甜度🍎

🔍baked
1️⃣chestnut madeleine栗子貝殼蛋糕-相對冇平時madeleine咁油潤 較輕盈蓬鬆 加入粒粒粉糯栗子 增強左個口感 表面掃上一層糖漿 整體甜度較高🌰
2️⃣portuguese egg tart葡式蛋撻-有驚喜 撻皮超薄脆酥化 蛋漿厚實軟滑 蛋嘅香甜同牛油味好濃郁 仲有淡淡焦香 一個人K.O.兩舊🥧

🔍scones
文華嘅scone真係世一🥹原味同提子味口感味道都一樣 後者就多咗提子乾🍇質地好出色 外脆內鬆軟 唔會太乾/濕潤/漿口 食落陣陣奶香甜味💯玫瑰花果醬酸酸甜甜 加埋特濃玫瑰花香味 真係冇得輸🌹clotted cream加入牛油 口感較厚實 牛奶味勁濃醇 雖然唔算輕盈 但入口即融唔會好膩🧈🥛
AUTUMN AFTERNOON TEA

🔍arabica coffee or selection of teas 咖啡或茶
1️⃣taste of legend文華東方傳奇茶-自家調配嘅混合茶 茶底醇厚 苦澀回甘 帶勁濃香薰衣草味🪻
2️⃣strawberry green tea草莓綠茶-茶底味道唔太濃郁 淡淡甘香 佢唔係平時酸酸甜甜嘅果茶 就係得草莓香氣🍓

AUTUMN AFTERNOON TEA
加埋1,接近$500一位嘅lunch set, 嘢飲都無,服務又差,仲要自己叫waiter俾水,出面茶餐廳都包埋熱檸水啦!無一款嘢係好食嘅,塊魚似係雪藏咗好耐,又硬又幹,飯完全無味,我諗出面呢個質素$100有找。十分失望!我叫咗中餐set,朋友叫咗西餐set 同日式set,無一款嘢好食,都幾難可以做到咁樣本身諗住係文化東方應該都唔會差,點知跌嗮眼鏡個餐包又係完全無麵包香味,仲差過樓下啊婆麵包舖,埋單果刻真係覺得係俾人呃咗
本身諗住係文化東方應該都唔會差,點知跌嗮眼鏡
中餐套餐
2023-09-03 967 瀏覽
自助早餐提供左好多種選擇,我略略講吓幾種蝦餃係香港自助早餐中常見嘅選項之一。呢到嘅蝦餃做到皮薄餡靚,月薄對嘅皮包裹住蝦肉餡,彈牙的口感同鮮美嘅蝦肉。呢到仲提供左辣椒油、豉油等等嘅蘸料,以增添風味。炸餃子,呢到嘅餃子係餡料豬肉,經過炸至金黃酥脆。外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,提供左強烈嘅口感對比。再配搭埋辣雞醬,簡直係畫龍點睛。西多士(法式吐司)一朝早呢度已經會提供西多士。煎炸到金黃色嘅麵包片,配搭埋呢度提供嘅唔同配料,好似楓糖漿、朱古力醬等,增添唔少風味。西多士的外層酥脆,內部柔軟,提供了口感上的對比同美味的享受。另外呢到有提供兩款兩款腸仔,兩款都好好食,好有肉香,一款硬身嘅口感,另一款較軟身。自助早餐通常都提供多種飲品比我地揀,但奶就多數得牛奶,但呢到就提供左包括全脂奶、脫脂奶、鮮奶、穀物奶、豆奶。係一個相當之豐富嘅選擇。
自助早餐提供左好多種選擇,我略略講吓幾種

2023-09-03
早餐