2022-12-10 2287 瀏覽
今次係staycation package 既第二餐,就係係<Clippy Lounge> 食自助早餐喇😆原本個package 有三個選擇既💁🏻‍♀️1. 文華閣Semi Buffet2. Cafe Causette set breakfast3. Clippy Lounge Buffet我地揀左3號仔Clippy Lounge 因為有多啲選擇同埋聽身邊唔少人推薦!有粉麵區,煎蛋區,沙律區,熟食區,沙律區等等呢啲一般自助餐都有既野食飲品選擇都幾多,有蘋果汁 西柚汁 菠蘿汁 西瓜汁,仲有啲奶類飲品等中式點心區好特別,迷你蒸籠好可愛🤩有蝦餃,燒賣,奶皇包等不過味道就好普通,有啲似公仔點心🥲講下啲特別既野食先😆牛肉薯餅- 牛肉碎同薯蓉混合,幾match!藍莓乳酪超級好食,甜度適中,好食到我食左3杯🤰🏻😍我覺得冇傳説中咁好食,同其他五星級酒店差唔多,環境更加唔算得上靚,甚至有啲殘舊🙊🙊總結就係一般喇,應該唔會再黎食🤣

原本個package 有三個選擇既💁🏻‍♀️
1. 文華閣Semi Buffet
3. Clippy Lounge Buffet

中式點心區好特別,迷你蒸籠好可愛🤩
有蝦餃,燒賣,奶皇包等
不過味道就好普通,有啲似公仔點心🥲

講下啲特別既野食先😆
牛肉薯餅- 牛肉碎同薯蓉混合,幾match!
藍莓乳酪超級好食,甜度適中,好食到我食左3杯🤰🏻😍

總結就係一般喇,應該唔會再黎食🤣
👆🏻自費食評,多謝支持好近Christmas,開始有些聖誕裝飾龍蝦肉質是比較實不是很重味任食算OK了看到龍蝦膏都多有綠色和橙色的膏嘗嘗綠色的膏他不是很重膏的味道其實不太吃到龍蝦膏的味道這個麵包蟹都很多蟹膏呀大家看看!好多蟹膏呀我覺得好正吃蟹腳啦肉質都是實的會有一梳梳一絲絲啦起初都擔心cam man呢說可能難拆一點怕不新鮮相反其實呢個重正 啖啖肉試下焗生蠔啦聞上去是很重的芝士味啦很多這些醬酸酸甜甜我覺得都幾好食喎酸酸甜甜 開胃嘅這個是豬肉看似咕嚕肉的做法啦比平時食的生炒骨他是比較 酸味重一些食這個蝦啦是蕃茄醬加辣味的蝦味道是好吃的 只是初初以為蕃茄會甜過辣醬如果是不吃辣的觀眾可能覺得比較辣點所以要注意喔其實火雞有個問題就是是這樣鞋 Expect了吃火雞就預料中的這個牛已經比我想像中好食怕會很鞋呢其實切得幾厚嘅厚度來說 都surprise呢口感是腍呢 肉質是有的我是來慶祝生日嘅所以呢係阿Will 有這個Red Velvet蛋糕一個祝我生日快樂多謝你陪我過生日呀是我第一年做youtuber大家的觀眾同我過這個生日啦所以來到文華必試1963 Mandarin Cheesecake他是全香港No
👆🏻自費食評,多謝支持
好近Christmas,開始有些聖誕裝飾

龍蝦肉質是比較實

生日
  • cheesecake
  • apple crumble
2022-12-07 1164 瀏覽
文華酒店嘅下午茶一直都係好出名,趁着呢排有時間想黎試一試。我都係閑日撞彩,睇吓打去有冇空位,竟然比我即日book到!咁去得酒店食下午茶,自然就唔好着得太casual啦!位於中環既文華一直俾人有一種奢華,低調嘅感覺,所以都令到我好期待!下午茶一位係 $368加一,價錢黎講唔屬於貴,當然都要睇佢嘅出品質素點嘅!但輕輕提一句,如果坐近中間玻璃嘅卡位會闊落啲!我哋今次因為即日book,坐咗喺邊邊嘅位,雖然都好靚,但係就冇中間嘅卡位咁闊落!因為文華始終喺香港都屬於五星級酒店,職員嘅服務態度十分之好,見到我哋有需要都會過嚟幫手,值得一讚!嘢食方面,其實下午茶都係糕點加1壺茶!當然文華最出名嘅scone 我就覺得夠鬆軟,亦都好香口,再配上忌廉/果醬,真係風味十足!下午茶點少得鹹點!文華嘅咸點多數提供三文治,質素正正常常無咩特別,而甜點再有朱古力同埋檸檬撻,食落都幾好味!我諗會黎文華飲下午茶其實都係鍾意呢度帶比人嘅氣氛同埋感覺,至於食物嘅質素亦都對得住呢個價錢,當然唔會有啲乜嘢令人好驚喜嘅位置,但係坐喺呢度嘆茶又零舍唔同啲!食嘅係一種情懷。味道:🌼🌼🌼🌼服務:🌼🌼🌼🌼🌼環境:🌼🌼🌼🌼🌼抵食:🌼🌼🌼🌼

味道:🌼🌼🌼🌼
服務:🌼🌼🌼🌼🌼
環境:🌼🌼🌼🌼🌼
抵食:🌼🌼🌼🌼
2022-11-30 1050 瀏覽
Going to MO for the English afternoon tea. The services are nice. Decorations and seating are classic. Food are in good quality and it is one of the best in Hong Kong. A traditional afternoon tea set. Always pleasant to have the afternoon tea here. The scone is perfect. I would say it is the best scone in Hong Kong. Huge, buttery and fluffy. It’s still warm when it come to the table. The signature rose jam definitely is a highlight to it. Aromatic and sweet The sandwiches are good as expected. J

The sandwiches are good as expected. Just some traditional sandwiches
It got the MO signature cheesecake, Rich and creamy. Love it a lot Others are fine

The vibe at there is grand and make us feel very comfortable. Will definitely re-visit again.
今日同朋友farewell,決定食餐靚自助餐,臨急臨忙,好多酒店都full咗,最後誤打誤撞揀咗哩間,結果令人十分滿意🤩。我哋坐比較遠食物枱嘅梳化位,環境十分寧靜有氣派,燈光微暗,感覺悠閑寫意。我哋每人有一隻大閘蟹,蟹膏甜美回甘,好食😋。食物選擇都算幾多,我最關心嘅係冷盤海鮮,佢哋有龍蝦🦞、麵包蟹、長腳蟹、翡翠螺、鮑魚、青口、蝦同蟹鉗,正呀!樣樣都好新鮮清甜甜美,最後食咗兩大碟!另外,我仲試咗佢哋非常有名嘅海南雞,雞十分嫩滑,雞有雞味,醬汁調味一流!芝士種類亦都幾多,我每款都試咗少少,超滿足!甜品亦琳瑯滿目,我最鍾意係佢哋嘅朱古力,芝麻抹茶朱古力片同黑松露香檳朱古力,真係好正!另外唔少得當然係佢哋都好出名嘅芝士蛋糕啦,嘩,真係好掂喎!芝士味十分香濃,口感十分細嫩,食嘅時候有感動嘅感覺!好滿意嘅一餐😍。

我哋每人有一隻大閘蟹,蟹膏甜美回甘,好食😋。

好滿意嘅一餐😍。
2022-10-15 2133 瀏覽
早餐選了中式早餐和文華式早餐~感覺文華式就是西式(有三種可選,我選了有Waffle的餐,還有pancake和一些火腿培根煙肉等為主的餐)必須要誇一下文華東方傳奇茶!!太!香!了!自家調制的文華招牌茶,混合了不同的herbs,好特別!晚餐是set dinner前菜的刺身質素很高甜點很好吃(他家的餅房很有名,下次來專門來吃下午茶)酒店住一晚包雙人自助早餐或套餐早餐和set dinner覺得性價比真的很高!
早餐選了中式早餐和文華式早餐~
必須要誇一下文華東方傳奇茶!!
太!香!了!
自家調制的文華招牌茶,混合了不同的herbs,好特別!
晚餐是set dinner
前菜的刺身質素很高
甜點很好吃(他家的餅房很有名,下次來專門來吃下午茶)
酒店住一晚包雙人自助早餐或套餐早餐和set dinner
覺得性價比真的很高!
🛳快船廊位於歷史悠久的文華東方酒店,小廚神與大吃貨第一次來到文華東方酒店宅度假,決定到快船廊享受自助晚餐,吃吃這裏的芝士蛋糕、也感受一下在老牌五星級酒店吃自助餐的快感。🥰由於疫情關係,這裏的生蠔供應改為配給制。🦪每位食客有四隻生蠔,只可惜這裏的生蠔不太肥美,有數隻生蠔味道不錯,但是也有變壞了的生蠔,令我們有少許失望。🥹😂而大家最關心的就是回本位。這裏的回本位在於海鮮,只可惜海鮮不是源源不絕地推出。大吃貨十分喜愛吃龍蝦,🦞但是只出了兩轉,便已經停止供應。而刺身魚生方面,則為無限量供應,款式眾多,三文魚特別肥美。🐟🇰🇷這次酒店的主題是韓式美食,對於中西日式的菜式甚少,味道有如一般放題質素,令小廚神小許失望。🥲而且,大吃貨也很喜愛吃韓式小菜及韓國菜式,這裏選擇不多,而味道也不算十分正宗,大家還是主攻海鮮罷了。😂🎂最主要目的是甜品位置,文華東方酒店的甜品是有名與品質保證的。🍰這裡選擇很多,甚至是最有名的朱古力,🍫包括松露朱古力也有提供。要說整晚的重點,我想便是甜品這個位置吧!❤️❤️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️快船廊地址:中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓電話;282

快船廊

地址:中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓
電話;28254007
生日
  • 甜品
  • Dessert
  • 刺身
2022-09-25 1427 瀏覽
Book咗一晚Staycation 連自助晚餐及早餐。晚餐係日韓主題自助餐。原本以為自助餐有任食生蠔,但原來依家變咗每人4隻,質素普通,不太有海水味,亦唔太鮮甜。另外每人有塊韓牛,略嫌偏熟,有少少靭。自助餐熟食選擇唔算多,只有幾款刺生壽司,炒菜炒麵,越南粉麵,麵包,韓式炸雞 炒粉絲,幾款海鮮 包括龍蝦,鮑魚,青口等等,龍蝦尚算彈牙。甜品種類方面比較多,亦有出名既芝士蛋糕。至於早餐方面,選擇亦不算多,有點心,粉麵,粥等等。點心比較搶手,一出爐好快就畀人攞晒,但質素相當普通,蝦餃皮超厚,其他點心亦不如普通酒樓…總結staycation package性價比算不錯,但不要有太大期望,食物不過不失。

話咁快七月就完啦!等我今日做一日貴婦試下呢個White Truffle Summer Afternoon Tea先🥰介紹返menu先💕😝Sandwich🥪:松露雞蛋青瓜三文治(推介!😍)煙三文魚芝麻菜裸麥麵包三文治雞肉芹菜合桃檸檬蛋黃醬三文治鰻魚生菜小牛肉吞拿魚三文治Hot savoury💕:法式松露芝士火腿三文治(松露味十足😆)Desserts🧁:雲呢嗱慕絲配白朱古力焦糖朱古力咖啡蛋糕 (超好食☺️)1963文華芝士餅 (勁甜🙈)Scones🥧:芒果菠蘿蛋糕配香草鬆餅(記得配cream cheese食!)香橙葵花籽馬德蓮貝殼蛋糕傳統鬆餅提子鬆餅玫瑰花果醬牛油忌廉(推介😍!)食物唔洗多講啦!十一分既水準🥰仲要服務十分好!原來今次同Xove 合作,所以出左一款佢既甜品!食落好似出奇蛋咁,入面係d cream同cake !好得意丫😳!個tea set仲有好多款花茶俾你揀😍有洋甘菊、果香薑茶、摩洛哥茶等等!食完甜品飲啖茶就唔驚溜啦!😆可以繼續食!💕✌🏻

介紹返menu先💕😝

Sandwich🥪:
松露雞蛋青瓜三文治(推介!😍)
煙三文魚芝麻菜裸麥麵包三文治
雞肉芹菜合桃檸檬蛋黃醬三文治
鰻魚生菜小牛肉吞拿魚三文治

Hot savoury💕:
法式松露芝士火腿三文治(松露味十足😆)

Desserts🧁:
雲呢嗱慕絲配白朱古力
焦糖朱古力咖啡蛋糕 (超好食☺️)
1963文華芝士餅 (勁甜🙈)

Scones🥧:
香橙葵花籽馬德蓮貝殼蛋糕
傳統鬆餅提子鬆餅玫瑰花果醬牛油忌廉(推介😍!)

2022-09-14 1191 瀏覽
早排去左文華staycation 服務好 環境靚特別係個浴缸 浸咗兩次真係好舒服😘如果個廁所唔好咁密封咁孤獨就滿分啦🤭Check in時職員溫馨提示早餐buffet八點半會開始多人所以我地八點就去到食左陣 真係開始人多😌好彩都已經食左唔知第幾輪lu 講返早餐buffet範圍幾大幾闊落可惜選擇唔多😕可以encore既都好少牛肉薯餅、油炸鬼白粥、牛肉燒賣,德國腸、春卷實無死!😩細細個澱粉質corner位仲要冇標明咩款打咩款件件都大大舊意味著試得唔多款鬆餅幾好味 唔太甜以為會有出名嘅鬆餅食點知餅碎都見唔到其他以酥皮為主 雖然已經唔太脆但幾有牛油香 如果迷你啲就好啦🤩
早排去左文華staycation

講返早餐buffet
範圍幾大幾闊落
可惜選擇唔多😕
可以encore既都好少
牛肉薯餅、油炸鬼白粥、牛肉燒賣,德國腸、春卷實無死!
😩細細個澱粉質corner位
點知餅碎都見唔到
其他以酥皮為主 雖然已經唔太脆
但幾有牛油香
如果迷你啲就好啦🤩

由快船廊變咗去Chater Room ,職員話係一樣先講自助晚餐凍海鮮有我鐘意食-龍蝦🦞、面包蟹、飽魚、凍蝦 ,呢幾款都有refill , 但我想講食物係無味,幾款都係無味…..所以無特別,唔係難食其實佢每人限俾4隻生蠔….但係限量以為係好野😂😂😂,你念多左,細隻、無鮮味唔creamy,啲蠔仲要開得唔太好全部都有殼碎…食果陣要特別小心……哎….想點嗎?以為好野先限….差、差、差…5星級酒店熱葷勁少選擇(印象中有炒蝦,乾燒伊麵、兩款魚、兩款羊、仲有1款係蜆,我要放大張相先見到肉😅,唔得😂😂😂勁無誠意..失望😮‍💨),重點係攞左幾款-發覺係唔熱/暖,偏向凍…..無特別。 出咗去一轉,第二轉已經唔係好知想食乜😅Cold cut 味道又係一般,如果同Jw 比的話咁佢差好多。有比較大家容易想像。刺身都係啲例牌三文魚蝦北寄貝之類,但重點係佢一大盤碟上,唔係響雪櫃仔攞出嚟嗰啲,五星級酒店呢個presentation 真係唔得(同基本上佢啲芝士甜品同刺身都係冇蓋罩住)😵甜品冇咩特別野想提…普通嘢服務全場大部份人都似機器人,收碟唔會問你,而係直接收走😂😂,我仲俾一位人嚇親😨,無端端走過黎講-你係唔係要J
由快船廊變咗去Chater Room ,職員話係一樣

先講自助晚餐
凍海鮮

熱葷

Cold cut

刺身
都係啲例牌三文魚蝦北寄貝之類,但重點係佢一大盤碟上,唔係響雪櫃仔攞出嚟嗰啲,五星級酒店呢個presentation 真係唔得(同基本上佢啲芝士甜品刺身都係冇蓋罩住)😵

甜品
冇咩特別野想提…普通嘢

全場大部份人都似機器人,收碟唔會問你,而係直接收走😂😂,我仲俾一位人嚇親😨,無端端走過黎講-你係唔係要Jam ….我話唔係,佢轉身走,咩都無講…..呢啲係3星酒店我就可以接受完全冇投訴。

其實仲有好多位都唔應該係一間5星級酒店發生,如果佢唔係呢個級數我當然無期望啦,由上到下完全覺得好奇怪。

仲有一樣我唔太明白就係係Klook 入面全部都係好評….完全見唔到有差評論…..哈哈😆商業社會…..正常如果有住過5星級酒店同有比較之下,高下立見。

呢度完全係本人親身體驗同感受,不過我相信間酒店都唔太理客人comment ,所以想係度分享我住宿同自助餐體驗。

2022-09-11
2022-09-13 1028 瀏覽
龍蝦都算正常,麵包蟹還好,啲翡翠螺同啲鮑魚仔唔掂啦,又無味,連最普通既蝦仔都係無咩味,唔覺得鮮甜,肉又唔彈,食一隻都厭多,啲蠔又唔係肥美過人,得個4隻,假期晚市連蟹腳啲咁基本既野都無,熱食得2個人企下檔,想食肉眼,如果咁岩有人食麵你就預咗企係到等,已經完全無需要去,同以前比簡直係2回事,今次好後悔揀呢間,好彩今次係租酒店住宿優惠去食,不過都係覺得揼心口,可能因為咁而將貨就價減哂啲野食,既然係咁孤寒,你就咪鬼做優惠啦
今時今日,用$800+去食buffet,可以食得好好,今次非常失望,生蠔每人只得四隻,又瘦又冇味,熱盤冇特別,甜品隻隻味都差不多,喇沙唔似喇沙,以後唔會再去,大家小心中伏!
2022-09-09 761 瀏覽
原本好鍾意文華的自助晚餐,因為有生蠔食,而且一直出品都有質量保證。下午見到晚上竟然有空位,馬上訂位和老公去食,唸住順便慶中秋,去到竟然發現冇左生蠔,服務員話每人只有4隻,而且其他食物質量也下降不少,這種情況下仲加左價,很失望,唔會再去了。
2022-08-23 1386 瀏覽
八月份開始自助餐改咗主題,變咗日韓式自助餐,都唔知邊個廚師諗出嚟,熟食居然比啲飽肚年糕,餃子,炸雞,米粉,食物質素完全縮皮,生蠔每人得四隻!係四隻!book 咗2個月,冇咗之前嘅任食生蠔,原本諗住去文華都係因為佢哋有生蠔任食,無啦啦居然變咗每人四隻,其它海鮮不嬲都冇乜特別,但係居然離譜到連長腳蟹都冇,得返啲最基本嘅鮑魚,凍蝦,冇味凍龍蝦,麵包蟹,原本諗住生蠔得四隻都算啦,點知居然可以連長腳蟹都冇咗!海鮮真係冇乜嘢可以食,壽司刺身都完全唔掂,得啲最平嘅三文魚同八爪魚。我見八月份所有食評都係鬧爆晚上自助餐,唔該酒店快啲改善