1K
2019-02-13 1183 瀏覽
呢間四川私房菜係喺灣仔既一個大廈既樓上鋪,如果唔係朋友介紹都搵唔到呢間咁正宗既四川菜。佢晚市既收費係按人頭計算,每位$340,如果兩位既話就可以揀兩款涼菜同埋三款熱菜,如果多人啲可以揀既菜就越多。涼菜方面,我同朋友揀左招牌四川涼麵同埋夫妻肺片。四川涼麵都幾大份,上菜後,可以自己將啲醬料同麵撈埋,由於我朋友唔太食辣,所以我地冇撈哂全部醬,個辣度對於我地黎講岩岩好。夫妻肺片亦都好正宗,同喺四川食過既味道一模一樣。熱菜方面,我地點左招牌重慶水煮魚、香辣魷魚蝦同埋糖醋里脊。重慶水煮魚真係好正,落左好多配料,水煮魚好嫩滑,入面左有好煙韌既薯粉。香辣魷魚蝦係將蝦同魷魚炸左再煮,脆到連蝦殼都可以就咁食架。糖醋里脊呢個家常菜亦都整得好好。餐廳亦都會附送一碟鮮嫩既炒油麥菜。

夫妻肺片亦都好正宗,同喺四川食過既味道一模一樣。

熱菜方面,我地點左招牌重慶水煮魚、香辣魷魚蝦同埋糖醋里脊。

香辣魷魚蝦係將蝦同魷魚炸左再煮,脆到連蝦殼都可以就咁食架。

糖醋里脊呢個家常菜亦都整得好好。

餐廳亦都會附送一碟鮮嫩既炒油麥菜。

2019-01-25 824 瀏覽
香港最近多左好多四川、重慶既辣菜,不過正唔正宗就唔知,最近留意到呢間四姐私房川菜,就決定去試下,雖然我唔算好食得辣,不過我都好中意麻麻辣辣既感覺!我就先叫左個紅油豬耳,呢個係涼盤,雪過既豬耳爽爽脆脆,紅油既辣味好入味,凍凍辣辣配合住,有冰火兩重天既感覺 哈哈!招牌重慶水煮魚,用上龍利柳,魚肉好鮮嫩,辣汁滲哂落魚肉,入口好刺激,好好味!仲有薯粉,薯粉qq彈彈 入哂味,雖然好辣但停唔到口愈食愈過隱!仲叫左個田雞,田雞肥美嫩滑,辣得黎好香!呢間私房菜菜式正宗,辣得黎有層次,十分正啊。

2019-01-22 399 瀏覽
鐘意食辣既我, 又係食川菜既時候! 朋友介紹通常名字越直接,食物就越正宗到位。「川菜四姐」可能是史上最直接既名啦卦加上間唔中都北上搵辣野食既我, 有辣伴介紹呢間,所以四姐個鋪面咁難認都識來,哈哈(覺得自己好專家、咁都搵到)店外既鋪面真心講, 唔食過私房菜都真係以為去錯既。 商廈大門加鋪面無招牌....好在隱約見到餐牌先知,可想而知我真係好專誠黎。 希望食到好野田四姐親自幫我們撈面呢個招牌魚真心大叫好好好味。 麻香,辣道比例非常好。 啲魚我估係用鯰魚, 因為個嫩滑感好好~ 一啖咬落舊魚到 先有一個「川味正宗」四個字出左黎。 魚入到味,加上滑。 再加個辣道有少少刺激。成件事是好享受。 唔好話我本身愛食魚。 就連我老公 唔好係食得辣都話, 食完個舊又想食第二舊咁話人情味所在。見我們無叫菜。四姐送碟清炒油麥菜配比我地。 好溫馨

四姐親自幫我們撈面
超入味水煮魚內的薯粉
一食再食 招牌水煮魚
  • 重慶口水雞
2019-01-17 426 瀏覽
之前有朋友介紹四姐川菜唔錯,於是就打去book試下灣仔呢間。去到樓下水牌係無1/F,唯有直接搭lift按1/F。出lift門口狀態係咁以為自己去錯左人地後欄,點知右邊木門真係大門口,果然夠隠由於book左入到去就有枱,地方唔係好大七八張枱,另一邊有包間。睇到鄰坐食客都似係附係返工嘅內地人,樓面就係得四姐一個(點解我會知,因為坐左陣咁啱有兩個內地人黎,一入就同四姐打招呼,明顯熟客)講返menu,主要按人頭$340一個,2-3人就2個涼菜,2人就3個熱食,3人就4個熱食。按下圖左下角如此類推。咁我就叫左招牌拌麵同口水雞,熱食當然點都加個水煮魚,再加個糖醋里脊同泡椒肥腸。口水雞一黎狀態就係咁招牌拌麵有四姐親自幫手水煮魚肉超嫩滑,又無骨,一煲絕對多魚肉,對得起價錢。里脊肉會比較結實肥腸腸味好濃送清菜一碟整體都好好食,由於招牌拌麵同水煮魚,必點。口水雞有d失望,不過都唔錯。而且環境舒服唔噥,遲下會再去食試下其他涼菜

出lift門口狀態係咁

以為自己去錯左人地後欄,點知右邊木門真係大門口,果然夠隠

咁我就叫左招牌拌麵同口水雞,熱食當然點都加個水煮魚
,再加個糖醋里脊同泡椒肥腸。
口水雞

口水雞一黎狀態就係咁
招牌拌麵

招牌拌麵有四姐親自幫手
水煮魚

水煮魚肉超嫩滑,又無骨,一煲絕對多魚肉,對得起價錢。
糖酷里脊

里脊肉會比較結實
泡椒肥腸

肥腸腸味好濃
青菜
送清菜一碟

整體都好好食,由於招牌拌麵同水煮魚,必點。
口水雞有d失望,不過都唔錯。
而且環境舒服唔噥,遲下會再去食試下其他涼菜

2019-01-15
口水雞
招牌拌麵
水煮魚
糖酷里脊
泡椒肥腸
  • 招牌四川涼麵
M先生以前在附近上學,都知道有間挺有名的川式私房菜,在附近逛完街就特地來吃,果然沒有失望!每人HKD 340,二人的話就有2款涼菜+3款熱菜,我們是點小辣的。酸菜魚湯酸菜湯好濃味,酸菜份量十足,第一口可能不辣,但慢慢滲出辣味,加上無骨魚肉好滑,還有少許粉絲在裡面,根本是一口接一口,又酸又辣,辣得過癮,但又很好吃!蒜泥白肉可能會問,為什麼跟一般的蒜泥白肉不太一樣,但我想說他比其他的還要好吃!白肉薄切而且不肥,肉質爽口,辣油香又附上白肉,令白肉更香口,而且餐廳把蒜切得超細,吃完其實口裡一陣陣蒜頭味,真的超香!蒜茸肚絲肚絲其實是豬肚,口感彈牙,加上蔥花、麻油,是其中一款不辣的涼菜,味道不會太濃,同樣是吃不停呵呵。川式宮保雞丁裡面有花生、肉粒、辣椒、菜圃、蒜和蔥,口感很豐富,但一不小心吃到了花椒八角哈哈。糖醋里脊酸酸甜甜很開胃,里脊沒有肥肉,一條一條形狀也不會太大條,非常容易吃。蒜蓉油麥菜所有套餐都會送上油麥菜,油麥菜煮得很林,而且很香蒜蓉味,連不喜歡油麥菜的M先生都讚煮得好吃,一下子就吃清光。下次來的話很想試一下他們的口水肚和水煮肉片那些。
酸菜魚湯
蒜泥白肉
蒜茸肚絲
川式宮保雞丁
糖醋里脊
蒜蓉油麥菜
下次來的話很想試一下他們的口水肚和水煮肉片那些。
2019-01-14 229 瀏覽
鍋巴酥脆,口味味醇鮮香,咸鮮微辣。有魷魚、豬肉、雲耳, 蘿蔔, 鍋巴口感獨特,鮮香酥脆,味道清淡,回味綿長,水煮魚, 由魚柳、豆芽、辣椒等食材製作而成。油而不膩、肉質口感滑嫩,油而不膩;滿目的辣椒紅亮養眼,辣而不燥,麻而不苦油麥菜, 色澤淡綠、質地脆嫩,口感極為鮮嫩、清香川式椒鹽蝦, 蝦子用炸的真的太好吃了,切開一半, 方便進食, 連我這個最討厭剝蝦殼的人都被征服。看起來仍是晶瑩剔透,咬下去是清脆的口感,非常彈牙蒜泥白肉 那層層肥瘦相間的口感,切著薄片的白肉看起來晶瑩剃透、鮮嫩不材帶著Q彈。

油麥菜, 色澤淡綠、質地脆嫩,口感極為鮮嫩、清香

2019-01-13 402 瀏覽
今日灣仔會展個show last day, 收工約同事去食飯慶祝, 試左間新嘅川菜館.上網search嘅時候覺得佢個餐牌有啲貴㗎, 要HKD340/人, 不過辛苦咗咁多日,慰勞下自己都要嘅.我哋兩個都好辣, 所以全部點曬辣嘢~涼菜可以揀兩個, 我揀重慶口水雞, 同事就揀五香滷牛肉熱菜三樣, 我哋揀咗鍋巴回鍋肉, 紅燒牛肉, 同埋香辣魷魚蝦重慶口水雞好好味~已經點咗大辣, 但係都唔係好辣.我最欣賞佢個辣椒油加豆豉, 好惹味, D雞又夠滑五香滷牛肉我哋都係點大辣, 佢原來係牛肉薄片上, 跟五香辣椒粉, 自己點牛肉本身吾辣, 薄片, 唔乾, 唔韌, 就咁食都OK鍋巴回鍋肉同平時食開嘅都幾唔同喎, 唔知係咪因為係川菜, 煮法同上海菜吾同.比較少汁, 回鍋肉亦都比較乾身, 但煙煙韌韌幾好咬同夠惹味.可能都係因為汁少, 所以D啲鍋巴好脆, 整體嚟講都係好好味.紅燒牛肉都同平日食開嗰啲好唔同, 加咗蒿筍落去炒.萵筍好爽甜, 牛肉夠林, 芡汁有啲麻辣, 好夾全晚重頭戲我覺得真係呢個香辣魷魚蝦啦。見到啲辣椒乾真係好興奮, 急不及待夾左幾粒入口, 啲辣椒乾好乾脆, 勁好味!蝦殼炸到好脆, 脆到我連蝦頭都食

我哋兩個都好辣, 所以全部點曬辣嘢~
涼菜可以揀兩個, 我揀重慶口水雞, 同事就揀五香滷牛肉

重慶口水雞好好味~
已經點咗大辣, 但係都唔係好辣.
我最欣賞佢個辣椒油加豆豉, 好惹味, D雞又夠滑
重慶口水雞

牛肉本身吾辣, 薄片, 唔乾, 唔韌, 就咁食都OK
五香滷牛肉

鍋巴回鍋肉

紅燒牛肉都同平日食開嗰啲好唔同, 加咗蒿筍落去炒.
萵筍好爽甜, 牛肉夠林, 芡汁有啲麻辣, 好夾
紅燒牛肉

全晚重頭戲我覺得真係呢個香辣魷魚蝦啦。
蝦殼炸到好脆, 脆到我連蝦頭都食埋, 哈哈
D蝦本身有啲椒鹽, 所以好勁惹味
魷魚爽口都唔錯, 不過蝦好味D。
辣椒魷魚蝦

每個套餐都送咗一碟油麥菜, 蒜蓉炒, 都炒得幾香。
食咗咁多辣嘢, 有返啲青菜食, 老闆真係窩心
油麥菜

一開始覺得個餐牌貴, 但係見到上嚟嘅菜式真係覺得自己賺咗
免收加一, 兩個人680, 喺出面邊度食到咁多嘢, 份量多到食唔曬, 仲要白飯任裝, 全部嘢味道同埋相都好得。
真係吾怪得知呢間舖唔起眼, 但未到7點就滿座, 真係值得!
我同同事都話下次要再來試埋佢其他菜色~
2019-01-10
五香滷牛肉
鍋巴回鍋肉
紅燒牛肉
辣椒魷魚蝦
油麥菜
  • 香辣魷魚蝦
2018-12-30 214 瀏覽
小妹雖然唔係幾食得辣,但就好鍾意川菜嗰種又麻又辣嘅刺激感。今日搵咗一間是私房嘅川菜食,希望過下口癮。餐廳位於灣仔一棟商業大廈入面,位置頗偏。menu方面有分涼菜同熱菜,選擇都幾多下。今日就得我同朋友兩個人嚟,$340可以食到兩個涼菜三個熱菜。好彩有得揀辣度,由於自己唔係好食得辣,所以全部餸都叫咗小辣。👉🏻紅油豬耳紅油唔算好多所以感覺唔係好肥膩,豬耳幾爽👉🏻招牌四川涼麵冇諗過咁大碟,最後食唔哂要打包。麵條幼細彈牙爽口,有大量麻辣醬,辣得好過癮。👉🏻辣子雞軟骨用咗幾款辣椒、花椒、八角、葱炒成。雞軟骨炸到好香脆,麻香好重,好食到停不了口。👉🏻招牌重慶水煮魚果然係招牌,同喺大陸食嘅差唔多水準。雖然睇落好紅,但其實唔係好辣。魚肉軟熟細滑冇骨,食落好方便。下面原來仲有闊薯粉同大豆芽。👉🏻青椒土豆絲叫咗個唔辣嘅菜中和下。雖然土豆絲算係普通野,但整得幾爽脆,切得幾幼細。👉🏻加送嘅小菜雖然有點油,但炒得好有鑊氣。今餐非常豐盛,食到好滿足,係香港少有食過好食嘅川菜。

👉🏻紅油豬耳
紅油唔算好多所以感覺唔係好肥膩,豬耳幾爽

👉🏻招牌四川涼麵

👉🏻辣子雞軟骨

👉🏻招牌重慶水煮魚

👉🏻青椒土豆絲

👉🏻加送嘅小菜
雖然有點油,但炒得好有鑊氣。

今餐非常豐盛,食到好滿足,係香港少有食過好食嘅川菜。
2018-12-25 164 瀏覽
聖誕節前夕,同嗜辣姐妹放工去左灣仔四姐川菜。上到見到覺得有點似私房菜格局,我地6點半上到去,當時客人唔多,食到8點幾,都未滿座,所以環境都算靜,唔似一般中菜廳嘈到不得了,可以邊食邊傾計。呢度原來係按人頭計,來決定你可以點幾多菜,都計得幾準,我地2個人,每位340,可以點2個涼菜3個熱菜,飲品另計,飯等主食另計。食川菜少不了口水雞,同埋蒜泥白肉(麻辣既), 我好鍾意個蒜泥白肉,惹味稔熟,味道開胃,令人忍唔住夾完一塊又一塊!至於口水雞呢,有點普通,可能係雞件骨大,而懶惰既我喜歡食肉!熱盤就揀左川式椒鹽蝦,香口唔油,脆卜卜,可以連殼食,營養豐富! 重點係泡椒鴨血,香港好難食到真鴨血,辣度(小辣)適中,鴨血真係甘香又滑口,唔同一般豬紅雞血咁「鞋」口。仲有就係干煸牛肉,牛肉切絲,干身有咬口,微辣,送飯好選擇!原來仲有蒜蓉唐生菜送,炒得香,唔老!
仲有就係干煸牛肉,牛肉切絲,干身有咬口,微辣,送飯好選擇!
原來仲有蒜蓉唐生菜送,炒得香,唔老!

2018-12-20 166 瀏覽
灣仔其實有好多川菜館,四姐川菜係樓上舖,所以比較無乜人知。今次係聽朋友極力推薦,所以去試。當晚有三檯都係國語人似係熟客仔,睇得出味道應該相當正宗。點菜方式唔係逐個餸嗌,而係入場費統一計算,按人頭數嗌幾多道菜,兩個人可以嗌兩款涼菜、三道熱葷。前菜嗌佐招牌涼拌麵同口水雞。涼拌麵以葱、蒜、麻辣等作為主味,醬汁出奇地濃郁,老闆娘會親自幫你撈埋,夠哂細心,必食推介。口水雞味道惹味,不會過度麻辣,推介。熱葷嗌佐川式椒鹽蝦、糖醋里脊同酸菜魚。椒鹽蝦上檯金黃色,煮得非常脆口,食落好似有少少鹹蛋味,蝦肉彈牙新鮮,連殼食都無問題。糖醋里脊咬落脆身,醬汁酸酸甜甜濃度適中,食落好開胃。酸菜魚係無骨魚,肉質好嫩滑,食落有少少辣,極多酸菜,好好味值得推介!雖然價錢可能比坊間川菜貴少少,但味道絕對正宗,而且份量多,係我食過最好食的川菜!

口水雞味道惹味,不會過度麻辣,推介。

糖醋里脊咬落脆身,醬汁酸酸甜甜濃度適中,食落好開胃。

2018-12-17 140 瀏覽
近排天氣開始寒冷,好想整天窩在被窩中。不過難得工作狂男朋友可以唔駛OT, 我還是願意鑽出被窩,同佢食飯撐台腳的。我倆好想吃一些麻辣野!昨晚看電視介紹水煮肉片、絕對是心水選擇!又熱又辣又香又惹味,寒氣一掃而空。-我地叫左兩款涼菜、三款熱菜每款都好色香味俱全呢♥️蒜泥白肉以前在外婆家,一星期有兩三天總會吃到這款拿手小菜。從前總是以為蒜泥白肉就是把豬肉煮熟而已,沒想到看似簡單平凡的一道料理其實也藏著不少的學問。這份涼菜,豬肉片肥瘦適中,片片白皙又沒有騷味,配合小辣的醬汁很惹味!-♥️青椒皮蛋青椒碎粒的清脆爽口配上皮蛋的獨特的香氣,吃上一口鮮咸可口。而且還加了蒜粒,味道濃郁。-♥️水煮肉片水煮肉片係四川一道有代表性既川菜之一,此道菜湯紅油亮、麻辣鮮香,而且肉片滑嫩。而且還有爽口芽菜當配菜。-♥️酸菜魚四川的酸菜魚重口味得來不太辣,味帶鹹酸香鮮,辣椒和花椒隱隱帶出香氣。餐廳用來煮酸菜魚的酸菜亦講究,色澤較深即醃得較透徹,煮酸菜魚湯時味道會又濃又香;魚片白滑啖啖肉,一道挺開胃的菜餚。還配上彈牙粉絲呢👍🏻-♥️重慶泉水雞用料獨特、麻辣味足、雞肉剁成小塊,肉質鮮嫩。-餐廳還奉上一碟蒜蓉炒油麥菜-食完個人暖笠笠好

我地叫左兩款涼菜、三款熱菜
每款都好色香味俱全呢
♥️蒜泥白肉

♥️青椒皮蛋

♥️水煮肉片

♥️酸菜魚

♥️重慶泉水雞

用料獨特、麻辣味足、雞肉剁成小塊,肉質鮮嫩。
餐廳還奉上一碟蒜蓉炒油麥菜

食完個人暖笠笠好滿足
2018-12-13 154 瀏覽
今晚同一位朋友二人晚餐,太長時間沒有見面了,知道朋友想試一間位於灣仔銅鑼灣附近的私房菜,所以一早便預約了這個晚上試試這家四姐私房菜。二人的份量原來也不少,這裡是收人頭費的,二人量兩份前菜加三份熱盤,另外最後會送一份油麥菜。重慶口水雞第一份上枱的是重慶口水雞,肉質還可以,鮮嫩肥美,呢個辣度我個人覺得還可以,辣油同醬汁完美混和在肉質之中,作為一個前菜,非常開胃。紅油豬耳另外一份涼菜前菜是紅油豬耳,這裡的紅油豬耳跟外面的非常不一樣,平常吃到的豬耳都是整塊爽脆,而四姐的紅油豬耳則軟骨位置脆脆的,皮的部分還好。味道絕對不錯,香香辣辣,個人覺得喜歡吃辣的人一定非常喜歡。川式椒鹽蝦熱菜第一份上的是川式椒鹽蝦,之前有看過食評,很多人都推介這款川式椒鹽蝦,個人覺得整個晚上最好味是這個熱菜,我和朋友都連同蝦殼(極脆)一起吃,裡面有蝦膏,非常好吃。泡椒牛毛肚另一款熱菜朋友想試,泡椒牛毛肚我個人覺得普通,可能因為我個人對牛並沒有太大的喜愛,但朋友則對這個熱菜讚不絕口,不斷話好味好味!酸菜魚點酸菜魚之前,我剛好看到旁邊的客人在吃水煮魚,水煮魚味道好香,可是我覺得太多紅油類了,所以決定點酸菜魚。我個人覺得酸菜魚好

紅油豬耳

川式椒鹽蝦

泡椒牛毛肚

酸菜魚
點酸菜魚之前,我剛好看到旁邊的客人在吃水煮魚,水煮魚味道好香,可是我覺得太多紅油類了,所以決定點酸菜魚。我個人覺得酸菜魚好好味,酸酸辣辣是另一個層次,魚肉很大塊,兩個人一齊食很滿足,大啖大啖都是魚肉,正!

蒜蓉油麥菜
食完兩款涼菜三款熱菜,最後還有一份蒜蓉油麥菜,油麥菜並不油膩,清清淡淡,為晚餐劃上完美的句號。

個人認為四姐私房菜的CP值還可以,下次可以考慮帶家人來試試。
2018-12-12 85 瀏覽
之前食過銅鑼灣嗰間四姐川菜兩次,覺得又抵食又好食,知佢嚮灣仔開左分店,前兩日收工夜就去食個晚飯。灣仔分店位置有點特別,樓下完全無廣告牌或者水牌,都有d驚去錯,要睇清楚個地址,佢嚮安邦商業大廈一樓全層。灣仔分店同銅鑼灣店都一樣,以人頭計,一個價錢包曬,$340一位包曬茶水白飯餸菜同加一,我地兩個人去食,以兩人計就有兩碟涼菜同三個熱菜選擇。招牌四川涼麵每次都食既涼麵,佢夠大碟,麵質彈牙有咬口,而佢既辣椒醬唔算辣,只係野味,唔食辣既人都啱食。重慶口水雞尼個口水雞比之前過感覺細碟左,同埋可能我晏去,所以雞既部位有d散,但味道仍然好味。酸菜魚我地唔食得太辣,所以點左酸菜魚代替水煮魚,魚肉非常嫩滑又無骨,而酸菜味唔太酸但會輕微過咸,d湯汁就唔可以飲太多。糖醋里脊尼個甜酸里脊肉十分推介,將肉切成條狀,易入口又可以沾曬d糖醋汁,絕對増加食欲。川式宮保雞丁尼個宮保雞丁絕對有四川風味,比起一般酒樓食為辣,但非常野味,攞離送飯食一灣,套餐已包白飯,所以食多兩碗白飯都得。另外仲會送一碟蒜蓉炒菜,清清地中和一下辣味,抵食又好味。整體離講灣仔分店都有同樣水準,以敢既價錢有敢足料既份量同質素,確實唔錯。

招牌四川涼麵

酸菜魚

糖醋里脊

川式宮保雞丁

另外仲會送一碟蒜蓉炒菜,清清地中和一下辣味,抵食又好味。

2018-12-07 74 瀏覽
川菜黎講,今日係食左好好食既川菜。吸引之處:1. 餐廳闊,空間大,坐得舒服。2. 氣氛給人隨意寫意既感覺,食飯食得輕鬆自在。3. 味道可以按返個人喜好選擇小中大辣。4. 四川涼麵。味道有輕微既麻味。食到好開胃。涼麵清爽彈牙既口感同輕微麻辣味混合一齊,個味道係令人想越食越多。5. 重慶口水雞。同平時食既味道唔同。呢個口水雞既香料味道重啲,香啲。係食過最正宗既口水雞。味道好食過出邊普通既口水雞。6. 酸菜魚。酸菜既味道好吸引。又係一道越食越想食既菜。魚肉煮得超級滑。味道唔辣,所以可以食好多好多,整得真係高質。7. 糖醋里脊。豬肉炸左好香。口感脆同爽。加埋酸甜汁。口感有層次。8. 三鮮鍋巴。第一次食呢個川菜。炸左既米通點汁,加埋菜一齊食。米通香脆,當個汁整到米通有少少霖時,口感好好。吸左汁既米通特別甜。入邊有魷魚,餐肉,菜。口感好豐富。9. 清炒時菜可以解一解辣,黎得及時。普通清炒菜都咁好味。呢間既小菜真係整得唔錯,高質數。10. 飲杯茶慢慢食咁多既小菜,滿足又溫馨。整體黎講係我食過最好味既川菜。
川菜黎講,今日係食左好好食既川菜。
吸引之處:
1. 餐廳闊,空間大,坐得舒服。
2. 氣氛給人隨意寫意既感覺,食飯食得輕鬆自在。
3. 味道可以按返個人喜好選擇小中大辣。
10. 飲杯茶慢慢食咁多既小菜,滿足又溫馨。
整體黎講係我食過最好味既川菜。
  • 酸菜魚
2018-12-04 65 瀏覽
呢晚同朋友慶祝生日,我預先已經問定朋友想食咩菜,勁鍾意食辣野既朋友話一定要食川菜,咁我上Openrice見到有人推介呢間四姐私房菜,睇menu同睇相覺得真係好吸引。今晚去既呢間四姐私房菜係位於銅鑼灣同灣仔之間,四姐有兩間分店,一間比較近銅鑼灣,另一間就係銅鑼灣同灣仔之間就係今晚呢間。餐廳餐牌:餐廳係私房菜既關係,餐廳形式係按人頭,例如兩個人既話就係兩款涼菜,三款熱菜再加一牒油麥菜,姐係total 6牒。食物既選擇都唔少,涼菜同熱菜都有好多款可以選擇,望到餐牌之後會覺得好想多d人一齊黎食,咁樣先可以試到多d野食。五香滷牛肉:作為第一個前菜,我覺得五香滷牛肉係超正,因為滷牛肉被切成薄片,口感好味之餘仲要質感岩岩好,唔會覺得好硬,另外仲有配搭一個香粉,唔會覺得辣,反而覺得好惹味,一份五香滷牛肉既份量都算幾多,不過因為太好味關係,我同朋友都極快食哂。重慶口水雞:另一個涼菜我地揀左重慶口水雞,朋友去親譚仔都會叫既小食,佢話食得川菜一定要食口水雞,四姐既口水雞幾惹味,麻味幾重,辣油都落得幾多,雞質感好嫩,啖啖肉之選。川式椒鹽蝦:第一款黎既熱菜係川式椒鹽蝦,呢個係成晚我最鍾意既熱盤,蝦既份量大概十幾

餐廳餐牌:

五香滷牛肉:
重慶口水雞:
川式椒鹽蝦:
第一款黎既熱菜係川式椒鹽蝦,呢個係成晚我最鍾意既熱盤,蝦既份量大概十幾隻左右,每一隻都炸到金黃色,成隻蝦可以放入口咀嚼,椒鹽味超正,重點係每一隻都有膏,真係好正,我認為係四姐既必食之選。
糖醋里脊:
第二份黎既熱盤係糖醋里脊,甜甜酸酸超開胃,重點係肉既比例好高,出面食糖醋里脊會覺得好多粉,成得唔過癮,呢到係味道100分,肉感100分,配個白飯真係一樓,作為第二款黎既熱菜,真心覺得好正。
招牌重慶水煮魚:
作為四姐私房菜既招牌,點可以唔試重慶水煮魚,呢到既重慶水煮魚真係不得了, 咁大盤仲感覺到入面既滾油,麻味超香,底部仲有d薯粉,成件事真係好正。不過最正既位係d水煮魚真係好滑,仲要份量好多,啖啖肉又無骨,簡直係人間一大享受。
油麥菜:
食完幾款涼菜同熱菜都真係需要一款菜類幫幫忙,幫助消化下都好,呢到既油麥菜係好香,絕對唔油,食落清清地咁幾唔錯。