2018-12-04 65 瀏覽
呢晚同朋友慶祝生日,我預先已經問定朋友想食咩菜,勁鍾意食辣野既朋友話一定要食川菜,咁我上Openrice見到有人推介呢間四姐私房菜,睇menu同睇相覺得真係好吸引。今晚去既呢間四姐私房菜係位於銅鑼灣同灣仔之間,四姐有兩間分店,一間比較近銅鑼灣,另一間就係銅鑼灣同灣仔之間就係今晚呢間。餐廳餐牌:餐廳係私房菜既關係,餐廳形式係按人頭,例如兩個人既話就係兩款涼菜,三款熱菜再加一牒油麥菜,姐係total 6牒。食物既選擇都唔少,涼菜同熱菜都有好多款可以選擇,望到餐牌之後會覺得好想多d人一齊黎食,咁樣先可以試到多d野食。五香滷牛肉:作為第一個前菜,我覺得五香滷牛肉係超正,因為滷牛肉被切成薄片,口感好味之餘仲要質感岩岩好,唔會覺得好硬,另外仲有配搭一個香粉,唔會覺得辣,反而覺得好惹味,一份五香滷牛肉既份量都算幾多,不過因為太好味關係,我同朋友都極快食哂。重慶口水雞:另一個涼菜我地揀左重慶口水雞,朋友去親譚仔都會叫既小食,佢話食得川菜一定要食口水雞,四姐既口水雞幾惹味,麻味幾重,辣油都落得幾多,雞質感好嫩,啖啖肉之選。川式椒鹽蝦:第一款黎既熱菜係川式椒鹽蝦,呢個係成晚我最鍾意既熱盤,蝦既份量大概十幾

餐廳餐牌:

五香滷牛肉:
重慶口水雞:
川式椒鹽蝦:
第一款黎既熱菜係川式椒鹽蝦,呢個係成晚我最鍾意既熱盤,蝦既份量大概十幾隻左右,每一隻都炸到金黃色,成隻蝦可以放入口咀嚼,椒鹽味超正,重點係每一隻都有膏,真係好正,我認為係四姐既必食之選。
糖醋里脊:
第二份黎既熱盤係糖醋里脊,甜甜酸酸超開胃,重點係肉既比例好高,出面食糖醋里脊會覺得好多粉,成得唔過癮,呢到係味道100分,肉感100分,配個白飯真係一樓,作為第二款黎既熱菜,真心覺得好正。
招牌重慶水煮魚:
作為四姐私房菜既招牌,點可以唔試重慶水煮魚,呢到既重慶水煮魚真係不得了, 咁大盤仲感覺到入面既滾油,麻味超香,底部仲有d薯粉,成件事真係好正。不過最正既位係d水煮魚真係好滑,仲要份量好多,啖啖肉又無骨,簡直係人間一大享受。
油麥菜:
食完幾款涼菜同熱菜都真係需要一款菜類幫幫忙,幫助消化下都好,呢到既油麥菜係好香,絕對唔油,食落清清地咁幾唔錯。