2019-01-13 404 瀏覽
今日灣仔會展個show last day, 收工約同事去食飯慶祝, 試左間新嘅川菜館.上網search嘅時候覺得佢個餐牌有啲貴㗎, 要HKD340/人, 不過辛苦咗咁多日,慰勞下自己都要嘅.我哋兩個都好辣, 所以全部點曬辣嘢~涼菜可以揀兩個, 我揀重慶口水雞, 同事就揀五香滷牛肉熱菜三樣, 我哋揀咗鍋巴回鍋肉, 紅燒牛肉, 同埋香辣魷魚蝦重慶口水雞好好味~已經點咗大辣, 但係都唔係好辣.我最欣賞佢個辣椒油加豆豉, 好惹味, D雞又夠滑五香滷牛肉我哋都係點大辣, 佢原來係牛肉薄片上, 跟五香辣椒粉, 自己點牛肉本身吾辣, 薄片, 唔乾, 唔韌, 就咁食都OK鍋巴回鍋肉同平時食開嘅都幾唔同喎, 唔知係咪因為係川菜, 煮法同上海菜吾同.比較少汁, 回鍋肉亦都比較乾身, 但煙煙韌韌幾好咬同夠惹味.可能都係因為汁少, 所以D啲鍋巴好脆, 整體嚟講都係好好味.紅燒牛肉都同平日食開嗰啲好唔同, 加咗蒿筍落去炒.萵筍好爽甜, 牛肉夠林, 芡汁有啲麻辣, 好夾全晚重頭戲我覺得真係呢個香辣魷魚蝦啦。見到啲辣椒乾真係好興奮, 急不及待夾左幾粒入口, 啲辣椒乾好乾脆, 勁好味!蝦殼炸到好脆, 脆到我連蝦頭都食

我哋兩個都好辣, 所以全部點曬辣嘢~
涼菜可以揀兩個, 我揀重慶口水雞, 同事就揀五香滷牛肉

重慶口水雞好好味~
已經點咗大辣, 但係都唔係好辣.
我最欣賞佢個辣椒油加豆豉, 好惹味, D雞又夠滑
重慶口水雞

牛肉本身吾辣, 薄片, 唔乾, 唔韌, 就咁食都OK
五香滷牛肉

鍋巴回鍋肉

紅燒牛肉都同平日食開嗰啲好唔同, 加咗蒿筍落去炒.
萵筍好爽甜, 牛肉夠林, 芡汁有啲麻辣, 好夾
紅燒牛肉

全晚重頭戲我覺得真係呢個香辣魷魚蝦啦。
蝦殼炸到好脆, 脆到我連蝦頭都食埋, 哈哈
D蝦本身有啲椒鹽, 所以好勁惹味
魷魚爽口都唔錯, 不過蝦好味D。
辣椒魷魚蝦

每個套餐都送咗一碟油麥菜, 蒜蓉炒, 都炒得幾香。
食咗咁多辣嘢, 有返啲青菜食, 老闆真係窩心
油麥菜

一開始覺得個餐牌貴, 但係見到上嚟嘅菜式真係覺得自己賺咗
免收加一, 兩個人680, 喺出面邊度食到咁多嘢, 份量多到食唔曬, 仲要白飯任裝, 全部嘢味道同埋相都好得。
真係吾怪得知呢間舖唔起眼, 但未到7點就滿座, 真係值得!
我同同事都話下次要再來試埋佢其他菜色~
2019-01-10
重慶口水雞