2018-12-25 164 瀏覽
聖誕節前夕,同嗜辣姐妹放工去左灣仔四姐川菜。上到見到覺得有點似私房菜格局,我地6點半上到去,當時客人唔多,食到8點幾,都未滿座,所以環境都算靜,唔似一般中菜廳嘈到不得了,可以邊食邊傾計。呢度原來係按人頭計,來決定你可以點幾多菜,都計得幾準,我地2個人,每位340,可以點2個涼菜3個熱菜,飲品另計,飯等主食另計。食川菜少不了口水雞,同埋蒜泥白肉(麻辣既), 我好鍾意個蒜泥白肉,惹味稔熟,味道開胃,令人忍唔住夾完一塊又一塊!至於口水雞呢,有點普通,可能係雞件骨大,而懶惰既我喜歡食肉!熱盤就揀左川式椒鹽蝦,香口唔油,脆卜卜,可以連殼食,營養豐富! 重點係泡椒鴨血,香港好難食到真鴨血,辣度(小辣)適中,鴨血真係甘香又滑口,唔同一般豬紅雞血咁「鞋」口。仲有就係干煸牛肉,牛肉切絲,干身有咬口,微辣,送飯好選擇!原來仲有蒜蓉唐生菜送,炒得香,唔老!
仲有就係干煸牛肉,牛肉切絲,干身有咬口,微辣,送飯好選擇!
原來仲有蒜蓉唐生菜送,炒得香,唔老!