2023-10-06 27 瀏覽
今天和表弟去約會,平日他最喜歡据扒,於是我們一起去試新煮意。餐廳韓系佈置,播著快歌,環境舒適,而且食物種類不少,菜式也很有效率上桌。牛舌雞肉串比較少見,兩者結合,牛舌有嚼勁,味重,加入在免治雞肉棒內帶微辛。骨付豬肉腸賣相精緻,有些粒粒別具咬口,灑上五香粉,還有芥末醬,挺撘的。吉列牛定食預先炸過酥脆的牛扒🥩外脆內軟,中間部分我們慢慢用石燒爐烤著吃,火🔥喉自己可控制,旁邊有佐料可沾醬油食,不過本身最簡單的原味已經美味無窮。整個定食還有胡麻豆腐和爆汁小番茄🍅作肉食的平衡,減卻了牛扒的油膩。香辣忌廉雞肉炒麵賣相好可愛喔,從來不喜歡吃忌廉的我,出奇地接受這份特別的麵食。忌廉唧得一整碗滿是,白色的好趣致喔!辛辣口味夠刺激,忌廉口感滑溜,就連雞肉配撘在一起也變得幼嫩起來,辣麵蠻彈牙,味濃,新嚐試。食後感:我倆對今餐很滿意,價錢合理,小食主菜亦味美。

牛舌雞肉串

骨付豬肉腸

香辣忌廉雞肉炒麵

食後感:我倆對今餐很滿意,價錢合理,小食主菜亦味美。

今日去旺角行街,夜晚揀咗嚟呢一間吉列牛專門店食飯,叫咗佢最招牌嘅套餐同埋小食,有齊吉列牛定食,咖哩忌廉烏冬,仲有兩杯汽水,可以加錢變成特飲:吉列牛定食定食好豐富應有盡有,前菜就有胡麻醬蕃茄仔同埋滑豆腐,仲有我最愛嘅麵豉湯。白飯上面鋪有飯素,仲有兩個醬汁有和風醬汁同埋芥末醬。吉列牛有好多件,放上迷你燒爐上面,熱一熱做到半生熟嘅效果 。牛味濃又夠軟淋,出面嘅吉列皮亦都夠香脆 超級滿足咖哩忌廉雞肉烏冬買相好好,打卡一流,烏冬上面嘅忌廉鋪得好滿,白雪雪好似雪山咁樣。撈起入面嘅烏冬 ,每一條都掛滿咖哩汁, 仲有件件雞肉,雞肉嫩滑,咖哩汁好入味, 整體好惹味滋味單骨雞翼我最愛食單骨雞翼,因為比較容易食,雞翼上面鋪滿滋味粉,有啲似芝士粉再加埋微微嘅辣粉,好惹味而且雞肉好juicy有汁紫薯latte 嚟到係夢幻嘅紫色,上面有cream,飲落紫薯味超香濃,鍾意紫薯嘅一定唔可以放過韓國柚子蜜 唔會太甜,食到粒粒柚子肉,好解膩

咖哩忌廉雞肉烏冬

滋味單骨雞翼

紫薯latte

韓國柚子蜜

唔會太甜,食到粒粒柚子肉,好解膩

2023-09-25
今日跟朋友午餐,到了旺角食吉列牛,原來是來自韓國的人氣吉列牛專門店,餐廳在17樓全層,我們座在卡位很舒適,望住藍天街景。我們點了套餐,有吉列牛定食、咖喱忌廉烏冬、牛油蜜糖單骨雞翼、passion punch及 citrus ocean。服務員先送上鐵板,溫度夠高也不容易黐底,而且少油煙。吉列牛用上美國肩脊肉,牛肉嫩滑,口感煙韌,有秘製沙律醬、豉油及芥辣,配飯或單吃也好味。咖喱忌廉烏冬好creamy,烏冬掛滿咖喱汁,微辣很惹味!而且有嫰滑雞肉及洋蔥,多重口感。牛油蜜糖單骨雞翼香甜好味,外脆內juicy。兩杯特飲passion punch及citrus ocean及睛也好味,透心涼,酸酸甜甜非常開胃。

牛油蜜糖單骨雞翼香甜好味,外脆內juicy。

• 咖喱忌廉烏冬
  • Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼
  • Passion punch
  • Citrus Ocean
2023-10-03 1407 瀏覽
📍 吉列牛忌廉烏冬專門店呢棟726大廈已經係搵食必去,見🐷仔竟然冇食過吉列牛就帶佢黎試吓!—————————————————————❣️ Set 2 $256見個set有曬吉列牛定食+咖哩忌廉烏冬(小辣)+2汽水就決定嗌佢!幾抵食!之後見到幾乎枱枱都係嗌呢個set!! .🐮 吉列牛定食店員先上鐵板,再上個定食set!擺盤好精緻,有湯有飯有麻醬豆腐同車厘茄!牛個皮煎一煎完個皮好脆!牛肉好淋,配埋個飯素飯好好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).🥘 咖哩忌廉烏冬(小辣)第一次食好有驚喜!面頭好多忌廉,好靚!烏冬同cream撈,成碗諗已經好重奶味好creamy!雖然話小辣,不過🐷覺得韓式咖喱一啲都唔辣!雞肉都好嫩!.❣️ Citrus Ocean +$18藍色杯杯好似入左Aquarium咁!好fresh嘅柚子檸檬梳打水,又好飲又打卡able!!.❣️ 雞軟骨餃子 $48🐷一見到餐廳有呢個餃子一定嗌!如果未食過雞軟骨餃子一定要試!因為真係好特別,個餡係雞軟骨,好有咬口!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比: 8/10👍🏻推薦: 8/10 ———————————————

📍 吉列牛忌廉烏冬專門店

❣️ Set 2 $256
🐮 吉列牛定食

🥘 咖哩忌廉烏冬(小辣)

❣️ Citrus Ocean +$18

❣️ 雞軟骨餃子 $48

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道) (旺角)
旺角彌敦道726號17樓
👉🏻銅鑼灣有分店!
🕑營業時間: 12:00 - 22:00
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2023-10-02
2023-09-28 72 瀏覽
首先,要有心理準備未上到餐廳前已經要等半個鐘😂樓下電梯條隊可媲美荃灣大鴻輝。。。至於嘢食質素嚟講真係一般般,座位之間距離太近,好有壓迫感,同隔離枱非常應聲,整個用餐體驗差。咖哩忌廉雞肉烏冬 $88冇想像中驚艷,忌廉汁好味但唔算濃郁,雞肉肉質較鞋,烏冬用上稻庭烏冬的質感,總體為普通之作。石燒吉列牛定食 $148稍為比烏冬優勝,但都係麻麻,份量較細,只適合女士食。配嘅麵豉湯好淡口,可有可無。志在可以自己係石板燒下😂

咖哩忌廉雞肉烏冬 $88

石燒吉列牛定食 $148
2023-09-15 62 瀏覽
吉列牛忌廉烏冬專門店呢間吉列牛同忌廉烏冬近排周圍落廣告,見佢又幾得意咁決定走去試試佢。吉列牛定食 $148呢個吉列牛唔知係咪因為佢係韓國版,佢同平時食開個啲吉列牛完全唔同。佢啲炸粉好少,唔係太香口。而且佢啲炸粉唔知點解好似唔太痴住啲牛咁,一放上去煎就甩晒啲炸粉出黎。所以嚴格上黎講佢都唔太算係一舊吉列牛,佢原本已經無乜炸粉,仲要煎嗰陣會甩埋嗰少少。。。牛嘅質素都算唔錯,至少唔會好韌好多根。但係師父煎舊牛嘅功力就差緊啲。舊牛上到黎嘅時候有一大半已經煎到接近全熟。咁問題就黎,我應該唔煎然後凍冰冰咁食,定係應該煎下佢令到舊牛overcooked呢。Kobekyu 滋味單骨雞翼 $68炸得好香口,而且好夠味,而且佢係單骨雞翼,每一隻都可以好易咁食到乾乾淨淨。咖哩忌廉烏冬(雞肉) $88一上枱個咖喱香味係飄晒出嚟,而且佢有一層厚厚嘅忌廉,將佢撈埋會令啲烏冬好滑,而烏冬本身亦都好彈牙。但係個咖喱嘅味道就同佢嘅香味就唔太成正比,唔知係咪忌廉溝淡咗咖喱嘅味道,所以其實咖喱味唔係想像中咁重,但整體來講值得一試。Overall: CP值唔算高,因為佢招牌菜唔質素唔太高。諗住佢叫自己吉列牛專門店,應該會幾唔錯

Kobekyu 滋味單骨雞翼 $68

咖哩忌廉烏冬(雞肉) $88

Overall: CP值唔算高,因為佢招牌菜唔質素唔太高。諗住佢叫自己吉列牛專門店,應該會幾唔錯。但係舊牛完全feel唔到吉列左係邊。仲要一上黎有大半已經煎得接近全熟,令到完全享受唔到自己煎嘅樂趣。而且如果同日式嘅吉列牛比,狗仔我會鍾意日式嗰種香口同”吉列”多啲。反而,佢個忌廉烏冬算幾好食同幾得意。我建議佢可以將嗰名改到淨係忌廉烏冬專門店就算。

味道:🌕🌕🌕🌑🌑

加一服務費:✅

旺角彌敦道726號17樓
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓

#dog旺角 #dog銅鑼灣
成日都聽朋友推介呢間嘅咖喱忌廉烏冬,機緣巧合之下就去咗試下😋🥘🍦咖喱忌廉烏冬 $88好壯觀,我未見過成個碗都係忌廉🤣🤣忍唔住一定要影低佢📸佢烏冬上面係鋪滿咗厚厚嘅一層忌廉,然後下面就係咖喱汁烏冬🥘本身以為咁大pat cream 會好膩,但撈埋咖喱汁食完全唔覺,忌廉撈埋落啲咖喱汁之後更濃稠,每一條烏冬都索滿哂咖喱忌廉汁,而且烏冬都煮得好彈牙,唔怪得知係呢度嘅招牌菜式之一🌟吉列牛定食 $148試完佢哋嘅烏冬,咁就梗係要試吓佢哋嘅吉列牛定食啦☺️第一次係日本試過吉列牛就已經深深咁愛上咗佢,呢間餐廳佢set 咗係定食,所以除咗有主菜,仲有前菜同麵豉湯,一上枱好似好多嘢食咁,好開心🫶🏻佢飯上面加咗飯素,就咁食我都可以食半碗🤣吉列牛定食 $148吉列牛上枱嘅時候仲係好生嘅,所以要放上去餐廳俾嘅鐵板上燒,大家可以根據自己鍾意嘅生熟程度睇下要燒佢幾耐💁🏻‍♀️我就覺得熟啲會淋啲好食啲,所以會燒佢耐啲,一放舊牛上去聽到啲「吱吱喳喳」聲✨真係好治癒🧘🏻‍♀️吉列外皮超酥脆鬆化,而且每舊牛肉都好入味,外脆內軟嘅口感好特別,話咁快我哋就啲肉同埋飯都清哂了🤪.總括而言,今餐食得好飽好滿足,未試過咖喱忌廉烏冬嘅你哋,一
咖喱忌廉烏冬

咖喱忌廉烏冬 $88

吉列牛定食 $148
總括而言,今餐食得好飽好滿足,未試過咖喱忌廉烏冬嘅你哋,一定唔可以錯過🩷❤️🧡💛
2023-08-20
咖喱忌廉烏冬
2023-08-26 61 瀏覽
今次揀呢一間最本身係因為份吉列牛令我有感興趣,所以就吸引倒地揀咗呢一間食。雖則裝修簡單,但係當我一上到去,只係企咗lift門就已經要選定是沒有錯的😏,因為佢哋播住我喜歡的團隊的歌ㅋㅋㅋㅋ2人餐選擇:- 吉列牛定食 x2- 吉列牛定食+咖哩忌廉烏冬 或 香辣忌康雞肉炒麵- 吉列牛定食+咖哩忌廉烏冬 或 香辣忌康雞肉炒麵+牛裡脊肉蓋飯因為大家唔想食同一款,但係又食唔到咁多,所以選擇咗第2個!吉列牛分量足夠,再要配埋加有飯素的飯!咖哩忌廉烏冬的咖非常香,再加埋上面的忌廉令到食落口非常之香滑!
2人餐選擇:
- 吉列牛定食 x2
- 吉列牛定食+咖哩忌廉烏冬 或 香辣忌康雞肉炒麵
因為大家唔想食同一款,但係又食唔到咁多,所以選擇咗第2個!
吉列牛分量足夠,再要配埋加有飯素的飯!
  • 咖哩忌廉烏冬
2023-08-03 91 瀏覽
又來到旺角搵食!今次試嘅喺吉列牛忌廉烏冬~ 因為唔係太肚餓,所以就冇叫到吉列牛只係一人叫咗一個面但整體嚟講都唔錯,下次再嚟試吉列牛😂本身以為黃色呢個面係微辣嘅,點知食咗兩啖發現辣到飛起😂😂對我哋嚟講就太辣啦如果鍾意食辣嘅人,一定要試吓呢碗麵!我就反而仲好鍾意食呢個忌廉咖喱烏冬本來會以為好怪,但原來都幾好食Creamy 得嚟又有少少辣辣地然後意外地唔會好油膩!嚟呢間餐廳食嘢嘅話,一定要試吓呢個~~
又來到旺角搵食!
今次試嘅喺吉列牛忌廉烏冬~
因為唔係太肚餓,所以就冇叫到吉列牛
只係一人叫咗一個面
但整體嚟講都唔錯,下次再嚟試吉列牛😂

本身以為黃色呢個面係微辣嘅,
點知食咗兩啖發現辣到飛起😂😂
對我哋嚟講就太辣啦
如果鍾意食辣嘅人,一定要試吓呢碗麵!

我就反而仲好鍾意食呢個忌廉咖喱烏冬
本來會以為好怪,但原來都幾好食
Creamy 得嚟又有少少辣辣地
然後意外地唔會好油膩!
嚟呢間餐廳食嘢嘅話,一定要試吓呢個~~
2023-07-20 82 瀏覽
Citrus ocean :$38🌊🍹其實我好怕似藥水嘅色素飲品,但柚子味打梳是永遠不敗的,清新又醒胃,準備好個胃食牛牛吉列牛牛定食:$148🍱🥩香草吉列牛,先用炸粉和香草包住牛牛,食到香草味又不會遮蓋牛牛本身嘅飲甜味,特別我好中意食rare嘅人,如果遮晒牛嘅本味件事就會好浪費啦😝只要比心機慢慢煎返香脆,吉列是無難度的咸蛋薯條:$58🍟呢個超好食,又脆又熱又夠咸香,出面食過薯條炸唔熟,爽爽地勁難食,呢個夠粉夠軟,但出面香脆👍👍👍帶子蟹籽蜆肉斧飯:$128🦀🍲4大隻煎過嘅帶子,唔hea喎⋯⋯蟹籽同蜆肉都勁多,啖啖飯都食到卜卜聲,好鬼棧架🥳🥳蜆肉目測都有廿粒。盤下座住個火,其就唔好幻想可以整飯焦,但保到溫都係細心嘅👍👍👍🥩吉列牛忌廉烏冬專門店彌敦道726(17樓)服務:⭐️⭐️⭐️人流:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️價錢:$150-200每人

Citrus ocean :$38🌊🍹
吉列牛牛定食:$148🍱🥩
咸蛋薯條:$58🍟
帶子蟹籽蜆肉斧飯:$128🦀🍲
🥩吉列牛忌廉烏冬專門店
彌敦道726(17樓)
服務:⭐️⭐️⭐️
人流:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️
價錢:$150-200每人
2023-07-19 113 瀏覽
🥩🥩🍜🍜餐廳好特別,睇個名都覺得係日本菜,但其實標明自己係韓國菜,搞完一輪有得食吉列牛,之後又有招牌忌廉咖哩烏冬,不如直接叫多國菜🤭🤭人氣招牌石燒吉列牛定食套餐-二人餐 (原價$530)因為早於某飲食平台book位時order埋俾埋錢,有85折優惠,但要再加返一,實際連加一$503二人餐包括:牛油蜜糖單骨雞翼味道唔錯,主要係蜜糖味,但唔會話太多變左甜點,雞翼都香脆可口韓式醬油炸雞炸粉算厚,覺得食到肥肉同雞皮,同埋凍左就唔想再食,感覺溜,個人不太喜歡個醬汁👎🏻👎🏻👎🏻吉列牛定食一set有飯有前菜有湯,連埋石鍋鐵板,牛份量中規中矩,炸粉唔厚,中間睇到顏色都知道肉質嫩,放上鐵板燒兩燒,再熱辣辣放入口就岩岩好,油份唔多,食完唔會話好熱氣👍🏻👍🏻👍🏻日式咖哩牛筋腩鍋配烏冬好似話無牛筋,轉左唔知咩肉片俾我地,望落有少少肥、但淥熟之後相當韌,印像的確不太好👎🏻👎🏻👎🏻幸好烏冬唔錯兩杯餐飲可簡韓國柚子蜜或蜂蜜菊花蜜,兩杯都係正正常常既飲品咖哩忌廉烏冬-牛肉 ($88)可選雞肉或牛肉,簡左牛肉個烏冬黎到面前最吸引一定係忌廉,忌廉望落好軟滑,要趁早打卡影相,移動太多會易有氣泡夾起烏冬份量唔算多,每條都可以
🥩🥩🍜🍜

人氣招牌石燒吉列牛定食套餐-二人餐 (原價$530)
二人餐包括:
牛油蜜糖單骨雞翼

韓式醬油炸雞

日式咖哩牛筋腩鍋配烏冬

兩杯餐飲可簡韓國柚子蜜或蜂蜜菊花蜜,兩杯都係正正常常既飲品

咖哩忌廉烏冬-牛肉 ($88)
可選雞肉或牛肉,簡左牛肉
夾起烏冬份量唔算多,每條都可以沾到忌廉,入口好滑,唔會溜或膩,因為隨即愈食愈有濃郁咖哩味,亦蓋過忌廉,入面既牛都好過上述烏冬鍋既肉質,味道真心唔錯👍🏻👍🏻
2023-07-11 112 瀏覽
吉列牛味道好差 感覺只係鹽加黑椒調味而家層粉似炸咗擺係到好耐 啲牛淋到呀!而且牛食得出係街市十幾蚊塊牛排飲品味道淡只有忌廉咖哩烏冬可以但係個忌廉咖哩烏冬等到個吉列牛set食完都未黎 問幾次都叫我等等 價錢方面唔算平下次唔會再幫襯
吉列牛味道好差 感覺只係鹽加黑椒調味

飲品味道淡
只有忌廉咖哩烏冬可以
價錢方面唔算平
下次唔會再幫襯
  • 忌廉咖哩烏冬
2023-06-03 136 瀏覽
太耐無食吉列牛燒肉,有啲想念 🥹 同朋友約埋去呢間日菜餐廳,佢地主打忌廉烏冬同吉列牛,一人叫一份試試佢就岩岩好 😉👅 吉列牛定食 ( $ 148 )外層薄薄既吉列炸皮,內部鮮紅既牛肉,擺上石爐牛肉滋滋聲地燒起,油脂浮現,點上伴碟 Wasabi 、醬油及忌廉醬同食就好美味,微甜少辣伴隨牛肉味,層次感豐富 🤩👅 咖哩忌廉烏冬 ( $ 88 )相當大碗既一份烏冬,未攪拌時忌廉覆蓋表面,用筷子攬勻後先可見到底下既咖哩湯底。味道幾特別,淡淡既忌廉同咖哩味道,估唔到兩樣野夾埋咁冇違和感,亦唔會顯得油膩 👍🏻👅 Kobekyu 牛油蜜糖 單骨雞翼 ( $ 68 )蜜糖味出眾既雞翼,甜甜的愈食愈上癮 🥰 🍸 Rose Garden ( $ 38 )點上一杯玫瑰氣泡水,飲落甜絲絲,冰涼清爽 ❄️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道) (旺角)📍旺角彌敦道726號17樓

👅 吉列牛定食 ( $ 148 )
Rose  Garder

👅 咖哩忌廉烏冬 ( $ 88 )

👅 Kobekyu 牛油蜜糖 單骨雞翼 ( $ 68 )
蜜糖味出眾既雞翼,甜甜的愈食愈上癮 🥰

🍸 Rose Garden ( $ 38 )
點上一杯玫瑰氣泡水,飲落甜絲絲,冰涼清爽 ❄️

吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道) (旺角)
📍旺角彌敦道726號17樓

2023-05-31
2023-05-29 139 瀏覽
一直都想試下旺角這間出名忌廉烏冬的餐廳,今日Blue Monday,一於同老公來吃個晚餐😁咖喱雞肉忌廉烏冬一上台見到白白一團忌廉,好新奇😃忌廉好香滑,加上香濃咖喱汁,配上烏冬,好好味😋吉列牛定食定食除了有主菜吉列牛外,也有豆腐、蕃茄、白飯和味噌湯~厚切的吉列牛放上鐵板,燒一燒就可以食,推薦一定要蘸芥末醬,中和油膩感😉牛油蜜糖單骨雞翼雞翼炸得好香脆,搭配牛油蜜糖檸檬汁,酸酸甜甜好開胃XD

咖喱雞肉忌廉烏冬

牛油蜜糖單骨雞翼
雞翼炸得好香脆,搭配牛油蜜糖檸檬汁,酸酸甜甜好開胃XD
  • 咖喱忌廉烏冬
2023-05-24 117 瀏覽
吉列牛忌廉烏冬專門店味噌蟹蓋配紫菜飯團味噌配上蟹膏 加上飯團 咁樣食嘅神仙食法 真心正!香辣忌廉雞肉炒麵辣既火雞麵 配上 忌廉 雞球 辣雞麵本身嘅好好食 不過好辣 加上忌廉可以中和少少辣度 💯醬燒黑豚肉釜飯呢個就冇乜特別 好普通嘅石頭鍋飯😂如果有少少韓式配菜 就更加好

味噌蟹蓋配紫菜飯團
味噌配上蟹膏 加上飯團
咁樣食嘅神仙食法 真心正!

香辣忌廉雞肉炒麵
辣既火雞麵 配上 忌廉 雞球