來至韓國首爾既吉列牛 仲有咖哩忌廉烏冬係旺角同銅鑼灣都分店 地點好方便♥︎吉列牛定食2人套餐 $256呢個套餐都幾豐富 一次過可以試哂招牌菜式除左有吉列牛定食仲有咖哩牛肉忌廉烏冬•吉列牛外表炸到好香脆 入面就係生既牛脊肉可以放上個石爐上面燒 按自己口味決定生熟度牛味好濃郁 肉質軟腍無筋 外脆內軟口感豐富 •咖哩牛肉忌廉烏冬好特別烏冬上面係一層厚厚既忌廉 我揀左牛肉入面係咖哩汁撈烏冬 有西蘭花、洋蔥等忌廉撈埋咖哩汁會更加滑更加香烏冬質地煙韌 好粗身 所以好掛汁➜牛油蜜糖單骨雞翼 $68雞翼係炸既 沾滿蜜糖甜甜地好易入口單骨雞翼食起上黎好方便➜蜂蜜菊花蜜 +$13 柚子蜜 +$8食完炸野 飲番啲養生飲品清下熱氣都幾好
來至韓國首爾既吉列牛 仲有咖哩忌廉烏冬

可以放上個石爐上面燒 按自己口味決定生熟度
牛味好濃郁 肉質軟腍無筋 外脆內軟口感豐富

•咖哩牛肉忌廉烏冬好特別
烏冬上面係一層厚厚既忌廉 我揀左牛肉
入面係咖哩汁撈烏冬 有西蘭花、洋蔥等
忌廉撈埋咖哩汁會更加滑更加香

➜蜂蜜菊花蜜 +$13 柚子蜜 +$8
食完炸野 飲番啲養生飲品清下熱氣都幾好
  • 牛油蜜糖單骨雞翼
2023-05-13 271 瀏覽
吉列牛忌廉烏冬專門店,旺角分店,位於旺角彌敦道726號17樓,店內環境舒適,最喜歡坐窗邊位置😚。 吉列牛定食+ 咖哩忌廉雞肉烏冬$256、牛油蜜糖單骨雞翼$68、紫薯latte$25、蜂蜜菊花茶$8。 牛油蜜糖單骨雞翼🍖 ~ 雞翼香脆可口,加上單骨雞翼,特別容易食。 咖哩忌廉烏冬🍜 ~ 每次必點的,厚厚的白滑忌廉,煙韌彈牙的烏冬😋,香滑美味👍🏻。 吉列牛定食🍱~ 有幾款開胃前菜~沙律菜🥗、蕃茄仔🍅和麻醬豆腐🧈, 還有麵豉湯🥣和飯🍚。 餐廳提供鐵板火爐, 外脆內嫩的口感,配上沙律醬和芥末, 提升牛肉的味道。 蜂蜜菊花茶🍹~ 清熱又滋潤的蜂蜜菊花茶, 熱飲都不錯。 紫薯latte🥤~ 紫色賣相特別迷人,面層幼滑的忌廉, 襯托香濃的紫薯味, 甜度剛好。每次到餐廳必點吉列牛和忌廉烏冬, 水準依然好☺️👍🏻。

咖哩忌廉烏冬🍜 ~ 每次必點的
,厚厚的白滑忌廉,煙韌彈牙的烏冬😋,香滑美味👍🏻。

吉列牛定食

蜂蜜菊花茶🍹~ 清熱又滋潤的蜂蜜菊花茶, 熱飲都不錯。

蜂蜜菊花茶

紫薯latte

每次到餐廳必點吉列牛和忌廉烏冬, 水準依然好☺️👍🏻。
2023-04-26
蜂蜜菊花茶
紫薯latte
呢間吉列牛忌廉烏冬專門店好似喺香港已經開咗好一段時間😂一直話想試想試但一直都未去🫣🤣成日都好好奇佢個咖喱忌廉烏冬係咩味!呢日喺旺角行完街終於得閒去食~🌟吉列牛定食配 雞肉咖喱忌廉烏冬套餐 $256呢個二人餐包咗吉列牛定食、細嘅雞肉咖喱忌廉烏冬同兩杯汽水🥤其實都幾抵!吉列牛定食包咗大大塊嘅吉列牛、小漬物、白飯同麵豉湯😋吉列牛色澤偏深紅,望落偏瘦冇乜脂肪嘅紋理,外層包上薄薄嘅麵包槺~餐廳會提供迷你石燒爐,可以自行將吉列牛燒成想要嘅生熟度😉我哋燒到五成熟左右,外層酥脆,牛肉雖然唔算肥美,但食落肉質都好淋唔會韌,不過肉味就唔算好出😳另外可以點芥末醬或者柚子醋,反而令牛肉更惹味~雞肉咖喱忌廉烏冬方面,細烏冬其實已經好大碗😯😂兩個人share係啱啱好!烏冬上面白雪雪嘅忌廉多到淹沒哂成碗烏冬😂忌廉食落鹹鹹地好似奶蓋咁!幾特別😆下面就係滿滿嘅咖喱烏冬,每條烏冬都掛滿咖喱醬,食落去烏冬煙韌軟糯,咖喱偏甜唔會辣~啱哂食唔到辣嘅寶寶🤫仲有粒粒雞肉添~忌廉撈埋烏冬一齊食會變得更加creamy😚比想像中好食🤤🌟Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼🧈 $68幾鍾意呢個單骨雞翼🥰份量好多,好似都有9-10件!而且雖然單骨

🌟吉列牛定食配 雞肉咖喱忌廉烏冬套餐 $256

🌟Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼🧈 $68
幾鍾意呢個單骨雞翼🥰份量好多,好似都有9-10件!而且雖然單骨,但每件都大大隻好多肉~炸皮又唔算厚,每隻雞翼都沾滿咗牛油蜜糖醬,食落甜甜地好滋味😋

🌟牛舌雞肉串 $40
好似冇食過呢個組合😂😂🫣牛舌愛好者嘅我就試下佢!雞肉打得好彈牙,而且調味啱啱好,上面仲灑滿孜然粉,幾惹味~不過就唔太食到牛舌嘅存在🥹淨係食到有啲野喺入面幾爽口咁haha😂

🌟抹茶Latte🍵 $45
呢杯latte好飲!奶味好出好濃厚,茶味唔算好濃,但仍然有淡淡抹茶甘香,上面仲擠滿咗邪惡嘅忌廉😈正呀~

總結~覺得佢哋嘅忌廉烏冬比吉列牛更出色😛幾特別同埋味道不錯😋不過記得必食蜜糖單骨雞翼!

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

加一服務費:✅

📍地址:吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道) (旺角)
旺角彌敦道726號17樓
2023-05-13 25 瀏覽
難得旺角有一間吉烈牛專門店即使放工就同朋友去試下忌廉咖喱烏冬上面鋪滿咗打發好嘅忌廉上枱勁得意完全睇唔到下面係咩因為朋友比我決定食咩所以佢唔知入面係咩有一種開盲盒嘅感覺咖哩咪唔算太重亦冇咖哩嘅辣咪大人小朋友全部都岩食🤘🏻吉列牛係好似成個定食禁有飯有配菜亦都有湯牛肉嘅份量都幾多唔怕唔夠食而且自己可以控制熟度唔怕其他人整到過熟la🥹蜜糖單骨雞翼全部雞翼都鋪滿左一層厚厚嘅糖漿每一啖都食到甜味佢都有其他味可以揀怕甜嘅朋友可以揀其他味道試吓
難得旺角有一間吉烈牛專門店

每一啖都食到甜味
佢都有其他味可以揀
怕甜嘅朋友可以揀其他味道試吓

2023-05-12 207 瀏覽
朋友話上網見到吉列牛好似幾正,話不如試下,睇相好似好吸引咁🤩 .🌟吉列牛定食配咖哩牛肉忌廉烏冬套餐 $256.👉🏻吉列牛定食餐廳用麵包糠包住牛肉,先炸至兩成熟左右,再提供鐵板爐俾我地自己燒,想燒幾成熟自己揀👍🏻牛肉新鮮,油脂分佈平均,脆皮嫩滑,口感層次分明,肉質唔會太韌🤤套餐包括麵豉湯、胡麻醬豆腐、蕃茄仔、白飯、醋及芥末沙律醬😋好豐富呀😍👉🏻咖喱忌廉烏冬烏冬煮得剛剛好,唔會太腍身🤩咖喱味道好香濃,配埋牛肉同大量忌廉一齊撈黎食,忌廉令到成碗烏冬味道更加突出👍🏻🌟牛油蜜糖單骨雞翼 $68牛油蜜糖味好濃郁,甜甜地,仲要係單骨雞翼勁貼心,岩哂我呢啲懶人🤣🌟韓國蜂蜜紅棗茶 跟餐$8飲完熱茶成個人舒服哂,放左紅棗同蜂蜜一齊煲既茶,甜甜地咁,好飲呀🥰.🌟Passion Punch 跟餐$18有薄荷葉既梳打飲品黎,唔會太甜,成個感覺好清新,好好飲呀🍹📍吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道)旺角彌敦道726號17樓
🌟吉列牛定食配咖哩牛肉忌廉烏冬套餐 $256
👉🏻吉列牛定食

👉🏻咖喱忌廉烏冬

🌟牛油蜜糖單骨雞翼 $68

🌟韓國蜂蜜紅棗茶 跟餐$8
🌟Passion Punch 跟餐$18
有薄荷葉既梳打飲品黎,唔會太甜,成個感覺好清新,好好飲呀🍹
Passion Punch,韓國蜂蜜紅棗茶

📍吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道)
旺角彌敦道726號17樓
Passion Punch,韓國蜂蜜紅棗茶
  • 咖哩忌廉牛肉烏冬
2023-05-10 22 瀏覽
呢間幾年前已經好岀名,主打吉列牛同邪惡嘅咖哩忌廉烏冬,位於旺角彌敦道嘅高層大廈內,可以喺餐廳俯視整個繁榮嘅彌敦道 ,而除咗單點,亦都有套餐,我哋叫咗一個$256套餐,包吉列牛定食、咖哩忌廉烏冬 、兩個汽水—————————————————————🍴 吉列牛定食 ($148) 定食包括有吉列牛、日本白飯、味噌湯、番茄、豆腐,吉列牛份量多,每件都厚切,本身已經係大概三成熟,而吉列皮脆身,不過燒嘅時候吉列牛嘅油脂,再加鐵板上嘅油,令到過多油,就會令皮冇咁脆,所以燒嘅時候都要注意下😋 美味指數: 7.5/10—————————————————————🍴 咖哩忌廉烏冬 ($88) 邪惡之選,打卡一流!上面嘅忌廉係比較輕身,溝埋下面嘅咖哩湯,微微辣,但其實一啲都唔漏,唔會感覺好膩,而烏冬彈牙,另外仲有牛粒同西蘭花喺裏面😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼 ($68) 牛油同蜜糖味好香,每一隻雞翼外皮都充滿醬汁,而單骨雞翼食得好方便,之前食過滋味同韓式甜辣醬都好好食,啱晒重口味嘅朋友😋 美味指數: 8.5/10—————————————

—————————————————————
🍴 吉列牛定食 ($148)
😋 美味指數: 7.5/10

—————————————————————
🍴 咖哩忌廉烏冬 ($88)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼 ($68)
😋 美味指數: 8.5/10

—————————————————————
🍴 Passion Punch ($38)
就係普通嘅熱情果梳打,好fresh好解暑,一到夏天就會想飲~
😋 美味指數: 8/10
—————————————————————
🍴 韓國蜂蜜紅棗茶 ($28)
平時沖紅棗茶嘅味道,偏甜,紅棗味偏淡,勝在係熱嘅,養下生咁~
😋 美味指數: 6/10
2023-05-09
2023-05-05 31 瀏覽
個人都幾中意食吉列牛,於是放工拉埋朋友一齊試呢間位於旺角嘅吉列牛忌廉烏冬專門店,試吓佢嘅吉列牛😙平日都幾多人食,睇嚟幾受歡迎食物款式方面除咗有主打嘅吉列牛同忌廉烏冬之外,都有其他嘅主食、特色小食同飲品等等。我哋叫咗吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬套餐($256)吉列牛定食定食都幾豐富,有少量前菜、麵豉湯同埋飯,吉列牛肉質軟腍,而且唔乾,燒到有少少焦香就幾正,飯上面灑滿左飯素,食落更香,口感更豐富。咖喱忌廉烏冬(小辣)咖喱加入左忌廉,味道比較溫和,帶少少甜味,唔會好辣。烏冬沾滿左咖喱忌廉醬汁,食落口感幾滑。牛油蜜糖芥末單骨雞翼($68)單骨雞翼都大大隻,而且份量充足,醬汁微甜帶牛油香,雞翼肉質幾滑,而且入味。凍蜂蜜菊花蜜(跟餐加$13)菊花蜜味道比較甜,飲到菊花嘅香味,幾清涼。Passion Punch(跟餐加$18)熱情果味濃郁,甜中帶酸,幾清爽解渴~

平日都幾多人食,睇嚟幾受歡迎

我哋叫咗吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬套餐($256)

吉列牛定食

咖喱忌廉烏冬(小辣)

牛油蜜糖芥末單骨雞翼($68)

凍蜂蜜菊花蜜(跟餐加$13)
菊花蜜味道比較甜,飲到菊花嘅香味,幾清涼。

Passion Punch(跟餐加$18)
熱情果味濃郁,甜中帶酸,幾清爽解渴~
2023-05-04 28 瀏覽
吉列牛忌廉烏冬專門店喺香港有兩間分店,分別喺銅鑼灣同埋旺角,地點方便👍🏻今次我去咗旺角分店,就喺彌敦道726號嘅17樓,喺地鐵站行過去都唔使5分鐘🤗店舖都幾大,卡位旁邊有大嘅落地玻璃窗,採光度高,感覺簡潔明亮,好舒服☺️呢度嘅吉列牛同埋咖喱忌廉烏冬,一直好受歡迎,一場嚟到,我當然要食啦😆另外仲叫咗份小食雞翼。吉列牛自己動手燒熱,我鍾意呢種做法,可以因應自己喜好處理個生熟程度😍燒起上嚟好香,食落去同樣香口軟稔,滿意👍🏻套餐會配埋湯同前菜,仲有飯素飯,好惹味🍚而咖喱忌廉烏冬推薦大家必叫,咖喱味道好香濃,加咗忌廉落去好滑,配埋烏冬煙韌嘅口感,係多重享受啊🥹入面仲有牛肉同洋蔥㗎。雞翼有幾款口味揀,我哋叫咗牛油蜜糖單骨雞翼🐔仲加咗檸檬,所以食落去效果好清新,單骨雞翼勁容易食,懶人恩物。

2023-04-27 25 瀏覽
對上一次食吉列牛已經耐到唔記得🤣 呢間係香港開咗咁多年,餐牌依然係兩款主打食物。今日同朋友食叫咗套餐($256),有齊兩樣仲包汽水添~✿ 吉列牛定食外層麵包糠炸得啱啱好,外面酥脆但牛肉都仲係生嘅,之後可以自己燒😛 牛肉味道幾濃👍🏻✿ 咖哩忌廉烏冬日式咖哩味道唔會好重口味,加上面嘅大量忌廉,食落好滑~ 入面配料有牛肉粒,幾滑份量好多。✿ Citrus Ocean / Passion Punch (+$18)轉咗兩杯飲品🍹Citrus Ocean呢杯係柚子味嘅梳打,好靚😍 Passion Punch就係熱情果,兩杯都好飲,唔會太甜。✿ Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼($68)雞翼調味偏清淡,所以醬汁蜜糖味幾出,好食😋

✿ 吉列牛定食

✿ 咖哩忌廉烏冬

✿ Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼($68)
雞翼調味偏清淡,所以醬汁蜜糖味幾出,好食😋
旺角吉列牛定食🐮自己即燒好香口🔥吉列牛定食➕忌廉咖喱烏冬 ($256)夠晒兩個人食牛扒朝有兩大舊,可以自己燒到好香口,牛味夠濃,而且唔會燒到好鞋口,我自己就最鍾意❤️配佢芥末沙律醬食😋烏冬上次係銅鑼灣店都食過,覺得好特別,今次旺角都冇失水準👍🏻,咖喱味香濃,烏冬彈牙👏🏻牛油🧈蜜糖單骨雞翼($68)今次叫左個雞翼,牛油味好香又甜甜地韓國蜂蜜,紅棗茶($13)唔會好甜,有紅棗味,女仔好適合,順手補一補💁🏻‍♀️蜂蜜菊花蜜($13)夠晒清甜,燒牛扒最match🙆🏻‍♀️推薦度(10👍🏻滿):7.8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):7.5⭐️價錢(10⭐️滿):7.5⭐️服務(10⭐️滿):7.5⭐️地點(10⭐️滿):8.5⭐📍旺角彌敦道726號17樓
旺角吉列牛定食🐮自己即燒好香口🔥

吉列牛定食➕忌廉咖喱烏冬 ($256)
夠晒兩個人食牛扒朝

牛油🧈蜜糖單骨雞翼($68)
今次叫左個雞翼,牛油味好香又甜甜地

韓國蜂蜜,紅棗茶($13)
唔會好甜,有紅棗味,女仔好適合,順手補一補💁🏻‍♀️

蜂蜜菊花蜜($13)
夠晒清甜,燒牛扒最match🙆🏻‍♀️

推薦度(10👍🏻滿):7.8👍🏻
地點(10⭐️滿):8.5⭐

[吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道) (旺角)]
📍旺角彌敦道726號17樓
2023-04-20 30 瀏覽
呢間餐廳其實都聽過好耐,喺韓國嗰邊過江龍咁樣開過嚟,之前佢哋嘅忌廉烏冬麵真係好紅,但係我一直都未有機會試,今日經過旺角,就決定入嚟試吓,入到嚟第一感覺就係呢度都幾大間,雖然好多人但都坐得好舒服,燈光亦都好足夠,睇埋餐牌先知原來呢度有啲吉列牛都好出名!我哋叫咗個二人套餐,包吉列牛定食,同個咖喱忌廉烏冬,另外都包唔多兩罐汽水,都係$256。最後要多咗個牛油蜜糖單骨雞翼,醬汁好好食,甜甜地,好有韓國風味!單骨雞翼真係好無敵,好方便就可以啖啖肉咁樣享受!個咖喱忌廉烏冬雖然好creamy,但係食完又唔會太滯。個吉列牛定食就係可以自己燒,自己控制得到煮幾成熟,再加埋佢一set小拼盤,賣相都好靚!唔怪得知呢度咁多人!

2023-04-20 26 瀏覽
上網留意咗呢間餐廳好耐今次特登同朋友嚟試😆😆一次食到最招牌個幾款菜式🤣勁滿足.💎$256 套餐2 (吉列牛定食 + 咖哩忌廉烏冬(牛肉))好豐富既套餐😍😆一次就試到哂餐廳既招牌吉列牛係放上鐵板上燒可以自己控制牛肉既生熟程度牛肉份量頗多😎外層有一層裹漿 十分香脆而入面就肉汁豐富,唔會乾配埋套餐提供既蘸料食好夾🤣咖哩忌廉烏冬外表已經勁特別雪白既忌廉睇埋軟軟綿綿 勁吸引🤩咖哩味道唔辣配埋Creamy既忌廉一齊食有少少奶香入口好特別而烏冬同牛肉都好食🥰.💎$68 Kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼呢個雞翼味道既配搭超正🥳雞翼吸收哂牛油同蜜糖既香味表面有一層脆既香甜蜜糖雞肉口感嫩滑😆吃落味道好豐富.💎+$25 綠茶Latte好飲的綠茶Latte有濃滑又香甜既牛奶味同時都有綠茶嘅味道😇香厚濃郁.💎+$8 韓國柚子蜜飲品有好香既柚子味道入面仲有好多柚子 真材實料飲落酸酸甜甜 好正🥹
上網留意咗呢間餐廳好耐

吉列牛係放上鐵板上燒
可以自己控制牛肉既生熟程度
牛肉份量頗多😎
外層有一層裹漿 十分香脆
而入面就肉汁豐富,唔會乾
配埋套餐提供既蘸料食好夾🤣

飲品有好香既柚子味道
入面仲有好多柚子 真材實料
飲落酸酸甜甜 好正🥹
2023-04-17 809 瀏覽
我朋友上次錯過去日本🇯🇵無食到吉列牛😵‍💫點算好🥴如何安慰佢😧咁唯有係香港食住先袋住先🤭遲啲去日本再食過啦😬我地今次叫左套餐😳吉列牛定食+ 咖哩忌廉烏冬(小辣)+ 2汽水 $256 吉列牛定食好有儀式感的定食🤫有胡麻醬豆腐、味噌湯、番茄仔同白飯🤭白飯仲要配上美味飯素添😳當然仲有主角吉列牛🤫初嘗沾上麵包糠的吉列牛🤭吉列牛經過石燒後垂涎三尺🤤牛味十足😋而且自我控制熟度😧配上芥末醬🤪完美😉咖哩忌廉烏冬(小辣) 呢道菜好好味阿😍!咖喱濃郁香甜,加上厚厚覆蓋在頂上的忌廉,令到咖喱口感順滑可口。配上爽滑彈牙的烏冬,真的一口接一口,都停不下來了。都令我最驚喜的係藏在烏冬入面的牛肉粒☺️,牛肉粒有兩節手指大,咬下去牛肉香爆曬出來,仲要十分有嚼勁,好惹味道!🤩牛油蜜糖單骨雞翼🍖 $68炸得酥脆的雞翼被裹滿了蜜糖,甜而不膩。而且雞翼是單骨,可以以方便把每根骨頭的肉都啃干淨,啖啖都是肉🫣。雞翼盤還附上一小塊檸檬,擠上檸檬為雞翼增點酸味,更開胃,一口接一口。😆哈哈😄我哋無限汽水🫢反而想飲特色飲品🤫兩杯飲品本身每杯$38 跟餐每杯減$20 🥰咁就每杯$18😙Ross Garden🍹 跟餐 $18顯嫩嫩的粉紅色💖,

我地今次叫左套餐😳
吉列牛定食+ 咖哩忌廉烏冬(小辣)+ 2汽水 $256

吉列牛定食

咖哩忌廉烏冬(小辣)

牛油蜜糖單骨雞翼🍖 $68

哈哈😄我哋無限汽水🫢
反而想飲特色飲品🤫
兩杯飲品本身每杯$38
跟餐每杯減$20 🥰
咁就每杯$18😙

Ross Garden🍹 跟餐 $18
顯嫩嫩的粉紅色💖,打卡的女生必叫。顧名思義是玫瑰和薄荷味的氣泡水,清爽解渴,又不會過甜🥳。

Citrus Ocean $18
呢杯飲品簡直帶左我去海洋館🤩欣賞海洋世界😂飲落都唔錯👍特別的檸檬梳打水😛特飲打卡一流😛

📍吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道) (旺角)
🔍旺角彌敦道726號17樓
  • Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼
2023-04-17 35 瀏覽
今日係消費劵第一日都怕會多人一早上網book 左位黎到吾知係我地早定點都仲有好多坐位睇左睇menu 就下單忌廉咖哩烏冬 (雞/ 牛)無理由吾食佢的推介咖哩吾辣(似BB辣)我地選左牛內左洋蔥同西蘭花都幾特別雞軟骨餃子好野味有點食到吾想停口燒鴨胸沙律有菜中和番無甘肥膩不過鴨胸吾係好得紫薯 latte 一吾甜但紫薯味可以再濃點
今日係消費劵第一日都怕會多人
一早上網book 左位
黎到吾知係我地早定點
都仲有好多坐位
睇左睇menu 就下單

忌廉咖哩烏冬 (雞/ 牛)
無理由吾食佢的推介
咖哩吾辣(似BB辣)
我地選左牛內左洋蔥同西蘭花

一吾甜但紫薯味可以再濃點

2023-04-16
  • 雞軟骨餃子
2023-04-14 1185 瀏覽
今日喺旺角打機前去咗樓上鋪搵咗一間韓國弦大係香港開分店嘅餐廳,順便回味下韓國時嘅開心時光。餐廳四四方方,近窗邊有卡位,可以望到旺角嘅夜景。我對比安排坐卡位,非常舒適啱晒同朋友暢所欲言。吉列牛定食餐廳將牛炸咗至2-3成熟,再俾我哋用細細地嘅鐵板爐再燒熱到自己啱嘅熟度去食舊吉列牛。吉列牛非常新鮮,脂肪比較較多,食落好彈呀爽口,肉質唔會好韌。好Juice。中提供幾款醬汁(芥末醬、柚子醋)俾我地點煮熟咗嘅吉列牛。定食仲有跟返麵豉湯同凍烏冬。咖喱忌廉烏冬賣相好特別,一嚟到見到個碗面有好大堆c好輕盈嘅忌廉cream。原來要攪勻先至開始食。估唔到忌廉Mix咖喱係咁香滑咁好味,我哋唔食得辣,反而用忌廉中和左咖喱嘅密度,剛剛好。烏冬亦都好彈牙通透,唔會煮到過冧。Kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼超香牛油蜜糖味,雞翼炸到外脆內軟細細條易入口。再比醬汁包住雞翼,唔會過硬,濕濕地食幾正。咖喱海鮮鍋咖喱海鮮鍋有蜆肉、元貝、蝦、蠔。配菜仲有金菇同冬菇片及蔥,非常足料。估唔到咖喱海鮮鍋都幾好味,同埋唔會太難唔覺得好熱氣。咖喱汁反而令海鮮提高鮮味。Pession Punch賣相幾靚,好似Apple Cocktail但其

Kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼

咖喱海鮮鍋

Pession Punch
賣相幾靚,好似Apple Cocktail但其實冇酒精飲落去甜甜哋帶少少酸。再加埋有少少氣,唔錯👍🏻
2023-04-11
  • 咖喱忌廉烏冬