2024-03-30 34 瀏覽
有日經過深水埗西九龍中心,都好耐無光顧啲老店。話時話呢間北京拉面店由我細個讀書個陣已經在營業,突然間心血來潮就決定左係佢喇~店舖咁多年都係維持住呢個風格,牆身有好多京劇小面譜,每個面譜都唔一樣細細個都幾有趣。餐廳會有個待應幫你倒茶,茶杯都好中國風格個種藍邊白杯。茶係茉莉花茶黎,茉莉花散發出淡淡的香味幾合適慢慢茗茶。午市套餐選擇唔算多,有啲菜式只有呢間餐廳獨有,價錢尚算合理。低糖紫米豆漿味道一般般,唔算難飲。熱奶茶啱啱上枱個陣比較多泡泡,茶底算濃,質素尚可。花雕醉鷄呢道小食餐廳俾左鷄脾位我地,肉質都幾滑淡淡肉,鷄肉有陣微微的酒香唔會喧賓奪主。但鷄肉份量唔算太多,有啲到喉唔到肺感覺。套餐的鱔糊飯應該是呢間餐廳的招牌菜,膳糊醬汁的味道甜甜鹹鹹好味幾下飯。餐廳用啲比較嫩的芽菜,口感柔軟無乜渣,碟餸都幾多舊鱔魚無乜魚刺啖啖都係肉,鱔皮都爽口。菜飯要加3元,不過個人覺得一般般,因為飯裡面的草青味比較重,要點叫白飯比較好。另一半叫左另一個套餐,拉面湯底都比較清淡,拉面質地唔會太淋都有少少彈性。反而配菜的豬扒有驚喜,炸得好脆味道唔會太鹹,豬扒醬汁甜甜酸酸非常搭。套餐仲有個套餐小籠包跟,小籠包面皮厚度一

低糖紫米豆漿
低糖紫米豆漿味道一般般,唔算難飲。
熱奶茶
熱奶茶啱啱上枱個陣比較多泡泡,茶底算濃,質素尚可。
鱔糊飯(套餐)
鱔糊飯(套餐菜飯)

蜜汁豬扒湯拉面(套餐)
招牌小籠包4件(套餐)
套餐仲有個套餐小籠包跟,小籠包面皮厚度一般,裡面湯汁唔算多,肉餡比較清爽唔會有個陣肥肉的油膩感。作為招牌菜的小籠包味道唔算突出。
做返個總結,餐廳環境坐得算舒適,畢竟係老店多多少少有啲年代感。待應反應都算幾快有笑容。菜品味道質素雖然唔太突出但主菜有驚喜,賣相都OK,價錢有少少偏貴。偶然黎呢度都可以試下其他菜式,讚
2024-03-29
鱔糊飯(套餐)
蜜汁豬扒湯拉面(套餐)
招牌小籠包4件(套餐)
  • 鱔糊飯
  • 蜜汁豬扒湯拉面
今日公眾假期,冇工人所以嗌外送平台外賣送餐。有人想食雲吞,我又想食辣嘢,結果search到呢間。見個餐牌好多選擇,我哋樣樣都想試,所以叫咗好多嘢食(食唔晒,聽日可以pack lunch)。落咗單之後唔夠1分鐘,我就去OpenRice睇食評,點知見到超級多負評,心諗大鑊,中伏? 想去cancel張單,但係外送平台話餐廳唔俾cancel。心諗,算啦試吓啦!結果食物嚟到,一啲都唔伏!味道仲好OK!(當然唔會話好食到wow,但係不過不失!)1. 砂鍋雲吞雞(有2粒豬肉雲吞):👌雲吞有啲浸耐咗,啲皮開始想散,但係味道OK。啲雞湯唔覺有味精(因為我會味精過敏,如果有味精,我會即刻瞓着覺)2. 淨豬肉雲吞6隻 :👌OK3. 鴨胸夾膜4件:👌鴨胸應該係現成,似西式鴨胸。個飽皮(夾膜)好食,似饅頭嘅味道,鬆軟4. 水煮牛肉 :👍意外地唔係四川餐館都煮得幾好,佢加腐竹(硬身個隻)掛湯好食,不過如果啲腐竹再淋啲好啲。啲牛係滑牛,幾好。5. 蜜糖豬扒炒拉麵:👎呢個有啲失望。如果個豬扒嘅蜜糖係脆邊,好似欖角生炒骨咁嘅做法會好啲(唔係咁樣樣太saucy)。啲面太淋,如果彈牙嘅話會好好多。6. 京蔥炒羊肉:👌係打邊

2. 淨豬肉雲吞6隻 :👌OK

6. 京蔥炒羊肉:👌係打邊爐嗰啲雪藏羊肉片,所以有啲柴。但係其實味道幾好。如果個老闆願意用啲靚啲嘅羊,冇咁乾/柴嘅話,下次應該會再嗌。

7. 麻辣青瓜海蜇:👍極力推介,呢個堅好食!佢嘅海蜇係 海蜇頭!麻辣正中!

8. 蒸銀絲卷👌

9. 蒜蓉炒菜心👌

(我懷疑個廚師應該係四川人?🌶️佢啲麻辣好食過其他餸🤣)

總體評語:唔應該比其他負評影響。我同屋企人都覺得,今餐好彩結果冇cancel到,以後嗌外賣可以多個option!👍
鴨胸夾饃
外賣送餐
2023-08-03 286 瀏覽
上菜慢,店員做嘢懶懶閒,入坐叫完起碼等咗20分鐘。啲嘢食普普通通,未至於難食,但有排都未好到會想令你食第二次,亦冇話好有特色,小籠包個餡係熱但個皮係涼嘅,係咪微波爐叮就自己諗。同埋最低食肆要求都達唔到,因為有曱甴陪你食。
上菜慢,店員做嘢懶懶閒,入坐叫完起碼等咗20分鐘。

同埋最低食肆要求都達唔到,因為有曱甴陪你食。
2023-03-21 471 瀏覽
人生中食過最難食既炒飯,排名第一,真係未試過食到咁難食既炒飯。炒飯咁難食都真係有D難度。我以為炒飯已經係所有菜式入面最穩陣既一款,無諗過咁都可以出事。請問知道炒飯要用冷飯炒嗎? 呢間野竟然同我用岩岩煲好既飯炒,炒到爛哂仲要濕,食左一啖已經想嘔,個口感真係好嘔心,好似人地咀嚼完嘔翻出黎既飯咁,仲要調味都好差。同我講蝦仁雞粒炒飯,D蝦極細粒,雞粒勁少,而且仲要無味,三色豆多到我以為自己食緊三色豆炒飯,簡直精彩
請問知道炒飯要用冷飯炒嗎?

2023-03-21
外賣送餐
2023-02-02 362 瀏覽
食咗鮮肉雲吞面,豆沙鍋貼,凍奶茶,收加一食咗100蚊,雲吞好小得4粒,已經係全餐最好食,超市急凍?。。。其次已經係奶茶,普通茶餐廳味,偏甜,都算。加一點好意思收啊,好唔抵食
加一點好意思收啊,好唔抵食
2023-01-27 304 瀏覽
幾年黎一次,每次都有唔同經歷,今次所有野食到枱即食,毋須待暖(本身就涷),趕時間首選,大量座位,今非昔比,以前品質好,宜家真係當快餐或者外賣自行加熱食就最好,晚餐就唔會再考慮
2022-11-09 371 瀏覽
點了個小龍包,水煮牛肉面。酸菜鱼小龍包皮薄肉多。水煮牛肉够香够辣。酸菜鱼很入味。食材很新鲜。噢😯還有珍珠奶茶,跟奶茶店味道一樣。装修比较舊,服務一般,上菜比較久但我覺得這些不重要,重要是味道很不錯很值得去等待
點了個小龍包,水煮牛肉面。酸菜鱼
小龍包皮薄肉多。
水煮牛肉够香够辣。
酸菜鱼很入味。
食材很新鲜。
噢😯還有珍珠奶茶,跟奶茶店味道一樣。
装修比较舊,
服務一般,上菜比較久
但我覺得這些不重要,
重要是味道很不錯很值得去等待

2022-11-09
2022-10-22 274 瀏覽
中午食午餐,指住同服務員講要口水雞午餐,凍檬茶,再跟手問可唔可以加錢轉雞腿,佢話加$10之後佢話係例牌,咁我覺得好合理,午餐當然細份d之後雞到左,飯未到。咁我就問下飯未到,跟著佢話係單叫,無飯原來,佢自己心中既意思係,午餐無得轉雞腿要轉雞腿就要散叫。所以佢最後替我將所有食物都散叫,我第一次黎食,當然唔知你規矩,我指住餐牌叫,心中價錢梗係預左食午餐你同我講午餐唔可以轉腿,你話午餐唔可以轉腿,要轉就要散叫,咁咪清晰嬲

之後佢話係例牌,咁我覺得好合理,午餐當然細份d

之後雞到左,飯未到。咁我就問下飯未到,跟著佢話係單叫,無飯

原來,佢自己心中既意思係,午餐無得轉雞腿

2022-10-22
2022-08-15 309 瀏覽
冇人理你 凈係掛住做的 網上外賣完全唔埋堂食客人 什至有客人要求退單食物質素:差人生唔會再黎 冇下次..............................
冇人理你 凈係掛住做的 網上外賣
完全唔埋堂食客人 什至有客人要求退單

食物質素:差
2022-07-18 341 瀏覽
晚餐時段因為冇人排隊就挑戰一下, 入面裝修行中國風, 水杯碗同餐具都唔太乾淨, 都有啲油。茶杯太小又不能添水…服務態度就正正常常…唔係好理你但又會叫你等下咁..上菜速度都算快,應該係微波食品兩個人叫咗一碗酸辣湯麵、一碗唔知咩牛肉菜飯、豆沙鍋餅同一杯凍檸茶。酸辣湯麵好大碗好多麵, 味道就係普通重口味重味精, 食完會好口乾個種。而麵既口感好淋爛..入口即溶..應該是加熱好耐了酸辣湯好水,唔似其他餐廳傑傑地個種湯底。而個碗唔知咩牛肉菜飯就不過不失,不過因為我碗飯差啲跌,所以會比差評。豆沙鍋餅冇咩特別..係太有鍋氣..個皮太硬同豆沙太少。總而之..呢個份量同價錢又唔算太伏既..但冇下次

總而之..呢個份量同價錢又唔算太伏既..但冇下次

2022-07-17
2022-07-03 252 瀏覽
等完又等 成間鋪啲枱都係空 亦無人落單 無人serve咁忙 不如執柒左佢咪輕鬆啲囉野好唔好食已經係其次仲好意思加一服務費 完全都唔知個醜字點寫態度傲慢服務欠奉質素參次嬲都嬲飽
等完又等

服務欠奉
質素參次
嬲都嬲飽
2022-07-03
今日午餐本來唸住食迴轉,結果太多人就換咗来呢間,睇到價錢本來以為係正嘢,结果却失望。3个人叫左水煮牛肉面,南京牛肉面,鲜肉云吞面同茶鸭。超级难食,上餐好耐,水煮牛肉面,除左配菜芽菜,其他全部淡白白,特别系牛肉,都唔系牛肉,似急冻肥牛,无味。南京牛肉面,同五香肉丁面一样,卖45蚊,云吞面,得4粒云吞,仲要好细粒。茶鸭,又咸,份量又细,60元。饮品方面,冻奶茶无得少甜,佢地话系调好ge,不过超级甜,甜到濟。最重要‼️,佢地有加1服务费,但系纸巾要比钱4元一包,服务员态度麻麻,下次唔会再来。
2022-07-03
2022-04-04 267 瀏覽
肚餓求其入間食入到去坐低 餐牌都無張叫佢比餐牌 喺到行左行右都未拎到比我明明就無乜人食個啊嬸望到我等緊佢拎餐牌 又扮睇唔到仲勁得閒喺到同人吹水坐咗5-10分鐘 嗌多次先比餐牌我😅嗌嘢食又叫我等等 嗌完野食啲嘢又等勁耐先到如果你有好多時間想嘥嘅你可以去食完埋單就快快手衝岀嚟收錢 好意思收加一🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭
肚餓求其入間食
嗌嘢食又叫我等等 嗌完野食啲嘢又等勁耐先到
如果你有好多時間想嘥嘅你可以去
2022-04-03
2021-12-06 300 瀏覽
午餐時間, 唔係太多人, 好易揾位。叫左個回鍋肉飯餐, 有湯又有飲品, 加$2可以變菜飯, 菜飯用菜心切粒, 比較大粒, 唔易入口;回鍋肉多肉少菜,味道少少辣, 偏咸, 都算好味。杯凍檸茶麻麻地, 無咩茶味。
回鍋肉菜飯餐
2021-12-06
2021-11-29 268 瀏覽
醉雞不過不失,份量都算多,價格相當合理,味道正常。瑤柱小籠湯包d瑤柱無味。要點醋先有味,而小籠湯包個包皮好硬,似北方餃子,唔似上海小籠包咁軟熟,但味道一樣好味。最正係個叉酥盒子,我已經忘記了佢個名,但記得豬肉碎同三色豆爆香黎炒,炒後香口,而個叉酥盒子幾脆口,但又唔熱氣,加上粒粒芝麻,美味極了!佢幫間餐廳加唔少分數呢!