2024-03-30 52 瀏覽
有日經過深水埗西九龍中心,都好耐無光顧啲老店。話時話呢間北京拉面店由我細個讀書個陣已經在營業,突然間心血來潮就決定左係佢喇~店舖咁多年都係維持住呢個風格,牆身有好多京劇小面譜,每個面譜都唔一樣細細個都幾有趣。餐廳會有個待應幫你倒茶,茶杯都好中國風格個種藍邊白杯。茶係茉莉花茶黎,茉莉花散發出淡淡的香味幾合適慢慢茗茶。午市套餐選擇唔算多,有啲菜式只有呢間餐廳獨有,價錢尚算合理。低糖紫米豆漿味道一般般,唔算難飲。熱奶茶啱啱上枱個陣比較多泡泡,茶底算濃,質素尚可。花雕醉鷄呢道小食餐廳俾左鷄脾位我地,肉質都幾滑淡淡肉,鷄肉有陣微微的酒香唔會喧賓奪主。但鷄肉份量唔算太多,有啲到喉唔到肺感覺。套餐的鱔糊飯應該是呢間餐廳的招牌菜,膳糊醬汁的味道甜甜鹹鹹好味幾下飯。餐廳用啲比較嫩的芽菜,口感柔軟無乜渣,碟餸都幾多舊鱔魚無乜魚刺啖啖都係肉,鱔皮都爽口。菜飯要加3元,不過個人覺得一般般,因為飯裡面的草青味比較重,要點叫白飯比較好。另一半叫左另一個套餐,拉面湯底都比較清淡,拉面質地唔會太淋都有少少彈性。反而配菜的豬扒有驚喜,炸得好脆味道唔會太鹹,豬扒醬汁甜甜酸酸非常搭。套餐仲有個套餐小籠包跟,小籠包面皮厚度一

低糖紫米豆漿
低糖紫米豆漿味道一般般,唔算難飲。
熱奶茶
熱奶茶啱啱上枱個陣比較多泡泡,茶底算濃,質素尚可。
鱔糊飯(套餐)
鱔糊飯(套餐菜飯)

蜜汁豬扒湯拉面(套餐)
招牌小籠包4件(套餐)
套餐仲有個套餐小籠包跟,小籠包面皮厚度一般,裡面湯汁唔算多,肉餡比較清爽唔會有個陣肥肉的油膩感。作為招牌菜的小籠包味道唔算突出。
做返個總結,餐廳環境坐得算舒適,畢竟係老店多多少少有啲年代感。待應反應都算幾快有笑容。菜品味道質素雖然唔太突出但主菜有驚喜,賣相都OK,價錢有少少偏貴。偶然黎呢度都可以試下其他菜式,讚
2024-03-29
鱔糊飯(套餐)
蜜汁豬扒湯拉面(套餐)
招牌小籠包4件(套餐)
  • 鱔糊飯
  • 蜜汁豬扒湯拉面