2018-01-17 484 瀏覽
今日中午黎到深水埗續牌...趕時間關係去左旁邊西九龍中心食野~由於上次食左龍鳳祥餃子~今次就試下其他啦....唉~早知就睇OPENRICE先啦~又晒左我錢了諗住小菜配呢個價仲有湯連野飲~唔錯咁喎~TRY TRY LA~糖醋魚塊配紅米菜飯(+$3)~叫個飯要催十年...廚房煮野勁慢~個個客都要催佢幾次咁~D大媽店員又只會圍堆~一齊傾計~一齊落單~一齊上菜~一齊催單~乜都一齊~勁高效率囉~望下D飯...全部碎米黎...仲要唔熱既....有D凍既~有無搞錯呀...埋單仲好意思問人好唔好食你請我都唔食囉總結:伏
今日中午黎到深水埗續牌...
趕時間關係去左旁邊西九龍中心食野~
由於上次食左龍鳳祥餃子~
今次就試下其他啦....
唉~早知就睇OPENRICE先啦~
又晒左我錢了

諗住小菜配呢個價仲有湯連野飲~唔錯咁喎~
TRY TRY LA~

糖醋魚塊配紅米菜飯(+$3)~

叫個飯要催十年...
廚房煮野勁慢~
個個客都要催佢幾次咁~

D大媽店員又只會圍堆~
一齊傾計~
一齊落單~
一齊上菜~
一齊催單~
乜都一齊~
勁高效率囉~

望下D飯...全部碎米黎...仲要唔熱既....
有D凍既~
有無搞錯呀...

埋單仲好意思問人好唔好食

你請我都唔食囉

總結:

2017-12-08
2017-07-06 679 瀏覽
店內紅紅綠綠的裝修好搶眼, 有一種傳統的感覺, 配合返個店名”北京”, 舖頭入面都有好多京劇面譜/人物公仔的裝飾, 連一點提示的標語都有面譄公仔。食物方面, set lunch 有飯有面有小菜, 都有好多選擇。 我地叫左蜜汁豬扒湯拉面, 加小籠包set, 另外再加左個豆沙鍋餅做甜品。蜜汁豬扒湯拉面 – 見到蜜汁, 好自然令我聯想起叉燒, haha, 來到后個賣相唔錯, 豬扒同面分開上, 但份量唔算大。個拉面都算彈牙, 有點咬口, 個湯清清地都ok。但個豬扒唔得, 上菜的時候個豬扒係凍的, 呢個真係好扣分。豬扒比較,薄身, 但食落唔算好實, 少少乾身, 個蜜汁味唔夠重, 冇蜜汁的感覺。呢個仲要係廚師推介, 的確有點名不符實。小籠包 – 入面有湯汁, 味道都算ok, 但個皮就厚左少少豆沙鍋餅 – 呢個算係成餐飯最好食, 金金黃黃咁, 入面的紅豆餡唔會太甜, 外皮又夠香脆, 食完都唔覺得漏

蜜汁豬扒湯拉面

小籠包 – 入面有湯汁, 味道都算ok, 但個皮就厚左少少
小籠包

豆沙鍋餅
2017-07-02
2017-06-25 402 瀏覽
去到個到坐底張枱已經有粒飯 啲茶仲要有油既 啲酸辣湯無酸味 要我自己加醋先有返小小似酸辣湯既味 啲豆沙鍋貼 無以前個啲咁好食 無以前個隻味道 啲小籠包 仲要啲皮包到好厚 仲要無乜湯 仲有最後 杯珍珠奶茶啲珍珠 唔知自己咬緊乜好似無浸過咁 好硬 一啲都唔彈牙😤仲叫左杯香滑奶茶 但都係麻麻。。0香滑😤
去到個到坐底張枱已經有粒飯
仲有最後 杯珍珠奶茶啲珍珠 唔知自己咬緊乜
好似無浸過咁 好硬 一啲都唔彈牙😤
仲叫左杯香滑奶茶 但都係麻麻。。0香滑😤

2017-05-14 651 瀏覽
今晚黎到深水埗,諗唔到食咩於是去左西九尋食就揀左呢間北京拉麵店,唔洗等位D野食平均都好平! 仲做緊PROMOTION,食夠$80就可以用半價加一個小食$150就可以用半價加兩個小食叫左個排骨拉麵排骨份量有d少,但拉麵麵質都幾好食!湯底雖然色就好夠,但就偏淡小食又係去到邊都會叫既 紅油抄手味都OK既!但個皮都幾厚不過一碟有6粒,都算係幾多喇!另外,叫多個豬頸肉菜飯菜飯GOOD! 豬頸肉都入味,而且肉是軟的。小籠包 - 皮好厚
今晚黎到深水埗,諗唔到食咩
於是去左西九尋食

就揀左呢間北京拉麵店,唔洗等位

D野食平均都好平! 仲做緊PROMOTION,食夠
$80就可以用半價加一個小食
$150就可以用半價加兩個小食

叫左個排骨拉麵
排骨份量有d少,但拉麵麵質都幾好食!
湯底雖然色就好夠,但就偏淡

小食又係去到邊都會叫既 紅油抄手
味都OK既!但個皮都幾厚
不過一碟有6粒,都算係幾多喇!
另外,叫多個豬頸肉菜飯
菜飯GOOD! 豬頸肉都入味,而且肉是軟的。

小籠包 - 皮好厚
2017-04-15
2017-03-01 822 瀏覽
以往太子及荃灣仁濟醫院對面也有這餐廳,但後來結業,西九龍這家好像是餘下唯一一家北京拉麵;可能跟西龍傳飯團同母公司,看到掛上該店圍裙的店員亦來這店幫忙。前菜味道不錯,佐飯亦可。花雕醉雞菜飯,花雕的味道不太濃,雞也普普通通,細細碟內細細件的雞,又小又有毛痴住,既細件還多骨,吃得挺麻煩的。菜飯的菜粒不多,只是將菜粒舖在面頭,扮作多菜粒。小籠包四件,皮頗厚,內裏肉汁算多,如一口咬下可能外瀉,幸好肉汁味道不太差,否則厚皮就難吃。珍珠奶茶加$6,味道不太甜,比起某些澀味為主的茶餐廳可能更濃。珍珠挺韌,不算過硬,數量不多。坐著午餐至離座,頂多半個鐘,收取加一服務費無理。
以往太子及荃灣仁濟醫院對面也有這餐廳,但後來結業
,西九龍這家好像是餘下唯一一家北京拉麵;可能跟西龍傳飯團
同母公司,看到掛上該店圍裙的店員亦來這店幫忙。
前菜味道不錯,佐飯亦可。
,既細件還多骨,吃得挺麻煩的
。菜飯的菜粒不多,只是將菜粒舖在面頭,扮作多菜粒。
小籠包四件,皮頗厚

坐著午餐至離座,頂多半個鐘,收取加一服務費無理。
2016-12-31 785 瀏覽
經過上次差d咬到牙都爆之後,今次照舊叫菜飯糸列食,睇番其他貼文,好多人推薦豬軟骨菜飯,就決定試下。豬軟骨菜飯菜飯冇上次超硬,豬軟骨炆得好冧唔硬,真係冇介紹錯,值得推介。酸辣雲吞湯我唔知點形容味道好,買相幾好,但好結身,味道好淡但有超重豆辦醬味。材料豐富,有木耳絲,籮白絲,雲耳絲,豆腐,蛋絲。雲吞材料得豬肉,皮厚味淡,可能碌完在放上湯裡,令到冇乜味,怕辣建議食,因為都辣下。炸銀絲卷本應想叫炸曼頭,可能自己思覺失調攪錯咗,講番呢個卷,外脆內軟,在配埋練奶,味道好好。如果今次同上次比,我會評今次好,因為食物水準好過上次,如果在有團購真係可以買得過,雖然只可以散叫,但已經值回票價!
豬軟骨菜飯

酸辣雲吞湯

炸銀絲卷
2016-12-31
  • 豬軟骨
2016-12-27 481 瀏覽
屋企人比張團購我去食咪試下,睇完餐牌叫三樣食物。1:豬扒菜飯,豬扒ok但d菜飯有一d可以咬到牙都爆。2:五香雞翼,唔知係咪忙,d雞翼炸到乾。3:招牌小籠包,三樣之中呢樣最合格。價錢大眾化,食物有待改善,都可以值得一試。
屋企人比張團購我去食咪試下,睇完餐牌叫三樣食物。
1:豬扒菜飯,豬扒ok但d菜飯有一d可以咬到牙都爆。
2:五香雞翼,唔知係咪忙,d雞翼炸到乾。
3:招牌小籠包,三樣之中呢樣最合格。
價錢大眾化,食物有待改善,都可以值得一試。
2016-12-27
  • 小籠包
2016-11-20 547 瀏覽
廿幾年前已經係西九龍中心蒲~ 印象中係完全冇變得裝修都係紅紅綠綠~ 好多臉譜(臉譜(/ω\)驚驚。話明拉麵店緊係食拉麵啦!擔擔排骨麵:嗯~ 好重麻醬味。一d都唔辣(其實有冇人可以話我聽正宗既擔擔係辣定唔辣既呢😂我係未去到北京上海先試到)豬扒微微炸過~鹹鹹豉油味。但幸好冇討厭既鬆肉粉味。拉麵麵質軟淋冇咬口。招牌蜜汁排骨拉麵:湯底毫無特別。拉麵亦煮得軟淋冇咬口。唯一讚賞、蜜汁豬扒。微微炸過嘅豬扒淋上蜜汁,香香甜甜,絕配。最後當然黎客小籠包:正常脹卜卜有肉湯汁既。Um...總結...可以一試但只此一次。
話明拉麵店緊係食拉麵啦!

最後當然黎客小籠包:正常脹卜卜有肉湯汁既。

Um...總結...可以一試
但只此一次。
2016-11-14
2016-11-19 445 瀏覽
因為係團購買咗現金券, 所以就去咗試黎食我地三個人去食, 所以分別點咗三碗麵食由於我已經唔記得邊碗打邊碗啦個名豬軟骨個麵都幾好味, 肉質幾好, 口感唔錯好濃色個碗反而係冇乜味, 湯啖, 完全唔掂紅燒牛肉麵個碗中規中矩, 但湯都幾好飲我地咗杯芝麻珍珠, 芝麻味唔濃, 一般般反而個朋友點香芋珍珠, 幾濃, 好飲另一個點普通珍珠奶茶, 冇奶味又冇茶味, 不知所謂 總結, 唔係團購既話都應該唔會再去食晚餐, 午餐價就可以考慮
因為係團購買咗現金券, 所以就去咗試黎食

我地三個人去食, 所以分別點咗三碗麵食
由於我已經唔記得邊碗打邊碗啦個名
豬軟骨個麵都幾好味, 肉質幾好, 口感唔錯

好濃色個碗反而係冇乜味, 湯啖, 完全唔掂

紅燒牛肉麵個碗中規中矩, 但湯都幾好飲
芝麻珍珠
我地咗杯芝麻珍珠, 芝麻味唔濃, 一般般

反而個朋友點香芋珍珠, 幾濃, 好飲

另一個點普通珍珠奶茶, 冇奶味又冇茶味, 不知所謂
2016-11-10
2016-10-17 477 瀏覽
罕有的去深水埗吃lunch由於之後有事做,,和老公隨便pick了一間就這樣伏已中!我點了口水雞set lunch老公則點了酥炸排骨湯麵另點了小籠湯包口水雞lunch set~有前菜有湯前菜是拍青瓜,,味道夠酸很開胃湯是沒有味的湯,,猶如白開水Orz口水雞香麻而不太辣但肉質粗糙不夠滑酥炸排骨湯麵~老公說湯底淡而無味所以十分難吃!小籠湯包的外皮厚,,湯汁也很少整體就是不好吃!但價錢也不算便宜!
罕有的去深水埗吃lunch
由於之後有事做,,和老公隨便pick了一間
就這樣
伏已中!

我點了口水雞set lunch
老公則點了酥炸排骨湯麵
另點了小籠湯包
口水雞set lunch
口水雞lunch set~有前菜有湯
前菜是拍青瓜,,味道夠酸很開胃
湯是沒有味的湯,,猶如白開水Orz
口水雞香麻而不太辣
但肉質粗糙不夠滑
酥炸排骨湯麵
酥炸排骨湯麵~
老公說湯底淡而無味
所以十分難吃!
小籠湯包
小籠湯包的外皮厚,,湯汁也很少

整體就是不好吃!
但價錢也不算便宜!
2016-09-09
2016-10-09 446 瀏覽
上菜勁慢,連汽水都成20分鐘先上計數又計錯晒,啲野又唔係好食張張單都計錯,又漏單啲阿嬸又慢到死,叫又唔應總知乜都超慢服務態度又唔好明明計錯數又話冇一字曰 勁大家千期千期唔好去
上菜勁慢,連汽水都成20分鐘先上
計數又計錯晒,啲野又唔係好食
張張單都計錯,又漏單
啲阿嬸又慢到死,叫又唔應
總知乜都超慢
服務態度又唔好
明明計錯數又話冇
一字曰 勁
大家千期千期唔好去
2016-09-26 581 瀏覽
其實忙五緊要最慘得幾張枱姐坐五爆囉未排隊入坐又未去到坐哂喎嗌完一次嗌第二次到五應跟住我啲野食五係一齊上係格左一段時間我都會體諒之後野食哂先有野飲飲佢見到我嗌佢到可以五理我我同左fd 一齊見住大家冇言係西九龍北京拉麵店無下次泥食
其實忙五緊要最慘得幾張枱姐坐五爆囉
係西九龍北京拉麵店無下次泥食
2016-09-26 485 瀏覽
我首先叫左一個南京牛肉湯拉麵 已經等左半鐘到 其實已經好肚餓 到食拉麵個陣又好淡無乜味 打算加辣椒醬 點知落左半樽都五辣 😤仲有我叫左珍珠奶茶 同拉麵一起叫 我食完拉麵杯珍珠奶茶都未到 望到出面啲嘢飲放哂係度 待應都五拎嘢飲 台又未汁好 真係太過份😡下次五會再黎食👎
2016-09-11 397 瀏覽
no good.very poor!The service is bad.The action is slow.The food isreally"good"!I won't go to this restaurant again!
2016-09-11
2016-09-06 285 瀏覽
當日光顧係晚上大約8點半叫咗個豬排配紅米飯 另外一個擔擔麫個擔擔麫係咸到驚食完會患上急性腎病用水洗一洗都仲咸到痴那線碗紅米飯就離哂大譜囉飯入面有為數不少嘅硬飯焦硬到咬唔開似向煲底焗咗一日個種收到乾哂水嘅飯癌並唔係平時煲仔飯個種脆飯焦呢一大塊就係煲底硬飯石叫佢換過碗因為根本食唔到換碗普通菜飯啲菜又焗到黃哂根本就係焗咗一日仲拎比客食又老又黃仲衰過呀婆塊面啲皺紋呢間野永無下次想中伏嘅可以一試
當日光顧係晚上大約8點半
叫咗個豬排配紅米飯 另外一個擔擔麫