2022-08-20 2130 瀏覽
今次慶祝屋企人生日飯,特登嚟咗五陵會,幾多好耐之前都有食過,但果次冇好認真咁食,因為飲醉咗。😂今次終於冇飲醉酒啦,啲食物都好好食。我認為最好食嘅嗰樣嘢係紅燒妙齡乳鴿,一咬落去脆皮多汁,而且每一隻都燒到好均勻,食完自己果隻仲想食埋人哋嗰份。好耐都冇食過啲咁好食嘅乳鴿啦。魚湯雲吞浸學白都好唔錯,雲吞皮好薄,肉餡好多,而且有我好鍾意食嘅竹笙。仲有杞子做點綴,望落去就已經覺得好正啦。清清地啱晒我啦❤️另外,想推薦嘅係佢嘅馬拉糕,因為本人係好喜愛食馬拉糕。佢蒸好咗每人一個,唔會太甜唔會太膩,食完飯再食個馬拉糕都唔會覺得太跩。雖然餐廳同埋佢哋嘅食物望落去好似好一般咁,但食粵菜嘅話就一定係食佢,簡簡單單。

雖然餐廳同埋佢哋嘅食物望落去好似好一般咁,
但食粵菜嘅話就一定係食佢,簡簡單單。
  • 古法馬拉糕
2022-06-27 1972 瀏覽
五陵會Part 2焗蟹蓋: 正式少林寺做法,同七福一樣沒有多餘的醬汁扎扎實實地做出一個純蟹肉走蟹柳的蟹蓋,同七福唔一樣嘅地方就係七福脆醬再薄身些少,內裏比較乾身,不能比較邊間好食啲,忠於自己喜歡的味道便可以砵仔焗奄仔蟹粉及砵仔焗魚腸: 兩款做法相若,只是用料不同,個人貪心關係,加上本身潮州怒漢聯乘上海佬的血統,若然可以再多啲蟹粉的話那就更加不得了「笑」魚腸零腥味,食完想同我老婆講我嚟緊我生日做呢個生日蛋糕便可以了,若可以加多少少油炸鬼鋪埋面,再更加辣嘴的話可能會更加有趣客家蒸咸鵝: 肥肥嘅一隻鵝肉質唔鞋,肉質鬆軟,正所謂「食豬要食肥、食雞要食皮、食鵝唔係唔食皮?」可惜本人呢個星期內暴肥一打磅,未能食皮🥹,味道剛好不會過咸堂剪煙燻狀元雞: 除咗台北宜蘭原隻燒雞自己手撕之外,喺香港堂剪真係第一次,好處就係即剪即食,保持第一身味道、如果斬好先攞俾你,咪凍咗囉。睇住啲雞汁漏晒出嚟,淡淡煙熏味,五陵會威威教路呢隻雞識食一定要食雞背,真係驚為天人,為呢個飯局推上另一個反白眼位咕嚕肉: 醬汁唔會搶喉,用上新鮮豬肉,食嘅時候一路潛移默化自己係淑女,如果唔係的話,好想大聲講句「俾個靚仔呀唔該」(笑)上湯
五陵會Part 2

上湯蒜子浸莧菜:一絲不苟到連蒜子都爆過走過油,唔會好似坊間求其擺幾粒生蒜頭切粒就叫做蒜子

五陵會威威另一推介: 脆鹹魚雞粒煲仔飯,真係冇介紹錯、首先脆鹹魚係靈魂,鹹香滿溢、除咗豉椒排骨煲仔飯之外第一次食煲仔飯係唔需要用煲仔飯豉油

薑米叉燒蝦粒炒飯: 乾身、爽,可惜侍應姐姐低估適合戰鬥力,以為要行街,未有及時上抬,如果唔係我相信連同鑊氣應該會提升另一層次
古語有云:「甜品時間連女士都有兩個胃」甜品時間分別有合桃露、脆麻花、馬拉糕,本身不是甜品控,但「試過方知酒濃」,小宇宙由第六感變成第七感,超級撒亞人再進化成終極超級撒亞人,你就知道呢啲甜品絕非泛泛之輩「笑」

我覺得能夠喺五陵會品嚐就好似睇F1一樣,最好嘅車手就係得嗰十幾20個,喺個觀眾席度見自己心儀嘅車手揸住架車1秒都唔使就走過,可能你要去車手下榻酒店才能見其廬山真面目,正正等如五陵會會員數目就係咁多個,🈶️幸入去食嘢係一種福氣,再次衷心多謝安排呢個飯局嘅18銅人及余氏伉儷

2022-06-26 413 瀏覽
樸實嘅裝修令我對五陵會更加有期待,起碼一定唔係一個「食景」地方,先上三小碟熱身分別係蝦多士,「食落去索索聲」蝦膠爽彈,唔會成口油,子薑皮蛋,子薑做到甜不辣效果,皮蛋有糖心,乾蔥美極骨,炸得香酥而不膩,淡淡美極會從你口腔裏慢慢湧出來,三小碟打開了一個非常好的序幕老虎斑兩味頭炮為芫荽皮蛋肉片湯,每口熱辣辣,先甜得來又不失芫荽獨特的個性,肉片尤如我閨女18個月大的肌膚一樣10分幼嫩,再沾上辣椒豉油,「正」第二道名為吉列斑球,脆醬粉夠薄身,奢侈地用上老虎斑,粟米汁及甜酸汁任君選擇、咬落去連同老虎斑皮,絕對繼流浮山、石屋之後另一港版<Fish & Chips> , 休漁期過後如有機會再會一會的話,我相信將會更上一層樓中間加插一個五陵會威威強勢推介指天椒炒滑蛋多士,食完第一口我心入邊好想和同枱嘅朋友講句「X , 臭㗎,你哋唔好嘥quota啦,等我捱下義氣啦」 嘩好味到呢,我未食過一個咁特別嘅配搭,聽落簡單,其實這道滑蛋顯赫師傅的功力深不見底,通常外邊食到嘅滑蛋,見到有啲蛋汁出到嚟以為師傅煮到半山熟好勁,其實只不過師傅喺最後上碟之前加少少生蛋汁落去營造一個效果,反之呢道菜你可以睇到每

老虎斑兩味

中間加插一個五陵會威威強勢推介指天椒炒滑蛋多士,食完第一口我心入邊好想和同枱嘅朋友講句「X , 臭㗎,你哋唔好嘥quota啦,等我捱下義氣啦」 嘩好味到呢,我未食過一個咁特別嘅配搭,聽落簡單,其實這道滑蛋顯赫師傅的功力深不見底,通常外邊食到嘅滑蛋,見到有啲蛋汁出到嚟以為師傅煮到半山熟好勁,其實只不過師傅喺最後上碟之前加少少生蛋汁落去營造一個效果,反之呢道菜你可以睇到每一層連碟底都會有啲半山熟蛋汁喺你面前「朗下朗下」,技術可見一斑,配上蝦多士的多士底,乾身之餘配上指天椒滑蛋,食完即時諗起唐伯虎點秋香春香「我就係嗰條多春魚、多謝你呀9527」

啫啫唐生菜煲: 煲氣強、生菜爽、味道夠、夫復可求…
五陵會只招人會員,跟著親戚來嘆美食。蝦多士$68 四件全港最好食嘅蝦多士,蝦滑打得好彈牙,多士炸得好香脆,沒有太多多餘的油。沾上沙律醬,絕配菜圃肉鬆煎米粉$118 四人用好食到唔記得影相,米粉煎得香口,吸晒所有汁,肉碎菜圃菜心做材料,四個人分剛剛好,2 人食的話會食唔晒,一開6 件。古法馬拉盞 $68 四件每次都必點古法馬拉盞或者杏仁茶做甜品。甜度適中,食一粒唔夠喉,買咗八件打包返屋企, 第二朝整返熱做早餐,好滿足。雲吞竹笙菜煲雲吞新鮮即包即煮,非常好味。令人回味的菜式,期待下次再食
五陵會只招人會員,跟著親戚來嘆美食。

蝦多士$68 四件

菜圃肉鬆煎米粉$118 四人用

古法馬拉盞 $68 四件
每次都必點古法馬拉盞或者杏仁茶做甜品

雲吞竹笙菜煲
雲吞新鮮即包即煮,非常好味。

令人回味的菜式,期待下次再食

蝦多士
  • 古法馬拉盞
2020-10-31 1646 瀏覽
今日亞拉牛一,亞哥知我鍾意去五陵會食嘢,專登安排咗係五陵會同我慶生一家人又有機會歡聚食大餐啦首先,上嚟嘅喺炸芋角併琵琶豆腐呢處嘅芋角做得非常出色,要預定,入口鬆脆,裏面加咗少少咖哩更好味,欣賞乾身而且絕不油膩,唔會食完滿口油,成家人贊不絕口琵琶豆腐外脆內軟,食嘅時候醮點特製醬汁或淋喺琵琶豆腐上,培添美味跟住,嚟個湯特濃蕃茄薯仔🐟石斑魚湯 嘩!好足湯料,新鮮石斑為主要材料,加入番茄、薯仔,豆腐、重有廋肉等等去煲,之前,飲過用芫荽、皮蛋、鲜草菇煲嘅鮮魚湯,估唔到今次用番茄、薯仔,煲出嚟嘅湯竟然咁好飲😋絕無「腥味」嘅「濃郁番茄」石斑魚湯,配角陳皮同少量胡椒,提升魚湯嘅色香鮮味超級好飲💯每人飲足兩碗芥蘭祇要菜梗唔要葉,切剩最嫩部分,脆、爽、清甜,班腩厚身,啖啖肉離遠已經聞到大陣花雕香味🍴蟹肉鮮得嚟帶甜味,陳村粉索哂花雕同蟹肉精華,又香又滑鵝掌同花膠最佳配搭🍴鵝掌同花膠都炆得好入味,鵝掌肉厚,唐生菜爽口。花膠喺亞哥私伙,無得彈my favorite 上次嚟食唔到,亞哥知我心意,專登為我預訂,滿足為食嘅我今餐生日飯,好多謝亞哥嘅精心安排,五陵會喺品質嘅保證,每樣菜都好高水準,食完已經好飽同好满足,

一家人又有機會歡聚食大餐啦

首先,上嚟嘅喺炸芋角併琵琶豆腐

脆炸芋角併琵琶豆腐

呢處嘅芋角做得非常出色,要預定,入口鬆脆

跟住,嚟個湯

每人飲足兩碗

玉蘭炒斑塊

蛋白花雕紅蟹蒸陳村粉

離遠已經聞到大陣花雕香味🍴
蟹肉鮮得嚟帶甜味,陳村粉索哂花雕同蟹肉精華,又香又滑

鵝掌同花膠最佳配搭🍴
花膠扣鵝掌燴唐生菜

红燒乳鴿

my favorite

上次嚟食唔到,亞哥知我心意,專登為我預訂,滿足為食嘅我

今餐生日飯,好多謝亞哥嘅精心安排,五陵會喺品質嘅保證,每樣菜都好高水準,食完已經好飽同好满足,正準備離開,点知壓軸重有亞妹為我準備嘅蛋糕🎂,家人嘅厚愛令我既開心又感動🤩😭🙏

2020-10-31
花膠扣鵝掌燴唐生菜
红燒乳鴿
  • 番茄薯仔煲斑頭腩湯
2020-04-19 1062 瀏覽
復活節假期,無得外遊,聽尊家建議,唔同人迫,祇係抽一日出去食餐飯,叫做散吓心,於是我哋一行四人去咗中環嘅五陵會此處乃私人會所,只招待會員,另外防疫衛生亦做足功夫,重有間房俾我哋,可以放一萬個心😁因為係普通便飯,所以亞哥叫啲家常菜色,呢處大廚廚藝有番咁上下,無論燒、炆、蒸、焗、煮;都游刃有餘是日午餐有1. 鲜魚湯:主要食材有新鮮骨腩,重有芫茜、皮蛋、豆腐、 廋肉、鮮草菇等一齊煲。嘩!好豐富煲出嚟啖湯寧舍唔同,特別濃郁剩係食湯渣已經半飽湯好正,大廚落咗少少胡椒提鮮,飲到個個舐舐脷2. 紅燒班翅煲红燒班翅係呢度嘅招牌菜,班翅新鮮,啖啖肉唔會係雪藏貨色,配合肉絲、冬菇絲、炸豆腐、枝竹同其他配料炆,好入味,雖則味道濃咗少少,但真係好好食食完第二道菜,我已經覺得有啲飽滯,個貼心侍應姐姐即刻幫我換咗杯熱茶消滯3. 香煎脆蝦外脆內軟,蝦肉鮮甜,爽口彈牙4. 上湯浸莧菜雲吞有竹笙、枸杞、菇類,一個頗為清淡嘅菜式,正好清清味蕾5. 鼓油皇乳鴿本想定燒乳鴿,但定唔到,祇好改鼓油皇炆乳鴿,乳鴿肉質豐腴,好食,但個人喜好側重燒乳鴿,不過家姐就話無咁熱氣啝。甜品:生磨蛋白杏仁茶芝麻湯丸侍應問要少甜定甜,我哋揀

是日午餐有
1. 鲜魚湯:
煲出嚟啖湯寧舍唔同,特別濃郁

剩係食湯渣已經半飽

湯好正,大廚落咗少少胡椒提鮮,飲到個個舐舐脷

鲜鱼濃湯

2. 紅燒班翅煲
紅燒班翅煲

红燒班翅係呢度嘅招牌菜,班翅新鮮,啖啖肉

3. 香煎脆蝦

香煎脆蝦

外脆內軟,蝦肉鮮甜,爽口彈牙

4. 上湯浸莧菜雲吞

上湯浸莧菜雲吞

有竹笙、枸杞、菇類,一個頗為清淡嘅菜式,正好清清味蕾

5. 鼓油皇乳鴿

鼓油皇乳鴿

甜品:
生磨蛋白杏仁茶芝麻湯丸
侍應問要少甜定甜,我哋揀少甜,点知上桌品嚐,少甜係唔甜,搞到亞哥要攞包糖嚟加甜

鍾意嚟五陵會食嘢,因為大廚廚藝精湛,價錢又唔太離地,今餐飯無令我哋失望,全部新鮮熱辣上桌,維持一貫水準,皆大歡喜

復活節,代表嘅係希望同新生命, 祈望疫情盡快消退,眾多小店能熬過這場暴風雨;人人得以重生🙏

鲜魚濃湯
上湯浸莧菜雲吞
鼓油皇乳鴿
鲜魚濃湯
2020-01-03 1812 瀏覽
因為只招待會員,有幸被邀請參加晚宴。😏雖然天氣不凍,但無礙品嚐蛇羮的意欲。這碗蛇羹蛇肉很多,湯底亦很恰到好處,不錯。欖角豬排,🐷排肥瘦適中,欖角味道香口,送飯一流。粟米斑塊,斑塊肉質吃得出是海魚,而漿粉不太厚配以粟米羮,相得益彰。咸水鵝,非常入味,鵝肉軟滑,正!其他的蒸肉餅,咸魚,蒜香排骨都好好味。最後加埋個生磨杏汁湯丸,杏仁味香,湯丸細滑,簡直係完美!👍🏻希望下次有人再請,可以試埋其他菜式😋😍
因為只招待會員,有幸被邀請參加晚宴。😏
雖然天氣不凍,但無礙品嚐蛇羮的意欲。
這碗蛇羹蛇肉很多,湯底亦很恰到好處,不錯。
欖角豬排,🐷排肥瘦適中,欖角味道香口,送飯一流。
咸水鵝,非常入味,鵝肉軟滑,正!

其他的蒸肉餅,咸魚,蒜香排骨都好好味。
希望下次有人再請,可以試埋其他菜式😋😍
2019-12-03 321 瀏覽
秋風起三蛇肥🐍🐍🐍,今天嘆時令蛇羹,蛇肉明顯多過瘦肉,伴以薄脆,菊花,檸檬葉,提升蛇羹的味道!切記一定要預訂!📲欖角豬扒:欖角味濃令豬扒輕微醃製,仍保存豬味,難得!值得推薦的脆班塊:可兩食。漿粉薄薄一片,上枱脆,熱!一點腥味也沒有,魚真的新鮮,配以粟米汁,令口感多了一點滑溜。真的相得益彰!👍🏻或可選配特製醬汁,酸酸甜甜,更把魚肉提鮮!一定要試!美極香蒜排骨:令普普通通的排骨煎得極之香口,且分量十足,忍不住多吃幾件!肉餅煲仔飯:肉餅鬆、香,送煲仔飯+秘製豉油,絕配😋方塊蒜香入去芥籣:時令靚菜!正!不得不提的必定是咸鵝:鵝肉質軟,嫩飽滿,老老少少都可以食到!半隻已滿滿一碟!其他地方未食過這樣出色的!最後的杏汁湯丸:味道清甜,滋潤!完滿的一個晚上!
欖角豬扒:欖角味濃令豬扒輕微醃製,仍保存豬味,難得!

肉餅煲仔飯:肉餅鬆、香,送煲仔飯+秘製豉油,絕配😋
方塊蒜香入去芥籣:時令靚菜!正!

最後的杏汁湯丸:味道清甜,滋潤!完滿的一個晚上!
2019-06-06 1593 瀏覽
第二次來到五陵會第一次的印象已經很模糊今次卻令我大開眼界,享受舌尖上的高潮。越簡單的菜煮得越好證明大廚的內功愈深厚,有多道菜都令我食指大動。蔥頭美極炒排骨,簡直令我好想學好這道菜。好懷念那個味道。煎米粉也是異常驚喜之作!好香好脆,軒汁非常匹配。紅燒砂鍋翅也很不錯,只是份量太大,如果每兩個人share一碗就剛剛好了。最吊詭是他的冰鎮吊桶,用花椒冰鎮過夜,一咬落去凍凍的吊桶有着花椒,麻而不辣,好特別啊!
第二次來到五陵會
第一次的印象已經很模糊

今次卻令我大開眼界,享受舌尖上的高潮。

蔥頭美極炒排骨,簡直令我好想學好這道菜。好懷念那個味道。

煎米粉也是異常驚喜之作!好香好脆,軒汁非常匹配。

冰鎮吊桶
紅燒翅
香煎米粉
  • 煎米粉
2019-05-19 864 瀏覽
亞哥生日,設家宴於中環五陵會五陵會( Sports Club)係香港老牌會所,上世紀二十年代由一班華人富豪創立,以精美懷舊粵菜聞名之前嚟過幾次食飯,啲嘢食真係無得彈聽亞哥講入會唔易,要資深會員介紹,入會費不菲,家陣已有人滿之患,唔再收會員啦😅由於亞哥係呢度嘅熟客,所以經理俾足面佢,特別開間房,有兩個人服務,經理不時過嚟打招呼,問佢滿唔满意啲菜色!上桌前,有人同我哋分好啲菜,然後送到每人面前當晚菜單如上圖所見……相當豐富😋餐前小食:三小碟香酥芋角係呢度好有名嘅小食,咬下香酥鬆化,食落陣陣芋香  百花煎釀豆角亦係水準之作打開椰蓋,椰香撲鼻,啖湯好甜,但又好清,一啲都唔俗,我連裏面嘅椰肉都食埋好大隻蝦,蝦肉鮮甜,連蝦殼都好好味鮑魚炆得超入味,用刀义切開一塊塊送入口,啖啖肉,腍滑煙韌,味覺一流鵝掌亦肉厚味佳呢道菜好清淡,正好用來中和剛才濃味的食物蒸嘅時間好似耐咗啲,肉質唔夠滑,但整體仍然好食,個豆腐非常之滑隻雞做到皮脆肉嫩,雞肝甘腴食到呢度,已經好飽,無辦法再食個麵啦因為我要留番quota食甜品呢餐飯,成家人食得好開心,祝亞哥年年有今日,歲歲有今朝,福如東山、壽比南山
亞哥生日,設家宴於中環五陵會

之前嚟過幾次食飯,啲嘢食真係無得彈

上桌前,有人同我哋分好啲菜,然後送到每人面前

當晚菜單如上圖所見……相當豐富
😋
餐前小食:三小碟

香酥芋角 百花煎釀豆角 野菌牛柳粒

香酥芋角係呢度好有名嘅小食,咬下香酥鬆化,食落陣陣芋香
 百花煎釀豆角亦係水準之作

原個椰王燉花膠螺頭湯

好大隻蝦,蝦肉鮮甜,連蝦殼都好好味

鼓油王煎焗大蝦

鵝掌亦肉厚味佳

吉品鮑魚鵝掌花菇生菜膽

呢道菜好清淡,正好用來中和剛才濃味的食物

蟹肉鲜菇霖芥菜膽

清蒸大金老虎班伴滑豆腐

隻雞做到皮脆肉嫩,雞肝甘腴

古法焗雞

食到呢度,已經好飽,無辦法再食個麵啦

鮑汁肉絲撈粗麵

古法焗雞
香濃合桃露
  • 三小碟香酥芋角百花煎釀豆角野菌牛柳粒
2019-03-07 1651 瀏覽
鐵枴李、漢鐘離、張果老、呂洞賓、何仙姑、藍采和、韓湘子及曹國舅八位仙人自前年於漢鐘離 (由胖虎英雄飾演)的修行暨業宴聚首一堂後便分道揚鑣,雲遊四海。新年依始,承蒙韓湘子(由X O小弟飾演)仙人的鼎力聯繫,成功再次撮合八位仙家聚首一堂來個開年飯局大吃大喝。飯局地點選址在中環的五陵會,取其私隱度甚高之利,八仙大可暢所欲言,無所忌諱。五陵會位處雲咸街,庇鄰港鐵站出口,交通甚為便捷。港人對五陵會的認識,大多只源於香港賽馬會的賽馬活動。五陵盃乃每年賽馬會比賽必爭的獎項之一。其實除了賽馬,五陵會創會之初也有參予贊助各種體育項目,其英文名稱The Sports Club的得名也是由此而來。但至於如何從其英文名稱轉變演繹成五陵會這個的中文名稱,神仙也無從稽考。五陵會實行會員制,入會會費不菲,亦需經現有會員介紹方可入會。不過據悉最近會員數目已幾近飽和,暫時無意招攬新的會員入會。會所範圍不大,設有大廳飯堂及廂房,亦有一個很大的室外露天區。食客咫尺範圍便可以找到吸煙(或歎雪茄)的地方,進行社交聯誼活動十分方便。張果老仙家(由胖虎英雄父親大人客串演出)事先已經跟會所確定了是夜的夜宴菜單。食店走傳統粵菜路線,菜
鐵枴李、漢鐘離、張果老、呂洞賓、何仙姑、藍采和、韓湘子曹國舅八位仙人自前年於漢鐘離 (由胖虎英雄飾演)的修行暨業宴聚首一堂後便分道揚鑣,雲遊四海。

五陵會位處雲咸街,庇鄰港鐵站出口,交通甚為便捷。

張果老仙家(由胖虎英雄父親大人客串演出)事先已經跟會所確定了是夜的夜宴菜單。食店走傳統粵菜路線,菜式實而不華。晚餐酒席原先共有九道菜,不過晚宴尾段眾仙嫌吃得不夠盡興,最後追加了一道主食及甜品

由於眾仙皆好杯中物,菜式當中亦有不少香口菜式,利於送酒。

佳餚定必配搭美酒,宴席尚未正式開始,眾仙家已急不及待要舉杯慶賀新一年的到來,諸事如意!!(晚宴自攜酒水每瓶相金$150作開瓶費。)

闊別一年有多,諸仙自有不少趣事發生,席間大夥兒分享奇聞異事,不亦樂乎。

四小碟先上桌。

椒鹽鴨舌

坊間吃到的鴨舌大多會以鹵水烹製,較少以椒鹽方法製作。

鴨舌醃好先煮熟再配以香蒜片油炸爆香,薄薄的一層粉漿脆口惹味,內裡是軟腍入味的鴨舌筋皮,味道層層遞進,將傳統鴨舌的味道昇華上另一境界,滿有驚喜。

黄金苦瓜

苦瓜披上鹹蛋黄外層,金黃起沙,陣陣鹹香與苦瓜的甘味形式強烈對比,味道衝擊味蕾神經,令人一試難忘。

乾蔥美極骨

選用半肥瘦排骨肉,煮法回歸基本。排骨以乾蔥及美極汁爆香上桌,排骨軟腍入味,簡單見功力的一道小菜。

百花豆角

先把青豆角煮熟再打成結狀,釀入蝦膠後再去煎煮。

由蝦膠的預備以至豆角的結環,全部經由人手製作。由於菜式製作功序繁複,一般中菜館不都不會做,有緣在此吃到,彌足珍貴。

海蜇手撕雞

選用的應是剛成年不久的雞隻。

撕成一條條的嫩滑雞肉混入爽口海蜇及適量青瓜絲,菜式用料十足,口感豐富,令人吃不噤口。

紅燒煲仔鮑翅

煲仔翅送上客人跟前時仍可看到氣泡在湯底裡翻滾,新鮮熱辣。

煲仔翅用上整塊完整鮑翅,翅針肥厚,份量比一般酒席宴會吃到的大得多,上等貨色,氣勢份外攝人。

添上韭黃及銀芽,令煲仔翅口感更為豐富。

把魚翅放入口中,分拆成一絲絲的翅針纖維在口腔四竄,口感飽滿充實,滿吸高湯的濃稠甜味,貨真價實 。

吉品鮑魚柚皮菜膽

登登登登!!,是夜夜宴的重頭戲碼登場!!

三十頭日本吉品乾鮑,粒粒飽滿圓潤,賣相令人唾涎欲滴,食指大動。

鮑魚以多個小時反覆熬煮,口感軟腍黏綿,香味濃厚,伴碟的柚皮更如吸水海綿般盡吸煮汁,將煮鮑魚的湯汁精華完全吸收回歸一眾仙家肚肭當中,毫不浪費。

香煎琵琶豆腐

琵琶豆腐輕輕煎香,表面不帶油份,破開外層入口即溶,香軟惹味。

脆炸吉列斑球

雖然冠上吉列之名,但石斑塊其實只蘸上薄薄的一層粉漿去炸,成品不油不膩,石斑魚的肉味充份彰顯。

這裡的斑球菜式跟上兩種蘸醬,分別是粟米蓉及甜酸醬。

粟米伴石斑是較正路的食法,亦是一般食店的慣常做法。為怕過早淋上醬汁令斑球變腍,食店亦特意把蘸醬分開上桌,方便食客按個人喜好自已選擇蘸汁的份量,亦確保食客最能吃到即炸斑球的香脆口感。

分別試過兩種蘸汁,個人較為喜愛甜酸醬的味道,酸甜香味令魚肉鮮味更為提昇。

不過無論如何,菜式的重點還是落於石斑球本身。

用料新鮮自不言差;斑球炸得外脆內軟,魚肉口感紮實,亦盡顯厨師高超的烹調功夫,水準之作。

肉碎菜粒煎米粉

另一道民間幾近消聲匿跡的菜式。

米粉先煮熟,再把兩面煎得香脆金黄。跟斑球一樣,吃時方蘸上肉碎菜粒茨汁,以保留米粉的香脆口感。食客嚐過外層的焦香感後再感受軟腍潤濕的米粉內層,口感豐富,令人回味再度。

古法馬拉糕

晚宴最後以一道馬拉糕甜點作結。

一口大小份量的馬拉糕,份量的骰,蒸出的馬拉糕口感鬆軟無比,香味滿溢。

少許的紅豆蓉更像畫龍點睛,甜度留待最後拼發卻又適可而止,叫人愛不釋手。

環顧是夜飯局,食物無論由前菜以至甜點都非常出色,將傳統粵菜的味道發揮得淋漓盡致。

除了食物之外,食店的侍餐服務更是無微不至。店員特別為倒上不同牌子紅酒的紅酒杯子配上記號,方便食客辨認,服務專業得令人折服。

飯局吃了三個多小時,八仙聚舊,無所不談。從上至何仙姑逆齡生長駐顏仙術,下至凡間廣東話粗俗字字型鑑賞,及甚遠至韓湘子對80年代歌曲赤的疑惑名字起源的尋根問底。

盡興過後,八仙又再各散東西,不知何時又有機會可以再聚首一堂笑談風月。
2019-02-21
2018-04-23 2758 瀏覽
有親友越洋訪港,大肥爸爸就約喺家人最愛o既「五陵會」設宴為其洗塵。因深知兩位細姪有嚴重花生敏感,大肥早跟經理道出要全席走花生之要求,包括花生油都唔可以用,真係估唔到會所早已有經驗,更任由爸爸隨意預設菜單,並強調廚房師傅會懂得配合,XO仔得悉後亦感十分驚喜,所以決定要在此表揚一番!適逢母親大人壽辰,六口子也飲得特別暢快!椒鹽田雞腿:田雞腿熱辣香口,肉質軟嫩。椒鹽鴨舌:相信大家滷水鴨舌就食得多,唔知椒鹽鴨舌又有幾多人食過呢?!「五陵會」o既椒鹽鴨舌必先預訂,外層香脆,鴨舌軟腍,惹味前菜送酒一流!乾蔥美極骨:細細件o既排骨仔極之鬆軟,乾蔥爆得更是美極了!海哲手撕雞(半隻):手撕雞幼嫩柔滑,伴上海哲及青瓜絲即能增添爽脆,菜式味香且絲毫不溜,簡單美味。螺頭煲三腳雞湯:三腳湯濃而不俗,香甜足料夠滑身,潤喉又潤肺,超!果皮蒸南非鮑魚:原隻鮑魚不單體積夠大夠睇頭,入口爽厚彈牙,鮮甜可口,無可挑剔。脆炸吉列班球:招牌吉列班球金黃乾巧,第一口咬落先感炸皮鬆化無比,食埋入面件班球更覺魚肉嫩滑非常,絕對頂瓜瓜!苦瓜枝竹豆卜炆淋班頭腩:睇慣細佬啲文都會知小肥只會為有骨代表拍下肉照,而不會細嚐。雖然個人未有食魚魚
適逢母親大人壽辰,六口子也飲得特別暢快!
椒鹽田雞腿田雞腿熱辣香口,肉質軟嫩。
椒鹽田雞腿
椒鹽鴨舌
乾蔥美極骨:細細件o既排骨仔極之鬆軟,乾蔥爆得更是美極了!
乾蔥美極骨
海哲手撕雞(半隻):手撕雞幼嫩柔滑,伴上海哲青瓜絲即能增添爽脆,菜式味香且絲毫不溜,簡單美味
海哲手撕雞(半隻)
螺頭煲三腳雞湯三腳湯濃而不俗,香甜足料夠滑身,潤喉又潤肺,超
果皮蒸南非鮑魚:原隻鮑魚不單體積夠大夠睇頭
,入口爽厚彈牙,鮮甜可口,無可挑剔。
果皮蒸南非鮑魚
脆炸吉列班球招牌吉列班球金黃乾巧,第一口咬落先感炸皮鬆化無比,食埋入面件班球更覺魚肉嫩滑非常
,絕對頂瓜瓜!
脆炸吉列班球
,而不會細嚐。雖然個人未有食魚魚,但都有食到煲內入哂味o既苦瓜冬菇枝竹
苦瓜枝竹豆卜炆淋班頭腩
黃沙鳳肝浸枸杞:意外地,黃沙雞肝比平時食嗰啲厚潤,枸杞則軟淋巧薄,甜甜o既味道極易入口。
黃沙鳳肝浸枸杞
菜粒肉鬆煎米粉:後加o既單尾煎米粉外脆內軟,米粉香口得黎又夠濕潤,加上菜粒肉鬆香濃惹味又脆卜卜,加藉親友初嚐後個個有讚冇彈
,証明堅掂!
菜粒肉鬆煎米粉
古法馬拉糕甜品馬拉糕芳香微甜,鬆軟可口,以杯仔蛋糕型式上,一人一杯,份量剛剛好。
古法馬拉糕
五陵會」乃肥肥家族最愛會所餐廳之一,因其位置方便,環境大方又夠私人空間,最緊要係古法菜式有信心o既保證
。今次最驚喜就係知悉中菜師傅原來都可以悉心為對花生敏感o既貴客特調膳食,家人食得分外放心
,讚!
2018-04-13
生日
椒鹽田雞腿
乾蔥美極骨
海哲手撕雞(半隻)
果皮蒸南非鮑魚
脆炸吉列班球
苦瓜枝竹豆卜炆淋班頭腩
黃沙鳳肝浸枸杞
菜粒肉鬆煎米粉
2017-05-25 3110 瀏覽
晚宴才是主角不試試不知道主厨的拿手菜式公平的評價是要吃了相片中的大菜才是享受冰鎮鮑魚上湯龍蝦生面老雞响螺花膠湯老虎兩味咸鵝都是一流菜色忙記說你要是有會員帶著才能吃得到以前的評價太間單了肯定不是享受了這裡的頂好美食服務人員也是一流
2014-07-09 5483 瀏覽
五陵會成立的歷史要追溯到香港開埠時期...據說在二十年代, 香港當時的華籍商人, 証券商和專業人士都以華商會作為主要的社交場所, 而非華籍人士則以香港會作為社交活動中心。當修頓(W.T. Southorn) 出任署理港督時,他認為這兩類人士應該要有機會相聚和進行社交活動,以促進彼此間的友誼。為了實現這個理想,他敦促華商會和香港會的領導層去成立一個新會。由於雙方都熱衷於賽馬和其他體育活動,因此他就命名這個新會為「五陵會」。最初的會所是設於干諾道中的太子行,取其位置正好是處於香港會和華商會之間。當時,會章規定,這個會的會員必須是華籍和非華籍各佔一半。到了1989年,由於非華籍會員逐漸減少,因此便決定撤消這項限制。五陵會多年來一直以會員制度運作,會藉分為公司及個人兩種,會所的宴會廳不算大,只能延開約十席左右,另外亦有獨立房間,供會員作宴客之用。由於老闆是會員,之前已經來過幾次參與宴請客人,是晚重臨是老闆宴請公司同事,在宴會廳延開數席,慰勞答謝同事 宴會廳位於大廈5樓,還附設一個小露台,平台擺放了幾組戶外用的枱櫈,客人可以在小露台的位置抽煙,亦可以把酒言歡,所以深受歡迎。負責統籌這次晚飯的同

宴會廳位於大廈5樓,還附設一個小露台,平台擺放了幾組戶外用的枱櫈,客人可以在小露台的位置抽煙,亦可以把酒言歡,所以深受歡迎。負責統籌這次晚飯的同事告知菜單一早已由老闆定好,為了答謝同事們的努力,都點了會所最拿手的幾款菜式,讓同事們好好享用,美食當然是要配美酒,所以老闆這晚亦準備了他的至愛貴州茅台呢
看看印製得頗精美的菜單,先來的是"三小碟--紫薑糖心蛋、薑葱灼肥牛肉及沙律蝦多士"
紫薑爽口清甜: 一點也不辣,與濃味的糖心皮蛋很匹配,糖心的流沙質感令口感更豐富。
薑葱灼肥牛肉: 灼得剛熟的牛肉很軟淋,厚身兼具牛香味,同是剛熟的薑葱絲,味道香脆,兩者一併來吃,令口感更具層次。
沙律蝦多士: 多士煎得鬆化香脆,舖在面的蝦膠彈牙爽口,沒有油膩感,吃時還會發出"嗦嗦"的脆口聲音!
紫薑糖心蛋
薑葱灼肥牛肉
沙律蝦多士
接著來的是"蟹肉冬茸燕窩羹",隨著近年開始反對吃魚翅之後,很多喜慶宴席的湯羹都改以燕窩作主打,貪其老少咸宜,滋潤養顏,這個燕窩羹的材料豐富,大片新鮮的蟹肉,為原來味淡的冬瓜湯贈添鮮味,加上豐盛的燕窩蓉,令整個湯羹味美非常,口感豐裕。
蟹肉冬茸燕窩羹
接著是"大盆老虎斑 兩味",一味是"欖角梅菜心蒸頭腩",另一味是"粟米吉列斑球",吉列班球分別有甜酸辣汁同粟米汁兩款提供,讓客人可以品嚐不同配搭的味道,新鮮的斑塊炸得非常乾身,外皮既薄且鬆脆,內裡的魚肉十分幼嫩柔滑,師傅的炸物功夫一流!
粟米吉列斑球
"欖角梅菜心蒸頭腩"是用了上乘的欖角及梅菜心一併蒸熟,欖角的獨有咸香味及梅菜心的清甜味,深深的滲入新鮮的魚肉裡,蒸魚的時間掌握得恰好,在細嚼魚肉時能感到魚的鮮甜嫩滑,同一條魚,能從烹調之不同方法獲得不同的味蕾感受,實在出色!!!
欖角梅菜心蒸頭腩
吃罷河鮮後,再來就是這晚的亮點~"蠔皇吉品鮑魚扣鵝掌",吉品鮑魚及鵝掌向來像是一對,很多時候都會雙雙出現,似乎它們早已是個煮食上的好搭檔,經過長時間烹煮的吉品鮑魚十分入味,味道鮮濃,煙韌有嚼勁,微黏的鮮美感在舌頭纏繞,鵝掌被鮑汁滲透至深,軟淋鮮美,連伴菜的小棠菜亦透著鮑魚汁香,整道菜是至高的味覺享受!
蠔皇吉品鮑魚扣鵝掌
吃過了鮑魚後,侍應早在旁邊把下一道菜"八寶霸王扣大鴨"劏開,準備把它分放小碟上,聽說這道是會所的招牌菜之一,裡面餡入豐富的材料,包括用了蓮子、金華火腿、甘栗、糯米、蝦米、瑤柱、咸旦黃,火腿等。剖開後更感芳香四溢,鴨肉炆得非常軟腍,裡面的各種材料也吸收了鴨肉的香味,錦香軟淋,甘香味濃,材料雖多,但吃著又不會覺得太膩,很讚!!!
八寶霸王扣大鴨
吃完幾乎全是肉的菜式後,最後一道主菜是蔬菜,可以給小胃加些纖維素,"雲腿片浸旺菜"是把娃娃菜以火腿煮成的上湯煮成,再舖上些火腿粒及鮮草菇片,軟腍的菜兒吸引了火腿的精華後,味道帶咸香味,但亦沒有蓋過菜兒本身的鮮甜味,兩者混為一體,令味道更加明確。
所有主菜享用後,我們的肚皮已經漲起來,但看到味道撲鼻的"瑤柱荷葉飯",很難忍住,荷葉飯煮得乾身,幾乎每粒飯都透著淡淡的荷葉清香,加上豐富的材料,冬菇粒及瑤柱等分佈其中,粒粒幼細,吃起來令口感豐裕!!!
瑤柱荷葉飯
接著當然是到甜品,清香味濃的"生磨合桃露"是自家磨製的甜點,清甜帶濃郁的合桃香味,十分幼細香滑,只帶輕微的合桃甜味,吃了即時增強腦能力,大家都覺不錯!!!
生磨合桃露
另一個甜點是"奶黃煎堆仔",新鮮炸好的小煎堆圓圓金黃色,外皮沾了芝麻粒,煞是可愛,鬆脆的外皮咬下去非常酥脆,內裡的奶黃餡料香軟熱暖,味道清甜,我忍不住吃了3個呢
奶黃煎堆仔
最後當然還有生果拼盤...菠蘿及西瓜都新鮮香甜,已經沒甚空位的肚皮還是被我再三擠了幾片菠蘿及西瓜進去
整個晚上,各人除了把好吃的食物放入肚皮裡,還附加了許多的貴州茅台呢,氣氛高漲熱鬧,又過了一個"飲飽食醉"的快樂晚上,感謝老闆。

2014-06-20
瑤柱荷葉飯
生磨合桃露
奶黃煎堆仔
2013-06-21 2801 瀏覽
為慶祝父親節,小肥特意設宴款待大肥爸爸,靚靚媽咪,中肥細契爺,靚靚細契媽,哥哥個fit fit契爺同長跑好手契伯伯;地點及菜式全部由嘴刁o既一家之主大肥爸爸話哂事 !爸爸所選擇o既「五陵會」,小肥聽都未聽過,而當晚o既坐上客大部份都係多年前黎過食西餐,從未品嚐過會所之中菜。「五陵會」位於中環核心地段,地鐡巴士的士樣樣到,交通極為方便,步行不需五分鐘更可直達蘭桂芳。小肥除左肥,其實都有少少八,從伙計口中得知此會創辦得好有意義:話說喺二十年代香港社交圈入面只有兩個會,一個係只有中國人可以參與o既「華商會」,另外一個係只有外籍人士可以參與o既「香港會」,而「五陵會」就係第一個中國人同外國人都可以成為會員o既社交會所  。話明係會所,所以「五陵會」只招待會員,聽聞最近期入會費為$30,000,可惜唔係經常有位招攬新會員。如果會員每月喺中菜廳簽滿$500,該月月費可免,否則月費為$1,000。 「五陵會」o既中菜廳唔大,除左間開左幾間貴賓廳之外,散枱大概十張左右,所以經常滿座,去食飯一定要預先訂座。餐廳面積雖然有限,不過間隔尚算寬敞,我地坐近門口同廚房都覺得好鬆動。室內裝修簡單得黎光猛,而且

「五陵會」o既中菜廳唔大,除左間開左幾間貴賓廳之外,散枱大概十張左右,所以經常滿座,去食飯一定要預先訂座。餐廳面積雖然有限,不過間隔尚算寬敞,我地坐近門口同廚房都覺得好鬆動。室內裝修簡單得黎光猛,而且優雅大方,地方整潔企理,非常舒適。唯一問題係男女洗手間都要行半層,環境分被扣半分之原因

會所o既工作人員,不論職位,都同樣友善落力,對客人o既要求亦非常細心體貼。除左經理落單時提出不同意見及專業介紹,服務生都會不時自動加茶換碟,令食客可以更加衛生地享用晚餐
。其中最感動就係當客人一動身準備斟酒時,經理都會自動走埋黎道歉及為各位客人加酒水。據爸爸所講,「五陵會」逢紅字休息,閒日餐廳免加一,不過父親節特別安排加班,所以要加返一,大家都覺得合情合理。

肥肥家族每逢節日食飯都一定會以美酒伴佳餚(開瓶費為$60/枝),所以大肥爸爸必先安排幾款香口小食作前菜:

送酒小食之百花煎釀豆角($88):例牌一客$88,共八件,「發發發」,意頭真係好!豆角本身香脆,加上爽口彈牙o既百花蝦胶,咬落層次分明,口感獨特!
百花煎釀豆角
送酒小食之乾蔥美極煎排骨仔($68):排骨仔肉質非常鬆軟,以乾蔥爆香,所以十分香口野味,認真美極
乾蔥美極煎排骨仔
消暑靚湯之冬瓜盅($400):冬瓜盅味道清新甜美,而且勁足料,分出黎每碗除左有夠腍o既冬瓜,仲有不少鮮甜軟腍o既蟹肉同雞肉。
冬瓜盅
送酒小食之鹹魚茸煎藕餅($68):原來此道藕餅係「五陵會」o既招牌菜,爸爸仲話唔鍾意都要試。小弟本身好怕鹹魚陣味,不過見係父親節所以就順下大肥意思食左件
。好意外地,入口完全食唔出鹹魚味,煎得好香好野味,藕餅入面粒粒蓮藕肉亦非常爽脆,唔錯
鹹魚茸煎藕餅
父親節主菜一之青瓜炒和牛粒($118):和牛係大肥最愛食品之一,父親節又點可以缺少呢?「五陵會」個和牛粒鬆軟香口唔油膩,咬落絕對唔會成口油,炒得外表乾身,但入口有夠肉汁,妙極
!細契媽大讚伴碟o既青瓜好爽脆。
青瓜炒和牛粒
健康美食之上湯菜膽雞($320/隻):隻雞冇乜肥,食落好健康!最勁都係連雞胸肉都可以咁幼嫩腍滑,真係難得!
上湯菜膽雞
父親節主菜二之陳皮蒸鮮鮑($1,050/七隻):母親節食魚翅,父親節食鮑魚,好彩兩個節日前有個農曆新年比細佬逗「利是」儲定彈藥,唔係真係…
每隻鮮鮑都有掌心咁大,好厚身,份量足又夠睇頭,味道鮮甜爽脆,百幾蚊隻其實都唔算過份,只係小肥荷包肉痛左少少!
陳皮蒸鮮鮑
父親節主菜三之吉列老虎班球($447):「五陵會」吉列班球分別有甜酸汁同粟米汁兩款,所以班球同醬汁分開上。新鮮斑塊炸得非常乾身,可以做到個皮又薄又鬆又脆,而魚肉又如絲一般幼嫩,同「喜萬年」個天婦羅班球真係有得比
!因價錢問題,小肥個人覺得「五陵會」嗰個略勝一籌
吉列老虎班球
香口美食之腿汁生煎琵琶豆腐($98):大肥爸爸係豆腐王,每餐飯冇豆腐不歡!細佬明白父親節叫個簡單o既琵琶豆腐其實都係想幫我慳荷包
,感激感激!琵琶豆腐皮薄餡靚,香脆嫩滑,小肥又要引用大契爺講過嗰句,「好有山水feel 呀」
腿汁生煎琵琶豆腐
香口美食之順德銅盆煎雞($180/半隻):見好多人都叫,所以我地都叫一份黎試。譚經理介紹話雞件可以無骨或有骨,肥肥家族就選擇左走骨。雞件煎得好香脆,咬落肉質又夠軟腍,因為無骨所以食得比較輕鬆,好啱勁懶o既小肥
順德銅盆煎雞
完美單尾之菜粒肉碎煎米粉($85):食煎米粉多數都會以中蝦作配搭,落單時爸爸問譚經理除左蝦有乜好介紹,佢就推介個「菜粒肉碎煎米粉」。此道單尾以米粉做底,煎得好夠香口乾脆,雖然芡汁夠,但個米粉絕對冇浸到腍哂或成一pat pat,整體香脆美味,正
菜粒肉碎煎米粉
總結黎講,「五陵會」中菜廳地點方便,座位舒適,全體服務生態度一樣誠懇,要乜有乜,食物質素毫無瑕疵,價錢合理,在座各位賓客都極之滿意,細契媽更重複大讚「五陵會」所有餸菜都同樣「骨子」!真係好難得一餐飯食到單尾每道餸都可以碟碟清,見到大家食得咁高興咁滿意,小弟覺得餐飯真係好抵請
!小肥真係非常感激爸爸為父親節晚宴o既悉心安排,所以在此要再三致謝
2013-06-16
父親節