2022-06-27 1972 瀏覽
五陵會Part 2焗蟹蓋: 正式少林寺做法,同七福一樣沒有多餘的醬汁扎扎實實地做出一個純蟹肉走蟹柳的蟹蓋,同七福唔一樣嘅地方就係七福脆醬再薄身些少,內裏比較乾身,不能比較邊間好食啲,忠於自己喜歡的味道便可以砵仔焗奄仔蟹粉及砵仔焗魚腸: 兩款做法相若,只是用料不同,個人貪心關係,加上本身潮州怒漢聯乘上海佬的血統,若然可以再多啲蟹粉的話那就更加不得了「笑」魚腸零腥味,食完想同我老婆講我嚟緊我生日做呢個生日蛋糕便可以了,若可以加多少少油炸鬼鋪埋面,再更加辣嘴的話可能會更加有趣客家蒸咸鵝: 肥肥嘅一隻鵝肉質唔鞋,肉質鬆軟,正所謂「食豬要食肥、食雞要食皮、食鵝唔係唔食皮?」可惜本人呢個星期內暴肥一打磅,未能食皮🥹,味道剛好不會過咸堂剪煙燻狀元雞: 除咗台北宜蘭原隻燒雞自己手撕之外,喺香港堂剪真係第一次,好處就係即剪即食,保持第一身味道、如果斬好先攞俾你,咪凍咗囉。睇住啲雞汁漏晒出嚟,淡淡煙熏味,五陵會威威教路呢隻雞識食一定要食雞背,真係驚為天人,為呢個飯局推上另一個反白眼位咕嚕肉: 醬汁唔會搶喉,用上新鮮豬肉,食嘅時候一路潛移默化自己係淑女,如果唔係的話,好想大聲講句「俾個靚仔呀唔該」(笑)上湯
五陵會Part 2

上湯蒜子浸莧菜:一絲不苟到連蒜子都爆過走過油,唔會好似坊間求其擺幾粒生蒜頭切粒就叫做蒜子

五陵會威威另一推介: 脆鹹魚雞粒煲仔飯,真係冇介紹錯、首先脆鹹魚係靈魂,鹹香滿溢、除咗豉椒排骨煲仔飯之外第一次食煲仔飯係唔需要用煲仔飯豉油

薑米叉燒蝦粒炒飯: 乾身、爽,可惜侍應姐姐低估適合戰鬥力,以為要行街,未有及時上抬,如果唔係我相信連同鑊氣應該會提升另一層次
古語有云:「甜品時間連女士都有兩個胃」甜品時間分別有合桃露、脆麻花、馬拉糕,本身不是甜品控,但「試過方知酒濃」,小宇宙由第六感變成第七感,超級撒亞人再進化成終極超級撒亞人,你就知道呢啲甜品絕非泛泛之輩「笑」

我覺得能夠喺五陵會品嚐就好似睇F1一樣,最好嘅車手就係得嗰十幾20個,喺個觀眾席度見自己心儀嘅車手揸住架車1秒都唔使就走過,可能你要去車手下榻酒店才能見其廬山真面目,正正等如五陵會會員數目就係咁多個,🈶️幸入去食嘢係一種福氣,再次衷心多謝安排呢個飯局嘅18銅人及余氏伉儷