(非會員)
2005-10-31 80 瀏覽
曾有人介紹五陵會,於是我們一行十幾人到五陵會食farewell午餐,菜單之前已預備好,寫菜單已經一肚火,別人二十幾人,我們十幾人,每位價錢相若,但寫給我們的竟然少兩樣菜,而且是大海斑及冬瓜盅!剛坐下來,想要多壺茶,侍應竟然話唔夠茶壺,好滑稽囉! 全部人到齊叫上茶啦,就等20分鐘先有第一道菜上到嚟。最離譜的是,當我們埋單時,在單上沒有寫tips銀碼,名都未簽好,那沒有茶壺的侍應便立即說: 你們或多或少都要俾D tips, 否則好難同公司交代! 請大家評評理,這種服務態度值幾錢?? 我地當然冇俾啦‧咪話唔公平,佢地的食物份量夠,味道好,但請都唔會再去囉,費時食到吐血.

請大家評評理,這種服務態度值幾錢?? 我地當然冇俾啦‧

2004-06-17 70 瀏覽
日本妹功成身退,作為東道,點都要食番一餐餞行,問佢想食咩,佢話來香港咁多次都食過好多中國野,今次食番粵菜啦。才醒起呢度的粵菜都唔錯,加上是會所,環境唔錯,清淨一點,亦方便傾計。可惜今日大部份同事都在廣州搏殺緊,所以連老婆大人都要出動來充撐場面,以湊夠半圍六人之數。<br />呢度行會員制,訂位要用會員名,以前check得幾嚴,一定要會員在席至得,不過因為家陣市道唔好,競爭又大,所同大部份中環的其他會所般放鬆了限制,現時已不用會員在席。<br />菜式是家庭式的粵菜,價錢大約五十零、六十蚊一碟,味道精緻,不走大碟抵食的路線。六個人,叫了幾款餐前小食,生汁蝦球、無錫骨、香煎銀雪魚、脆皮雞、梅菜肉鬆蒸茄子同花膠瑤柱海皇羹。餐前小食叫了蝦多士、椒鹽豆腐、炸蝦片及甜合桃。其中以蝦多士最有水準,炸得香脆又不油膩,在面頭的蝦膠亦美味,不可錯過;椒鹽豆腐細細粒,亦是送啤酒的佳品。幾個小菜碟頭不大,但普遍來說都好有水準。生汁蝦球雖然價錢較貴,要98蚊一碟,都係得八隻蝦球左右,但隻隻大大隻,走過油亦上了沙拉汁,面頭灑了幾粒芝麻,肉質彈牙鮮美,香口又好食,值得一試;無錫骨肥廋
幾個小菜碟頭不大,但普遍來說都好有水準。生汁蝦球雖然價錢較貴,要98蚊一碟,都係得八隻蝦球左右,但隻隻大大隻,走過油亦上了沙拉汁,面頭灑了幾粒芝麻,肉質彈牙鮮美,香口又好食,值得一試;無錫骨肥廋相間,煮得酥軟,個酸甜汁用五柳、梅子及醋,調得很好,亦好有水準;香煎銀鱈魚切得薄薄亦煎得香脆,配以沙律醬,呢味專為日本妹而叫,佢食得好高興;脆皮雞還可以,但肉是略為過乾,過火了些少,沒有了應有的豐富口感,始終覺得呢一味菜仍以鳳城及東寶最出色;梅子肉鬆蒸茄子亦不俗,梅子加肉鬆,送飯一流!
甜品是蕃薯糖水,這裡的蕃薯糖水加入了花旗參去煲,不太甜亦有參的甘甜味道,一流,是從來未吃過這般美味的蕃薯糖水,要十五蚊一位都值得一試。
侍應招呼相當貼身週到,加茶加水收碟等都跟得好足。
連埋啤酒汽水,埋單近九百。地方好坐,菜色有水準,服務又好,是值得一試的。
To Openrice Editor:這裡位於南華大廈4樓,請更新。