餐廳: 一遊
資訊:

餐廳裝修以昭和時期為題,融合現代方格,加上燈光同氛圍配合下,都幾有係日本既感覺。另外空間感十足,坐得幾舒服。⭐️刺身盛合5點 $320✿三文魚 ✿赤吞拿魚 ✿牡丹蝦 ✿鮮帶子 ✿油甘魚刺身擺盤幾靚,魚類新鮮無筋,每款4片。帶子同赤蝦就2開4,相對下較薄。⭐️海膽呑拿魚壽司🍣 $268由海膽、紫菜、吞拿魚、吞拿魚蓉、壽司飯組成。海膽份量幾多,鮮甜而入口即溶(單獨食);吞拿魚輕輕炙燒過側面逼出魚油;吞拿魚蓉口感綿密。整體口感綿滑無筋,海膽既甜會被魚味蓋過但提高左鮮味。⭐️海鮮天婦羅盛合🍤 $248 🔥推介🔥✿海膽 ✿大海老🦐 ✿魷魚🦑 ✿鮮帶子 ✿鱈魚✿池魚仔 ✿蟹柳 ✿蕃薯🍠 ✿秋葵 ✿茄子🍆 ✿南瓜🎃好豐富既組合,粉漿輕盈酥脆,炸到熱辣辣但唔會油淋淋。每款都好食,🐻私心大讚: 外脆內軟+鮮甜海膽、大隻彈牙大海老、甘甜富彈性帶子、滑嫩鱈魚。⭐️蕃茄海鮮石頭湯🍅 $188蕃茄湯味道香甜,配料有大蝦、蕃茄、豆腐、小貝柱、蜆、椰菜。大蝦1大隻,可能浸住係好熱既湯又冇即刻食,所以肉質較靭。豆腐嫩滑,蜆鮮甜冇沙,椰菜索晒湯汁好入味。⭐️滑蛋鰻魚石頭燒飯 $148鰻魚份量幾多,配埋滑蛋口感更軟滑,加埋鴻喜菇,

⭐️刺身盛合5點 $320
✿三文魚 ✿赤吞拿魚 ✿牡丹蝦 ✿鮮帶子 ✿油甘魚

⭐️海膽呑拿魚壽司🍣 $268

⭐️海鮮天婦羅盛合🍤 $248 🔥推介🔥
✿海膽 ✿大海老🦐 ✿魷魚🦑 ✿鮮帶子 ✿鱈魚
✿池魚仔 ✿蟹柳 ✿蕃薯🍠 ✿秋葵 ✿茄子🍆 ✿南瓜🎃

⭐️蕃茄海鮮石頭湯🍅 $188

⭐️滑蛋鰻魚石頭燒飯 $148
鰻魚份量幾多,配埋滑蛋口感更軟滑,加埋鴻喜菇,撈勻醬汁撈飯一流,飯焦香脆唔痴牙。

⭐️Suntory黑啤🍺(大) $66

⭐️Gin Lime Juice🍸 $49
居酒屋都有Gin😍有酒感,杯底仲有d檸檬肉。

💬搭地鐵出灣仔站D出口穿過地下街上番地面會快好多。
2024-04-04 242 瀏覽
吃過尖沙咀分店,今天和姐姐們到其他分店, 水準更高級,保持著高級日式之風,非常穩定的狀態。店日式感滿,新鮮食物,清酒飲品系列也不是十分昂貴。每張枱的距離足夠空間感,適合一大班朋友晚飯聚,聊心事。沙律大家必點!裡面用的有日本醬汁混合的沙律,超甜美味,醬汁甜酸酸辣醬,甜酸帶香濃,溫泉玉子沙律,好新鮮,前菜滿分海膽天婦羅喜歡他們的天婦羅,十分有水準。 吃了天婦羅海膽,乾身的,意想不到是內裏嫩香,用來送酒特別搭配。從加國回來的大姐姐,也說很棒,盛盒是好的選擇,邊吃邊飲。適合的地方,南瓜味道也令人難忘酥酥脆口海膽,鮮味突出,口感好海膽吞拿魚壽司壽司豐富,滿滿之口感,入邊的美味材料全部都是我最喜愛,海膽超正喔。吞拿魚肉下面有滿滿的蓉,醬汁濃味,棒刺身特色菜,肥美,表面浸滿醬汁,以及蔥花,味道豐富之餘,刺身的鮮味香蔥汁炸雞炸得非常香脆,雞肉鮮嫩,外脆內軟。有滿滿既香蔥味串燒採用自家師傅的人手烤製,賦予迷人的炭香,食材原汁原味。嚴選食材,店中主打的串燒,肉汁滿分,非常棒柚子豚肉石頭湯柚子味湯底特別,清新味道又好清。搭配嫩滑的豬肉和熱騰騰的石頭湯,味道鮮美! 食物方面必定有在日本一炮而紅的招牌柚子,清新

店日式感滿,新鮮食物,清酒飲品系列也不是十分昂貴。

每張枱的距離足夠空間感,適合一大班朋友晚飯聚,聊心事。

沙律

海膽天婦羅

酥酥脆口海膽,鮮味突出,口感好

海膽吞拿魚壽司

刺身

香蔥汁炸雞

炸得非常香脆,雞肉鮮嫩,外脆內軟。有滿滿既香蔥味

柚子豚肉石頭湯

柚子味湯底特別,清新味道又好清。搭配嫩滑的豬肉和熱騰騰的石頭湯,味道鮮美! 食物方面必定有在日本一炮而紅的招牌柚子,清新柚子滿滿柚子口味湯。感覺非常過癮!有點在泡柚子溫泉之感覺
2024-03-27 221 瀏覽
又想食日本嘢,但又想坐得舒服啲,朋友就介紹咗我食呢間一日,餐廳喺合和中心,環境相當寬敞,晚飯時間都坐得好舒服🤗食物款式相當多元化,有各式刺身、壽司、一品料理、炸物、天婦羅、當然唔少得嘅就係有唔同嘅酒精飲品啦,其中佢嘅梳打燒酌同清酒種類真係超級多,啱晒一大班朋友飲酒食飯👏🏻我就叫咗杯檸檬燒酌梳打:加咗檸檬嘅微酸,又多咗一種清新嘅感覺✌🏻壽司10貫:呢10件壽司擺盤已經好靚,仲要真係件件新鮮,其中佢嘅海膽係北海道嚟嘅,味道相當鮮甜,仲有佢嘅帶子係厚切嘅,夠晒肥美❤️白身魚薄切:今日係用左口魚嚟做刺身,食到魚嘅鮮味之餘,配上佢嘅醬汁少少酸甜,就有另一種享受☺️滑蛋鰻魚石頭燒飯:呢個飯用石鍋上,熱辣辣,上枱香氣已經撲鼻,而且份量十足,基本上每啖都可以食到鰻魚同滑蛋👅野菜天婦羅食:呢個真係必點推介佢嘅天婦羅真係好好味,佢嘅炸粉超級薄,完全可以食到食材嘅味道😍最後仲叫咗幾串串燒:牛肉車厘茄串 鮮冬菇 燒蘆筍 雞軟骨,用嚟送走就真係冇得彈啦😋

食物款式相當多元化,有各式刺身壽司、一品料理、炸物、天婦羅、當然唔少得嘅就係有唔同嘅酒精飲品啦,其中佢嘅梳打燒酌同清酒種類真係超級多,啱晒一大班朋友飲酒食飯👏🏻

2024-03-25
2024-03-07 310 瀏覽
👨🏻‍🍳一遊 (灣仔)📍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖 「灣仔必試居酒屋👍🏻」 同好耐無見既朋友黎灣仔食日式料理😝合和3樓,上電梯轉左,就見到「一遊」😝6點有位😆6點半7點到就開始多人。 裝潢連員工服飾都滿滿和風,好似去左日本咁🤤有客人入黎,佢地都有口號歡迎,同埋個個都好好笑容,即刻有種relax既心情😆👍🏻🍽️燒雞泡魚乾燒到好香口,又吾會乾成身好硬🤤配上卡夫醬,系日本既味道😆 👍🏻🍽️壽司6貫海膽、三文魚、赤蝦、帶子、吞拿魚、油甘魚平時好怕食海膽,好多都腥臭/吾新鮮,但系呢到好鮮!!一D都吾臭🤤其他壽司都新鮮,大大舊,啖啖脂香😋 👍🏻🍽️白身魚薄切 (鯛魚)必點‼️對上系omakase食過,今次水準都系一樣😆口感煙韌,就咁食可以食到鮮味,加上蔥同柚子汁,更加惹味🤤 👍🏻🍽️厚燒玉子一食「wow」左一聲🙈吾系平時就咁食到既玉子燒,🙅🏻‍♀️芝士🙅🏻‍♀️焦糖,而系加左小小薑、酒既玉子燒😻小小,吾會太濃,吾會搶左蛋味,但系多左種「好補」既感覺😝加埋蘿蔔蓉仲可以消濟👍🏻👍🏻🍽️海膽芝士海苔 天婦羅外脆內軟,海膽、芝士、海苔,三種味道、食物,夾埋一齊,都吾會搶左大家個味,反而好夾😋 👍
👨🏻‍🍳一遊 (灣仔)
📍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖

「灣仔必試居酒屋👍🏻」

同好耐無見既朋友黎灣仔食日式料理😝
合和3樓,上電梯轉左,
就見到「一遊」😝
6點有位😆6點半7點到就開始多人。

裝潢連員工服飾都滿滿和風,
好似去左日本咁🤤
有客人入黎,佢地都有口號歡迎,
同埋個個都好好笑容,
即刻有種relax既心情😆
燒雞泡魚乾

👍🏻🍽️燒雞泡魚乾
燒到好香口,又吾會乾成身好硬🤤
配上卡夫醬,系日本既味道😆
壽司

👍🏻🍽️壽司6貫
海膽、三文魚、赤蝦、帶子、吞拿魚、油甘魚
平時好怕食海膽,好多都腥臭/吾新鮮,
但系呢到好鮮!!一D都吾臭🤤
其他壽司都新鮮,大大舊,啖啖脂香😋
白身魚薄切

👍🏻🍽️白身魚薄切 (鯛魚)
必點‼️
對上系omakase食過,今次水準都系一樣😆
口感煙韌,
就咁食可以食到鮮味,
加上蔥同柚子汁,更加惹味🤤
厚燒玉子

👍🏻🍽️厚燒玉子
一食「wow」左一聲🙈
吾系平時就咁食到既玉子燒,
🙅🏻‍♀️芝士🙅🏻‍♀️焦糖,
而系加左小小薑、酒既玉子燒😻
小小,吾會太濃,吾會搶左蛋味,
但系多左種「好補」既感覺😝
加埋蘿蔔蓉仲可以消濟👍🏻
海膽芝士海苔  天婦羅

👍🏻🍽️海膽芝士海苔 天婦羅
外脆內軟,海膽、芝士、海苔,
三種味道、食物,夾埋一齊,都吾會搶左大家個味,反而好夾😋

👍🏻🍽️串燒
必點‼️求其點都好食🥹🥹
調味岩岩好,熟度岩岩好!!
雞軟骨 : 超好食,比其他更香口,脂肉多
鹽燒三文魚 : 好食😝
牛肉露筍串 : 露荀爽脆多汁👍🏻
牛肉車厘茄串 : ⚠️小心車厘茄會爆汁😆⚠️
清酒煮蛤蜊石頭湯

👍🏻🍽️清酒煮蛤蜊石頭湯
超大粒蛤蜊😻😻
啖啖肉之餘仲要無沙!!
湯加左胡椒,味道會濃左,不過蛤蜊嗦左D湯,又岩岩好,同時又帶鮮👍🏻
生薑豚肉石頭燒飯

👍🏻🍽️生薑豚肉石頭燒飯
超香口,豚肉半肥瘦,
成個醬汁配搭得好夾,仲要有飯焦‼️
重點 : 飯焦吾痴牙🥹🫶🏻
巨峰乳酸梳打

👍🏻🍹巨峰乳酸梳打
巨峰味濃,酸度岩岩好,好醒胃😆
陳年柑桔蜜

👍🏻🍹陳年柑桔蜜 (熱)
!!超特別既柑桔蜜,真系有陳皮個種味,好潤喉👍🏻

「一遊」真心推,
一入門就感覺到個種黎輕鬆、chill既氣氛。
座位好闊落,
我地2人叫到成枱食物都放得落🙈🙈🤣
吾知有無比我地食量嚇親🙈
員工個個都好好笑容,好難得🥹
無左香港個種急促、壓迫感。
同埋食物真系食得出用心鑽研過,
好少系其他地方食到某D味,
即叫即整,上枱仲冒煙🫶🏻

#一遊 #一遊居酒屋 #灣仔美食 #灣仔居酒屋 #灣仔日式料理 #灣仔一遊

燒雞泡魚乾
生薑豚肉石頭燒飯
巨峰乳酸梳打
陳年柑桔蜜
2024-02-26 327 瀏覽
時令白身魚刺身 太刀 $280每日都有唔同白身魚空運到港,今晚我哋點嘅係太刀。每塊薄切刺身都好考師傅刀功。晶瑩剔透 肉質鮮嫩爽口。入口陣陣麻油香 配合酥炸海苔同蔥頭 ,味道一絕😋海膽吞拿魚壽司 🍱$268綿綿口感的吞拿魚蓉,再以肥美的吞拿魚放上面,最後更添上入口即溶的鮮甜海膽,層次豐富!👍🏻野菜天婦羅🍤 好好食,酥脆之餘,又唔會油淋淋。清酒煮蜆 清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配!汁燒雕魚頭這個真的超級好食!醬汁香濃,魚肉超級嫩滑,仲要Menu冇㗎因為來貨和功夫問題,一星期只會生產兩碟,今次師傅特登專程炮製,真係大飽口福!串燒拼盤🍢-燒雞中翼-燒鮮冬菇-免治雞肉釀日本青椒-翠玉瓜Whiskey 🥃 威士忌 $88Peach Soda $42Citron Soda $42Fresh Fruit Tea ☕️ $42一遊 📞 2861-2023📍灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖
時令白身魚刺身 太刀 $280

海膽吞拿魚壽司 🍱$268

野菜天婦羅🍤

好好食,酥脆之餘,又唔會油淋淋。

清酒煮蜆

清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配!

汁燒雕魚頭

這個真的超級好食!
醬汁香濃,魚肉超級嫩滑,仲要Menu冇㗎
因為來貨和功夫問題,一星期只會生產兩碟,
今次師傅特登專程炮製,真係大飽口福!

串燒拼盤🍢

• 海鮮天婦羅
  • 汁燒雕魚頭
  • 海膽吞拿魚壽司
  • 時令白身魚刺身
上星期跟好姊妹慶生,揀咗灣仔的一遊由於早前在尖沙咀偌士佛台另一間分店食過,覺得無論情調或舒服度都非常正,所以今次就提議位於灣仔呢間。店址位於合和中心,交通方便,灣仔D出口一路行就是。一遊的裝潢非常有日式風情,從進門的那一刻起就感受到濃厚的和風氛圍,讓人彷彿置身於日本的街頭小巷中。餐廳內的擺設和裝飾都十分精緻。餐廳很闊落,也有一個較高的位置,像包廂似的。我們一行4人被安排了座位後,便先點了飲品。餐廳提供的飲品非常多樣化,無論是熱飲還是凍飲,有酒精還是無酒精,都好多選擇。朋友點了荔枝燒酌梳打、陳年柑桔蜜,我點了熱的水果茶(壺)。賣相和味道都很好。食物方面:前菜﹕鮑魚沙律清爽的口感搭配著鮑魚的鮮美,調味很好,讓人胃口大開。刺身5點盛合首先擺盤已經好有打咭元素,全盤也很新鮮、有脂感。而最令我深刻是那些新鮮的帶子,超級肥美。吞拿魚和魚生都好好味。海鮮天婦羅盛合外酥內嫩的海鮮搭配著酥脆的外皮,一口咬下來就能感受到海鮮和菜蔬的鮮甜。蟹肉牛油果卷牛油果的綿密搭配著蟹肉的鮮甜,口感不錯。份量也不少,性價比很高。東洋卷似pancake皮,口感豐富、多層次。雜錦串燒,我們點了很多,包括﹕雞翼和牛肉露荀串,還
上星期跟好姊妹慶生,揀咗灣仔的一遊

店址位於合和中心,交通方便,灣仔D出口一路行就是。

食物方面:
前菜﹕鮑魚沙律
清爽的口感搭配著鮑魚的鮮美,調味很好,讓人胃口大開。

刺身5點盛合
吞拿魚和魚生都好好味。

海鮮天婦羅盛合

蟹肉牛油果卷

東洋卷
似pancake皮,口感豐富、多層次。

雜錦串燒,我們點了很多,包括﹕雞翼和牛肉露荀串,還有雞肉明太子、冬菇串,每一款都很惹味,特別喜愛牛肉露荀串。

柚子豚肉石頭鍋和泡菜牛肉石頭窩飯則是讓人感受到日式料理的獨特魅力。

清爽的柚子香搭配著豚肉,大家都大讚柚子平衡了肉的膩。

泡菜牛肉石頭窩飯,本身已有點飽,還擔心吃不到,但這個飯相當驚喜,特別是飯的醬汁和清爽的泡菜搭配著香氣四溢的牛肉,美味無比。

最後, 就是服務超好,每一位員工都很helpful和友善。

我相信之後有朋友生日或其他重要聚會,都會考慮再光顧這餐廳。大家也可以參考。
  • 刺身定食
2024-05-03 0 瀏覽
為奶奶慶生,一反平日粵菜選擇,選了在合和中心的一遊,今晚鐵定吃日本菜。環境乾淨企理,佈置滿有日式風情,很不錯。先來鯛魚薄切 $350,刺身新鮮,味道鮮甜,雖然白身魚軟淡口,配了酸汁後,味道甚好。接著是必食的壽司10貫 $288海膽、赤身、三文魚、油甘魚,雖是廚師發版,味道全部都合心意 💖帶子、赤貝、海膽、大蝦,質素甚高 👍👍雜菌厚玉子 $75,玉子包著大量雜菌,吃起來更比沒饀的更好,更有新鮮感 😋😋熱盤燒銀雪魚 $178甜甜的西京汁,雪白嫩滑的魚肉,非常厚肉,有質感,好好味 👍👍一人一杯飲品,大家都不約而同的要了梳打凍飲,小編的海鹽荔枝梳打 $42,加了海鹽的甜飲,味道非常好!至於友人的蜜桃🍑梳打 $42及柚子梳打$42,味道亦相當不錯。海鮮蕃茄湯 $188,熱辣辣的蕃茄濃湯,蕃茄味道港濃郁,仿似吃著液態蕃茄般 😙😙,加上海鮮的鮮甜味,正!令人相當滿意的一頓晚餐!

環境乾淨企理,佈置滿有日式風情,很不錯。

接著是必食的壽司10貫 $288

帶子、赤貝、海膽、大蝦,質素甚高 👍👍

熱盤燒銀雪魚 $178

令人相當滿意的一頓晚餐!

2024-05-03 0 瀏覽
我和同事放工後去了灣仔的一遊日式居酒屋食晚飯,餐廳位置方便,員工服務也很好。這裡的酒類種類繁多,非常適合我們下班放鬆一下。我們點了胡麻火炙三文魚卷,三文魚的質感非常嫩滑,經過火炙後,外層微微焦香,魚油爆出來的香氣非常誘人。與內部的鮮嫩口感形成了完美的對比,濃郁的胡麻醬汁非常搭配。我們還點了刺身真鯛,這個白魚的刺身非常鮮甜,質感軟嫩,入口即化。搭配適量的秘制醬油和芥末可以增強鮮味,提升整體的口感。接著,我們還點了野菜天婦羅盛盒,裡面有南瓜、茄子、蘆筍、番薯、蘿蔔和芋頭絲。天婦羅製作保留了它們的自然風味,同時外層又酥脆可口。特別是蘿蔔和芋頭絲,非常脆口,非常適合搭配酒。我們還點了炸豆腐,它的外層金黃酥脆,內部保持著柔軟的口感。另外,我們還點了串燒,包括雞中翼、雞肉和翠玉瓜。經過炭火燒烤後,串燒外皮金黃酥脆,肉質也相當鮮嫩。最後,我們還點了泡菜牛肉鍋飯,一上桌就是熱騰騰的鍋子。泡菜的辣味和牛肉的鮮嫩非常搭配,而且份量也非常大。

2024-04-26 2 瀏覽
老友生日,壽星喜好日式料理,商議後決定到合和中心的「一遊」聚會慶祝。餐廳陳設以深色木材為主,配合日式傳統圖案裝飾,和風滿滿。鯛魚薄切 $350鯛魚片口感爽脆,魚味清新鮮甜,配合微酸醋汁,開胃醒神,頭盤最佳之選。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️壽司10貫 $288正宗手握壽司,用料十分講究,件件皆美味。口感、油脂、鮮味俱佳,回味無窮。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海鮮天婦羅盛合 $248有鮮蝦、海膽及野菜,炸漿厚薄適中,用料新鮮⭐️⭐️⭐️⭐️串燒選擇頗多,點了五款慢慢品嘗。燒露荀 $38,燒日本蕃薯 $42,燒温室青椒仔 🫑$28,燒粟米串 🌽$28,燒雞中翼 $32。蕃薯超甜,露荀爽脆,雞翼味濃⭐️⭐️⭐️⭐️三文魚海鮮炒飯 $158炒飯乾身,調味出色,好吃不停口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️新鮮水果茶 $78開胃潤喉,口感清新,推介之選。⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳陳設以深色木材為主,配合日式傳統圖案裝飾,和風滿滿。

鯛魚薄切 $350

壽司10貫 $288

正宗手握壽司,用料十分講究,件件皆美味。
口感、油脂、鮮味俱佳,回味無窮。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

海鮮天婦羅盛合 $248

有鮮蝦、海膽及野菜,炸漿厚薄適中,用料新鮮⭐️⭐️⭐️⭐️

串燒選擇頗多,點了五款慢慢品嘗。

蕃薯超甜,露荀爽脆,雞翼味濃⭐️⭐️⭐️⭐️

三文魚海鮮炒飯 $158

炒飯乾身,調味出色,好吃不停口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

新鮮水果茶 $78

開胃潤喉,口感清新,推介之選。
⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-04-26 0 瀏覽
一遊 (灣仔).時令刺身五点.上枱都睇得出佢精緻嘅擺盤同非常新鮮牡丹蝦,三文魚,油甘魚,呑拿魚以及帶子全部都肥美到不能形容!.雜錦海鮮天婦羅🍤.海膽天婦羅唔係好多地方有得食,酥炸嘅外層唔會充滿炸粉,另外有魚,蕃薯,大蝦🍤.香葱炸雞.炸雞超好食, 一上枱熱辣辣!.豚肉雜菜鍋.食完魚生刺身食返啲熱辣辣嘅暖下胃啱啱好.日式炒雜菜.食日本嘢通常都會叫,食咁多嘢要叫返個菜食吓同埋炒雜菜,非常惹味!. 一遊 (灣仔)灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖

時令刺身五点
上枱都睇得出佢精緻嘅擺盤同非常新鮮
牡丹蝦,三文魚,油甘魚,呑拿魚以及帶子
全部都肥美到不能形容!

雜錦海鮮天婦羅🍤

香葱炸雞
炸雞超好食, 一上枱熱辣辣!

豚肉雜菜鍋
食完魚生刺身食返啲熱辣辣嘅暖下胃啱啱好

日式炒雜菜
食日本嘢通常都會叫,食咁多嘢要叫返個菜食吓
同埋炒雜菜,非常惹味!
2024-04-26 0 瀏覽
去左灣仔開會 放工後就同同事一齊飲番兩杯每次我地都係去呢間居油屋位置好坐之餘 員工服務都好好酒既種類都好多 好岩我地放左工要鬆一鬆既我地胡麻火炙三文魚卷三文魚質感嫩滑用火炙過後的外層帶有微焦之外 令到魚油爆哂出黎 好香好香同內部的鮮嫩口感形成了完美的對比唔駛點醬油 胡麻濃郁既醬汁都好襯刺身真鯛白魚刺身~鮮甜! 質感軟嫩! 入口即化搭配上適量的秘制醬油&芥末可以增強鮮味 仲可以提升整體的口感喎~野菜天婦羅盛盒包括南瓜、茄子、蘆筍、番薯、蘿蔔&芋頭絲天婦羅的製作技巧令到蔬菜的自然風味得以保留但又可以同時外層酥脆特別係蘿蔔&芋頭絲 好脆 好岩送酒哦炸豆腐炸豆腐的外層金黃酥脆內裡就保持著柔軟的口感 唔錯唔錯串燒- 雞中翼,雞肉,翠玉瓜經過炭火燒烤後外皮烤得金黃酥脆肉質都算鮮嫩翠玉瓜的甜味和爽脆口感 我都好鐘意泡菜牛肉鍋飯一上枱就係熱騰騰既鍋泡菜辣辣地與牛肉的鮮嫩好夾份量都好大份一遊灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖
去左灣仔開會 放工後就同同事一齊飲番兩杯

刺身真鯛

白魚刺身~
鮮甜! 質感軟嫩! 入口即化
搭配上適量的秘制醬油&芥末
可以增強鮮味 仲可以提升整體的口感喎~

野菜天婦羅盛盒

包括南瓜、茄子、蘆筍、番薯、蘿蔔&芋頭絲
天婦羅的製作技巧令到蔬菜的自然風味得以保留
但又可以同時外層酥脆
特別係蘿蔔&芋頭絲 好脆 好岩送酒哦

炸豆腐

炸豆腐的外層金黃酥脆
內裡就保持著柔軟的口感 唔錯唔錯

串燒- 雞中翼,雞肉,翠玉瓜

經過炭火燒烤後

一上枱就係熱騰騰既鍋
泡菜辣辣地與牛肉的鮮嫩好夾
份量都好大份

灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖
一遊 (灣仔).一遊係我呢排食過性價比最高嘅日本野,連我屋企人都大讚賣相精緻又好食.▪️凍蕃茄沙律▪️.一個夠冰涼食落又開胃嘅前菜,咁熱嘅天氣食呢啲非常合適!.▪️串燒/燒雞軟骨•車厘茄牛柳粒•明太子雞肉•翠肉瓜▪️.雞軟骨鹽燒,夠香口;牛柳粒外脆咬落爆汁仲有車厘茄都超多汁!明太子醬再雞肉,雞肉好嫩完全唔粗糙翠肉瓜我男朋友至愛,每次串燒必叫!.▪️炸蟹肉餅▪️.好靚嘅擺盤,食嘅時候可以佔好似裝飾嘅醬汁熱辣辣!.▪️鮮蟹肉揚豆腐煮▪️.唔好睇佢平平無奇,好好食!豆腐滑溜,醬汁偏濃!.📌 一遊 (灣仔)灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

▪️凍蕃茄沙律▪️
一個夠冰涼食落又開胃嘅前菜,咁熱嘅天氣食呢啲非常合適!

▪️串燒/燒雞軟骨•車厘茄牛柳粒•明太子雞肉•翠肉瓜▪️
雞軟骨鹽燒,夠香口;牛柳粒外脆咬落爆汁仲有車厘茄都超多汁!
明太子醬再雞肉,雞肉好嫩完全唔粗糙
翠肉瓜我男朋友至愛,每次串燒必叫!

▪️炸蟹肉餅▪️
好靚嘅擺盤,食嘅時候可以佔好似裝飾嘅醬汁
熱辣辣!

▪️鮮蟹肉揚豆腐煮▪️
唔好睇佢平平無奇,好好食!
豆腐滑溜,醬汁偏濃!
📌 一遊 (灣仔)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
一遊🔥刺身盛盒五點 $320 ⭐️8/10⭐️刺身包括三文魚、赤身、赤海蝦、帆立貝和深海池魚,整體用料新鮮,味道不錯,擺盤亦很精美,美觀又可口!🔥海膽吞拿魚壽司 $268⭐️9/10⭐️壽司賣相吸引,主要由吞拿魚刺身包著滿滿的吞拿魚蓉,表面再鋪上海膽,吞拿魚的鮮味和海膽的甜味非常夾,喜歡吃吞拿魚的朋友一定要試一試!🔥串燒 ⭐️8.5/10⭐️⭐️牛肉靈芝菇 $38⭐️雞中翼 $32⭐️雞肉明太子 $32 ⭐️鮮冬菇 $26⭐️牛肉蘆筍串 $48整體而言,串燒的生熟度控制得剛剛好,表面烤得香脆焦香,內裏亦保持適量的肉汁!牛肉與靈芝菇和蘆筍很夾,而鮮冬菇亦烤得很Juicy!🔥銀鱈魚西京燒 $178⭐️9/10⭐️傳統日式烹煮方法,西京燒非常入味,而銀鱈魚非常肥美,油脂十足,好食!🔥豚肉豆腐煮 $92⭐️8.5/10⭐️豚肉美味可口,份量亦很多,而豆腐則香濃嫩滑,不錯!🔥原味乳酸梳打/柚子乳酸梳打 $42✨總結:餐廳環境舒適,座位亦相當寬闊,食物種類亦很多,非常適合三五知己聚一聚,或是與工作夥伴放工後用餐喝酒!

🔥刺身盛盒五點 $320 ⭐️8/10⭐️

⭐️鮮冬菇 $26
⭐️牛肉蘆筍串 $48

🔥銀鱈魚西京燒 $178⭐️9/10⭐️

🔥豚肉豆腐煮 $92⭐️8.5/10⭐️
豚肉美味可口,份量亦很多,而豆腐則香濃嫩滑,不錯!

🔥原味乳酸梳打/柚子乳酸梳打 $42

2024-03-27 33 瀏覽
居酒屋之快樂,是和朋友好好聊天,放鬆之好地方。店子採用日本食材,賦予日式做法,保留食材原汁原味。師傅嚴選食材,店中主打日式料理,沙拉,刺身,主吃,湯品,串燒。左口魚刺身彈牙新鮮,左口魚鮮嫩,好吃喔玉子沙拉溫泉旦香濃,在脆口的沙律伴下更美味串燒鹽燒雞翼、燒牛舌、蕃茄牛肉卷,串燒做得很棒,雞翼方便吃。燒得炭香濃,突出肉之鮮味呢。蕃茄牛肉卷酸甜之中,有滿滿牛肉香,非常棒。柚子豚肉湯豚肉石頭湯以鍋上,柚子的特殊清新,充滿濃濃香氣,配上油脂感滿的豚肉,味道層次特別喔。淡淡的柚子湯底配搭豚肉,嫩香豆腐、本菇、娃娃菜和紅蘿蔔。在有涼風的日子喝一口熱湯,溫暖喔。牛肉石頭鍋飯石頭鍋飯滿滿牛肉,很多香濃的牛肉片,牛味相當濃郁,特殊醬汁的牛肉,滿濃濃香氣,配上日本米飯,粒粒層次分明。海膽天婦羅天婦羅炸得香口,沒有油膩味,以海膽出色, 秋葵炸得脆口,聊天天,食物質素高,店員服務非常棒,舒適感非常重的居酒屋,適合飯聚好地方。
居酒屋之快樂,是和朋友好好聊天,放鬆之好地方。
左口魚刺身
彈牙新鮮,左口魚鮮嫩,好吃喔
玉子沙拉
溫泉旦香濃,在脆口的沙律伴下更美味
柚子豚肉湯
牛肉石頭鍋飯
海膽天婦羅
天婦羅炸得香口,沒有油膩味,以海膽出色, 秋葵炸得脆口,
2024-03-27 29 瀏覽
灣仔呢間居酒屋🏮好不錯!今次係第二次同朋友食啦!一如既往嘅水準👍🏻鍾意呢度嘅原因係食物款式夠多元化,除咗壽司刺生外,仲有各種燒物,串燒,沙律,天婦羅,時令海鮮,麵食,丼飯同茶漬飯等❤️仲有酒飲,真係談天說地嘅好地方🤩壽司10貫🍣:每款都好鮮甜美味🤤,特別喜愛佢哋嘅海胆,鮮甜都不得了,其他壽司如吞拿魚蓉,三文魚腩,帶子,魷魚等都好得✌🏻完全對得住個價錢🫡左口魚刺身:非常鮮美,仲有個秘製醬汁酸甜酸甜,好夾好開胃😘玉子燒:新鮮炮製,熱辣辣,甜甜嘅滑蛋加酸甜嘅蘿蔔蓉,想像唔到嘅好味🤩滑蛋鰻魚石頭燒飯:呢個飯超出色,首先鰻魚勁多粒,然後又有洋蔥,野菌,同滑蛋,真係每啖飯都好足料☺️每一啖都有料,好食!串燒:牛肉車厘茄串不得了,車厘茄爆汁,成口都係牛肉嘅香濃味,呢個必點🫡另外仲有雞軟骨,燒蘆筍同冬菇🤩冬菇竟然係Juicy,師傅真厲害👍🏻野菜天婦羅盛:有樣有內涵☺️真係堆砌到成座山咁滿,大大嘅滿足感!而且炸衣勁薄脆,口感層次好分明🥰仲嗌埋杯特色飲品🍸,杏子鮮橙燒酌梳打,第一次飲,呢個組合好新鮮,味道亦都好出色,推介😚

左口魚刺身:非常鮮美,仲有個秘製醬汁酸甜酸甜,好夾好開胃😘

2024-03-25
  • 厚燒玉子