餐廳: 一遊
資訊:

前排係灣仔附近放工😍😍發現左一間幾好既居酒屋入面環境裝飾都好靚 有種日本風 職員服務態度又好令到我同朋友可以係一個好寧靜 又靚既環境聚下❣️一遊主打日式既料理 同朋友傾下聚下飲野真係一流當中我地叫左❣️胡麻火炙三文魚卷❣️個三文魚卷好出色 個汁配搭得好好 一入口勁野味😚三文魚好新鮮👍🏻👍🏻炸雞 餃子🥟小食性價比好高炸雞外脆內軟 雞肉好juicy 👍🏻餃子🥟👍🏻主菜叫左牛肉石頭鍋😚肉既分量多下面有飯焦 好好食調味足夠👍🏻👍🏻讚最後我地叫左3杯野飲柚子soda & 堤子 sour &梅酒朋友對野飲評價都幾好 唔會好甜 好飲而梅酒味濃 但同時好易入口 岩曬女士👍🏻

前排係灣仔附近放工😍😍發現左一間幾好既居酒屋

最後我地叫左3杯野飲
柚子soda & 堤子 sour &梅酒
朋友對野飲評價都幾好 唔會好甜 好飲
而梅酒味濃 但同時好易入口 岩曬女士👍🏻
放工想同三五知己chillchill去邊好🥳🥳每次同朋友出街都好想揾個環境靚靚既地方 一路食野一路傾下計😍😚傾到唔願走最開心🥹E間居酒屋🏮環境優雅 氣氛好好❣️食物整體都好食 出色🥰同朋友下次聚都想再食✐刺身盛合5點有帶子 油甘魚 三文魚 赤身 牡丹蝦😍❣️❣️成個盤都勁鮮甜 出色當中我最鐘意帶子同油甘魚帶子鮮甜大粒 油甘魚甜味油香出曬黎😋出色✐燒牛舌牛舌勁厚身同夠彈牙😋✐雞肉京蔥串雞肉超嫩滑 加埋京蔥👍🏻👍🏻✐鱈魚天婦羅出色 外脆內軟😍😍魚勁多肉 勁滑但外面脆卜卜 同埋完全唔油😳✐牛油蛤蜊個汁好好食🤤朋友勁滿意愛海鮮人士必食
放工想同三五知己chillchill去邊好🥳🥳

個汁好好食🤤朋友勁滿意
愛海鮮人士必食

2024-01-23
2024-01-22 260 瀏覽
最近去左食最愛嘅日本菜今次發掘左好餐廳環境舒適 同朋友悠閒咁食飯食物非常高質 🔸海鮮天婦羅盛盒 $248海鮮天婦羅盛盒好豐盛,有海膽、海蝦、扇貝、魷魚、鱈魚、池魚、蟹棒,仲有多款蔬菜類,有南瓜、蕃薯、茄子、秋葵,每款都炸得酥脆,炸粉唔會過厚!🔸雞中翼 $32雞中翼烤得金黃香脆,咬入肉質鮮嫩多汁,醃製得好入味。🔸免治雞肉釀日本青椒 $48平時都係食開鯪魚肉釀青椒,第一次試免治雞肉釀青椒,手椒口感爽口,而免治雞肉就鮮嫩。🔸鐵板燒大蝦 $180鐵板燒大蝦嘅口感好特別,大蝦經過燒烤,烤到微微焦香,肉質鮮嫩彈牙,有蝦膏鮮甜味道。🔸吞拿魚溫泉玉子沙律 $168沙律底層鋪博切嘅吞拿魚片,入口鮮嫩,同埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃。面層鋪有半熟蛋,配埋沙律蔬菜一齊食,口感好豐富。🔸迷你烏冬 $30烏冬口感彈牙有嚼勁,加埋湯汁鮮美,係一個輕盈又好味嘅小食。🔸蜜桃梳打 $42有蜜桃嘅天然甜味,氣泡豐富,飲落去好清爽。🔸巨峰乳酸梳打 $42巨峰乳酸梳打口感酸酸甜甜,非常解渴
最近去左食最愛嘅日本菜
今次發掘左好餐廳
環境舒適 同朋友悠閒咁食飯
食物非常高質

🔸海鮮天婦羅盛盒 $248

🔸雞中翼 $32
雞中翼烤得金黃香脆,咬入肉質鮮嫩多汁,醃製得好入味。

🔸免治雞肉釀日本青椒 $48

🔸鐵板燒大蝦 $180

🔸吞拿魚溫泉玉子沙律 $168

🔸迷你烏冬 $30
烏冬口感彈牙有嚼勁,加埋湯汁鮮美,係一個輕盈又好味嘅小食。

🔸蜜桃梳打 $42
有蜜桃嘅天然甜味,氣泡豐富,飲落去好清爽。

🔸巨峰乳酸梳打 $42
巨峰乳酸梳打口感酸酸甜甜,非常解渴
2024-01-20
2024-01-12 23 瀏覽
白身魚薄切賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧每片白身魚薄切厚度劃一,料理師父刀工值得一讚👍 白身魚色澤白晳明亮,晶瑩剔透,十分新鮮。食落滑嫩潤口,鮮美甘香,沾上特調醬油一起食用,令魚的鮮甜滋味更出眾,高質必食。豚肉豆腐煮賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧豆腐煮熱騰騰原鍋送上,散發著香噴噴的豚肉和豆腐的香氣,非常誘人。豚肉大大塊十分足料,煮得非常入味,咬落軟腍鬆化,肉味濃郁鹹香,配搭滑溜水嫩的豆腐,伴飯一流首選。櫻花蝦天婦羅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧天婦羅新鮮即炸,上枱時散發著陣陣的炸香,非常誘人。食落每一啖都脆卜卜非常香口,油香不膩,作為下酒小菜十分棒👍 串燒(鹽燒三文魚、鮮冬菇、免治雞肉串)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧串燒由料理師傅即場燒製,保證熱騰騰送上,火喉控制得宜,外層焦香薄脆,內餡依舊鮮嫩多汁,十分出色。🐧 最喜歡鹽燒三文魚,食落充滿魚油的香氣,簡單以潵上鹽粒調味,更突顯三文魚的鮮香滋味。鮑魚沙律賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鮑魚切片送上,塊塊爽滑有嚼感,自帶鮑魚獨有的鮮香和鹹味,再加上清新爽口的沙律菜一起食用,開胃又健康。新鮮水果茶賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧兩款果

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

串燒(鹽燒三文魚、鮮冬菇、免治雞肉串)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

兩款果茶以透明茶壺送上,飲落暖笠笠十分窩心,果香味道濃厚,味道酸酸甜甜,消滯解膩一流。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳仿日式傳統居酒屋設計,以木系傢俱牆身地板裝橫,配搭柔和舒適的燈光,納入懷舊復古的日式海報作點綴,風味十足。

🐧❤️結語:白身魚薄切高質夠鮮美,不愧為餐廳推薦❤️
新鮮水果茶
今次特登約埋朋友,黎到灣仔試依間風情十足既居酒屋🌟 一遊🌟 一入到去,職員已經超熱情咁打招呼同上前恭候,服務非常周到🤩👍 帶位後隨即奉上餐牌,仲同我地介紹有咩是日推介,超級有heart😚😚😚 我哋今次㨂左5 樣野食,首先梗係唔少得薄切白身魚刺身😍❤️ 師傅刀工超好👍👍👍 每一片魚生厚度都一樣😳 食落零腥味超級鮮美,加埋特調醬汁真係無得輸🤭 之後㨂左個鮑魚沙律清清喉🥴 沙律菜超fresh 超爽,鮑魚片咬口一流👍 真係唔錯😋 接住上枱既係豚肉豆腐鍋🤤 D 豚肉軟腍腍又易咬,煮得非常入味🥰 豆腐超級滑溜又嫩口,加埋甜甜地的湯底,送飯超正🤩🌟 輪到櫻花蝦天婦羅😈😈😈 超邪惡炸得勁酥勁脆🤤🤤🤤 真係食到停唔到口,大家爭住黎食🙈🙈🙈🙈壓軸登場既係師傅即場燒製的串燒🥰❤️ 火喉控制得勁好👍 微脆得黎唔會太乾,真係整得好好味😋 天氣凍凍地,我地㨂左兩個暖笠笠的水果茶黎暖下胃,飲落酸酸甜甜都幾開胃,認真唔錯🥴🫶
今次特登約埋朋友,黎到灣仔試依間風情十足既居酒屋🌟 一遊🌟

2024-01-06 28 瀏覽
這間日本料理,我於午市曾經光顧,已經感覺食物質素高於一般水平。這次和同事於下班後,光顧這間餐廳,食物質素非常好,材料新鮮,味道可口,服務態度非常好👍🍣太刀白身魚刺身 $280時令刺身,非常新鮮,一啲腥味都冇,有麻油香味配酥炸海苔!味道配合得剛剛好!我哋有啲幸運,因為時令太刀魚剛到店舖,所以食材也較新鮮。🍣 壽司十貫 $288 海膽、帶子、三文魚壽司都是我的最愛 😍當中最欣賞的是海膽壽司,非常鮮甜!一啲腥味都冇!🍤野菜天婦羅 排行第二最美味💕這個雜錦天婦羅,新鮮油炸,鬆軟好食😋 最欣賞就係新鮮炸起 🦐🍛鰻魚炒飯 $168鰻魚炒飯,粒粒分明,於晚膳最後上菜,非常適合👍🍡串燒雞翼和肥牛金菇,略嫌唔夠熱,味道屬中上水平。🥘上湯揚豆腐 $46🍲牛油煮蜆 $90聲店鄰近地鐵站,放工之後和一班同事到店內用膳,小酌幾杯,上班工作壓力頓然大減!

🍣太刀白身魚刺身 $280

🍣 壽司十貫 $288
海膽、帶子、三文魚壽司都是我的最愛 😍
當中最欣賞的是海膽壽司,非常鮮甜!一啲腥味都冇!

🍤野菜天婦羅

🍛鰻魚炒飯 $168
鰻魚炒飯,粒粒分明,於晚膳最後上菜,非常適合👍

🍡串燒雞翼和肥牛金菇,略嫌唔夠熱,味道屬中上水平。

🥘上湯揚豆腐 $46
🍲牛油煮蜆 $90

2024-01-06
  • 壽司
呢間居酒屋多年前試過 覺得唔錯 再訪竟然又有新驚喜~ 🌟 時令白身魚刺身 太刀 280每排都有唔同白身魚空運到港。今晚我哋點嘅係太刀。每塊薄切刺身都好考師傅刀功。晶瑩剔透 肉質鮮嫩爽口。入口陣陣麻油香 配合酥炸海苔同蔥頭 味道一絕👍必點! 🌟壽司十貫 288 由海膽 拖羅 帶子至三文魚 都是師父精心挑選最新鮮運到的刺身。件件都係心機之作👌 🌟野菜天婦羅 好好食😋 喺香港食過好多難食嘅天婦羅 炸粉太厚 唔夠鬆化。呢度酥脆之餘 又唔會油淋淋。野菜鮮甜新鮮 好鍾意! 🌟鰻魚炒飯 168炒飯粒粒分明 乾身得嚟又保持到些少水分。鰻魚唔會腥 仲好有鑊氣🔥 🌟牛油煮蜆 90🌟上湯揚豆腐 46🌟時令串燒 ~ 40 食材用料上乘 服務到位 環境舒適有私隱 絕對高質🥇🥇
呢間居酒屋多年前試過 覺得唔錯 再訪竟然又有新驚喜~

🌟 時令白身魚刺身 太刀 280

🌟上湯揚豆腐 46
🌟時令串燒 ~ 40

食材用料上乘 服務到位 環境舒適有私隱 絕對高質🥇🥇
2023-12-21 29 瀏覽
難得約媽媽食飯帶佢食日本菜✨一遊✨再去利東街打卡 📷居酒屋好有江户時代嘅感覺 好呢好似去咗日本旅行咁🐟仁助鯛魚刺身薄切 口感較爽脆醬油加上海藻等調味 令鯛魚嘅鮮味更突出🥗刺身沙律有多款刺身 三文魚 呑拿魚 立魚 八爪魚等加上蕃茄、柚子汁調味 味道清新 口感豐富🍣胡麻火炙三文魚卷好有特色嘅創意卷物表面係火炙三文魚 入面卷住青瓜加上胡麻醬好滋味 點埋wasabi豉油味道更豐富🍢🍢串燒🍢🍢🐮牛舌~ 每串有四塊牛味香濃 肉質嫩滑🐔雞翼~ 肉質好滑單骨雞翼 食落好方便🥒翠玉瓜~清甜juicy加上木魚味道好夾🥟豚肉餃子餃子輕輕煎過 好香口入面係滿滿嘅豚肉 好多肉汁🦀忌廉蟹餅蟹餅炸得好香口 加上入面嘅忌廉汁令蟹餅一啲都唔乾入面仲有滿滿嘅蟹肉 口感豐富🐟燒銀鱈魚銀鱈魚肉質非常嫩滑 充滿油脂西京燒汁好入味 🐮牛肉石頭燒飯 牛肉好嫩滑 醬汁好入味可以撈埋紫菜、泡菜及醬汁 🐷柚子豚肉石頭湯 柚子味湯底好特別 豚肉好嫩滑湯底有豆腐、野菜、雞蛋 好清甜好飽好滿足
難得約媽媽食飯
帶佢食日本菜✨一遊✨再去利東街打卡 📷
居酒屋好有江户時代嘅感覺 好呢好似去咗日本旅行咁

🐟仁助鯛魚刺身薄切
口感較爽脆
醬油加上海藻等調味 令鯛魚嘅鮮味更突出

🥗刺身沙律
有多款刺身 三文魚 呑拿魚 立魚 八爪魚等
加上蕃茄、柚子汁調味 味道清新 口感豐富

🍣胡麻火炙三文魚卷

銀鱈魚肉質非常嫩滑 充滿油脂
西京燒汁好入味

🐮牛肉石頭燒飯
牛肉好嫩滑 醬汁好入味
可以撈埋紫菜、泡菜及醬汁

🐷柚子豚肉石頭湯
柚子味湯底好特別 豚肉好嫩滑
湯底有豆腐、野菜、雞蛋 好清甜

好飽好滿足
2023-12-18 37 瀏覽
木系裝修嘅居酒屋環境闊落 氣氛清靜真係名副其實 燈光美 氣氛佳慢慢品嘗美食 傾下計 少酌一下 享受生活 🍴海膽吞拿魚壽司鐘意食海膽同吞拿魚嘅必點!有大大塊吞拿魚 海膽同吞拿魚蓉一啖擺落口一次過感受到吞拿魚嘅鮮甜同海膽嘅鹹鮮好新鮮好好味🍴串燒(燒雞翼、牛肉車厘茄串、燒翠肉瓜)串燒火侯掌握得好好翠肉瓜同車厘茄都keep到勁juicy肉類唔乾 調味又啱啱好 🍴海鮮茶壺湯好特別嘅一道菜 海鮮湯用茶壺上自己斟落茶杯品嘗 期待感同體驗感即時提升📈🤩海鮮種類好多 海鮮味十足趁熱飲 超療癒💞🍴蟹肉忌廉外皮超香脆 酥脆到咬落去咔一聲入面餡料飽滿 滿滿嘅蟹肉忌廉超creamy 奶味香濃仲用醬汁畫左花紋 又好睇又好食嘅一道菜🍴鰻魚炒飯用珍珠米炒嘅飯 粒粒分明日式醬油炒飯 口感比較糯甜甜嘅味道同鰻魚超夾 🍴荔枝梳打🍴柚子燒酌 真心想讚賞呢度嘅廚師,每道菜都十分出色,冇一樣野係踩雷。好適合黎呢度慶祝特別日子,獎勵一下自己。
木系裝修嘅居酒屋
環境闊落 氣氛清靜
真係名副其實 燈光美 氣氛佳
慢慢品嘗美食 傾下計 少酌一下 享受生活

🍴海膽吞拿魚壽司
鐘意食海膽同吞拿魚嘅必點!
有大大塊吞拿魚 海膽同吞拿魚蓉
一啖擺落口一次過感受到吞拿魚嘅鮮甜同海膽嘅鹹鮮
好新鮮好好味

海膽吞拿魚壽司

🍴串燒(燒雞翼、牛肉車厘茄串、燒翠肉瓜)
串燒火侯掌握得好好

海鮮茶壺湯
蟹肉忌廉
鰻魚炒飯
2023-12-18 20 瀏覽
朋友生日請佢食下好野呢間居酒屋真心好正尤其是魚生品質超好😊食完大家都好滿意 🍴刺身盛合五點超高水準嘅刺身‼️💯每一款都非常肥美鮮甜真係有入口即溶嘅感覺 好正好滿足🥰 🍴野菜天婦羅盛合天婦羅炸漿超薄透咬落去勁脆 完全唔會油蔬菜種類多又豐富 一次過食到好多唔同種類蔬菜每款嘅口感都做得好好 🍴炸雞香葱汁啖啖肉嘅炸雞 份量好多調味亦好味 香葱令雞肉更清香底下嘅生菜沙律爽脆 解膩一流 🍴東洋卷用班戟皮包住牛油果 鰻魚 蟹籽一咬落去4種食材融和牛油果超creamy 鰻魚肥美整體質感軟綿綿中又帶少少蟹籽嘅脆好和諧 好食☺ 🍴日落黃昏個名好靚🥰係菠蘿 西柚 檸檬調較出黎嘅調酒 🍴鮮檸檬燒酌梳打檸檬味好清新燒酌梳打好易入口 每道菜都非常高質,可以話係滿分!
朋友生日請佢食下好野

係菠蘿 西柚 檸檬調較出黎嘅調酒

🍴鮮檸檬燒酌梳打
檸檬味好清新
燒酌梳打好易入口

每道菜都非常高質,可以話係滿分!
2023-12-12 440 瀏覽
就快又可以去京都旅行,但都係未出發先興趣,要搵間居酒屋開心左先餐廳裝修以昭和時期街道為題,懷舊得來又帶點摩登,給人一種清新淡雅的感覺店內設有大量坐位,長長壽司吧枱位及窗邊卡位,地方非常大,空間感十足豐富的日本菜色和多達四十多款的燒物,配合正宗的烹調手法,口味的確與別不同食物方面:海鮮沙律 : 沙律菜有入柚子醋新鮮爽口,搭配上三文魚、吞拿魚、八爪魚及牡丹蝦埋食,口感夠曬 fresh白身魚刺身 :  是日精選白身魚刺身係仁助鯛,肉質彈牙鮮味,再配上酸酸甜甜的醬汁,更加鮮甜胡麻火炙三文魚卷 : 火炙三文魚口感特別,輕輕燒過既三文魚口感帶油香, 入口即溶,面層加上木魚碎及胡麻醬夠曬惹味香煎餃子 : 餃子入面係滿滿既豬肉饀,充滿肉汁,外皮煎得香脆,味道不錯蟹肉忌廉 : 蟹肉配以牛奶味忌廉餡料,軟滑細膩,外層炸得香脆而不太油膩,再蘸少少照燒醬汁更加香口惹味串燒 : 選擇左燒雞中翼、燒牛舌,燒翠玉瓜,雞中翼開邊燒,燒得香脆入味,牛舌心厚身,口感煙韌彈牙,翠玉瓜加上木魚,燒得香甜,口感爽軟多汁銀鱈魚西京燒 : 銀鱈魚煎得香脆,魚身充滿油脂,肉質嫩滑,簡單蘸少少沙律汁都好好味牛肉石頭燒飯 : 牛肉嫩滑,

食物方面:

牛肉石頭燒飯 : 牛肉嫩滑,再搭上紫菜、泡菜及醬汁撈埋帶少少飯焦既白飯,夠曬香口
柚子豚肉石頭湯 : 柚子味既湯底非常特別,搭配嫩滑的豬肉、豆腐、野菜及雞蛋,味道鮮美
巨峰燒酎梳打 : 清新巨峰提子味,再搭上燒酎活乳酸梳打,完美既配合

荔枝柚子燒酎 : 燒酎口感紮實,加入柚子既酸甜,荔枝既清香,夠清爽甜美
2023-12-11
今次我去咗間好受歡迎嘅日式食堂😍,喺度試咗幾款出色嘅料理,每一啖都令人回味無窮!先來講下佢嘅刺身,新鮮到彈牙咁,魚肉入口即溶🐟,既鮮甜又軟滑,真係一試難忘!再講吓呢啲壽司,飯粒恰到好處嘅醋香,咬落去簡直係粒粒分明,配上啲帶勁嘅海鮮,每一口都好過癮!唔少得嘅天婦羅,外脆內軟嘅口感真係無得頂🤤,加埋啲特製嘅天婦羅醬汁,完美!炸物雖然香,但食多咗會覺得膩,幸好佢哋嘅分量啱啱好,食完之後唔會有太重嘅負擔感。最正嘅係佢哋嘅燒物,啲肉質軟嫩得黎帶點微微嘅焦香,簡直係嘴裡嘅小確幸💖!無論係燒雞定係牛舌,每樣都調味得啱啱好,我只能講,完全截住我心!整體黎講,呢次嘅食體驗可以用「正到彈起」嚟形容,每一款菜式都做到精緻美味,維持得好嘅地道日本風味。下次想歎又好味又有格調嘅日式料理,呢度絕對係首選👌🏽!

2023-11-29 25 瀏覽
終於約到好耐冇見嘅朋友食飯!搵咗間可以坐得舒服又唔會好嘈雜嘅日本餐廳同佢慢慢食慢慢傾☺️☺️過咗愉快嘅一晚!. ✨吞拿魚溫泉玉子沙律 $168煙燻過嘅吞拿魚通透紅潤🤤令人非常有食慾!配上淋有酸汁嘅沙律菜同流心誘人溫泉蛋!美味又開胃🥗. ✨鐵板燒大蝦 $180為廚師特選🦐大蝦又厚肉又彈牙鮮甜!淋上惹味烤汁令味道昇華👍🏻伴以烤野菜令整碟更豐盛😊😊. ✨海鮮天婦羅盛盒 $248非常推薦🙌🏻一次過品嚐哂多元化種類嘅天婦羅!炸得脆而不油膩💯💯當中Be最鍾意嘅係軟糯彈牙嘅炸魷魚, 甘甜味美嘅紫菜海膽卷, 清甜新鮮日本南瓜, 鮮美爽彈嘅大蝦😍😍.✨燒雞中翼 $32@去親居酒屋都要叫燒手羽先😋皮脆肉嫩好味道!.✨免治雞肉釀日本青椒 $48@以紮實口感嘅免治雞肉🦃釀入嫩口清爽嘅青椒!沾上生玉子同食添加濕潤口感😁.✨迷你烏冬 (set) $30@. ✨蜜桃梳打 $42✨巨峰乳酸梳打 $42兩杯均為清爽炭酸果味飲料🍹Fresh!!
✨吞拿魚溫泉玉子沙律 $168
✨鐵板燒大蝦 $180
✨海鮮天婦羅盛盒 $248
✨燒雞中翼 $32@
去親居酒屋都要叫燒手羽先😋皮脆肉嫩好味道!
✨免治雞肉釀日本青椒 $48@
✨迷你烏冬 (set) $30@
✨蜜桃梳打 $42
✨巨峰乳酸梳打 $42
兩杯均為清爽炭酸果味飲料🍹Fresh!!
2023-11-28 28 瀏覽
朋友推薦呢間日式居酒局,話店內各式食材都係來自日本,超級新鮮及好食,當然要來試試啦! 刺身盛合五點 $320一上枱已好吸睛,刺身盛盒擺放得好精緻,一共五款,包括三文魚、帶子、吞拿魚、油甘魚及牡丹蝦!刺身由日本空運到港,食得出超新鮮,而且每件也大大舊,最愛帶子及牡丹蝦,好鮮甜美味! 柚子豚肉石頭湯(柚子風味 ) $108柚子及豚肉的配搭係第一次試,餐廳以柚子作為湯底,再配上豚肉片、娃娃菜、豆腐、菇類及雞蛋,好足料,飲落暖粒粒,豚肉片沒有被柚子味搶過,豆腐好細滑,娃娃菜亦吸滿濃濃的湯底,好好飲,推薦大家要試試。 串燒🍢🍢🍢牛肉車厘茄串 $76@2串燒雞中翼 $64@2串燒翠玉瓜 $52@2串店內有多款串燒選擇,與友人選了三款試試。當中最驚喜係牛肉車厘茄串,第一次試呢個配搭,食落酸酸甜甜,但又帶有濃郁的牛味,整體口感及味道都好豐富,車厘茄的鮮甜令串燒食落更開胃,滋味。而燒雞中翼及翠玉瓜均燒得很香,雞中翼皮脆肉滑,雞肉肉質燒完後能保持鮮嫩,翠玉瓜加上木魚,食落好香甜,口感爽軟多汁。 滑蛋鰻魚石頭燒飯 $148熱辣辣石鍋飯,好適合凍凍地的天氣下進食,食完暖粒粒!石鍋飯飯粒微微焦香,將已燒過的鰻魚

刺身盛合五點 $320

柚子豚肉石頭湯(柚子風味 ) $108

串燒🍢🍢🍢
牛肉車厘茄串 $76@2串
燒雞中翼 $64@2串
燒翠玉瓜 $52@2串

滑蛋鰻魚石頭燒飯 $148
熱辣辣石鍋飯,好適合凍凍地的天氣下進食,食完暖粒粒!石鍋飯飯粒微微焦香,將已燒過的鰻魚及滑蛋撈飯,再灑上山椒鹽一起食,超滋味,味道更入味有層次,好開胃。而已,石鍋飯份量好足料,二至三人食都十分足夠!

陳年柑桔蜜(凍) $45
巨峰提子梳打 (凍) $42
兩杯飲品都相當不錯,清新解渴!
2023-11-28 31 瀏覽
朋友介紹來呢間位於灣仔合和中心的日式居酒屋「一遊」。餐廳以日式裝修,並以昭和時期街道為題,周邊有唔同的日式擺設,好似置身於日本當中,相當有氣氛,好適合同朋友收工後來此把酒傾談一番。 🥗溫泉玉子什菌沙律 $82沙律由什菌及溫泉蛋配上沙律菜而成,將溫泉蛋與沙律及特製沙律醬汁攪拌一齊食,味道酸酸甜甜,帶點清新口感,十分開胃及好食。 🍣胡麻火炙三文魚卷 $220火炙三文魚食得多,估唔到加埋胡麻醬一起食,味道及口感層次更豐富!以火炙燒形式製作三文魚,面頭燒得好焦香,三文魚肉質就好軟腍,有入口即溶嘅感覺,好好食。 🥬 野菜天婦羅盛盒 $148野菜天婦羅包括有南瓜、茄子、什菜、秋葵等各款日式天婦羅!與一般天婦羅唔同,餐廳呢款天婦羅粉漿只是薄薄一層,但又炸得十分金黃香脆,食落一點也不油膩。可以選擇灑上山椒鹽或醮上醬汁於天婦羅中一起進食,令到天婦羅口感更豐富,入口時更美味多汁,很不錯。個人最愛南瓜天婦羅,南瓜有點淡淡甜味,很好食。 🍗 炸雞香蔥汁 $78炸雞外層炸得超酥脆,內裡肉質仍然保持嫩滑,一碟份量二人食剛剛好,配上香蔥汁,很香口。  🫔 東洋卷 $144第一次試呢款卷物,原來係牛油果蟹子鰻魚卷,滿

🥗溫泉玉子什菌沙律 $82

🍣胡麻火炙三文魚卷 $220

🥬 野菜天婦羅盛盒 $148

🍗 炸雞香蔥汁 $78

🫔 東洋卷 $144
第一次試呢款卷物,原來係牛油果蟹子鰻魚卷,滿滿嘅蟹子,配上牛油果及鰻魚一齊食,食落口感好豐富,好唔錯嘅配搭,未試過的話推薦大家一試。

新鮮生果茶(熱) $78
係一壺咁上枱,壺中放滿粒粒水果,茶底好甘香,配上水果粒,飲落好清新又帶點果甜,好解膩!

陳年柑桔蜜(熱)$45
好養生又潤喉,飲落去最粒粒,不錯。