四月係打工仔最開心的月份之一, 因為有長假期當睇新聞得知港人入境次數創新高後決定留港消費, 決定走入西貢吹下海風, 嘆下咖啡,幫自己充足電。正因為大量港人北上消費的關係, 所以西貢這地方人煙稀少。 這餐廳聽聞在西貢都幾出名尤其是手工果醬純天然製作, 無防腐劑。不過由於本人對果醬興趣不大, 所以沒有刻意去點有關果醬的菜式。 餐廳門口有一個小攤位放了多款果醬及鬆餅供遊客選購。餐廳裝潢以牛油果綠色為主色調, 望落去好舒服, 座位分隔了兩邊分別在戶外及戶內, 戶外可以陪同寵物一齊座不用擔心攜帶動物不可進餐廳的煩惱。 以下是跟友人點選的食物: 全天🇬🇧英式早餐套餐🍳🧀芝士炒蛋+🥓煙肉+🐮牛仔早餐腸+🐷紐倫堡腸+🍅扒蕃茄+🍄炒磨菇+焗豆+🍞厚多士+🍎果醬+飲品🥤老實講本人真係幾鐘意食全日早餐 因為一份套餐有齊多樣食物加上色彩繽紛, 只係見到都令人食慾大增, 唔似得意粉或飯類類甘單一。 全日早餐內的炒蛋好香好滑但芝士味唔算好突出所以食完唔算太膩。 煙肉方面都幾有驚喜因為竟然係厚切, 唔咸賣相好似五花腩。平時食開的是薄切所以口感會相比起油膩和太韌, 仲會好咸。另外值得一讚的是果醬厚多士, 果醬可自選味

以下是跟友人點選的食物:

全天🇬🇧英式早餐套餐🍳

全日早餐內的炒蛋好香好滑但芝士味唔算好突出所以食完唔算太膩。 煙肉方面都幾有驚喜因為竟然係厚切, 唔咸賣相好似五花腩。平時食開的是薄切所以口感會相比起油膩和太韌, 仲會好咸。另外值得一讚的是果醬厚多士, 果醬可自選味道, 本人選了(肉桂蘋果)。果然是招牌菜, 外層脆卜卜的厚多士配上天然果醬味道相當夾, 料又足每啖都食到蘋果肉,味道酸酸甜甜越食越開胃🤤。其他配料跟市面食到的相若所以不再逐一介紹😬。

🥚班尼迪溫泉蛋套餐🍄 配芒果荷蘭汁
🍄大啡菇+🥚班尼迪蛋+飲品🥤
兩顆班尼迪溫泉蛋面上淋上了芒果荷蘭汁顏色相當奪目, 見到搖搖晃晃的水波蛋本人忍唔住要切開它內心睇下流心的程度啦❗ 可惜一切開流心程度不夠嚴重🤣偏熟如果蛋可以再生少少會更好。 中間個層是大啡菇, 菇Size都幾大一咬開菇汁已慢慢流出來, 味道相當香配埋沙灣菜一齊食味道更佳, 估唔到沙律菜都有果醬😋伴埋一齊食亦可以解膩。

☕ 鮮奶咖啡
鮮奶咖啡方面拉花都算工整, 但顏色偏淡所以味道偏向重奶味多, 咖啡味道唔夠突出似飲緊鮮奶多點😅。

☕ 美式咖啡
美式咖啡味道方面也相對偏淡, 一開頭飲到微酸, 可能太多冰的關係冰溶了後味道有點似啡水🤪。
2024-02-06 73 瀏覽
温泉蛋卡邦尼意粉 $ 99 🪟8/10個汁濃郁香滑。有埋温泉蛋提升鮮味同奶油嘅香氣,再加上芝士、煙肉嘅結合,真係一種完美嘅平衡味道。cream唔會令你覺得太漏,但係味道保持濃度。同時意粉煮得啱啱好,唔會黐埋晒一齊,唔會過硬。好難得見到咁清爽又好味嘅卡邦尼意粉!英式奶油鬆餅餐$69 🪟9/10Set有3件鬆餅,除左本身有既clotted cream之外仲可以自選果醬。呢次就揀咗少見一啲嘅木瓜雪耳嘅配搭!第一次食咁樣嘅英式鬆餅,不錯喔!解到英式鬆餅嘅油膩感✨抹茶拿鐵Latte $45 💚10/10口感醇順滑奶味較重 整體微甘 無咩苦澀味唔使額外加糖!🪟好休閒舒適嘅cafe ,主打嘅手工果醬都幾有特色比起一般嘅cafe有更深嘅記憶點而店員都好nice咁介紹餐牌上嘅果醬🍓🍍🥭♥️可以有禮問吓佢哋嘅jam試食,最後買咗一罐回家嘆:3期間限定:番石榴🆙🆙
温泉蛋卡邦尼意粉 $ 99 🪟8/10

英式奶油鬆餅餐$69 🪟9/10

抹茶拿鐵Latte $45 💚10/10
口感醇順滑奶味較重 整體微甘 無咩苦澀味
唔使額外加糖!

♥️可以有禮問吓佢哋嘅jam試食,最後買咗一罐回家嘆:3

期間限定:番石榴🆙🆙
Let’s Jam is popular for their homemade jam on toast🍞Randomly came across their Sai Kung branch and saw dome interesting jam combination with savory mains on their lunch menu so I ordered a few to have a try🍽️However, I have to say…just get the jam next time perhaps😶It is indeed quite special but I realized I still prefer the authentic flavour of the dishes. Both pork dishes were very dry as you already can tell from the picture of it😓

Sous Vide Batalle Spanish Pork with Cinamon Apple Sauce
Grilled Baby Back Ribs with Strawberry Sauce
Sous Vide Egg Benedict with Mango Hollandaise Sauce
Spaghetti Alle Vongole
2023-12-31
2024-01-29 44 瀏覽
食完午飯入西貢行吓,海旁嗰邊又真係幾多嘢睇,仲可以買下海鮮咁添。行完一個圈等啲午餐消化到咁上下,就搵咖啡廳坐吓,淨係飲咖啡又好似齋咗少少,所以搵一間有嘢食嘅。望到呢間啲窩夫又好似幾吸引喎,見兩點幾又冇咩人就入去坐。一邊大約有八張枱,計埋我哋都係得三枱客。叫咗美式咖啡,莫卡咖啡,之後就叫咗全份嘅窩夫。冇話過俾我地知要等幾耐。不過預佢即叫即整的話都要15至20分鐘,出到嚟都嚇咗一跳。份量好大,可以揀自己想要嘅果醬!我哋揀咗雜莓,佢仲有一球雪糕(芒果味,冇問過我哋亦都唔知有冇得揀)同埋少少生果(奇異果,蘋果同香蕉)份窩夫好味摩卡咖啡亦都好味。舖頭淨係收現金或者EPS !係冇諗過原來有收加一,呢部份失望咗少少。見佢係賣果醬嘅就專登買一樽返屋企試吓。服務方面2分只是因為沒有什麼服務的。

摩卡咖啡亦都好味。
全份窩夫配雜莓醬

見佢係賣果醬嘅就專登買一樽返屋企試吓。

服務方面2分只是因為沒有什麼服務的。
2024-01-29
全份窩夫配雜莓醬
  • 窩夫
2023-12-28 61 瀏覽
每逢去到西貢都會吃的小店,這店的自家製果醬是十分令人回味的。它有很多不同的自家製果醬味道讓你選擇。不是街出邊的死甜味道。 非常新鮮及有誠意。果醬雪糕窩夫餅果醬雪糕窩夫餅真係驚喜啊!窩夫餅香脆又鬆軟,自家製嘅雜莓醬酸酸甜甜嘅,同香濃雪糕一齊食,口感超正!每一口都有好多層次嘅風味,真係好開心呀!如果你鍾意甜品,一定要試下呢個,絕對值得㗎!全天素食英式早餐這個英式早餐也很好吃,不過因為是素的關係,沒太多可變化的,沒太大驚喜。特調果醬梳打( 雜莓)最驚喜是這杯嘢飲,用自家製的果醬配合梳打調成的,超好飲。新鮮製造十分之清新。

2023-12-26
2023-10-27 329 瀏覽
同fd行完山,返落西貢食飯,西貢出名多特色餐廳/cafe, 一早睇中呢間餐廳,幾乎每款食物都可選自家製果醬,我地就試左不同口味~我們點了:All Day breakfast 配桂花雪梨醬Egg Benedict 配芒果荷蘭汁果醬雞翼(玫瑰蘋果醬)果醬雪糕窩夫(日本水蜜桃醬)飲品點了:特調果醬綠茶-丁香香橙特調果醬梳打-熱帶風情/士多啤梨/玫瑰蘋果All Day Breakfast, 十分豐富,尤其欣賞一片煙肉,並非加工食物的煙肉,而是一塊豬腩肉,但完全唔肥,好有心思嘅配搭。Egg Benedict 配芒果荷蘭汁,做到流心蛋效果,醬汁味道酸甜配上煙三文魚剛剛好~果醬雞翼(玫瑰蘋果醬),正常發揮,不是太突出,如果可以雞翼可以烤多d, 做到BBQ 香口會更好食~果醬雪糕窩夫(日本水蜜桃醬), 整體感覺好多水果,好滿足,而且好喜歡這個期間限定果醬,配甜品一流。飲品方面,個人都係比較鍾意果醬配綠茶,水果香甜配上茶味,解渴消膩。而梳打系列會比較清爽,各有所好。下次再試埋其他果醬~ 當然最欣賞呢間餐廳「絕膠」「走塑」,真係要多多幫襯👍🏻希望愈來愈多餐廳做到愛地球❤️🌍

我們點了:
All Day breakfast 配桂花雪梨醬
Egg Benedict 配芒果荷蘭汁
果醬雞翼(玫瑰蘋果醬)
果醬雪糕窩夫(日本水蜜桃醬)

飲品點了:
特調果醬綠茶-丁香香橙
特調果醬梳打-熱帶風情/士多啤梨/玫瑰蘋果

下次再試埋其他果醬~

• All  Day Breakfast
2023-09-14 171 瀏覽
🥯 班尼迪温泉蛋 $119芒果荷蘭汁淋喺表面🥭酸酸甜甜好特別又開胃🤤淡淡芒果香同Benedict 好match🫶🏻底層既麵包鬆脆 軟硬適中🍞略嫌温泉蛋熟左少少🥚扣分位係冇咗流心嘅效果🥹-🍖 士多啤梨果醬燒豬肋骨 $129豬肋骨本身有醃製過🤩表面已經淋上咗特別嘅燒汁😚好入味 而且質感好淋又易切開👍🏻再加上主角 自家製果jam😍士多啤梨甜甜地🍓 唔會太酸😋點薯角好fresh好創新🥳-🍝 蒜香白酒蜆肉意粉 $92蒜香味濃🧄 加埋白酒調味🍶意粉有光澤感 分量都幾多🤪蜆肉鮮甜 無雪藏味🐚略嫌咬落比較多沙😿清洗乾淨會更加好🚰整體嚟講普普通通🧐唔太值呢個價錢🥲-🐷 小小總結跟套餐包埋特製嘅果醬飲品🍸嗰日試咗玫瑰蘋果🌹 同桂花雪梨🍐兩杯都好清甜好天然🌿自家製果醬係佢哋嘅賣點✨個人覺得桂花雪梨好飲啲🥳消暑解渴得嚟 好易入口 唔會過分甜🥰平時入西貢玩經過可以試下🤩唔想去咁遠嘅話尖沙咀都有分店😗環境都幾舒服㗎😌-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽💰人均消費:$100-$200
🥯 班尼迪温泉蛋 $119
🥯 班尼迪温泉蛋
🍖 士多啤梨果醬燒豬肋骨
玫瑰蘋果  桂花雪梨
2023-08-29 134 瀏覽
Weekend入西貢玩係夏天必做的事吧🌞喺出海前當然要搵間cafe填一填肚☕️西貢市場街一條大直路全部都係cafe☺️今次嚟咗呢間人氣嘅cafe 一起果醬😆主打自家製手工果醬 唔少菜式都加入果醬嚟烹調🍯✨️全天英式早餐套餐 $119英式早餐有炒蛋 煙肉 腸仔 蕃茄 炒蘑菇 茄汁豆🍴食物都幾豐盛😋而其中煙肉真係好出色🥓有1cm左右厚度 外脆而油脂爆棚💥而厚多士可以選配果醬🍯經店員推介後揀咗桂花雪梨味 甜度唔太高 清香而解膩🌸其他食物都中規中矩😊份量兩人share的話都唔錯 喺出海玩之前填一填肚又唔會太飽🌊✨️果醬九宮格多士 $55九宮格多士係餐廳招牌之一🍞平時ig上都見唔少人打卡📸好似tasting咁 一次過試晒9款果醬🍯個人都係喜歡桂花雪梨同玫瑰蘋果💐比較淡雅清香 甜度同酸度都較低 早餐食的話較refreshing😄每款果醬都各有特色 推介大家試一試😚✨️拿鐵咖啡 Latte $40有咖啡嘅morning係個goog morning🌄咖啡十分香醇順滑☕️奶味較重 整體微甘 無咩苦澀味😊✨️特調果醬梳打 - 熱帶風情 $42果醬梳打可以選擇味道 而店員推介咗熱帶風情🏖混合咗熱情果 菠蘿 木瓜同蘋果🍹酸

✨️全天英式早餐套餐 $119

✨️果醬九宮格多士 $55

✨️拿鐵咖啡 Latte $40

✨️特調果醬梳打 - 熱帶風情 $42
果醬梳打可以選擇味道 而店員推介咗熱帶風情🏖混合咗熱情果 菠蘿 木瓜同蘋果🍹酸酸甜甜嘅味道十分開胃 好適合暑熱天時嗌嘅飲品🥰

總結:
好休閒舒適嘅cafe☕️主打嘅手工果醬都幾有特色 比起一般嘅cafe有更深嘅記憶點🍯而店員都好nice咁介紹餐牌上嘅果醬💁‍♀️餐廳喺尖沙咀亦設有分店🏬大家經過時不妨試一試哦😊
全天英式早餐套餐
果醬九宮格多士
拿鐵咖啡
特調果醬梳打
2023-08-04 122 瀏覽
來到以果醬為主打的餐廳當然要嚐嚐以果醬入饌的滋味試了幾款菜式最推薦士多啤梨果醬燒豬肋骨其實士多啤梨醬一向會用來煮肉但由於它用的是手作果醬果香味不會假,而且肉也煮得意外地惹味以文青cafe的主菜而言CP值很高不錯!
來到以果醬為主打的餐廳
當然要嚐嚐以果醬入饌的滋味

試了幾款菜式
最推薦士多啤梨果醬燒豬肋骨
其實士多啤梨醬一向會用來煮肉
但由於它用的是手作果醬
果香味不會假,而且肉也煮得意外地惹味
以文青cafe的主菜而言CP值很高
不錯!
入到西貢唔知食咩好,見到有間之前好多人讚好嘅Coffee shop,就行咗入去🤓。餐廳環境明亮整潔,店內嘅碗碟都非常精美,充滿住淡淡嘅古典風🥰,整體環境令人覺得好舒適👍🏻。-💛Classic All Day Breakfast $99 (多士轉英式鬆餅 +$8)Classic All Day Breakfast賣相一流,蕃茄超甜多汁🤤。炒蛋加入咗芝士,有明顯嘅拉絲效果,口感嫩滑有蛋味,份量十足🤩。炒雜菇菇味同黑椒味都非常突出,而鬆餅就夠鬆化,邊位有少少燶,食落似曲奇,搭配招牌雜莓醬,甜酸適中😆。至於煙肉勁有驚喜,厚身程度追得上其他餐廳嘅五花肉‼️,而且油香四溢,咬落口感極佳😎。-💛芒果刨冰 $69夏日炎炎食冰就啱哂,芒果冰超級透心涼😚,刨冰重顆粒感,搭配煉奶,甜度剛剛好🥰。芒果清甜多汁,刨冰四周鋪滿啖啖果肉,上面淋上自家製芒果醬,食完認真好爽啊😍。---
💛芒果刨冰 $69
芒果刨冰

---
2023-07-22
芒果刨冰
西貢必食❗️自家製果jam🍯去好chill嘅西貢當然要配文青西餐~呢間啲意粉🍝絕對一流❗️配果醬🍯嘅甜品,係喺香港其他地方食唔到,並且會令你永遠記住😋温泉蛋卡邦尼意粉10/10首先,佢嘅汁濃郁香滑。有咗温泉蛋嘅鮮味同奶油嘅香氣,再加上芝士🧀嘅結合,真係一種完美嘅平衡味道。唔會令你覺得太嬲,但係味道又濃。同時意粉都煮得啱啱好,又唔會黐埋晒一齊,但係又唔會太硬。好難得見到咁清爽又好味嘅卡邦尼意粉❗️意式青醬雞肉意粉8/10佢嘅雞肉好鮮嫩多汁,滲透咗青醬嘅味道。雞肉質地軟嫩唔會乾柴,和青醬嘅配搭真係天衣無縫。每一塊雞肉都咬落嘴入面都好美味,加上意粉嘅彈牙口感,真係一種享受❗️果醬雪糕窩夫餅🧇10/10我叫咗熱帶風情果醬🍯,呢個組合真係超正😍!半份其實就夠兩個人食啦😋首先,佢嘅窩夫餅🧇香脆可口,表面金黃酥脆,入面仲有啲鬆軟嘅質地。熱辣辣嘅窩夫餅配埋冰涼嘅雪糕,真係一種舌尖上嘅享受!仲有啊,佢嘅果醬真係多汁香甜。有著新鮮水果🥭嘅天然甜味同埋果肉🍍嘅口感,加入口中帶出一種清爽的感覺。果醬同窩夫🧇餅嘅結合真係天衣無縫,每一口都可以感受到果醬嘅鮮味,真係一絕❗️
西貢必食❗️自家製果jam🍯

10/10

8/10

果醬雪糕窩夫餅🧇
10/10

玫瑰蘋果醬單骨雞翼
玫瑰蘋果醬單骨雞翼
2023-04-27 144 瀏覽
😎西貢Cafe 一起果醬😎喺西貢搵一間Cafe坐低同朋友傾偈,行過見到呢間一起果醬,覺得幾Chill,同埋本身都鍾意食果醬,所以就入去試吓啦。😎英式鬆餅有幾款果醬可以揀,呢次就揀咗清新一啲嘅菠蘿、熱情果、木瓜嘅配搭!第一次食咁樣嘅英式鬆餅🤤,不錯喔!解到英式鬆餅嘅油膩感👍🏻👍🏻🤤🤤。😎慢煮豬柳配脆薯格慢煮豬柳毫無疑問肉質軟熟,有保留到豬嘅香味。脆薯格炸得恰到好處,雖然有啲熱氣,但係好好食😆。
😎西貢Cafe 一起果醬😎

😎英式鬆餅

😎慢煮豬柳配脆薯格

一份多士,九種味道,全港應該冇乜地方可以食到。Let’s Jam 嘅招牌果醬九宮格多士,唔知係咪全港首創,但絕對係小店招牌得意之作😎❝ 果醬九宮格多士 | $55Let’s Jam 招牌菜式🍞 多士烘至微暖帶脆邊,咬落邊位脆口,但內裏可以更鬆軟。配上九款自家製果醬,大多以酸甜味道為主,個人認為變化不大。九款果醬相比之下,鹹中帶甜嘅蛋黃菠蘿醬最有驚喜。評分:6.5/10❝ 果醬沙冰 | $46可以自選一款果醬製成沙冰,店員推介熱帶風情果醬🏖️果醬混合熱情果、菠蘿、木瓜及蘋果,當中以菠蘿味道較為突出。整體味道與冰品十分匹配,飲落亦是清爽解渴,但略嫌少許過甜呢🙈評分:6.5/10❝ 桂花雪梨茶 | $36本身揀茶係想清淡少少,點知原來最底都係有果醬🤣杯茶飲落帶淡淡桂花幽香,亦有粒粒雪梨增添口感。味道算是不俗,但與預期有點出入,如果可以減低甜度就更好了🫶🏻評分:6.5/10———一起果醬 @letsjam_📍餐廳地址:西貢市場街53號地舖
一份多士,九種味道,全港應該冇乜地方可以食到。

❝ 果醬九宮格多士 | $55

配上九款自家製果醬,大多以酸甜味道為主,個人認為變化不大。

九款果醬相比之下,鹹中帶甜嘅蛋黃菠蘿醬最有驚喜。

❝ 果醬沙冰 | $46

可以自選一款果醬製成沙冰,店員推介熱帶風情果醬🏖️

果醬混合熱情果、菠蘿、木瓜及蘋果,當中以菠蘿味道較為突出。

❝ 桂花雪梨茶 | $36

本身揀茶係想清淡少少,點知原來最底都係有果醬🤣

杯茶飲落帶淡淡桂花幽香,亦有粒粒雪梨增添口感。

———

一起果醬 @letsjam_

📍餐廳地址:
西貢市場街53號地舖
2023-03-14 78 瀏覽
🍽️ 一起果醬 Let’s Jam📍西貢市場街53號地舖-💫士多啤梨果醬燒豬肋骨($109)果醬加上些少調味,非常惹味,炆得好腍,大推!特別欣賞薯角!啱啱炸起,又脆又熱又好食!加埋士多啤梨果醬,出奇地非常夾!💫 蒜香白酒蜆肉意粉($92)一上枱已經聞到好香蒜蓉味,入口仲有少少白酒味,意粉真正做到al dente,蜆肉份量都唔少!💫果醬九宮格多士($55)呢個多士又好食又好玩🤣一邊食一邊估吓係咩果醬,其中蛋黃菠蘿真係好驚喜!估唔到佢哋味道夾,仲要好好食😍-🌟老闆風趣幽默,言談間得知原來附近都係親戚開嘅舖頭。🌟坐得舒服,適合一班朋友一邊傾偈一邊食。推薦指數:4/5抵食指數:4/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #Saikung #西貢 #letsjam #一起果醬
🍽️ 一起果醬 Let’s Jam
📍西貢市場街53號地舖

💫士多啤梨果醬燒豬肋骨($109)
果醬加上些少調味,非常惹味,炆得好腍,大推!

💫 蒜香白酒蜆肉意粉($92)

💫果醬九宮格多士($55)

🌟老闆風趣幽默,言談間得知原來附近都係親戚開嘅舖頭。
🌟坐得舒服,適合一班朋友一邊傾偈一邊食。

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

2023-03-13 64 瀏覽
難得假日 入咗西貢逛一逛 係西貢兜咗一圈 最後揀咗「一起果醬」食個Lunch 因為環境好文青舒服嘅叫咗一客意粉 同一份All day breakfast All day breakfast 可以揀一款自家製果醬 個人覺得整體比較普通

叫咗一客意粉 同一份All day breakfast
All day breakfast 可以揀一款自家製果醬