2020-10-04 809 瀏覽
一入餐廳在座只有一檯,但係唔想縮沙, 頂硬上,四片既油甘魚刺身 $49 ,賣相可以,唔算好厚切,味道一般,無雪味鮮味,如果唔講,唔知食緊咩。火炙左口魚同三文魚尚可,賣相可以,油脂味都有既,呢三款壽司叫做正常發揮。炸軟殼蟹卷,真係嘩一聲呀,深水埗既食肆,$59 既價錢,竟然係青瓜小卷既尺寸???仲要蟹籽好似藝術家作品咁,左一忽,右一忽,咁隨性既。軟殼蟹少到全部好似縮曬沙。我真係未試過食過咁細卷既,亦從來未食過咁求其發揮既,普通迴轉壽司店都有心過佢。好彩醒目無一次過叫太多野食,食完就拿拿聲走人去掃街填肚。
一入餐廳在座只有一檯,
但係唔想縮沙, 頂硬上,
四片既油甘魚刺身 $49 ,
賣相可以,唔算好厚切,
味道一般,無雪味鮮味,
如果唔講,唔知食緊咩。

火炙左口魚同三文魚尚可,
賣相可以,油脂味都有既,
呢三款壽司叫做正常發揮。

炸軟殼蟹卷,真係嘩一聲呀,
深水埗既食肆,$59 既價錢,
竟然係青瓜小卷既尺寸???
仲要蟹籽好似藝術家作品咁,
左一忽,右一忽,咁隨性既。
軟殼蟹少到全部好似縮曬沙。
我真係未試過食過咁細卷既,
亦從來未食過咁求其發揮既,
普通迴轉壽司店都有心過佢。

好彩醒目無一次過叫太多野食,
食完就拿拿聲走人去掃街填肚。
2020-09-22
2020-08-04 666 瀏覽
之前平均一個月都去兩次食晏,深水埗黎講120-150lunch 都算貴,但quality 係值嘅!上星期wfh 想食壽司就膽粗粗落街,發現佢哋休息,明白嘅,政府啲政策係會對飲食業有好大影響。所以今日想去撐一下,但係真心失望。本來個高質的壽司午餐變咗,明明有10多件厚切魚生變左得返幾件迷你壽司加個迷你小烏冬。本來最鍾意佢哋用Brown rice 整壽司,佢哋竟然話因為有客話太酸所以轉左個飯,其實酸咪落少啲醋囉,關個飯咩事姐?解釋唔通我寧願你話轉左師傅算啦!其實我覺得最奇怪就係,除咗個壽司午餐,我哋都有散嗌啲壽司,壽司竟然可以落單後分零2分鐘上枱,我覺得啲飯係預先Chaw好,魚生係已經切好,落單就將佢哋切埋一齊,感覺好唔新鮮,亦都唔值呢個價錢!唯一一件佢係即刻整嘅壽司係個軟殼蟹卷,亦都係今次最最最最最最最失望嘅一碟,唔叫唔知佢啲手勢咁好,可以將軟殼蟹卷造成青瓜卷嘅大細。講唔出嘅失望,睇相啦!成餐飯連影相嘅意欲都冇,唯一影咗就係個迷你軟殼蟹卷,實在太精緻啦!整件事覺得去爭鮮壽司食都冇咁嬲,lunch 二百幾蚊係爭鮮壽司食到濟都得啊!
其實我覺得最奇怪就係,除咗個壽司午餐,我哋都有散嗌啲壽司壽司竟然可以落單後分零2分鐘上枱,我覺得啲飯係預先Chaw好,魚生係已經切好,落單就將佢哋切埋一齊,感覺好唔新鮮,亦都唔值呢個價錢!
軟殼蟹卷
2020-07-19 540 瀏覽
今日去咗一福食晏,其實嚟過幾次,覺得呢度坐得舒服,食物質素都唔錯,所以今日想食日本菜就想起呢度。呢度嘅午市套餐都唔算貴,價錢由$65至$125都有,視乎你點揀。一般套餐嘅小食係炸雞,總共有兩件,其實可以連埋丼飯一齊食當加餸都得。呢個慢煮牛肋肉味道和風得來又帶點中式炆牛腩嘅味道,反正炆牛腩亦都屬於慢煮嘅一種,所以相似度都好高,我最鍾意佢嘅牛肉夠淋身,蘿蔔亦都超入味,正!壽喜燒嘅陣容相當豐富,所以我覺得呢個價錢來講其實係抵食嘅!牛肉片鋪滿了整個鍋。除咗牛肉之外,仲有菜、金菇、冬菇、豆腐等,相當豐富,配埋白飯食得飽飽!壽喜燒同日替定食嘅餐前小食係三片三文魚刺身,非常新鮮。呢日嘅日替定食係生薑豚肉燒,醬汁有微微嘅生薑味,而且有大量嘅豚肉,上面灑滿蔥花,食起上嚟非常開胃。以深水埗區來講,呢間日本餐廳都算係區內中上嘅選擇,所以如果想坐得舒舒服服,可以考慮吓呢度!
小食
慢煮牛肋肉和風正油丼
壽喜燒嘅陣容相當豐富,所以我覺得呢個價錢來講其實係抵食嘅!
牛肉壽喜燒
牛肉片鋪滿了整個鍋。
壽喜燒同日替定食嘅餐前小食係三片三文魚刺身,非常新鮮。
日替定食-生薑豚肉丼
慢煮牛肋肉和風正油丼
牛肉壽喜燒
日替定食-生薑豚肉丼
2020-06-02 609 瀏覽
朋友熱烈推介嘅深水埗日本餐廳🤣好彩都早嚟,唔洗點樣等有好多都想食,但耐何兩個人,可以試嘅嘢都有限最後叫咗個2人餐,好似包含最多大家都想食嘅嘢😂朋友叫咗杯白桃果酒,我就叫咗杯梅酒咁嘅貴錢但咁細杯,好似有啲唔太抵我同朋友本身諗住一齊Share一杯,但之後覺得會唔夠飲,所以我又叫多咗一杯前菜有牛油果三文魚凱撒沙律牛油果切到好細粒而且份量唔算多三文魚唔太新鮮成個沙律感覺有過多沙律醬鮟鱇魚肝八爪魚酢漬朋友熱烈推介又 真 係 幾 好 食 ! 好香,有一種好熟悉嘅味道,但又講唔岀係咩味,總之好好味,食完個口重會有陣魚肝嘅香味係度一式兩份嘅壽司北海道海膽鮮甜,唔會有腥味拖羅夠肥美芒果花之戀真係第一次食,芒果岀奇地同三文魚好夾,2個都係滑滑嘅口感,加埋又有啲芒果嘅甜香,特別刺身方面有活赤貝,生蠔,特丹蝦,三文魚同縞鰺全部都新鮮肥美嫩雞豆乳鍋唔好睇佢細細鍋,原來都好足料下忍唔住飲咗好多湯,但之後都唔會話好頸渴,呢個抵讚蟹肉茶碗蒸不過不失最後食埋個甜品就滿足哂了
朋友熱烈推介嘅深水埗日本餐廳🤣
好彩都早嚟,唔洗點樣等
有好多都想食,但耐何兩個人,可以試嘅嘢都有限
最後叫咗個2人餐,好似包含最多大家都想食嘅嘢😂

朋友叫咗杯白桃果酒,我就叫咗杯梅酒
咁嘅貴錢但咁細杯,好似有啲唔太抵

前菜有牛油果三文魚凱撒沙律
牛油果切到好細粒而且份量唔算多
三文魚唔太新鮮
成個沙律感覺有過多沙律醬

鮟鱇魚肝八爪魚酢漬
朋友熱烈推介

一式兩份嘅壽司
北海道海膽鮮甜,唔會有腥味
拖羅夠肥美

刺身方面有活赤貝,生蠔,特丹蝦,三文魚同縞鰺
全部都新鮮肥美

嫩雞豆乳鍋
唔好睇佢細細鍋,原來都好足料下
忍唔住飲咗好多湯,但之後都唔會話好頸渴,呢個抵讚

蟹肉茶碗蒸
不過不失

最後食埋個甜品就滿足哂了
2020-04-29
2020-05-28 508 瀏覽
⚠️⚠️本人在此鄭重希望店鋪謹慎處理食材,嚴格把關衛生情況⚠️⚠️數日前,我係呢度食完晚餐,食完冇耐係餐廳已經開始攪肚痛,一開始冇為意,離開餐廳後冇耐開始發冷、腹痛、作嘔、然後攪肚痛腹瀉。返到屋企開始全身⚠️骨痛、嘔、發高燒,燒左1日1夜,2日都返唔到工⚠️😭😭😭睇完醫生,話我係食錯野⚠️急性腸胃炎⚠️。其實餐廳食物味道本身已經強差人意,仲要食完咁樣病幾日真係好唔抵,直到退燒後2、3日先可以慢慢食到白粥以外嘅嘢。所以呢篇文主要係想提醒店主,刺身呢d食材要特別慎重處理,味道都其次,食壞人真係無法忍受。到食物味道啦!真係不堪入口!本身嚟呢間餐廳係聽聞此身平得嚟新鮮。結果 一d 都唔平亦一d 都唔新鮮!油甘魚腩好腥!當見到深紅色嗰part 就深感不妙,果然入口就食到強烈腥味,落好多wasabi 都掩蓋唔到。油甘魚魚腩理論上咁厚應該有一定油脂香味同質感柔軟,結果唔柔軟、唔鮮甜、冇油脂。🤮呢個海鮮丼真係今晚最大伏!$268加一😰🔻首先全部刺身都係薄切到一個極點!盡現師傅刀工🔪🔻其次,食材配搭真係完全大亂鬥,一堆濃味食材鋪係刺身上,一來就算撥開都已經破壞刺身原本味道,二來明太子真係死鹹到苦,而蟹膏偏鹹腥,擺埋一齊

睇完醫生,話我係食錯野⚠️急性腸胃炎⚠️。

食壞人真係無法忍受。

到食物味道啦!真係不堪入口!

本身嚟呢間餐廳係聽聞此身平得嚟新鮮。
結果 一d 都唔平亦一d 都唔新鮮!

油甘魚腩
油甘魚腩

🤮呢個海鮮丼真係今晚最大伏!$268加一😰
雜錦海鮮丼

🔻首先全部刺身都係薄切到一個極點!盡現師傅刀工🔪
雜錦海鮮丼

🔻其次,食材配搭真係完全大亂鬥,一堆濃味食材鋪係刺身上,一來就算撥開都已經破壞刺身原本味道,二來明太子真係死鹹到苦,而蟹膏偏鹹腥,擺埋一齊味道更加互相影響🤢🤢

🔻最後就係,刺身嚟講真係爭鮮級數,例如:蟹鉗肉質鬆散、霉;帶子冇甜味,口感似啫喱;

全部刺身當中只有貝類食到些少甜味,左口魚裙邊都有油香,口感都ok,海膽就一粒甜一粒普通。

同埋好少可見日本餐廳提供嘅係水而唔係熱茶。🧐

最後,再次希望餐廳謹慎處理食材,保證食材乾淨衛生,希望我嘅情況只係一個半個個別例子。同埋都希望餐廳提供翻d 合乎價格品質嘅食物。☹️🙏🏻

⚠️本人生病不適之情況句句屬實,有醫生診斷及朋友作證。食物味道乃個人主觀感受,只供參考。⚠️
2020-05-18
  • 油甘魚腩
2020-05-12 341 瀏覽
我同老公又撇底個女黎偷食喇🤣如果開係港島區,我諗就真係不得了😂上2次都無影齊啲食物相,今次終於記得晒相機食先喇📸桃味梳打老公指定動作:牛肉火鍋左上:帶子刺身右上:甜蝦刺身中下:希靈魚刺身生蠔🦪本來係配酸汁既,不過個人口味鍾Cocktail sauce,麻煩左經理整比我地用🤭右:皇帝蟹棒壽司,左口魚邊壽司中:蟹膏軍艦,芥辣八爪魚軍艦左:明太子軍艦呢款皇帝蟹棒係我唯一會叫既蟹柳款式,唔知點解係外面好少舖頭用,通常見都係比較細條啲既,但係我就覺得呢款食落去會比較豐富啲,夠大夠厚,上面仲加左啲黑松露蛋黃醬,真係唔錯🦀上:紅豆雪糕下:士多啤梨味啫喱經理送既,啫喱仲要係自製,真係有心思每次睇返住啲相寫食評都好想快啲可以再去食,無奈真係住得太遠,同埋要屋企人幫手睇住個女先去得,所以都唔可以成日去到😢
我同老公又撇底個女黎偷食喇🤣
如果開係港島區,我諗就真係不得了😂
上2次都無影齊啲食物相,今次終於記得晒相機食先喇📸

桃味梳打

老公指定動作:牛肉火鍋

左上:帶子刺身
右上:甜蝦刺身
中下:希靈魚刺身

右:皇帝蟹棒壽司,左口魚邊壽司
中:蟹膏軍艦,芥辣八爪魚軍艦
左:明太子軍艦

上:紅豆雪糕
下:士多啤梨味啫喱

經理送既,啫喱仲要係自製,真係有心思

2020-04-14 210 瀏覽
上2個月同老公周年紀念,夜晚食過1次,之後我地2個一直都講話呢間要再返黎食,但無奈我地住得遠,又唔可以帶住b女去既原故,就要2個月後先再黎到,今次食下午,一樣咁好味,下個又唔知要幾時先再可以去食喇⋯⋯小食:三文魚冰頭漬,仲有生螢光魷魚(欠相😅)刺身:左口魚邊,甜蝦,帶子壽司:(欠相)因為食左先記得未影相🤣推介佢地既赤醋壽司飯,明太子壽司,皇帝蟹棒壽司,蟹肉蟹膏壽司🤤🤤🤤諗起又想食🤭😂主食:牛肉火鍋,送3文魚刺身(3切)

小食:三文魚冰頭漬,仲有生螢光魷魚(欠相😅)
三文魚冰頭漬

刺身:左口魚邊,甜蝦,帶子

壽司:(欠相)因為食左先記得未影相🤣

主食:牛肉火鍋,送3文魚刺身(3切)

• 牛肉壽喜燒
  • 皇帝蟹棒壽司
  • 明太子壽司
  • 蟹肉蟹膏壽司
2020-04-14 1997 瀏覽
近期疫情嚴峻大家都選擇留係屋企食,不過日日屈係屋企都想岀下街就算食餐便飯都好,本身諗住食隔離果間日本菜經過發生開多左間,就試下佢啦。餐廳主要以電子下單三文魚夠肥厚,油分較少,入口細滑。蟹籽爽甜,最優秀係軍艦塊紫菜仲好脆!好難得。北寄貝較多水份,甜度中等不單調。佢地既飯粒已經加左鼓油,可以唔洗沾鼓油就咁加wasabi 就得,唔怕整散件壽司。雜錦刺身丼有三文魚,大蝦,明太子,海膽同少量吞拿魚,一次過食幾款魚生,夠鮮甜,飯粒軟硬適中,醋既份量可加多少少。海膽手卷好抵食喎,29蚊一客,仲要係新鮮,好甜好滑,唔係岀曬水見到都怕果d而係挺身又甘甜的高質海膽!紫菜都一樣咁脆!正!呢個係雜錦海鮮丼加18蚊追加既,有2粒,比較細粒,唔新鮮就預左,無蠔味,皮厚同過份油膩,粉太多。加1蚊有一球抗疫雪糕,好香紅豆味,幾好味😋呢個日式燒汁豚肉炒烏冬就麻麻哋喇,烏冬唔夠味,豚肉叉燒太碎同好鞋口,整體感覺唔match ,加芽菜又好似怪怪地咁,食唔到燒汁味得木魚味。不過幾抵食嘅。

餐廳主要以電子下單

三文魚夠肥厚,油分較少,入口細滑。
蟹籽爽甜,最優秀係軍艦塊紫菜仲好脆!好難得。
北寄貝較多水份,甜度中等不單調。

加1蚊有一球抗疫雪糕,好香紅豆味,幾好味😋

不過幾抵食嘅。
2020-04-13
2020-03-23 492 瀏覽
薄薄幾塊,沒有飯沒有湯沒有飲品
味道是正正常常,但不是所講的”濃”湯
我不滿的是服務
我朋友點了魚生飯,已經食了一大半
我的牛肉鍋仲未到
所以問問服務員,想知是否漏單
之後反白眼,轉身走
我同我朋友都嚇了一跳
2020-01-16 670 瀏覽
深水埗一向出名多地踎嘢,反而要搵日本料理會比較難搵。呢間日本料理店好近黃金商場,質素可以話喺區內算好唔錯嘅!唯一可惜係佢嘅飯醋醬油調味好重手,無論係食壽司定刺身丼,都覺得飯醋味太強以至蓋過魚生原有嘅鮮味...呢樣扣分🤷🔸自選壽司全部都好厚切同幾新鮮吓,最鍾意係佢個吞拿魚蓉份量十足,食落好滿足。🔸北海道刺身丼有牡丹蝦、海膽、帆立貝、 三文魚籽、三文魚鰻魚、蟹膏,刺身都幾新鮮又夠厚切; 尤其是蟹膏,超多同好鮮味。
深水埗一向出名多地踎嘢,反而要搵日本料理會比較難搵。呢間日本料理店好近黃金商場,質素可以話喺區內算好唔錯嘅!唯一可惜係佢嘅飯醋醬油調味好重手,無論係食壽司刺身丼,都覺得飯醋味太強以至蓋過魚生原有嘅鮮味...呢樣扣分🤷

自選壽司

🔸自選壽司

北海道刺身丼

🔸北海道刺身
2019-12-24
自選壽司
北海道刺身丼
都唔係第一次食 之前都等好耐先會到架啦d shushi 不過見味道唔錯之後都再幫襯左好多次 不過今次真係勁過分 叫左十幾件壽司 等左一個鐘 一件都無黎到 原因係:個老細朋友係到 要招呼佢地先!心諗都有病 咁一係落埋個閘 專心招呼朋友啦!其實如果係好多客人 我唔介意要等 但落完單個老細開到聲話唔好搞其他單住 咁想問下佢係咪仲想做生意架呢?入面都唔係好多枱客已經 但大家都因為等左成粒鐘而取消兼走人 大家食之前 諗下自己肚唔肚餓 如果唔肚餓都可以等下既~~~btw我以後唔會再黎!!!
2020-01-14
2019-12-21 362 瀏覽
老實說,在深水埗$95一個牛肉鍋不算平,牛肉薄薄幾塊,沒有飯沒有湯沒有飲品味道是正正常常,但不是所講的”濃”湯不是物超所值,不過入得來坐就接受這個價,貪環境乾淨夠新,只是我對著廚房,有一陣陣垃圾的臭味傳出.我不滿的是服務.我朋友點了魚生飯,已經食了一大半我的牛肉鍋仲未到.所以問問服務員,想知是否漏單點知個女服務員臭口臭面,拿著個點餐單說,”需時!張單到有寫需時!見唔見到!”之後反白眼,轉身走.我同我朋友都嚇了一跳.首先,我們是掃QR code 下單的,網上沒有任何字句話是需時。第二,我們在手機下了order 後,張單才print 出來的。服務員將張單直接攝入餐牌架又無補充是需時,誰知是需時呢?第三,需時 is totally fine,I don’t mind waiting,just want to know if you missed my order......但態度可以正常點嗎?.最後等了20分鐘,我的牛肉鍋與鄰桌客人的牛肉鍋一齊到- 她是遲過我15分鐘入座的....... 分明就漏了我的鍋,還要惡劣地回覆,差。
味道是正正常常,但不是所講的”濃”湯
我不滿的是服務
我朋友點了魚生飯,已經食了一大半
我的牛肉鍋仲未到

所以問問服務員,想知是否漏單
之後反白眼,轉身走

我同我朋友都嚇了一跳

2019-11-05 389 瀏覽
今日同友人第一次嚟食,Qr code落單對我而言係扣分位。位置唔算好坐但勝在客少(算唔算優點?)所以坐得好疏私隱度都好夠。嘢食方面,我哋叫咗$428個set,覺得食物其實一般,但都叫對得住價位嘅。刺身味道偏淡,質感偏差鍋物我覺得一般但友人話幾好食炸物非常一般個湯唔啱我哋口味,但飲得出係有心機煮同煮咗好耐,啲魚骨都已經煮到融。重點絕對係壽司!我哋除咗個Set以外仲散叫咗幾款。個Set嗰啲已經係有驚喜:拖羅:幾乎唔駛用牙咬而且好濃味墨魚:切得厚但鎅花鎅我好靚令口感好好不知名卷物:預佢唔好食,但味道居然係合格以上海膽:呢個都係預想中嘅味道,呢個價錢絕對合格其他都係朋友食單叫嗰啲仲好食!馬刀貝:質感好好,紫蘇嘅味道亦啱啱好赤貝:好鮮好爽口,完全無壓味鰻魚:外脆內軟係做到嘅,但少油香同唔夠厚,不過呢個價真心好抵食總括而言:會有下次,但只會叫壽司

刺身味道偏淡,質感偏差
鍋物我覺得一般但友人話幾好食
炸物非常一般

重點絕對係壽司!我哋除咗個Set以外仲散叫咗幾款。
個Set嗰啲已經係有驚喜:

拖羅:幾乎唔駛用牙咬而且好濃味
墨魚:切得厚但鎅花鎅我好靚令口感好好
不知名卷物:預佢唔好食,但味道居然係合格以上
海膽:呢個都係預想中嘅味道,呢個價錢絕對合格
其他都係朋友食

單叫嗰啲仲好食!

馬刀貝:質感好好,紫蘇嘅味道亦啱啱好
赤貝:好鮮好爽口,完全無壓味

總括而言:會有下次,但只會叫壽司
壽司
2019-11-05
壽司
  • 一福壽司盛
2019-10-23 227 瀏覽
說實。 食物質素高。 抵食。新鮮。朋友從來唔食海膽都一試。再食。。但一定要手機點餐。。 我唔係返咗大陸嘛。唔scan QR code 係咪無得食。。呢樣真係好差囉。。日本都唔係咁啦。服務真係好一般。 有好大的改善空間。
說實。 食物質素高。 抵食。新鮮。
朋友從來唔食海膽都一試。再食。。
服務真係好一般。 有好大的改善空間。
2019-10-23 333 瀏覽
今天去深水埗行街朋友介紹我去試下一間在玩具街的一間日本料理餐廳,佢話魚生飯好好食!所以我地就去食我點了個有26款不同的魚生飯🤣😂🤩🤩🤩好多呀可以一次就食曬咁多種類的魚生!👍🏻👍🏻大赤蝦鮮甜、海膽甘甘、帶子新鮮、三文魚子入口爆脆、葱拖羅蓉除左魚生之外,仲有明太子、龍蝦沙律撈飯食一流!鰻魚飯鰻魚燒得香香的!飯軟滑甘香!炸生蠔蠔好香甜!炸得剛好~外脆內軟!蜜桃雪糕梳打雪糕好好味!👍🏻😏😏
今天去深水埗行街
我點了個有26款不同的魚生飯🤣😂🤩🤩🤩
好多呀可以一次就食曬咁多種類的魚生!
👍🏻👍🏻

鰻魚飯
鰻魚燒得香香的!飯軟滑甘香!

炸生蠔
蠔好香甜!炸得剛好~外脆內軟!

蜜桃雪糕梳打
雪糕好好味!👍🏻😏😏