2020-08-04 666 瀏覽
之前平均一個月都去兩次食晏,深水埗黎講120-150lunch 都算貴,但quality 係值嘅!上星期wfh 想食壽司就膽粗粗落街,發現佢哋休息,明白嘅,政府啲政策係會對飲食業有好大影響。所以今日想去撐一下,但係真心失望。本來個高質的壽司午餐變咗,明明有10多件厚切魚生變左得返幾件迷你壽司加個迷你小烏冬。本來最鍾意佢哋用Brown rice 整壽司,佢哋竟然話因為有客話太酸所以轉左個飯,其實酸咪落少啲醋囉,關個飯咩事姐?解釋唔通我寧願你話轉左師傅算啦!其實我覺得最奇怪就係,除咗個壽司午餐,我哋都有散嗌啲壽司,壽司竟然可以落單後分零2分鐘上枱,我覺得啲飯係預先Chaw好,魚生係已經切好,落單就將佢哋切埋一齊,感覺好唔新鮮,亦都唔值呢個價錢!唯一一件佢係即刻整嘅壽司係個軟殼蟹卷,亦都係今次最最最最最最最失望嘅一碟,唔叫唔知佢啲手勢咁好,可以將軟殼蟹卷造成青瓜卷嘅大細。講唔出嘅失望,睇相啦!成餐飯連影相嘅意欲都冇,唯一影咗就係個迷你軟殼蟹卷,實在太精緻啦!整件事覺得去爭鮮壽司食都冇咁嬲,lunch 二百幾蚊係爭鮮壽司食到濟都得啊!
其實我覺得最奇怪就係,除咗個壽司午餐,我哋都有散嗌啲壽司壽司竟然可以落單後分零2分鐘上枱,我覺得啲飯係預先Chaw好,魚生係已經切好,落單就將佢哋切埋一齊,感覺好唔新鮮,亦都唔值呢個價錢!
軟殼蟹卷