2023-12-15 988 瀏覽
餐廳十分靜,全情午餐,計埋我哋只有3個客人。但係氣氛好舒服,唔會因為太靜而有壓迫感。氣氛輕鬆,不自覺慢慢融入餐廳嘅氣氛,可以暫時由繁忙嘅現實世界抽離一下,放低煩惱,好療癒,可以好專心咁享受食物,靜靜地食午餐。就算連職員講嘢都好溫柔❤️黑胡麻咖哩煮玉子野菜(無肉) ($140)Veggies in rich sesame curry (MF)午餐set 有湯,可以揀配烏冬或者飯。個湯好足料,有豆腐、雜菌、海帶、豆皮絲,又唔會太咸👍🏻主食我揀咗野菌炊飯,係有味飯,唔知道係米嘅品種同平時唔同,定煮嘅時候唔夠水,飯好似未完全熟透,差少少,似9成熟🤔個咖哩係黑胡麻咖哩,味道同平時嘅日式咖哩差唔多,唔辣。野菜有翠肉瓜、雜菌,再配甜甜嘅玉子燒,好食👍🏻蔬菜煮得入味,好好送飯。とんかつ勝利丼・吉列豬扒配洋醬 ($140)cótelette (pork cutlet) with onion sauce吉列豬扒外皮炸得好酥脆,豬扒好淋,一啲都唔乾。個洋蔥醬好特別,有啲似百力滋嘅沙律味🤣餐廳同樣會配沙律醬俾客人。朋友揀咗配烏冬,烏冬好彈牙👍🏻長崎蛋糕 布丁燒 ($75)castella pudding cak

餐廳十分靜,全情午餐,計埋我哋只有3個客人。
就算連職員講嘢都好溫柔❤️

黑胡麻咖哩煮玉子野菜(無肉) ($140)

午餐set 有湯,可以揀配烏冬或者飯。
個湯好足料,有豆腐、雜菌、海帶、豆皮絲,又唔會太咸👍🏻

個咖哩係黑胡麻咖哩,味道同平時嘅日式咖哩差唔多,唔辣。
野菜有翠肉瓜、雜菌,再配甜甜嘅玉子燒,好食👍🏻
蔬菜煮得入味,好好送飯。

とんかつ勝利丼・吉列豬扒配洋醬 ($140)

餐廳同樣會配沙律醬俾客人。
朋友揀咗配烏冬,烏冬好彈牙👍🏻

長崎蛋糕 布丁燒 ($75)
castella pudding cake
カステラプリン

我哋見到隔離枱叫咗個布丁燒,我哋都忍唔住叫一個🤣。如果跟午餐叫,可以減$15。
職員細心解釋要點食個布丁燒。
布丁燒好滑,又唔會好甜,好好食🥹

餐廳唔難揾,由地鐵站行3~5分鐘左右就到。
如果你想揾一間慢活 cafe ,推薦你嚟試下❤️
6天前 0 瀏覽
好一陣子無再訪九龍城呢間古道具Cafe店舖前半部放多咗幾組原木餐檯椅🪵Menu 嘅選項亦細分為午茶晚市每個時段都選擇唔少呢唔止菜式設計、配搭見心思小店嘅環境氛圍、背景音樂、食具等每個元素嘅統一感都非常高同店名Yukkuri一樣喺呢度你可以靜落嚟慢慢咁享受一下美好嘅用餐時光🔖 焦糖布丁燒長崎蛋糕+焦糖雞蛋布甸🍮明明兩款甜品都食過無數次🥚但加起嚟就好似有化學作用咁無論質感同甜度都好合心意口感交錯、𢳂吓𢳂吓轉個頭就食到一滴都無剩😋🔖 焙茶黑芝麻飲黑芝麻味相對比較突出一直睇其他朋友嘅相都好懷疑個杯點解有個座攞起實物先發現隻杯原來係漏斗形狀下面個座剛好有個凹位放隻杯飲嘅時候都覺得自己飲得特別慢、特別優雅(好鬼驚會甩手整跌隻杯落地開花就係咁先🤦🏻‍♀️)
好一陣子無再訪九龍城呢間古道具Cafe
店舖前半部放多咗幾組原木餐檯椅🪵
Menu 嘅選項亦細分為午茶晚市
每個時段都選擇唔少呢

唔止菜式設計、配搭見心思
小店嘅環境氛圍、背景音樂、食具等
每個元素嘅統一感都非常高

長崎蛋糕+焦糖雞蛋布甸🍮
明明兩款甜品都食過無數次🥚
但加起嚟就好似有化學作用咁
無論質感同甜度都好合心意
口感交錯、𢳂吓𢳂吓轉個頭就食到一滴都無剩😋

🔖 焙茶黑芝麻飲
黑芝麻味相對比較突出
一直睇其他朋友嘅相都好懷疑個杯點解有個座
攞起實物先發現隻杯原來係漏斗形狀
下面個座剛好有個凹位放隻杯
飲嘅時候都覺得自己飲得特別慢、特別優雅
(好鬼驚會甩手整跌隻杯
落地開花就係咁先🤦🏻‍♀️)
下午茶
呢間古道具X咖啡店最主要想試杯抹茶飲品同忌廉包不過好鐘意佢地既裝修 有啲似土耳其既洞窟酒店咁帶點神秘既感覺一入門個大廳係賣古道具裡面就係喫茶既地方✨叫左杯玄米抹茶飲 $60首先緊係讚下沖得好靚每次都覺得一層綠一層白好治癒🥰入口係充滿左玄米茶味抹茶味係最後先慢慢散發到而且唔甜呢杯就唔係太中我口味因為抹茶味淡啲忌廉夾心麵包 $45個包體係勁好食好鬆軟又帶啲煙韌又有少少麵包但係啲忌廉就麻麻好似超市吱出黎個種甜忌廉所以食完覺得幾漏 每一啖都要夾埋麵包一齊食
呢間古道具X咖啡店

所以食完覺得幾漏
每一啖都要夾埋麵包一齊食
玄米抹茶飲
忌廉夾心麵包
𓍯 Cafe-Hopping Series | ☕️ Klncity’s Yukkuri 🍮𓂃Back to one of my fav areas for cafe-hopping: klncity 🤎 and finally paying an overdue visit to the quaint @yukkuri.hk ☕️Very impressed with the dessert selection, which takes on Japanese flavours 🇯🇵 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗔𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗙𝗹𝗮𝗻 comes with a tray of accompaniments, from red bean paste to mochi 🍡flan itself has a rich matcha flavour and a torched surface with a hint of amakase wine 🍶 𝗖𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗮𝗸𝗲 🍮 is another classic with fluffy castella naturally sweet

Matcha Amakase Flan

Castella  Pudding  Cake

𝗖𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗮𝗸𝗲 🍮 is another classic with fluffy castella naturally sweetened with honey 🍯 set on top of creamy pudding 🤤

The minimalist vibes, beautiful wooden furniture pieces and soft decor adds to its peaceful charm 🤍 can absolutely spend a slow afternoon here in the company of good food and friends 🫶

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Matcha Amakase Flan ($85)
✧ Castella Pudding Cake ($75)
✧ Latte ($40)
𖤥 Yukkuri @yukkuri.hk
2024-02-13
Matcha Amakase Flan
Castella  Pudding  Cake
  • Amakase  Flan
2024-02-16 196 瀏覽
今個𝙲𝚑𝚛𝚒𝚜𝚝𝚖𝚊𝚜🎄去咗間文青感滿滿嘅𝙲𝚊𝚏𝚎參加咗一場 𝙴𝚜𝚜𝚎𝚗𝚌𝚎 𝙾𝚒𝚕 𝚁𝚘𝚕𝚕 𝙾𝚗 𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙餐廳嘅氛圍俾人一種愜意、舒坦嘅感覺✨去玩𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙就好似順便療癒埋心靈添而且仲有𝙲𝚊𝚔𝚎食有野飲 係一個好好嘅體驗🔝-🪔 𝙴𝚜𝚜𝚎𝚗𝚌𝚎 𝙾𝚒𝚕 𝚁𝚘𝚕𝚕 𝙾𝚗 𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙 💰$380活動大約2.5小時 價錢已包一杯飲品及一份小食導師解釋得好詳細 向我地啲初學者介紹精油嘅概念亦引領我地搵到適合自己又鐘意嘅精油氣味最後整咗兩支10ml嘅精油 係自己特調嘅味道😳-第一次玩𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙有得又食又拎🤤放低平日急速嘅步伐 嘆一個悠閒嘅下午茶✨-🍰 豆乳卷蛋 💰𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙包 卷蛋口感濕潤 整體味道唔甜 食落較輕盈-🍵 小山園玄米抹茶豆乳飲 𝙷𝙾𝚃💰𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙包推薦大家飲熱飲 適合打卡人仕有拉花之餘 仲用圓椎形嘅杯裝住 幾特別-餐廳周不時都會有唔同嘅合作活動可以參與🚩例如𝙻𝚒𝚟𝚎 𝙱𝚊𝚗𝚍🎤、𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙等等詳情可以留意佢地社交平台喔✨
今個𝙲𝚑𝚛𝚒𝚜𝚝𝚖𝚊𝚜🎄去咗間文青感滿滿嘅𝙲𝚊𝚏𝚎
餐廳嘅氛圍俾人一種愜意、舒坦嘅感覺✨
去玩𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙就好似順便療癒埋心靈添
🍵 小山園玄米抹茶豆乳飲 𝙷𝙾𝚃💰𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙包
推薦大家飲熱飲 適合打卡人仕
有拉花之餘 仲用圓椎形嘅杯裝住 幾特別
餐廳周不時都會有唔同嘅合作活動可以參與🚩
例如𝙻𝚒𝚟𝚎 𝙱𝚊𝚗𝚍🎤、𝚆𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙等等
詳情可以留意佢地社交平台喔✨

2024-01-31 248 瀏覽
俾我話你知,我啱啱去咗一間令我個味蕾激動起哂嚟嘅店。首先,我啱啱食完個漬物二品小皿一品呀,脆脆盒子啲野菌薯仔沙律真係夠哂口感,跟住祖籣雞肉團子嘅香甜滋味,仲有餃子皮嘅酥脆,嘩,叫我點話得完!再加上豆乳白雞湯烏冬,烏冬滑到化咗,而湯就夠哂清新,食得出好有心思。至於甜品,朱古力忌廉夾心包加焙茶忌廉,成個融合返咗我對甜點嘅幻想。雖然朱古力味可能淡咗少少,但焙茶忌廉滑溜溜嘅口感混合朱古力包,照樣可以叫我嘆為觀止!飲品方面,焙茶黑芝麻飲啲焙茶奶蓋,好似幼滑嘅雲朵覆蓋咗杯頂,黑芝麻奶又香又甜,整體配搭得宜到不得了喎。至於個玄米抹茶飲,隻漸層嘅色彩美得應景,味道鮮明得嚟又有層次,幾正啊!總括來講,嗰間店嘅食物我會話,有嘢味動人心弦,又有嘢靜靜地哄醒你個鼻神,值得你去試吓,你話唔絕對會有驚喜。🍜🍰☕️

2024-01-20 274 瀏覽
Book咗枱同朋友慶祝生日,我哋準時去到,但係佢根本冇留位,都唔緊要,就唯有等現有嘅人走咗我哋再入去坐啦。有人走之後,竟然執枱都執咗10分鐘,做事冇計劃,零效率。坐低後, Menu唔俾,水杯唔夠,叫我哋兩個人share一杯水先😅 又唔緊要,我哋叫嘢食嘢飲,嚟完咖啡之後又唔俾匙羹,嚟咗個薯條,又唔俾叉😅😅😅 成餐飯,除咗滴汗都唔知講咩好。我知道呢間餐廳supposed 係 sell休閒,但係唔代表店員們講嘢要細聲到聽唔到,或者經常聽唔到人哋嗌佢哋😅同埋基本飲食業嘅嘢都做唔足。本身餐廳設計有缺陷,店員永遠喺舖頭最入嘅位置,你連要加水,都要拎埋杯入去請佢幫你斟除咗啲杯杯碟碟都幾靚之外,其他嘢一啲特別都冇🫣 冇耐性嘅人,千祈唔好去

有人走之後,竟然執枱都執咗10分鐘,做事冇計劃,零效率。

2024-01-16 128 瀏覽
行過呢間食堂,空氣中飄嚟陣陣醬油同煎煮嘅香味,真係引到人流咽口水🤤。一坐低,就點咗個明太子元氣燒同京蔥雞肉團子。元氣燒滑嫩得嚟明太子嘅鹹香味道犀利突出,軟綿綿嘅蛋中透出啲啲辣味,啖啖都好過癮!轉頭試埋個雞肉團子,肉質鮮美,香氣撲鼻,食落口裡鮮嫩又多汁,誠意十足!加上邊度嗰兩款漬物,一酸一甜,幫襯得啱哂,食落仲幫助消化嘅感覺。喺咖啡方面,今次選咗冷泡,味道清新迎人,喺夏日嘅傍晚真係解熱兼提神。淨係坐喺度,望住店面簡單嘅裝潢、充滿日式情調,感覺都舒服晒。喺呢種不矜不伐嘅環境下大快朵頤,真係食得開心又滿足。總之呢個食堂,係一個唔錯嘅選擇,適合想食得實在又想攞住相機拍拍靚相嘅你我他!下次一定要再嚟試試其他嘢!🍜🌿📷

2024-01-14 136 瀏覽
黎到九龍城搵間cafe食嘢經過左門口都差d搵唔到入去之後有好多木系傢俬同精品欣賞行入少少先係用餐區好特別而且好有feel!menu有幾款定食蕎麥麵好fresh煎魚亦煎得好香配埋薯仔沙律同溏心蛋!兩樣都好食咖啡幾香,芝麻latte超濃郁飲落暖暖地甜度剛剛好甜品有三小件酸酸甜甜都唔錯
黎到九龍城搵間cafe食嘢
經過左門口都差d搵唔到

入去之後有好多木系傢俬同精品欣賞
行入少少先係用餐區
好特別而且好有feel!

menu有幾款定食
蕎麥麵好fresh
煎魚亦煎得好香
配埋薯仔沙律同溏心蛋!兩樣都好食

咖啡幾香,芝麻latte超濃郁
飲落暖暖地甜度剛剛好

甜品有三小件
酸酸甜甜都唔錯
2023-12-31 135 瀏覽
yukkuri 一間小清新餐廳,外面看起來十分文青,店員都是文青風很有禮,走進去有workshop area,再進入一點佈置成洞穴風的位置是用餐area,平時經常有不同live music/工作坊活動可供大家參與🤗豆乳卷蛋$70這裏的roll cake是我吃過最好吃的roll cake,大家喜歡吃甜品都一定要試,味道十分清香,cream十分多又帶有奶香,整個吃下去一點都不會膩,現在看到還是會流口水🤤🤤這次被這裏的香水workshop吸引過來,$480可以上香水課並製造香水,導師會講解不同香水的背景和用法,教我們調配出個人獨一無二的香水🌿整個workshop中又替我們添水,又配置了咖啡讓我們清一清嗅覺,這些小細節都讓我感到十分貼心🩷

豆乳卷蛋$70

Roll Cake
Roll Cake
古道具風既日系cafe😍好似走入藝術館咁,無論傢俬、食具、menu都好靚食物全部都係未食過既煮法食每樣嘢都好似出奇蛋咁估唔到咩味😂🙈價錢都係特別...進取?dinner set 小食+主食+飯/麵/菜+茶 $250uporder左2個sets🥘汁煮高野豆腐👍🏻 推介🥕冷燉大根👍🏻 推介🍊香橙炙燒鴨胸🍲豆皮絲豆乳湯🐟烤甘酒醬漬比目魚(+$40)👍🏻 推介🦀海鮮蟹味噌番白蛋餅(+$30)🫠本身主食揀牛唔使加錢但係賣晒💡餐茶建議早啲點,大概係貫徹左 Yukkuri 既concept 「慢慢來」,點熱麥茶等近半小時
古道具風既日系cafe😍
好似走入藝術館咁,無論傢俬、食具、menu都好靚
食物全部都係未食過既煮法
食每樣嘢都好似出奇蛋咁估唔到咩味😂
🙈價錢都係特別...進取?

order左2個sets
🥘汁煮高野豆腐👍🏻 推介
🥕冷燉大根👍🏻 推介
🍊香橙炙燒鴨胸
🍲豆皮絲豆乳湯
🐟烤甘酒醬漬比目魚(+$40)👍🏻 推介
🦀海鮮蟹味噌番白蛋餅(+$30)

🫠本身主食揀牛唔使加錢但係賣晒

2023-12-14 153 瀏覽
位於九龍城既文青系Cafe木系裝修比人一種好舒服既感覺不過位置比較少 唔太適合一大班朋友Gathering我地當日就lunch time到訪在場唔係好多客連埋我地先兩枱客餐廳主菜款唔多我地都叫左柚子胡椒炙牛舌配葫蘆瓜 $150可以選擇配日式椎茸炊飯或者蛋花醬油烏冬星期一至五套餐會包埋黑咖啡/是日茶品柚子胡椒炙牛舌配葫蘆瓜聽落好似好吸引但上菜既時候我係呆左成個set得4塊 A4紙咁薄既牛舌連葫蘆瓜都係得4塊咁大吧而且食唔出柚子胡椒同炙燒味成道菜好淡另外跟餐既花醬油烏冬同炊飯都係冇味好想自己拎枝鼓油倒入去比較好少少既係飲品  跟餐可以半價不過都係普普通通過得去咁啦唔詳細講啦冇咩特別成餐飯勁失望 成$150先得4片仔牛舌仲要係冇味 上菜又等左勁耐伏  唔會再泥
位於九龍城既文青系Cafe

仲要係冇味 上菜又等左勁耐
伏  唔會再泥
2023-10-11
2023-11-26 228 瀏覽
Pro:• Atmosphere is nice although I don’t recommend sitting near to the kitchen as it’s a bit noisyCons:• Too expensive for such a little amount• Waited half an hour for a latte and it was cold and my girlfriend’s lunch came earlier than mine which was such a little portion• Waited an hour for a toast and when I asked them about it, they hadn’t ordered it even though I barely ordered 3 items.• Food is cold• Soup is cold
Pro:

Cons:
• Food is cold
• Soup is cold

2023-11-18 234 瀏覽
呢間餐廳係用裝修包裝,但冇乜內涵果種。野食真係又貴又唔好食。前菜豆腐係凍嘅,質感似福袋+豆卜嘅混合體,鴨胸係全餐飯最正常,主菜比目魚好一般,配菜牛蒡仲好食啲,個湯烏冬都係室溫,同勁細份,大約係真打烏冬嘅一半份量,唔熱冇煙出,個烏冬仲係痴埋一舊未散開。朋友點嘅蛋餃係最難食的,用印度香料整,完全估唔到食日本野會食到印度味。Waiter, 廚房做野慢,落單等左至少四個字先上前菜,我食左一半個主食,我朋友啲主食先到總之好失望,又貴又唔好食,吃了個寂寞呢個餐真係百五蚊都俾多佢,完全唔值$300!!!!$300可以食到非常高質嘅日本野了,唔洗食佢果啲扮日本野嘅食物個晚飯難食到食左三份二就唔想再食,個澱粉又唔夠飽真係可一不可再
呢間餐廳係用裝修包裝,但冇乜內涵果種。

總之好失望,又貴又唔好食,吃了個寂寞
呢個餐真係百五蚊都俾多佢,完全唔值$300!!!!

個晚飯難食到食左三份二就唔想再食,個澱粉又唔夠飽
真係可一不可再
2023-11-17
生日
2023-11-08 220 瀏覽
鋪頭的外面半截係賣精品既,有時會做小型的藝術展。有個打咭位超靚,好啱影長腿相。我一直以黎都唔明點解會係寸金尺土的環境下劃左一半出黎做賣貨鋪位,不過又可能因為有呢個空間,間鋪先會咁寧靜雅致,吸引到咁多人黎🍳食物質素:無敵。價錢正常再偏高少少,未到話好貴咁。老闆好勤食換菜單,所以我食幾次都食到唔同野甜品好出色。果張甜相係我果一年影過差唔多最滿意的甜品相。食物的味道完全配得上佢的外表。泡芙原來可以咁好食又好睇。我唔知佢呢個甜品仲有無做。佢地換甜品都好密,但係都會做好多試菜先會比客食。大可以放心試🍴推薦搭配:食是日餐單就好,Lunch多數都係有個set,之後選配菜。如果兩個人過黎食基本上就食哂當日提供配菜了。值得一提既係飲佢地的熱培茶飲料,加埋個瓷杯真係好靚。🪑環境座位:好寧靜又舒服。慢慢咁影左食物先。食哂野,等一陣,基本上其他人都開始走,再係間鋪的唔同位打下咭。
  • 定食同特色甜品