2023-02-18 182 瀏覽
昼食 - 呢個set lunch價值$168,撇除價錢,以味道黎計,正正常常,未見突出,米意粉算比較特別,平時唔多地方有得食。兩條麵包仔,比較袖珍,做到外脆內軟,一d都唔簡單。而呢個set lunch可以配兩個小食,我點左「慢煮雞肉配蜂蜜柚子胡椒」同「日式明太子野菌酥皮脆盒」。先講講「慢煮雞肉配蜂蜜柚子胡椒」,雞肉唔錯嘅,但食唔出蜂蜜柚子胡椒,可能份量唔多。「日式明太子野菌酥皮脆盒」係成個set入面最好食。最後講講個主角「番茄南瓜湯」,有番茄嘅味道,總算合格之作。豆腐芝士生乳卷 - 唯一對得住價值嘅作品。味道比較淡,有代改善。
昼食

「日式明太子野菌酥皮脆盒」係成個set入面最好食

最後講講個主角「番茄南瓜湯」,有番茄嘅味道,總算合格之作。

豆腐芝士生乳卷

豆腐芝士生乳卷 - 唯一對得住價值嘅作品。

小山園焙茶飲

味道比較淡,有代改善。
2023-02-18
2023-02-11 154 瀏覽
好耐冇食過難食餐廳,今日偏我遇上。唔明D正評係點得黎,食物質素係奇差。賣點係打卡able, 日系古董風,餐具靚,ig相好靚睇落以為好食,完全受騙。個南瓜湯最搶鏡,suppose 係成餐既主角。一飲落口啖到近乎係冇味,連南瓜最基本甜味都冇,平時$100個西餐跟既餐湯都好飲過佢。請問個廚師有冇食過自己煮既野? 即使個湯有埋tea light暖住、又加d泡係面整色整水都冇用,因為根本唔好飲。個set跟左三塊麵包同米意粉,用黎伴湯食,真係徙氣。然後仲食左酥皮盒,野菜田樂燒,份量極少,冇調味亦冇特色,食完都唔飽。 唔好同我講係玩「食食材本身嘅味道」,完全唔係嗰個級數。Muji cafe 平佢一半,好食過佢十倍。同埋上菜唔係一個set咁上,毫無次序地逐樣上,點都要等埋上齊先有得食,好奇怪嘅安排。相係兩人份,咁樣埋單$475,浪費金錢時間的一餐,離開餐廳時個人仲係餓,但已比左二百幾數食晏🥲

This might be one of my favourite cafés I’ve been to recently. Yukkuri is the perfect hideout for when you’re looking to unwind from the bustling city. This hidden gem pairs Japanese antiques with yoshokyu-style dishes that are perfect for any time of the day. 🍵🕰 ✨ We ordered their tea time set which is served from 15:30-18:00 and priced at $98 hkdPic 1️⃣&2️⃣: 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆 𝑺𝒐𝒖𝒑 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏, 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒃𝒂𝒌𝒆 𝑮𝒓𝒂𝒏𝒐𝒍𝒂 𝒀𝒐𝒈𝒉𝒖𝒓𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝑴𝒆𝒏𝒕𝒂𝒊𝒌𝒐 𝑬𝒈𝒈 𝑹𝒐𝒍𝒍 🥦🥕🥣 — Beautifully presented set. The sou

— Beautifully presented set. The soup was packed with ingredients but lacked seasoning. Their homemade granola had a great crunch to it and well perfectly with the greek yoghurt. The highlight was definitely the mentaiko egg roll which was so tasty and had a nice hint of spice to it too.

Pic 3️⃣: 𝑴𝒆𝒏𝒕𝒂𝒊𝒌𝒐 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑫𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉 𝑪𝒖𝒃𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎, 𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝒂𝒏𝒅 𝑴𝒆𝒏𝒕𝒂𝒊𝒌𝒐 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑽𝒐𝒍-𝒂𝒖-𝒗𝒆𝒏𝒕 🍞🥗
— The danish cube was buttery and flaky, and the mentaiko cream cheese sauce was very flavourful and not dense at all. Personally wouldn’t recommend getting the vol-au-vent if you’re choosing the danish cube, as the filling tastes exactly the same. The side salad was fresh, but lacked dressing.

Pic 4️⃣: 𝑪𝒂𝒔𝒕𝒆𝒍𝒍𝒂 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈 𝑪𝒂𝒌𝒆- $68 hkd 🍮
— Loved this! The pudding was so creamy and rich without being overly sweet. This was nicely balanced by the aromatic burnt flavours of the caramel sauce. The castella on top was very light and airy which contrasted with the texture of the pudding.

Pic 5️⃣: 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑺𝒆𝒔𝒂𝒎𝒆 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 - $60 hkd 🍵
— Drink was amazing. The flavours complemented each other so well and I loved that it wasn’t heavily sweetened. The hojicha cream cap had a strong hojicha taste to it with a slight savoury element to it too. The sesame latte was rich and went down smoothly.
Castella  Pudding  Cake
Hojicha  Black  Sesame  Latte
  • Castella  Pudding  Cake
  • 焙茶黑芝麻飲
2023-02-04 105 瀏覽
九龍城隱世café☕️ @yukkuri.hk 午市套餐🍽人均$175-$200 (Set $158 加一)🕰平日午市人流較少,可walk in。週末人流比較多。餐廳地方闊落,但枱與枱分隔好遠,私隱度一流,所以週末可能需等位🙌🏻(以下係2人份)🍢漬物二品:·醃白蘿蔔·牛蒡醬油漬🍱小皿二品:❤️京蔥雞肉團子$38好好食,類似炸雞球mix薯餅嘅口感😋🥚明太子元氣燒$28🐙紫蘇八爪魚秋葵$28清新嘅味道,酸酸甜甜🫔脆脆盒子$28野菌薯仔沙律好脆香,口感唔錯🍜麵食一品豆乳雞白湯烏冬熱湯烏冬湯底好濃,好食😋🍵凍焙茶黑芝麻飲 $60 好特別,芝麻味濃,十分好飲👍🏻Bible rating: 7/10📍地址:Yukkuri (九龍城)九龍城太子道西424號地舖
九龍城隱世café☕️ @yukkuri.hk

午市套餐
🍽人均$175-$200 (Set $158 加一)

(以下係2人份)
🍢漬物二品:
·醃白蘿蔔
·牛蒡醬油漬

🍱小皿二品:
❤️京蔥雞肉團子$38
好好食,類似炸雞球mix薯餅嘅口感😋
🥚明太子元氣燒$28
🐙紫蘇八爪魚秋葵$28
清新嘅味道,酸酸甜甜
🫔脆脆盒子$28
野菌薯仔沙律好脆香,口感唔錯

🍜麵食一品
豆乳雞白湯烏冬
熱湯烏冬湯底好濃,好食😋

🍵凍焙茶黑芝麻飲 $60
好特別,芝麻味濃,十分好飲👍🏻

Bible rating: 7/10

📍地址:Yukkuri (九龍城)
九龍城太子道西424號地舖
2023-01-31
  • 焙茶黑芝麻飲
2023-01-20 106 瀏覽
Yukkuri @yukkuri.hk 位於九龍城的日式咖啡店Yukkuri在日文裡是慢慢來的意思,一進門便是很多陶瓷的擺設,環境帶復古風格且有很多裝飾上的細節,尤其喜歡吊燈裝飾,為微暗的環境增添一絲暖意以及慢活地感覺,是令人能好好放鬆的地方,很喜歡這裡的環境🫶🏻🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌖.1⃣️ 糖漬栗子烤榛子奶油卷🌰 hkd$70口感鬆軟、濕潤度和回彈度一般,但進口後不會碎成塊,在蛋糕體中夾雜著微軟的栗子粒,個人認為口感一般🆗 味道而言帶2/10中等偏低蛋香味,不時透出栗的淡甜感,整體甜度1/10屬於低甜度蛋糕體,吃著不帶負擔感🫧 榛子奶油質感微厚且帶微foamy感,首先吃到溫順的淡奶味、奶味濃度1.5/10,疊加到第二口時透出淡淡榛子甜味,榛子濃度為1.5/10、甜度2-2.5/10為中等略低,奶味跟榛子混合後是屬於冬日的舒適感❄️頂部的糖漬栗子口感綿密容易推開,溫柔的栗子淡甜在口中化開,栗子味為4/10屬初階濃郁,甜度4/10偏甜但不是死甜,味道跟口感也不錯,少甜星人表示喜歡🌰伴碟的焦糖集甜感鹹感以及焦香於一身,甜度和鹹度為2.5/10均屬中等,因此吃著不會感到膩,伴碟的果仁焦香使層次變得

🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌖
1⃣️ 糖漬栗子烤榛子奶油卷🌰 hkd$70
糖漬栗子烤榛子奶油卷🌰

伴碟的焦糖集甜感鹹感以及焦香於一身,甜度和鹹度為2.5/10均屬中等,因此吃著不會感到膩,伴碟的果仁焦香使層次變得更為豐富,和蛋捲一起食用是剛柔並濟的組合,整體味道認為有1+1>2的加成效果,味道不錯✨
🌟 蛋糕體🍰:🌕🌕🌕🌖🌑
🌟 內餡🌰:🌕🌕🌕🌕🌘
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 i.e. 8.25/10
2⃣️ 昼食菜單🥣 hkd$158
昼食菜單

👉🏻 奶油燉野菜雞肉濃湯🍲🐥
昼食菜單 - 奶油燉野菜雞肉濃湯

質感不帶黏性的濃湯,能夠輕易送進口中,吃起來帶奶油的淡鹹感,奶油濃度3/10、鹹度1-1.5/10,是喝著不油膩的雞肉濃湯🍲 濃湯中的洋蔥粒味溫順的奶油香增添一絲活力,西蘭花、馬鈴薯以及胡蘿蔔也沒作過多的調味,喝去表面濃湯後便是蔬菜自身的淡甜,調料上回符合淡口味人士的口味😚
👉🏻 米意粉&自家製麵包🍞🍅
這兩款主食的味道不會很濃烈,故沒有蓋過雞肉濃湯的味道;米意粉帶清甜米甜香,米味濃度1.5/10、甜度0.5/10,跟湯一齊食用盡現雞肉濃湯的味道;自家製麵包則帶淡淡香料味,香料濃度1.5/10吃完後不帶膩感,麵包中夾著番茄粒,咬到之時添加了一絲酸甜感,咀嚼後更透出麵粉淡鹹味,麵粉味濃度1.5/10、鹹度0.5/10,餘韻為香料淡香以及番茄微酸甜🌿
👉🏻 小皿。壹:慢煮雞肉配蜂蜜柚子胡椒🐥
小皿。貳:小番茄柑橘烤煙鴨胸🦆
昼食菜單 - 小皿

慢煮雞肉切成厚塊,口感嫩滑帶肉汁,味道而言先吃到柚子淡酸、酸度0.5/10,胡椒為配料需要蘸上才能嚐到,由於以大蔥伴碟故在清甜的雞肉味之上也帶一絲大蔥的香氣🫧
鴨胸為正常厚度,放進口中首先吃到感覺溫暖的煙燻味、煙燻濃度2/10為中等偏低,隨著咀嚼透出番茄開胃的酸味,酸度0.5/10配合鴨胸自身2/10的淡鹹味是一道吃著開胃的小皿😆
👉🏻 熱柚子蜂蜜💛
是預想中的味道,故不作額外論述📝
📌 Overall
整體偏向淡口味,若不愛濃味食品會喜歡這款的味道,味道上不錯,唯一可挑剔的是份量偏少,較適合食量較少的朋友食用🥣
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌘
Yukkuri @yukkuri.hk
📍 No.424, Prince Edward Road West, Kowloon city Hong Kong
💰 有10%服務費
昼食菜單
昼食菜單 - 奶油燉野菜雞肉濃湯
昼食菜單 - 小皿
2022-12-15 191 瀏覽
企喺店外,好難想像店內係點樣;身處店內,亦意想不到外面就係超級繁忙嘅太子道西😆 與其話呢度係 cafe,不如話係藝術館,店內每一個角落、每一件擺設、每一杯飲品、每一件食物都係值得慢慢欣賞同影相嘅好對象❤️當日有幸品嚐佢地首日推出嘅秋冬午餐☺️有慢煮雞肉、蕃茄煙鴨胸、汁煮大根、味噌茄子,仲有奶油燉菜雞肉濃湯同蕃茄南瓜濃湯配米意粉+麵包,最後點左原味列日窩夫做甜品 (外脆內軟👍🏻配以柑橘醬💯),視覺享受之餘,最重要係味蕾都感到相當滿足🥰🫶🏻謝謝好友帶我認識呢間相當出色嘅「藝術館」🙌🏻

🫶🏻謝謝好友帶我認識呢間相當出色嘅「藝術館」🙌🏻
古道具X cafe  好有格調嘅一間小店外觀上每個細節都好用心包括裝修、枱櫈、杯碟,連張收據放嘅方式都諗過完全係攝影師嘅美食🤤實在忍唔住照去上網睇過評論話間嘢食物性價比低我都認同嘅⋯當日接近試晒menu所有嘢坦白講真係同網上所講一樣性價比低唔係份量嘅問題而係味道上一般😕冇邊樣係特別好食-前菜 (四選二)大根の煮物醬油脆花豆腐漬海苔櫻花蝦薯仔沙律—主菜慢煮香草檸檬三文魚配蕎麥麵$148 —— 份量好少,三文魚有點鞋同唔夠味花椰菜白味噌湯配椰菜餃子$148 —— 草青味好勁甜品Yukkuri 甜品定食$80 —— 好精緻不過每款都味道還好~白川$75忌廉夾心麵包$45 ——CREAM唔夠滑黑糖生薑肉桂飲$60 —— 都幾好飲,本身比較鐘意黑糖生薑既配搭玄米抹茶飲$60 —— 冇咩玄米茶味整體黎講,食物同飲品的確普通,亦都收得有點貴但如果係想打卡,的確完完全全滿足到你! 我覺得有時都係各取所需,要做到咁靚咁有FEEL既環境亦都唔容易~
古道具X cafe  好有格調嘅一間小店
外觀上每個細節都好用心
包括裝修、枱櫈、杯碟,連張收據放嘅方式都諗過
完全係攝影師嘅美食🤤實在忍唔住照去

上網睇過評論話間嘢食物性價比低
我都認同嘅⋯當日接近試晒menu所有嘢
坦白講真係同網上所講一樣性價比低
唔係份量嘅問題而係味道上一般😕冇邊樣係特別好食
前菜 (四選二)
大根の煮物
醬油脆花豆腐漬
海苔櫻花蝦薯仔沙律
大根の煮物,醬油脆花豆腐漬,海苔櫻花蝦薯仔沙律

主菜

忌廉夾心麵包$45 ——CREAM唔夠滑

黑糖生薑肉桂飲

玄米抹茶飲$60 —— 冇咩玄米茶味
玄米抹茶飲
整體黎講,食物同飲品的確普通,亦都收得有點貴
Yukkuri 甜品定食
黑糖生薑肉桂飲
⁺₊˚ | ʏᴜᴋᴋᴜʀɪ |𓍯𓇠 𓂃𓈒𓏸 𓏀位於九龍城的日式昭和風古道具cafe 鄰近港鐵站整間店都好美……像是我非常喜歡vintage感和精緻小品一走進去整個人心情都好了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)他們主打輕食和甜點 還有售一些精緻食具及陶瓷器皿店內位置不多 先預約會較好喲➰ 焙茶黑芝麻飲必點!芝麻味非常濃郁加上焙茶會帶點茶香和少許甘苦味道彼此平衝不會太膩而且入口非常非常順滑 差點一口乾了🥹略嫌定價還是有點高 而且size較細杯➰ 日式忌廉夾心麵包麵包鬆軟 外層會烘到有少少脆忌廉沒有油膩感 真的有日本的味道~不過就沒有太大驚喜➰ 昼食 (set lunch)可以選擇兩款漬物、兩款小食和一款麵食整體質素中規中矩 味道偏清淡豆乳雞白湯烏冬的湯底比較清 但也能嘗到淡淡的豆乳香.....
⁺₊˚ | ʏᴜᴋᴋᴜʀɪ |
𓍯𓇠 𓂃𓈒𓏸 𓏀

位於九龍城的日式昭和風古道具cafe 鄰近港鐵站
整間店都好美……
像是我非常喜歡vintage感和精緻小品
一走進去整個人心情都好了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
他們主打輕食和甜點 還有售一些精緻食具及陶瓷器皿

而且入口非常非常順滑 差點一口乾了🥹
略嫌定價還是有點高 而且size較細杯

➰ 日式忌廉夾心麵包
麵包鬆軟 外層會烘到有少少脆
忌廉沒有油膩感 真的有日本的味道~
不過就沒有太大驚喜

➰ 昼食 (set lunch)
可以選擇兩款漬物、兩款小食和一款麵食
整體質素中規中矩 味道偏清淡
豆乳雞白湯烏冬的湯底比較清 但也能嘗到淡淡的豆乳香
餐廳係少有既古董feel cafe❣️道具擺設有花心思 有懷舊既木系餐桌🪵仲有一塊梳妝鏡子🪞😍😍Lunch 定食有漬物 -明太子煎蛋🍳煎得恰到好處 滑得尼唔會過火😋😋仲係好滑 仲有明太子既辣辣地 好惹味-芥末八爪魚🐙品感幾得意😎配上芥末汁辣辣地幾開胃-蜜漬蕃茄🍅甜甜地得尼唔會掩蓋蕃茄既酸味😍配搭做得好好👍-豆乳雞肉烏冬😛用上100%純正豆乳 湯好濃郁😝甜品就有💗紅豆吐司🍞🫘-麵包烤得唔會好濃 脆品得尼仲有沙糖點綴😋😋食到有一粒粒既口感 紅豆🫘都唔會太甜配上牛油岩岩好☺️-忌廉麵包🥯🍞有原味 朱古力🍫 培茶我就揀左培茶🍂特別d🍁茶味都濃同好香😆飲品揀左芝麻豆乳😍好重芝麻味☺️又香又滑😙
餐廳係少有既古董feel cafe❣️

甜品就有💗紅豆吐司🍞🫘

-忌廉麵包🥯🍞有原味 朱古力🍫 培茶
我就揀左培茶🍂特別d🍁茶味都濃同好香😆

飲品揀左芝麻豆乳😍好重芝麻味☺️又香又滑😙
又一間bookmark咗好耐嘅cafe✨ 月頭終於去咗~衝著環境而去!環境真 的 超 級 美!Loewe也在這裏拍過廣告!滿滿的古典氣息的小店~ 近門是古道具小物品 再入一點是用餐地方一邊有日光 一邊冇 一光一暗 兩種感覺~食物和環境也是日系的~食物定價少少偏貴 不過質素不錯 再搭上環境絕對可以接受✨建議大家去前online book枱! -🍽【漬物二品 小皿一品 麵食一品】$158漬物:脆脆盒子 + 京蔥雞肉團子脆脆盒子好精緻 都好高質! 係野菌薯仔沙律+ 餃子皮 薯蓉綿密 餃子皮薄脆 口感好正~京蔥雞肉團子都唔錯 有四粒 個汁甜甜地又好香~ 麵食:豆乳白雞湯烏冬上枱望落唔係好大碗 但其實隻碗好深 份量都幾多!!!烏冬好滑! 豆乳白雞湯係比較清淡 稀身 (本身以為係會杰身 好creamy🙈-🍞【朱古力忌廉夾心包 配焙茶忌廉】$50忌廉夾心包有原味/ 朱古力味選擇忌廉都可以揀原味/ 焙茶選擇我就揀咗朱古力包+焙茶忌廉個包勁可愛 爆多cream🤤 個cream好滑焙茶味好香包體朱古力味淡 唔算好鬆軟 如果再soft d會更好整體普通 唔一定要叫-☕️【焙茶黑芝麻飲】$60兩杯飲品比較推薦呢

又一間bookmark咗好耐嘅cafe✨ 月頭終於去咗~
衝著環境而去!環境真 的 超 級 美!
Loewe也在這裏拍過廣告!
滿滿的古典氣息的小店~
近門是古道具小物品 再入一點是用餐地方
一邊有日光 一邊冇 一光一暗 兩種感覺~

食物和環境也是日系的~
食物定價少少偏貴
不過質素不錯 再搭上環境絕對可以接受✨
建議大家去前online book枱!
🍽【漬物二品 小皿一品 麵食一品】$158
漬物:脆脆盒子 + 京蔥雞肉團子
脆脆盒子好精緻 都好高質! 係野菌薯仔沙律+ 餃子皮
薯蓉綿密 餃子皮薄脆 口感好正~
京蔥雞肉團子都唔錯 有四粒 個汁甜甜地又好香~

麵食:豆乳白雞湯烏冬
上枱望落唔係好大碗 但其實隻碗好深 份量都幾多!!!
烏冬好滑! 豆乳白雞湯係比較清淡 稀身

個包勁可愛 爆多cream🤤 個cream好滑焙茶味好香
包體朱古力味淡 唔算好鬆軟 如果再soft d會更好
整體普通 唔一定要叫

☕️【焙茶黑芝麻飲】$60
兩杯飲品比較推薦呢杯~ 比較特別~
上層係焙茶奶蓋 打到好似cream 好厚身好香好滑!!!
下層就係芝麻奶 兩隻幾夾😋✨

🍵【玄米抹茶飲】$60
凍飲嘅漸層好靚🤩 有玄米又有抹茶味~
加咗冰都唔會太淡 唔錯✨

✨推薦指數:8.5/10
💰人均消費:~$170
⏳等候時間:online booked
2022-10-11 1399 瀏覽
講起發現呢間cafe嘅緣故就搞笑,原本系吾識,去完九龍城另一間cafe咁啱行過呢間就bookmark埋🤭有時去cafe不妨留意吓附近有冇其他餐廳,可能當中會有彩蛋。ʏᴜᴋᴋᴜʀɪ門面已經比人一種神秘感覺,睇門面吾會估到系一間cafe,事先有book位入到去都要等10分鐘左右,到訪客人太多。裡面環境富有日式風格,恬靜樸素,擺放吾少古道具,另外部分就系用餐範圍。✿ 五品定食 $158五品有漬物二品、小皿二品、麵食一品,組合簡約亦不失創意。1️⃣小皿:脆脆盒子🥔🥗脆脆盒子系野菌薯仔沙律 健康飽肚2️⃣自選二品:🥚明太子元気燒明太子正常發揮 玉子燒乾身 水份不足夠🤔雞蛋味還好🐔京蔥雞肉團子 有啲似平時食嘅肉丸 但覺得有啲碎🤔3️⃣麵食:豆乳雞白湯烏冬豆乳湯比想像中濃🤍滑溜溜豆乳同雞肉撈埋一齊食真可口😋✿ 忌廉夾心麵包 $50忌廉可選原味忌廉或焙茶忌廉,原味忌廉影相會靚啲😝麵包鬆軟得黎有啲脆,忌廉豐富。✿ 自家厚切吐司 $60選用日本紅豆🫘再用紅豆慢煮成濃郁紅豆醬,紅豆好味😋厚切吐司吾系好脆,加埋紅豆同埋忌廉都好食嘅。✿ 焙煎濃香蜂蜜麥茶 $50麥茶小麥味道香醇🌾配以蜂蜜一點甜味更添搭配感。✿ 焙茶黑芝麻飲

✿ 五品定食 $158
五品有漬物二品、小皿二品、麵食一品,組合簡約亦不失創意。

1️⃣小皿:脆脆盒子

✿ 忌廉夾心麵包 $50

✿ 自家厚切吐司 $60
自家厚切吐司

✿ 焙煎濃香蜂蜜麥茶 $50
麥茶小麥味道香醇🌾配以蜂蜜一點甜味更添搭配感。
焙煎濃香蜂蜜麥茶

✿ 焙茶黑芝麻飲 $60
中意層次分明的豆乳同芝麻兩層,豆乳幾滿,芝麻味濃厚,焙茶味就真系feel吾到😂🫣當系一般sᴇsᴀᴍᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ會感覺好好多。

P.s. 店內只有一位侍應,有時招手👋🏼未必睇到,望一望佢都知道我想叫佢🤭幾西利。
2022-09-03
下午茶
自家厚切吐司
焙煎濃香蜂蜜麥茶
  • 自家紅豆厚切吐司
2022-10-09 190 瀏覽
其實黎過九龍城幾次,每次都俾佢嘅門面吸引,入去睇吓佢嘅古道具,今次終於的起心肝入埋去餐廳試吓佢哋嘅咖啡同埋食物🤡先講個環境,有別於一般嘅咖啡店,簡單嘅木枱,昏黃嘅燈光,已經有令人好陶醉嘅感覺!食物方面都係精心炮製嘅,不過對於一個咖啡控來講,我就唔落墨太多啦。而咖啡方面,我只係覺得不過不失,好飲但沒有驚喜😬整體來講,有每人最低消費,對於只係想飲杯咖啡嘅朋友來講,可能會有啲壓力,而且整體用餐價錢都係偏貴,我會覺得值得一試嘅,之後就……🤡食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe #coffeeholic #coffeelover

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-09-26 1054 瀏覽
$158 漬物 x2 小皿 x2 麵食 x1京蔥雞肉團子 🐓  (8/10)雞肉超級嫩 以為是肉球的口感 但這個比較軟跟Q彈 蔥只是當做點綴的放在表面 而不是拌在一起明太子元氣燒 🥚 (8.5/10)一塊塊大大的明太子放在玉子燒的表面 不會太鹹 玉子燒帶點蛋香茶湯蕎麥涼麵 🍜 (7.5/10)不過不是 調味不會太鹹 畢竟日本菜通常味道比較清淡焙茶黑芝麻飲 (冷)☕️ $60 (8.5/10)這個配搭蠻特別的 表層的焙茶打成奶蓋的樣子 很軟綿順滑 跟底層的黑芝麻蠻搭的 也能看的出很明顯的分層 不過以一杯飲料來講 定價真的偏貴 畢竟它也沒有很大杯巧克力忌廉夾心麵包 🍫 $50 (5/10)雖然是甜品 但店員跟熱食一起上 如果能餐後上比較好 個人對這個甜品真的蠻失望的 完全吃不到巧克力的味道 麵包雖然很軟 蠻有空氣感 但對我來講跟一般的餐包沒甚麼差別 忌廉口感軟綿 有點像雪糕的質感 這個真的不建議點OVERALL: 一試無妨 🤔 (7/10)在網上看到有評論說是為了環境而來 我也很認同 環境來講絕對是滿分的 很有日式風味 特別是店前的復古家具部分 真的很有味道 也很欣賞店主這麼用心佈置 但食物
$158 漬物 x2 小皿 x2 麵食 x1

京蔥雞肉團子 🐓  (8/10)

明太子元氣燒 🥚 (8.5/10)

茶湯蕎麥涼麵 🍜 (7.5/10)
不過不是 調味不會太鹹 畢竟日本菜通常味道比較清淡

焙茶黑芝麻飲 (冷)☕️ $60 (8.5/10)

巧克力忌廉夾心麵包 🍫 $50 (5/10)

OVERALL: 一試無妨 🤔 (7/10)
在網上看到有評論說是為了環境而來 我也很認同 環境來講絕對是滿分的 很有日式風味 特別是店前的復古家具部分 真的很有味道 也很欣賞店主這麼用心佈置 但食物的質數真的有待改善 雖然上菜速度蠻快的 但如果定食可以先做好再上菜會比較好 而且份量比較小 定價偏貴 有機會吃不飽喔 哈哈 平日中午時分到達 而幾乎滿座 建議大家可以先上官網訂座
京蔥雞肉團子
明太子元氣燒
焙茶黑芝麻飲 (冷)
巧克力忌廉夾心麵包
2022-09-24
京蔥雞肉團子
明太子元氣燒
焙茶黑芝麻飲 (冷)
bad
2022-09-13 380 瀏覽
九龍城 yukkuri如果你系一個港女,呢間岩你。如果你系一個食家,呢間唔得。難得呢個星期我地好早起身,所以就決定可以渣車黎九龍城食完個早餐再去其他地方。呢個真系好離譜地難食~食物擺盤不錯,但成個餐得個烏冬叫做唔錯~其他不過不失~但系要俾200蚊是呢個簡直系港女先回捨得~另外,我地額外用48蚊食左個東海堂9蚊片裝蛋糕~well~乜錢系甘容易賺既咩~其實以上都叫其次,最頂唔順就系D 女侍應細聲講大聲笑,毫無禮貌之餘~再加上,他們上菜唔系整好曬先上,系丁屎甘多慢慢上,一細碟甘上~ well~ well ~ well~
九龍城 yukkuri

如果你系一個港女,呢間岩你。
如果你系一個食家,呢間唔得。

2022-09-10 267 瀏覽
呢度絕對係食feel食service,味道日本和食係較清淡,唔可以同普通cafe比較!不過一入去就俾佢舒適嘅環境吸引住,四圍參觀下佢地嘅setting, 產品,聞住佢地嘅香氣,真係令人好放鬆!🤤店員友善,仲會慢慢介紹下食物🙂👍🏻我點左秋葵八爪魚,好新鮮,配搭清新👍🏻🍅漬物,俾佢賣相吸引左我點,佢係偏甜,我就一般般蕎麥麵正常咁,個汁都幾正,俾我撈哂😗另外加點左cold brew🥃如果大家要去,記得book🙂下次會試下其他配搭💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵 : $227🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
店員友善,仲會慢慢介紹下食物🙂👍🏻

我點左秋葵八爪魚,好新鮮,配搭清新👍🏻
🍅漬物,俾佢賣相吸引左我點,佢係偏甜,我就一般般
蕎麥麵正常咁,個汁都幾正,俾我撈哂😗
另外加點左cold brew🥃

如果大家要去,記得book🙂
下次會試下其他配搭

💜●‿●💜