今日同老公嚟將軍澳食飯,裝修環境係幾清新嘅Cafe~ 呢間新都城嘅泰式餐廳有個睇落幾抵食嘅二人餐,二百幾蚊,份量都幾大碟,而且上菜速度非常快,多到放滿左張枱~ 大頭蝦冬蔭功湯好正宗的冬陰功嘅酸辣味,好開胃~ 裏面材料都幾豐富,有大頭蝦、洋蔥、香菇~泰式燒烤拼盤(細)拼盤豐富,包括咸蛋黃單骨雞翼4件、雞肉 1串、豬肉1串、蕃茄、泰式酸辣肉腸、泰式沙律~ 雞翼炸得幾香脆,有少少鹹蛋黃味~ 泰式酸辣肉腸幾特別,口感有啲似扎肉,酸酸辣辣幾開胃~ 泰香馬沙文咖喱雞馬沙文咖哩係其中一款泰式咖喱,味道較香甜,完全唔辣~ 配埋白飯或印度薄餅都好夾~馬拉盞炒通菜通菜份量都幾多~ 加入馬拉盞,蝦米,香蒜,辣椒等等配料好香好惹味,熱辣辣好有鑊氣~ 泰式奶茶/ 泰式奶綠賣相幾吸引上面打咗層奶泡~ 泰式奶茶奶味比較重,係傳統泰式飲品風味~ 個人比較鍾意泰式奶綠,綠茶味好香~+$20 炸蝦春卷春卷炸得好香脆,裏面真係有原隻蝦喺度~ +$20 泰式燒豬頸肉好抵食好大碟~ 豬頸肉唔會好肥膩,肉質爽脆,配上泰式酸辣汁幾惹味~

大頭蝦冬蔭功湯

泰式燒烤拼盤(細)
泰式燒烤拼盤(細)

泰香馬沙文咖喱雞
泰香馬沙文咖喱雞

泰式奶茶/ 泰式奶綠
泰式奶綠
泰式奶茶

+$20 炸蝦春卷
春卷炸得好香脆,裏面真係有原隻蝦喺度~
炸蝦春卷

+$20 泰式燒豬頸肉
泰式燒豬頸肉
泰式奶綠
2023-06-06 771 瀏覽
今日黎朋友介紹向將軍澳新都城商場泰國餐廳,  餐廳以田園風格的芒草植物裝飾, 感覺簡單舒服.  坐低空間感十足, 二人枱坐得好舒服.  餐牌二人餐$228有湯,拼盤, 主菜及蔬菜, 仲有飯或印度薄餅選擇, 再包兩杯飲品, 這個價格真親民, 真的令人驚喜大頭蝦冬蔭功: 有隻大頭蝦, 酸酸辣辣好開胃, 非常足料🫕泰式燒烤拼盤: 串燒有齊雞,豬,辣肉腸, 單骨雞翼, 串燒同雞翼都好juicy唔乾, 不過辣肉腸係比較辣. 愛吃辣的可以食多件🍖主菜三揀一有無骨海南雞/原隻無骨豬手/咖哩雞或牛肋條, 點左咖哩雞配印度薄餅好鬼夾, 咖哩雞唔太辣又好香, 可以一試🥢蔬菜點左馬拉盞炒通菜, 惹味份量夠, 不過怕辣的可點蒜蓉炒雜蔬🥬飲品點左菠蘿椰青特飲 (另+$15): 清新椰子香味+菠蘿加埋幾夾味又唔會太甜🧋泰式奶菜外表吸睛, 味道不會太甜仲有泰國茶香味, 很不錯🍹每人都是百多元真系非常親民價錢, 下次再黎試其他餸菜

大頭蝦冬蔭功: 有隻大頭蝦, 酸酸辣辣好開胃, 非常足料🫕

泰式奶菜外表吸睛, 味道不會太甜仲有泰國茶香味, 很不錯🍹

每人都是百多元真系非常親民價錢, 下次再黎試其他餸菜
2023-06-02
2023-06-05 50 瀏覽
好豐富既泰式二人晚餐☺️之前幫襯過, 今日就同屋企人再食🥘大頭蝦冬蔭功湯:係好濃郁嘅湯,酸酸辣辣😎🍱泰式燒烤拼盤:分別係有鹹蛋黃單骨雞翼 、雞肉串燒、豬肉串燒、燒蕃茄、辣肉腸。🥗小沙律:有好多醋,酸酸地好開胃😗另外,我仲叫咗春卷,好脆好開胃~主菜共有三個選擇,我選左 -🐷原隻泰式無骨豬手。呢隻豬手嘅擺置好靚,好有層次感;咬落口好軟林林,有豐富嘅骨膠原!好正~🥬馬拉盞炒通菜:熱辣辣好大份量🫓印度薄餅:脆脆地,熱辣辣呢個二人餐包咗兩杯飲品,之前飲過🧉泰式奶茶/🧉泰式奶綠。今次就加咗錢換特飲:🍍菠蘿椰青特飲,有一大塊葉喺度做調味,真係好有風味!凍冰冰飲落口好適合夏日既感覺~🥭芒果椰子塔,原來椰子塔嘅意思就係有一條芒果雪條條,既是飲品又是甜品,好特別呀!椰子水同芒果好夾,幾好飲🫶🏼
好豐富既泰式二人晚餐☺️之前幫襯過, 今日就同屋企人再食

🥘大頭蝦冬蔭功湯:係好濃郁嘅湯,酸酸辣辣😎

🥗小沙律:有好多醋,酸酸地好開胃😗

另外,我仲叫咗春卷,好脆好開胃~

主菜共有三個選擇,我選左 -

🥬馬拉盞炒通菜:熱辣辣好大份量

🫓印度薄餅:脆脆地,熱辣辣

• 小食拼盤
2023-06-03 48 瀏覽
今次介紹嘅呢間餐廳地理位置幾方便,喺寶琳地鐵站行過去都係幾分鐘嘅事,到咗新都城中心三期一上電梯即刻見到。餐廳採用半開放式嘅設計,空間感較強,光線亦好充足,整體環境係舒適嘅👍🏻。特別要講一講個二人餐,$228有以下咁多款食物,我自己覺得幾抵食😛,另外仲有四人餐($438),可以揀多一款主菜添!🥘#大頭蝦冬陰功湯▪️有半隻大頭蝦,蝦膏甜甜地幾正✨▪️有些少椰奶味,面頭有一層辣椒油,有一定嘅辣度,如果唔食得辣最好隔走佢▪️材料仲有雞髀菇、三色椒、草菇等等🍖#泰式燒烤拼盤 (細)▪️一份有齊單骨雞翼、雞肉、豬肉、蕃茄、泰國酸辣肉腸、沙律🤩▪️另配有沙爹醬,入面有好多花生粒▪️沙律酸酸咪咪幾開胃▪️酸辣肉腸最特別,入面混合咗好多香料▪️兩個人分享可以試到唔同款式又唔會食到滯晒😆🐔#泰式無骨海南雞 (半隻)▪️起晒骨超方便▪️雞髀同雞背肉最滑,配酸辣汁最夾▪️醃蘿蔔唔會太酸,爽脆得嚟又解膩✨🥬#馬拉盞炒通菜▪️通菜新鮮,份量好足夠😍▪️馬拉盞唔會太鹹,有少少辣椒中和返🍤#炸蝦春捲 (跟餐另外加$20)▪️一份兩大條,有泰式辣醬可以沾▪️一條春卷一隻蝦,仲有小小芹菜包左係入面🐷#泰式燒豬頸肉 (跟餐另外加$20)▪️一份大概有六至

🥘#大頭蝦冬陰功湯
▪️有半隻大頭蝦,蝦膏甜甜地幾正✨
▪️材料仲有雞髀菇、三色椒、草菇等等

🍖#泰式燒烤拼盤 (細)
▪️另配有沙爹醬,入面有好多花生粒
▪️沙律酸酸咪咪幾開胃
▪️酸辣肉腸最特別,入面混合咗好多香料
▪️兩個人分享可以試到唔同款式又唔會食到滯晒😆

🐔#泰式無骨海南雞 (半隻)
▪️起晒骨超方便
▪️雞髀同雞背肉最滑,配酸辣汁最夾
▪️醃蘿蔔唔會太酸,爽脆得嚟又解膩✨

🥬#馬拉盞炒通菜
▪️通菜新鮮,份量好足夠😍
▪️馬拉盞唔會太鹹,有少少辣椒中和返

🍤#炸蝦春捲 (跟餐另外加$20)
▪️一份兩大條,有泰式辣醬可以沾
▪️一條春卷一隻蝦,仲有小小芹菜包左係入面

🐷#泰式燒豬頸肉 (跟餐另外加$20)
▪️一份大概有六至七片,同旁邊嘅酸辣汁味道幾夾
▪️咬落去仲有少少碳烤嘅味道
▪️邊邊位就少少脆卜卜,配白飯好爽

🧋#泰式奶茶
▪️味道較甜
▪️有一種類似香草嘅味道

🥤#泰式奶綠
▪️有淡淡抹茶香
▪️飲落冇普通泰式奶茶咁甜

另外跟餐可以揀兩個主食,建議大家同我哋一樣叫一個白飯+印度薄餅。總括而言成個二人餐好豐富,差啲張枱都擺唔落😆,一個餐試都咁多款泰菜CP值算高。
2023-06-03 44 瀏覽
今日去探朋友,第一次去新都城,原來商場超大,又多特色商店。朋友想食泰菜,所以揀咗YOLO,話係新派泰菜,又抵,又好食。見到門口個二人餐,只係$228,有湯,有拼盤,又有主食,真係好平。- 大頭蝦冬蔭功湯個碗望落細咗啲,不過好足料,味道都ok,好開胃,夠2人share黎試下。- 泰式燒烤拼盤(細)拼盤幾有新意,同平時泰國餐廳有啲唔同,有鹹蛋黃醬,又有燒蕃茄。雞翼係鹹蛋黃醬,炸得香脆,最好食。雞肉串,豬肉串都燒得幾好,一啲都唔乾,辣肉腸有啲位比較辣。- 咖喱牛肋條主菜可以三選一,我地就揀咗咖喱牛肋條,配一個飯,一份薄餅。咖哩係少辣,好香濃,牛肋條份量都幾多,配飯食一流,不過這個牛肋條略肥,如果瘦點會更有咬口。- 馬拉棧炒通菜套餐包埋,有菜食,健康啲。通菜炒得好香,有少少辣,好惹味。- 泰式燒豬頸肉 (+$20)套餐要加$20,不過已經好抵食,其他餐廳平時最少要$60 - $70。 - 泰式奶綠有少少綠茶味,相比傳統泰式奶茶冇咁甜。- 芒果椰子塔特 (+$15)一定要試,好靚,又好好飲。有一條芒果味雪條,椰子沙冰,乾橙片,爆珠,望落好似 mocktail,打卡一流。- 芒果糯米飯配椰子雪糕
今日去探朋友,第一次去新都城,原來商場超大,又多特色商店。

- 大頭蝦冬蔭功湯
- 泰式燒烤拼盤(細)
雞翼係鹹蛋黃醬,炸得香脆,最好食。
雞肉串,豬肉串都燒得幾好,一啲都唔乾,辣肉腸有啲位比較辣。

- 咖喱牛肋條
主菜可以三選一,我地就揀咗咖喱牛肋條,配一個飯,一份薄餅。
- 馬拉棧炒通菜
套餐包埋,有菜食,健康啲。
通菜炒得好香,有少少辣,好惹味。
- 泰式燒豬頸肉 (+$20)
- 泰式奶綠
有少少綠茶味,相比傳統泰式奶茶冇咁甜。
- 芒果椰子塔特 (+$15)
一定要試,好靚,又好好飲。
- 芒果糯米飯配椰子雪糕 (+$40)
又係必食推介,個擺盤好有心思,好靚,成個雪糕筒倒轉咗。
糯米飯暖暖地,芒果又甜甜地,加埋椰醬, 好好食。糯米飯略咸,個人口味如減一點鹽應該會更好。

套餐性價比超高,好豐富,又有特色,已經夠2 人食,當然我地加咗甜品,特飲,就更開心。
加加埋埋都係$300,超級抵食。
  • 馬拉盞炒通菜
  • 芒果椰子塔特
  • 芒果糯米飯配椰子雪糕
2023-06-03 42 瀏覽
今日係新都城食飯,見到間新開既餐廳性價比好高,200幾蚊就有個2人餐,仲幾多野食咁。我地叫左個2人晚餐 $228,驚喜地幾好食👌🏻真心唔錯。。頭盤有:泰式燒烤拼盤(細)同大頭蝦冬蔭功(細),份量適中,尤其欣賞個冬蔭功,酸辣度適中。燒烤拼盤串燒好出色!。之後「海南雞半隻」又幾大份,雞肉爽滑,「蒜蓉炒雜菜」整得好惹味、同埋菜既種類好多。。跟餐仲配埋「薄餅2件」,脆脆地要黎配搭都幾夾。。野飲好泰style!好飲又大杯,泰式奶茶同泰式奶綠✅

跟餐仲配埋「薄餅2件」,脆脆地要黎配搭都幾夾。

野飲好泰style!好飲又大杯,泰式奶茶同泰式奶綠✅
2023-05-25 37 瀏覽
呢日黎到新都城呢間yolo, 估唔到新都城都有幾出色又打卡able既泰菜~ 值得一讚! 佢既2人餐都幾抵食! 228$ 有好多野揀, 又有湯、小食、串燒、菜、主菜、飯或薄餅同飲品! 仲可以加錢要芒果燸米飯添! 佢既冬蔭公湯好足料, 仲有成隻大頭蝦! 飲緊個陣都覺得好有泰味! 泰底燒烤拼盤就有勁多款串燒, 配埋個串燒醬真係好夾好好食! 主菜我地揀左要咖哩再配埋薄餅, 佢既咖哩好大碟,仲有好多雞肉! 味道一流! 再食埋個蒜蓉炒雜菜, 夠哂獲氣! 咖哩點埋個薄餅黎食夠哂汁! 我地仲加埋個芒果燸米飯! 椰子雪糕好出色, 芒果勁甜! 燸米飯配上佢既椰漿超好食!

2023-05-24 33 瀏覽
Good news for people living in the Tseung Kwan O area and especially for those who crave Thai food ‼️ 🥹 I know there isn’t much to choose from but don’t worry !! I got your back 😌 Found this new Thai food place in Po Lam which is located inside the mall 😍We tried the 2 people set today ($228) with some add-ons ($20 for spring rolls) and a salad ($52) 🥗The 2 people set includes the following : ⭕️ Thai snack platter⭕️ Shrimp Tom Yum Goong Soup ⭕️ Beef curry with chapati ⭕️ stir fried veggies ⭕️ 2 drinks

⭕️ Thai snack platter
⭕️ Shrimp Tom Yum Goong Soup
⭕️ Beef curry with chapati
⭕️ stir fried veggies
⭕️ 2 drinks

Out of all, we think that the beef curry was the best !! 😎 Surprisingly, they have a lot of beef and each piece was very tender and soft. The curry was a perfect match with the chapati 🫓💓 The snack platter was also quite nice. The snack platter included some skewers and chicken wings. I like their serving size too, of not being too big so we have room for other food 😋😋

Lastly, the service was great 👍🏻 The food were served shortly after we ordered them. The staff were all vert friendly and nice too 👍🏻. Would recommend my friends who live in Po Lam or Tseung Kwan O area to check this place out 🔥

$150 p.p
2023-05-23 35 瀏覽
去開搵綠在區區,就喺附近食埋晚飯,見到呢間食泰菜就試下二人餐好齊,有湯,有沙律,有主菜,菜同甜品仲有咩飲品,岩貪吃又三心兩意嘅我1️⃣冬陰功湯椰香甜又辣,明明兩種口味要分開,但混埋又好好味喎2️⃣小食拼盤有豬頸肉,串燒雞,香腸,單骨雞翼,蕃茄單骨雞翼香脆好味3️⃣海南雞肥美,肉質嫩滑,半隻份量足4️⃣蒜香雜菜規規矩矩5️⃣印度薄餅油香,酥鬆,無咖喱汁都可以食到佢本身嘅香味6️⃣泰式奶綠香滑,又有淡淡嘅綠茶味,且美觀7️⃣香芒糯米飯一上枱不禁讚嘆,擺碟好靚呀糯米飯好煙韌椰汁香芒果嘗算鮮甜椰子雪糕椰香濃,個筒好有食窩夫嘅感覺🤤味道🤤: 4/5🏝️環境🏝️:5/5💵抵食💵:4/5💁🏼服務💁🏼‍♀️:4/5

去開搵綠在區區,就喺附近食埋晚飯,見到呢間食泰菜就試下

1️⃣冬陰功湯
椰香甜又辣,明明兩種口味要分開,但混埋又好好味喎

2️⃣小食拼盤
有豬頸肉,串燒雞,香腸,單骨雞翼,蕃茄

單骨雞翼香脆好味

3️⃣海南雞
肥美,肉質嫩滑,半隻份量足

4️⃣蒜香雜菜
規規矩矩

5️⃣印度薄餅
油香,酥鬆,無咖喱汁都可以食到佢本身嘅香味

6️⃣泰式奶綠
香滑,又有淡淡嘅綠茶味,且美觀

7️⃣香芒糯米飯
一上枱不禁讚嘆,擺碟好靚呀

糯米飯好煙韌椰汁香芒果嘗算鮮甜

椰子雪糕椰香濃,個筒好有食窩夫嘅感覺

🤤味道🤤: 4/5
🏝️環境🏝️:5/5
💵抵食💵:4/5
💁🏼服務💁🏼‍♀️:4/5
🤍將軍澳·YOLO🤍餐廳店名=「YOU ONLY LIVE ONCE」初初聽已經覺得好有意思🫶🏻作為餐廳改個咁有意境嘅名幾特別環境簡約大氣 空間感十足 又坐得好舒服田園風格裝潢 有啲芒草/植物🪴木書架🪵餐廳主打泰式fusion菜 新派又有創意✨仲要幾抵食 2大餐有齊下面菜式一次過食晒咁多選擇 冇令人失望👍🏻💓2人晚餐套餐$228💓🌈泰式燒烤拼盤(細)雖然係細size但要啲都冇俾少2個人分享足夠有餘 太多都係浪費🤧串燒有齊雞/豬/辣肉腸/蕃茄/一字骨雞翼雞+豬都啱啱好大小 肉質都嫩滑唔鞋蕃茄非常新鮮 燒完仲keep到juicy辣肉腸真係比較辣🥵食到要叫涷飲🤣一字骨雞翼好脆好正 配埋蛋黃醬一流💓🌈大頭蝦冬蔭功湯都好足料但都係偏辣 除咗有隻大大頭蝦仲有啲香茅/洋蔥🧅/菇🍄等酸酸辣辣好過癮又開胃 但唔食得辣嘅朋友仔建議叫其他餐點🌈原隻泰式無骨豬手大大份肉肉 去晒骨唔洗煩滷水醬汁調味好夠入味 個皮夠軟糯又有咬口滿滿骨膠原😆😆🌈蒜茸炒雜菜蒜茸炒雜菜色澤翠綠 非常開胃雜菜嘅甜味同蒜茸嘅香味好夾 除咗菜仲有加菇菌/胡蘿蔔🥕/紅黃椒等炒得熟透 但仍保持著脆嫩口感🌈蝶豆花椰汁冰 (另+$15)椰汁香味濃郁
🤍將軍澳·YOLO🤍

餐廳店名=「YOU ONLY LIVE ONCE」
初初聽已經覺得好有意思🫶🏻
作為餐廳改個咁有意境嘅名幾特別
環境簡約大氣 空間感十足 又坐得好舒服
田園風格裝潢 有啲芒草/植物🪴木書架🪵

餐廳主打泰式fusion菜 新派又有創意✨
仲要幾抵食 2大餐有齊下面菜式
一次過食晒咁多選擇 冇令人失望👍🏻

💓2人晚餐套餐$228💓
🌈泰式燒烤拼盤(細)
雖然係細size但要啲都冇俾少

蒜茸炒雜菜色澤翠綠 非常開胃
雜菜嘅甜味同蒜茸嘅香味好夾
除咗菜仲有加菇菌/胡蘿蔔🥕/紅黃椒等
炒得熟透 但仍保持著脆嫩口感

🌈蝶豆花椰汁冰 (另+$15)
椰汁香味濃郁 加上蝶豆花嘅清香
味道更加香醇 甜度恰到好處
唔會太甜 令人一口接一口
而且冰涼爽口 非常適合炎炎夏日🌞

🌈菠蘿椰青特飲 (另+$15)
椰子香味+菠蘿酸甜味道融合一齊

但味道係好食嘅😋碟豆花上色+椰汁🥥
再配埋同味道椰子味雪糕🍦
又熱又涷咁好刺激感官 Yummy✨👍🏻

2023-05-17
寶琳唔多泰菜,仲要價錢ok 環境ok食物ok嘅泰菜! 暫時最推呢間yolo! 喺正新都城3期地下中心,喺惠康附近🤣🤣,一入鋪頭已被佢大大嘅背景吸引🅈🄾🅄 🄾🄽🄻🅈 🄻🄸🅅🄴 🄾🄽🄲🄴 店名嘅意思☝🏻😄真係咩都要試吓!🥳,睇個menu,見到2人餐好似好抵食頭也不回舉手即落單🥹見到散叫menu又有好多吸引嘅食物~都忍唔住叫埋佢🤩,1️⃣ $228 2 人 餐 🫶冬陰功湯、燒烤拼盆、菜沙律、馬沙文咖喱、馬拉盞通菜、印度薄餅🥗🥘🧆🫓最開心嘅係食物咁多但一樣都無伏!,🥘冬蔭湯雖然細細地,但係味道正宗,唔太食辣嘅朋友都好值得一試,嗰種酸酸辣辣嘅味係會上癮🤩,🧆燒烤拼盆有好多款揀~ 單骨鹹蛋黃雞翼,香茅腸,雞同豬串燒串燒ichiban🥹 燒到好香,肉還是嫩嫩der~,🍛馬沙文咖喱配薄餅大大碗,唔驚無咖喱配薄餅🤣佢嘅咖喱有椰香味,唔算太辣正常以上嘅發揮🫓,除咗以上嘅食物,仲叫咗…泰式鳳爪沙律$48,仲加咗$40 要甜品芒果糯米飯配椰子雪糕😗🍨賣相ig-able🤩🤩 芒果又甜,雪糕又大,最後如果鍾意茶底濃郁嘅大家!可以試埋泰式奶綠! 因為佢唔係過往泰式奶嘅甜度爆裂,而係飲完飲到茶式香濃嘅奶綠,最後食到咁飽嘅

一入鋪頭已被佢大大嘅背景吸引
🅈🄾🅄 🄾🄽🄻🅈 🄻🄸🅅🄴 🄾🄽🄲🄴
店名嘅意思☝🏻😄
真係咩都要試吓!🥳

睇個menu,見到2人餐好似好抵食
頭也不回舉手即落單🥹
見到散叫menu又有好多吸引嘅食物~
都忍唔住叫埋佢🤩

1️⃣ $228 2 人 餐 🫶
最開心嘅係食物咁多但一樣都無伏!

🥘冬蔭湯雖然細細地,但係味道正宗,
唔太食辣嘅朋友都好值得一試,
嗰種酸酸辣辣嘅味係會上癮🤩

🧆燒烤拼盆有好多款揀~
單骨鹹蛋黃雞翼,香茅腸,雞同豬串燒
串燒ichiban🥹
燒到好香,肉還是嫩嫩der~

🍛馬沙文咖喱配薄餅
大大碗,唔驚無咖喱配薄餅🤣
佢嘅咖喱有椰香味,唔算太辣
正常以上嘅發揮🫓

除咗以上嘅食物,仲叫咗…
泰式鳳爪沙律$48,仲加咗$40 要甜品
芒果糯米飯配椰子雪糕😗🍨
賣相ig-able🤩🤩 芒果又甜,雪糕又大

最後如果鍾意茶底濃郁嘅大家!
可以試埋泰式奶綠!
因為佢唔係過往泰式奶嘅甜度爆裂,
而係飲完飲到茶式香濃嘅奶綠

最後食到咁飽嘅價錢連加一都算相宜$350
餐廳出菜效率都好高,好快啲食物齊哂
打完卡啲食物仲熱架😗😗
回頭率....🌟🌟🌟🌟🌟 🌟 🌟 🌟
2023-05-17
  • 冬蔭功湯
YOLO裝修幾現代化 係意想不到嘅泰菜 再加點fusion🤪雖然唔係最正宗 但超抵價試到咁多款菜就是爽的😝餐廳行輕鬆田園風 側邊唔少芒草啱哂黎打卡😉侍應都好熱心 即使坐係邊際最角落位置 但客人多都不忘過黎睇下有冇野收 盡責盡心❤。。。🦔※ 2人餐 ※ $228 🦐大頭蝦冬蔭公湯前菜仲有碟沙律仔 加咗輕量醬汁食落幾清爽🤪tomyumkung聞落滿香的🤩紅椒黃椒蝦仔等都有🦐飲落唔會太辣 過下口癮唔錯~ 🍡泰式燒烤拼盤小型拼盤睇落雖少 但二人分黎食份量又ok! 幾鍾意佢4隻瘦瘦地但幾有肉地嘅雞翼 外皮脆得香口 骨頭細又食得方便👍另外有條鎚咁大嘅蟹肉棒味道幾正!仲有體積幾大嘅豬肉+雞肉串蘸上花生沙嗲醬就是無敵!! 🍛泰香馬蘇文咖哩(牛肋條)主菜仲可揀: 泰式無骨海南雞/原隻泰式無骨豬手 最後衝動嘅小妹眼裡只有咖哩❤fusion菜係是無錯的🤣係牛肋條食落幾似麵檔啲牛筋腩 同我想像嘅有點出入 🥬馬拉盞炒通菜份量剛剛好 炒得幾爽 唔會辣!馬拉盞味唔太濃唔會太咸 感覺幾健康kekee 🍚白飯/薄餅有咖喱嘅時候梗係揀薄餅啦😝薄餅皮幾靚係口感酥啲的話 食落會爽啲 明智地塗上咖哩+花生沙嗲醬更增風味哈哈 🍹

。。。🦔

※ 2人餐 ※ $228

🦐大頭蝦冬蔭公湯

🍡泰式燒烤拼盤

🍛泰香馬蘇文咖哩(牛肋條)

🥬馬拉盞炒通菜

🍚白飯/薄餅

🍹

🥭芒果椰子塔 +$15
掙扎咗好耐好彩最後由泰式奶茶upgrade做特飲😍肯定你地唔會後悔!! 巨型程度以為自己叫咗酒😂除咗有靚靚橘子色水果乾 仲插埋支幾耐食嘅芒果雪條狀棒😆食咗成個鐘都未溶不過小妹較prefer佢自然溶出芒果味道🥭係嗰椰子沙冰pool唔會太冰 味道似甜

🍌香蕉熱情果奶昔 +$15
滿滿的熱情果籽好有嚼感 開頭飲落微酸 搞勻撈埋香蕉味飲味道會全面啲
2023-05-16 55 瀏覽
晚上同家人開餐,佢話見#Yolo 轉左泰式餐牌,咁一於進入食番餐囉☺️。點左個2人餐,價錢親民又是我哋想食的菜式。大頭蝦冬蔭功湯,呢個啱晒喜歡酸酸辣辣嘅家人,個湯好足料,有洋蔥、冬菇同大蝦,味道很好令人要飲晒佢。泰式燒烤拼盤,有燒得好香的豬、雞各1串,辣肉腸同黃金單骨雞翼4件,香口又惹味。咖哩牛肋條,咖喱不是辣,小朋友都啱食,牛肋條煮到剛剛好,併印度薄餅或白飯,就係最佳配搭。蒜香炒什菜唔會好油同咸,份量足夠2人分享。跟餐兩杯飲品,分別點了泰式奶茶同泰式奶綠,味道唔錯。最後加多個甜點~芒果糯米飯配椰子🥥雪糕🍦,就是滿足😌。

蒜香炒什菜唔會好油同咸,份量足夠2人分享。

跟餐兩杯飲品,分別點了泰式奶茶同泰式奶綠,味道唔錯。

最後加多個甜點~芒果糯米飯配椰子🥥雪糕🍦,就是滿足😌。
2023-05-16
2023-05-16 51 瀏覽
呢間位於寶琳新都城嘅餐廳之前做西餐,最近先轉泰式menu,所以有啲fusion菜式,就連擺盤都特別靚。泰式燒牛柳配酸子汁一上枱就聞到好香炭燒味,燒牛柳肉質夠腍,而且份量都幾多,配埋酸子汁食好開胃沙律菜新鮮爽脆,落咗酸嘅沙律汁好清新。泰香馬沙文咖喱雞微微辣帶點椰香,一定要嗌份薄餅蘸咖喱食。雞肉同薯仔都大大件,雞肉有炭燒味好香椰香海鮮焗飯有大頭蝦、魷魚鬚同青口,好足料。最有驚喜係金黃色炒飯底粒粒分明充滿蛋香,椰香白汁椰子味濃郁總括嚟講食物質素幾高,而且份量多價錢合理。另外有二人/四人餐都好抵食。餐廳環境幾好坐得舒服

泰式燒牛柳配酸子汁

沙律菜新鮮爽脆,落咗酸嘅沙律汁好清新。
泰香馬沙文咖喱雞肉

印度薄餅

椰香海鮮焗飯有大頭蝦、魷魚鬚同青口,好足料。
椰香海鮮焗飯

最有驚喜係金黃色炒飯底粒粒分明充滿蛋香,椰香白汁椰子味濃郁

泰式燒牛柳配酸子汁
泰香馬沙文咖喱雞肉
印度薄餅
椰香海鮮焗飯
2023-05-15 41 瀏覽
食泰國菜必點海南雞飯,雞肉肉質鮮嫩、口感細膩、鮮嫩多汁。醬汁包括甜醬油、沙薑,可以試晒三種唔同味道。海南雞飯的配菜包括青瓜、蘿蔔絲和蔥絲等,這些配菜可以增加菜式的口感和營養價值。馬拉盞炒通菜由辣椒、蒜頭、薑和香料等混合而成,味道辣中帶甜,非常適合做開胃菜/食完炸物後調解一下油膩感。通菜非常新鮮呈深綠色,口感爽脆。燒烤小食拼盤,有司華力腸、雞串、雞翼等,份量都唔少,種類多,配埋沙爹醬好夾!泰式奶綠絕對一面一試,清清地又有泰式奶茶味,好少地方有得飲!

通菜非常新鮮呈深綠色,口感爽脆。

2023-05-12