2023-04-26 42 瀏覽
(๑>◡<๑) 好豐富既泰式二人晚餐☺️本身呢間餐廳係做西餐嘅,最近轉咗做泰國菜,見到啲菜式都幾新派,就去咗一試😌✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ 呢到上菜上得好快,未仔細睇,野食已經一窩鋒擺上前,好有效率🤣講番正題先,呢個二人餐前菜已經有三個🥘大頭蝦冬蔭功湯:係好濃郁嘅湯,酸酸辣辣,好岩重口味既人😎🍱泰式燒烤拼盤:分別係有鹹蛋黃單骨雞翼 、雞肉串燒、豬肉串燒、燒蕃茄,仲有好特別辣辣地嘅「泰國酸辣肉腸」。串燒可以點沙嗲醬,好味;辣肉腸好有泰國風味!🥗小沙律:原來仲有個hidden from menu 既小沙律,仲有好多醋,酸酸地好開胃😗✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ 主菜共有三個選擇,我選左 -🥩泰香馬沙文 咖喱牛助條,呢個咖喱係偏甜,好易入口;牛肋骨林甜,仲有少少薯仔;加埋啲印度薄餅好有風味😌🥬馬拉盞炒通菜:熱辣辣好大份量,馬拉盞好香,炒得幾好。🫓印度薄餅/ 🍚白飯:呢個幾好,兩個人可以combine both choices,正所謂「唔駛選擇,全部都要🤣」✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ 呢個二人餐包咗兩杯飲品,又係可以各選一,🧉泰式奶茶:係好正宗嘅味道,上邊仲有厚厚嘅泡沫🧉泰
(๑>◡<๑) 好豐富既泰式二人晚餐☺️
✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰

講番正題先,呢個二人餐前菜已經有三個
🥘大頭蝦冬蔭功湯:係好濃郁嘅湯,酸酸辣辣,好岩重口味既人😎
🍱泰式燒烤拼盤:分別係有鹹蛋黃單骨雞翼 [啲鹹蛋黃好香,超好味🤤]、雞肉串燒、豬肉串燒、燒蕃茄,仲有好特別辣辣地嘅「泰國酸辣肉腸」。
串燒可以點沙嗲醬,好味;辣肉腸好有泰國風味!

✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰

主菜共有三個選擇,我選左 -

🥬馬拉盞炒通菜:熱辣辣好大份量,馬拉盞好香,炒得幾好。

✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰

呢個二人餐包咗兩杯飲品,又係可以各選一,
🧉泰式奶茶:係好正宗嘅味道,上邊仲有厚厚嘅泡沫
🧉泰式奶綠:呢個就另外既選擇,我鐘意飲呢杯多啲
✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰ ⋱✮⋰

本身已經食到好飽,不過見到Menu 有呢個雪糕甜品,又好想試。二人餐係 + $40👍

🥥🥭芒果糯米飯配椰子雪糕:不負眾望,暖暖嘅糯米飯+ 凍冰冰既椰子雪糕、椰汁,係冰火交融嘅感覺😜好味!

二人餐再加多個甜品,都係$300 有找
我覺得幾抵😎
岩哂#將軍澳 既街坊
2023-04-24 33 瀏覽
呢日黎到寶琳探朋友, 甩到新都城呢間泰國野好似坐得幾舒服又光猛咁, 於是就揀左食佢~ 呢間餐廳叫YOLO, 都係食泰國菜既~ 我地叫左個2人餐, 入面有勁多野食~ 有大頭蝦冬蔭功湯, 泰式燒烤拼盤, 泰式無骨海南雞半隻/ 泰香馬沙文咖哩/無骨豬手, 馬拉盞炒通菜/蒜蓉少雜蔬, 仲可以揀要白飯定薄餅~ 仲包兩杯野飲: 泰式奶茶/泰式奶綠~ 首先講下佢個湯, 大頭蝦勁大粒, 食落好滋味! 個湯夠哂惹味! 好好飲! 泰式燒烤拼盤入面都有好多野食,個腸仔真係估佢唔到係辣辣地咁勁JUICY~ 另外我地都加左要蝦春卷同芒果燸米飯, 春卷夠哂香脆同埋入面都有好多蝦, 芒果燸米飯撈埋佢既椰汁都好好食~ 主菜我地就揀左要泰香馬沙文咖哩雞, 配埋薄餅真係perfect! 可以一個揀飯一個揀薄餅, 我地就兩個都要哂薄餅,入面有成8塊, 份2好多同埋薄餅都好鬆化~ 食埋個菜同甜品真係Perfect!

新都城中心三期早前開左間新派泰式cafe 環境好舒適 田園式設計 配上白色雲石枱 木製書架 芒草等擺設 好文青😍有別於一般cafe以西餐為主 YOLO主打泰國菜 仲有一啲好特別既新派泰式fusion 菜比大家試下😊今次我地就簡左二人餐食 因為真系超級抵食🤑 6道菜包括有湯 串燒拼盤 沙律 主食 菜 野飲 咁豐富都只系$228 真系不得鳥👏🏼🫕大頭蝦冬蔭功湯(細)雖然系細size 但都好足料 有大頭蝦 洋蔥 香茅 仲有好多菇片 食極都有😂味道酸酸辣辣 好醒胃 做前菜一流🍢泰式燒烤拼盤(細)完全冇揸流灘 有一串雞柳 豬肉 辣肉腸 燒蕃茄 仲有四隻一字骨雞翼黃金雞翼 炸到香脆 配埋鹹蛋黃醬真系冇得輸 超級惹味 雞柳肉質嫩滑 燒蕃茄好juicy 🐷原隻泰式無骨豬手去曬骨 啖啖肉👍🏻鹵水汁好濃豬手皮好林好滑🥬馬拉棧炒通菜菜好新鮮 炒完都好翠綠 色水好靚味道岩岩好 吾會太鹹套餐仲包白飯 薄餅 薄餅好蘇脆 上枱時熱辣辣 牛油味幾出 好驚喜😚🍹泰式奶茶 & 泰式奶綠好colorful 岩曬打卡奶綠好香茉莉花味 幾特別🍦芒果糯米飯配雪糕 +$40食泰國野一定要食芒果糯米飯糯米飯暖暖地 用左蝶豆花上色 加

二人餐

🫕大頭蝦冬蔭功湯(細)
味道酸酸辣辣 好醒胃 做前菜一流

大頭蝦冬蔭功湯

🍢泰式燒烤拼盤(細)
黃金雞翼 炸到香脆 配埋鹹蛋黃醬真系冇得輸 超級惹味

好colorful 岩曬打卡
奶綠好香茉莉花味 幾特別

🍦芒果糯米飯配雪糕 +$40
食泰國野一定要食芒果糯米飯
糯米飯暖暖地 用左蝶豆花上色 加埋椰醬 好好食😋仲配埋椰子雪糕 冰火交融 好似心太軟咁 好特別💯

芒果糯米飯配雪糕

💭
晚市二人餐有成6道菜 只系要$228 真系超抵食 每道菜用料十足 份量又多 食物味道又非常好 裝修又舒適 好值得一試🥰

2023-04-20
二人餐
大頭蝦冬蔭功湯
原隻泰式無骨豬手
馬拉棧炒通菜
芒果糯米飯配雪糕
2023-04-22 42 瀏覽
餐廳的名稱"You only live once"非常有意義,傳達了一種珍惜生命的態度。而選擇在這樣的一家餐廳用餐,也是一種對生命的珍視和對自己的犒賞。這家泰式餐廳絕對值得一試,特別是他們的$228 二人套餐。頭盤大頭蝦冬陰功湯(二人份量)湯裡的大頭蝦肉質鮮美,湯的味道濃郁,帶有酸辣味和泰式香料的香氣~泰式燒烤拼盤有豬,雞串燒,雞翼和香腸,實在太豐富~主菜泰式無骨海南雞雞肉非常嫩滑,份量好多,配試泰式口味的醬汁一絕👍🏻馬拉盞炒通菜通菜的清爽口感和馬拉盞的香氣完美結合😋飲品有兩杯泰式奶茶,奶茶的口味濃郁,奶香十足,而且賣相好美😍

頭盤
大頭蝦冬陰功湯(二人份量)
大頭蝦冬陰功湯

泰式燒烤拼盤
有豬,雞串燒,雞翼和香腸,實在太豐富~

主菜
泰式無骨海南雞
雞肉非常嫩滑,份量好多,配試泰式口味的醬汁一絕👍🏻

通菜的清爽口感和馬拉盞的香氣完美結合😋

泰式奶茶
大頭蝦冬陰功湯
泰式奶茶
2023-04-20 31 瀏覽
真係有驚喜啊!佢哋嘅咖喱好正,濃郁嘅香料味令人回味無窮,加上啲炭燒澳洲肉眼扒,真係好Juicy,令人嘴唇上下舞動。同埋佢哋嘅田園沙律,好新鮮好爽口,仲有啲微微嘅酸味,令味覺更豐富。食完咁多嘢,一定要試試佢哋嘅蘋果肉桂烏龍,好香甜,令人一飲而盡。而佢哋嘅忌廉南瓜湯,都好滑好濃郁,令人感覺好溫暖。總括嚟講,呢次用餐體驗真係好好,令人想再嚟多次食返啲好味嘅餸!
2023-04-17
  • 蘋果肉桂烏龍
  • 咖喱
又發現到 將軍澳新都城又多一間好選擇嘅 不得不試吓 呢間餐廳感覺好清新 坐得闊落又舒服 相比起二期 呢度三期嘅餐廳 比較隱蔽一啲 但最鍾意就係唔使等位 仲要好食 😋🤍香酥番薯條 $43~又脆又夠甜 係本身番薯嘅甜味 🤍泰式燒雞配烤菠蘿 $118~ 泰式醬汁係精華 燒雞皮薄外脆內軟又多汁 燒菠蘿嘅甜度提升 兩者配搭得非常好 🤍牛肉三重芝士漢堡 $78牛肉juicy 加上切碎嘅酸青瓜 包充滿牛油香 仲有蕃茄洋蔥生菜 🤍菠蘿椰青特飲 $28 夠清新 鍾意飲完啲椰青先至食啲菠蘿

又發現到 將軍澳新都城又多一間好選擇嘅

🤍菠蘿椰青特飲 $28
夠清新 鍾意飲完啲椰青先至食啲菠蘿
1K
2023-04-19 21 瀏覽
今日來到將軍澳寶琳周圍行,意外發現了一間非常抵食嘅泰國菜名叫「YOLO」。店內裝潢又不像平常的泰國風,一反簡約文青路線,用上書架、芒草等,營造出一個休閒的環境!沙嗲串燒4串(雞肉、豬肉)串燒都醃制後燒炙,入口就有著非常濃郁的沙嗲香,而且入口嫩滑彈牙,如果嫌不夠惹味,更可輕點沙嗲醬汁,增添香味。泰式豬頸肉這款豬頸肉真的非常抵食,而且份量十足,入口軟滑爽彈之餘,更是肉汁Juicy,真係令人難以抗拒。 椰香海鮮焗飯來到時已聞到椰香滿滿,更有多款豐富海鮮:大蝦、魷魚、青口、蜆肉等…那椰香配上白飯真係絕配,絕對令人食唔停口。芒果糯米飯配椰子雪糕暖笠笠的糯米飯配上香味椰汁,口感豐富,還有椰子味雪糕球,在這炎夏食就最好不過!

沙嗲串燒4串(雞肉、豬肉)

泰式豬頸肉

椰香海鮮焗飯

芒果糯米飯配椰子雪糕
2023-04-18 23 瀏覽
將軍澳愈來愈多新開的食肆,感覺選擇愈來愈多,希望擺脫美食沙漠的名字。想食泰國菜唔一定要去九龍城,今次揀左間位於寶林站新都城3期的Yolo,見到Openrice 的評語原來以前係食西餐,最近餐牌轉左泰國菜,即刻試試先。首先講左舖頭環境先,環境清靜好啱傾計或情侶黎食飯,侍應都非常有禮貌,非常加分。望住個餐牌,雖然唔算選擇好多,但大部分人會食的都有,我地因為貪心又想食串燒,又想食蝦餅,所以叫左個大拼盤^^,加左個青咖喱牛加配印度薄餅,仲有必食的馬拉盞炒通菜。個拼盤有串燒(雞/豬),單骨咸蛋黃雞奕,番薯條,泰式沙律同腸仔,腸仔個味似泰式魚餅的味,充滿檸檬葉的香味,串燒的沙嗲汁好食,花生味重。個青咖喱牛肋條配印度薄餅好夾,不過配飯的話應該更好,超好送飯。然後個通菜都好食,唔會好老,整體感覺不錯,都建議大家黎試。
2023-04-17 22 瀏覽
今日收工同好耐冇見嘅朋友聚下😆 ✨泰式蟹肉炒飯 $112都炒得幾乾身 蟹肉份量都唔少 啲肉好實肉 👍 有蟹嘅鮮甜味👍😋✨泰式拼盤(小)$78十分健康 有盤菜 👍 啲單骨雞翼都幾出色 有香濃嘅蛋黃味🤤🤤 雞肉同豬肉串都幾大串 腸仔好香辣惹味😋✨泰式燒牛柳配酸子汁 $108牛柳燒得一啲都唔乾唔韌👍 有牛味 配送一堆沙律菜非常健康👍總括黎講食物都唔錯 環境好舒適 唔嘈 可以慢慢坐同朋友傾偈 🥰 侍應服務都好好 會主動加水 有禮
今日收工同好耐冇見嘅朋友聚下😆

✨泰式蟹肉炒飯 $112

✨泰式拼盤(小)$78

✨泰式燒牛柳配酸子汁 $108
牛柳燒得一啲都唔乾唔韌👍 有牛味 配送一堆沙律菜非常健康👍

2023-04-17 29 瀏覽
將軍澳又有好嘢食啦,而家最新推出咗泰式Menu絕對唔可以錯過🤗即場炭燒泰式燒烤拼盤(細)(咸蛋黄單骨雞翼4件,雞肉1串、豬肉1串、蕃茄、秦國酸辣肉腸、泰沙律)惹味嘅鹹蛋黃包住單骨雞翼真係非常滋味無窮,炭燒味十足嘅雞肉加豬肉,再加炭燒味辣味十足嘅香腸,有炭燒有辣🥵,梗係不忘食返啲蔬菜同蕃茄降熱氣啦。雖然佢話係細size,但係份量真係好足夠兩個人食。泰式燒魷魚鬚煙靭又彈牙嘅燒魷魚酥配埋佢哋嘅燒烤醬,非常之入味。試完簡直難以抗拒。傅統泰式泰式無骨海南雞(半隻)呢個係絕對必試推介,真係非常之好味道,真係非常之好味道,雞肉嫩滑,皮爽脆有汁唔油膩,整體非常之滑,就算唔點佢哋嘅醬汁都非常之入味,雞味非常之濃郁,真係咬落去有即刻溶嘅口感。泰式奶綠香濃嘅綠茶加濃郁香滑嘅奶味。特飲芒果椰子撻呢杯飲品超級大杯,簡直可以係飲品加甜品集於一身,新鮮香濃嘅椰子蓉好似飲緊椰子奶昔一樣,食完之後仲有個芒果冰雪條配搭,非常之特別
將軍澳又有好嘢食啦,
而家最新推出咗泰式Menu絕對唔可以錯過🤗

即場炭燒
泰式燒烤拼盤(細)

泰式燒魷魚鬚

傅統泰式
泰式無骨海南雞(半隻)

泰式奶綠
香濃嘅綠茶加濃郁香滑嘅奶味。

特飲芒果椰子撻
2023-04-16 27 瀏覽
之前行經已經俾餐廳名稱Yolo吸引左,又見到意思係「You only live once 」,即刻好心動咁俾佢吸引左入去食🤣原來最近轉左新menu係泰式嘅菜式。感覺餐廳都幾有心思,會研究唔同菜式轉menu,唔係一般餐廳由開業都用同一個餐牌。椰香海鮮焗飯 $118望落去嘅感覺唔係好大份,但食落之後就發現好飽🙉大蝦十分吸睛,除左好大舊蝦肉之後,蝦頭的蝦膏都俾我食曬。底下有炒飯,配上香濃嘅椰汁十分惹味。炸大蝦牛油果薄餅 $88每一塊pizza都有一隻炸蝦,十分公平唔洗爭😙除左薄餅上有牛油果肉外,仲可以沾上牛油果沙律醬一齊食。泰式豬頸肉 $48豬頸肉燒得剛剛好,十分Juicy。而且咬下去完全唔會韌。香蕉熱情果奶昔 $30雖然已經好飽但都忍唔到叫左嘢飲😛 有熱情果但都唔會太甜,完全係健康營養之選。

椰香海鮮焗飯 $118

炸大蝦牛油果薄餅 $88

泰式豬頸肉 $48
豬頸肉燒得剛剛好,十分Juicy。而且咬下去完全唔會韌。

香蕉熱情果奶昔 $30

2023-04-13
  • 椰香海鮮焗飯
2023-04-15 19 瀏覽
想喺將軍澳搵泰國嘢食,咁啱喺新都城見到呢一間就入咗黎試,坐低之後發現環境都非常之闊落,約埋同朋友一齊坐低一路食吓嘢一路傾吓計就啱晒😍😍見到佢嘅菜式都有好多種類,我地叫左脆軟殻蟹窩夫配泰式蛋咖喱$98,泰式燒雞配烤菠蘿$118,飲品方面我哋就叫咗菠蘿椰青特飲$28、香蕉熱情果奶昔$30😍😍個軟殼蟹炸得好香脆,個窩夫仲要係呢排好興嘅牛角包窩夫,食落去牛油味好香,沾埋咖喱一齊食都幾特別😍😍燒雞都幾嫰滑,同埋多汁,記得一定要點埋個汁食!!個汁有少少辣,所以變得超級惹味,即刻有風味咗,如果燒菠蘿都非常之甜同多汁,都唔會有渣,不過要注意既係泰式燒雞配烤菠蘿個製作時間大約需要30分鐘,但係嗰食大約10-15分鐘左有就上到,都唔算等咗好耐🤭🤭值得一提嘅係兩杯飲品都有驚喜😍😍飲完個菠蘿椰青,即刻好似去咗泰國咁,香蕉熱情果奶昔就飲得出好足料,好濃嘅香蕉味,亦都唔會太甜,抵讚😋😋

2023-04-13 29 瀏覽
位於將軍澳寶琳的多國菜餐廳,最近餐牌轉成泰國美食了,走文青風格,簡約休閒,還有些芒草、植物及書架作為裝飾。地方寬敞,舒適,很適合與朋友聚會、閒聊。午市套餐:冬蔭功大蝦意粉巨型大蝦,肉質厚實,十分鮮味;意粉拌上冬蔭醬、香葉烹調,配上其他食材,如洋蔥、紅黃椒、車厘茄、菇菌等;麵條質感挺身,不會太腍,而且每條意粉也沾上濃厚的冬蔭醬汁,味道微辣,非常開胃且惹味。跟餐還配有飲品,分別是蜜糖烏龍茶或檸檬梳打,或以半價可以升級成非酒精的特飲。特飲:香蕉熱情果奶昔香蕉及熱情果混合乳酪打成的奶昔,底下的是熱情果,略酸,不過香蕉及乳酪中和了酸味,甜度恰好。菜類:馬拉盞炒通菜通菜新鮮爽脆,炒得有鑊氣,加入馬拉盞炒香,味道鹹香,而且蒜香味濃。
位於將軍澳寶琳的多國菜餐廳,最近餐牌轉成泰國美食了,
走文青風格,簡約休閒,還有些芒草、植物及書架作為裝飾。
地方寬敞,舒適,很適合與朋友聚會、閒聊。
午市套餐:冬蔭功大蝦意粉

巨型大蝦,肉質厚實,十分鮮味;
特飲:香蕉熱情果奶昔

菜類:馬拉盞炒通菜

通菜新鮮爽脆,炒得有鑊氣,
加入馬拉盞炒香,味道鹹香,而且蒜香味濃。
2023-03-28 49 瀏覽
新menu係泰式有lunch set,就先試下1)燒牛肉沙律 燒牛肉分量很多,而且切好一片片同好冧,生熟程度啱啱好沙律新鮮,同用醋(好開胃)仲有個酸酸地既汁(酸子汁)跟餐有2款飲品擇擇左熱飲:2)熱生薑蜜糖烏龍茶座位多同舒適乾淨職員友善點品:3)芒果糯米飯&椰子雪糕4)泰式奶茶芒果唔係超級甜,但帶點酸反而梗有真芒果既味道;跟有點溫度既糯米飯都好夾雪糕分量有點少,但個雪糕筒好脆,ok既杯泰式奶茶正常味道,都算大杯,可以慢慢嘆,無人吹你走,可以約朋友去慢慢吹水
新menu係泰式

有lunch set,就先試下
1)燒牛肉沙律
燒牛肉分量很多,而且切好一片片同好冧,生熟程度啱啱好
沙律新鮮,同用醋(好開胃)
仲有個酸酸地既汁(酸子汁)

跟餐有2款飲品擇
擇左熱飲:
2)熱生薑蜜糖烏龍茶

座位多同舒適乾淨
職員友善
點品:
3)芒果糯米飯&椰子雪糕
4)泰式奶茶

雪糕分量有點少,但個雪糕筒好脆,ok既
杯泰式奶茶正常味道,都算大杯
,可以慢慢嘆,無人吹你走,可以約朋友去慢慢吹水

2023-03-17 44 瀏覽
You only live once! Treat yourself a Good Friday meal !Happy Friday! 呢幾日輪住病係候食d 脆口嘢. 齊齊趕走負能量!呢個lunch set 幾抵食(送杯香橙鳥龍茶,涷仲唔洗加$). 最貴嘅set 都係一百左右,其他d burger, spaghetti, risotto 等等平少少,之前食同朋友食過佢個spaghetti 係高質. 個沙律菜新鮮夠爽口清新,雞皮脆口雞肉嫰滑,薯條香口爽脆,燒雞汁都配搭得不錯. 順帶一題,環境開陽餐廳位置寛敞,同隔離枱都隔得遠,啱曬同家人朋友傾計又唔驚俾隔離枱聽到.