2024-03-22 366 瀏覽
朋友生日揀咗呢間餐廳,食物係印度fushion菜,未必人人都啱,但係勝在搞花臣,而家Restaurant Week, 晚餐都係有特價,頭盤四樣食物已經包埋,另外再揀一個main, 都有幾個唔同菜式𢵧。餐廳本身都係serve素食,食肉獸就未必啱。講到服務,從亞畢諾道入口其實都唔係餐廳正門,係佢哋上面嘅酒吧,但真正服務員其實係喺樓下,所以每次想搵waiter嘅時候就冇, 要人打電話落去叫上嚟,但最慘係服務員真的唔係好熟餐牌,有啲乜係包同唔包都完全答唔到唔。既然係朋友生日揀嘅食完就算。

餐廳本身都係serve素食,食肉獸就未必啱。

既然係朋友生日揀嘅食完就算。
頭盤沙律
頭盤
籌款
頭盤炸豆腐
Grill  Paneer
Chill  Tadka Egg  with Sourdough
2024-01-05 953 瀏覽
估唔到係中環都俾我搵到呢一間🌟素食印度菜🌟🛕VEDA🛕本身素食都會係試啲比較中式嘅嘢,近期都多咗好多歐美菜式嘅素食😆,不過呢一間印度菜就真係第一次試😌,呢度有兩層高,無論係壁畫定係擺設,就算係出邊嘅外牆,都有歐美特色,雖然餐廳座位唔算多,但已經足夠可以聚餐😆今次我哋就揀咗呢一個🌟Tasting Menu $498/p🌟,因為第一次嚟嘅關係,就試吓佢個set,咩都有,呢度為二人份量👏🏻🌟STARTERS TO SHARE首先前菜方面,佢哋總共有五款咁多🥟SILK ROUTE MOMOS :印度菜嘅傳統餃子😍,呢款裏面包咗菠菜同芝士嘅餡料,其實我覺得味道又唔錯,食唔出素食嗰種冇味嘅感覺,另外佢配咗蕃茄酸辣醬,沾落更加惹味😋😋🇮🇳PANI PURI :呢一款就係正宗印度菜式之一😍,無論係賣相定係味道都值得一讚,首先將薄薄嘅烤脆波整一個小洞,之後就可以將鷹嘴豆同薯蓉加落裏面,再倒入特製薄荷醬,一道正宗嘅pani puri就完成啦👍🏻,味道都係相當出色,不過醬汁有啲辣,所以以唔食得辣嘅我嚟講,就真係要忍吓啦😂🍞PANNER CHILLA :另外呢一道菜真心食唔到,但朋友就覺得OK唔錯,辣得來夠惹

🌟STARTERS TO SHARE
首先前菜方面,佢哋總共有五款咁多

🍞PANNER CHILLA :另外呢一道菜真心食唔到,但朋友就覺得OK唔錯,辣得來夠惹味,呢一件為印度班戟,裏面都係一啲健康嘅餡料,炸到外脆內軟,又熱辣辣,係唔錯👏🏻👏🏻

💚ALOO MATAR TIKKI :佢係類似土豆餅咁,面層係辣奶油蕃茄,佢係屬於印度嘅街頭小食,裏面好綿,似薯蓉咁,好開胃,本身覺得印度嘢都係唔係好適合港人口味,不過今次試到呢間之後完全係另眼相看👍🏻👍🏻

🥗CHAAT BOMBAY SALAD :最後呢份沙律,估唔到幾特別😆,除咗蔬菜之外仲有鮮橙肉,另外有蘿蔔絲,鷹嘴豆同埋特製醬料,食落甜甜酸酸咁嘅開胃😋😋

🌟MAINS
🥘ALOO GOBI :主菜方面可以揀兩款,我哋就揀咗其中嘅印度特製嘅椰菜花薯仔咖喱,佢哋嘅做法好啱香港人口味,呢個菜式唔辣,黃咖喱比較甜,奶味重👍🏻,將椰菜花切碎再加入薯仔撈勻嘅菜式,另外再加上腰果,口感獨特,配飯一流😋,另外佢哋會跟埋印度烤餅同埋飯,呢個二人餐一定食到飽🤤🤤

🤍PANANG "DRY" TOFU :最後配上一份印度醬料嘅乾豆腐,佢係用咗panang 嘅咖喱,再配以花生碎同香葉,將醬料滲透到豆腐裏面,食起上嚟嘅豆腐特別濃郁👍🏻,味道特別,真係估唔到印度菜喺素食方面都咁高質🩷🩷

🌟DESSERTS :
🍰CHAI MASALA BURNT CHEESECAKE :我哋試咗呢兩款特製嘅甜品,分別係巴斯克紅莓芝士蛋糕,厚身之餘有着濃濃嘅芝士味,焗到有蕉香😍,因為有紅莓果肉嘅關係,食每一啖蛋糕嘅時候都唔會覺得膩,超開胃🤤,size大概係手掌咁大,絕對食得晒🤣🤣

🍐POACHED PEAR :最後呢一款甜品相當出色😍😍,大概感覺就好似水煮梨咁,加入紅酒同糖漿煮至腍身,再配雲呢拿薑奶油同埋合桃粒一齊食,甜得來唔會膩💚,梨肉爽甜,賣相精緻,值得一試🤤🤤🤤
2024-01-05 587 瀏覽
和好朋友在這裡食生日飯,服務真的非常周到而溫暖!我們自己帶了蛋糕,吃蛋糕環節,餐廳很貼心地把我們的蛋糕放在一個粉紅色的碟上,蛋糕四周撒滿了乾的玫瑰花瓣,真的很精緻浪漫的呈現,這些細節真的很加分!經理Isaac笑容真誠地為我們送上三杯白酒祝福朋友的生日,並耐心地為我們拍照。中間送錯了一道菜也免費送給我們吃了。在這裡除了能吃到精緻的印度素食,更感受到了餐廳服務人員的真摯用心,價格也非常公道,整個體驗太棒了!

2024-01-04
喜歡印度🇮🇳菜的姐又來了☺️話說約定了每個月來一餐健康的素食!(開始年紀大又健康啲👵🏻) 今日發掘了一家中環的印度素食餐廳🌿VEDA! 第一次食就食Festive Dinner ($470/pp) 跟我想像中的印度餐廳唔同,餐廳都幾文青風,絕對不是你想像的一般印度菜!!菜式加入了印度的烹調元素或材料,亦唔會好濃味,有部分菜式更是vegan🌿/Soup - Sweet Potato & Tomato Soup / Starter - Butternut Squash / Main - Veg Wellington/ Main - Bourguignon/ Dessert - Crumbles 主菜的Veg Wellington以酥皮包住菠菜芝士蓉,配上甜甜的紅菜頭汁中和膩感。另外Bourguignon 用上雅支竹(Artichoke) blend成的蓉來代替薯蓉,再加上南瓜、蘑菇、炸洋葱,入口輕盈沒有負擔。甜品的Crumbles 用了海鹽雲呢拿雪糕,配以蘋果和提子乾,加多杯mulled wine充滿着節日嘅感覺🎄好喜歡餐廳氣氛! 仲有好型格的酒吧 🍸 星期五去chill下一流!✨下次要試下
喜歡印度🇮🇳菜的姐又來了☺️

/ Starter - Butternut Squash

/ Main - Veg Wellington

/ Main - Bourguignon

/ Dessert - Crumbles

好喜歡餐廳氣氛! 仲有好型格的酒吧 🍸 星期五去chill下一流!✨下次要試下A la carte 菜式先!
2023-10-29 732 瀏覽
PLANT’D Greatest Hits Menu ($498/pp)✨TO BEGIN✨❥ Crusted parsnip, otoñal mole, mojo rojo, kolhrabi, smoked tarragon vinaigrette外層的麵包糠帶來了香脆的口感,内裏是歐洲蘿蔔根蓉🥕又稱歐防風,口感有啲似薯仔,綿密嫩滑,但味道則帶點草腥味🌿配上墨西哥辣椒醬🌶️加那利群島著名的mojo rojo醬、煙燻龍蒿醋汁等來辟草腥味,增添了一絲酸辣的風味,味道更加豐富多樣。✨ENTRÉE✨❥ Beetroot kibbeh nayyeh, smoked yoghurt, farm pickles, wattle seed lavosh紅菜頭搭配煙燻乳酪醬、醃菜和堅果薄餅。深紅色的紅菜頭味道鮮甜❤️且微帶蔬菜的自然風味,加入濃郁奶香的煙燻乳酪醬,及酸爽醃菜,再配上酥脆的薄餅同食🤤增添了一層豐富的口感和味道。❥ Watermelon sashimi with Japanese seaweed, soy, sesame, pickled ginger西瓜刺身搭配日本海藻、醬油、芝麻和醃姜。
✨TO BEGIN✨
✨ENTRÉE✨
西瓜刺身搭配日本海藻、醬油、芝麻和醃姜。西瓜切成bite size🍉搭配上綠色的海藻和白色的芝麻,色彩鮮明。西瓜刺身的味道清爽甜美,和醬油的鹹香形成了完美的平衡😋軟綿的海藻和酥脆的芝麻提供了不同的口感,而醃姜的酸辣則為整道菜增添了一絲刺激的風味。
✨MAIN✨
❥ BBQ cauliflower shawarma, labneh mornay, kohlrabi, curry leaf
烤椰菜花搭配乳酪奶醬、甘藍和咖哩葉。這道主菜的外貌色澤金黃,花椰菜經過烤燒處理,表面略帶焦香。花椰菜的味道濃郁,帶有微微的甜味,搭配上乳酪奶醬的奶香,增添了一層滑順的口感和濃郁的味道🍀甘藍的清脆和咖哩葉的香氣為整道菜帶來了豐富的層次感,口感鮮明。
❥ Smoked paprika escabeche, marinated paneer with grilled maitake florets on makhani curry
這道菜主角是印度著名的Paneer芝士🧀以新鮮水牛奶製作,水分含量較高,味道較清新清爽,帶點淡淡的奶香。配上爽口彈牙炭燒舞茸菇🍄西班牙煙熏甜紅椒做點綴,再加上質地濃稠的印度奶油咖哩🇮🇳口感味道豐富。
✨DESSERT✨
❥ Pistachio baklava ice cream sandwich, sumac jam
開心果雪糕三明治🥪配上酸漿果醬。底面有兩片類似餅乾包裹著,雪糕及酸漿果醬夾在中間。雪糕充滿開心果的香氣和堅果的口感,結合了甜味和奶香🍨酸漿果醬的酸甜味平衡了冰淇淋的甜度。
🍸 The Priest who Became Amildar - infused rum, campari, vermouth
🍸 Chai Martini - classic Espresso Martini, cardamom, cinnamon and ginger
2023-09-20 608 瀏覽
見佢個brunch menu,個list好似好多嘢食,以為好大份,食唔哂,睇OR見到相先知好似tapas咁,細細份,不過食哂成個set都好夠飽。整體味道唔錯,鮮明,唔算太咸太油,不過我唔太食辣,所以覺得偏辣,尤其係佢青豆薯蓉餅上面嘅紅sauce同stuffed pepper 😅 佢餐前個青瓜yogurt sauce好解辣,唔食得辣嘅,一定唔好俾waiter收咗個sauce 🤣 最驚喜嘅係dumplings,好好好食,見隔離枱再order,青豆薯蓉餅唔錯,個饀味道好rich,個fried cauliflower都值推。甜品有成3款,最喜歡個fruit salad,個sauce好夾,個cheesecake以為佢用vegan cheese,好fermented 😅 不過佢話係真cheese 😆 值得一提係我地兩個人叫兩個brunch set,個portion同三個brunch set好似一樣,所以唔知一個人set其實portion係幾多。原來個set包一杯嘢飲,好似可以refill 🤔 所以可以唔洗叫水,因為位位20蚊。環境唔錯,侍應眼明手快,慶祝日子都可以推推。

環境唔錯,侍應眼明手快,慶祝日子都可以推推。

2023-09-16
  • BrunchSet
-🦄 ᴠᴇᴅᴀ ・🪐 𝙋𝙧𝙞𝙣𝙘𝙚 𝘼𝙡𝙞, 𝙛𝙖𝙗𝙪𝙡𝙤𝙪𝙨 𝙝𝙚, 𝘼𝙡𝙞 𝘼𝙗𝙖𝙗𝙬𝙖⚡️・🕍 自古逢秋悲寂寥 我言秋日勝春朝🪅 處佗寂浪漫之夜 我卻想起了此歌…・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🇮🇳 【 𝓝𝓲𝓲𝓷𝓴𝓾 𝓬𝓱𝓪 𝓬𝓱𝓪 𝓬𝓱𝓪… 】・貴為奧華酒店旗下餐廳 主打是素食的印度菜三訪這隱世的華麗寶藏 一嚐他們的全新餐牌十二款菜式先逐項送上 待你全部都吃過一遍便能按照你的心儀喜好 重新挑選想吃的東西這個點餐模式其實不錯 畢竟能讓我徹底感受・🍺 ᴄʜᴀ ᴄʜᴀ ᴄʜᴀ ʙʀᴜɴᴄʜ ʜᴋᴅ398☁️ ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・🔥 ᴘᴀɴɪ ᴘᴜʀɪ是印度著名的街頭小食 酥脆空心的油炸零嘴鑿開小洞再添倒薄荷汁 以及是大豆類混合物金黃小球既香鬆又薄脆 與醬汁形成鮮明對比・🥠 sᴀᴍᴏsᴀ ᴄʜᴀᴀᴛ這個跟上面的有點相似 只是當中餡料變不同牛油果為其增添脂香感 炸衣亦令脆香感昇華・🥟 sɪʟᴋ ʀᴏᴜᴛᴇ ᴍᴏᴍᴏs 👍🏻👍🏻👍🏻必吃的一道菜式就是它 傳統正宗尼泊爾餃子餡料主要是菠菜跟奶酪 表皮厚薄適中又煙韌菠菜餡料綿密感滿滿的 伴上微辛甜的蕃茄醬雖然是簡單
🦄 ᴠᴇᴅᴀ

🕍 自古逢秋悲寂寥 我言秋日勝春朝
🪅 處佗寂浪漫之夜 我卻想起了此歌…

🇮🇳 【 𝓝𝓲𝓲𝓷𝓴𝓾 𝓬𝓱𝓪 𝓬𝓱𝓪 𝓬𝓱𝓪… 】

菠菜餡料綿密感滿滿的 伴上微辛甜的蕃茄醬
雖然是簡單的食材配搭 卻讓我停不了口地吃

🥑 ᴀᴠᴏ sᴇʀ ᴘᴜʀɪ

這個好像沒什麼記憶點 那我就不多作介紹了

🧅 ᴏɴɪᴏɴ ʙᴀʜᴊɪ ᴏᴋᴏɴᴏᴍɪʏᴀᴋɪ 👍🏻👍🏻👍🏻

混合日本元素的大阪燒 這絕對是神級美味啊

蛋糕有點像是雪芳蛋糕 甜度處中等偏高水平
表面還有些開心果顆粒 增添了不少果仁香氣
蛋糕被煉奶瀑布浸透著 就是甜蜜之二次攻勢
奶脂感芬香馥郁又濃重 雖則是頗甜卻不錯吃

🧀 ᴄʜᴀɪ ᴍᴀsᴀʟᴀ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ
ᴄʜᴀɪ ᴍᴀsᴀʟᴀ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ

罐頭桃子中加入花生碎 微暖的溫度感覺不錯
配上奶味濃的薑味忌廉 是個挺特別的甜點呢

感覺印度菜真是挺奇妙 每樣都很特別很精緻
三訪後品嚐大部份菜式 令我漸愛上印度菜了

ᴘ.s.① 我這一頓真的吃了超級多…(๑˃̵ᴗ˂̵)
ᴘ.s.❷ 國泰的飛機餐也有 ᴠᴇᴅᴀ 呢!

📍 ᴠᴇᴅᴀ
  • MOMO
  • Green Pepper
  • Okonomiyaki
2023-08-23 2120 瀏覽
@vedahk serves contemporary vegetarian Indian cuisine located inside Ovolo Central @ovolohotels 🌿collaborating with Asia’s 50 Best Bars and World‘s Top 500 Bars, The Wise King @thewisekinghk 🍸on a new cocktail menu inspired by rich and fascinating Indian Mythology 🐪offers a variety of plant-based chaats and bites to pair with their signature Indian-inspired cocktails 🍹visit 3-7 pm every day for happy hour and get two cocktails for the price of one 🥂 discover vegetarian food with flavours and cr

visit 3-7 pm every day for happy hour and get two cocktails for the price of one 🥂 discover vegetarian food with flavours and creativity at Veda 🌱

@vedahk 位於中環奧華酒店 @ovolohotels 裏面,主打新派印度素菜 🌿 與亞洲 50最佳酒吧和世界 500 最佳酒吧 The Wise King @thewisekinghk 合作 🍸 推出以印度神話為靈感的全新雞尾酒菜單 🐪 提供各種印東素菜小吃,搭配招牌印度風味雞尾酒🍹

每天下午 3 點至 7 點歡樂時光,只需點一杯雞尾酒即可享受兩杯 🥂 快點去Veda 探索創意風味素食 🌱

— Signature Cocktails HKD$108 each —

🐅 The Girl that Married a Tiger - infused gin, lime
💗 Pink Lady - vodka, lychee syrup, rose liquer
🎖The Priest who Became Amildar - infused rum, campari, vermouth
🥭 The Wonderful Mango - rum, mango, yogurt

— Chaats and Bites HKD$68 each —

🫖 Pani Puri - thin crispy dough stuffed with potato and beans with a mint and corriander dressing
💚 Matar and Aloo Cutlet - potato peas patties with arrabiata sauce
🥟 Samosa Chaat - crispy aloo samosa topped with tamarind, yoghurt chutney, and pomegranate
💛 Paneer Chilla - thin and crispy Indian-style crepe
🍠 Sweet Potato Fries - served with truffle mayo

Pani Puri

Matar and Aloo Cutlet
Samosa Chaat
Paneer Chilla
Sweet Potato Fries

📍 中環亞畢諾道 2號 🇭🇰
2023-05-23 339 瀏覽
久仰大名的Veda, 位於中環亞畢諾道,由皇后大道行上來,都要小小體力。來到餐廳,分開兩層,餐廳是西餐廳的裝修格局,不像傳統印度餐廳,亦掛有一些pop arts. 菜式的是比較新派的印度素食。兩百幾蚊,中環呢啲級餐廳食個lunch, ok啦。味道,我只能說是輕印度味,對於我來說說,不同顏色的食物,味道好似差不多。除芥蘭苗,可以見到原整一條條,及小許椰菜花,可以見到一棵棵之外,其於的食才,都好像煮到淋到見唔到原貌。例如Dosa(大餅皮)內的茄子,其他如薯仔,番茄等,你只能專心靠味覺細味。不知是否印度菜式比較多用奶,食完之後,我及朋友肚脹脹。但係味道是可以接受的,不像某些非常傳統的印度餐廳有重印度香料,所以我說是輕印度味。而且是素食,感覺更輕鬆。喜歡異國食物的,不妨一試。

不知是否印度菜式比較多用奶,食完之後,我及朋友肚脹脹。

喜歡異國食物的,不妨一試。

Momo
印度奶茶
  • MOMO
2023-05-21 2495 瀏覽
中環素食印度餐廳,推出一個名為「Cha Cha Cha Brunch」套餐,以印度街頭小食Chaat為主題,在環境雅致下一次過品嘗多款Chaat,實在大滿足𝓒𝓱𝓪 𝓒𝓱𝓪 𝓒𝓱𝓪 𝓑𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱————————————𝙲𝙷𝙰𝙰𝚃————————————◇ 𝗣𝗔𝗡𝗜 𝗣𝗨𝗥𝗜𝘛𝘩𝘪𝘯 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘦𝘢𝘯𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘮𝘪𝘯𝘵 & 𝘤𝘰𝘳𝘪𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘥𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨這個係印度街頭最常見到嘅小食,叫脆餅,球狀中空,入面放薯仔粒同豆,混合薄荷同芫荽醬汁,跟隨傳統食法,可以加入檸檬湯汁◇ 𝗔𝗩𝗢 𝗦𝗘𝗩 𝗣𝗨𝗥𝗜𝘊𝘩𝘢𝘯𝘢 𝘥𝘢𝘭 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘺𝘰𝘨𝘩𝘶𝘳𝘵, 𝘮𝘪𝘯𝘵 & 𝘵𝘢𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘶𝘵𝘯𝘦𝘺另一款脆餅,餡料係鷹嘴豆配上乳酪、薄荷同羅望子酸辣醬,小編更喜愛紅石榴粒,多點甜味◇ 𝗦𝗜𝗟𝗞 𝗥𝗢𝗨𝗧𝗘 𝗠𝗢𝗠𝗢𝗦𝘚𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘱𝘪𝘯𝘢𝘤𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘪𝘤𝘰𝘵𝘵𝘢 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘪𝘯𝘨, 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘵𝘢𝘯𝘨𝘺 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘤𝘩𝘶𝘵𝘯𝘦𝘺Momo即係餃子,餡料係菠菜芝士,佐以濃烈蕃茄酸

𝓒𝓱𝓪 𝓒𝓱𝓪 𝓒𝓱𝓪 𝓑𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱

————————————
𝙲𝙷𝙰𝙰𝚃
————————————

◇ 𝗣𝗔𝗡𝗜 𝗣𝗨𝗥𝗜

◇ 𝗔𝗩𝗢 𝗦𝗘𝗩 𝗣𝗨𝗥𝗜

◇ 𝗦𝗜𝗟𝗞 𝗥𝗢𝗨𝗧𝗘 𝗠𝗢𝗠𝗢𝗦
Momo即係餃子,餡料係菠菜芝士,佐以濃烈蕃茄酸辣醬

◇ 𝗦𝗔𝗠𝗢𝗦𝗔 𝗖𝗛𝗔𝗔𝗧
𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘢𝘭𝘰𝘰 𝘴𝘢𝘮𝘰𝘴𝘢 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘢𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘥, 𝘺𝘰𝘨𝘩𝘶𝘳𝘵 𝘤𝘩𝘶𝘵𝘯𝘦𝘺, 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘰𝘮𝘦𝘨𝘳𝘢𝘯𝘢𝘵𝘦
另一款印度街頭美食 - 餡角,餡料有羅望子、乳酪酸辣醬同石榴

◇ 𝗢𝗡𝗜𝗢𝗡 𝗕𝗛𝗔𝗝𝗜 𝗢𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜𝗬𝗔𝗞𝗜
𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘪𝘯 𝘢 𝘧𝘭𝘰𝘷𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭 𝘐𝘯𝘥𝘪𝘢𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘱𝘳𝘦𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯
印日fusion,印度炸洋蔥餅以日式什錦燒呈現

◇ 𝗔𝗟𝗢𝗢 𝗠𝗔𝗧𝗔𝗥 𝗧𝗜𝗞𝗞𝗜
𝘗𝘢𝘯-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢𝘳𝘳𝘢𝘣𝘣𝘪𝘢𝘵𝘢 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦
Aloo指馬鈴薯,Tikki指餅,亦即土豆餅,澆上意大利發怒番茄醬

◇ 𝗣𝗔𝗡𝗘𝗘𝗥 𝗖𝗛𝗜𝗟𝗟𝗔
𝘛𝘩𝘪𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘐𝘯𝘥𝘪𝘢𝘯-𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘱𝘦
辣椒起司,亦即芝士粒,表面炸脆,但味道偏辣

◇ 𝗚𝗥𝗘𝗘𝗡 𝗣𝗘𝗣𝗣𝗘𝗥
𝘈𝘭𝘰𝘰 𝘮𝘢𝘴𝘢𝘭𝘢 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧𝘪𝘯𝘨
一大條青椒開半,上面放滿印度馬鈴薯沙拉,當然少不了印度香料,香味十足

◇ 𝗦𝗣𝗜𝗖𝗬 𝗚𝗢𝗕𝗬 𝗦𝗜𝗫𝗧𝗬-𝗙𝗜𝗩𝗘
𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘊𝘢𝘶𝘭𝘪𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳
香炸黃金椰菜花

◇ 𝗚’𝗝𝗔𝗠 𝗖𝗔𝗞𝗘
𝘎𝘶𝘭𝘢𝘣 𝘑𝘢𝘮𝘶𝘯 𝘪𝘯𝘴𝘱𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘢𝘧𝘧𝘳𝘰𝘯 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱 & 𝘳𝘢𝘣𝘳𝘪
玫瑰果蛋糕,係甜度爆表印度庶民甜食,食落真係超甜,小編喜歡甜都不太習慣,不過味道可以

◇ 𝗖𝗛𝗔𝗜 𝗠𝗔𝗦𝗔𝗟𝗔 𝗕𝗨𝗥𝗡𝗧 𝗖𝗛𝗘𝗘𝗦𝗘𝗖𝗔𝗞𝗘
𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦-𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘣𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘤𝘰𝘶𝘭𝘪𝘴
芝士蛋糕,但味道係印度香料奶茶,幾特別,好有印度風味

◇ 𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗙𝗥𝗨𝗜𝗧 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗
𝘔𝘪𝘹 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮
雜果配以薑味cream,小編最喜歡嘅甜品
𝗔𝗟𝗢𝗢 𝗠𝗔𝗧𝗔𝗥 𝗧𝗜𝗞𝗞𝗜
DESSERTS
𝗚’𝗝𝗔𝗠 𝗖𝗔𝗞𝗘
下午茶
𝗔𝗟𝗢𝗢 𝗠𝗔𝗧𝗔𝗥 𝗧𝗜𝗞𝗞𝗜
DESSERTS
𝗚’𝗝𝗔𝗠 𝗖𝗔𝗞𝗘
𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗙𝗥𝗨𝗜𝗧 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗
早前去左bookmark左一排既VEDA 餐廳位於大館對上 所以從中環站一直往上行都有一段距離 餐廳主打新派素食印度菜 interior好似greenhouse 係玻璃屋裡面食飯都幾浪漫🌹我地2個人叫左2杯cocktails 2份前菜 2個主菜同麵包~-🌟-▪️SILK ROUTE MOMOS ($78) Momos餡料係spinach 同 ricotta cheese 旁邊既番茄醬味道偏淡 (反而有D似南瓜/紅蘿蔔醬(?))▪️AVO CHAAT ($98) 💫脆脆既mille-feuille薄片上放左牛油果蓉同masala 旁邊既牛油果醬呈奶昔狀 倒上千層酥上十分惹味 偏辣但係因為有石榴粒粒令人想一口接一口食▪️MARINATED PANEER TIKKA “ESCABECHE” ($168) 💫係素食版本既butter chicken!醬汁偏甜 雞肉既部分用左芝士豆腐同maitake mushroom取代 香料味不算太重 算是印度素菜既入門班 就算平時唔食開都容易接受~▪️JACKFRUIT TIKKA MASALA ($188)如果上面既butter chicken係印度菜1001咁呢

-🌟-
▪️SILK ROUTE MOMOS ($78)

▪️AVO CHAAT ($98) 💫

如果上面既butter chicken係印度菜1001咁呢款jackfruit masala應該係capstone course LOL超級重口味 同埋因為成碟都係得一個口感所以好overwhelming 🫨🫨店員見到我地食到停曬手就問我地係咪太辣 之後free左碗brown rice同yogurt比我地超好人🫶🏻

▪️KULCHA ($48)

-🌟-
整體來說覺得small chaat比主菜出色~cocktail都唔錯大概$100一杯 不過好似係happy hour menu我就唔記得叫左邊杯打邊杯🫣雖然店員好友善同attentive to our needs 不過埋單都$400up per person 食物不算太中我地口味 試一次就好 未必再訪了🤪
被新派印度素食这一概念吸引过来的,确实是吃过最清新的印度菜,味道只能说不难吃,没有哪一道让人印象深刻。一言难尽的是每盘还不到巴掌大的份量,上桌那一刻已经笑不出来:自己又成了大怨种。·看菜单还挺有意思(这里可能是全港唯一一家提供印式早餐的),环境也很在线,但没想到性价比如此之低。我们人均200完全没吃饱,点的量对于男士来说恐怕刚刚开胃,要知道印度菜基本等于碳水超标+扶墙出啊。·预订晚市还要300押金,哪里来的自信,离开时算上我们一共也就三桌客人。但这家是隔壁酒店的餐厅,大概率也不会凉。还好是跟要好的姐妹一起吃饭,不然我可能当场对这店员阴阳怪气。·【SILK ROUTE MOMOS】超市同款菠菜水饺,口感还软塌塌的,菜单上写的加了Ricotta,但完全没感觉出来,饺子本身没什么调味,需要蘸旁边配的一碟番茄辣酱。·【AVO CHAAT】比较有创意的牛油果千层酥,夹馅还有一些pickles之类的。需要自己把浓稠的酱汁淋上去,再把松脆的酥饼捣碎,酱汁带着一股复合的香料味,调味还不错。虽然吃法有点新颖,但淋上酱汁之后瞬间消退了食欲。·【ORGANIC BROCCOLINI】我以为是炭烤西兰苔,结果
【ORGANIC BROCCOLINI】我以为是炭烤西兰苔,结果吃起来差不多是水煮的……搭配又是番茄辣酱未免无聊了。
【VEDA’S ALOO GOBI】经典的椰菜花土豆咖喱,店员介绍说是他们的招牌菜(就这?Base是椰香青咖喱,质地再浓稠一些更好,食材入味还行,表面撒了些坚果。
【KULCHA】应该是我见过最精致的馕了吧,形状像馅饼,蘸咖喱汁是不出错的选择,但完全找不出可以夸的点。
2023-05-09
2023-05-14 178 瀏覽
💰: Cha Cha Cha Brunch ($398 p.p.) 🍾: Free flow Nicolas Feuillatte champagne (+$368 p.p.)  餐廳位於中環大館附近 玻璃溫室外觀 分兩層 環境非常清幽雅致 可以話係鬧市中嘅小綠洲🏝️  “Cha Cha Cha”呢個Brunch名聽落幾得意 原來代表住嘅係Chaat Chai 同 Champagne🤩 Chaat指finger licking good嘅印度街頭小食 Chai即係傳統印度奶茶 masala chai ☕️ Champagne唔使解釋 天氣開始熱飲多兩杯消暑😛  Brunch嘅嘢食上完一round後仲可以無限追加 不過未必用得著 因為雖然係素食 食完一round都已經超級飽😂 最喜歡PANI PURI😙 SILK ROUTE MOMOS 🥟  SPICY GOBY SIXTY-FIVE💚 GREEN PEPPER🫑

Chai即係傳統印度奶茶 masala chai ☕️
Champagne唔使解釋 天氣開始熱飲多兩杯消暑😛

餐廳毗鄰蘭桂坊,主打印度系素食✨ 前菜Chickpea Hummus 以小片脆薄餅沾鷹嘴豆泥和蕃茄粒,很適合作為零嘴小食😋傳統小食Pani Puri呈可愛的球形,敲開一個洞💫 放進豆蓉和石榴等配料,再注入草綠色的醬汁,既酸又鹹,是種不太容易接受的味道🤣 Truffled Huevos Masala是款薯仔🥔蛋餅,口感厚身紮實,帶幽幽黑松露香;Aloo Gobi的咖哩含椰奶香🥥 焗椰菜花和薯仔軟嫩入味;Silk Route Momo菠菜餃子🥟相當好吃,配上微辣醬汁備添惹味🌶️😝可惜店員在用餐後段時間急收碗碟,應是趕著接待下一輪客人💦

可惜店員在用餐後段時間急收碗碟,應是趕著接待下一輪客人💦
餐廳鄰近蘭桂坊,是難得一見的香港酒店印度素食餐廳🇮🇳樓高兩層的設計,並以玻璃帷幕包圍着,早上滲透著柔和的陽光,☀️環境輕鬆愜意;晚上燈光柔和,份外有情調及型格🍸絕對是情侶或朋友談心的好去處。餐廳主打簡單而健康的素食菜式🥬提供多種純素及無麩質的素菜,崇尚自然。🔸Avo Chaat ($98) 🌟推介🌟菜式以法式千層酥作靈感採用印度脆片及牛油果蓉相隔🥑口感酥脆。面層放上Masala及Chutneys,增加酸辣感,再倒入紅石榴乳酪醬🥛令整體味道及層次感有所提升。🔸Aloo mattar tikki ($88) 🌟推介🌟馬鈴薯煎餅是一款經典的印度街頭小食, 餐廳以四季豆取代馬鈴薯🫛同樣能做出鬆軟綿密的口感,底面輕輕煎過帶點焦香🌶️加上香辣茄醬,食落味道更豐富。 🔸Green Pepper ($88)整條大青椒其實内有乾坤🫑青椒煮得軟腍入味,内裏放滿薯蓉🥔再混入了多種印度香料,口感綿滑細密。面頭放上咖哩葉🍀帶點微微柑橘香氣。以上三款頭盤都是微辣帶點惹味,下面的主菜相對較辣🥵想試又不能吃太辣的話,謹記叫少辣喔。🔸Jackfruit Tikka Masala ($188) + Kulcha ($48)以

🔸Avo Chaat ($98) 🌟推介🌟
菜式以法式千層酥作靈感
🔸Aloo mattar tikki ($88) 🌟推介🌟
Aloo mattar tikki

🔸Green Pepper ($88)
Green Pepper

以大樹菠蘿製成的Tikka Masala,口感有點像肉,十分特別。加上醋漬小洋蔥🧅及檸檬汁🍋 能中和大樹菠蘿教濃烈的味道,食落更清新開胃🤤放入熱辣辣的印度餅 Kulcha中一齊食,味道很夾,每口都充滿異國風情的滋味。
Jackfruit Tikka Masala  & Kulcha
🔸Wine Poached Pear ($108) 🌟推介🌟
以紅酒🍷及印度的非精製糖浸透的梨🍐帶著淡淡的酒香,天氣開始熱,食落透心涼呢!醬汁同樣調配的十分出色,用上核桃碎🌰薑汁雲呢拿cream,甜甜地亦增加了咬口 。
Wine Poached Pear
🔸Cindy’s Cake ($68)
當日甜品師Cindy自家製的蛋糕是朱古力蛋糕🍰用上黑朱古力帶點微微苦澀,🍫中間夾著兩層薄薄的cream,食落口感鬆軟亦不會太甜。
Cindy’s Cake
🔸Berry Sour ($100)
以Gin來作基調,加入紅梅及檸檬🍋酸甜味道得以平衡🍹容易入口。
🔸Le Domaine D’Henri Chablis ST. Pierre ($118)
白葡萄Chablis生長於較清涼的氣候,酸度相對較高🍸帶點柑橘及梨的味道🍐頗易入口
Aloo mattar tikki
Green Pepper