喜歡印度🇮🇳菜的姐又來了☺️話說約定了每個月來一餐健康的素食!(開始年紀大又健康啲👵🏻) 今日發掘了一家中環的印度素食餐廳🌿VEDA! 第一次食就食Festive Dinner ($470/pp) 跟我想像中的印度餐廳唔同,餐廳都幾文青風,絕對不是你想像的一般印度菜!!菜式加入了印度的烹調元素或材料,亦唔會好濃味,有部分菜式更是vegan🌿/Soup - Sweet Potato & Tomato Soup / Starter - Butternut Squash / Main - Veg Wellington/ Main - Bourguignon/ Dessert - Crumbles 主菜的Veg Wellington以酥皮包住菠菜芝士蓉,配上甜甜的紅菜頭汁中和膩感。另外Bourguignon 用上雅支竹(Artichoke) blend成的蓉來代替薯蓉,再加上南瓜、蘑菇、炸洋葱,入口輕盈沒有負擔。甜品的Crumbles 用了海鹽雲呢拿雪糕,配以蘋果和提子乾,加多杯mulled wine充滿着節日嘅感覺🎄好喜歡餐廳氣氛! 仲有好型格的酒吧 🍸 星期五去chill下一流!✨下次要試下
喜歡印度🇮🇳菜的姐又來了☺️

/ Starter - Butternut Squash

/ Main - Veg Wellington

/ Main - Bourguignon

/ Dessert - Crumbles

好喜歡餐廳氣氛! 仲有好型格的酒吧 🍸 星期五去chill下一流!✨下次要試下A la carte 菜式先!