𝐓𝐦𝐤是𝐏𝐢𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐠𝐫𝐨𝐮𝐩旗下一間氣氛相當好的日式酒吧餐廳餐,廳主打𝐏𝐮𝐧𝐤 𝐑𝐨𝐜𝐤 風格,主打創意新派食品,口味新鮮材料豐富,不過可惜地段略為隔涉且不起眼,今天來到只有寥寥可數小貓三四隻🥹𝐁𝐨𝐨𝐤枱的時候分為𝐛𝐚𝐫枱和𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞枱,各有特色。———-✤ 𝐌𝐨𝐡𝐚𝐰𝐤 𝐌𝐞𝐧𝐮|$𝟑𝟒𝟖 𝙥𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮沒有固定款式,大食積友人和我總共吃了𝟏𝟐道菜😂完全就是那種只要你還吃得下他還可以不停給你上食物的類型🥰❶ 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢|醃製過的肥美三文魚搭配醋、黑芝麻、薑片🫚、辣椒,味道開胃,適合打開胃口。➋ 𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞|感覺是𝐦𝐢𝐱了𝐨𝐢𝐥𝐲的𝐗𝐎醬炒香過,惹味鹹香🌶️-➌ 𝐎𝐤𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢|𝐌𝐢𝐧𝐢份量的大阪燒外層酥脆香口,搭配燒汁木魚碎在𝐭𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠上。➍ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐨𝐫𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢|🥹超好味!(跟𝐭𝐨𝐤𝐲𝐨𝐥𝐢𝐦𝐚的一樣味道)醬汁醃製過的炸雞塊𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲無比,外層鬆脆不油膩🍗➎ 𝐓𝐌𝐊 𝐊𝐢𝐦𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝|海量𝐜𝐚𝐛𝐛𝐚𝐠𝐞似𝐦𝐢𝐱了𝐤𝐢𝐦𝐜𝐡𝐢以及沙律醬,開胃之餘很清爽~-➏ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐨|這個𝐡𝐚𝐧𝐝𝐫

———-
✤ 𝐌𝐨𝐡𝐚𝐰𝐤 𝐌𝐞𝐧𝐮|$𝟑𝟒𝟖 𝙥𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣

➏ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐨|這個𝐡𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐥𝐥搭配的是牛肉他他,不過以特殊的醬料醃製,味道有些奇特,吃起來口味有些不太習慣🥶
➐ 𝐌𝐞𝐥𝐭𝐢𝐧’ 𝐌𝐚𝐤𝐢|炸蝦天婦羅🍤加州卷𝐦𝐢𝐱了大量沙拉醬、牛油果、青瓜🥒~
➑ 𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐇𝐨𝐭𝐝𝐨𝐠|今天的𝐌𝐕𝐏是這款𝐝𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝過的加州卷,酥炸過的紫菜尤其酥脆,上面鋪滿了辣味吞拿魚,味道層次極度豐富。

➒ 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐂𝐫𝐚𝐛|𝐡𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐥𝐥是軟殼蟹🦀

❿ 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐢𝐤𝐨 𝐔𝐝𝐨𝐧|將明太子從紫蘇葉上倒入濃郁無比的沙拉醬𝐔𝐝𝐨𝐧中,瞬間觀察到𝐮𝐝𝐨𝐧被滑溜溜地包裹起來。

⑪ 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐦𝐚𝐤𝐢|店員說這款𝐦𝐚𝐤𝐢是𝐝𝐞𝐥𝐢𝐯𝐞𝐫𝐲 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥(𝐨𝐟𝐟 𝐦𝐞𝐧𝐮的的!),一款是𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞牛油果三文魚𝐦𝐚𝐤𝐢,一款是辣三文魚卷,各有特色,層次豐富❤️

⑫ 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐨𝐧𝐚𝐤𝐚|酷似最中餅的這個𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭外皮酥脆,內裡夾雜滿滿的朱古力𝐦𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞以及朱古力醬
  • Tuna Hotdog
2024-01-09 206 瀏覽
這家日美菜餐廳以龐克搖滾為主題,店內正中央擺放左一部哈利電單車做裝飾,極搶眼!店內播放著經典搖滾樂曲,氣氛相當激昂!MOHAWK Menu💰$348@ p.p. 由廚師發辦大約10道日美料理菜式,當中種類包括小食、魚生片、手卷、卷物、甜品~ 刺身Tataki:Hamachi TMK油甘魚搭配青椒、醋,開胃清新,非常適合作為第一道菜式~小食-Edamame辣味枝豆:微辣鹹香,惹味開胃-Okonamiyaki大阪燒:一口份量,香脆可口,面層加上燒汁、木魚絲,吃得過癮-Kimchi Salad泡菜沙律:絲絲沙律椰菜、紅蘿蔔、泡菜混合而成,搭配沙律醬,爽口開胃-Korean Karaage日式炸雞:酥脆美味,滿滿肉感,甜酸醬汁調味特別棒,十分惹味!-Chicken Ta-Da咖哩雞肉配碎蕃茄牛油果醬放在香脆的餃子皮上,餃子皮的質感似厚身脆薯片,味道豐富,令人回味卷物-Meltin ’ Maki以加洲卷作為壽司卷,配上剛炸到脆卜卜的炸蝦,加上沙拉汁和燒汁,飯少料多,食完真的很有滿足感手卷-Temaki of the Day:Spicy Tuna 微辣惹味,為這頓晚餐增添一點飽肚感甜品-Choco

MOHAWK Menu💰$348@ p.p.

刺身
Tataki:Hamachi TMK
油甘魚搭配青椒、醋,開胃清新,非常適合作為第一道菜式~

小食
-Edamame
辣味枝豆:微辣鹹香,惹味開胃

-Okonamiyaki
大阪燒:一口份量,香脆可口,面層加上燒汁、木魚絲,吃得過癮

-Chicken Ta-Da

卷物
-Meltin ’ Maki
Meltin ’ Maki

手卷
-Temaki of the Day:Spicy Tuna
微辣惹味,為這頓晚餐增添一點飽肚感
Temaki of the Day:Spicy Tuna

甜品
-Chocomonaka
外層好似入口即溶既威化餅咁,中間鋪朱古力威餡慕絲Cream同朱古力脆脆,入口同樣脆軟相夾,香口輕甜!
2023-09-13
Meltin ’ Maki
Temaki of the Day:Spicy Tuna
Chocomonaka
上環皇后大道西嘅一間超型格食肆,暗黑嘅氛圍,播放住充滿節奏感嘅音樂。一入門就會被店內嘅大型電單車吸引,相當搶眼。呢度主打嘅係日韓fusion菜我揀咗佢哋嘅mohawk menu,全部係由餐廳安排嘅招牌菜色。重點推介🔥👍 Salmon Tataki 三文魚刺身配上醬油、辣椒仔、大根、黑芝麻,味道刺激而豐富,放入口令人驚喜連連。👍 Hamachi Tomato Temaki油甘魚手卷配上柚子醬油、洋蔥,再加上紫蘇葉,令油甘魚嘅鮮味更加突出,可以品嚐到日韓融合嘅獨特風味。👍 Chicken-Ta-Da 喺炸餃子皮上擺上牛油果醬同莎莎醬,再淋上咖喱蛋黃醬。每一啖都充滿咗層次感,享受美食嘅同時,都可腑感受創新嘅料理。📍TMK Punk & Rolls上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下同M樓G&H號舖

重點推介🔥

• Edamame
  • Hamachi
  • Karaage
2023-11-22 32 瀏覽
TMK主打日式料理以美國fusion Punk形式呈現💕 weekend brunch更可以配搭free flow暢飲🍻.🍽️ 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 $248🍻 𝟗𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐬 𝐅𝐫𝐞𝐞-𝐟𝐥𝐨𝐰 $168.▫️日式炸雞、生菜沙律🥗及三文魚刺身 🐟總共有三款前菜,最為欣賞日式炸雞超香口得來又唔會油膩🤤三文魚刺身亦以油醋汁醃過,調味唔錯!.▫️各色手卷手卷方面每人可以選擇兩個,今次分別嘗試咗:辣吞拿魚、和牛、炸軟殼蟹及加州手卷。肉類均以調汁醃過,有美日fusion 特色!.▫️自選卷物或刺身🍣吞拿魚熱狗係加州卷為基底,再配以辣味吞拿魚,整條卷物去炸過增強口感,刺身方面則合格水準。.▫️爆谷雪糕及焦糖炸香蕉雪糕🍨兩款甜品均有驚喜❣️超好味,值得推介!以鹹味泡谷平衡雲呢拿雪糕嘅甜味,另一個焦糖雪糕則十分creamy食唔停手😋.💬 價錢性價比超高之餘環境氣氛好正,任飲還有好多種選擇,例如:紅白酒、清酒、啤酒等,相信晚上嚟食氣氛更一流,推薦!.TMK specializes in presenting Japanese cuisine in an American fusion punk style
🍽️ 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 $248
🍻 𝟗𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐬 𝐅𝐫𝐞𝐞-𝐟𝐥𝐨𝐰 $168
▫️日式炸雞、生菜沙律🥗及三文魚刺身 🐟
▫️各色手卷
▫️自選卷物或刺身🍣
▫️爆谷雪糕及焦糖炸香蕉雪糕🍨
TMK specializes in presenting Japanese cuisine in an American fusion punk style 💕 The weekend brunch even comes with the option of a free-flow of drinks for 90 minutes 🍻
🍽️ 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 $248
🍻 𝟗𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐬 𝐅𝐫𝐞𝐞-𝐟𝐥𝐨𝐰 $168
▫️ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧, 𝐋𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 🥗& 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 🐟
There are three appetizers in total, with a highlight on the flavorful and non-greasy Japanese fried chicken 🤤 The salmon sashimi is marinated in an oil and vinegar dressing, well-seasoned!
▫️ 𝐕𝐚𝐫𝐢𝐨𝐮𝐬 𝐇𝐚𝐧𝐝 𝐑𝐨𝐥𝐥𝐬
For hand rolls, each person can choose two. We tried the Spicy Tuna, Wagyu, Soft Shell Crab, and California hand rolls this time. The meat is marinated, showcasing a unique American-Japanese fusion!
▫️ 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 𝐨𝐟 𝐑𝐨𝐥𝐥𝐬 𝐨𝐫 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 🍣
The Tuna Hot Dog uses a California roll as a base, paired with spicy tuna, fried to enhance the texture. The sashimi is of a satisfactory standard.
▫️ 𝐏𝐨𝐩𝐜𝐨𝐫𝐧 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 & 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 🍨
Both desserts are delightful! The savory popcorn balances the sweetness of the vanilla ice cream, while the caramel ice cream is incredibly creamy 😋
💬 Such a great value, with a great ambiance, and a wide variety of choices for all-you-can-drink, including red and white wine, sake, beer, etc., I believe the atmosphere is even more exceptional in the evening. Highly recommended!
2023-10-31 24 瀏覽
上環呢間餐廳主打精緻嘅日美料理,而且仲以Punk為主題~一上到去就見到部HarleyDavidson喺正中間勁搶眼勁型!我地叫咗個MOHAWK MENU $348/person加150$仲有得任飲清酒同啤酒~好酒之人必加🤣-Edamame (v)-Okonomiyaki醬汁好香濃,有埋超多紫菜粉、木魚碎,好鮮味-Salmon Tataki呢個好食!係以醬油同埋辣椒漬過嘅三文魚,辣辣地好惹味好開胃!Kimchi Salad係椰菜花加沙律醬加kimchi ,幾特別~Karaage醬油炸雞炸到勁香口,有少少辣勁惹味 !Meltin' Maki炸蝦配加洲卷加沙律醬冇得輸Chicken Ta-Da有牛油果、蕃茄、雞扒,夾埋下層嘅脆餅口感好豐富Chocomonaka最中餅夾住朱古力Mousse ,朱古力醬多同可可脆穀物多,都幾好食,不過有小小膩

我地叫咗個MOHAWK MENU $348/person
加150$仲有得任飲清酒同啤酒~好酒之人必加🤣
-Edamame (v)
-Okonomiyaki
醬汁好香濃,有埋超多紫菜粉、木魚碎,好鮮味
-Salmon Tataki

Kimchi Salad
係椰菜花加沙律醬加kimchi ,幾特別~

Karaage
醬油炸雞炸到勁香口,有少少辣勁惹味 !

Meltin' Maki
炸蝦配加洲卷加沙律醬冇得輸

Chicken Ta-Da
有牛油果、蕃茄、雞扒,夾埋下層嘅脆餅口感好豐富

2023-10-24 33 瀏覽
星期五放工之後,就到朋友去左chill 返晚,一人一個Mohawk menu , 一個價錢就要轉包左餐廳出名菜式,唔使諗食咩好,另外仲叫咗兩杯CocktailEdamame: 煙燻芝麻油枝豆配上辣椒醬,好適合送酒用Salmon Tataki :三文魚刺身再配上芥末柚子,醃蘿蔔,紅辣椒,黑芝麻,感覺好開胃Okonomiyaki:類似大阪燒,細細分,容易入口Korean karaage: 韓國炸雞配韓式甜辣醬及蜜糖,炸雞好鬆軟同好Juice,好有韓式風味Hamachi Tomato:手卷裏面柚子香蔥油甘魚,紅洋蔥,蕃茄,感覺好Fresh ,紫菜卜卜脆Kimohi Salad:新鮮椰菜絲,再配上泡菜+柚子蛋黃醬,辣辣地,好yummyChicken-Ta-Da:類似taco 裏面有雞肉粒,咖哩蛋黃醬、牛油果醬、莎莎醬Moltin' Maki:加州卷再配上天婦羅蝦,裏面有蟹柳同青瓜,再配上新鮮炸嘅天婦羅蝦,簡簡單單但係好好味!Chocomonaka: 其實係朱古力mouse ,再加朱古力醬,最後用日式嘅脆餅夾住佢嚟食,覺得依個甜品真心高質,雖然簡簡單單朱古力mouse,不過真心mouse 好滑,

Edamame: 煙燻芝麻油枝豆配上辣椒醬,好適合送酒用

Okonomiyaki:類似大阪燒,細細分,容易入口

Chocomonaka: 其實係朱古力mouse ,再加朱古力醬,最後用日式嘅脆餅夾住佢嚟食,覺得依個甜品真心高質,雖然簡簡單單朱古力mouse,不過真心mouse 好滑,而且冇好甜嘅感覺

最後Cocktail,小編就推介佢哋嘅Kyoto Mule,容易入口,而且好似果汁咁,不過裏面就有vodka,tonka syrup同grape juice
2023-10-24 289 瀏覽
上環呢間bar 好Punk,裝修主要以塗鴉牆同heavy metal 為主,中間仲個間玻璃屋放左架型到癲既摩托車,d background music 都好rock and roll, 一入到去,成個環境令到個人好high~.🐟火炙三文魚他他醬油火炙薄切三文魚,紋理清晰,上面有大根、指天椒,捲埋一齊食,多重口感.🫛枝豆用左麻油、大蒜辣醬做醬料,同平時鹽焗好唔同,好juice😌.🥠大板燒餅漿厚重,足料夠味道,上面仲好多柴魚片,別有一番風味.🥗 Kimchi salad泡菜易入口,salad菜好爽脆, 無平時果種韓式泡菜既辣味,撈埋柚子蛋黃salad dressing,好開胃.🍗韓式炸雞無骨雞肉唔會過熟,用韓式辣醬加蜜糖調配嘅醬料,甜甜帶點辣味,yummy.🍙是日handrolls係spicy tuna~有吞拿魚、蕃茄、洋蔥,超醒神開胃,帶小小辣味,刺激味蕾.🥢Meltin' Maki上面炸蝦天婦羅mix Kewple mayo醬,下面係加州卷,超邪惡.🍘Tuna Hotdog呢個係signature必點嘅,有吞拿魚牛油果蟹柳整成嘅壽司卷,然後整成天婦羅,炸到脆卜卜~.Poppin' Ic

🐟火炙三文魚他他
🫛枝豆
用左麻油、大蒜辣醬做醬料,同平時鹽焗好唔同,好juice😌
🥠大板燒
餅漿厚重,足料夠味道,上面仲好多柴魚片,別有一番風味
🥗 Kimchi salad
🍗韓式炸雞
🍙是日handrolls係spicy tuna~
有吞拿魚、蕃茄、洋蔥,超醒神開胃,帶小小辣味,刺激味蕾
🥢Meltin' Maki
🍘Tuna Hotdog
Poppin' Ice Cream & Chocomonaka
vanilla雪糕上面有popcorns 🍿不過可能放耐咗,popcorns林哂嚕🤔同埋脆餅夾住勁濃朱古力musses,上枱造型似蚌,影相都幾靚㗎📸最後梗係由甜品做happy ending~
ume ume hi
呢個入口甜甜哋易入口既有氣梅子酒竟然有成8%酒精,唔睇真係以為soft drink🤣🤣細細罐,大家可以一試~
2023-10-20
2023-10-13 203 瀏覽
上次去咗TMK Rap and Roll覺得佢哋嘅fusion思維好有驚喜,今次去咗另一間分店TMK Punk and Roll亦都冇令我失望。上環嘅舖頭係樓上鋪,一入目係好有風格嘅塗鴉牆,用咗搖滾金屬主題裝修,上完樓梯轉左就會見到一架好有型嘅摩托車。店入邊有吧枱普通枱可以選擇,隨機播放唔同嘅搖滾音樂。因為今次好懶所以就叫咗配搭好嘅Mohawk Menu ($348/pp)咁就唔使煩惱揀啲乜。當日前菜有三款,分別係枝豆、大阪燒同油甘魚刺身。枝豆係泰式辣醬風味,去咗咁多間日本餐廳都未試過呢一種風味,吸引到令我一個接一個咁食。油甘魚刺身酸辣有度,上面有啲炸過嘅藜麥,口感好有層次,開胃之餘又不失風味。之後有韓式炸雞同TMK Kimchi Salad,柚子包菜沙律嘅醬汁調配得好好,鮮味帶酸辣,中和左韓式炸雞嘅油膩,味道互補。入邊仲有自家醃製嘅泡菜,偏甜但爽脆。主菜有蟹柳牛油果手卷、Chicken Ta Da、炸吞拿魚卷蟹柳卷,每種嘅口感都係啱啱好,炸物脆香,食完好滿足。最後由甜品Chocomonaka作為結尾,整體黎講每個配搭都有驚喜,味道平衡得好好,相信呢個Menu係可以食到TMK嘅精華。

• Hamachi
餐廳從門面到店內環境都充滿暴走feel👩🏼‍🎤好型嘅電單車、紫色嘅燈光,正呀!我同朋友叫左Mohawk Menu ($348pp)<Edamame>枝豆係我至愛嘅佐酒小食,配甜辣sauce好開胃🫶🏻<Salmon Tataki>三文魚配柚子醋,好refreshing🥰<Beef Tataki>和牛切到好薄,入口溶化,配脆香嘅蒜片食,好正!<KaRaage - The Korean>韓式炸雞味道甜甜辣辣,雞肉嫩身,食得好過癮。<Meltin Maki>炸蝦卷配蛋黃醬,好邪惡🤪<Spicy Tuna TeMaki>吞拿魚餡料份量好多,啖啖微辣嘅吞拿魚肉。<Chocomonaka>好多朱古力mouse,配朱古力脆米、朱古力醬,好邪惡😍

我同朋友叫左Mohawk Menu ($348pp)

<Edamame>
枝豆係我至愛嘅佐酒小食,配甜辣sauce好開胃🫶🏻

<Salmon Tataki>
三文魚配柚子醋,好refreshing🥰

<Beef Tataki>
和牛切到好薄,入口溶化,配脆香嘅蒜片食,好正!

<KaRaage - The Korean>
韓式炸雞味道甜甜辣辣,雞肉嫩身,食得好過癮。

<Meltin Maki>
炸蝦卷配蛋黃醬,好邪惡🤪

<Spicy Tuna TeMaki>
吞拿魚餡料份量好多,啖啖微辣嘅吞拿魚肉。

<Chocomonaka>
好多朱古力mouse,配朱古力脆米、朱古力醬,好邪惡😍
  • Edamame
  • Karaage
2023-10-01 19 瀏覽
今晚趁住中秋節放假,同朋友去咗一間好有特色嘅餐廳😋主打punk風格,餐廳櫥窗擺放一架好有型嘅電單車,入得黎緊係要試下Mohawk Menu。啲小食真係令人驚艷,啲款新穎,口味啱晒我地嘅胃口!😋前菜要咗 煙燻芝麻辣椒毛豆🌶️Edamame (v)/ Smoked sesame oil, chili garlic paste芝麻香味同辣椒嘅麻辣感,令啲毛豆更加香濃,超吸引!魬魚番茄🍅Hamachi Tomato / Yuzu koshu, red onion, coriander魬魚搭配柚子胡椒同洋蔥,微辣微酸嘅調味,清新爽口,驚喜不斷!TMK 泡菜沙律 🥬TMK Kimchi Salad (v)/Fresh kimchi, cabbage, yuzu mayo鮮味十足嘅泡菜同新鮮高麗菜,搭配柚子美乃滋,酸甜嘅組合,鮮爽無比!Chicken-Ta-Da / Gyoza skin tostada, curry mayo. guacamole,salsa係餃子皮上邊有炸雞同牛油果醬,咖哩美乃滋等醬料,非常新穎,幾好食 韓式燒雞 🍗 The Korean/Chicken thigh, sweet

芝麻香味同辣椒嘅麻辣感,令啲毛豆更加香濃,超吸引!

韓式燒雞 🍗 The Korean/Chicken thigh, sweet spicy sauce, honey. gochujang
韓式甜辣醬同蜜糖混合,搭配燒雞肉,味道香甜多汁,韓味滿分!

御好燒🥞Okonomiyaki / Savoury pancake, katsobushi, mayo
鹹香嘅御好燒餅配上鰹魚片同美乃滋,口感豐富,一啖下去令人陶醉!

三文魚牛油果手捲🥑Salmon Avocado / Lime, crispy rice balls
三文魚同牛油果配搭酸橙汁同脆脆米球,酸甜爽口,超適合清爽時光!

炙燒蝦卷🍤Meltin' Maki / California base, prawn tempura, torched Kewple mayo
加咗脆脆嘅蝦炸,再燒過嘅美乃滋,簡直係舌尖上嘅美味煙花!

朱古力慕絲🍫Chocomonaka / Chocolate mousse, crispy shell, fudge sauce
朱古力慕絲軟滑,搭配香脆嘅外殼同濃郁嘅煉乳汁,甜品界嘅經典!

呢度嘅小食真係款款驚喜,每樣都令人讚嘆!推介俾搵清新、獨特風味嘅朋友一試!😊

TMK Punk & Rolls
地址
上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下及M樓G&H號舖
Shops G&H, G/F & M/F, Hollywood Centre, 77-91 Queens’s Road West, Sheung Wan
營業時間
星期一至四18:00 - 00:00
星期五12:00 - 15:00;18:00 - 00:00
星期六至日12:00 - 17:00;18:00 - 00:00

#香港探店 #香港美食 #宝藏餐厅分享 #TMKPunk&Polls #香港生活 #香港打卡 #香港必吃美食 #香港生活 #皇后大道西
一推士巴拿門柄彷如進入70年代既搖滾世界🎶餐廳以龐克搖滾Punk Rock 風格作主題,播住搖滾樂🎶牆上既街頭塗鴉好有叛逆粗獷感,餐廳仲擺放左blink blink 電單車、黑色Biker皮衣皮褲作擺設,有氣派又夠型! 真係每一個位都係打咭位📷🍸Cocktail 點左Vodka base 有提子味既Kyoto Mule。另一杯Katana 加左wasabi 好得意~ 🫛Edamame平時都係食鹽味枝豆,原來加辣椒油麻油係咁夾,外皮有一層紅油,少少辣佐酒一流!🥢Salmon Takaki 三文魚刺身浸泡酸醬汁,配上黑芝麻、紅辣椒,味道香香辣辣,幾開胃🤤🥢Okonomiyaki 御好燒上面擺滿木魚碎,隨風飄揚。外層酥香,入口高麗菜絲鬆軟中帶清脆。🥢Spicy Tuna Temaki 吞拿魚蓉手卷,食到尾都有綿綿既魚蓉, toppings既炸藜麥,食起來口感綿滑又脆口。外層紫菜仲好脆,真係要快手食~🥢Korean Karaage炸雞腿真係炸得夠乾身,件件皮脆肉滑,用蜜糖、韓國辣醬整成既甜辣醬,味道好balance! 🥢Chicken Ta-Da餃子皮炸到好似蝦片咁,上面放有咖哩雞肉粒加埋牛油
一推士巴拿門柄彷如進入70年代既搖滾世界🎶

另一杯Katana 加左wasabi 好得意~

🫛Edamame
平時都係食鹽味枝豆,原來加辣椒油麻油係咁夾,
外皮有一層紅油,少少辣佐酒一流!

🥢Salmon Takaki

🥢Okonomiyaki
御好燒上面擺滿木魚碎,隨風飄揚。
外層酥香,入口高麗菜絲鬆軟中帶清脆。

🥢Spicy Tuna Temaki
吞拿魚蓉手卷,食到尾都有綿綿既魚蓉,
toppings既炸藜麥,食起來口感綿滑又脆口。
外層紫菜仲好脆,真係要快手食~

🥢Korean Karaage
炸雞腿真係炸得夠乾身,件件皮脆肉滑,
用蜜糖、韓國辣醬整成既甜辣醬,味道好balance!

🥢Chicken Ta-Da
餃子皮炸到好似蝦片咁,上面放有咖哩雞肉粒
加埋牛油果蓉、蛋黃醬、莎莎醬就好似tacos 變奏咁,口感味道複雜得來又好有層次~

🥢Meltin ’ Maki
以加洲卷作base,牛油果🥑、蟹柳、青瓜卷得夠實淨,上面既天婦羅蝦炸得好香口,塗滿丘比蛋黃醬再火炙,味道更濃厚焦香!

🥠Dessert 點了Chocomonaka
成個蚌型賣相,將兩件脆殼夾住chocolate mousse。一咬落去又脆口又creamy,最緊要係唔太甜,啱啱好!
香港少見嘅Punk風餐廳,rock風音樂👩🏼‍🎤紫色underground feel燈光💜勁型嘅暴走族風格電單車🏍️風格鮮明!星期日晚同朋友去到,見到有個Mohawk Menu($348/pp),由餐廳拍板,正呀唔洗諗食咩🤘🏾Edamame————————————枝豆又滋味又健康,有豐富嘅蛋白質👍🏼一般喺外面食都係鹽焗或者落味粉,但TMK嘅枝豆做法真係好特別,以麻油同辣蒜味醬調味,勁滋味好食。Beef Tataki————————————好入味嘅Beef Tataki,唔韌,味道好豐富,以豉油、麻油調味,加埋醃乾蔥真係好香口,Calamansi令Tataki更有清新感覺。Okonomiyaki————————————大阪燒個醬同木魚真係精粹,邪惡但好食😋TMK Kimchi Salad————————————畫風一變,食個韓國fusion菜先😆泡菜好易入口,冇平時食開韓式泡菜嘅醃料味,唔辣,加埋柚子蛋黃醬,係一個非常開胃又Fresh嘅沙律🥗The Korean Karaage ————————————韓式口味嘅唐揚炸雞🍗用雞髀肉,冇骨又夠嫩滑多肉汁,以韓式辣醬同蜜糖調味,入口甜甜蜜蜜咁,

Beef Tataki
Beef Tataki

Okonomiyaki

大阪燒個醬同木魚真係精粹,邪惡但好食😋

TMK Kimchi Salad
TMK Kimchi Salad

The Korean Karaage
The Korean Karaage

韓式口味嘅唐揚炸雞🍗用雞髀肉,冇骨又夠嫩滑多肉汁,以韓式辣醬同蜜糖調味,入口甜甜蜜蜜咁,好食呀!

Salmon Avocado Temaki
Salmon Avocado Temaki

是日手卷係三文魚牛油果,係我最鍾意嘅組合😋

Meltin’ Maki

個加州卷好豐富呀!最主要有炸蝦天婦羅,仲有牛油果、蟹柳、青瓜,最緊要係爆多蛋黃醬😆又係勁邪惡呀。

Chicken Ta Da
Chicken Ta Da

好有墨西哥風味嘅Tostada,個皮好香脆,雞肉加上咖喱味沙律醬、牛油果醬同莎莎醬,好豐富😋

Chocomonaka

最後係甜品時間,超邪惡嘅朱古力味甜品🍫好大嚿嘅朱古力Mousse,加埋脆米同朱古力醬,個Mousse好香滑😆

抵食又有Feel嘅餐廳,下次會再去😋
2023-09-17
  • Beef  Tataki
  • The Korean Karaage
  • Chicken Ta Da
1K
"Oh mummy what's a Sex Pistol?" - Jackie Collins Existential Question Time by Manic Street Preachers在70年代英國經濟蕭條下,punk music的反叛態度成為宣洩的出口,當中以Sex Pistols和The Clash最具代表性,帶起了前所未有的龐克風潮,作為音樂迷,今次專程來到以龐克搖滾樂的主題餐廳TMK Punk & Rolls,飲飽食醉rock足一晚。裝修設計靈感來自精力充沛及不拘緊的龐克搖滾音樂,全晚播著The Clash、Guns N' Roses、Queen等等經典搖滾樂曲,跟著音樂盡情釋放自己。牆身堆疊DIY手工拼貼的唱片封面、劇照與海報等,運用現存的元素改造為新的形式正好體現出punk 的核心精神。看似雜亂無章卻自成一家,在視覺上打造出不失平衡的不和諧,也就是punk混亂美學。頹廢萎靡的punk rock icon主題牆,配合帶點迷幻的燈光效果,無論坐那一枱都是拍照打卡位。主要用餐區的中央位置擺放一台1980年代款式的電單車作裝飾,極之搶眼。酒藏齊全多樣,備有多款精選的

酒藏齊全多樣,備有多款精選的日本酒、雞尾酒及手工啤酒等。

餐牌供應多款西日fusion料理,並以招牌手卷為主,加入創新元素,打破客人對傳統手卷的刻板印象。

今次就自選Mohawk Tasting Menu 嘗味餐單,每位收費$348,TMK大廚會為客人炮製多款心水推薦,比單點更抵食。

Mohawk Menu

每位另加$150於九十分鐘內無限暢飲啤酒及清酒,享受音樂、美食與美酒的跨界交流。

Tasting Menu

Snacks: Edamame

枝豆是日本居酒屋必備的佐酒小吃,可以促進酒精代謝,添加香蒜麻油調味,喚醒沉睡的味蕾。

Snacks: Salmon Tataki

薄切三文魚他他色澤鮮豔,脂肪條紋清楚利落,魚肉嫩滑而有彈性。

Salmon Tataki

以柚子醬油、醃蘿蔔、紅辣椒及黑芝麻提鮮辟腥,清新開胃無負擔。

Snacks

Karaage: The Korean

將濕潤濃稠的韓風醬料包裹在啖啖肉的無骨炸雞,不但不影響外皮的酥脆度,雞肉的肉質嫩滑,鎖緊肉汁。

Karaage

韓式甜辣醬嚐起來溫潤微辣,辣度不算高,即使是吃不了辣的也會覺得容易入口。

The Korean

Hot Stuff: Okonomiyaki

大阪燒表面灑滿了輕薄的木魚碎,遇到熱氣後搖曳飄舞。

Okonomiyaki

燒餅口感實在,點上蛋黃醬及和風燒汁,突顯出正宗日式大阪燒的原始風味。

Hot Stuff

Temaki: Spicy Tuna

手卷即叫即製讓紫菜保持輕脆的口感,吞拿魚混醬餡料滿滿,肉質油潤而軟滑。

Spicy Tuna

雖然賣相依舊很日系,但辣味吞拿魚以辣醬混合洋蔥和香脆藜麥,一如龐克風格般混亂無序,帶來味覺上的新衝擊,卻完全不帶半點違和感。

Temaki

Maki Rolls: Chicken Ta-Da

脆身的餃子皮讓人聯想起墨西哥料理常見的Taco玉米餅皮,上面舖滿香辣的咖哩雞肉,拌以翠綠軟滑的牛油果蓉,咬一口即有包羅萬有之感。

Maki Rolls: Meltin’ Maki

卷物食材配搭新派破格,飯粒握得緊密,軟硬適中,夾起來不易散開。

Maki Rolls

包裹著炸蝦、青瓜、牛油果、蟹柳和蛋黃醬的澎湃配料,天婦羅炸蝦外層炸漿不厚,蝦肉入口爽彈。

Dessert: Chocomonaka

以糯米燒製而成的最中餅,薄脆的餅殼帶出淡淡米香,甜度不高。

Chocomonaka

兩塊最中餅像三文治般夾滿可可味濃醇的朱古力慕絲內餡,塑造外脆內軟的層次感。

Dessert

Katana $95

Tequila混以青檸滲出酸甜果香氣息,芥末糖漿的嗆辣味瞬間突襲,配搭新奇。

Kyoto Mule

Kyoto Mule $95

vodka 調配以成的cocktails酒精濃度不高易入口,一呷清爽冰涼,消暑極品。

Katana
2023-09-24
Katana
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗❝再訪暗黑風TMK · 日式fusion酒吧🍺🤘🏻都係飯卷最出色!🍙❞🥢𝐌𝐨𝐡𝐚𝐰𝐤 𝐌𝐞𝐧𝐮 $348 pp. (3.5/5)Tasting menu有9樣selection of TMK’s favourite dishes! 2個人都可以試好多款😍我地覺得手卷同飯卷最出色🍙三文魚牛油果手卷配上青檸醬汁同脆米 而炸蝦卷就配上mayo醬😝另外𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯-𝘛𝘢-𝘋𝘢幾特別 薯脆片上面擺滿雞肉同guacamole🥑配上咖喱mayo好惹味! 送酒一流🍺送酒一流既仲有韓式香辣炸雞都唔錯!🍗嫩滑juicy夠晒惹味香辣 不過就咁食會有d過鹹😳最後甜品𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘮𝘰𝘯𝘢𝘬𝘢係最中餅夾朱古力mousse三文治🍫cream涼涼地好香滑 仲有朱古力脆珠同朱古力濃醬☺️唔錯! 不過都幾膩🤣▪️𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘵𝘢𝘬𝘪▪️𝘌𝘥𝘢𝘮𝘢𝘮𝘦▪️𝘒𝘰𝘳𝘦𝘢𝘯 𝘒𝘢𝘳𝘢𝘨𝘦✨▪️𝘖𝘬𝘰𝘯𝘰𝘮𝘪𝘺𝘢𝘬𝘪▪️𝘒𝘪𝘮𝘤𝘩𝘪 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥▪️𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘛𝘦𝘮𝘢𝘬𝘪✨▪️𝘔𝘦𝘭𝘵𝘪𝘯’ 𝘔𝘢𝘬𝘪✨▪️𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯-𝘛𝘢-𝘋𝘢✨▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘮𝘰𝘯𝘢𝘬𝘢✨🍸 𝐊𝐲𝐨𝐭𝐨 𝐌𝐮𝐥𝐞 / 𝐊𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗

🥢𝐌𝐨𝐡𝐚𝐰𝐤 𝐌𝐞𝐧𝐮 $348 pp. (3.5/5)

Salmon  avocado  temaki

▪️𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯-𝘛𝘢-𝘋𝘢✨
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘮𝘰𝘯𝘢𝘬𝘢✨

Cocktails

🍸 𝐊𝐲𝐨𝐭𝐨 𝐌𝐮𝐥𝐞 / 𝐊𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚 $95
叫左2款cocktail✌🏻我地都中意Kyoto Mule多d 味道好似薑啤 岩女仔飲☺️

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍TMK Punk & Rolls
上環皇后大道西77-91號荷李活中心地下及M樓G&H號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_上環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
Salmon  avocado  temaki
Meltin’  Maki
Chicken  Ta-Da
Chocomonaka
上環嘅🌟TMK Punk & Rolls🌟,主打精緻嘅🇯🇵🇺🇸日美料理!店舖以Punk🤘🏻為主題,有部型到爆炸嘅🏍️Harley-Davidson喺中間,勁搶眼🤩!😎Mohawk Menu $348/位諗唔到食咩嘅話,可以揀呢個omakase menu🤪!前菜、小食、熱食、手卷、卷物、甜品等樣樣都有!店員喺上🍮甜品前仲會客人夠唔夠飽,唔夠嘅話會上多兩碟🥰!如果係飲得之人,加$150可以無限暢飲🍶清酒同埋🍺啤酒,認真吸引!🫛Edamame枝豆係🇯🇵日本餐標準嘅前菜!♨️Okonomiyaki醬汁香郁,大阪燒有滿滿嘅🍘紫菜粉、木魚片等,鮮味十足👍🏻!🐟Salmon Tataki以醬油同埋🌶️辣椒漬過嘅🐟三文魚刺身,醬香濃郁,辣味🌶️令人好開胃!🥗Kimchi Salad紅蘿蔔絲🥕同埋椰菜絲🥬,爽口又夠健康!🧡Karaage日本醬油style嘅炸雞,炸到勁脆又夠香口!少少嘅辣,令食件事勁惹味!😋🌮Chicken Ta-Da上層係🥑牛油果、🍅蕃茄、雞扒,下層嘅餅底好香脆,Really Nice🥰!🍣Meltin' Maki炸蝦🍤配加洲卷,勁啱外國人🇺🇸口味,幾乎枱枱外國人都係點呢款卷物!🍣Spicy

😎Mohawk Menu $348/位

🫛Edamame
枝豆係🇯🇵日本餐標準嘅前菜!

♨️Okonomiyaki

醬汁香郁,大阪燒有滿滿嘅🍘紫菜粉、木魚片等,鮮味十足👍🏻!

🐟Salmon Tataki

🥗Kimchi Salad
紅蘿蔔絲🥕同埋椰菜絲🥬,爽口又夠健康!

🧡Karaage

🌮Chicken Ta-Da

🍣Meltin' Maki

🍣Spicy Tuna Temaki

微辣🌶️嘅吞拿魚蓉肥美可口,紫菜又夠脆,唔錯!

🍮Chocomonaka
朱古力Mousse🍫 + 朱古力醬🍫 + 可可脆穀物🍫,用最中餅夾住食,都真係幾正!

🍹Kyoto Mule $95
Vodka做base,帶少少花🌼同埋香草🌿嘅清幽,尾韻有啲🍇提子味,都幾爽幾好飲!

🍺Asahi Draft $60
日本餐配日本啤,🍻cheers!