2024-02-23 63 瀏覽
另一半聽聞呢間西餐唔錯 見到零負評就訂枱試吓本身訂咗8:00 餐廳前一日打嚟要我哋改8:308:30前去到冇咩人出嚟 最後9點幾先入去😨9點鐘啱啱食完出嚟嘅人話7:30入嘅人都未有嘢食😰入到去其他食客都嬲嬲地話自己7:45到仲未有得食😨😨最後有人一坐低話cancel起身走人😂本身好想試佢嘅生蠔 但聽到店員話蠔要等一段時間就冇叫🥲⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰▪️青檸汁醃北海道帶子,蕃茄刨冰及檸味西瓜帶子用青檸汁醃過 令口感奇怪軟腍腍唔鮮甜寧願正正經經俾刺身級帶子我😨西瓜🍉好地地你做咩要整酸佢❓加埋蕃茄刨冰🍧仲有啲牛油果蓉🙃看似新意 幾樣野完全唔夾‼️食完情人節都酸溜溜😂😂(準備定LEGO俾人跪)▪️酥皮焗澳洲翡翠鮑魚伴海鮮蛋黃醬酥皮完全唔酥脆 咬落腍啤啤 (圖5)用叉吉嚟食 隻鮑魚唔係原隻係自動分成3部分🤔鮑魚質感彈牙到不得了 似米線食開嗰啲墨丸…旁邊有一小杯醬汁係冇咩味道▪️鮮蟹肉清湯,黃甜菜泥,萵筍及阿根廷紅蝦溫度只有微微暖 唔凍又唔熱嘅湯 味道算有蟹味紅蝦麻麻地新鮮 肉霉霉哋 又係看似新意 幾樣野完全唔夾俾個普通紅/白湯我算啦🥲🥲▪️烤焗紐西蘭羊架伴榛果脆
另一半聽聞呢間西餐唔錯 見到零負評就訂枱試吓
本身訂咗8:00 餐廳前一日打嚟要我哋改8:30
8:30前去到冇咩人出嚟 最後9點幾先入去😨
9點鐘啱啱食完出嚟嘅人話7:30入嘅人都未有嘢食😰
入到去其他食客都嬲嬲地話自己7:45到仲未有得食😨😨
最後有人一坐低話cancel起身走人😂
本身好想試佢嘅生蠔 但聽到店員話蠔要等一段時間就冇叫🥲
▪️青檸汁醃北海道帶子,蕃茄刨冰及檸味西瓜
帶子用青檸汁醃過 令口感奇怪軟腍腍唔鮮甜
寧願正正經經俾刺身級帶子我😨
西瓜🍉好地地你做咩要整酸佢❓
加埋蕃茄刨冰🍧仲有啲牛油果蓉🙃
看似新意 幾樣野完全唔夾‼️
食完情人節都酸溜溜😂😂(準備定LEGO俾人跪)

▪️酥皮焗澳洲翡翠鮑魚伴海鮮蛋黃醬
酥皮完全唔酥脆 咬落腍啤啤 (圖5)
用叉吉嚟食 隻鮑魚唔係原隻係自動分成3部分🤔
鮑魚質感彈牙到不得了 似米線食開嗰啲墨丸…
旁邊有一小杯醬汁係冇咩味道

▪️鮮蟹肉清湯,黃甜菜泥,萵筍及阿根廷紅蝦
溫度只有微微暖 唔凍又唔熱嘅湯 味道算有蟹味
紅蝦麻麻地新鮮 肉霉霉哋 又係看似新意 幾樣野完全唔夾
俾個普通紅/白湯我算啦🥲🥲

▪️烤焗紐西蘭羊架伴榛果脆及酥皮配脆皮薯肉、甘荀仔負💯
因為本身我冇睇餐牌 最接受唔到食落有金莎朱古力入面嘅榛子醬味‼️羊架配甜味榛子醬…呢個配搭唔係個個人都啱☹️
對我嚟講極不討好🙃肉質睇圖9都見到偏老又乾

嚟先又唔代表可以飲餐湯先😂我遲過人哋入座飲咗餐湯
原來其他人食埋main又未飲湯😨
完全唔係跟枱出餐 係見到邊個未有就俾人食😂
2024-02-17 498 瀏覽
餐廳店如其名 主打多國生蠔 店內座位寬敞 裝潢以啡色為主調 晚上洋溢浪漫的氛圍 桌布配上小燭光很有情調 是適合情侶或三五知己安靜聊天的好地方.▪️Tomo ($59) | La Lune ($79) | Louet Feisser ($59)這裡的生蠔品種多樣 這次試了日本 法國和愛爾蘭的生蠔 三款生蠔由淡至濃味慢慢品嚐 當中最喜愛法國的La Lune味道鮮甜 海水味重且豐盈飽滿 加上質感帶點脆口 絕對能滿足愛食蠔人士的口癮.▪️King Crab Meats Tian | $149蟹肉鮮甜 內部保持濕潤多汁 表面鋪上慷慨的魚子醬 配上牛油果大大增加蟹餅的層次感 是開胃的前菜.▪️Truffle Mushroom Soup | $89▪️Oyster Bisque | $89Oyster Bisque在坊間相對較少見 入口帶甜 每一啖都富有濃鮮的蠔味 另外的黑松露野菌忌廉湯很濃稠 調味適中 充滿著松露的香氣 口感豐富細膩 把軟綿有彈性的麵包蘸湯同吃滋味可口.▪️Bone Marrow Toast | $159主菜很推介烤牛骨髓伴和牛肉眼粒 牛骨髓的賣相單看已令人垂涎 牛肉眼粒肉味香濃並帶點嚼勁

▪️King Crab Meats Tian | $149

▪️Truffle Mushroom Soup | $89
▪️Oyster Bisque | $89

▪️Bone Marrow Toast | $159
主菜很推介烤牛骨髓伴和牛肉眼粒 牛骨髓的賣相單看已令人垂涎 牛肉眼粒肉味香濃並帶點嚼勁 牛脂香十足 配上香脆的麵包和香甜的洋蔥同吃大大減低油膩感

▪️ Char-Grilled Canadian Natural Pork Chop | $249
炭燒加拿大豬鞍相當有質素 厚身之餘切開後仍可看見微粉紅 內裡充滿肉汁 外層煎至金黃內裡質感柔嫩並帶點爽勁 咬下去能感受到肉質的彈性 旁邊的伴碟也很有誠意 薯蓉順滑並帶點薯粒的嚼勁 是當晚很喜愛的菜式之一

▪️Banoffee Pie | $89
香蕉拖肥蛋糕是這裡必點的甜品之一 蛋糕質地濕潤柔軟的 具綿密口感 散發陣陣香蕉和拖肥的濃郁香氣 拖肥不會過甜 各樣材料比例剛剛好 不會覺得甜膩 曲奇餅底上鋪了焦糖 忌廉和香蕉 口感層次豐富

這裡整體的食物有質素 生蠔大隻新鮮 店內氣氛浪漫 加上擺盤精緻 是滿足的一頓晚餐💆🏻‍♀️

2024-02-16 52 瀏覽
情人節大家都有心理準備係會比較多人,但呢間餐廳真係出餐速度慢得好誇張。一餐飯食三四個鐘,要三催四請,好多圍檯嘅客人都要催,如果唔係可能要食到凌晨,又成日有waiter上錯菜,坐到躁底好耐都咩都冇得食。個環境好迫好侷促好黑,唔知係餐廳加左檯定點,同隔離檯只隔幾cm,講咩都被隔離聽到曬,茶餐廳都冇咁迫,想傾計或者enjoy環境轉移下肚餓但冇嘢食嘅悲慘感覺都唔得。但被迫坐監咁坐咁耐,真係食到一肚氣。正常等咁耐咁肚餓,應該食咩都覺得好食,但情人節套餐真係除左個湯之外,咩都唔算好食。聽講平時唔係咁嘅,希望餐廳可以唸下下個情人節點樣改善質素同出餐速度嘅問題。以前年年去唔同嘅餐廳食都真係冇呢間咁誇張,大家想心平氣和度過情人節都係搵過第二間餐廳,或者唔介意迫同出餐慢都可以試下嘅。最後埋單都接近二千嘅,真係冇expect過呢個情況。大家睇路喇
2024-02-14
情人節
2024-02-15 56 瀏覽
大家好!我想分享一個糟糕的用餐經驗,希望能警告大家遠離這家餐廳。我們在這家餐廳訂了枱,但卻需要在外面排隊等待近半小時才能入座。這只是開始,一旦我們入座後才發現周圍的人都係無野食。有些人甚至等了將近一個小時都無,得杯水。結果,好多人決定退款,因為已經好夜啦,我哋都費事搵第二間餐廳,所以都照等。以人均$800嘅消費,佢嘅質素真係好差。首先,他們的帶子和生蠔都不新鮮,味道非常好咸好腥,好似食緊d放題刺身咁。然後個蝦湯又係好鹹好聲同好水,毫無鮮甜可言,跟住佢仲要放咗舊有啲譜嘅蘆筍啊,完全唔夾唔知咩嚟。至於鮑魚,比罐頭鮑還要差,一點味道都沒有。我點了一份牛扒,但服務人員連我想要幾成熟都無問,結果煮得全熟,完全失去了牛肉應有的口感。羊肉更難頂, d肉勁散, 同d汁勁奇怪,好似樂家杏仁糖的味道,完全唔夾。脆皮薯波烤得焦黑,網絡完全唔知係薯仔。至於甜品,懶係有創新咁,係個蛋糕上面加個棉花糖,但完全唔夾又唔可以擺埋一齊食,特別是朱古力一食就知係cheap野,俾新年朱古力金幣既味道。個mousse超實,d甜味超假,絕對不會再有第二次機會。總結來說,這家餐廳的食物質素差到爆炸,根本不值得每人$800。唔知係

總結來說,這家餐廳的食物質素差到爆炸,根本不值得每人$800。唔知係咪情人節多人啦,出套餐。d啲嘢全部都好似係到會咁嘅質素。完全唔明點解會有咁多正評。由於啲食物外觀完全吸引,所以就冇影相。但食多一肚氣,返到屋企就想出返個post等人哋唔好再中伏。所以係冇相嘅。
2024-02-14 61 瀏覽
首先 我們以前都有去食過今次極度失望同不满!入到餐廳超級熱 要求開冷氣先開啟冷氣甚至仲開左窗 今日的天氣 你作為一個室內餐廳坐满人客,餐廳唔開冷氣是十分離譜另外 坐底左冇員工俾餐牌你重點係,只俾情人節set menu餐牌!不提供a la carte menu,就算旁邊枱的客人問員工拎a la carte menu都不提供!強迫人點極度難食的情人節set menu!既然你們情人節係可以點a la carte menu,你們是有責任提供埋呢個menu俾客人!更何況客人問到,你們員工甚至話”今日主要食情人節menu”?????? 請問咩意思? 另外一枱年紀大啲的客人就可以點a la carte menu????而且情人節menu超級難食,叫左1199的情人節menu 另加400幾 12只生蠔,等左足足40分鐘先有生蠔到,食曬生蠔,黎左一個前菜,就黎左一碗稀到好似將啲蝦頭溝水煮出黎的湯,而入面個舊菜係凍的!凍的! 飲左一半湯,又黎一個前菜,你作為一間西餐廳,仲係情人節當天,你的服務係咪應該嚴謹小小? 食一個前菜,黎湯,湯未飲完又黎一個前菜,你按翻個正常次序出餐可以嗎? 我見到另一台的女士有要求
首先 我們以前都有去食過
今次極度失望同不满!
入到餐廳超級熱 要求開冷氣先開啟冷氣
甚至仲開左窗 今日的天氣 你作為一個室內餐廳
坐满人客,餐廳唔開冷氣是十分離譜
另外 坐底左冇員工俾餐牌你
重點係,只俾情人節set menu餐牌!
強迫人點極度難食的情人節set menu!
而且情人節menu超級難食,叫左1199的情人節menu 另加400幾 12只生蠔,等左足足40分鐘先有生蠔到,食曬生蠔,黎左一個前菜,就黎左一碗稀到好似將啲蝦頭溝水煮出黎的湯,而入面個舊菜係凍的!凍的! 飲左一半湯,又黎一個前菜,你作為一間西餐廳,仲係情人節當天,你的服務係咪應該嚴謹小小? 食一個前菜,黎湯,湯未飲完又黎一個前菜,你按翻個正常次序出餐可以嗎? 我見到另一台的女士有要求退翻個菜先 ,因為佢想食starter 先。what’s a starter? Come on , you serve the starter to the customers first I suppose ? 另外一個員工服務可以話冇服務可言,極度差,旁邊枱點左2杯凍檸茶,個員工一只手拎曬2杯茶加糖漿,一路倒曬啲糖漿出黎,一地都係,差啲倒落我擺係椅子上的衫到!
啲餐品質素十分差 啲带子係marinated 的 口感十分差,冇口感可言!啲汁亦都好奇怪 仲有一舊好難食的 又酸又奇怪的西瓜。
另一個鮑魚前菜係冇味的 好似白灼一樣,個汁都好淡。
個湯同水冇乜分別,就係將啲蝦頭入面啲嘢溝落水到的感覺
唔可以稱得上係一碗湯
主菜2款都 相中可以睇得出賣相好差
個魚的味道叫做正常啲,個只羊旁邊個舊肉非常柴,感覺到焗定左好耐。
甜品,好似啲半製成品砌埋的一個嘢,
啲朱古力用的係有啲膠味,食落都唔化的朱古力,個粉紅色綿花糖以為有士多啤梨味,只係得甜味,個甜味又係差到冇人有。
呢餐飯真係好差,唯一好啲的係個生蠔,其他全部差到極點!以前覺得你們餐廳啲嘢食質素好好,都介紹左好多人黎,你們平時的質素唔係咁樣的,但經過呢次,唔會再推薦!會多啲分享呢次咁差的經驗,以免更多人中伏!
2024-02-14
情人節
2024-02-14 43 瀏覽
上排同爸爸去咗食晏撐枱腳,傾下偈~餐廳搬咗新舖地方大咗,更舒適~ 食物就一樣好味~~保持水準! 【 Brunch Menu 💲399 +10%svc (Sat,Sun & PH) ✖️2Appetisers for Sharing: (portion for 2 pax) 🦪Oyster x2 - Yellow Stone,有淡淡海水味,口感creamy清甜~另外5款前菜都好棒棒der~~款款都美味!🐟<挪威三文魚薄片> 上放咗粉紅胡椒及鮮果,既有煙薰魚脂香,又有酸酸甜甜嘅甜果減膩~🐙<西班牙八爪魚>白豆薯肉沙律軟糯中帶清甜彈牙嘅口感~🦀<自家製蟹餅 >外層薄脆,香口又啖啖鮮甜蟹肉,好中意食呢個~🥧<海鮮刺身塔> 配芝麻味中東米、泡菜醬汁,微辣有口感~🐷<駌鴦紅酒燴豬面肉>伴黑松露薯蓉肉腍入味,帶點膠質,好食~ Mains x2:🦴烤牛骨髓伴和牛肉眼粒肉粒有咸香,配香脆多士入口味道剛好又增口感~🍗油封鴨腿伴黑松露薯蓉鴨皮微脆香口,肉唔會太乾,有肉香~配埋黑松露薯蓉同蘆荀等~Dessert Platter :甜
上排同爸爸去咗食晏撐枱腳,傾下偈~

另外5款前菜都好棒棒der~~款款都美味!

🐙<西班牙八爪魚>白豆薯肉沙律
軟糯中帶清甜彈牙嘅口感~

🥧<海鮮刺身塔> 配芝麻味中東米、泡菜醬汁,微辣有口感~

🐷<駌鴦紅酒燴豬面肉>伴黑松露薯蓉
肉腍入味,帶點膠質,好食~

Mains x2:
🦴烤牛骨髓伴和牛肉眼粒
肉粒有咸香,配香脆多士入口味道剛好又增口感~

🍗油封鴨腿伴黑松露薯蓉
鴨皮微脆香口,肉唔會太乾,有肉香~配埋黑松露薯蓉同蘆荀等~

Dessert Platter :
甜品有三款:
-餐廳嘅signature dessert BANAFFLE,香滑唔甜膩,係我嘅fav cake!
-燉梨 好juicy香甜!
-檸檬撻 酸甜度控制得剛好,酸酸吔好減膩~

好滿意嘅lunch~~ 值得回訪~

2024-01-28
2024-02-14 36 瀏覽
前排睇到有個我好中意既youtube channel介紹呢間餐廳,所以收工約左朋友黎試下😋餐廳環境好舒服,好適合三五知己一齊食飯,吹水🙆🏻‍♀️見到餐廳名用oyster,我地當然要試一試啲蠔先😋我地嗌左3個地方既蠔💁🏻‍♀️美國Yellow Stone:最大隻,口感爽實,海水味唔算好重,幾清新南非Rollex:相對細隻啲,清甜啲,口感同美國差不多法國La Lune:海水味最重,creamy啲另外點左個水牛芝士沙律,配上黑醋,所以好開胃,芝士份量不少,但亦唔會好膩小食要左一份西班牙黑豚火腿焗蘑菇,香脆濃郁嘅黑豚火腿配上淋嫩嘅蘑菇,口感層次豐富,蘑菇焗完一啲都唔乾,重好Juicy😋😋參考左YouTuber 既推介,我地點左個蠔湯,蠔味相當濃,但唔會腥,反而係海鮮鮮味😋口感好濃密,同包一齊食好夾!包亦值得一讚,口感較紮實,食落煙un👍🏻主食試左原隻魷魚意大利飯,魷魚煮得岩岩好,食落彈牙,唔會咬唔到🙆🏻‍♀️意大利飯都好入味🙆🏻‍♀️

南非Rollex:相對細隻啲,清甜啲,口感同美國差不多
法國La Lune:海水味最重,creamy啲

放假咁relaxing緊係要慢慢嘆翻個weekend brunch,$399p.p.可以食到好豐富嘅美食🤩日本Tomo生蠔是日新鮮生蠔係來自日本既Tomo蠔蠔肉鮮甜飽滿,喜歡蠔味既朋友就咁食都好滿意,配搭上檸檬或者辣椒醬可以增添唔同層次海鮮刺身塔底層為中東米,中間泡菜醬汁頗為特別,配搭起黎都頗為惹味,有種喚醒味蕾既感覺挪威三文魚薄片粉紅胡椒嘅香氣,配搭上新鮮水果既清甜及Lemon Extra Virgin Olive既微酸,令到三文魚薄片既口感同味道升華西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律有點咬口既八爪魚,軟綿既薯肉加上脆口既白豆營造不同口感自家製蟹餅即炸熱辣辣既蟹餅,薄薄一層炸粉包裹住滿滿既蟹肉,蟹肉既份量比得完全冇手軟鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉豬臉肉燴得非常軟身,用叉輕輕一壓就可以分開一絲絲,微微既酒香配上底層充滿着黑松露香味綿密薯蓉,大滿足香煎盲鱈魚配墨魚汁及風乾蕃茄魚肉鮮嫩,火侯控制得剛好,單獨食可以感受到魚肉嘅香甜。墨魚汁帶有些微咸香,配上魚肉令魚肉增添一份層次烤牛骨髓伴和牛肉眼粒烤牛骨髓油脂豐腴呈半溶程度,融合柔軟惹味既和牛肉眼粒再配上薄脆麵包,大滿足是日甜品香蕉拖肥批整體唔會太甜

日本Tomo生蠔
是日新鮮生蠔係來自日本既Tomo蠔

海鮮刺身

西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律
有點咬口既八爪魚,軟綿既薯肉加上脆口既白豆營造不同口感

鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉

香煎盲鱈魚配墨魚汁及風乾蕃茄

烤牛骨髓伴和牛肉眼粒

是日甜品
香蕉拖肥批
整體唔會太甜,香蕉嘅熟度剛好配上鬆化既餅底同軟滑可口既忌廉,唔抗拒香蕉嘅朋友一定會喜歡

白酒煮梨(已去芯)
梨肉煮到十分淋身,帶有些微既酒香

朱古力批
香濃既朱古力,十分順滑唔黏喉嚨,加上鬆脆批底,不論味道或口感都平易近人

2024-01-27
2024-02-08 512 瀏覽
繼續蠔情之旅,今回到了老字號蠔屋用餐,吃個早午餐。來到蠔屋,很自然地點選不同的生蠔。由淡味吃到濃味,只需唧少許檸檬汁,已能帶出生蠔的鮮香。日本的Tomo M是跟餐的,與美國的Yellow Stone M已甚好食,但都不及南非的Rollex M:有海水味之餘最是綿滑細膩,瑩繞在口腔的剎那,齒頰留香!早午餐的頭盤十分精彩:先到的是海鮮刺身塔,芝麻味中東米,泡菜醬汁和挪威三文魚薄片,粉紅胡椒及鮮果。刺身海鮮中東米加泡菜汁相當和諧;而三文魚的粉紅胡椒亦很突出,配襯柚子沙律,令人精神為之一振!西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律相對之下屬清淡一族;蟹餅的炸皮特別一提是十分之薄,裡面全部都是蟹肉!鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉濃郁的紅酒汁再一次帶來味蕾的衝擊!主菜烤牛骨髓伴和牛肉眼粒,牛骨髓豐厚滑嫩不在話下,趁著細細粒的和牛肉眼,置於脆脆的法包上,相得益彰,每一口都是盡情的享受!炭燒360日穀飼美國頂級牛肉眼即使只是簡單的炭燒,已可帶出肉眼的美味,命脈就在於扒的質數,果然不凡!甜品拼盤有香蕉忌廉餅、白酒煮梨及朱古力撻。梨肉透出酒香,朱古力撻的濃度夠高。最好吃的香蕉餅有原條香蕉,口感軟滑,加上脆餅底,了不起!食
繼續蠔情之旅,今回到了老字號蠔屋用餐,吃個早午餐。
Yellow Stone M, Rollex M & Tomo M
Sesame Scent Cous Cous topped with Mixed Seafood Sashimi, Kimchi Cream & Norway Salmon Carpaccio, Fresh Fruit, Pink Peppercorn, Lemon Extra Virgin Olive Oil
Red Wine Braised Pork Cheek, Black Truffle Mashed Potato & Leek, Warm Spanish Octopus, Chive, Canellini Bean & Potato Mash, Basil Oil & Homemade Crab Cake
Baked Bone Marrow, Ribeye Cubers
Char-Grilled 360 days Grain-Fed U.S. Prime Beef Ribeye
Assorted Dessert Platter
食物種類多姿多彩,堪稱為一餐不用自己動身的自助餐
Assorted Dessert Platter
  • AssortedDessertPlatter
  • Char-Grilled360daysGrain-FedU.S.PrimeBeefRibeye
  • RibeyeCubers
  • BakedBoneMarrow
  • BasilOil&HomemadeCrabCake
  • CanelliniBean&PotatoMash
  • Chive
  • WarmSpanishOctopus
  • BlackTruffleMashedPotato&Leek
  • RedWineBraisedPorkCheek
  • LemonExtraVirginOliveOil
  • PinkPeppercorn
  • FreshFruit
  • KimchiCream&NorwaySalmonCarpaccio
  • SesameScentCousCoustoppedwithMixedSeafoodSashimi
  • RollexM&TomoM
  • YellowStoneM
2024-02-08 30 瀏覽
同朋友收工去咗The Oyster House食晚餐,主打新鮮空運嘅生蠔同各式各樣嘅意大利家菜。餐廳裝修以木質和暖色調為主,配上輕快柔和嘅音樂,營造出一種溫馨和親切嘅氣氛。餐廳服務態度都十分好,員工都好友善同專業👍🏼 生蠔-即開即食,保證新鮮,味道由淡到重🦪 -Yellow stone係美國嚟嘅,口感爽滑,淡淡海水嘅味道,鮮甜而唔膩 -Rollex係南非嚟嘅,口感比較彈牙 -La lune係法國嚟嘅,海水味最重,肥美Creamy 番茄羅勒水牛芝士-用咗2款新鮮嘅番茄,中和一下濃濃嘅水牛芝士,加上酸酸地嘅醬汁,開胃而提升食慾。 -黑松露野菌忌廉湯-可以食到多種唔同嘅野菌熬製而成清晨嘅味道,加上淡淡黑松露增加湯嘅香氣 -原隻日本魷魚焗釀意大利飯-好有創意嘅主菜,用咗一隻大大隻嘅日本魷魚,燒得香脆彈牙,裡面釀咗意大利飯,口感好煙韌-搭配魷魚嘅鮮味,好有驚喜Tiramisu-濃郁嘅咖啡同酒嘅香氣,唔會太膩

生蠔
-即開即食,保證新鮮,味道由淡到重🦪
-Rollex係南非嚟嘅,口感比較彈牙
-La lune係法國嚟嘅,海水味最重,肥美Creamy

番茄羅勒水牛芝士

-黑松露野菌忌廉湯

-原隻日本魷魚焗釀意大利飯
-搭配魷魚嘅鮮味,好有驚喜

Tiramisu
-濃郁嘅咖啡同酒嘅香氣,唔會太膩

2024-02-08 31 瀏覽
The Oyster House 由地鋪搬了上樓上,裝潢也換了新風格。由從前的溫馨的英倫風變了年青時尚風。星期六日提供brunch set,凡叫了brunch可以5折加點生蠔。是日Brunch set提供的生蠔是愛爾蘭的Louet-Feisser No.2肉質爽口肥美,入口甘甜。挪威三文魚薄片挪威三文魚薄切,加入酸甜西柚及橙肉,味道清爽。海鮮刺身塔中東米的口感稍硬,配上刺身及泡菜汁,帶點微辣!自家製蟹餅蟹餅炸至金黃色,外脆內綿。鴛鷥紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉豬臉肉肉質軟稔,味道濃郁。燒美國春雞伴雞髀菇醬汁春雞嫩滑多汁,肉質甜嫩不柴,雞髀菇醬汁香濃好吃!炭燒360日穀飼美國頂級牛肉眼牛味濃郁,伴隨著肉的微甜 ,好吃!最後是甜品精選拼盤分別是香蕉拖肥蛋糕、酒浸啤梨及朱古力撻,最喜歡香蕉拖肥蛋糕,啖啖鮮香蕉混和忌廉,拖肥不會過甜,完美句號!
由從前的溫馨的英倫風變了年青時尚風。
肉質爽口肥美,入口甘甜。

挪威三文魚薄片
挪威三文魚薄切,加入酸甜西柚及橙肉,味道清爽。

海鮮刺身
中東米的口感稍硬,配上刺身及泡菜汁,帶點微辣!

自家製蟹餅
蟹餅炸至金黃色,外脆內綿。

鴛鷥紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉
豬臉肉肉質軟稔,味道濃郁。

燒美國春雞伴雞髀菇醬汁
春雞嫩滑多汁,肉質甜嫩不柴,雞髀菇醬汁香濃好吃!

炭燒360日穀飼美國頂級牛肉眼
牛味濃郁,伴隨著肉的微甜 ,好吃!

最後是甜品精選拼盤
分別是香蕉拖肥蛋糕、酒浸啤梨及朱古力撻,
2024-02-07 302 瀏覽
週末跟老公過海去了行利東街打卡影下相,這間西餐廳鄰近利東街,位置十分方便。餐廳環境相優美,而且裝修得很有格調。環境清靜十分舒服。週末仲有brunch Menu 十分吸引。看過了這個Menu款式十分多,入面有六款不同的前菜,而且還可以從六款主食中點選喜歡的主食。這間osyter house,當然蠔十分有名氣,在brunch Menu內都可以食到這間餐廳的生蠔,生蠔果然非常之好味。是日生蠔的產地日本的,生蠔又大隻,而且十分清甜,海水味濃,滑滑的,相當之出色。套餐內每人包了兩隻生蠔,如果覺得不夠還可以以優惠價encore,正。另一款前菜也相當吸引,挪威三文魚薄片,薄薄的三文魚片包裹着上面的紅胡椒粉及鮮果,三文魚片又清甜又鮮味,包裹著其他調味及配料相當清新。海鮮刺身塔,賣相相當精緻,三文魚刺身放置到中東米上,混和了芝麻醬,味道又香又惹味,而且這個配搭相當特別,既juicy又鮮甜。紅酒燴豬臉肉配薯蓉,吃起來相當濃味,而且豬肉香濃,又腍身,啖啖肉充滿著醬汁,一啖一件味道跟份量都岩岩好,又不會過膩。自家製蟹餅,蟹餅外脆內多餡,脆卜卜的外皮,一咬開入邊包裹着無數的鮮甜蟹絲,口感豐富,好特別。西班牙八爪

新先生蠔

海鮮刺身塔
紅酒燴豬臉肉

八爪魚伴薯蓉沙律

西班牙八爪魚伴白豆薯蓉沙律,爽口的八爪魚跟薯蓉混和一起,口感豐富又清甜。一流
好欣賞這個餐單的配搭,又可以試到不同味道口味的前菜,每個份量剛剛好又不會太飽,為吃主菜前開啟了味蕾。
盲曹魚柳配墨魚汁及風乾蕃茄

主食到了,我們點了香煎盲鰽魚柳配墨魚汁及風乾蕃茄。魚柳大大件相當肉厚,而且魚柳沒有魚骨,進食時可以放心大大啖。魚肉清甜肉厚,配上了墨魚汁,鮮味更出,又幼滑,十分出色的一道主食。仲配上了風乾蕃茄同蔬菜。滋味。
燒味國春雞伴雞髀菇醬汁

另一款點了燒美國春雞拌雞髀菇醬汁,春雞燒得岩岩好,外皮金黃,中間肉身又嫩又多汁,香氣四溢相當惹味。份量岩岩好,又好味又啖啖肉,仲食到春雞的幼嫩,正。配埋個獨特醬汁,令雞肉更香更creamy…出色。

除了前菜、主食做得相當出色,甜品拼盤都十分之出色。是日的甜品拼盤有三款甜品,分別有香蕉拖肥蛋糕、紅酒燴啤梨、朱古力批。三款甜品都相當出色。
香蕉拖肥蛋糕,香蕉味好香濃,入面仲有好多香蕉果肉,又香又惹味,配上了細滑無比的cream跟拖肥醬及餅底,整件蛋糕可以說是完美,口感味道一流。大愛
另一款紅酒燴啤梨,相當好味,酒香而不膩,清清的酒香跟啤梨相當夾,而且啤梨的爽口,相當特別,好有特色及用心製作的一道甜品
最後朱古力批,朱古力相當濃郁,岩曬朱古力發燒友,又香又濃的朱古力配上了鬆脆批底,口感味道大滿足。甜而不膩的甜品
十分欣賞這個brunch menu…從前菜到甜品都是相當美味精彩。下次要再來嘗嘗其他主食及生蠔。
2024-02-03
新先生蠔
海鮮刺身塔
紅酒燴豬臉肉
八爪魚伴薯蓉沙律
盲曹魚柳配墨魚汁及風乾蕃茄
燒味國春雞伴雞髀菇醬汁
The Oyster House最近搬到灣仔QRE,週末提供Brunch Menu($399)😚,品項好豐富😍想慢慢嘆傾下計Chill返一個下午係好選擇☺💫 前菜前菜共有六款,包括肥美既新鮮空運生蠔🦪、挪威三文魚薄片配粉紅胡椒&鮮果、海鮮刺身塔配芝麻味中東米&泡菜醬汁、西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律、自家製蟹餅同鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉🐷🌟 每人會有兩件由日本新鮮空運既生蠔,肥美既肉質入口幾順滑!三文魚薄片質地細緻、而且好鮮味~配搭岩鹽、粉紅胡椒、酸甜柚子等味道層次豐富!海鮮刺身配搭帶點咬口既粒粒芝麻味中東米,加上微香辣既泡菜醬汁🌶,味道同口感都一樣豐富😝🌟 熱食前菜包括蟹餅🦀、紅酒燴豬臉肉🐷同西班牙八爪魚,細細粒既蟹餅口感香脆鮮味,裏面仲有一絲絲真.蟹肉🦀同拉絲芝士🧀紅酒燴豬臉肉口感軟腍😋,黑松露薯蓉內仲有薯粒!西班牙八爪魚粒粒口感彈牙,配綿密既白豆薯蓉🤣💫 主菜主菜分別揀左燒美國春雞伴雞髀菇醬汁🐥同油封鴨腿伴黑松露薯蓉🥰燒美國春雞肉質細嫩、滿有肉汁,外皮薄脆內嫩既口感!雞脾菇醬汁都好香~油封鴨腿一樣有特色🤩外皮卜卜脆、肉質結實。💫 甜品拼盤For sharing既甜品拼盤有招牌既香

💫 前菜

💫 主菜

💫 甜品拼盤
For sharing既甜品拼盤有招牌既香蕉拖肥批🍌、白酒燴啤梨🍐同朱古力撻🍫。香蕉拖肥批味道唔會好甜膩,上層係軟滑既忌廉、底層係香蕉同加左拖肥醬既批底🤗味道好香、好有層次。白酒燴啤梨會有淡淡既肉桂味道,果肉鮮嫩多汁。朱古力撻都好軟滑,可可味道濃郁!

睇左網路紅人介紹專登生日過黎試下呢間餐廳D蠔好大隻好好食!個牛骨髓配法包都好正味道好濃郁見到好多人叫魷魚意大利飯好食唔un最尾加埋個香蕉施肥批就完美好多餐廳都有生日驚喜但去過咁多間最有心機就係呢間特別係d員工全部都好nice同helpful!
睇左網路紅人介紹專登生日過黎試下呢間餐廳
D蠔好大隻好好食!

個牛骨髓配法包都好正
味道好濃郁

見到好多人叫魷魚意大利飯
好食唔un

最尾加埋個香蕉施肥批就完美

好多餐廳都有生日驚喜
但去過咁多間最有心機就係呢間
特別係d員工全部都好nice同helpful!
2024-02-04 73 瀏覽
Oyster House 搬咗新舖,環境闊落了很多,枱同枱之間有距離,樓層夠高可看到合和。星期六日有brunch set $399有六款前菜、main、dessert。新鮮空運生蠔兩隻愛爾蘭生蠔中等大細,鮮甜又夠凍。西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律沙律中有八爪魚粒,爽口有嚼口。白豆粒都煮得好腍。挪威三文魚片,粉紅胡椒及鮮果三文魚片上放了柚子,多汁清甜,三文魚加了一些調味,鹹味適中。自家製蟹餅一人一件蟹餅,外層炸脆,裡面是一絲絲蟹肉。海鮮刺身撻,芝麻味中東米,泡菜醬汁Cous cous 配上泡菜汁帶少少辣,海鮮有魷魚,整體有不同口感幾特別。鴛鴦紅酒會伴豬臉肉伴黑松露薯蓉豬臉肉煮得好淋,有紅酒香味,底下是黑松露薯蓉。油封鴨腿伴黑松露薯蓉油封鴨腿不太羶,肉質嫩滑,大大啖肉。配菜有露筍,薯蓉番茄仔。烤牛骨髓和牛肉眼粒有好多和牛粒,調味濃郁配脆脆面包好啱;有些牛骨髓係牛骨上可以刮出來食。精選甜品拼盤有三款甜品兩個人share,白酒煮梨味道幾清,沒有酒味,不用怕酒味重;香蕉焦糖蛋糕餅底好香焦糖味;朱古力撻味道濃郁。沒跟餐飲,但可以加錢兩小時free flow。

新鮮空運生蠔兩隻
愛爾蘭生蠔中等大細,鮮甜又夠凍。

西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律
沙律中有八爪魚粒,爽口有嚼口。白豆粒都煮得好腍。

挪威三文魚片,粉紅胡椒及鮮果

自家製蟹餅
一人一件蟹餅,外層炸脆,裡面是一絲絲蟹肉。

海鮮刺身撻,芝麻味中東米,泡菜醬汁

鴛鴦紅酒會伴豬臉肉伴黑松露薯蓉
豬臉肉煮得好淋,有紅酒香味,底下是黑松露薯蓉。

油封鴨腿伴黑松露薯蓉

烤牛骨髓和牛肉眼粒

精選甜品拼盤

沒跟餐飲,但可以加錢兩小時free flow。
  • Weekend  brunch