2024-03-20 17 瀏覽
𝒲𝑒𝑒𝓀𝑒𝓃𝒹 𝒷𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽✨ 𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 ℋ𝑜𝓊𝓈𝑒🦪週末當然要去放鬆吓💫🩶𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 ℋ𝑜𝓊𝓈𝑒 𝒷𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽 𝓈𝑒𝓉 $399/ pp這個set是最佳選擇✨✨呢度環境舒服寧靜可以慢慢坐喺度傾計➿每一道都是精緻的佳餚🩶𝐅𝐫𝐞𝐞 𝐅𝐥𝐨𝐰🍷🍸$168/pp ➿𝐀𝐏𝐏𝐄𝐓𝐈𝐙𝐄𝐑𝐒 6款,款式獨特✨新鮮空運生蠔🦪每人2隻,味道鮮味口感creamy,生蠔厚身,不錯👍🏻✨Homemade Crab Cake 呢個好味,好香濃的蟹肉✨西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律🥗好清新,醬汁酸酸甜甜✨海鮮刺身塔好味,將芝麻味醬及泡菜汁mix一齊,估唔到咁好味,同中東米融合,好味仲有2款✨三文魚薄片✨豬瞼肉伴黒松露薯容食到呢度已經飽咗一半😆😆➿𝐌𝐀𝐈𝐍 ✨澳洲盲鱸魚柳配墨魚汁伴份量好大件,我哋share食先食得哂盲鱸魚柳啖啖肉,呢款魚柳未必好滑溜肉質是OK的,夾埋風乾車厘茄,醒神開胃✨ 燒美國春雞伴雞髀菇醬汁春雞份量十足,肉質軟嫩,配雞髀菇醬汁都幾夾推薦💫➿ 𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓賣相超級精美,睇一廚師既用心🍫朱古力撻好香濃,香蕉拖肥蛋糕🍰好味啤梨甜品🍐可惜是凍食,如果是熱食的會更好味表皮有烤焗過
𝒲𝑒𝑒𝓀𝑒𝓃𝒹 𝒷𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽✨ 𝒪𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇 ℋ𝑜𝓊𝓈𝑒🦪

仲有2款✨三文魚薄片✨豬瞼肉伴黒松露薯容
食到呢度已經飽咗一半😆😆

➿𝐌𝐀𝐈𝐍
✨澳洲盲鱸魚柳配墨魚汁伴
份量好大件,我哋share食先食得哂
盲鱸魚柳啖啖肉,呢款魚柳未必好滑溜
肉質是OK的,夾埋風乾車厘茄,醒神開胃

✨ 燒美國春雞伴雞髀菇醬汁
春雞份量十足,肉質軟嫩,配雞髀菇醬汁都幾夾
推薦💫

➿ 𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓
賣相超級精美,睇一廚師既用心
🍫朱古力撻好香濃,香蕉拖肥蛋糕🍰好味
啤梨甜品🍐可惜是凍食,如果是熱食的會更好味
表皮有烤焗過

• 挪威三文魚薄片,粉紅胡椒及鮮果
  • 自家製蟹餅
  • 新鮮空運生蠔
2024-03-19 12 瀏覽
周年紀念,今次到了Oyster House。這裡的氣氛非常溫馨。室內裝飾和燈光使這裡成為浪漫約會之夜的完美場所。也適合特殊場合慶祝南非 Rollex 肉質肥美,口感較creamy Lambert No.2 滿滿的礦物質味。愛爾蘭Louet Feisser味道最濃,肉質厚實,海水味非常濃郁!King Crab Meats Tian 皇帝蟹肉和牛油果醬制成的,味道清新,加上滿滿蟹肉,非常之開胃的菜式。Canadian Pork Chop 加拿大厚切豬扒,肉質厚實,帶點堅果味道,配上特製醬汁,非常驚喜!Oyster Bisque,口感十分濃鬱,非常鮮甜美味。最尾嚟一個焦糖雲呢拿雪糕,加上鮮藍莓和士多啤梨,最簡單的食物往往係最好味。地址灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓。
周年紀念,今次到了Oyster House。

南非 Rollex 肉質肥美,口感較creamy
Lambert No.2 滿滿的礦物質味。

Oyster Bisque,口感十分濃鬱,非常鮮甜美味。

地址
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓。
紀念日
啲豪🦪好新鮮,又好多品種選擇服務熱誠,餐廳環境舒適,仲叫咗一份羊架肉質好鮮嫩,好好味,值得推薦!Oysters 🦪were fresh and tasty, a lot of selections to choose fromexcellent services, it got nice and relaxing ambience, the rack of lamb was juicy and tasty, would strongly recommend to friends and family!
啲豪🦪好新鮮,又好多品種選擇
服務熱誠,餐廳環境舒適,仲叫咗一份羊架肉質好鮮嫩,好好味,
值得推薦!

生蠔  (6款  x  2)
拼盤
羊架

生蠔  (6款  x  2)
拼盤
羊架
  • 新鮮空運生蠔
  • 烤牛骨髓伴和牛肉眼粒
2024-03-18 15 瀏覽
週末黎呢度chill下,食個brunch都係一個唔錯嘅選擇,廳餐環境非常舒適,店員態度友善每人🈶 2隻新鮮空運生蠔🦪,唔算太細隻嘅美國蠔,入口超鮮甜西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律🥗嘅口感係薯蓉加彈牙嘅八爪魚🐙味道比較清淡挪威三文魚薄片咬落嫩滑,配上粉紅胡椒及鮮果,感覺好fresh 自家製蟹餅炸到好香脆,內裡係香滑嘅蟹肉忌廉海鮮刺身塔面層🈶海膽及吞拿魚粒,配上芝麻味中東米及泡菜醬汁,食落都幾特別鴛鴦紅酒燴豬臉肉頂層係魷魚絲,豬臉肉煮到好香腍,味道剛剛好主食揀咗烤牛骨髓伴和牛肉眼粒,牛味濃郁,配搭一片片香脆嘅小多士一齊食就更添層次感香煎盲鰽魚柳都好厚肉大塊,而且肉質滑溜,點上墨魚汁食就更滋味精選甜品拼盤有3️⃣款咁多😍分別有香濃嘅朱古力撻➕清甜嘅開心果忌廉梨➕ 香蕉忌廉蛋糕,香蕉係係一片片,忌廉奶滑香甜,都幾好食

每人🈶 2隻新鮮空運生蠔🦪,唔算太細隻嘅美國蠔,入口超鮮甜

自家製蟹餅炸到好香脆,內裡係香滑嘅蟹肉忌廉

鴛鴦紅酒燴豬臉肉頂層係魷魚絲,豬臉肉煮到好香腍,味道剛剛好

2024-03-16 79 瀏覽
週末下午,想去舒適的餐廳慢活一下。<Oyster House>位於灣仔QRE PLAZA,是意大利風情的蠔吧,坐在玻璃窗旁的卡位,氣氛優雅。圓型的皮具座椅散發時尚格調,温和的燈照射在豐富的Brunch餐點上,格外吸引。Brunch Menu $399/headAPPETIZERS For Sharing❤️新鮮空運生蠔❤️挪威三文魚薄片,粉紅胡椒及鮮果❤️海鮮刺身塔,芝麻味中東米,泡菜汁美國直送的生蠔,肉身潔白薄身,大啖啜入口,裙邊爽脆,質感滑溜,淡淡鮮甜的海咩氣息,十分爽甜。三文魚鮮味吸引,入口柔滑,配上鮮果柚子肉,清新開胃。刺身柔嫰,伴以煙韌中東米,沾上泡菜醬汁,帶微辣的,更提升鮮味。❤️西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律❤️自家製蟹餅❤️紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉八爪魚十分柔軟,咀嚼間口感軟彈,滋味可口。蟹餅炸至脆卜卜,內裡填滿一絲絲蟹肉,配上迷人的蛋黃醬,口感香酥誘人。豬臉肉以慢煮式烹調,低溫熟成下,肉質特別細緻,入口黏牙軟腍,以綿密薯蓉作點綴,質感更嫰滑,肉香四溢。MAIN油封鴨腿伴黑松露薯蓉賣相吸引,鴨髀表面金黃色,外皮香脆,輕輕一切,便骨肉分離,入口油潤軟腍,連同微脆外皮享用,

Brunch Menu $399/head
APPETIZERS For Sharing
❤️新鮮空運生蠔
❤️挪威三文魚薄片,粉紅胡椒及鮮果
❤️海鮮刺身塔,芝麻味中東米,泡菜汁

❤️西班牙八爪魚伴白豆薯肉沙律
❤️自家製蟹餅
❤️紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉

MAIN
油封鴨腿伴黑松露薯蓉
賣相吸引,鴨髀表面金黃色,外皮香脆,輕輕一切,便骨肉分離,入口油潤軟腍,連同微脆外皮享用,肉香濃郁。黑松露薯蓉,淡淡幽香,每口香稠,配搭窩心。

香煎盲鰽魚柳配墨魚汁及番茄
盲鰽魚柳厚身,表面煎封至金黃,魚肉香嫰爽彈,鮮香美味。配上西蘭花苗,吸收了魚油滋味,變為爽脆彈牙的搭配,味道細緻均衡。
甜品
香蕉拖肥批/焗啤梨/朱古力撻
拖肥批鋪上柔滑忌廉,蓋著熟透的香蕉果肉,內裡盡是黏稠的拖肥醬,清爽香甜。焗啤梨入口清甜果香,清爽滑溜。朱古力撻撻外皮酥脆,香醇朱古力味,令人甜入心扉。
2024-03-13 17 瀏覽
Spiced Duck Leg Confit, Black Truffle Mashed Potato, Pencil Asparagus油封鴨腿伴黑松霹薯蓉:皮薄得黎又香脆,肉質都幾嫩滑Baked Bone Marrow, Ribeye Crbes烤牛骨髓伴和牛肉眼粒:骨髓烤得岩岩好完全唔覺得乾身Sharing Appetizers一共有6款,每款都係2人份量,每份都係一啖食咗😋——Jet Fresh Dysters 新鮮空運生蠔(每人2隻)Warm Spanish Octopus, Chive, Cannellini Bean G Potato Mash, Basil Dil 西班牙八爪魚都幾彈牙同豆比例好均勻Sesame Scent Cous Cous topped with Mixed Seafood Sashimi, Kimchi Cream 海鮮刺身塔,蝦肉都好鮮甜而我自己比較鍾意Homemade Crab Cake蟹餅好足料紮實蟹香味道都好濃郁令外Red Wine Braised Pork Cheek. Black Trusle Mashed Potato G Leek

——
Jet Fresh Dysters
新鮮空運生蠔(每人2隻)

令外Red Wine Braised Pork Cheek. Black Trusle Mashed Potato G Leek 豬面肉口感軟林林夠還夠香

餐廳都推介生蠔所以我地再加左4隻唔同既生蠔試下(Pacific, Samurai, Yukidoki & La Lune)鍾意食生蠔嘅都可以試吓嘅👍🏼
2024-03-12 17 瀏覽
The Oyster House - 灣仔去完澳洲之後就愛上食生蠔 所以揀左The Oyster House食Dinner嚟得呢度就當然係食生蠔 而家有promotion每人消費2杯紅白酒就可以享有生蠔六折 我哋叫咗幾款店員推介嘅生蠔 生蠔味道真係非常新鮮 以呢個環境同價錢性價比十足 秘魯式柚子醋漬西班牙八爪魚片 八爪魚片面頭灑上紫色嘅柚子醋漬食落酸酸甜甜 可以作為開胃菜 而八爪魚片一啲都唔韌 仲帶點鮮味香燒原隻去骨法國春雞 燒春雞都算嫩滑 伴碟仲有薯蓉同菜新裝修環境闊落咗好多 座位舒適 感覺更加高級 下次一定會再返嚟 同朋友再嘆酒配生蠔 我見有啲人仲會外賣生蠔返屋企添
The Oyster House - 灣仔

香燒原隻去骨法國春雞 燒春雞都算嫩滑 伴碟仲有薯蓉同菜

《 #強烈推薦 的 #Brunch ✨》一道道精緻的佳餚,每一款都展現出獨特的特色和口感。海鮮刺身中東米及澳洲盲鱸魚柳味出乎意料地好食,令人印像深刻。甜品拼盤甜味適中口感順滑,比酒店的更出色。真的是香港小有的高質Brunch❕BRUNCH HKD399 per head12:00~16:00 Saturday, Sunday & Public holiday✨Jet Fresh Oysters (2pcs)#新鮮空運生蠔(2隻)✨Norway Salmon Carpaccio, Fresh Fruit,Pink Peppercorn, Lemon Extra Virgin Olive Oil#挪威三文魚 薄片沙律✨Sesame Scented Couscous topped withMixed Seafood Sashimi, Kimchi Cream#海鮮刺身 #中東米 配 #泡菜 醬♥️✨Warm Spanish Octopus, Chive,Cannellini Bean and Potato Mash, Basil Oil#西班牙八爪魚 薯蓉✨Homemade Crab Cake
《 #強烈推薦 的 #Brunch ✨》

BRUNCH HKD399 per head

✨Jet Fresh Oysters (2pcs)
#新鮮空運生蠔(2隻)

#挪威三文魚 薄片沙律

#海鮮刺身 #中東米 配 #泡菜 醬♥️

✨Warm Spanish Octopus, Chive,
#西班牙八爪魚 薯蓉

✨Homemade Crab Cake
自家製#蟹肉餅 ♥️

✨Red Wine Braised Pork Cheek,
Black Truffle Mashed Potato & Leek
#紅酒燴豬頰肉 配 #黑松露 薯蓉

✨Barramundi Fillet, Black Ink Sauce,
Broccolini, Semi-dried Cherry Tomatoes
#澳洲盲鱸魚 柳配 #墨魚汁 伴 #風乾車厘茄♥ ️

✨Baked Bone Marrow, Ribeye Cubes
烤 #牛骨髓 伴 #和牛肉眼粒

✨DESSERT PLATTER
精選甜點拼盤♥️
2024-03-04 33 瀏覽
之前朋友介紹呢間嘅生蠔好食 所以一於去試吓 今次試咗佢哋嘅Brunch Menu 唔知正唔正呢😚𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑀𝑒𝑛𝑢 $399 𝑝𝑝𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟𝑠👅新鮮空運生蠔嗰日嘅生蠔係日本嘅Tomo 食落好鮮甜肥美 正🤤👅自家製蟹餅外層炸得夠香脆 咬落真係食到好多蟹肉絲 夠足料🤩👅鴛鴦紅酒燴豬臉肉半黑松露薯蓉豬臉肉食落好軟淋😝唔錯👅海鮮刺身塔👅挪威三文魚薄片👅西班牙八爪魚伴豆薯蓉沙律𝑀𝑎𝑖𝑛👅烤牛骨髓伴和牛肉眼粒呢個好推介大家一試😍牛骨髓烤得好香 牛骨髓中間有骨膠原同油脂夾雜嘅口感 調味幾好 和牛肉眼粒夠嫩 好食😋👅烤美國春雞半雞髀菇醬汁烤春雞唔會燒到太乾🤓唔會太大隻食到好飽 配埋雞髀菇醬汁 唔錯𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟👅精選甜品拼盤嗰日有朱古力撻 朱古力味夠濃郁 撻皮夠薄夠脆😙仲有佢哋最招牌嘅香蕉拖肥批 唔會好甜 香蕉味最出😌總括嚟講 呢間餐廳嘅食物質素幾高 坐得幾舒服 大家要嚟呢度一試啊🥰😋 好味:8.78/10🤑 價錢:7.98/10🤗 服務:7.85/10😝 環境:7.88/10😚 衞生:7.86/10🤩 整體:8.69/10

𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ 𝑀𝑒𝑛𝑢 $399 𝑝𝑝

😝 環境:7.88/10
😚 衞生:7.86/10
🤩 整體:8.69/10
2024-03-02 33 瀏覽
知道港島多美食,係灣仔更係藏匿一間低調又美味既食蠔餐廳,復古英倫的裝飾選材搭配,優雅又舒適的用餐由入座開始已經忘卻白天的煩惱,只想和三五好友享受美好的晚餐時刻。由最鮮甜日本生蠔開始食落去,感受到個生蠔好濃郁既海洋味道,口感更係鮮甜。而法國Krystal no.2同愛爾蘭Ostra Regal No.2既生蠔個頭唔細,飽滿肉多~味道較為清淡。蟹肉牛油果醬塔 黑魚子滿滿蟹肉真落足本,由咸口黑魚子到中間蟹肉,到牛油果座底,滿足左味蕾上既豐富多彩,無須過度調料,風味自然形成。鮮吞拿魚,牛油果及脆焗芝士沙律新鮮吞拿魚搭配多種蔬菜及水果沙律,仲有脆芝士,一啖真係清新可口。一口伊比利亞黑毛豬柳粒帶微微辣感既黑毛豬柳真係又香又脆又嫩,特別係搭配嫩口又脆爽既蔬菜,完全係食唔停。蠔屋蟹餅 真係唔誇張,炸至金黃酥脆酥皮真係好薄,入面已經滿滿全都係蟹肉!老細d料真係誠意十足!炸過既蟹肉依然係香嫩。係食過最好味既蟹餅。西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇 六件蘑菇係法國經典前菜之一,香嫩既蘑菇中透露火腿香,有火腿之後蘑菇剛好唔再單調。烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士法式烤牛骨髓仲帶有牛肉眼粒真係絕搭,減少牛骨髓油膩又爲牛肉眼粒

蟹肉牛油果醬塔 黑魚子

鮮吞拿魚,牛油果及脆焗芝士沙律
一口伊比利亞黑毛豬柳粒

蠔屋蟹餅

西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇 六件

烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士
法式烤牛骨髓仲帶有牛肉眼粒真係絕搭,減少牛骨髓油膩又爲牛肉眼粒增添香氣~搭配法式薄多士,又脆又香迷人。

紅酒燴澳洲和牛尾意大利飯
有紅酒及牛尾汁燴出來嘅飯軟硬剛好適合唔鍾意食硬飯既我。

炭燒加拿大天然豬鞍
咁厚嘅豬鞍要碳烤到微焦脆又嫩口真係好烤師傅經驗,而保證受熱均勻得來Juicy多汁真係難得一見。

香燒原隻去骨法國春雞
我愛燒春雞~餐廳有心去骨好正,咁我就可以食得更加優雅又方便,味道都係無敵好,燒過焦脆外皮同小春雞既嫩都係我最愛。

香蕉拖肥批
呢一個完全係香蕉控最愛,中間全係整條香蕉為主,搭配上面cream 同餅底,甜度適中唔會太肥我最愛。

意大利芝士蛋糕
小杯裝吸引我目光,而唔係傳統Tiramsiu舖法又可以每一啖都食到咖啡同帶有醇厚酒底朱古力同芝士。
2024-02-29 45 瀏覽
之前都食過The Oyster House 但今次第一次黎呢個灣仔嘅新店面 新店面畀舊舖位置大好多 而且環境優雅同舒適好多 我哋被安排坐喺圓形梳化枱可以自成一角傾計嘆生蠔我哋叫咗幾款生蠔 店員就叫我哋由檸檬嗰邊順時針食起 先由淡味食起日本Tomo 口感清爽 肉身肥厚法國Krystal 重海水味 有鹹鮮味愛爾蘭Louet Feisser 同樣海水味重 鮮味滿分另外口痕叫咗個湯同啲小食同甜品試下蠔湯味道非常濃鬱 一飲就只係好足料一口伊比利亞黑毛豬柳粒 黑毛豬表面嘅香料鹹鹹香香 食落口感爽彈而且油脂飽滿 就咁食可能會偏鹹同埋容易膩 但配埋伴碟嘅菜包住食味道就啱啱好 可以中和油膩感Tiramisu Lady Finger浸滿濃濃甘香嘅咖啡味 中和咗啲Cream嘅甜 面頭仲有兩粒士多啤梨裝修之後呢度環境真係唔錯 而且價錢唔算貴 好適合同朋友嚟傾計食飯 滿足的一餐

日本Tomo 口感清爽 肉身肥厚
法國Krystal 重海水味 有鹹鮮味
愛爾蘭Louet Feisser 同樣海水味重 鮮味滿分

另外口痕叫咗個湯同啲小食同甜品試下

蠔湯味道非常濃鬱 一飲就只係好足料

2024-02-27 48 瀏覽
灣仔有一間老字號嘅生蠔,多年來都享負盛名。最近佢哋搬咗去新舖頭,新鋪裝修主打簡約乾淨風格,整體風格屬於偏英倫外國風,唔係話好奢華豪華嗰啲,但係絕對會令人覺得乾淨舒服。今次我除咗叫佢哋招牌生蠔之外,亦都點咗好多款唔同嘅菜式試吓,發現的確係有驚喜。😲生蠔拼盤日本兵庫縣武士蠔蠔肉飽滿,海水味濃又不失蠔味甜味。法國Krystale no.2就口感最爽脆,餘韻係last得最長。愛爾蘭Ostra Regal No.2鮮嫩爽口,味道亦都好有層次。😋蟹肉牛油果醬塔 黑魚子黑魚子醬同牛油果分別係上下夾住新鮮嘅帝王蟹肉,味道層次分明,濃郁鮮美!🤩鮮吞拿魚,牛油果及脆焗芝士沙律焗香脆芝士上面配有吞拿魚牛油果同埋蕃茄沙律,一啖咬落去清新又開胃!🤣烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士烤牛骨髓同和牛肉眼粒互相突顯咗牛肉香味同埋鮮味,怕太膩嘅可以配法包多士就真係啱啱好!🤪一口伊比利亞黑毛豬柳粒黑毛豬柳粒肉質鮮嫩多汁,每一口都好Juicy,絕對唔係乾噌噌嘅普通豬肉粒。🐷蠔屋蟹餅又係一道餐廳傳統招牌菜,外層炸到卜卜脆,裏面蟹肉扎實又多汁,絕對令人回味無窮!🦀西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇黑毛火腿同焗蘑菇呢個組合好互補,一次過食到菇菌

生蠔拼盤

蟹肉牛油果醬塔 黑魚子

鮮吞拿魚,牛油果及脆焗芝士沙律
焗香脆芝士上面配有吞拿魚牛油果同埋蕃茄沙律
,一啖咬落去清新又開胃!🤣

烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士

一口伊比利亞黑毛豬柳粒

蠔屋蟹餅

西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇
黑毛火腿同焗蘑菇呢個組合好互補,一次過食到菇菌嘅香味同火腿嘅鹹香味道,口感亦都非常好。🥳

紅酒燴澳洲和牛尾意大利飯
和牛尾肉經過長時間燉煮之後,入口即化,配合軟硬程度適中嘅意大利飯認真一流。🐮

炭燒加拿大天然豬鞍
餐廳用炭燒嘅方法將豬肉肉汁鎖住,切開表層一咬落去,香氣撲鼻,豬鞍肉汁非常Juicy。🤤

香燒原隻去骨法國春雞
呢度菜式餐廳好細心,將原隻春雞去骨呢樣嘢已經好抵讚。香燒春雞皮脆肉嫩,yummy yummy!🐣

最後食返兩個招牌甜品做結尾,香蕉拖肥批果味香濃,拖肥都唔係死甜嗰種,仲有香蕉切片,夠晒有層次。Tiramisu 層次豐富,咖啡和可可的香氣交織,每一口都如絲般柔滑,醇厚的味道在口中緩緩散開。🥰

2024-02-27 39 瀏覽
我同朋友都好鍾意食生蠔今日特登嚟到灣仔呢一間樓上餐廳試下~生蠔10分新鮮而其他食物都好好食😆💎 $59 Oyster Tomo M呢款日本生蠔鮮甜多汁一咬落去好滋味品味到清新嘅海鮮味🥳.💎$82 Oyster Spanish Rock XL呢款生蠔嘅尺寸大大隻鮮味更加突出食落去口感豐富,鮮甜滑嫩😋令人回味無窮.💎$59 Oyster Louet Feisser呢款生蠔質感細緻鮮味突出帶嚟一陣陣嘅鮮甜味道入口好開胃😍😍.💎$139 Fresh Tuna, Avocado & Chick Peas with Crispy Cheese Bowl有鮮嫩既吞拿魚同牛油果仲有脆脆嘅芝士混合埋鷹嘴豆味道豐富,令人回味😎.💎$139 Gamberoni All'agllo Ollo E Peperoncino (6 pcs)呢款特大蝦係以大蒜同辣椒調味煮得鮮嫩多汁🥹一咬落去辣辣嘅味道同蝦嘅鮮甜完美結合好好食😆.💎$89 Oyster Bisque呢碗蠔湯未入口已經聞到好香🫶🏻入口味道濃郁滑順有濃厚嘅生蠔味飲落香濃又滋味十足🤩.💎$89 Truffle Mushroom Soup呢碗湯帶有松露同蘑菇嘅
我同朋友都好鍾意食生蠔
今日特登嚟到灣仔呢一間樓上餐廳試下~
生蠔10分新鮮

品味到清新嘅海鮮味🥳
💎$82 Oyster Spanish Rock XL
呢款生蠔嘅尺寸大大隻
鮮味更加突出
食落去口感豐富,鮮甜滑嫩😋
令人回味無窮
入口好開胃😍😍

有鮮嫩既吞拿魚同牛油果
仲有脆脆嘅芝士
混合埋鷹嘴豆
味道豐富,令人回味😎

呢款特大蝦係以大蒜同辣椒調味

呢碗湯帶有松露同蘑菇嘅濃郁香氣
滋味香濃而濃郁
飲落好滿足😆
十分推介
💎$249 Char-Grilled Canadian Natural Pork Chop

呢款扒經過炭燒處理
保持左豬肉嘅鮮嫩多汁
一啖咬落去,肉汁四溢😋
十分美味
作為主菜十分出色🥳

💎$89 Tiramisu

呢款提拉米蘇口感濕潤
香氣撲鼻
一啖入口
濃郁嘅咖啡味同柔滑嘅奶油層次分明😍
同朋友都覺得好正
農曆新年忙碌過後,終於可以在Weekend享受一個慢活而豐富的Brunch。餐廳在利東街附近,裝修簡單雅緻,有自然光充足的靠窗座位,也有微暗燈光的浪漫圓桌子,私隱度高。Brunch Menu $399ppAppetizers- 新鮮空運生蠔 x2- 挪威三文魚薄片、粉紅胡椒及鮮果- 海鮮刺身塔、芝麻味中東米、泡菜醬汁- 西班牙八瓜魚伴白豆薯肉沙律- 自家製蟹餅- 鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉6款前菜充滿特色和驚喜。當然不少得有高質的日本空運生蠔Tomo,每人2隻,Size比預期中大隻,Creamy滑嫩,蠔味突出,海水的鹹鮮餘韻令人回味。海鮮刺身塔以微辣泡菜醬汁配上魷魚刺身粒,加上口感非常特別的中東米,好有精緻Fusion菜的感覺。另一大愛還有自家製蟹餅,圓滾滾、暖烘烘,炸到誘人的金黃色,一切開就是一絲絲紮實的蟹肉絲,好有誠意。Main烤牛骨髓伴和牛肉眼粒邪惡而誘人的烤牛骨髓牛脂豐富,閃閃發光的油光很吸睛,配上肉味香濃的牛肉眼粒,是100%和諧的味覺和視覺組合。脆多士和洋蔥有平衡油膩感的作用。 燒美國春雞伴雞脾菇醬汁燒春雞烤至完美金黃色,外皮薄脆,皮下脂肪滲透在雞肉裡。雞肉沒有太多調味,

Brunch Menu $399pp
Appetizers

- 新鮮空運生蠔 x2
挪威三文魚薄片、粉紅胡椒及鮮果

- 挪威三文魚薄片、粉紅胡椒及鮮果

海鮮刺身塔、芝麻味中東米、泡菜醬汁

- 海鮮刺身塔、芝麻味中東米、泡菜醬汁
西班牙八瓜魚伴白豆薯肉沙律

- 西班牙八瓜魚伴白豆薯肉沙律
自家製蟹餅

- 自家製蟹餅
鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉

- 鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉

Main

燒美國春雞伴雞脾菇醬汁
燒春雞烤至完美金黃色,外皮薄脆,皮下脂肪滲透在雞肉裡。雞肉沒有太多調味,只吃原味再加點雞脾菇醬汁就已經很美味。

Dessert Platter

精選甜品拼盤

甜品拼盤有精選的3款甜品,賣相美觀。初試久仰大名的英式甜品Banoffee Pie,本身對拖肥麻麻的倆口子同樣頗受落這個甜品,甜度沒想像中高,綿滑的忌廉、香蕉和拖肥味道加起來很和諧,很不錯!另外還有清甜的白酒煮啤梨及濃郁厚實的Chocolate Tart。
挪威三文魚薄片、粉紅胡椒及鮮果
西班牙八瓜魚伴白豆薯肉沙律
自家製蟹餅
鴛鴦紅酒燴豬臉肉伴黑松露薯蓉
2024-02-24 758 瀏覽
要玩樂要紙醉金迷,華洋雜處的灣仔是聖地。選生蠔跟識新朋友很相似,有不同國籍、身型、口感、味道…人人的喜好不同,最緊要選對合自己心意,食落就更有feel。跟現實相反,相比體型較大、海水味較重的French (Krystale no.2) 和 Irish (Ostra Regal No.2) ,個人較好口感爽身的日本兵庫縣武士蠔Hyogo Samurai。配蠔的白酒有dry/ fruity,任君選擇。邊喝酒邊談心,佐酒小食多,才能盡興。人與人的初遇,就是一場場的trial and error,不停的mix and match。這個特別、少見的配搭 — Baked Mushroom Stuffed with Bellota Ham西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇 。蘑菇juicy,跟Bellota Ham是意外的合拍。Homemade Crab Cake蠔屋蟹餅 蟹肉味突出,鮮味十足,熱食一流,為眾多小食中的首選。King Crab Meats Tian蟹肉牛油果醬塔 黑魚子黑魚子跟蟹肉的鮮味十足, overall口感綿密,吃起來口中滿溢著一種香氣。Baked Bone Marrow, Ribeye
要玩樂要紙醉金迷,華洋雜處的灣仔是聖地。

邊喝酒邊談心,佐酒小食多,才能盡興。

Homemade Crab Cake蠔屋蟹餅
蟹肉味突出,鮮味十足,熱食一流,為眾多小食中的首選。
Baked Bone Marrow, Ribeye Cubes烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士 竟然沒有牛羶味,想要小清新的有Fresh Tuna, Avocado & Chick Peas with Crispy Cheese Bowl鮮吞拿魚,牛油果及脆焗芝士沙律。

Aus Wagyu Oxtail Risotto紅酒燴澳洲和牛尾意大利飯
牛尾燴得軟腍,意大利飯的軟硬度剛好。

Char-Grilled Canadian Natural Pork Chop炭燒加拿大天然豬鞍
豬鞍勁厚切,但絕不乾硬,喜愛肉肉的人士不妨嘗試。

Roasted French Spring Chicken香燒原隻去骨法國春雞
春雞就要夠細,細細隻4個人share,無負擔感就最好。
甜品較出色,Tiramsiu意大利芝士蛋糕的份量很大; Banoffee Pie香蕉拖肥批以真香蕉帶出的甜味為主,不會死甜或太甜,真的好吃,值得推介。