2024-03-28 29 瀏覽
今日經過九龍灣醒起SuperNormal 既豬手好好味,所以又去左朝聖😋除左豬手,我地仲叫左芥末牛肉沙律,鹅干牛肉漢堡,Nacho , 雙色魚子煙三文魚天使麵頭盤先上牛肉沙律,牛肉燒到剛剛好,配上新鲜沙律菜同鲜甜既蕃茄仔,非常可口豬手一如以往烤到D皮非常脆口,最喜歡皮與肉之間既果一層骨膠原,沾上蜜糖芥末非常yummy。阿女見到最喜歡既Nacho 上場,兩眼發光🤭,沾上肉醬同醬料,一塊接一塊停了了。Burger 碟上既薯條阿女當然都唔放過啦,而Burger 用鵝肝配牛肉真係一絕,鵝肝果種後勁繼續起味蕾上跳舞。雙色煙三文魚意粉非常Creamy, 擺盤放得好靚上面仲襯左朵花,真係色香味俱存我地都食到捧着肚皮,非常滿足😋今次見到Menu 上多了烤雞都好吸引,下次要黎再試下

我地都食到捧着肚皮,非常滿足😋

今次見到Menu 上多了烤雞都好吸引,下次要黎再試下
2024-03-27 25 瀏覽
今次嚟到淘大商場搵嘢食,餐廳位於淘大商場的最右邊,在商場室外,全部都係食肆,餐廳裝修別樹一格,有好多唔同嘅decoration,有情調,有卡位,放工時間都已經好多人,不過等咗一陣就有位了蒲燒鰻魚鰻魚串燒,燒得香脆同埋好新鮮酥炸魷魚 炸魷魚炸得好香脆,炸粉漿薄薄的,魷魚鮮,係成隻魷魚,魷魚身厚肉,魷魚鬚香脆 😆麥啤浸柚子脆皮德國咸豬手 我哋見到今個月豬手有特價,就嗌咗一隻嚟試下,我哋選了浸柚子味的,豬手大大隻,廚師好細心,已經起了骨出來,食落口啖啖肉,個皮仲係好鬆脆,同埋唔肥膩,配埋佢個醬汁更加突顯佢嘅味道 🤩黑醋鵝肝安格斯牛肉漢堡 鵝肝安格斯漢堡,有一整完塊鵝肝,煎得好軟熟,有入口即溶嘅感覺 😍,安格斯牛好厚肉,好足料,重牛味,煎得香香的, 配料有蕃茄,芝士,生菜, 還有就是包皮係熱嘅,睇得到廚師好用心製造每一道菜 👏🏻

蒲燒鰻魚
鰻魚串燒,燒得香脆同埋好新鮮

酥炸魷魚

黑醋鵝肝安格斯牛肉漢堡

2024-03-27 51 瀏覽
九龍灣·區內高質西餐.SuperNormal 📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G196-199號舖.➰作為九龍灣多年嘅街坊,依間餐廳開業已經多年,裝潢走區內少見嘅型格工業風,食物多元化,更有不少手工啤等飲品,係本人與好友經常聚會嘅餐廳之一。.➰𖥕法式手打蠔湯 💲62 ⭐️4/5⭐️周打蜆湯嘅濃郁升華版,更為鮮甜之餘亦有蠔味,很不錯。.𖥕白酒煮法國藍青口 💲118 ⭐️4/5⭐️青口份量豐富,白酒忌廉湯汁濃郁,非常惹味,更有香脆法包,可以沾上醬汁,味道更佳,推薦。.𖥕芝士蟹肉大啡菇 💲88 ⭐️4.1/5⭐️面層鋪上已焦香嘅芝士,中層啖啖蟹肉,底層係大啡菇,入口層次感豐富,啖啖鮮味,好出色。.𖥕雞泡魚乾 💲68 ⭐️4/5⭐️餐廳更有不少串燒供應,每次必點左一份雞泡魚乾同朋友慢慢傾計飲下野,今日水準略嫌稍硬。.❀柚子脆皮豬手 💲178 ⭐️4.2/5⭐️餐廳嘅招牌豬手,份量豐富性價比高,豬手香脆肉嫩不在話上,灑上柚子粉令味道更為昱華突出,更配有蜜糖芥末醬,令人印象深刻,切試之選。.✥Chinese Hua Diao 💲60 ⭐️4.1/5⭐️賣相精緻,用上中式陶器盛載,入口酸甜,打卡之選。.
九龍灣·區內高質西餐
SuperNormal
📍九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G196-199號舖

𖥕法式手打蠔湯 💲62 ⭐️4/5⭐️
周打蜆湯嘅濃郁升華版,更為鮮甜之餘亦有蠔味,很不錯。
法式手打蠔湯

𖥕雞泡魚乾 💲68 ⭐️4/5⭐️
雞泡魚乾

❀柚子脆皮豬手 💲178 ⭐️4.2/5⭐️
柚子脆皮豬手

賣相精緻,用上中式陶器盛載,入口酸甜,打卡之選。
Chinese Hua Diao

➰總結
餐廳以多元化西餐作賣點,更有串燒及多款手工啤·Cocktail供應,食物水準穩定高質,豬手更令人一試難忘,性價比高,已經是我與朋友閒時相聚的好去處。

➿➿➿
#SuperNormal
#九龍灣美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

芝士蟹肉大啡菇
雞泡魚乾
Chinese Hua Diao
2024-03-24 33 瀏覽
⭐️ 前菜叫左薯條同salad ,薯條卜卜脆,salad 好fresh 😌😌⭐️西冷牛排🥩 叫左medium rare,煎得剛剛好,又夠juicy,配菜都好好食😋⭐️蟹肉波菜意大利🇮🇹飯 食到啖啖既蟹肉,個汁好好味😋店舖裏面有幾幅好特別嘅畫,打卡一流,另外店舖裏面嘅燈光氣氛都好輕鬆,啱晒過嚟食lunch dinner或者飲杯嘢,推介大家過嚟試吓😃

⭐️蟹肉波菜意大利🇮🇹飯 食到啖啖既蟹肉,個汁好好味😋

之前都去過supernormal,覺得水準幾好,最近再去又有驚喜!❣️呢間西餐廳真係出乎意料地好味道,特別係最抵食嘅豬手❣️餐廳平日都幾多人,記得要book位🐷麥啤浸柚子脆皮德國咸豬手$178-超級好味道,外皮好酥脆,但肉質夠軟嫩,而且唔會過咸。 $178呢個價錢夠曬抵食。點上芥末醬甜甜地夠滋味。 值得專程來食!🥗刺身級帶子牛油果沙律 $98 - 厚厚煎香刺身級帶子,面層煎香,入面保留刺身的鮮甜味道同口感,沙律菜夠爽口,片片牛油果軟香🍔牛油果他他脆魚漢堡$98 - 漢堡夾上厚厚魚肉好脆香,再加大大粒牛油果,配搭幾好。特別係魚肉軟嫩鮮味,配菜薯條脆脆的有薯仔皮🍸Summer tree $64 -賣相吸引,好fruit有passion fruit, coconut 香,微甜且refreshing已經bookmark入必再去餐廳

❣️呢間西餐廳真係出乎意料地好味道,特別係最抵食嘅豬手
❣️餐廳平日都幾多人,記得要book位

🐷麥啤浸柚子脆皮德國咸豬手$178

已經bookmark入必再去餐廳
刺身級帶子牛油果沙律
牛油果他他脆魚漢堡
2024-03-22 25 瀏覽
super normal 九龍灣淘大商場2期地下196至199號舖香煎海鱸魚配意大利雲吞$168雲吞皮唔會過厚餡料係菠菜蓉海鱸魚煎到皮脆肉嫰醬汁用左牛油同蒜蓉令到白汁好散發出蒜蓉香味牛油果他他醬炸魚漢堡$108牛油果熟到岩岩好他他醬帶點酸非常解膩炸魚炸粉好薄肉質鮮嫰漢堡包香脆薯條炸得脆而唔油膩卡邦尼意粉$98分量多扁意粉有咬口醬汁超creamy推薦餐廳做緊4周年優惠$108可以享用半隻威士忌酒香燒雞雞肉好嫰滑調味適中食到原汁原味皮脆脂肪少我坐室外職員都好快黎幫忙落單服務好
super normal

服務好

2024-03-21
  • 香煎海鱸魚配意大利雲吞
2024-03-22 24 瀏覽
之前食過呢間 Super Normal 嘅德國豬手,一直念念不忘想再去食🤤,今日喺附近做嘢又早收工,就同同事兩個人去食😙,點知一去到門口就見到新出嘅燒雞Menu😍,已經立心諗住轉軚試新嘢🤭🤭酒香脆皮燒雞(半隻) $108以秘製酒香醃料每日醃八個鐘頭,夠晒入味,燒雞表面燒到少少燶同脆皮,入口非常juicy,係真正嘅皮脆肉嫩😋,另外仲有自家製醬汁,帶有少少甜辣好惹味😎牛油蜆鍋配蒜包 $148食過好多地方嘅牛油煮蜆,好多時都只係食到單一牛油嘅鹹香,今次嘅牛油煮蜆仲用咗洋蔥碎、蒜片等等一齊煮,大大提升香味,鍾意撈汁嘅朋友仲可以用蒜蓉包點汁食😚溏心蛋凱撒沙律 $88份量頗多,兩個女仔食要兩轉先分得晒,沙律菜夠晒新鮮,溏心蛋正正😋龍蝦湯 $88味道香濃,仲有彈牙嘅龍蝦肉,同樣配有蒜蓉包可以點❤️下次再去補返個豬手先🤭🤭

酒香脆皮燒雞(半隻) $108

牛油蜆鍋配蒜包 $148

溏心蛋凱撒沙律 $88

龍蝦湯 $88
味道香濃,仲有彈牙嘅龍蝦肉,同樣配有蒜蓉包可以點❤️

下次再去補返個豬手先🤭🤭
牛油蜆鍋配蒜包
溏心蛋凱撒沙律
龍蝦湯
2024-03-22 19 瀏覽
充滿工業風嘅🇩🇪德國吧🍺皮脆鹹香嘅豬手,讓人一試難忘🥗芥末燒牛肉沙律$88牛嘅質感有嚼勁配混合沙律菜,酸酸甜甜有些芥末味滿開胃🍖麥啤浸柚子,脆皮德國鹹豬手$178輕慢煮24小時嘅原隻豬手烤得鹹香得來,皮脆啖啖肉滋味到一啖接一啖,最後食啲醃酸菜解膩🇮🇹法式香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯$158米粒濕潤香濃芝士拉拉絲質感,加埋鵝肝當堂昇華哂,鵝肝入口溶化,連同蘆筍同口牛肝菌一齊食,好味得來好正宗🌿西柚檸檬四季春茶(凍)清幽茶香配搭西柚果味,爽利怡人透過OpenRice訂座,晚上8點後散叫更有8折優惠(🇩🇪德國豬手除外)
充滿工業風嘅🇩🇪德國吧🍺
皮脆鹹香嘅豬手,讓人一試難忘

🥗芥末燒牛肉沙律$88
牛嘅質感有嚼勁配混合沙律菜,酸酸甜甜有些芥末味滿開胃

🍖麥啤浸柚子,脆皮德國鹹豬手$178

🇮🇹法式香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯$158

🌿西柚檸檬四季春茶(凍)
清幽茶香配搭西柚果味,爽利怡人

2024-03-19
  • 麥啤浸柚子脆皮德國鹹豬手
  • 香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯
  • 帶子牛油果沙律
2024-03-21 18 瀏覽
我最近去咗淘大花園嘅一間西餐廳,真係有驚喜。呢度嘅環境燈光都幾有氣氛,地方唔大但坐落都舒服。首先係「Mexican Nachos」,呢款真係正!個粟米片香脆,上面撒滿咗芝士同埋烤肉碎,仲有新鮮嘅酸忌廉同牛油果醬。一口咬落去,酥脆口感真係無得輸。接下來係「日本刺身帶子龍蝦汁意大利飯」,別出心裁。帶子同龍蝦汁嘅結合好新鮮,Risotto 軟滑入味,每一口都充滿咗鮮甜。「酒香脆皮燒雞」係我最愛嘅一款菜式。呢隻燒雞金黃香脆,肉質嫩滑多汁,每一口都帶有濃郁嘅酒香味道。佢嘅外皮烤得恰到好處,加入咁大隻份都完全唔會Overcook, 回味無窮。唔能唔提嘅係「日本芝士年糕」,呢款甜點絕對係甜品愛好者嘅最愛。芝士年糕嘅質感綿密,芝士嘅香濃味道同年糕嘅彈牙口感相得益彰。每一口都帶來一種絕妙嘅口感體驗。另外叫咗杯清新飲品「丁香肉桂檸蜜」,呢杯飲品好開胃。丁香同肉桂嘅香氣散發出來,味道平衡而且清新。未飲已經好勁香味,喝一口,令人心情舒暢。最後係「西柚檸檬四季春茶」,西柚同檸檬嘅酸甜味道加埋四季春茶嘅清香,真係一個絕配。

2024-03-20
  • 丁香肉桂檸蜜
2024-03-20 12 瀏覽
去食德國脆皮豬手😋餐廳環境不錯感覺可以同朋友慢慢傾偈啤一啤😝餐廳食物選擇種類繁多懶人可以好似我咁選擇二人晚餐套餐有兩碗是日餐湯自家製牛油餐包三款包。我鐘意配湯食蟹籽海蜇青瓜芥末沙律非常開胃😋柚子脆皮豬手切好塊塊進食好方便皮脆肉都仲係juicy 😋配酸菜食,唔會膩😝蟹肉海鮮龍蝦汁蟹籽天使麵龍蝦汁好多,蝦大大粒份量足夠兩個人一齊食😋升級咗兩杯飲品分別係菠蘿荔枝四季春茶同士多啤梨熱情果梳打非常適合夏天飲

去食德國脆皮豬手😋
餐廳環境不錯
感覺可以同朋友慢慢傾偈啤一啤😝
餐廳食物選擇種類繁多
懶人可以好似我咁選擇二人晚餐套餐

有兩碗是日餐湯

自家製牛油餐包
三款包。我鐘意配湯食

蟹籽海蜇青瓜芥末沙律
非常開胃😋

切好塊塊進食好方便
皮脆肉都仲係juicy 😋
配酸菜食,唔會膩😝

蟹肉海鮮龍蝦汁蟹籽天使麵
龍蝦汁好多,蝦大大粒
份量足夠兩個人一齊食😋

升級咗兩杯飲品分別係菠蘿荔枝四季春茶
同士多啤梨熱情果梳打
非常適合夏天飲
2024-03-18 10 瀏覽
呢間餐廳裝修好有feel,有高身bar 枱,可以嘆住啤酒食豬手。同朋友一齊食飯啱晒。我哋叫咗以下菜式。❤️法式芥末燒羊架燒羊架,入口即化,鮮嫩多汁。燒羊架經過精心烹調,肉質鮮美,每一口都帶有濃郁嘅炭燒香味,令人唇齒留香。❤️柚子脆皮豬手豬手烤至表面金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。豬手上面撒上柚子皮碎,增添了柚子清香嘅風味,令人食後回味無窮。每一口咬下去,酥脆嘅外層同豬肉嘅鮮美完美結合,令人愛不釋手。❤️蟹肉海鮮龍蝦汁螢籽天使麵呢個菜式結合咗豐富嘅蟹肉同海鮮,再加上龍蝦汁同螢籽,味道鮮美而且豐富。龍蝦汁嘅濃郁味道同螢籽嘅微酸口感提升咗菜式嘅層次感,令人食完之後回味無窮,一試難忘。

❤️法式芥末燒羊架

❤️柚子脆皮豬手

❤️蟹肉海鮮龍蝦汁螢籽天使麵
  • 柚子脆皮豬手
2024-03-15 10 瀏覽
突然想食德國咸豬手⋯⋯於是就想起公司最近地嘅淘大商場內的「Supernormal」嘅德國咸豬手🤤CP 值很高,於是就跟同事一起去吃🫢🫢「Supernormal」嘅德國咸豬手仍然做緊優惠🤭🤭但一啲都唔差🥰🥰豬手勁大隻,CP值高,起哂骨,外皮超級酥脆,肉質軟嫩,調味亦得宜,不會太咸,個德國酸菜都好好食🤤Lunch set 多選擇,前菜我揀咗薯條,主食就揀黑胡椒燒肉汁烤雞肉配意粉,雖然係午餐,但都有半隻雞味道不錯👍

「Supernormal」嘅德國咸豬手仍然做緊優惠🤭🤭

• 麥啤浸柚子脆皮德國鹹豬手
2024-03-14 15 瀏覽
呢間係九龍灣淘大商場果邊嘅西餐廳---🌟SuperNormal🌟覺得幾抵食又好有氣氛,令我哋一而再咁回訪,味道又唔錯所以已經唔係第一次食,見佢餐牌仲新出咗個燒雞,好吸引,緊係要點黎試試啦,有半隻同全隻份量選擇,好好👍🏻._.🐥 | 酒香脆皮燒雞 (半隻)| 🐥我哋兩個人食,緊係揀半隻,半隻但都好大份,食到好滿足。肉質嫩滑又多汁,一啲都唔鞋口,外表燒到好香脆,伴碟菜式豐富焗到好香,落埋蒜香汁更濃味。最貼心係會附上手套唔洗驚整污糟隻手又方便拎上手食👍🏻·🐟 | 香煎海鱸配雲吞 | 🐟充滿濃郁嘅芝士忌廉汁,令到本身無咩味道嘅海鱸魚同意大利雲吞都好夠味,芝士味好重,鹹鹹地,芝士控絕對係不能錯過🧀.🍄 | 香煎露筍鵝肝牛肝菌意大利飯 | 🍄意大利飯係充滿牛肝菌汁,結身嘅口感,面頭仲舖咗舊大大舊鵝肝,鵝肝香煎完充滿香濃嘅油脂滴曬落意大利飯到,顯得更惹味!✨️.🧃 | 橙汁 | 🧃._.
._.
🐥 | 酒香脆皮燒雞 (半隻)| 🐥
🐟 | 香煎海鱸配雲吞 | 🐟
🍄 | 香煎露筍鵝肝牛肝菌意大利飯 | 🍄
🧃 | 橙汁 | 🧃
._.
2024-03-14 8 瀏覽
同朋友放工後去九龍灣食西餐,真係好開心!可以一齊品嚐美食同享受放鬆嘅時光。.首先,我地試咗法式手打魚蠔湯。湯嘅質地滑順,魚蠔嘅鮮味好突出。濃郁嘅蠔味,令到我好開胃.接著,我地點咗糖心蛋凱撒沙律沙律。新鮮嘅牛油果同沙律,係我至愛,味道好清新。感覺食得好健康.另外,我地仲試咗明太子原隻軟殼蟹漢堡。軟殼蟹炸得香脆,明太子醬帶嚟一啲咸香味。漢堡包鬆軟,整體口感好豐富。每一口都帶嚟滿足感同啖啖蟹肉嘅享受!.最後,我地試咗招牌柚子脆皮德國豬手。豬手外脆內嫩,柚子脆皮好特別嘅做法,但食落去感覺不俗,而且賣相很好,可以打卡.如果你同朋友想放工後一齊去食西餐,享受美食同傾吓計,可以一試

2024-03-13 9 瀏覽
宜家時興夜繽紛,又係時候要搵fd食飯啦😜😜今日接個fd九龍灣收工,近近地去淘大睇下有咩好嘢,見到呢間傾計飲嘢都適合既餐廳,一於試下佢。✨️德國脆皮豬手🐽驚喜喎。脆皮得嚟又唔會好乾,內裡又juicy, 仲食唔晒添。✨️ 軟殼蟹burger🦀脆卜卜,醫汁調配適中,好味。薯條仲要係粗直薯條,like!✨️ 燒牛肉沙律🍝食左咁多肉同煎炸嘢,當然要叫返個沙律平衡下?無咁罪惡感🤭牛肉煎得剛好,又唔會乾,蔬菜新鮮,沙律汁開胃,讚!✨️ 咖啡及特飲梳打🍹americano 比我想像中好,梳打清新,唔會過甜。♦️整體評語值得推薦嘅餐廳,適合各類聚會, 食物質素中上。
宜家時興夜繽紛,又係時候要搵fd食飯啦😜😜

✨️德國脆皮豬手🐽

✨️ 軟殼蟹burger🦀
脆卜卜,醫汁調配適中,好味。薯條仲要係粗直薯條,like!

✨️ 燒牛肉沙律🍝
食左咁多肉同煎炸嘢,當然要叫返個沙律平衡下?無咁罪惡感🤭
牛肉煎得剛好,又唔會乾,蔬菜新鮮,沙律汁開胃,讚!

✨️ 咖啡及特飲梳打🍹
americano 比我想像中好,梳打清新,唔會過甜。

♦️整體評語
值得推薦嘅餐廳,適合各類聚會, 食物質素中上。