2024-03-21 18 瀏覽
我最近去咗淘大花園嘅一間西餐廳,真係有驚喜。呢度嘅環境燈光都幾有氣氛,地方唔大但坐落都舒服。首先係「Mexican Nachos」,呢款真係正!個粟米片香脆,上面撒滿咗芝士同埋烤肉碎,仲有新鮮嘅酸忌廉同牛油果醬。一口咬落去,酥脆口感真係無得輸。接下來係「日本刺身帶子龍蝦汁意大利飯」,別出心裁。帶子同龍蝦汁嘅結合好新鮮,Risotto 軟滑入味,每一口都充滿咗鮮甜。「酒香脆皮燒雞」係我最愛嘅一款菜式。呢隻燒雞金黃香脆,肉質嫩滑多汁,每一口都帶有濃郁嘅酒香味道。佢嘅外皮烤得恰到好處,加入咁大隻份都完全唔會Overcook, 回味無窮。唔能唔提嘅係「日本芝士年糕」,呢款甜點絕對係甜品愛好者嘅最愛。芝士年糕嘅質感綿密,芝士嘅香濃味道同年糕嘅彈牙口感相得益彰。每一口都帶來一種絕妙嘅口感體驗。另外叫咗杯清新飲品「丁香肉桂檸蜜」,呢杯飲品好開胃。丁香同肉桂嘅香氣散發出來,味道平衡而且清新。未飲已經好勁香味,喝一口,令人心情舒暢。最後係「西柚檸檬四季春茶」,西柚同檸檬嘅酸甜味道加埋四季春茶嘅清香,真係一個絕配。

2024-03-20
  • 丁香肉桂檸蜜